Da sau nu, sa decida poporul la referendum.

Decizia Curtii Constitutionale din 12 ianuarie, a trezit multe discutii si critici in societate.
Insa intro societate democratica, Curtea Constitutionala, este autoritatea jurisdictionala suprema, si actorii politici trebuie sa se conformeze.

Drept raspuns la Decizia Curtii, partidele membre ale AIE, au decis sa vina cu propunerea de a organiza un referendum constitutional pina la sfirsitul lunii aprilie, pentru “ identificarea unei soluţii durabile pentru depăşirea crizei constituţionale, de care depinde stabilitatea şi dezvoltarea în continuare a Republicii Moldova”.

Mai exact, se doreste perfectionarea Constitutiei, doar in partea ce tine de articolele legate de alegerea sefului statului si anume micsorarea numarului de voturi ale deputatilor, necesare pentru alegerea Presedintelui, de la 61 la 51.

De ce s-a pierdut atita timp? Acest referendum trebuia organizat imediat dupa alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie 2010. Acest blog poate fi consultat, ca sa vedeti ca de nenumarate ori am propus partidelor parlamentare, ca impreuna cu alegerile locale din 5 iunie 2011 sa petreaca si un referendum constitutional, si problema demul ar fi fost rezolvata.

Dar, mai bine mai tirziu decit niciodata, si e salutabila aceasta actiune comuna a lui Filat, Ghimpu si Lupu, care revigoreaza Alianta, caci are nevoie acum mai mult decit oricind de solidaritate in actiuni.
Numai impreuna PL, PLDM si PD pot sa reziste la presiunile comunistilor si acolitilor lor, care ameninta cu nesupunere civica si alte actiuni agresive, care pot arunca in haos R.Moldova.

Personal, am optat intotdeuna pentru alegerea directa a sefului statului, tinind cont de necesitatea consolidariii unui stat care se confrunta cu separatismul transnistrean, coruptie si saracie, insa din pacate referendumul constitutional din 5 septembrie,  2010 a esuat, si in aceste conditii ramine doar posibilitatea de a merge pe perfectionarea modelului de republica parlamentara.

Trebuie sa precizam, ca art. 174 din Codul electoral prevede ca “Un nou referendum  republican în aceeaşi problemă poate fi  efectuat după  expirarea  a cel puţin 2 ani de la data referendumului republican precedent”, si asta face imposibila punerea problemei alegerii directe a sefului statului la referendum, in aprilie.

Totusi un model clar sau de republica parlamentara, sau de republica semiprezidentiala, este de preferat actualei struto-camile, datorita actualei Constitutii, care contine prevederi contradictorii, si creaza blocaje, cum ar fi acela al alegerii sefului statului.

Recunosc, Republica parlamentara, este o forma superioara, mai democratica de guvernare, insa ca sa ajungi la acest model, trebuie sa treci prin consolidarea statului, si la atingerea unor standarte inalte democratice, in care sa functioneze partide democratice, solide, transparente , caci acestea, partidele,  sunt principalii jucatori, pilonii si beneficiarii,  unui sistem parlamentar clasic.

Consider util de asemenea, pentru buna desfasurare a referendumului, ca sa fie modificat si art. 171 din Codul electoral, prin care sa fie eliminata obligativitatea participarii a cel putin 1/3 din numarul persoanelor incluse in listele electorale.

Aceasta masura nu va pune nicidecum in pericol suveranitatea R.M, caci se pastreaza in vigoare prevederile art.142 din Constituie, Limitele revizuirii, care prevede ca „ Dispoziţiile  privind caracterul suveran, independent şi unitar al statului, precum şi cele referitoare la neutralitatea permanentă a statului,  pot  fi revizuite numai cu aprobarea lor prin referendum,  cu votul majorităţii cetăţenilor înscrişi în listele electorale”.

Astfel, pentru o chestiune tehnica de deblocare a situatiei politice, privind alegerea sefulu statului, este oportuna scoaterea oricarui prag de participare a cetatenilor la referendum, insa se pastreaza pragul de 50+1 cetateni inscrisi in listele electorale pentru “Dispoziţiile  privind caracterul suveran, independent şi unitar al statului, precum şi cele referitoare la neutralitatea permanentă a statului.”

Mi se pare corect, si democratic, ca atunci cind partidele parlamentare, sunt in dificultate sa alega presedintele tarii, sa recurga la un referendum.

E mai bine decit alegeri parlamentare anticipate interminabile, sau prostituarea totala a stingii cu dreapta, si alegerea unui Presedinte castrat.

 

Reclame

19 răspunsuri to “Da sau nu, sa decida poporul la referendum.”

 1. Vlad Says:

  se doreste NU DOAR perfectionarea Constitutiei nNU doar in partea ce tine de articolele legate de alegerea sefului statului si anume micsorarea numarului de voturi ale deputatilor, necesare pentru alegerea Presedintelui, de la 61 la 51, CI SI TRANSFORMAREA SISTEMULUI DE GUVERNARE IN UNUL AUTENTIC PARLAMENTAR.

 2. Vlad Says:

  asta inseamna ca vor fi modificate si unele articole ce vizeaza atributiile presedintelui, care trebuie fie mai mici. Asta reiese clar din declaratia AIE.

 3. Ion Lazar Says:

  D-le R.Mihaies ! Intr-o tara normala cu” demos- kratos” legile trebuie sa fie sustinute de cata mai multa populatie . Atunci este ordine,stabilitate ,prosperitate s.a.m.d. Ce se poate intimpla atunci cand o lege va fi adoptata cu sustinerea a 50%+1 din 1/3 din populatie ,adica < de 16,5% nu trebuie multa minte sa intelegem . Dar daca si mai putin de 1/3 ? Mai pe scurt politicienilor de tot felul (si nu numai lor) pe linga stidii superioare le mai trebuie si capacitatea de a gandi ,care cu parere de rau lipseste.

 4. Fulgu Says:

  ba mihaes nici un cuvint despre gasca tanase din cc.?mda e clar si cu tine esti membru a cartelului pdpl sper ca esti mincat zilnic cel putin.Cit de putin ii trebuie unui satul.Bafta ma poate iti dau si o garsoniera pe la tractornii zavod.vai si amar de steaua noastra…….

 5. baba de la tara Says:

  de atatea ori poporul a fost tras pe sfoara incat nu mai credem in sinceritatea edililor nostri.au pus ei vre-un siretlic la cale,in interesul lor si nu cel national.

 6. standler Says:

  Da ce dau la toti garsoniere de la tractornii zavod?
  Detalii va rog

 7. Vasile Says:

  Dar cum rămîne domnule Mihăeș cu concluzia dumitale Talmaci ales președinte cu voturile PCRM+PLDM+grupul Dodon?

 8. Grigore VULPE Says:

  De aici,din Bruxel,am scris si vorbit de foarte multe ori,ca principala cauza ,si poate chiar unica, in vederea normalizarii climatului politic in RM este modificarea Constitutiei,eliminandu-se toate ineptiile care se contin in ea.
  La baza noiii Constitutii,PIATRA de fundament o va constitui ACTUL „DECLARATIA DE INDEPENDENTA A RM”de la 1991.
  Urmatorul capitol trebue sa fie”CODUL ELECTORAL”:alegerea nominala pe circumscriptii din partea partidelor si a persoanelor independente,cu crearea biroorilor deputatului in circumscriptiile date pe perioada mandatului.
  Deputatul, avand obligatiunea periodica de dare de seama in fata electoratului .In situatii mai speciale,de nerespectare a fagaduelelor
  facute in perioada electorala s.a. sa fie rechemat de catre electorat.
  Alte modificari se vor face pe masura importantei lor.

 9. Grigore VULPE Says:

  Asa dar,acuma este cel mai potrivit,la acest referendum,sa se munceasca din rasputeri fara a precupeti forte si mijloace,lasand tottul l-a o parte, caci nimic nu-si are locul in lupta pentru o CAUZA majora (si aici, i-asi ruga pe toti liderii politici;parlamentari si extraparlamentari – d-na V.Pavlicencu si altii,..)in masura maxima a posibilitatilor deplasarii in toate comunele si judetele republicii pentru a le explica cetatenilor valoarea acestui act! I-mi ve-ti spune,ca stiti,dar cu ce???;Die MIHAES,va las aici adresa mea de E-mail:grigorevulpe@gmail.com – ca pentru orice eventualitate,cei cati suntem aici v-om aduna colecta pentru sustinere.Organizati-va acolo.ORGANIZATI-VA!!!Abordati toate institutiile de studii,editurile:Literatura si arta ,Ziarul de Garda – bunii mei prieteni,redactorii – N.Dabija,P.Grozavu de asemenea TIMPUL cu C.Tanase si altii pe care nu-i cunosc.Asa dar,la dispozitia d-tra Grigore VULPE ,Bruxel,Belgia

 10. valeriu Says:

  Dar te mai rog un lucru si pe tine si pe ceilalti. Poate scoateti ochelarii 3D si va uitati real la situatia din jur. Nu va-ti saturat de acest circ. De ce atunci sustineti ceea ce putrezeste demult. Uitati-va la Urechean. De cind e sef la curtea de conturi mai auziti de el. NUUUUUUUUUUUU. E la cald. Auziti de Lupu de ce. Fiindca il bate curentul prin parlament. El si cu FIlat s-ar simti mai bine in Presidentie. Pacat ca n-au finisat reparatia, dar pina in mai dau in exploatare cladirea. Eu sincer sunt z…bit de tot ce miroase a politic. Mii greata totala de mutrele vechi care se jeluie ca nu pot alege pe nu stiu cine. Dar oare acesti nu stiu cine nu care cumva stau undeva la cald cu niste fete de talie mondiala si fac schimb de experienta cu cei din UE si din fundul Monetar. Ei cred ca Republica Moldova devine o casa de toleranta pentru cei din afara. Aici isi satisfat pofetele incepind cu Basescu si terminind cu arabii din Africa Saudita

 11. Tatiana Chitoroga Says:

  Daca sa admitem ca va trece acest referendum cu chiu si vai , sa nu uitam ca electoratul comunist si cel cocialist acuma proaspat si ramasitile din PPCD vor baicota . Cetatenii din afara nu prea au posibilitati sa participe doar sa le permita s-o faca prin corespondenta. Ramin o mina de oameni cum credeti avem sorti de izbanda. Sa admitem ca am reusit credeti ca râea din opozitie va sta cu mâ
  nile in sin, sa fim seriosi, va tine tara non-stop in proteste.

 12. matrozul Says:

  E-he, Chitoroga, nu mai suntem o mana de oameni, caci noi am adus Alianta la guvernare, apropos fara votul „mortilor”, al politistilor si puscariasilor. La o adica, de ce iti faci asa mari griji? Ca nu o sa mearga, sau totusi, ca o sa mearga? „Baicotarea” (macar de ai scrie cuvantul pe inteles „boicot”) comunistilor si ppcd-istilor (apropos, cata mana de oameni are el? ca la ultimele alegeri nici pe langa 1 la suta nu a capatat) a mai fost. Acum este doar necesar de redus sa de eliminat pragul de participare la referendum (nu te burzului tare, in multe tari democratice aceste bariere nu exista in general), si „baicotati” tovarasi, pana vi se roade fundul la pantaloni…

 13. BIOGRAF Says:

  Cu un popor BOLNAV,

  Dupa atatzea ani de BOLSEVISM, de indata ce – i dai libertatea
  de a decide singur prin referendum se revolta si sta acasa sau alearga repede plangand la KOKO – i.

  El vrea sa voteze cu un pistol in ceafa cu LENIN, BARDAKOFF, DANDANOFF, nu liber sa – si decida destinul.

  Aliantza s – trezit in fine.Trebue sa lupte pe doua fronturi impreuna cu PNL -ul ::::::::

  1 ) Interzicerea CIUMEI KOKO-muniste.
  2 ) Trezirea Maldafanului din SOMNUL cel de Moarte printr-o actziune in masa de explicare analfabetzilor ce inseamna democratzia, EUROPA si ce inseamna sa fii Roman.
  Si mai ales unde este locul Maldafanului in EUROPA :::: Alaturi de Rusia sau alaturi de Romania si de Europa.

  Daca iarasi incepetzi cu teoria „” COORULUI in doua luntri „” , adica si cu rusia si cu EVROPA, nu vetzi avansa cu nimic.

 14. Vasile Says:

  Am impresia, ca poporul tot mai mult pierde suveranitatea nationala prevazuta de Constitutie si ca rezuiltat partidele politice devin de facto puterea suprema, coducind toate organele supreme in stat. Insa calitatea partidelor noastre ca instrumente democratice este bine cunoscuta. Daca poporul a ratat sansa de a alege Presedintele, poate se insista ca 51 deputati sa fie alesi in mod direct???

 15. MONTREAL Says:

  D-le Mihaes, de la 8 aprilie 2009 eu sunt pe Netul MD, am prelucrat toane de informatie, am fost foarte activ pe toate fronturile, ca la urma SA AJUNG LA CONCLUZIA (cred ca multi o cunosc de mult): ––––––––––––––––––––––––––––– Ceea ce s-a intiplat la 7 aprilie 2009 am fost un PLAN bine pus la punct de catre comunisti si FSB Moskova––––––––––– (declansatoarea la Chisinau era Natalia Morari cu Luminarile ei linga Stefan cel Mare – numai naivii mai cred ca ea este un inger, ce bine mai lucreaza Morarita de la Teleaviv la Publica Tv (Fabrika)). Ei (comunistii si Moskova) stiua bine ca vine CRIZA––––––––––––––––––- trebuiau sa plece , BINEVOL, ca mai tirziu sa se INTOARCA BIRUITORI. ca daca ramineau numai reveneau NICIODATA. – CRIZA NU ARE MILA DE NIMENI !!! – mai crede cineva ca Lupu a plecat pur si simplu din PCRM, ca Filat este un Roman Inflacarat – PUZLUL SE ARANJEAZA ACUM – !!! jocul s-a terminat p-u perioada 7 aprile 2009 – NOI TOTI AM PIERDUT ,din nou !!!! NOI JOCURI SUNT DEJA. SUNTEM SOARECI – oamenii simplii, in aceste jocuri …

 16. Ion Says:

  Dl Mihaies exprima punctul de vedere al lui Lupu-Plahotniuc! Nici p vorba despre imputenricirile presedintelui, care se impun ajustate unei republici parlamentare adevarate!

 17. patriciu Says:

  M-a amuzat mult iniţiativa cu referendumul a stataliştilor din AIE,Numai la ce nu-s în stare ăştea pentru ca numai ei să-şi păstreze locurile privelegiate la “treuca statalistă”?Da,într-un fel îi prostesc pe ceilalţi statalişti care vor şi ei la treuca statalistă,au pornit pe schimbarea regululor de joc în timpul jocului.Ar fi fost corect,dacă într-adevăr îi doare de deblocarea situaţiei cu alegerea preşedintelui,să realizeze acest referendum odată cu alegerile parlamentare (s-ar economisi bani),sau şi mai simplu,să aleagă vre-un Oazu Năntoi ca preşedinte.Dodon l-ar fi votat,socialiştii lui ar fi pierdut din reyting,dacă refuzau.
  Dar,mă întreb eu şi vă întreb şi pe d-ră,ce avem,noi,simplii cetăţeni dacă nişte statalişti mai corecţi,care nu vor putea fi acuzaţi de comunişti de uzurpare de putere,ar veni în locul stataliştilor din AIE,ce se ţin şi cu dinţii,şi cu ghearele de putere?(Doamne fereşte să ne vină “roşcaţii comunişt” la putere,e răul cel mai rău posibil,deşi iniţiativa AIE-ului cu referendumul le toarnă foarte muiltă apă la moara lor)
  Dacă,să le zicem convenţional “stataliştii uzurpatori”(AIE) vor fi schimbaţi cu alţi statalişti, “corecţi” din punct de vedere legal,noi,simpli cetăţeni nu vom avea de cîştigat exact nimic.Se vor duce unii de la treuca statalistă şi vor veni alţii.
  Noi,marea majoritate a cetăţenilor,vom avea de cîştigat doar atunci cînd va dispărea treuca statalistă a creaturii stalinist-hruşcioviste Republica Moldova,imensele sume utilizate pentru menţinerea Ministerului de externe cu ambasadele lui,parlamentului,preşedenţiei etc.vor fi cheltuite pentru sistemul social,ce după cîte ştiu din an în an se confruntă cu problema creşterii numărului de beneficiari şi scăderea numărului de contribuabili.
  Iar pentru a nu deveni jertfele nici a stataliştilor “uzurpatori”,nici a stataliştilor “corecţi”(ce nu pot fi acuzaţi că au încălcat legea)nici a comuniştilor,nu e mai simplu să aducem la putere un partid ce ar realiza reîntregirea naţională românească pe Prut?

 18. patriciu Says:

  Iată ce i-am scris lui S.Mocanu,după ce i-am vizionat ultima sa transmisie pe internet(11.01.2012)
  Titlu:Ca luptători sunteţi buni, – învingători însă fără noi,niciodată!

  Într-o luptă poate să învingă acel ce ştie a utiliza toate oportunităţile spre aşi apropia victoria.D-ta,d-le Mocanu,prin răspunsul care l-ai dat cînd te-au întrebat dacă Ion Africanu (John Onoje) face circ,ai demonstrat că nu poţi atrage nici pe cei care gîndesc,sunt la curaj şi spirit ca d-ta .
  Am discutat cu el,am văzut ce băiat este,la fel ca d-ta spune şi despre mafie,şi simţind că mai multe plusuri decît minusuri poate aduce mişcării naţionale şi luptei cu mafia,l-am ajutat să se convingă că locul lui e la noi în PNL,unde domnia sa a scris cerere.
  Sunt de acord cu toate argumentele ce le înaintezi împotriva sistemului mafiot creat de comunişti aici în 1944,(mi-a fost mai uşor să vă înţeleg deoarece Plahotniuc e din satul tatălui meu,unde mi-au rămas rude care mi-au spus mai multe detalii interesante despre acest excroc deoarece au locuit cu el în sat şi au fost şi colegi de şcoală),iată însă ce nu pot înţelege:Crezi d-ta sincer că în creatura statalistă stalinist-hruşciovistă va putea lua amploare o Mişcare antimafia atît de puternică,încăt să pună la respect, de una singură,caracatiţa mafiei? Eu – nu.
  Cu toate că sunt de acord cu aproape tot ce spune-ţi,convingerea mea e că sistemului mafiot i se poate aduce prejudicii serioase doar atunci cînd se va da o lovitură puternică – treucii lor – structurile de “stat” a “Republicii Moldova”.Asta se poate de realizat doar atunci cînd mai mulţi vor înţelege că cea mai scurtă cale de a le strica planurile mafioţilor locali este Reîntregirea naţională românească.,adică reîtregirea cu ţara noastră România.
  Aşa că, în afara conjugării eforturilor Mişcării antimafie cu obiectivele unioniste a PNL-ului,nu văd cum ar putea să acceadă în parlamentul de la Chişinău.Oamenii,cu mintea trează,îşi împart opţiunile între noi( PNL )şi Mişcarea antimafie.De ce să nu le uşurăm alegerea prin a face un front comun?Nu vom “lucra” pe acelaş segment de electorat,dezbinîndul,dimpotrivă îl vom uni,devenind o forţă mult mai serioasă împreună,decît răzleţiţi.
  Iar în privinţa circului lui Ionică Africanul,a mişcării Hyde Park şi a altor organizaţii şi circuri scopul activităţii cărora e aceleaş ca al nostru, să fim capabili să le unim într-o forţă unică pentru a da lovituri conjugate caracatiţei mafiote,răzleţiţi,nu vom fi un pericol serios pentru mafia ce deţine banii,puterea, mass/media,etc.

 19. Valentyn Says:

  Iată şi contraargumentele care vă vor demonstra că nu aveţi dreptate când spuneţi că nu poate fi intrebat poporul dacă să-şi aleagă direct Preşedintele
  http://blogulluivalentyn.blogspot.com/2012/01/cateva-precizari.html

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: