AIE contra PCRM si totusi cetatenii doresc alegerea directa a Presedintelui tarii

Referitor la datele sondajului BOP publicat  de IPP, prima observatie care se impune, este ca nu s-a schimbat semnificativ ierarhia partidelor , in comparatie cu sondajul IMAS, dat publicitatii la 30 aprilie.

Sondajul IMAS:
PCRM –  43 %
, PLDM – 24%, PDM – 18%, PL – 10%.

Sondajul BOP:

PCRM – 39%, PLDM – 26%, PL – 18%, PD – 12%

1. Comparativ cu precedentele sondaje,  PCRM scade putin, dar este in marja de eroare.
Printre cauzele scaderii comunistilor se poate mentiona esecul tacticii de lupte de strada, chemarile periculoase la nesupunerea civica si de radicalizare la extrema a mesajelor si a comportamentului liderilor partidului.

Partidul a avut pregatite scenarii doar in varianta de nealegere a sefului statului, a pus miza pe alegerile parlamentare anticipate, si  dupa ce presedintele a fost ales, este in impas si se creaza impresia ca este derutat si nu stie ce sa faca in continuare.

Dar PCRM ramine primul partid  in sondaje, isi pastreaza potentialul electoral la o cota inalta care poate sa-l propulseze in conditii favorabile la guvernare.

Liderul  V.Voronin este primul in sondaj, cotat cu 18% in topul increderii, dar partea proasta pentru comunisti este ca acesta este la finalul carierei politice, si nu are cine sa-l inlocuiasca la sefia partidului.

Dupa inchiderea NIT-lui, PCRM a pierdut principala tribuna de propaganda a partidului, insa detine in continuare importante resurse in mass-media si e deservita de multi ziaristi si comentatori politici.

Principalii rivali politici a PCRM sunt PD pe centru-stinga si PSRM si PSD pe stinga.

2. AIE, adica PLDM, PL si PD, impreuna acumuleaza mai mult decit comunistii si eventual ar putea obtine la urmatoarele alegeri o majoritate calificata de circa 61 de mandate, astfel ca sa poata sa aleaga Presedintele tarii.

Alegerea sefului statului a relansat AIE, si are un credit de incredere din partea electoratului, care asteapta reformele promise.

AIE are in fata circa doi ani de guvernare, ca sa-si indeplineasca promisiunile electorale, si daca reuseste sa puncteze decisiv macar in citeva domenii, in special in liberalizarea vizelor, combaterea coruptiei  si reforma justitiei, ar putea sa-si consolideze pozitiile.

PLDM
oscileaza in ultimele doua sondaje intre  24 si 26 procente, fiind asociat cu guvernarea si Premierul Filat.

PLDM poate fi apreciat  ca un partid proeuropean, dar care promoveaza relatii bune cu Rusia, de centru si centru-dreapta, care combina liberalismul si conservatorismul.

PLDM este principalul beneficiar al guvernarii AIE, dar in cazul unui esec, va fi si principalul pierdant la urmatoarele alegeri parlamentare.

PLDM beneficiaza de sustinerea  celei mai mari parti din mass –  media moldoveneasca , si de un contingent important de comentatori politici.
In jurul partidului este constituita cea mai mare platforma de blogeri afiliati, care domina cantitativ spatiul de Internet din R.M.

Principalii rivali politici a PLDM sunt PL pe centru-dreapta si PD pe centru.

PD este cotat in marja de la 12 la 18 procente, si se afla in plin process de reformare.

Venirea lui Lupu si Plahotniuc a salvat partidul de la moarte si l-a relansat in politica mare.
PD poate fi apreciat ca fiind un partid statalist, social-democrat, proeuropean, care pledeaza pentru o relatie strategica cu Rusia, de centru si centru-stinga.
PD are un lider incontestabil, Marian Lupu  care se claseaza printre primii trei in topul national al increderii.
Dupa alegerile locale s-a intarit puternic in teritoriu, si in conditiile unei promovari reusite ar putea sa creasca din contul PCRM dar si al PLDM.

PD a ramas singurul partid din RM de centru-stinga, social-democrat, care sustine integrarea europeana a RM, si in viitorii doi ani, in conditiile depasirii crizei economice din UE si de imbunatatire a imaginii acesteia, poate sa creasca si imaginea acestuia, care imbina mesajele sociale cu cele de integrare europeana.

PD beneficiaza de o sustinere importanta in mass-media, si in mediul expertilor.

Principalii rivali politici a PD-lui sunt PCRM si PSRM pe stinga si PLDM pe centru.

PL este cotat de la 10 la 18%, fiind partidul de dreapta , liberal, proromaneasc din AIE.

PL are doi lideri in topul national al increderii D.Chirtoaca si Mihai Ghimpu.
Prin D.Chirtoaca, si prin cei 17 consilieri municipali, PL este principalul si cel mai influient partid din mun.Chisinau.
Se asteapta ca in preajma alegerilor viitoare parlamentare, D.Chirtoaca sa devina Presedinte al PL, si sa conduca partidul in alegeri.

PL de asemenea este sustinut de o parte importanta a presei din RM, de o buna parte a intelectualitatii si scriitorilor.

Rivalii PL sunt PNL pe dreapta, si PLDM pe centru-dreapta.

3. Putem sa constatam ca celelate partide sunt departe de pragul electoral.

Esecul lui Igor Dodon si al PSRM
era previzil, in conditiile cind acesta incearca sa copie mesajele PCRM.

Incercarea PSRM de a clona PCRM sufera esec si nu are nicio sansa.
La alegerile locale, Dodon a fost votat pentru ca era privit de electorat ca fiind un tinar mai civilizat si mai patriot decit Voronin si Tkaciuk.
In plus, propaganda PCRM a reusit sa-i confectioneze o imagine de tradator lui Dodon, in fata electoratului de stinga, dupa ce acesta a votat pentru Timofti si a salvat AIE de la colaps electoral.
Este adevarat ca in acest mod Dodon s-a salvat si pe sine de la un esec electoral la anticipate si a obtinut un ragaz de doi ani pentru a-si consolida proiectul politic.
PAD si Mihai Godea, nu reusesc sa creasca in sondaje, cu toate ca sunt vizibili si produc evenimente.

Godea este un bun administrator de partid, stie sa lucreze cu oamenii, si ii pace munca in teren, dar nu are energetica si charisma necesara pentru a deveni o locomotiva care sa traga un partid in Parlament.
Insa PAD in anumite conditii s-ar putea fortifica si ar putea sa puna probleme PLDM-lui si PL-lui, la viitoarele alegeri parlamentare.

Despre alte partide voi comenta alta data, cu ocazia altui sondaj, daca se vor produce schimbari in clasament.

Una din principalele concluzii care se desprind din sondaj, este procentul inalt de 87% a celor care doresc ca seful statului sa fie ales in mod direct.
Aceasta dolenta a cetatenilor trebuie sa fie luata in consideratie de parlamentari atunci cind vor propune modificarea Constitutiei.

AIE trebuie sa vina cu un proiect de modificare prin referendum a actualei Constitutii, in special art.78, astfel ca dupa viitoarele alegeri parlamentare sa avem si garantia alegerii Presedintelui tarii.

Dar asta deja e alta tema pe care o voi aborda in alt articol.

Anunțuri

5 răspunsuri to “AIE contra PCRM si totusi cetatenii doresc alegerea directa a Presedintelui tarii”

 1. Bogdu Says:

  ZIUA NEAGRA:
  ———————————–
  Astăzi, 16 mai, 2012
  când se împlinesc 200 de ani de la anexarea Basarabiei la Imperiul Țarist,
  toate drapele vor fi coborâte în bernă. Această zi este considerată de doliu în municipiul Chișinău. În acest context, Partidul Liberal și alte asociații vor organiza mai multe manifestații.

  – Astfel, la ora 10.00, conducerea PL,
  miniștrii și reprezentanți ai Primăriei Chișinău vor depune flori
  la Piatra comemorativă din fața Guvernului.

  – Începând cu ora 20.00, în Piața Marii Adunări Naționale,
  va avea loc un miting de comemorare a „200 de ani de ocupaţie”
  și vor fi aprinse mii de lumânări în memoria victimelor ocupaţiei.

  – Tot astăzi, Consiliul Unirii va organiza un marș cu torțe și lumânări
  în cinstea apărătorilor etniei românești.
  Evenimentul va avea loc la Amabsada României, 19.00.

  De asemenea, la ora 18.00, în fața Ambasadei Ruse de la Chișinău,
  Liga Tineretului Rus și Partidul Patrioții Moldovei vor desfășura Festivalul Prieteniei Popoarelor, pentru a marca aniversarea a 200 de ani de la
  „intrarea statului moldovenesc in Imperiul Rus”.

  De menționat, că PL este singurul partid parlamentar care voa participa la acțiuni în această zi. Anterior, liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a propus ca ziua de 16 mai să fie declarată zi de doliu național. Propunerea liberalilor a fost privită cu scepticism de colegii
  din Alianța pentru Integrare Europeană.
  ————————————————————————————————-
  http://unimedia.md/?mod=news&id=47697

 2. Unionistul Says:

  16 mai 1812:
  OCUPAREA MOLDOVEI DE EST DE CATRE RUSI:
  ——————————————————————————————–
  Ultimul cronicar moldovean, postelnicul Manolache Drăghici,
  scria rânduri de o mişcătoare sensibilitate
  despre drama trăită de moldoveni în acele zile, din mai 1812:

  http://www.historia.ro/exclusiv_web/general/articol/doua-secole-rapirea-basarabiei-rusii-prezinta-anexarea-un-act-mesianic?nocache=1#comment-87021
  ——————————————————————————————————
  “Sosind ziua fatală a expirării convenţiei de tratat,
  ce trebuia fieştecare să hotărască unde era să rămână desăvârşit,
  ceasurile acele au fost de plângeri un timp de neuitat; pentru că poporul cu cârdul,
  ca turmele de oi, încinsese toată marginea Prutului de la un capăt la altul,
  mergând şi venind de prin sate şi de prin târguri săptămâni încheiate,
  cu luarea de ziua bună de la părinţi, de la fraţi şi de la rudenii,
  cu care crescuse şi vieţuise dimpreună, în vremea aceea
  când se despărţeau unii de alţii pentru totdeauna…”

 3. romanmihaes Says:

  16 mai 1812, rapirea Basarabiei, zi de doliu si comemorare

 4. Olesea Kristy Says:

  totul este sasa ,dar nu ciar!si din ce motiv e nucear asa!lamuresc;acuma se vede clar ca PLul se va stradui sa atraga dupa sine PLDMul,in lupta contra PDului,pn;functiile ce ileau promis PDul(procuror si vicespicer),vedem clar ca PD ,nu vrea sa cedeze si aicea ,se aplica deja lupta pasilor mici,contra rivalilor din PD,pn finctii!!!NU cred in sondaje earasi este la comanda cuiva dat sondajul,la comanda cui,deja hotarati singuri!!!!!!!!!!

 5. Olesea Kristy Says:

  totul este asa ,dar nu ciar!si din ce motiv e nucear asa!lamuresc;acuma se vede clar ca PLul se va stradui sa atraga dupa sine PLDMul,in lupta contra PDului,pn;functiile ce ileau promis PDul(procuror si vicespicer),vedem clar ca PD ,nu vrea sa cedeze si aicea ,se aplica deja lupta pasilor mici,contra rivalilor din PD,pn finctii!!!NU cred in sondaje earasi este la comanda cuiva dat sondajul,la comanda cui,deja hotarati singuri!!!!!!!!!!

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: