AIE ramine, dar Presedintele va fi al Rusiei?

Decizia liderilor AIE de a renunta la ideea organizarii unui referendum constitutional, pina la finele lunii aprilie,  nu a fost o surpriza pentru mine.
Am scris si anterior, ca referendumul in actualele conditii politice din tara, nu ar fi avut sorti de izbinda.
Astfel, liderii AIE au luat unica decizie corecta si constitutionala, de a organiza alegerile sefului statului in Parlament.
Insa, trebuie mentionat ca, chiar si in cazul cind se va alege un Presedinte in Parlament, intentia de a organiza in viitor un referendum trebuie sa ramina,  acesta trebuie sa aiba loc pentru a modifica cel putin art.78 din Constitutie.

Daca se va alege in februarie, sau martie, Presedintele tarii, in rezultatul consensului intre AIE+grupul Dodon, atunci graba nu-si mai are rostul, si un referendum constitutional ar putea sa fie petrecut odata cu viitoarele alegeri parlamentare la termen.
Eventual, pina atunci Parlamentul poate forma o Comisie, cu rolul de a pregati o Constitutie noua, care sa fie dezbatuta articol cu articol , fara graba .
Apoi poporul sa fie chemat la un referendum constitutional, in aceasi zi cu alegerile parlamentare la termen, unde sa fie adoptata o Constitutie absolut noua.
In cazul,  in care , Presedintele tarii nu va fi ales in Parlament, atunci este evident ca un referendum constitutional, trebuie sa  fie organizat impreuna cu alegerile parlamentare anticipate.

Referitor la  alegerea unui Presedinte in Parlament, in formatul AIE+ grupul Dodon, consider ca sansele sunt mai mari decit in luna decembrie.
Unii comentatori, in speta Lilian Negura, intreaba, de ce Mihai Ghimpu a renuntat la a propune candidati la presedintie din partea PL, cedindu-i acest drept lui Dodon?
Probabil ca acesta este compromisul care il cere Moskova de la actuala AIE, ca sa fie votat un sef de stat, ca Presedintele tarii sa nu fie membru a vre-unui partid din AIE, ci unul din afara, asa zis apartinic, om de incredere a Rusiei.
Se creaza impresia, ca ni se impune formula – AIE ramine la guvernare, dar Presedintele este al Rusiei.
Nu exclud ca s-a ajuns la o asemenea partajare in rezultatul unor negocieri subterane.
Riscurile pentru AIE, in cazul votarii unui Presedinte impus de Dodon sunt imense, deoarece, avind Presedintele sub control, oricind se poate da jos Guvernul si impune alta guvernare.

Insa ramine o intrebare foarte importanta, este de acord oare PL, de dragul de a evita alegerile anticipate sa voteze orice candidat propus de Dodon, si Moskova, prin intermediul acestuia?

Sper ca nu, altfel PL va repeta soarta PPCD-lui.

Daca se realizeaza aceasta combinatie, si se alege Presedintele, in formatul AIE+ grupul Dodon, Voronin a suta oara  va fi folosit si jucat de catre rusi, in calitate de sperietoare, in scopul de a obtine anumite schimbari comportamentale a actorilor politici moldoveni, in sensul dorit.

P.S.

D-le Voronin, cititi dosarul Bagirov care se afla la judecatoria Buiucani si veti intelege adevarata atitudine a lui Putin despre d-a.
Dar se pare ca Voronin e marginit si e manipulat de Tkaciuc, care face jocuri duble si are probabil misiunea distrugerii lui Voronin si a PCRM. Probele sunt la suprafata.
PCRM incepind din septembrie 2009 , ocupind primul loc la alegerile parlamentare, si din iulie 2009, si din noiembrie 2010, este in opozitie.
Pentru tehnici de diabolizare si marginalizare a lui Voronin si a PCRM, Mark Tkaciuk merita sa fie decorat cu Ordinul Steaua Romaniei!
Molodet, Mark.

Anunțuri

18 răspunsuri to “AIE ramine, dar Presedintele va fi al Rusiei?”

 1. Tara Minunilor Says:

  oricum ca va fi al Rusiei ori ca va fi al UE presedintele nu va ocroti populatia nu va fi un garnat al poporului., va aparea interesele unor grupuri ca sasi faca acces politic in viitoarea sa cariera. AIE sia dezvalui identitatea ca si PCRM., si atita timp cit va fi AIE sau PCRM in fotoliile statului atita timp societatea va avea de pierdut. Eu vad numai ca iau imprumuturi de la FMI,ONU,UE dar nu vad schimbari nu vad/aud nici o schimbare cu banii care au fost imprumutati si aceste imprumuturi nu vor fi rambursate de PLDM-PDM-PL. Daca va fi ales presedintele de actualii deputati va fi inca o data incalcata constitutia RM. art. 77 alin. (2)

 2. romanmihaes Says:

  Parlamentul e perfect constitutional, si asta o stie toata lumea. Altceva e ca unii vor sa culeaga dividente politice, in lupta pentru putere.

 3. Tara Minunilor Says:

  Pai atita timp cit va fi lupta pentru putere va suferi nu puterea dar insusi lupta (puterea=deputatii., puterea=societatea). Asa este pe hirtie nu in realitate de ar fi Parlamentul perfect constitutional, cum ramine cu alegatorul care sia ales dupa ideologia sa, un partid care coincid cu viziunile alegatorului si acest partid nu face ceia ce sia promis alegatorului?

 4. cipi Says:

  …Şi alegătorul îşi are vina sa aici- de ce n-a mers masiv la referendumul din 5 septembrie 2010? De ce a stat acasă, i-a ascultat pe comunişti şi nu şi-a exercitat datoria de cetăţean -suveran în deciziile statului? Acum, culegem cu toţii roadele. Nu vă mai plânge-ţi atât, dragă electorat! Ce doriţi aceia primi-ţi!

 5. lilia Says:

  dupä cit timp credeti Moldova va päsi pe urmele Greciei???Ce stit despre Partidul Piratilor din Germania , nu credeti cä pentru voi tinerii e un exemplu de urmat??!

 6. Razvan Says:

  PL sa mearga la alegeri anticipate, iar PCRM nu va castiga mai multe de 45% – deoarece vor vota si cei din afara tarii. IN ACEST AN TREBUIE FACUT REFERENDUMUL PENTRU ALEGEREA DIRECTA A PRESEDINTELUI DE CATRE OAMENI.
  Deasemenea sa mergem mai putin in Rusia, avem alte tari in care sa calatorim.

 7. tabarnak Says:

  1.”dupä cit timp credeti Moldova va päsi pe urmele Greciei?”
  Să ne păzească Dumnezeu de „exemplul” grecilor. Nişte oportunişti-bolşevici. Abia am scăpat de URSS.
  2. Dar ce stiţi despre Partidul Lămâiei or Partidul Rinocerilor din Canada? Or Partidul Donald Duck(Răţoiul Duck) din Suedia? Nu credeţi că pentru voi tineri e un exemplu de urmat ?
  geeez

 8. Tara Minunilor Says:

  nu poti sa judeci pe toti, de unde stiti ce am dorit eu?

 9. Tara Minunilor Says:

  sa mergem mai putin in Rusia? In general sa fi fost in puterea mea as chema toata societatea moldoveneasca la PMAN asa cum a fost in 89-90 si sa privim cu totii ce sa facut pina in acesti 20 de ani? sa gasim raspunsuri la toate cele intimplate, si sa ne intrebam ce vrem noi intradevar? sa plecam peste hotare sute de ani si in tara sa lasam pe cineva sa clarifice pentru noi… fiecare poate sa plece unde vrea (cu exceptia infarctiunilor). este necesar de rationalizat in mod real nu pe emotii., ca cineva mia promis ceva si va si il voi vota… si diferite manipulari de genu acesta

 10. Tara Minunilor Says:

  cu ce algeatorul poarta vina daca partidul amageste ce va realiza in viitorul parlament? Pina cind nu vom cuonstientiza ca nu 101 persoane conduc tara dar 3.7mln pina atuncea tara va fi hartuita de persoane care abia astepta ´dulceata putere´. Cum spunea marele Machiavelle: scopul scuza mijloacele., Cum executa actualele partide care sunt in parlament., mijloacele suntem noi adica simplu cetatean sa ne minciuneasca cu diferite promisiuni iar scopul de a avea cit mai multa puetrea de a putea „face spre binele poporului” iar in spatiul ghilimelelor de asi dezvolta imperiu.

 11. cipi Says:

  Pentru Ţara minunilor:-şi tot Makiaveli spunea:”Politica este arta de a-i face pe oameni să creadă”. Dacă mijloacele suntem „noi” de ce n-au ieşit la referendum? De ce acum merg după Roşca? De ce îl tot ascultă pe Voronin şi ţircacii? De ce nu susţinem democraţia?

 12. cipi Says:

  …Şi tot pentru Ţara minunilor. Dacă Makiaveli a spus „scopul scuză mijloacele”, apoi minciuna este pentru „binele public”, un fel de makiavelism modern. Electoratul se „îmbată” cu minciuni şi manipulări de tot soiul….

 13. romanmihaes Says:

  http://canord.presidency.ro/IstoricSR.htm

 14. Agatârsul- 20 Says:

  ANUL 2012:
  DOSARELE ROMANIEI VIITOARE RE-INTREGITE ( II / 20 )
  ––––––––––––––––––––––––-
  Ianuarie 1992:
  Membrii deputati fondatori ai Consiliului Naţional al Unirii
  http://www.pavlicenco.md/2012/02/12/mircea-druc-de-actiunea-2012-lista-membrilor-consiliului-national-al-unirii/

  Parlamentari de la Chişinău:
  –––––––––––––––
  1. Istrati Lidia
  2. Druc Mircea
  3. Slabu Gheorghe
  4. Ghimpu Mihai
  5. Poiată Petru
  6. Munteanu Petru
  7. Bratu Ilie
  8. Cabac Andrei
  9. Secrieru Alexei
  10. Baştovoi Andrei
  11. Matei Valeriu
  12. Beleuţă Marin
  13. Dimitriu Mihai
  14. Maimescu Ştefan
  15. Neagu Ion
  16. Negru Tudor
  17. Reniţă Alecu
  18. Năstase Vasile
  19. Tănase Ion
  20. Mândâcanu Valentin
  21. Balan Elena
  22. Tănase Constantin
  23. Mărgineanu Ion
  24. Madan Ion
  25. Patraş Mihai
  26. Platon Sava
  27. Şoimaru Vasile
  28. Buga Ion
  29. Dolganiuc Valentin
  30. Ojoga Olga
  31. Beşleagă Vlad.
  32. Dicusar Lidia
  33. Dabija Nicolae
  34. Spânu Anton
  35. Negură Ion
  36. Noroc Dumitru
  37. Gurghiş Simion
  38. Vasilache Ignat
  39. Zgardan Vasile
  40. Jardan Valeriu
  41. Grosu Dumitru
  42. Munteanu Ion
  43. Şalaru Anatol
  44. Todoroi Dumitru
  45. Batcu Ion
  46. Prisăcaru Ion
  47. Chircă Sergiu
  48. Usturoi Vitalie
  49. Para Vasile
  50. Similea Aurel
  –––––––––––––
  Parlamentari de la Bucureşti :
  –––––––––––––
  1. Iordache Claudiu
  2. Alexandru Ioan
  3. Teaci Dumitru
  4. Diacon Vasile
  5. Lăzărescu Dan
  6. Mancaş Mihai
  7. Ardelean Ioan
  8. Balaban Marin
  9. Popa Dan
  10. Sinescu Nicolae
  11. Andreescu Constantin
  12. Bălan Pavel
  13. Paraschivoiu Romulus
  14. Rădăuţeanu Dumitru
  15. Găvan Aurel
  16. Botez Sorin
  17. Tudor Marius
  18. Stoica Mihai
  19. Popescu Florin
  20. Berechet Constantin
  21. Marinescu Gabriel
  22. Scorţan Gheorghe
  23. Canacheu Constantin
  24. Butulescu Valentin
  25. Ţepelea Gabriel
  26. Gavra Ioan
  27. Diaconescu Ion
  28. Geonea Vasile
  29. Banu Constantin
  30. Morar Petrişor
  31. Bedros Nae
  32. Weber Otto
  33. Dijmărescu Ionică
  34. Calancea Dumitru

 15. George Says:

  Reblogged this on Puterea blogului.

 16. Agatârsul- 21 Says:

  ANUL 2012:
  DOSARELE VIITOAREI ROMANII RE-INTREGITE ( II / 21 )
  –––––––––––––––––––––––––––
  DEZVALUIRI SINISTRE:
  Un martir patriot din cei multi omorâti de KGB
  din RM independenta si statalista la asasinate la comanda.
  Un interviu cu Tudor Condrea, / totusi viu /
  soferul primarului de Chisinau, Nicolae Costin / 1936-1995 /

  ziarul Timpul din 12 Februarie 2012:
  http://www.timpul.md/articol/exclusiv-mircea-snegur-fusese-informat-ca-eu-sunt-mort-iar-primarul-costin-e-in-stare-grava-31271.html

  – Era prin august 1994. El a fost invitat la o întâlnire la Moscova cu Petru Lucinschi,
  care pe atunci lucra în capitala URSS. Din cele vorbite cu domnul Costin mai târziu,
  am aflat că la acea întâlnire, în locul lui Petru Lucinschi, s-a prezentat altcineva.
  Când am mers să-l întâlnesc la aeroport, s-a apropiat de mine ex-premierul Ion Ciubuc
  şi mi-a spus că Nicolae Costin se mai reţine pentru o zi.
  Când am revenit să-l iau de la aeroport, mi s-a plâns că are mari dureri de cap.
  Durerile au continuat, iar peste două luni, la 25 octombrie,
  a căzut urcând scările în incinta Primăriei Chişinău.
  Medicii l-au diagnosticat cu leucemie. Dar el, până atunci, n-a suferit de o asemenea boală.
  Eu cred că a fost ca şi în cazul disidentului rus Litvinenko, plecat în Anglia,
  caz cunoscut cu implicarea serviciilor secrete ruseşti.

  Medicii i-au spus că va trăi un an de zile, nu mai mult.
  La 6 noiembrie a fost dus la tratament în Germania, iar peste două săptămâni l-au readus.
  Degrabă, la 16 februarie /1995 /, a decedat.
  Dacă nu din maşină, dacă nu din biroul lui de lucru, înseamnă că am fost afectat din altă parte,
  dar am suferit împreună – eu mai puţin – de aceeaşi boală.

  Era un om de stat şi eu purtam răspundere de viaţa lui.
  Pe atunci, multor activişti naţionali li se organizau accidente rutiere.
  O dată, ne-am pornit la Slănic-Moldova. Ne-am dus pe la Iaşi.
  Aveam în maşină un telefon radio, care funcţiona prin staţie de televiziune.
  Ajunşi după Iaşi, cineva l-a anunţat că trebuie să ne întoarcem urgent, deoarece există informaţii
  că ni s-a pus la cale un accident. Îndată mi-am amintit că, ieşind din oraş,
  de două ori maşini diferite mi-au întretăiat calea, deşi circulam la verde.
  Dar profesionalismul şi responsabilitatea faţă de omul de alături m-au ajutat să evit pericolul.
  Atunci, întorcându-ne de la Slănic, Costin mi-a zis să o luăm pe la Iaşi,
  dar intuiţia mi-a spus să merg pe altă cale – de la Oneşti spre Leuşeni.
  Când m-a întrebat de ce am făcut aşa, i-am spus că am încurcat drumul.

  Dimineaţă ne-a chemat Mircea Snegur. Ne-a întâmpinat pe scări şi ne-a spus că fusese informat
  despre un accident rutier cu implicarea maşinii noastre:
  „Şoferul este mort, iar Costin – în stare gravă….”. Am trăit şi aşa ceva…
  Pe urmă, la telefon spuneam că mergem într-o direcţie, dar o luam în alta. După ce ieşeam din oraş, schimbam numerele guvernamentale de înmatriculare a maşinii cu altele, simple…

  /Prietenii / Vasile Nedelciuc, cu care se înţelegea foarte bine. Cu Moşanu se întâlnea deseori
  şi ca foşti profesori de universitate. Avea ce discuta cu parlamentarii scriitori Ion Vatamanu şi Lidia Istrati. Costin era un mare patriot şi ştia că serviciile secrete vor să scape de el.
  Împreună cu Braşoveanu, consilierul său, au luptat mult pentru schimbarea denumirilor străzilor,

  Dacă Nicolae Costin ar fi trăit, nu ajungeam în băltoaca politică de azi.
  Dar duşmanii noştri au vrut să scape de el, cum au vrut să scape de interpreţii Ion şi Doina,
  cum au încercat să scape de generalul Ion Costaş, de alţii…
  –––––––––––––––––––––––––––––––
  Cred că fiind abia afectat / de leucemie /,
  tratamentul urgent şi mai ales sfecla roşie m-au scăpat de moarte.
  /Tudor Condrea pentru prima dată, a acceptat să spună ceva în public despre unele cazuri
  din viaţa trăită alături de Nicolae Costin /

 17. Tara Minunilor Says:

  din motiv ca toti suntem egali in drepturi din motiv ca nu toti au sustinut referendumul.

 18. Tara Minunilor Says:

  sunt deacord cu tine

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: