5 aprilie 2009 – Inceputul caderii regimului Voronin

Exact trei ani in urma au avut loc alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009.

Atunci comunistii au acumulat 60 de mandate, rezultat nereal, ceea ce a condus la contestarea alegerilor de catre opozitie, pe motiv de falsificare a alegerilor.
Insa, pina in prezent nimeni nu a fost pedepsit pentru presupusele falsificari ale scrutinului.

Apoi au urmat evenimentele din 7 aprilie 2009, care au determinat indepartartea  PCRM de la putere.
Dupa terorizarea maniferstantilor simpli de catre politia lui Voronin, si incercarea de a invinui liderii de organizarea unei tentative de lovitura de stat,  opozitia din Parlament nu a mai putut sa se inteleaga cu comunistii, privind o eventuala votare a Presedintelui, nu a oferit acel vot de aur si in final Parlamentul a fost dizolvat.

Din pacate, nu cunoastem pina in ziua de azi , cine au fost organizatorii devastarii claditrilor Parlamentului si Presedintiei.
Dupa 29 iulie 2009, Procuratura a clasat cauzele penale aberante, instrumentate fara probe unor cetateni, in dorinta de a invinui opozitia politica de organizarea acelor evenimente,  in baza art.339, Uzurparea puterii de stat.

In acest context, este important sa mentionam ca Procuratura Generala a incercat sa-i instrumenteze lui Voronin, un dosar pe negligenta in serviciu legat de evenimentele din 7 aprilie, insa Parlamentul nici pina astazi nu i- a scos imunitatea , ca sa poata sa fie anchetat.

Iar o serie de alte cause penale, inclusiv cea in care figureaza fostul Ministru Papuc, au fost trimise in judecata, insa in prima instanta s-au dat sentinte de achitare.

Se discuta mult si despre rolul lui Baghirov, a Nataliei Morari si a lui Mark Tkaciuk, in acele evenimente.

Dosarul Bagirov, este in instanta si asteptam o sentinta ca sa putem comenta.

In ce priveste pe Natalia Morari , chiar daca dinsa ar fi avut unele legaturi cu Bagirov sau Tkaciuk, consider ca trebuie sa respectam prezumtia corectitudinii acesteia, deoarece actiunile din 6 aprilie, in organizarea carora dinsa a vut un rol important, nu au fost in interesul PCRM.
Iar evenimenetele din 7 aprilie, care au condus in final la caderea regimului Voronin, nu ar fi putut sa aiba loc fara cele din 6 aprilie la care N.Morari a avut un rol decisiv.

Se mai stie ca N.Morari este apropiata si protejata de Kiril Lucinschi, actual deputat PLDM,  care era si el implicat atunci in protestele din 6 si 7 aprilie impotriva falsificarii alegerilor.
De fapt dupa preluarea puterii in 2001, Voronin a declansat un razboi necrutator impotriva lui P. Lucinschi si a echipei  acestuia, pe care ii considera periculosi.
Sa ne aducem aminte de atacurile impotriva lui Braghis, Urechean, de arestarea lui V.Pasat, si alti politicieni.

Nu cred ca Mark Tkaciuk a organizat actiunile din 6 aprilie 2009, folosind-o pe Natalia Morari si altii, caci astfel ar trebui sa fie decorat de catre Presedintele Timofti, pentru merite in caderea regimului Voronin.
Dar posibil ca implicarea lui Tkaciuk sa fi fost importanta in ce priveste evenimentele din 7 aprilie.

Este greu de stabilit adevarul despre evenimentele din 7 aprilie, deoarece, s-au suprapus  citeva scenarii.

Dar este important ca justitia sa-si spuna cuvintul, si sa fie pedepsiti politistii, securistii si politicienii care se fac vinovati de aplicare torturii in masa.

P.S.

Puteti citi citeva articole care le-am scris in aprilie 2009.

https://romanmihaes.wordpress.com/2009/04/15/astazi-am-devenit-avocatul-cetateanului-sua-si-romaniei-johnatan-jerusalayem-netanyahu/

https://romanmihaes.wordpress.com/2009/04/18/avem-nevoie-de-un-raport-public-cu-tema-teroarea-impotriva-manifestantilor-din-6-9-aprilie-2009/

https://romanmihaes.wordpress.com/2009/06/12/atentie-se-inchid-usile-urmeaza-statia-%E2%80%9Calegeri-parlamentare-anticipate%E2%80%9D/

 

Reclame

16 răspunsuri to “5 aprilie 2009 – Inceputul caderii regimului Voronin”

 1. John Says:

  D-le autor. Vreau să vă aduc la cunoştinţă că lucinskii l-a adus la putere pe voronin, şi voronin să lupte contra lui lucinskii? Pentru ce asemenea poveşti? Nu suntem copii de doi ani. petru lucinskii a fost omul moscovei, care a venit să facă cea mai mare diversie antidemocratică de după votarea Constituţiei Republicii Moldova de către agrarieni. lucinskii a fost cel care încă de pe timpurile urss a luptat contra democraţiei, până a fost prins cu mahinaţii în proporţii deosebit de mari şi trimis din Moldova. Eu nu înţeleg, cum de acest bandit a putut în general ajunge preşedinte a Republicii Moldova, fiind legat cu mafia lui bulgaru? Şi tot acum încercaţi iar să creaţi din lucinskii un erou naţional? Să ne aducem aminte că braghiş a fost secretar de comsomol şi a creat bordel partiinic la complexul sportiv Yunnosti. passat a fost consilier al lui putin, şi întotdeauna a jucat jocul rusiei aici. urechean a fost cel care a schimbat statutul sindicatelor, şi practic i-a lipsit de putere, încălcând astfel grav normativele internaţionale la care a aderat Republica Moldova. Şi imediat după asta a fost ales primar al Municipiului Chişinău.

 2. John Says:

  Nu trebuie de jucat cartea lui voronin, căci el ne-a creat o serie de falşi patrioţi. Aceşti falşi patrioţi şi falşi duşmani ai lui voronin sunt pasat, lucinskii, roşca, laguta, muşuc, şi alţii. Dintre ei mulţi au fost achitaţi din bugetul statului Republicii Moldova, pierderi de milioane, şi nici un vinovat. Nu credeţi în aşa ceva, nici cât e negru sub unghii.

 3. mircea.ro Says:

  am o nedumerire,pe timpul comuniştilor opţiunile basarabenilor erau împărţite în mod egal între est şi vest,dacă ne luăm după sondajele făcute.Acum,balanţa înclină mai mult spre est după cum ne spun aceleaşi sondaje.Întrebare firească,nu mai bine era să fi fost comuniştii la putere că trendul era vizibil spre occident,nu din partea puterii,doar a cetăţenilor?din acestă perspectivă,revolta tinerilor din 7 aprilie a schimbat un guvern,dar nu a putut schimba o mentalitate!

 4. gigi Says:

  „negligenta”, corect se zice „neglijenta”

 5. mircea.ro Says:

  domnule Mihăeş,trăiţi într-un Chişinău polietnic,auziţi limba rusă vorbită la tot colţul,media vorbită şi scrisă este invadată de emisiuni şi articole în limba rusă,în magazine vânzătoarele îţi răspund mai mult în rusă,mergeţi pe bulevardele Chişinăului şi vă întâlniţi la tot pasul cu edificii gri construite tot datorită limbii ruse,am obosit nu are rost să mai continui,dar exemplele sunt cu nemiluita,prin urmare într-o asemenea atmosferă consideraşi că Basarabia mai este patria d-voastră,apropo,cum puteşi să mai trăiţi acolo domnule?

 6. Vazatorul Says:

  Si de ce nimeni nu mai vorbeste de instalarea Monumentului Libertatii in memoria terorii din Aprilie 2009, concurs câstigat de sculptorul Tudor Cataraga in 2010, iar ca recompensa «oficiala» el a fost omorât intr-un alt «accident» la comanda in Dec. 2010 impreuna cu sotia lui Dora.

 7. Flacara Says:

  Primăria municipiului Chişinău organizează sâmbătă, 7 aprilie,
  în Piaţa Marii Adunări Naţionale,
  acţiunea „Flacăra libertăţii”
  pentru a marca trei ani de la evenimentele din aprilie, 2009. Administrația locală îndeamnă oamenii să aprindă o lumânare
  în memoria victimelor evenimentelor de atunci.

  Manifestarea va începe la ora 19.00 şi se va desfăşura în locul unde a fost omorât tânărul Valeriu Boboc, în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009 şi va fi urmată de un recital de muzică folk şi naţional-patriotică, anunță Serviciul de presă al Primăriei.

  Acum trei ani, la 7 aprilie, în Piața Marii Adunări Naționale din Chişinău, peste 30.000 de tineri au contestat alegerile parlamentare din Republica Moldova desfășurate pe 5 aprilie în cadrul unui protest. Manifestația s-a soldat cu 5 decese .

 8. Elldor.Info » „Natalia Morari face parte din echipa Lucinschi-Filat, nu din echipa Tkaciuk-Voronin” – opinie analist Says:

  […] emisiunii de la “Vocea Basarabiei”, Roman Mihăieş a scris pe blogul său: “Nu cred că Mark Tkaciuk a organizat acţiunile din 6 aprilie 2009, folosind-o pe Natalia […]

 9. Andru-5 Says:

  ANUL 2012: RE-UNIREA CU ROMANIA MARE
  DOSARELE RE-VENIRII NOASTRE LA NORMALITATE ( IV / 5 )
  ––––––––––––––––––––––––––-
  RUSIFICAREA CONTINUA LA BALTI !
  un comentariu preluat: / Valeriu Uşurelu /:
  ziarul ” Timpul”, 5 Aprilie 2012
  http://www.timpul.md/articol/armatele-celor-doua-limbi-la-balti-32939.html
  –––––––––––––––––––––––––––-
  „În douăzeci de ani de democraţie mimată”,
  s-a mentinut predarea in limba rusa
  la unica scoala internat din Balti.
  Ma intreb cu ce au gresit orfanii bastinasi, ca sunt bagati
  in Fabrica de MALDAVANI marca dodon.
  Ca altceva nu cred ca iese mai bun de acolo.
  Ba mai mult am informatie ca profesoara de l. româna
  trebuie sa raporteze conducerii (plan de studii , s.a. )
  in limba rusa . ?????? !!!!!!!!!!
  ––––––––––––––––––––––––––
  Cât vor mai dormi oare functionarii de la Ministerul Educatiei ?
  Ce zice de aceasta DISCRIMINARE notorie
  noul Presedinte Timofti ?

 10. Siberiacul Says:

  De 20 ani acelaş sistem, acelaş regizor, actorii doar se schimb.
  Pînă la 5 aprilie 2009 sistemul a funcţionat dupa cum a dorit Moscova – Snegur + Lucinschii + Voronin şi cu Roşca „patriotul” (Pînă în 2005) luptînd cu Ion aldea Teodorovici, Gr. Vieru, V. Matei, N. Dabija,…
  Dupa 5 aprilie 2009 regizorul acelaş, sistemul a rămas acelaş Lucinschii ( Filat, Diacov) + Voronin (Lupu, Plahatnic) şi Pavlicenco, care se luptă cu Ghimpu, Chirtoacă

 11. opinie Says:

  Dosarele 7 aprilie sunt examinate în regim de prioritate la CEDO.

  2012-04-06/11:56 Curtea Europeană a Drepturilor Omului examinează în regim de prioritate dosarele privind maltratările care au avut loc în Moldova ca urmare a evenimentelor din 7 aprilie 2009, susţin avocaţii implicaţi în procese. Până acum CEDO a emis o decizie de condamnare, obligând Republicii Moldova să plătească unui tânăr despăgubiri de 15 mii de euro, transmite Info-Prim Neo.

  http://www.info-prim.md/?x=&y=45646

  Examinarea dosarelor 7 aprilie se mimează.

  2012-04-04/07:37 Examinarea dosarelor 7 aprilie se mimează, iar la acest lucru contribuie atât politicienii, cât şi procurorii, poliţiştii şi sistemul judecătoresc. De această părere este avocatul Teo Cârnaţ, expert în drepturile omului. Avocatul a declarat pentru Info-Prim Neo că această mimare duce la aceea că niciodată nu vom afla adevărul şi niciodată nu se va face justiţie pe aceste cauze.

  http://www.info-prim.md/?x=&y=45585

  Trei ani fără dreptate pentru victimele din 7 aprilie.

  AMNESTY INTERNATIONAL MOLDOVA
  COMUNICAT DE PRESĂ.

  (03 aprilie 2012)– Sute de oameni au fost supuşi torturii şi altor rele tratamente în custodia poliţiei în timpul evenimentelor din aprilie 2009. Trei ani după acestea, majoritatea vastă a victimelor încă aşteaptă să le fie făcută dreptate, a declarat Amnesty International într-un nou raport.

  http://www.amnesty.md/press-releases/trei-ani-f%C4%83r%C4%83-dreptate-pentru-victimele-din-7-aprilie

 12. opinie Says:

  Dosarele 7 aprilie sunt examinate în regim de prioritate la CEDO.

  2012-04-06/11:56 Curtea Europeană a Drepturilor Omului examinează în regim de prioritate dosarele privind maltratările care au avut loc în Moldova ca urmare a evenimentelor din 7 aprilie 2009, susţin avocaţii implicaţi în procese. Până acum CEDO a emis o decizie de condamnare, obligând Republicii Moldova să plătească unui tânăr despăgubiri de 15 mii de euro, transmite Info-Prim Neo.

  Examinarea dosarelor 7 aprilie se mimează.

  2012-04-04/07:37 Examinarea dosarelor 7 aprilie se mimează, iar la acest lucru contribuie atât politicienii, cât şi procurorii, poliţiştii şi sistemul judecătoresc. De această părere este avocatul Teo Cârnaţ, expert în drepturile omului. Avocatul a declarat pentru Info-Prim Neo că această mimare duce la aceea că niciodată nu vom afla adevărul şi niciodată nu se va face justiţie pe aceste cauze.

  Trei ani fără dreptate pentru victimele din 7 aprilie.

  AMNESTY INTERNATIONAL MOLDOVA
  COMUNICAT DE PRESĂ.

  (03 aprilie 2012)– Sute de oameni au fost supuşi torturii şi altor rele tratamente în custodia poliţiei în timpul evenimentelor din aprilie 2009. Trei ani după acestea, majoritatea vastă a victimelor încă aşteaptă să le fie făcută dreptate, a declarat Amnesty International într-un nou raport.

 13. VEGA Says:

  NEDUMERITZII,

  Asteptam cu NRABDARE ca Guvernul si Tavarici TIMOFTOFFFF sa ordonneze imediat „” Distrugerea IMEDIATA a monumentelor Dictaturii Kriminale Komuniste si vinderea lor la FIER VECChi „”.

  Totzi politrucii tremura sa faca asa ceva si asteapta aprobarea Statalista a lui Voronofff si Dandanofff, via Kremlin.

  Se pare ca Maldafanii incep sa se trezeasca foarte incet :::: un raion LIBERAL a indraznit sa treaca la fapte inaintea guvernantzilor din OPOZITZIE si dela PUTERE..

  Unde este Societatea CIVILA sa ceara DEMOLAREA atat asteptata.?????????

 14. Deportat. Says:

  FRICA !!!!!!!!!! de rusia ,

  Dirijeaza intreaga populatzie a Maldafaniei, dela opinca pana la cizma politrucilor din Aliantza si din partidele de EXTREMA STANGA ale lui VORONOFFF si Dandanofff.

  Cu EXCEPTZIA PNL – ului Doamnei Pavelescu, Partid care va ramane in istorie pentru curajul si demnitatea exemplara manifestata in orice ocazie.

  1 ) Sa presupunem ca evenimentele se precipita si rusia este obligata sa capituleze in fatza americanilor. Sa-i vezi atunci pe totzi Maldafanii cum devin in mod automat UNIONISTI ei europenisti convinsi, cu Voronofff si Dandanofff in frunte.

  2 ) Cata CACAIALA in gubernia noastra pentru a darama o caricatura in bronz a unuia din diktatoril de ieri. Cereri peste cereri , adresate Extremei stangi ca si cum koko-ii ar fi proprietarii acestor sanghinari, Cereri adresate primariilor, guvernului , tzi se face mila de acesti fricosi jalnici.

  Punetzi-le dracului un lantz de gat si daramatzi -i cu un traktor in 2 timpi si trei miscari, si vindetzi-i la kilogram. Cine o sa indrazneasca sa va ceara socoteala ????????

  3 ) Cineva s-a adresat Occidentului pentru a salva NIT – ul ruso komunist dela demolare precum si salvarea diktatorilor in bronz.
  Raspunsul va fi totdeauna in favoarea koko-ilor, caci occidentul a primit totdeuna Diktatorii komunismului cu aplauze si covoare rosii.

  Iar totzi acesti sutzinatori ai “” demokratziei pro komuniste “” nu au avut niciodata nici mortzi datorita NKVD – eului si nici deportatzi in Siberia, cu sutele de mii. Deci ne rvine noua sa ne luam soarta in maini.

  4 ) Tavarici Timoftofff pune tzara la cale cu tavarici Dandanofff. Asteptam ca in cel mai scurt timp noul Prizident sa invite la o discutzie politica pe membrii marcantzi ai PNL – ului in frunte cu Doamna Pavelescu, Presedinta UNIONISTA a Maldafaniei.

 15. GALAXIE. Says:

  Tavarici Dandanofff,

  A devenit peste noapte Consilier al Prizidentului Timoftofff. Presa anuntza ca cei doi ( parca ar fi dela egal la egal ) s-au intalnit, sa discute…….etc ) .
  Citim deasemeni ca tavarici Dandanofff il trage de urechi pe tavarici Timoftofff amintindu-i ca Prizidentul trebue sa respecte Regulie Statalitatzii tip Dandanofff altfel se strica ciorba cu Ktremlinul si “” ADiO invitatzie la Inalta Poarta “”.

  Ne asteptam sa fim informatzi ca “” la Cererea Tavariciului Dandanofff sef al partidului socialist de EXtrema stanga,, prezidentul l-a primit la resedintza sa anuland in acest scop intalnirea programata cu un mare demnitar strain “”.

  Maine vom auzi Presa cu fanfare, ca “” intrevederea Prizident – Dandanofff a decurs intr’o atmosfera cordiala si constructiva “”.

 16. Siberiacul Says:

  Deportat
  Şi familia noastră este una din sutele de mii, de pe acest mic teritoriu, care au fost deportate.
  Tata deseori repeta – „să nu-i crezi ăe acei care spun vorbe, care la prina vedere ar părea că sunt corecte, dar au aceiaş duşmani pe care îi are politicul Moscovei, comuniştii.”
  Dna Pavilescu (aşa numită de tine) are ca duşmani pe PL, Dnii Ghimpu, Chirtoacă strigă cel mai tare Unirea (acum, urgent), fără a avea un plan concret, în timp ce majoritatea cetăţenilor votează partidele proruse, chiar dacă şi spun că sunt proeuropene.
  Avînd în vedere că o bună parte din cetăţeni sunt proeuropeni, PL a propus ReUnirea prin integrarea Europeană, pentru a reorienta cetăţenii proruşi spre proeuropenism, dar aceasta ar aduce şi la proromânism şi ulterior la ReUnire.
  Adăţi aminte şi de Decretele Preşedintelui Interimar Dl Ghimpu şi piatra -monument de pe PMAN
  Roşca a fost la fel cel mai mare unionist şi anticomunist. Lozinca lui Roşca era „mânile curate”. Dna Pavilescu foloseşte lozinca „Unirea” pentru învrăjbire, dezbinarea forţilor proromâne, cum făcea şi Roşca
  Nu se poate face Unire, dacă lupţi împotriva altor forţe proromâne

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: