Mai bine alegeri anticipate, decit un Presedinte antieuropean si romanofob

In lipsa candidatilor inregistrati la functia de Presedinte, Parlamentul la 18 noiembrie curent, a constatat ca Presedintele R.Moldova nu poate fi ales.

S-a discutat mult despre motivele care au condus la aceasta situatie penibila, de a nu avea nici un candidat inregistrat, in special s-a atras atentia asupra faptului ca grupul Dodon a pus conditii inacceptabile, si a torpilat de fapt inaintarea candidatului AIE, Marian Lupu.
Aceasta situatie inedita ,  dicteaza si  necesitatea completarii cadrului legislativ care prevede procedura alegerii Presedintelui.
Ar fi cazul, ca Parlamentul sa examineze in regim de urgenta modificarile la legea privind alegerea Presedintelui, astfel ca joi sau vineri, sa numeasca data alegerii sefului statului.

Este important, ca Parlamentul sa numeasca o noua data privind alegerea sefului statului pina la 28 decembrie 2011, ca sa nu fie acuzata actuala majoritate parlamentara, de tentativa de uzurpare a puterii in stat, deoarece exista  hotarirea Curtii Constitutionale din 20 septembrie 2011.

Astfel, „Curtea a reţinut că din dispoziţiile art.78 alin.(5) din Constituţie, coroborate cu norma constituţională a art.85 alin.(3) şi cu prevederea art.10 alin.(3) din Legea cu privire la procedura de alegere a Preşedintelui Republicii Moldova, rezultă cu certitudine că după expirarea unui an de la data ultimei dizolvări a Parlamentului, dar nu mai devreme, Preşedintele în exerciţiu, în baza avizului Curţii Constituţionale privind constatarea circumstanţelor care justifică dizolvarea Parlamentului, adoptat, la sesizare, în conformitate cu art.135 alin.(1) lit.f) din Constituţie, are obligaţia de a
emite decretul privind dizolvarea Parlamentului şi stabilirea datei alegerilor anticipate în termenele prevăzute de art.76 alin.(3) din Codul electoral”.

Astazi nu putem sa cunoastem daca va fi ales sau  nu presedintele R.M. Cineva ar trebui sa cedeze, si nu cred ca partidele din Parlament sunt gata la sacrificii si riscuri.

Este evident ca cei de la PLDM si grupul Dodon au blocat candidatura lui Marian Lupu, le este frica ca din moment ce va fi ales, exista pericolul formarii unei alinte intre PD si PCRM. Insa temerea lui Filat de a-l alege pe Lupu, Presedinte, este neintemeiata, deoarece PD nu are interes de a atrage PCRM la guvernare , pentru ca in acest mod si-ar fortifica concurentul electoral direct.

De asemenea cei din PD si PL , pe aceleasi motive nu pot accepta un candidat din partea PLDM, caci si in acest caz ar exista pericolul unei schimbari de parteneri si aliante ulterioare cu comunistii.
Apropo, o alianta intre PLDM si PCRM a fost foarte aproape, insa dupa epizodul din 13 octombrie, Voronin a dat inapoi, intelegind ca Filat vrea sa-l foloseasca si sa obtina de la comunisti postul de Presedinte al R.Moldova pentru sine.

Cu atit mai putine sanse are un candidat apartinic, care nu poate fi ales tocmai datorita faptului ca nu poate oferi niciun fel de garantii de stabilitate si corectitudine politica, ca nu va ignora majoritatea parlamentara, si ca nu se va vinde unui partid sau chiar unor servicii secrete straine care prin intermediul acestuia sa controleze R.Moldova.

Solutia cea mai  nesigura, in aceasta situatie de criza care o avem, ar fi alegerea unui Presedinte din afara celor trei partide care compun AIE.
Situatia creata, impune ca functia de Presedinte  sa fie partajata intre cele trei partide PL, PD sau PLDM, in contextul exercitarii in comun al actului de guvernare, cu oferirea unor pirghii si grupului Dodon.

Daca PLDM nu este de acord cu intelegerile din cadrul AIE si candidatul acesteia la functia de Presedinte, trebuie sa declare deschis ca cere modificarea Acordului cu reimpartirea celor 3 functii principale.
In acest caz PLDM ar putea sa cedeze functia de Prim-ministru catre PL, PD ramine cu spikerul, iar PLDM inainteaza candidat la Presedintie. Sau functia de Presedinte ii revine PL, iar PD si PLDM ramin cu functiile actuale detinute.

Probabil ca vom avea totusi anticipate la primavara.
Postul de Presedinte este foarte important, caci de fapt atributiile care le detine sunt vaste, caracteristice unei republici semiprezidentiale, si aici e si miezul conflictului. Dar Impreuna cu scrutinul, trebuie petrecut si un referendum constitutional, fara prag de participare, pe art.78, astfel ca acest conflict sa se termine odata si pentru totdeuna.

Gresesc cei care declara ca la anticipate nu se va schimba esential tabloul politic si clasamentul partidelor.
Ultimul sondaj efectuat de catre CBS-AXA trezeste mai multe semne de intrebare.In genere, as propune ca sondajele datele carora nu sunt verificate de catre companii independente, sa nu fie examinate serios de media si de catre comentatori.

Cum poate de exemplu sa fie o discrepanta atit de mare intre datele CBS-AXA si IMAS cu privire la Aderarea la UE: pentru: 47% vs. 59% , asta in conditiile in care dupa sondajul din septembrie a fost un flux de stiti pozitive in relatiiile dintre RM si UE, declaratii ale oficialilor europeni, summit-ul estic etc.

Dar in acest context, ne intereseaza in primul rind rezultatele care le-ar putea obtine partidele , si vedem ca sanse au doar cele patru partide din Parlament .
Nu cred ca Dodon va avea timp sa fortifice P.S. astfel ca sa aiba garantata trecerea in Parlament. De aici si necesitatea ca acesta sa cedeze si sa contribuie la alegerea Presedintelui, caci are nevoie de timp pentru a-si consolida partidul.

Ambele sondaje indica o scadere a PLDM si o crestere a PL, se poate intimpla repetarea scenariului de la locale din Chisinau, si la nivel national, unde PLDM a pierdut enorm in fata PL-lui.
PD si PCRM in lini mari isi pastreaza pozitiile. Comunistii vor incerca sa obtina un rezultat mai bun decit la 28.11.2010, insa nu vor reusi, vor fi atacati foarte strins de PD si PS, dar si de alti concurenti pe flangul electoral de stinga.
PLDM risca cel mai mult la anticipate, pentru ca va fi principalul raspunzator pentru actul guvernarii, si in conditiile cresterii preturilor,  a lipsei de majorari salariale si a pensiilor, ceea ce a determinat scadera nivelului de trai, acest partid va avea pierderi mari de electorat.
In aceste conditii PLDM , ar trebui sa decida, sau risca si blocheaza alegerea sefului statului si merge la anticipate, unde poate inregistra pierderi mari, fata de 28 noiembrie 2010, cu un scor de aproximativ 19-23%, ceea ce il poate trimite in opozitie si dezintegrare, sau  contribuie la alegerea sefului statului si are garantia unei guvernari de inca trei ani de zile.

Oricum, este clar ca mai bine alegeri anticipate, decit un Presedinte antieuropean si romanofob.

27 răspunsuri to “Mai bine alegeri anticipate, decit un Presedinte antieuropean si romanofob”

  1. Catalina Says:

    De acord!

  2. ulinici Says:

    da ce zici de varianta > Plaha presedinte ?
    ti-ar placea….? 😉

  3. CALIACRA Says:

    MAFIA RUSO-COMUNISTA CONDUCE MOLDOVA:
    ———————————————————————
    „Micu” rupe tăcerea :
    Autoritatea criminală care băga în sperieţi Moldova anilor 90 a rupt tăcerea!
    După aproape jumătate din viaţă petrecută prin puşcării, Petru Gîlcă, susţine că toate relele i se trag
    de la deputatul comunist Mark Tkaciuc şi preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, Ion Muruianu.
    Este doar una dintre dezvăluirile pe care le-a făcut aşa zisul „hoţ în lege” în exclusivitate pentru Jurnal TV.
    http://www.jurnal.md/ro/news/-micu-rupe-tacerea-video-212840/

  4. DUROSTOR Says:

    NUMAI ROMANIA MARE IN VECHILE HOTARE
    DIN ANUL 1918 DINTRE NISTRU SI TISA
    NE ESTE SALVAREA DE SALBATICIA DE LA EST !

  5. Marko Says:

    Care stiri pozitive despre UE? Ca UE pe cale de dispariti despre criza in Frecia sau Spani! sau poate de secte nationa-socialiste care umoara stranierii? ce vesti pozitive?

  6. Seritan Says:

    Durostar, pleaca in Romania!

  7. Luke Says:

    Seritan, poate Durostar exagereaza, dar la momentul actual alta solutie de succes nu se vede, daca ne bazam pe politicienii nostri incapabili…dupa cum se vede…pai daca ei nu sunt in stare sa aleaga un presedinte….cum crezi ca vor fi in stare sa realizeze ceva mult mai greu, integrarea in UE? Eu nu ii vad in stare.

  8. Tatiana Chitoroga Says:

    P rima varianta vis-a vis de alegerea presedintelui tarii cred ca e pe primul loc in situatia creata,dar pe de alta parte proble ma e pe cine alegem. Si aici autorul are dreptate, „decat un presedinte anti eoropean si romanofob mai bine anticipare”Acuma vreau sa ma adresezi lui Marcu.Nu vreau sa vorbesc de toata UE, vreau sa fac o paranteza despre Portugalia, care cum se spune se afla in defolt. Pai dragii mei, ceva s-a schimbat, este problematic cu locurile de munca, dar in rest , totul a-si zice ca e normal, preturile sunt mai mici ca acasa, asistenta medicala e pe gratis, daca muncesti . Recent vorbeam cu cineva care s-a intors din tara, si am ajuns la concluzia ,ca daca am avea acasa asa nivel de trai ca aici , ne-am intoarce cu totii acasa.Nu va luati dupa guri sparte,”nu este asa de urat necuratul , cum spune lumea”.Cineva special duce lumea in eruare penru a-i atrage spre est.Discutati mai des cu ce-i plecati din tara,si faceti diferenta , unde e mai bine, in UE s-au Rusia,

  9. Victor Says:

    Cineva special tine una si buna: „Dar ce, in Europa nu e tot asa???!!! Si acolo se ia mita, ca si in Rusia. Unde mai pui ca acolo e criza (de parca la noi sau in Rusia nu este).”
    Ei, insa, uita sa mentioneze, ca chiar daca e la fel si acolo si dincolo, proportia e mult prea mare (90 la 10, si nu in favoarea rusiei) si in ce priveste mita, si drepturile omului, si coruptia, si multe altele.
    Dar asa e la noi… nu se mai face diferenta.

  10. Victor Says:

    In schimb in Rusia, Belarus, Kazahstan e totul roz, la fel ca si la noi.

  11. Codrin Mihaescu Says:

    O expunere excelenta a situatiei politice actuale. E o analiza destul de realistica si nu incape indoiala ca aceasta cercetare sa fi gresit cu ceva. Poate numai din cei rau interntionati vor fi contra…

  12. Ion Lazar Says:

    D-le Mihaies! Inainte de a posta vre-un material treceti prin gind de citeva ori fraza:Amicus Plato, sed magis arnica veritas

  13. opinie Says:

    mai bine UNIREA decit Republica Molotov

  14. adi Says:

    Pai daca presa si media din Rusia nu prezinta decat lucrurile pozitive este normal ca rusii sa fie pacaliti.
    Numai presa din tarile democrate poate spune adevarul despre lucriile negative din Rusia , Belarus si alte tari.

  15. milescu Says:

    Unire, blea!
    Unire, nahui!

  16. VRAJITU' Says:

    milescu spune:
    noiembrie 22, 2011 la 10:29 pm | Răspunde

    Unire, blea!
    Unire, nahui!
    ––––––––––––––––––––-
    NU AM INTELES ,
    SUNTETI PRO SAU CONTRA UNIRII ?
    IN CE LIMBA VA EXPRIMATI ?

  17. SOARE Says:

    BIZARR, Domnule COZER.

    UN Presedinte oricum ar fi el ??????????

    Niciodata Domnule ??????????? Ne trebue Un Presedinte PRO – ROMAN, un Presedinte care sa fie capabil sa-si dea viatza pentru cauza romaneasca.

    Alternativa este simpla ::::::: Vetzi avea un presedinte aliat al ” ELIBERATORILOR ” de trista amintire.

  18. TOMA.C. Says:

    PODURILE RE-UNIRII CU ROMANIA MARE :
    http://www.timpul.md/articol/straini-in-noapte-cu-florin-piersic-i-medeea-marinescu-la-chiinau-pe-7-8-decembrie-28914.html

    “Străini în noapte”, piesa montată de maestrul Radu Beligan,
    a avut numeroase reprezentaţii cu casa închisă în toată ţara, unii spectatorii fiind nevoiţi,
    nu de puţine ori, să stea în picioare.

    Spectacolul este o comedie romantică fascinantă, cu răsturnări surprinzatoare de situaţii,
    despre seducţie, minciună şi timpul care ne transformă.

    Celebrii actori români Florin Piersic şi Medeea Marinescu sunt așteptați pe 7 și 8 decembrie,
    la Teatrul Național “Mihai Eminescu” din CHISINAU.

  19. Luke Says:

    cand ai puliticieni incapabili alta solutie nu’i

  20. milescu Says:

    Da, mai uniti-va odata si gata!
    M-am saturat sa fim slugi la rusi !

  21. Valenta Says:

    UNIRE, frati romani basarabeni!

  22. drACro/Till Uil een Spiegel Says:

    Mai bine un preşedinte, deşi şi efortul alegerii pare peste puterile „aleşilor” neamului.

  23. ALSACIANUL Says:

    Dragi prieteni,
    Vreau sa atrag atentia Dvs. la un lucru foarte important: O MARE MINCIUNA a GUVERNULUI DIN RM:
    referitor la aderarea RM la Uniunea Europeana /UE/. Toate partidele politice proclama in programele lor ca ultim scop Integrarea in Uniunea Europeana. Dar ce inseama «integrare» , acest cuvânt nebulos ?
    1.
    Pentru a ADERA la UE este nevoie de parcurs un drum lung si anevoios de ajustare a legilsatiei nationale
    la standardele UE si o puternica vointa politica. Reforme in justitie, procuratura, politie, etc.
    Ati vazut ceva transformari in ultimii 2 ani ?

    2.
    Ministrul de Extene Leanka negociaza acum un ACORD de ASOCIERE, deci, atentie, de ASOCIERE,
    si nu de ADERARE. Si nici acest Acord de Asociere inca nu a fost semnat !
    Mai ramân multe capitole deschise.
    Un acord de Asociare inseamna niste relatii privilegiate si nimic mai mult.
    Nici nu este vorba de aderarea RM la UE in acest secol !

    textul in franceza sau engleza:
    http://eeas.europa.eu/moldova/assoagreement/index_fr.htm
    http://ec.europa.eu/europeaid/where/neighbourhood/country-cooperation/moldova/moldova_fr.htm

    3.
    trdaucere din franceza:
    «Acordul de Asociere POATE fi prevazut totodata ca un calendar de reforme pentru Moldova,
    axat pe un program complet de APROPIERE reglementara, in jurul caruia partenerii asistând Moldova,
    vor putea sa se alinieze si sa concentreze asistenta lor.
    originalul:
    «L’Accord d’Association peut aussi être envisagé comme un calendrier de réformes pour la Moldavie,
    axé sur un programme complet de rapprochement réglementaire, autour duquel les partenaires
    assistant la Moldavie pourront s’aligner et centrer leur assistance “.
    http://eeas.europa.eu/moldova/assoagreement/index_fr.htm

    DECI RETINETI: ESTE VORBA DE O =====APROPIERE=======
    SI NIMIC MAI MULT !

    4.
    Un exemplu cu Marocul, tara din Africa de Nord:
    Marocul a semnat un Acord de Asociere cu UE in 2000.
    Azi, suntem in 2011, si nici nu se pune problema aderarii Marocului la UE.

    DECI TOATE ACEASTA PUBLICITATE CU INTEGRAREA /ADERAREA / EUROPEANA ESTE O MARE MINCIUNA PENTRU CEI PROSTI SI CREDULI, UN SLOGAN POPULIST PENTRU A ATRAGE VOTURI.
    5.
    priviti harta extinderii UE:
    Rep. Moldova ramâne mereu «o zona alba». Nici nu intra in calculele lor de aderare !
    http://ec.europa.eu/enlargement/potential-candidates/index_ro.htm

    ASA CA TOATA DIPLOMATIA MOLDAVA PE LA PARIS ARGINTAREASCA
    SAU LA CHISINAU POPEASCA ESTE DE DOI BANI, CU AERE DE MARI DESTEPTI,
    IAR REALITATEA ESTE ALTA: O MINCIUNA SFRUNTATA !
    6.
    RAMANE ATUNCI INTREBAREA:
    CARE ESTE DRUMUL CEL MAI SCURT PENTRU A NE VEDEA TOTUSI IN UE ?

    PENTRU A NU MAI REPETA DE MII DE ORI SLOGANUL -ROMANIA MARE -,

    oare ce ne propune Lavrov, Filat si toti Vladimirii ruso-ortodocsi ?
    Da, exact: adrerarea la o alta Uniune-
    cea ASIATICA.
    Deci sa fim mai aproape de Siberia si lacul Baikal,
    decât de Europa de peste Prutul nostru !

  24. ORION Says:

    PETROLUL OCHIUL DRACULUI.

    Foarte bine JUCAT. RUSIA joaca o carte mare.

    Insa rusia nu are dreptil sa faca pretzuri de DUMPING, doar daca UE i-a dat acordul pentru o anumita perioada de timp si aceasta numai contra unui BACSIS SUBSTANTZIAL in PETROL Si GAZE.

    In acest fel si Basarabia poate fi tentata, insa de indata ce rusul se supara ca nu-i ascultzi ordinele te poate strange de „” COUILLES „” cand si cum vrea.

    Inca nu v’atzi vindecat de tentatzia DIAVOLULUI ??????????

    Diferentza intre UE si Basarabia este ca Gubernia Maldafania este in stare de DEPENDENTZA fatza de rusia, adica in stare de inferioritate si deci trebue o reflectie bine pusa la punct pentru in SECOL inainte de a face o astfel de IMPRUDENTZA KATASTROFALA.

  25. AZUR Says:

    TAVARICI KOZER,

    Se mira dar nu stie dece. Ramane perplex de pozitzia REFRACTARA a poporului nostru moldovean care nu vrea sa imbratziseze HOMO – SEXUL. Poate acest TAVARICI ar vrea ca HOMO – SEXUL, expresie „” SUPREMA de CIVILIZATZIE „” sa se predea in scoli incepand cu cursurile primare, dece nu ?????????????

    In ce priveste boala SIDA moldovenii sunt la fel de severi pentru simplul motiv ca Sida este strans legata de HOMO – SEX.
    Deci TAvarici KOZER, mai putzina PARADA.

    In ce priveste sondajele T. Kozer este complet ABASURDI. Gaseste ca moldovenii sunt totalmente ABSURZI pentruca pe de o parte critica sever politicienii iar pe de alta parte ii iau in bratze pe polticienii ca FILATOFF, adica politicienii RUSO – fils. SI inca, acesti moldoveni in loc sa mearga spre Vest vor sa se duca spre ESTUL SALBATIC.

    Totul are o explicatzie daca vrei sa o cautzi. Daca nu vrei sa o cautzi ai solutzia SIMPLISTA a PARADOXURILOR, cum face TAVARICI KOZER.

    Cand moldoveanul este bombardat de mai mult de o jumatate de secol cu KOKO – munism, iar politicienii la putere si cei din opozitzie imping poporul spre EST, cum vrei ca poporul sa aiba o alta VIZIUNE ?????????

    Iar daca Maldafania merge intr’o directzie gresita ,Maldafanul educat de TEROAREA KOKO – MUNISTA, nu se ridica in strada contra dictatorilor dela putere si din opozitzie ci continua sa’si adoore POLITRUCII, fara discernamant.

    TAVarici KOZER, cate articole fulminante atzi scris contra Dictatorilor KOKO – munisti, pentru a educa poporul ?????????

    In ce priveste HOMO – SEXUL va semnalez TAVARICI KOZER, ca legalizarea acestui ACT contre NATURE a fost facut in UE, PE FURIS, fara ca NICIUN POPOR sa fie consultat.
    Pe de alta parte in Occident exista o imensa majoritate de populatzie care este TOTAL CONTRA HOMO SEX – ului.

  26. NELIDA Says:

    Nu va inteleg fratilor Moldoveni. Pentru care motiv la infinit sunteti capabili sa DATI PASAREA DIN MANA PE CIOARA DIN PAR. unirea cu tara inseamna reusita sigura de progres si prosperitate pentru acest neam mintit de secole. Unde sunt doi puterea creste…..deci nu va mai ramane decat sa va Uniti si sa aveti aceleas idealuri cum este firesc stiind ca Sangele apa nu se face. SUCCES DEPLIN. NELIDA

  27. RADU CINAMAR Says:

    PRELUARE de Profeţii:
    –––––––––––––––––––
    ” Istoria curge după planul divin în care scrie că Unirea
    va veni curând.
    Şi mai cred că acel model de societate ideală,
    care să înlocuiască total capitalismul sălbatic actual,
    va prinde rădăcini mai întâi în România
    şi apoi se va răspândi la celelalte state de pe Pământ.
    Şi un mare rol în reformarea societăţii româneşti îl va avea
    acel conducător moldovean (de peste Prut), care va fi ales
    în fruntea ţării în 2014, după mult aşteptata Unire „.
    Aeleden,
    28 Nov.2011

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: