Rogozin fortifica separatismul in Transnistria si ataca dur R.Moldova si Romania.

Vizita lui Rogozin la Chisinau si Tiraspol, a dat startul unei noi politici a Rusiei, agresive, pe directia R.Moldova, Romania si reglementarea conflictului transnistrean, caci toate aceste subiecte sunt legate intre ele.

Este evident ca Rusia va incerca sa opreasca integrarea europeana a RM, santajind-o cu recunoasterea statalitatii transnistriei.

Retorica de la Tiraspol a lui Rogozin a fost una nationalista, neoimperiala, antimoldoveneasca dar si antieuropeana si antiromaneasca.
Asemenea mesaje erau caracteristice lui Igor Smirnov si Antiufeev, si se crease impresia ca odata cu venirea in fruntea regiunii a lui Sevciuk se va schimba limbajul si tactica separatistilor.
Pe linga multe atacuri si acuzatii nefondate, cum ar fi acela ca Chisinaul oficial promoveaza Unirea cu Romania, Rogozin a mai facut o declaratie importanta, si anume cea conform careia, nu a venit timpul ca sa fie discutat statutul regiunii transnistrene in cadrul R.Moldova.
Aceasta declaratie a dinsului trebie tradusa ca o inghetare din partea Rusiei a starii actuale, si de fortificare a regiunii, pe dimensiunile economica si militara, astfel incit decizia politica sa fie luata mai tirziu, in dependenta de evolutia presiunilor asupra Chisinaului si Bucurestiului.
Sperantele transformarii operatiunii de pacificare, in una civila s-au spulberat definitiv, Rogozin declarind ca nu va avea loc niciun fel evacuare, dimpotriva contingentul militar va fi fortificat si va primi armament nou.

Din pacate guvernantii de la Chisinau nu comenteaza nici intrun fel incalcarea protocolului diplomatic si lezarea suveranitatii R.Moldova, din partea lui Rogozin, probabil din frica.
Mai mult, R.M. a cedat la Viena si a recunoscut oficial prin semnatura pe un document international,  principiul egalitatii partilor in mecanismul de negocieri, ceea ce inseamna de fapt obtinerea dreptului de veto a regimului separatist de la Tiraspol, asupra oricarei decizii, in formatul 5+2.
Iar in viitor, atit Rusia cit si Tiraspolul vor putea invoca acest principiu de egalitate a partilor, specific unei confederatii, in toate subiectele legate de reglementarea conflictului.

In plus, Guvernul de la Chisinau este gata sa accepte un Consulat al Rusiei la Tiraspol, teritoriu pe care nu il controleaza, ceea ce in actualele conditii de promovare a politicii de confruntare din partea lui Putin si Rogozin, ar fi o mare greseala.

Tace si Bucurestiul, apropo Rogozin s-a laudat la Tiraspol, ca Rusia a afacut presiuni asupra lui Traian Basescu si acesta s-a conformat.
In acest context, nu cred ca e intimplatoare ofensiva USL asupra guvernului Ungureanu, si a lui Basescu, care e recunoscut drept aliat de nadejde a SUA.
Rusia ar dori ca in Romania sa vina o putere politica care sa inghete relatiile cu SUA, sa nu o deranjeze in ce priveste subiectul R.Moldova, sa nu mai acorde cetatenii in masa romanilor basarabeni, sa nu se implice in sustinerea Chisinaului pe drulul spre UE, etc.

In privinta Romaniei, Rogozin a mai declarat ca Rusia e deranjata de bazele militare americane de acolo si ca va gasi un raspuns adecvat, ceea ce unii interpreteaza deja ca s-ar putea sa instaleze sistem radar Voronej, sau poate chiar si complexul Iskander in Transnitria.

Chisinaul si Bucurestiul trebuie sa-si coordoneze actiunile privind noua politica a Rusiei in regiune.

Guvernarea de la Chisinau e foarte slaba si fragila.
Daca Chisinaul va fi lasat singur in fata Rusiei lui Putin, actuala guvernare AIE nu va putea sa reziste mult timp, si exista pericolul ca sa revina la putere in R.M. forte care sa abandoneze vectorul de integrare europeana si sa promoveze integrarea  eurasiatica.

Reclame

33 răspunsuri to “Rogozin fortifica separatismul in Transnistria si ataca dur R.Moldova si Romania.”

 1. opinie Says:

  SUA continuă planul de instalare a sistemului antirachetă Aegis Ashore în România şi Polonia.

  19.04.2012

  Directorul Agenţiei de Apărare Antirachetă (MDA) a Pentagonului, locotenent-generalul Patrick O’Reilly, a afirmat miercuri, într-o audiere la Senat, că armata continuă planurile de instalare a sistemului antirachetă Aegis Ashore în România şi Polonia,

  O’Reilly a adăugat că locurile pentru instalarea sistemului sunt stabilite şi că au fost semnate acorduri în acest sens cu guvernele României şi Poloniei. Interceptorii din România ar urma să fie pe deplin pregătiţi de funcţionare în 2015, iar cei din Polonia până în 2018.

 2. opinie Says:

  Guvernul de la Chisinau nu a fost nici odata singur in fata Rusiei inca din 1992 cind a sosit la Chisinau in vizita secretarul de stat SUA Beicer, numai ca Chisinaul nu vrea sa se integreze cu Vestul si sa se rupa de Rusia-CSI..

  Statele Unite doresc Republica Moldova in NATO.

  24 ian 2010

  Hillary Clinton a reafirmat poziția SUA cu privire la deschiderea acesteia de a vedea în curând R. Moldova în familia NATO. “Vom ajuta Moldova să-și facă drumuri, vom ajuta agricultorii pentru ca aceștia să-și poată vinde bunurile. Deci, dle prim-ministru Filat, acordul semnat astăzi este o victorie pentru guvernarea din Moldova, drepturile omului și reformele economice. Totodată, țin să amintesc că vrem R. Moldova în Alianța Euro-Atlantică cu toate beneficiile care aceasta le aduce”, a mai precizat Secretarul de Stat american.

  Filat: Republica Moldova nu intentioneaza sa adere la NATO

  Republica Moldova nu intentioneaza sa adere la NATO, iar informatiile din presa pe acest subiect sunt supozitii, a declarat premierul moldovean Vlad Filat.

  Filat: Trebuie sa fie clar tuturor. Republica Moldova are Constitutia tarii in care se scrie ca are un statut de stat neutru.

  liderul Partidului Democrat Marian Lupu recunoaste ca exista unele aspecte ideologice comune ale democratilor si comunistilor moldoveni. Astfel, cele doua partide converg in atasamentul pentru un statut neutru al tarii, pentru integrarea europeana a republicii, insa in tandem cu un parteneriat strategic cu Rusia, pentru continuarea participarii la CSI, pentru neafilierea la NATO.

  Manfred Grund, preşedinte al Fracţiunii Uniunii Creştin-Democrate în Bundestagul Germaniei .

  Norbert Neuhaus ,consultant al Fundaţiei Robert Schuman şi expert în politica europeană al Partidului Popular European pe lângă România şi R. Moldova .

  R. Moldova nu poate fi membru al Comunitatii Statelor Independente (CSI) si concomitent sa aspire la Uniunea Europeana (UE).

  Moldova este supusa unei presiuni foarte stranse din partea Rusiei, iar influenta “este din ce in ce mai accentuata”.

  STRATFOR: Moscova actioneaza si prin Partidul comunistilor si prin Alianta “occidentalistilor”.

 3. mircea Says:

  retorica domnului Rogozin este,pana la urma,in interesul unitatii romanilor de pe ambele maluri ale Prutului.Cred ca si Rusia s-a saturat de politica Chisinaului ,a fundului in doua luntre,si vrea sa puncteze,din punctul ei de vedere,pentru separarea apelor.Rusofonii si romanofobii vor fi primiti cu bratele deschise la Tiraspol iar prooccidentalii vor putea in sfarsit sa respire un aer curat si sa se concentreze pe adevaratele probleme interne si internationale.

 4. marian Says:

  laudarosenie multa la acest rogozin … fascistul rus se comporta ca un gangster mafiot venit la moldova pentru a stringe prin intimidare taxa de protectie . rusii au tendinta de a-si supraestima forta lor militara . iata un articol edificator in acest sens : „Scandal în Rusia: Ancoră second-hand de peste 100.000 de euro pentru singurul portavion al ţării

  18 aprilie 2012

  Parchetul militar rus a anunţat miercuri că anchetează un director de întreprindere care a vândut cu peste 100.000 de euro o ancoră second-hand marinei militare ruse, care a instalat-o pe singurul său portavion „Amiral Kuznetov „, relatează AFP.

  „Directorul general întreprinderii Nevski Iakor, Valentin Ponomarev, trebuia să livreze o ancoră pentru portavionul Amiral Kuzneţov în cadrul unui contract în valoare de peste 4 milioane de ruble” (104.000 euro), potrivit unui comunicat al Parchetului militar.

  Dar acesta a cumpărat o ancoră de ocazie din Olanda cu 27.000 de euro şi a predat-o ministerului Apărarii, cu certificate falsificate.

  „Desi ancora presupus nouă nu corespundea nici ca greutate, nici ca talie şi avea urme de coroziune, ea a fost urcată pe portavion”, a adăugat biroul procurorului, care îl anchetează pe Valentin Ponomarev pentru escrocherie.

 5. stefann Says:

  Cata dreptate ai.

 6. stefann Says:

  Romania trebuie sa fie aparata de musulmani si tarile ruse care urasc tot ceea ce este romanesc si frumos.

 7. alex Says:

  Romanii sunt proamericani. Este gresit ceeace crede dl Mihaies ca daca USL ar veni la putere s-ar schimba ceva in pozitia Romaniei atat fata de SUA,Rusia sau R. Moldova.

 8. Siberiacul Says:

  Nu-i exclus că PLDM (Filat) şi PD (Lupu, Diacov, Plahatniuc), nemaivorbind de Voronin, Dodon, Şelin, fac jocul politicei Moscovei – avînd în vedere că au fost categoric împotriva Decretului Preşedintelui Interimar M. Ghimpu cu privire la retragerea Armatei Rusiei de pe teritoriul R Moldova.
  PCRM+PLDM+PD sunt votate în alegerile parlamentare în jur de 90%. Concluzia – încă mult timp pentru Rusia, R. Moldova va fi „gubernie”. Cu părere de rău.
  Noi, cetăţenii R Moldova, suntem de vină că nu gîndim, dorim de a fi ocupaţi de Rusia.

 9. remus Says:

  cosmar ,totul in jur devine gretos

 10. remus Says:

  atragerea noastra in jocuri tiraspolene este o capcana ,nu avem resurse de contrapunere.La ce ne folosesc noua aceste umblete pe la tiraspol ,daca nu avem protectia SUA ,NATO ,EU.

 11. Mos Ciubotea Says:

  Taica, se pare ca vin zile grele pentru Basarabia. NU sunt decat doua variante: ori cu Transnistria in cadrul unui stat federal condus de filorusi si inglobat in Uniunea Eurasiatica ori cu Romania in Uniunea Europeana prin unirea cat mai rapida dupa modelul german. Fara Unirea cu Romania cat de curand Maica Rusie o sa va inglobeze in Asia pentru totdeauna. Nu va faceti iluzii ca aveti alta scapare, Rusia a delegat special pe Rogozin ca sa deturneze planul Rep Moldva de a adera la Uniunea Europeana. E greu si va inteleg, dar Rusia nu va ceda si va trebui sa renuntati in final la Transnistria daca totusi doriti sa intrati in Europa si sa asigurati un viitor copiilor vostri.
  Unirea cu Romania este la acest moment o necesitate istorica!

 12. opinie Says:

  exact asa este

 13. Salvamar Says:

  Numai Re-Unirea cu România ne este Scaparea !

 14. Oituz Says:

  Ministrul român al Apărării vine în Moldova
  –––––––––––––––
  Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea,
  va efectua vineri /20 aprilie 2012 /o vizită oficială în Republica Moldova, la invitaţia omologului său Vitalie Marinuţa.
  http://www.timpul.md/articol/ministrul-roman-al-apararii-vine-in-moldova-33271.html
  –––––––––––––––––––
  În cadrul convorbirilor oficiale, cei doi miniştri vor aborda teme referitoare la relaţiile militare bilaterale, la pregătirea şi instruirea personalului, precum şi aspecte privind situaţia regională, informează un comunicat de presă dat publicităţii de MApN. La finalul întâlnirii, miniştrii vor semna, la sediul Ministerului Apărării de la Chişinău, acordul interguvernamental bilateral privind cooperarea în domeniul militar. Programul vizitei ministrului român al Apărării mai cuprinde primiri la preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, şi la primul-ministru Vlad Filat.

  Ministrul Gabriel Oprea va depune o coroană de flori la Monumentul domnitorului Ştefan cel Mare din Chişinău şi va vizita Cimitirul ostaşilor români din localitatea Călăraşi, unde va fi organizată o ceremonie de depunere de flori în memoria eroilor români căzuţi la datorie în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

 15. opinie Says:

  Rogozin despre Filat: Guvernul Moldovei este condus de un om foarte pragmatic. Cu el trebuie de ţinut legătura .Reintegrarea RM – doar în baza unei federații sau confederații

  20.04.2012

  Cu critici în adresa unioniştilor şi cu laude pentru prim-ministrul Vlad Filat. Aşa şi-a încheiat vizita vicepremierul rus, Dmitri Rogozin. Oficialul rus s-a arătat mulţumit de spiritul pragmatic al premierului .

  “Guvernul Moldovei este condus de un om foarte pragmatic – Vlad Filat. Cu el se poate şi trebuie de ţinut legătura. Trebuia să înţeleg cu cine se poate vorbi la Chişinău. Am întâlnit în capitala Moldovei oameni pragmatici, care înţeleg beneficiile construirii unor relaţii de lungă durată cu Rusia”, a declarat Rogozin .

  Reintegrarea Republicii Moldova se poate realiza doar în baza unei federații sau confederații. Declarația aparține reprezentantului special al preşedintelui Federaţiei Ruse pentru Transnistria, Dmitri Rogozin .

 16. opinie Says:

  Rogozin a numit 5 condiţii pe care ar trebui să le îndeplinească Moldova pentru a-şi garanta un stat reîntregit şi anume:

  1. Recunoaşterea Transnistriei drept parte egală în dialog. Fără acest lucru este imposibilă împăcarea părţilor.

  2. Identificarea unui numitor comun în evaluarea tragediei ce a avut loc 20 de ani în urmă. Clarificarea poziţiilor şi concretizarea cauzelor.

  3. Crearea unor condiţii economice pentru supravieţuirea economică a ambelor maluri ale Nistrului.

  4. Recunoaşterea rolului Rusiei drept unica ţară deţinătoare a autorităţii politice şi coercitive în această regiune. Renunţarea jocurilor în privinţa rolurilor de mediator pentru alte ţări, care nu au nimic în comun cu această regiune.

  5. Înţelegerea faptului că un viitor stat comun nu se poate forma decît în baza unei federaţii sau confederaţii.

  Oficialii de la Chişinău trebuie să se decidă cine sunt – moldoveni sau români, a spus Rogozin, care susţine că la Tiraspol nimeni nu a uitat despre evenimentele de pe Nistru.

 17. cirsteatudor Says:

  Cu tot respectul. Pe ce va bazati cand spuneti ca USL-ul este pro-rus???!!!
  Nu stiu daca tineti minte dar cel care a modificat, in sensul reducerii termenului de solutionare, legea cu privire la redobandirea cetateniei romane a fost guvernul condus de Tariceanu (PNL), in 2008 din cate tin eu minte, pentru ca am fost direct interesat, si nu Basescu. Un aspect foarte important.
  Basescu doar se lauda din cand in cand cu rezultatele acestei legi, el necontribuind cu nimic.
  Basescu, in afara de vorbe, nu a facut mare lucru din pacate, atat pentru romanii din Romania cat si pentru cei din Rep Moldova.

  Unde este interconectarea conductelor de gaze?? Unde este interconectarea energetica?? Acestea putea fi facute rapid daca era vointa. Dar poate ca si Basescu joaca la doua capete.

  Iar cu privire la USL, acestia s-au pronuntat in nenumarate randuri pro-integrare europeana a RM, si nicidecum nu sunt de acord cu politica Rusiei in aceasta privinta. Exista declaratii clare ale lui Antonescu si Titus Corlatean, plus altii. Chiar nu stiu pe ce va bazatii cand aruncati asemenea acuze (dar observ ca exista un curent de gandire in aceasta directie in RM, scuzabil, de altfel, pentru ca oamenii din RM nu traiesc in Romania si nu se confrunta cu nesimtirea zilnica a regimului basist. Astfel idealizeaza imaginea lui basescu si ii dau valente pe care aceste nu le are absolut deloc).

  PS: Mai tineti minte cand a fost Basescu in vizita la Cahul si in loc sa zica Cahul a zis Kabul….cam asta e masura in care e el interesat de problemele din RM. In rest vorbe.

 18. TUN Says:

  Nu ne mira,

  Discursul Tavariciului Marinutza la intalnirea cu Ministrul Apararii Oprea al Romaniei.
  Acest discurs, sunt convins, i-a fost scris de DODON in colaborare cu tavarici FIKAT. Scris cu mare Frica de Rusi, scris cu mana tremuranda de frica muscalului, scris fara Nervul apartenentzei la neamul Romanesc, scris intr’un stil APATRID, asa cum le place rusilor, KOKO – ilor, cum le place lui Varanoffff , Dandanoffff si lui Rogozin .

  A trebuit ca Domnul Ministru Oprea sa-i aminteasca KGB – istului Marinutza ca Basarabenii si Romanii suntem TOTZI FRATZI ROMANI. Cine i-a interzis tavariciului MAIMUTZA sa pronuntz el mai intai, aceste cuvinte de calda FRATZIe ????????

  Lipsa de DEmNITATE, lipsa simtzului NATZIONAL, aceasta-i caracterizeaza pe fratzii mei moldoveni rusificatzi dintre Prut si Nistru.

  Dar sa nu disperam.Sa speram ca Tavarici TIMOFTOFFFF va repara lucrurile in sensul cerut de ISTORIE si de ADEVAR..

  TUN | aprilie 20, 2012 la 10:53 pm | Răspunde
  Comentariul tău e în așteptare.
  Pentru mihaititan.

  Am vazut discursul – Video pe Uni – Media, rubrica “” Acasa “”, in partea dreapta a paginii, dar nu stiu ce TV. Azi, 20 04 2012.

  Vad ca l-au eliminat repede depe pagina.

 19. ARMINDEN Says:

  ANUNT IMPORTANT:
  Festivalul TRICOLORULUI NOSTRU !
  blogul satului Galesti / Straseni /
  http://galesti.webs.com/apps/guestbook/
  –––––––––––––––– –––––––
  Se instituie un premiu unic de 100 euro pentru acea persoana care va gasi cel mai frumos si spectacular loc pentru a amplasa un tricolor:
  IN GRADINA, PE CASA, PE ACOPERIS, IN POD, LA BALCON, PE GARD, LA FEREASTRA, LA RASCRUCE, IN COPACI, LA CIMITIR, PE MORMINTE, PE BISERICI, PE VâRFURI DE DEAL, ETC.
  Cu cât dimensiunile tricolorului vor mai mari,
  cu atât aveti mai multe sanse sa câstigati !
  Un voluntar va fotografia toate aceste imagini,
  le va plasa pe acest blog sat Galesti,
  apoi se va alege câstigatorul in ultima saptamâna
  din luna Mai 2012.
  La selectare, se va lua in vedere locul,
  unghiul luminii, frumusetea inconjuratoare,
  culorile din jur, etc.
  O conditie va fi ca tricolorul sa ramâna in acel loc pâna la Re-Unirea noastra cu România.
  Mult noroc si imaginatie !
  N.B.
  Acest anunt va fi propagat
  pe toate Forumurile de discutii din Moldova de Est.
  / vox publika md/

 20. mircea.ro Says:

  eu nu înţeleg de ce RM nu tratează cu statul ucrainian problematica transnistreana.Transnistria la ucrainieni iar pentru RM un teritoriu echivalent ca suprafaţă în sudul republicii.Acum se tratează cu Federaţia Rusă,ca şi cum RM ar avea graniţă cu acest stat,este o absurditate şi un mod de aţi arăta umilinţa.În acest caz toate temerile transnistrene ar dispărea,intrând de facto în spaţiul slav,iar Rm şi-ar vedea de drum!

 21. Marea Românie Says:

  UN APEL DE LA SOROCA
  aprilie 2012
  ––––––––––––-
  Domnului Nicolae Timofti,
  Preşedintele Republicii Moldova
  Domnului Marian Lupu,
  Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova
  Domnului Vlad Filat,
  Prim-ministrul Republicii Moldova
  http://odn.info.md/2012/04/apel/#comment-604
  ––––––––––––––––––––––
  Noi, reprezentanţii societăţii civile din oraşul şi raionul Soroca,
  suntem îngrijoraţi de situaţia social-politică şi morală din republică.
  Sub lozinca democraţiei, opoziţia organizează multe acţiuni care sfidează bunul-simţ şi încalcă flagrant Constituţia Republicii Moldova. Nesupunerea civică, arborarea bicolorului, răspândirea foilor volante antiromâneşti cu chemarea la luptă împotriva cotropitorilor români, distrugerea cimitirului soldaţilor români – toate aceste acţiuni profanează trecutul istoric al poporului nostru
  şi are costuri de imagine pe plan extern.

  Din păcate, sistemul corupt comunist a supravieţuit,
  iar cetăţenii pierd încrederea în AIE. Suntem convinşi că,
  după o perioadă de îndelungată criză politică, alegerea preşedintelui Republicii Moldova va contribui la ieşirea republicii din impas
  şi ne vom îndrepta către stabilitate şi o democraţie veritabilă.

  Ne exprimăm speranţa că veţi promova adevărul istoric şi veţi pune capăt falsificărilor, minciunii, care dau naştere la fobii ce dispersează societatea. Procuratura Generală urmează să intenteze dosare penale pe numele celor care încalcă vădit legislaţia.

  Chemăm societatea civilă din domeniul ştiinţei, educaţiei şi culturii
  să intervină şi să ia atitudine faţă de aceste ieşiri antinaţionale.
  –––––––––––––––––––––––––
  Semnează în numele:
  Veteranilor Mişcării de eliberare naţională – Efim Zubcu;
  Asociaţiei istoricilor, filiala Soroca – Mihai Zeamă;
  Comitetului „Anul 1812” – Ana Bejan şi Nicolae Bulat;
  ONG „Pro Cultura” – Ignat Berbeci;
  Forului Democrat al Românilor – Iurie Cujbă;
  Mişcării ecologiste Soroca – Valentina Jamba

 22. Soliman nema(gnificul) Says:

  Nu este gresit absolut deloc.! Nu veti aplica voi USL-istii odata ajunsi la putere in tara viziunea politica externa a lui Basescu. Iar in cel mult 6 luni dupa castigarea alegerilor(daca) veti primi loviturile de gratie ale disparitiei totale de pe scena politica romaneasca !!! Care roman cu capul pe umeri poate crede ca salvarea vine de la Ponta si Crin Antonescu ? Infantilisme bune de aruncat peste granita cu R. Moldova de unde , poate asteptati niste voturi.

 23. Soliman nema(gnificul) Says:

  Pentru ca Ucraina e… mai smecheri, domule Mircea. Pai, nu-i mai bine sa lasi Rusia sa -ti joace cartea, iar p-orma … „ne intelegem noi”? Cat despre schimb de teritoriu Transnistria contra sudul Basarabiei(Bugeacul) nici nu poate fi vorba. Doar nu credeti ca cedeaza ei accesul la Dunare pentru Transnistria?!

 24. Soliman nema(gnificul) Says:

  Bucurestiul tace si bine face! A tacut si a trimis urgent la Chisinau pe ministrul apararii. (chiar credeti ca de capul lui a facut-o Bucurestiul?)A luat el , musiu Rogozin (&Putin)aminte bine la „tacerea” asta.. Si o rumega incetisor si cu adrenalina crescuta…
  In vara la Chicago va avea loc o noua reuniune NATO la nivel inalt, chiar daca Putin si-a aruncat manusa cu neparticiparea. E un joc al rusilor, care socotesc ca e momentul sa profite de slabiciunile lui Obama si ale administratiei sale.. Les jeux (non) sont fais, monsieurs!!
  In alta ordine de idei, domnul Mihaes a sezisat f. bine amanuntul ingrijorator( pentru prestanta AIE!) a punerii semnului de egalitate intre Moldova si Transnistria la negocierile incheiate recent la Viena. Asta chiar ca ascunde ceva dubios si care pana la minutul actual nu are o explicatie plauzibila.

 25. Soliman nema(gnificul) Says:

  Siberiacule,
  ai punctat corect idei bune si de luat in seama. pentru cine are ochi sa citeasca si urechi sa auda.Remarca legata de „noi, cetatenii…” este una esentiala de avut in vedere si in opinia mea. Si se face atat de putin pentru ameliorarea situatiei dezastruoase in acesata privinta . La toate nivelele- al elitei politice, al celei intelectual-culturale,al societatii civile in general. Daca sezisasem la un moment dat semnele unui reviriment de bun augur, acum constat un recul. Si inca destul de accentuat.(poate dupa atata stres cu alegerea presedintelui a intervenit un relache ?) Neajunsul cel mai mare consta in tocirea vointei politice, care a slabit f mult in PL si PLDM. Sa fie de vina desele vizite pe la Bruxelles, unde le-a intrat la tartacuta vorbele in doi peri ale unora din scortosii locatari ei EuroParlamentului? Sa le fi influentat acestia prudenta, convingerile, comportamentul care sa-i determine sa nu dea pasarea(politica) din mana, pentru cea de pe… gardul cu Romania? Nu stiu, inca nu-mi dau seama..
  Dar , hai sa-ti impartasesc si cateva ganduri despre presa de la voi. Cele mai multe publicatii romanesti( le-am frecventat si le frecventez inca) se dau in tarbaca cu democratia. Este acreditata ideea ca democratia in R. Moldova chiar exista, e functionala si autentica. Departe de asa ceva. Personal nu am vazut o investigatie ca lumea, fie politica, fie sociala sau economica. Tapaj cat incape, demagogie la fel, intr-un cuvant redundanta veritabila. Asa se face ca se loveste in toate partile cu buzduganul din basmele romanilor. Si cad „dusmanii”uite-asa de-avalma , in fata, in spate, la dreapta si la stinga, tot felul de victime, pentru tot felul de gusturi si pentru tot felul de bazaconii sau nu. Modelul e luat din presa romaneasca, evident, nici ea cu mult mai profesionista, cu exceptia catorva jurnale pe care le poti numara pe degetele de la o singura mana. Unionisti si neunionisti, comunisti si socialisti, patrioti si hoti( vezi ce rimeaza?!) smecheri si destepti sunt tot una si sunt toti tratati la fel si invartiti de mama focului in aceeasi caldare a dracilor ramasi fara combustibil in Iad. Adevaruri certe si imposibil de contestat, idei sustenabile, solutii scolite si sugestii cu perspective reale si la obiect, analize serioase si vizibil scolite, alternative de gandit si de oferit? Aproape deloc si doar din cand in cand intamplator. Asta e si de unde nu-i nici domnul nu -ti poate Da. ce sa mai fac acum? raman deceptionat si gata.Si asa nu mai am ce sa astept. Sau poate sa mai am? Grea intrebare, Siberiacule, imi pun.

 26. marian Says:

  orice cedare in fata regimului ilegitim de la tiraspol constituie fara drept de apel INALTA TRADARE DE TARA ! … scurt si fara prea multa vorbaraie .

 27. cirsteatudor Says:

  Complet de acord. Sper doar ca romanii din Rep Moldova sa vada si ei acest adevar.

 28. Marea Românie Says:

  Conferința Internațională:
  „ANUL 1812″, Chișinău, 26-27 Aprilie 2012.

  ” Tratatul de Pace de la Bucuresti din 1812
  si impactul lui asupra istoriei românilor.
  200 de ani de la anexarea Basarabiei
  de catre Imperiul Rus”

  http://www.timpul.md/articol/agenda-conferinei-internaionale-anul-1812–33285.html
  –––––––––––––––-
  26 aprilie 2012
  Hotelul Codru, Sala Roz, str. 31 August 1989, nr. 127, Chişinău

  9.00-09.30 Înregistrarea participanţilor

  09.30-10.00 Cuvânt de deschidere

  Moderator: Sergiu Musteaţă, ANTIM, Moldova

  – Nicolae Chicuş, Universitatea Pedagogică
  de Stat „Ion Creangă”
  – Igor Şarov, Facultatea de Istorie şi Filosofie, USM
  – Anatol Petrencu, Institutul de Istorie Socială „Pro Memoria”
  – Ion Varta, Serviciul de Stat al Arhivelor

  10.00-11.00 Sesiunea plenară

  Moderator: Sergiu Musteaţă

  Vorbitori:
  – Veniamin Ciobanu (Iaşi),
  Mutaţii în sistemul politic european, între Pacea de la Bucureşti şi declanşarea insurecţiei greceşti (1812-1821)
  – Valentin Tomuleţ (Chişinău),
  Repercusiunile prezenţei armatei ruse de ocupaţie asupra populaţiei din Basarabia (anii 1812-1830)
  – Ion Varta (Chişinău),
  Politica de deznaţionalizare/asimilare şi mişcarea naţională a românilor basarabeni (1812-1917)
  – Стецкевич Виталий (Krivoi Rog),
  Молдова, год 1812 : попытка реконструкции настроений и ожиданий местного населения

  11.00-11.30 Pauză de cafea

  11.30-13.00 Sesiunea 1:
  Anul 1812 şi geneza problemei basarabene

  Moderator: Veniamin Ciobanu

  Vorbitori:
  – Florin Marinescu (Atena),
  Dimitrie Moruzi şi evenimentele din 1812
  – Vlad Mischevca (Chişinău),
  Anul 1812 şi geneza problemei basarabene
  – Ion Eremia (Chişinău),
  Chestiunea Basarabiei – poligon pentru intruşi?
  – Ion Varta (Chişinău),
  Diplomaţia rusă şi geneza chestiunii Basarabiei în timpul războiului ruso-turc din anii 1806-1812
  – Igor Sava (Cahul),
  Congresul de Pace de la Berlin, Independenţa României şi sacrificarea Basarabiei
  – Ramona Stanciu (Târgovişte),
  Basarabia în prevederile
  Congresului de pace de la Paris (1856)
  – Ana Boldureanu (Chişinău), Aspecte ale circulaţiei monetare în Moldova în timpul războiului ruso-turc din anii 1806-1812

  Discuţii

  13.00-14.00 Pauză de prânz
  / Restaurantul Hotelului Codru /
  ––––––––––––––––
  14.00-15.30 Sesiunea 2:
  Anul 1812 în memorii şi în istoriografie

  Moderator: Igor Şarov

  Vorbitori:
  – Iulian Oncescu (Târgovişte),
  Anexarea Basarabiei (1812) în memoria diplomaţilor şi călătorilor francezi
  din secolul al XIX-lea
  – Emanuel Palea (Târgovişte),
  Călători străini din secolul al XIX-lea
  despre anexarea Basarabiei din 1812
  – Valentin Arapu (Chişinău),
  Aspecte istoriografice controversate privind activitatea diplomatică a lui Manuc Bei
  – Andrei Cuşco (Chişinău),
  Problema Basarabiei de Sud în discursul imperial rus după 1878: viziuni ale alterităţii şi transferuri instituţionale
  – Sergiu Matveev (Chişinău),
  Anul 1812 şi anexarea Basarabiei
  in viziunea lui Karl Marx

  Discuţii

  15.30-16.00 Pauză de cafea
  ––––––––––––––––
  16.00-18.30 Sesiunea 2: continuare

  Moderator: Igor Şarov

  Vorbitori:
  – Dorin Cimpoeşu (Bucureşti),
  Două sute de ani de ocupaţie rusească în Basarabia (Republica Moldova) 1812 – 2012
  – George Enache (Galaţi),
  Mitropolitul Gavril Bănulescu Bodoni şi anexarea Basarabiei de către Imperiul Rus reflectate în istoriografie
  – Arthur Tuluş (Galaţi),
  Ocuparea Basarabiei în 1812. Interpretări în istoriografia comunistă românească
  – Anatol Petrencu (Chişinău),
  Istoriografia rusă contemporană despre anexarea Basarabiei (1812)
  – Ivan Duminica (Veliko Tyrnovo),
  Сolonizările bulgarilor în Basarabia ca rezultat al Tratatului de pace de la Bucureşti

  Discuţii

  Lansări de carte
  –––––––––-
  – Ion Agrigoroaiei,
  „Basarabia în acte diplomatice 1711-1947”, Iaşi, Casa Editoriala Demiurg, 2012.
  Prezintă:
  Cătălin Turliuc şi Gheorghe Palade

  – Ion Ţurcanu,
  „Bessarabiana.
  Teritoriul dintre Prut şi Nistru
  în cîteva ipostaze istorice şi reflecţii istoriografice”,
  Chişinău, Cartdidact, 2012.
  Prezintă: Igor Şarov

  ––––––––––––––––
  27 aprilie 2012
  Hotelul Codru,
  Sala Roz, str. 31 August 1989, nr. 127, Chişinău

  09.00-10.30 Sesiunea 3: ”
  „Anul 1812 în „aniversări”

  Moderator: Ion Varta

  Vorbitori:
  – Constantin I. Stan (Galaţi),
  Ecouri ale centenarului răpirii Basarabiei de către Imperiul Rus în România Liberă (1912)
  – Liviu Bratescu (Iaşi),
  Discurs istoric şi diplomaţie la 1912.
  O sută de ani de la anexarea Basarabiei
  de către guvernul ţarist
  – Alexandru Istrate (Iaşi),
  Destinul Basarabiei reflectat în literatura autobiografica şi în presa romaneasca din 1912
  – Laura Oncescu (Târgovişte),
  Opinia publică din România şi
  centenarul anexării Basarabiei

  Discuţii

  10.30-11.00 Pauză de cafea
  –––––––––––––––-
  11.00-13.00 Sesiunea 4:
  Impactul anexării Basarabiei

  Moderator: Valentin Tomuleţ

  Vorbitori:
  – Flavius Solomon (Iaşi),
  Imperiul Rus şi „naţiunile” sale
  (cazul Basarabiei)
  – Dinu Poştarencu (Chişinău),
  Regulamentul privind organizarea regiunii Basarabia din 1818 şi eşuarea aplicării lui
  – Lucia Sava (Cahul),
  Anexarea Basarabiei: Mentalitate şi identitate naţională în Basarabia ţaristă
  – Octavian Ţâcu (Chişinău),
  Moldovenii în cadrul Imperiului Rus: „comunitate imaginată” între discurs istoriografic şi practici imperiale
  – Стецкевич Лилия (Krivoi Rog), Этнопсихологические прoцессы в Бессарабии в XIX столетии : поиски путей за сохранение национальной идентичности
  – Constantin Burac (Bucureşti),
  Cancelariile europene din prima jumătate a secolului al XIX-lea desprea identitatea româneasca a moldovenilor
  – Andrei Emilciuc (Chişinău),
  Izolarea comercial-vamală a Basarabiei după anexarea ei la Imperiul Rus (anii 1812-1830)
  – Tatiana Varta (Chişinău),
  Consecinţele raptului teritorial de la 1812 asupra Bisericii ortodoxe române din Basarabia
  – Maria Danilov (Chişinău), Basarabia, contextul imperial şi dimensiunea religioasă a crizei anexării (primele trei decenii ale secolului al XIX-lea)

  Discuţii

  13.00-14.00 Pauză de prânz
  –––––––––––––––
  14.00-15.30 Sesiunea 4: continuare

  Moderator: Valentin Tomuleţ

  Vorbitori:
  – Veaceslav Ciorbă (Chişinău),
  Biserica Ortodoxă din Basarabia sub stăpânirea rusească (1812-1918)
  – Silvia Pantaz (Chişinău),
  Basarabia în contextul relaţiilor comerciale ale Imperiului Rus cu Principatul Moldova în prima jumătate a secolului al XIX (1812/1859)
  – Ion Gumenâi (Chişinău),
  Loialitatea faţă de puterea imperială rusă a diferitor pături ale populaţiei în perioada evenimentelor poloneze din 1863
  – Alexandr Roitman (Chişinău),
  Anexarea Basarabiei la Imperiul Rus,
  şi încadrarea ei în Zona Evreiască
  de Reşedinţă Permanentă. Studiu de caz: evacuarea evreilor din Târgul Floreşti
  – Valentin Constantinov (Chişinău), Anul 1812 şi întreruperea procesului organic de transformare a conştiinţei medievale româneşti în cea modernă pe teritoriul Basarabiei
  – Valentina Samoilenco (Chişinău), Participarea nobilimii din Basarabia în organizarea şi activitatea administrativ locală din prima jumătate a secolului al XIX-lea
  – Alexandru Argint (Chişinău),
  Învăţământul din cele trei judeţe sud-basarabene, Cahul, Bolgrad şi Ismail şi cel din restul Basarabiei. Studiu istorico-comparativ
  – Artur Leşcu (Chişinău),
  Organizarea sistemului penitenciar
  sub ocupaţie imperială rusă
  – Ion Duminica (Chişinău),
  Impactul anului 1812 asupra romilor basarabeni

  Discuţii

  15.30-16.00 Pauză de cafea
  ––––––––––––––
  16.00-17.30 Sesiunea 5:
  Anul 1812 în discursul public contemporan

  Moderator: Vlad Mischevca

  Vorbitori:
  – Sergiu Musteaţă (Chişinău),
  Anul 1812 în discursul public al mişcării
  de emancipare naţională din Republica Moldova (1989-1991)
  – Coadă Ludmila (Chişinău),
  Anul 1812 în narativul din Republica Moldova sau de ce ocuparea Basarabiei de către Rusia
  e un subiect de actualitate
  – Valentina Ursu (Chişinău),
  Cultura Basarabiei sub dominaţie ţaristă
  şi sovietică: studiu comparat
  – Aurelian Lavric (Chişinău),
  Apariţia chestiunii Basarabiei
  în spaţiul geopolitic european
  – Iulian Gherca, Adrian Viţalaru (Iaşi),
  Anul 1812 în manualele şcolare din România înainte şi după 1989

  Discuţii

  17.30-18.00 Sesiunea de încheiere:
  Concluzii finale

  Moderator: Sergiu Musteaţă, ANTIM, Moldova
  ––––––––––––––––
  Lista participanţilor:

  1. AGRIGOROAIEI, Ion, Iaşi
  2. ARAPU, Valentin, Chişinău
  3. ARGINT, Alexandru, Chişinău
  4. BOLDUREANU, Ana, Chişinău
  5. BRATESCU, Liviu, Iaşi
  6. BURAC, Constantin, Bucureşti
  7. CHICUŞ, Nicolae, Chişinău
  8. CIMPOEŞU, Dorin, Bucureşti
  9. CIOBANU, Veniamin, Iaşi
  10. CIORBĂ, Veaceslav, Chişinău
  11. COADĂ, Ludmila, Chişinău
  12. CONSTANTINOV, Valentin, Chişinău
  13. CUŞCO, Andrei, Chişinău
  14. DANILOV, Maria, Chişinău
  15. DUMINICA, Ion, Chişinău
  16. DUMINICA, Ivan, Veliko Tyrnovo
  17. EMILCIUC, Andrei, Chişinău
  18. ENACHE, George, Galaţi
  19. EREMIA, Ion, Chişinău
  20. GHERCA, Iulian, Iaşi
  21. GUMENÂI, Ion, Chişinău
  22. ISTRATE, Alexandru, Iaşi
  23. LAVRIC, Aurelian, Chişinău
  24. LEŞCU, Artur, Chişinău
  25. MARINESCU, Florin, Atena
  26. MATVEEV, Sergiu, Chişinău
  27. MISCHEVCA, Vlad, Chişinău
  28. MUSTEAŢĂ, Sergiu, Chişinău
  29. ONCESCU, Iulian, Târgovişte
  30. ONCESCU, Laura, Târgovişte
  31. PALADE, Gheorghe, Chişinău
  32. PALEA, Emanuel, Târgovişte
  33. PANTAZ, Silvia, Chişinău
  34. PETRENCU, Anatol, Chişinău
  35. POŞTARENCU, Dinu, Chişinău
  36. ROITMAN, Alexandr, Chişinău
  37. SAMOILENCO, Valentina, Chişinău
  38. SAVA, Igor, Cahul
  39. SAVA, Lucia, Cahul
  40. SOLOMON, Flavius, Iaşi
  41. STAN, Constantin I., Galaţi
  42. STANCIU, Ramona, Târgovişte
  43. STETSKEVYCH, Lilia, Krivoi Rog
  44. STETSKEVYCH, Vitalij, Krivoi Rog
  45. ŞAROV, Igor, Chişinău
  46. TOMULEŢ, Valentin, Chişinău
  47. TULUŞ, Arthur, Galaţi
  48. TURLIUC, Cătălin, Iaşi
  49. ŢÂCU, Octavian, Chişinău
  50. ŢURCANU, Ion, Chişinău
  51. URSU, Valentina, Chişinău
  52. VARTA, Ion, Chişinău
  53. VARTA, Tatiana, Chişinău
  54. VIŢALARU, Adrian, Iaşi
  ––––––––––––––
  Organizatori:
  – Universitatea de Stat din Moldova
  – Asociatia Nationala
  a Tinerilor Istorici din Moldova
  – Universitatea Pedagogica de Stat
  „Ion Creanga” din Chisinau

 29. TUN Says:

  Iar o luam dela inceput ????????? cu Rapturile Rusiei si Ukrainei ???????

  Hitler – Stalin ::::: Raptul Basarabiei.
  Ialta ::: Raptul Basarabiei, raptul Bucovinei, raptul Tinutului Hertzei, raptul Insulei Serpilor.
  Destramarea Sovietelor ::::: Raptul de catre Ukraina cu vointza Rusiei a sudului Basarabiei, raptul insulei Serpilor, raptul Bucovinei, raptul tzinutului Hertzei .
  Iar acum, in era putinista ::::::: raptul Transnistriei cu ajutorul KOKO – ilor lui Dandanoffff si Varanoffff.

  Pe cand raptul definitiv al acestei gubernii fara nume si fara natzionalitate care se cheama MALDAFANIA ?????????

 30. ferencsik Says:

  Asa cum scriam si in articolul “Un nou Kaliningrad pe Nistru”, Rogozin are o singura misiune: Transnistria!, si un singur mesaj pentru Bucuresti: “Vreti Moldova?! OK de acord, daca ne dati Transnistria!” Acest “ ne dati” are insa o enorma insemnatate, si asta in sensul ca, pentru a putea accepta unirea Moldovei cu Romania, Rusia va cere Bucurestiului sa recunoasca macar de facto independenta Tiraspolului. Restul e…nimicnincie si bla, bla!

  Degeaba se fac analize pe text si il injuram pe Rogozin, pentru ca el este negustor si negustorie venit sa faca. Independenta Transnistriei, Noul Kalinnigrad rusesc in sudul Europei, la schimb cu Basarabia.

  “Romania este NATO”, declara Rogozin si mai pe delaturi si in mod direct, insa spune mereu acelasi lucru, adica este omul consecvent: Basarabia poate avea Transnistria, Romania insa nu! Asadar ori Chisinaul recunoaste suzeranitatea Rusiei si atunci, intr-un simulacru de stat, va avea si Transnistria, ori Chisinaul vrea independent reala, adica unirea cu Romania si atunci Bucurestiul trebuie sa fie de acord cu nasterea unui nou Kalinigrad la granitele sale.

  Cand am scris ca independenta reala a Basarabiei este de fapt in interiorul Romaniei, am fost foarte realist. Cine isi inchipuie o Basarabie libera, prospera si independenta, este un fraier! R. Moldova nu detine pur si simplu incredientele necesare unei statalitati reale si sanatoase, pentru a creea o tara adevarata. Prea multe probleme, prea multe slabiciuni, prea multe minoritati si mult prea multe interse straine, se ciocnesc acolo.

  Republica Moldova nu poate exista singura! Nici macar minimul de utilitati nu si le poate acoperi si asta pentru ca niciodata respectivul teritoriu nu a avut timp sa se dezvolte de sine statator, sa-si creeze infrastructura, industriala si energetica, proprie.

  Asa ca nu pot decat sa constat ca am avut dreptate cand am susinut ca Rogozin propune un schimb. Iar schimbul este propus, sa fim bine intelesi, Bucurestiului, nu Chisinaului. Rogozin vorbeste la Tiraspol, la Chisinau, dar vorbeste tare sa auda Romania, pentru ca in realitate el nu are ce negocia cu Transnistria si Basarabia, ambele fiind prea slabe si neavand nimic de oferit. El vorbeste cu Bucurestiul si din punctul meu de vedere este pentru prima oara cand Moscova abordeaza, in mod deschis si direct, aceasta problema, anuntand loud and clear, care este pretul Moscovei!

  Deci Moscova este dipusa sa vanda, vom dori noi sa cumparam?! Si daca da, pretul este unul corect?!

  Intrebare este si ea una foarte simpla: va dori Bucurestiul sa-l achite?!

  De asemenea nu putem sa nu observam si revigorarea dramatica a miscarii unionist de la Bucuresti si de la Chisinau! Nu cred ca s-a vorbit atat de pe sleau despre unire, in toti anii, de la Revolutie incoace. Intradevar putem remarca o multitudine de manifestati si intruniri si la noi si la ei, declaratii facute de ambele parti si pe dl. Rogozin umbland destul de agitat prin zona. Ministrul Apararii al Rusiei a fost la Tiraspol, Basescu l-a trimis si el pe maimutoiul de Oprea la Chisinau, iar acest schimb de replici, pe muteste, este doar ceea ce se vede! Tare curios as fi cum se discuta dincolo de ceea ce vedem noi.

  Oricum este in mod clar ceva neobisnuit de ambele maluri ale Prututlui, iar Moscova este si ea foarte activa in zona, cu un mesaj, bun sau rau, nu stiu, dar oricum un mesaj de o claritate perfecta: Vreti Basarabia?! Davai Transnistria…

  Iar daca imi permiteti o observatie: absolut toate discursurile lui Dimitri Rogozin, toate declaratiile sunt preluate cu sfintenie, as spune, de media romaneasca. Mai mult decat atat, reactia Romaniei la declaratiile facute este…inexistenta! Pur si simplu Bucurestiul il ignora pe vice-prim ministrul rus, desi acesta misuna de o buna perioada de vreme pe langa granitele noastre si face declaratii extrem de importante pentru noi!

  Acum, ori diplomatia romaneasca tace pentru ca nu are ce spune, ori lucrurile sunt OK. Si asta in sensul ca Rogozin face o treba foarte buna, din punctual de vedere al Romaniei. In mod clar o unire cu Moldova nu se va putea relaiza niciodata peste vointa Moscovei, iar apartenenta Transnistriei la R. Molodova este, sa fim realisti, doar o iluzie.

  Face Rogozin un serviciu Bucurestiului, obisnuind opinia publica cu faptul ca Transnistria nu va mai fi niciodata partea a Moldovei, face el galagie pentru ca Romnaia sa fie pusa in fata faptului implinit, pe principiul: “Decat nimic, mai bine Moldova fara Transnistria!”?!

  Ori in acest caz, Moscova si Bucurestiul sa fi cazut la pace in privinta teritoriilor romanesti de la est de Prut?! Macar tacit, daca nu si oficial. In rest: radarul, Iskanderul si alte marafeturi, nu sunt foarte importante! Ele sunt doar dovada ca rusii negocieaza serios si la ei negocierea se face, daca se poate, cu tancul in capul mesei, sa vada interolcutorul ca vorbesc serios. Asadar negocieri Russia style!!!

  Timpul ne va spune ce se ascunde in spatele noi ofesive ruse pe Nistru, insa in mod sigur, nimic nu este facut la voia intamplari, nimic nu este ceea ce pare.

  sursa: Ziuaveche & Ziuaveche

 31. VEGA Says:

  APROPO .

  Este evident ca toata lumea se sbate in toate sensurile pentru a satisface Rusia, dar si Rusia trebue sa fie atenta caci are nevoie de relatzii ulterioare bune cu Romania.

  Chestiunea este CAT datzi sa va dau Transnistria. Pentruca NU rusia vrea transnistria ci MALDAFANIA.

  Rusia are vantul in pupa caci este ajutata de INDIFERENTZA UE si de marea prietenie pe hartie a SUA.

  Misiunea Romaniei este extrem de dificila caci trebue sa negocieze nu numai problema Transnistriei care stie depe acum ca rusia nu o va ceda, dar Romania trebue sa puna si problema rapturilor Rusiei asupra bucovinei, hertzei, sudul Basarabiei, Insula Serpilor.

  Romania trebue sa depuna un efort diplomatic considerabil dar si finaciaro – comercial cai totul se plateste in aceasta lume, asa cum a platit si getrmania pentru Unirea sa.

  Iar Romania va reusi numai daca va primi putzin vant in pupa din partea Presedintelui Obama si mai ales din ,partea fermecatoarei Doamne CLINTON.. Doamna Clinton este mai presus de totzi Presedintzii lumii luatzi la unloc. VA ASIGUR.

 32. SOARE Says:

  STOP !!!!!!!!!
  NU va mai luatzi de tavarici ROGOZIN.
  El apara interesele Rusiei intr’o tzara de politruci MOCOFANI. Rogozin nu gaseste decat cuvinte de insulta inspirate de poetul rus Puskni .care excela in a insulta pe basarabeni. Drept recunostintza basarabenii politruci au ales cel mai mare bulevard din KISINEV si i-au dat numele de Puskin.

  Luatzi – va nu de Rogozin ci de cei care au condus si de cei care conduc acuma statul FANTOMA MALDAFANIA. Ei trebue sa apere ONOAREA si DEMNITATEA cetatzenilor acestei tzari.

  Aceasta se poate face cu o conditzie :::: ca acesti politruci sa aiba ei insasi , DEMNITATE cu „” D „” mare.

  Pana atunci, va rugam tavarici politruci sa gasitzi un bulevard aratos pentru tavarici Rogozin.
  Si inca o sugestie ::::: actualul bulevard puskin din Kisinev sa i se dea numele de „” Bulevardul UNIRII „”.

 33. BARITON Says:

  Domnule Chirtoaca,
  Sunt un admirator al persoanei si actziunilor Domniei Voastre.
  LO cuesc in occident.

  In ce priveste reactziunea DVS privind asa zisele daune produse de concetatzenii dvs cu ocazia Blajinilor, nu este cea de tip OCCIDENTAl.

  Blajinii sunt o mare reuniune foarte populara, religioasa,cu caracter pasnic. Plecand dela aceasta constatare PRIMARUL occidental creeaza toate conditziile posibile ca aceasta sarbatoare sa se desfasoare in cele mai bune conditziuni de liniste, de armonie, de higiena si liniste pentru cetatzeni.

  NICIODATA, dar NICIODATA un ALES occidental nu va ironiza si acuza poporul ca este neglijent, ca lasa murdarie, gunoaie,ca este lipsit de educatzie, ca aduce prea multa mancare sau ca cateva persoane au depasit limita celor 2 sau 3 pahare de vin in ocazii similare.. Sa stitzi ca moldoveniii si totzi cetatzenii din tzarile din EST nu sunt mai neglijentzi decat cei din VEST. Si invers :::: cei din vest NU sunt mai civilizatzi si mai curatzi decat conatzionalii nostri.

  In schimb Primarul Occidental, considera ca aceasta sarbatoare trebue dezvoltata , protejata si ameliorata caci ea este o oportunitate pentru comertzul orasului. Acest Primar nu face educatzia poporului, caci nimeni in occident NU apostrofeaza poporul oricat de lipsit de educatzie ar fi o parte din el, ci creand conditzii :::::

  in cazul Blajinilor, de exemplu, prin suplimentarea cosurilor pentru a pune resturile de mancare, angajarea a 20 de persoane care in mod discret si respectuos strang resturi si matura pe unde este posibil pentru a crea un confort pentru cei prezentzi, crearea de spatzii amenajate de Primarie in jurul cimitirului pentru a reduce supra incarcarea cimitirului printre morminte, Sau crearea de spatzii suplimentare in strazile adiacente cimitirului, chiar daca vor sa aduca plite pentru mititei sa zicem. Dece nu corturi puse la dispozitzie de primarie pentru zilele ploioase, erc. Cu ata mai bine pentru comertz, daca totul se desfasoare cu discretzia ceruta de eveniment. Iar preotzii vor sti sa impuna discret aceasta atmosfera; Cetatzenii sunt mai civilizatzi decat isi inchipue politicienii.

  Si apoi, chiar daca raman si mormane pe ici pe colo, nu trebue facuta o tragedeie. Dupa pietzele sau dupa sarbatorile Natzionale din occident raman mormane de gunoaie, lazi, etc si nimeni nu acuza cetatzenii ca sunt rau crescutzi iar salariatzii primariei isi fac datoria fara sa apostrofeze concetatzenii.

  Iar alegerea Dvs ca prima Domnule Chirtoaca va fi asigurata cu entuziasm de catre cetatzeni.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: