Guvernul Ungureanu debarcat iar poetul Traianus trebuie ajutat

Guvernul Ungureanu a cazut, in aceste clipe citesc stiri pe net despre faptul ca motiunea opozitiei a trecut, si incerc sa inteleg ce se va intimpla mai departe.

De fapt caderea lui Ungureanu, inseamna ca PDL si aliatii sai au pierdut majoritatea in Parlamentul Romaniei si ca exista posibilitatea instaurarii unui guvern USL, pina la alegerile parlamentare ordinare din toamna.

Poate fi luata in calcul caderea lui Ungureanu si prin prizma vizitei recente a  lui Rogozin la Chisinau , si prin interesul F.Ruse de a se debarasa de Basescu si PDL?
Va veni un guvern , urmas ideologic a lui Iliescu care va repune cortina pe Prut?
Oricum, indiferent ce guvern se va instala in Romania in zilele viitoare, Ungureanu va ramine in politica romaneasca, si va juca un rol important in viitoarele alegeri parlamentare.
Probabil ca in jurul sau se va uni oastea ranita a PDL-lui  si va incerca sa supravietuiasca.
Romania, dar si R.Moldova au nevoie de Ungureanu, in politica mare, un roman din Iasi, care stie bine problematica basarabeana.

Traianus va invinge, pentru ca poetii ramin in istorie prin opera lor

Urmaresc de ceva timp, lupta amicului Traianus, in care este angajat deja de citiva ani cu un deputat PLDM, intr-un proces civil.
Traianus este unul din putinii oameni talentati din R.Moldova, care fiind un poet apreciat, mai face si publicistica , intr-un stil  deosebit si interesant.
Fiind veniti in 1986 la studii, am debutat  impreuna cu Traianus in ceea ce se numeste Chisinau, in anul 1986, fiind cazati la etajul 4 , vecini cu camerele,  in caminul Institutului Ion Creanga, fiind ambii studenti la Facultatea de Istorie si Pedagogie.

Este unul din autorii mei preferati, cred ca daca s-ar face un top al publicistilor din R.Moldova, Traianus ar merita sa faca parte din primii cinci, alaturi de asa maestri a genului ca, Constantin Tanase si  Nicolae Dabija.
Apropo, avem in R.Moldova, mai ales dupa explozia Internetului multa lume care scrie, si este bine.
Insa din toata aceasta multime, as evidentia doar vreo 10 ziaristi si publicisti si vreo 5 comentatori politici care  produc texte calitative si  interesante.

Imi aduc aminte, ca am ramas mirat citiva ani in urma, cind Poetul si Publicistul Traian Vasilcau, prin 2008, m-a anuntat ca s-a inscris in echipa PLDM, pentru a da jos comunistii.

I-am declarat atunci, ca a facut bine ca s-a alaturat fostilor mei colegi de facultate Tanase si Filat, liderii proiectului, la formarea personalitatii carora am participat si eu cindva (fapt care mi-a jucat festa cind acestia au ajuns la guvernare), insa l-am atentionat sa fie atent si sa nu fie naiv.
Eu de exemplu, n-am fost naiv, cunoscind cine sta in spatele proiectului PLDM, mi-am dat seama ca nu voi fi invitat sa ma alatur, si nici nu imi va fi oferita vreo functie in caz de guvernare.
Ma intilneam uneori cu Traianus, si il vedeam plecat permanent la la intilniri cu alegatorii in campaniile electorale din 2009, unde aparea pe scena alaturi de Filat, Tanase, Leanca si alti granzi a PLDM-lui, si parea ca Traianus se simte bine acolo intre ei.
Un poet romantic si un publicist taios, se producea  intre leii politici tineri, toreadori periculosi,  dornici sa-l dea jos pe Voronin, un tablou interesant.
Atunci au avut nevoie de el ca sa ajunga la putere.

Eforturile lui Traianus nu au fost in zadar si  a venit ziua cea mare cind a fost investit  guvernul Filat.
Ar fi fost logic ca si Traianus sa fi fost invitat la guvernare, sa i se propuna macar si postul de consilier, undeva la structurile care se ocupa cu cultura sau mass-media de exemplu.

Insa, intr-o zi aflu de la Traianus ca s-a certat  si a plecat din PLDM.
Am ramas oarecum uimit, deoarece credeam ca va face lucruri bune impreuna cu echipa cu care il vedeam mai devreme pe la mitinguri.

Apoi au pornit acele procese , in care  Traianus acuza imixtiunea Ministerului de Interne.

http://traianvasilcau.wordpress.com/2012/04/17/de-cind-un-deputat-pldm-si-ministerul-afacerilor-interne-inlocuiesc-toata-justitia-in-rmoldovascrisoare-deschisa-adresata-domnilor-n-timofti-m-lupu-si-v-filat/

Poetul se adreseaza mai marilor zilei cu solicitarea sa se i-a masuri, sa se faca dreptate.
Fiind si jurist , stiu cit de complicat e sa te lupti pentru dreptate in R.Moldova, unde domina interesele de grup si cumatrismul.
Insa sper ca in cazul lui Traianus sa se faca dreptate.
Guvernantii ar trebui sa inteleaga, ca nu poti sa-i faci o nedreptate unui scriitor, caci el are doar arma cuvintului.

Dar sa se tina cont ca guvernarile sunt trecatoare, iar scriitorii, si mai ales cei talentati ca Traianus intra in istorie si in cartile de literatura.

 

Reclame

32 răspunsuri to “Guvernul Ungureanu debarcat iar poetul Traianus trebuie ajutat”

 1. traianvasilcau Says:

  Multumesc, Romane! Mai rar asa oameni! Ca tine!

 2. John Connor Says:

  URMARESC CU ATENTIE TOT CE SE PETRECE IN JURUL MAESTRULUI VASILCAU , ACEST PATRIOT MERITA TOT RESPECTUL DIN PARTEA TUTUROR ROMANILOR , IN DEOSEBI PRIN TRAIANUS SI PANA MAIESTRIEI SALE NE AJUTA SA VEDEM MAI CLAR CUM ARATA ROMANII BASARABIEI MOLDAVE!

 3. irina Says:

  Si sa-u pornit sakalii lui Filat prin ciobenii si roibii patriei!Luati-va laboaiele de pe Poet!

 4. eliza Says:

  Dle Lupu, Ghimpu si Timofti, da mai temperatii va rog hatirul dictatorial lui Filat! Nu vedeti ca vrea cu tot dinadinsul sa-l nenoroceasca pe unul din cei mai buni si bravi publicisti romani basarabeni?

 5. ion Says:

  Bravo, dle Mihaes!
  Asa trebuie sa procedeze camarazii de arme. Jos Filat! Jos hunta din MAI!Si din PLDM!Trezeste-te, Filat!

 6. Dacia la Nistru Says:

  Bravo Romane! Bravo Traiane!

  Filate – ai o bila neagra de la cei care te-au ridicat unde esti acum. Fii sigur, cand o sa cazi nu te vor ajuta nici Lucinskii si nici banii tai multi. Pazea.

 7. ORION Says:

  Sa revenim putzin la tavarici ROGOZIN.

  Rusii in general si tavarici ROGOZIN in particular, nu au amenintzare mai teribila si mai eficace , dupa ei , pentru politrucii si cetatzenii Maldafaniei decat cea a “” pericolului Unirii cu Romania “” .
  Iar jurnalistii si politrucii dela Extrema stanga a KOKO – ilor lui voronoffff si Dandanoffff si pana la semi – dreapta lui FILATOFFFF, se apara zicand ca
  aceasta nu este adevarat.

  Cine minte si cine are dreptate ?????????
  Rusii si Rogozin au_ dreptate iar totzi ceilaltzi pun capul in nisip si striga , mai mult pe ruseste, ca nu este adevarat.

  Dece ?????????
  Pentruca Rusii si lumea intreaga isi dau seama ca atunci cand ai totul in comun, dela limba si pana la istorie si simtzire, doua populatzii nu pot decat sa se UNEASCA pana la urma. Oricat s-ar opune si prietenii si dusmanii. Asa s-a intamplat totdeauna de cand exista lumea pe pamant.

  Iar politrucii MINT pentru ca au nevoie de voturi, fie ele si MURDARE.

 8. liviu Says:

  Este urit ce i se intimpla poetului nostru, publicistului de care a avut nevoie Filat cind ii era greu, iar acum da cu buldozerul lui Roibu intr-insul. Cine e Ghenadie Ciobanu nu stim, dar cine e Traian Vasilcau stim si strigam: Opreste-ti caii, dle Filat! Opreste-te in cel din urma ceas!

 9. steluta Says:

  Mi-i mila de acest Filat care nu poate suporta oameni talentati si verticali linga el ! Numai si numai streleti!

 10. jan Says:

  Dati-i pace dlui Traianus!
  Nu va mai bateti joc de un talent neordinar, oameni buni!
  Ca fara Traianus, Tanase si Dabija ce ne ramane?Filat?

 11. Prust Says:

  De ce s-a dus ţiganul la PLDM? Nu după funcţie? Şi de ce s-a supărat ţiganul pe PLDM? Nu pentru că nu i s-a dat funcţia? Asta e, Romane, semeni perfect cu ţiganul…
  Ştiu că nu vei propulsa comentariul meu, dar asta n-o să te ajute…
  Prust

 12. chloe Says:

  steluta ai perfecta dreptate!
  Si d-l Mihaies a stiut ce spune prin „insa l-am atentionat sa fie atent si sa nu fie naiv”, uneori pana nu o patesti nu se invata si in aceasta situatie au fost mult mai multi.
  Succese d-lui Vasilcau!

 13. jan Says:

  Of, Prustule, ca mare tinichea mai esti. Tu nici nume n-ai, te tii de imprumuturi si-i negi pe altii. Domnul fie cu tine, Traiane!

 14. ana Says:

  Mi-i scirba de acesta tara care nu-i tara si de acest Filat care asa prefera sa inchida gura celor incomozi Puterii.

  Desteapta-te, Filate din somnul cel de moarte! Nu deveni Voronin la patrat!

 15. Bogdu Says:

  Numai Re-Unirea cu România ne va salva de toate prostiile provinciale din est-Moldavia

 16. unu Says:

  Da mah, s-au gândit mult rusii astia… se sperie niste românii de alti români.
  Iar treaba cu caderea guvernului, tot smecherie de-a lui Basescu mi se pare, pt. ca împusca doi iepuri, si anume:
  iepurele nr. 1 – discreditarea lui Poanta, si
  iepurele nr. 2 – propulsarea lui Ungureanu la presedentia României.

 17. John Connor Says:

  Bai comentatorule / prust / scrie-ti nikul corect / PROST / dupa cum si esti, dar prost de RAGI ca BOUL la poarta noua. Sa nu numesti tigan pe nimeni, nu cauta fatsa omului stricatule ce esti, sa te cauti la medic, poate se va indura sa-ti spuna de la ce fel de animal provii.Ti-as mai spune TIMPILA , dar mai bine sa vad cine caci stii doar ca dobitoacele alt de tine n-au nationalitate !!!!

 18. anton Says:

  Bravo, Romane! Bravo, Traiane! Las-ca te sustinem noi daca Filatii vor sa te aresteze si sa te faca din reclamant acuzat. Opreste, Filate Politia din imixtiunea in Justitie!

 19. romanmihaes Says:

  Domnule , nu ai dreptul sa ofensezi, si nu uita ca Traianus a intrat in PLDM atunci cind Filat si echipa erau un partid neparlamentar, pe la incepututri, si nu se stia ca va fi la guvernare,
  persecutati de Voronin si aparatul sau politienesc, si a riscat impreuna cu ei.

 20. Anatol Says:

  Guvernantii ar trebui sa inteleaga, ca nu poti sa-i faci o nedreptate unui scriitor, caci el are doar arma cuvintului.

  Scriitorii au doar arma cuvantului, dar restul populatiei, care sunt nedreptatiti nici aceaqsta arma nu o au… Totusi este trist pe lume…

 21. arsenie Says:

  E rusinos sa procedezi asa cu oamneii de arta cei mai buni ai Moldovei!
  Rusine Filat!!!

 22. lilia Says:

  Adevärat numai UNIREA ne va scäpa de treucari si necärturari, d. Vasilcäu curaj , nu sunteti singur!

 23. Ilarion Misnei Says:

  Filat,fiind papat de Plahotniuc,doreste sa se afirme prin lupta cu un poet.Numai ca filatii se trec,iar poetii intra in istorie.

 24. ANDROMEDA Says:

  Tavarici Timoftoffff,

  Inainte de a pleca la Bucuresti, va lua indicatzii pretzioase si obligatorii de la EXTREMISTUL DANDANOFFFF privind statalitatea .

  Timoftoffff trebue sa se tzina batzos in fatza romùanilor, sa afirma sus si tare ca suntem doua popoare diferite, ca relatziile noastre nu pot fi decat pragmatice adica PRO – RUSE.

  Pe de alta parte nu cumva sa discutatzi despre UNIREA cu ROMANIA caci EXTREMA STANGA VARANOFFFF si DANDANOFFFF vegheaza in numele lui ROGOZIN
  si Putin.

  Tavarici Timoftoffff scaldatzi-o cum putetzi cu Basescu, tragetzi-i pe sfoara cat mai mult, si ciupitzi-le cat mai multzi bani pe gratis.

 25. arcadie Says:

  pt I. Misnei: Ce frumos si adevarat ati spus, dle Ilarion Misnei.
  Da, Filat e pierdut si in agonie vrea sa sfisie pe cine crede el ca poate sfisia. Numai ca Filat uita ca Traianus nu e un strelet, ci un Poet cu majuscula si mai mult chiar: e un mare poet-luptator!

 26. cirsteatudor Says:

  Ungureanu – roman din Iasi…Care apropo este jumatete ungur…dupa mama. A se vedea si decizia cu infiintarea facultatii in limba maghiara de la Tg Mures – pentru care de altfel a si platit cu postul de premier. Si alianta cu UDMR-ul, dar mai ales cedarea in fata oricaror pretentii venite de la ei, este de asemenea o dovada de cat de mare roman era Ungureanu….Cortina de fier pe Prut? In nici un caz. Ce a fost in trecut ramane in trecut si ramane legat de circumstantele geopolitice de la aceea vreme – daca va referiti la politica dusa de Iliescu. Astazi, un nou inghet nu mai e posibil (atat timp cat comunistii nu revin la putere la Chisinau). Romania e mult prea conectata la Vest incat sa poata fi influentata de Rusia, deci pericolul nu poate veni de aici. El poate venii doar din Moldova, dar din fericire, a fost amanat pentru inca vreo 3 ani.
  PS: Curentul unionist in Romania prinde puteri in ultimii ani. Tema unirii este mult mai des intalnita in limbajul public acum decat in anii 90 sau 2000. Treburile se misca. Apropo, intr-un sondaj pe Facebook aproape 60% din repondentii (cred ca erau din Romania in principal) au declarat ca vor unirea Rep Moldova cu Romania. In Moldova procentul e mult mai mic dar dupa cum simt eu el va creste.

 27. TUN Says:

  DECE ??????

  Domnul Presedinte TIMOFTI nu pierde o ocazie pentru a aminti INALTEI PORTZI dela kremlin ca el, TMOFTI, vrea sa fie invitat cat mai curand la PUTIN ??????

  Este un gest de DEMNITATE aceasta milogeala in fatza „” eliberatorilor ” ” atat de iubitzi de politrucii dela Kisinev ??????

  Si apoi nu este un gest lipsit de delicatetze sa spui ca vei merge in Romania si apoi sa adaugi imediat ca asteptzi invitatzia celor care tzi-au deportat si omorat parintzii ????????

  NU stiam ca si presedintzii MALDAFANIEI au nevoie de cursuri intensive de DEMNITATE.

  UNDE esti TZEPES Doamne, zicea EMINESCU.

 28. Andru Says:

  ANUL 2012:
  DOSARELE MARII AXE A RE-UNIRII: NISTRU – TISA ( IV/ 20 )
  ––––––––––––––––––––––––-
  Primarul de Chisinau Dorin Chirtoacă:
  „A mai rămas un pas – să fie același tricolor”

  http://unimedia.md/?mod=news&id=47050
  ––––––––––––––––––––––––––––
  Primarul Capitalei, Dorin Chirtoacă și juristul PCRM, Sergiu Sârbu,
  „s-au duelat” aseară în cadrul unei emisiuni la PrimeTV,
  vorbind despre drapelul de stat și însemnele naționale.

  Primarul de Chisinau Dorin Chirtoacă a făcut aluzii unioniste:
  „În prezent avem două drapeluri tricolor.
  Unul aici, cu stemă, altul peste Prut – fără stemă.
  Din punctul meu de vedere a mai rămas un pas – să fie același”,
  a conchis sursa.

  Polemica dintre cei doi a avut loc în contextul dupa ce vineri,
  27 aprilie 2012, R. Moldova a marcat Ziua Drapelului de Stat.

 29. OdeCOLON Says:

  pt Andru:

  Chirtoaca umbla cu aluzii unioniste?
  Atunci cine sa declare ca este unionist adevarat? Baba Maria? Mos Vasile?

  De fapt chjiar si batranii sunt mai unionisti decat Chistoaca si nu se sfiesc sa declare asta.

  Pe cand Chistoaca – un fricos si jumatate – doar face „aluzii”.

  Lasati-l la naiba pe Chirtoaca.
  Dupa ce baba Maria si Mos Vasile vor convinge pe politicieni ca Re-UNIREA cu ROMANIA este unica salvare a basarabenilor (celor mai saraci in Europa), atunci probabil si Chirtoaca va veni la unionisti, sa se palaseze in fruntea lor…

  Lasatu-l la naiba, ca nu-i bun nici de politician, nici de primar…

 30. grigore Says:

  Bravo, Traianus! Nu te preda!

 31. Petru Says:

  >> Ar fi fost logic ca si Traianus sa fi fost invitat la guvernare, sa i se propuna macar si postul de consilier, undeva la structurile care se ocupa cu cultura sau mass-media de exemplu.

  Si daca era invitat – isi primia salariul pina in ziua de astazi si chinta chintece de lauda guvernarii? Unde-i logica domnule?

 32. amurgg Says:

  Filatof sluga rushilor!!!Traianus fii tare!!!

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: