Voronin i-a dat teapa lui Filat. Guvernul poate fi demis in orice moment

Se apropie ziua de 18 noiembrie, atunci cind se va incerca alegerea sefului statului. Sa incercam sa facem o mica analiza a ceea ce sa intimplat, incepind cu 13 octombrie 2011, zi fatala pentru AIE, in Parlament si societate.

1. La 13 octombrie 2011 a avut loc o tentativa de a reconfigura puterea politica in R.Moldova. S-a incercat distrugerea AIE, si formarea unei aliante intre PLDM si PCRM. Atacul asupra AIE a fost indelung pregatit, prima lovitira fiind adresarea Premierului catre natiune din 12 iulie 2011.
Apoi prin demersul comun al PLDM si PCRM, a fost demis Directorul SIS, iar Premierul Filat l-a santajat pe Marian Lupu cu demiterea din functia de Presedinte al Parlamentului, daca nu propune demisia Procurorului General.
La 20 octombrie, PLDM nu a mai propus demisia Procurorului General, deoarece PCRM a sustinut initiativa PD de a invita Procurorul General in Parlament pentru a prezenta un raport. In aceeasi zi PD a sustinut propunerea PCRM de a initia procedura de alegere a sefului statului. Putem sa presupunem ca PCRM nu a mers pina la capat, caci nu doreste o alianta cu PLDM, caci ar avea mari probleme de imagine si de administrare.
Comunistii nu doresc sa raspunda pentru efectele guvernelor gestionate de Filat, pentru cresterea preturilor, acordul cu FMI, problemele cu contrabanda de tigari etc.
Un alt factor care probabil i-a oprit pe comunisti de a realiza o alianta cu PLDM, este faptul ca vor trebui sa imparta in mod egal functiile in cadrul guvernarii, si ca nu vor putea sa domine categoric actul de guvernare, iar in aceste conditii ei sunt mai degraba tentati sa incerce sa obtina un rezultat mai bun la anticipate si eventual sa guverneze cu un partid mai mic in alianta, care nu va avea pretentii atit de mari ca pldm.

2. Raportul Procurorului General in Parlament, chiar daca nu a continut nume concrete de functionari , a punctat ca exista grave probleme cu respectarea legii in cadrul guvernarii, in special la vama si fisc. In cazul in care se va constitui o Comisie parlamentara privind raportul Procuraturii Generale, unde procuratura va aduce noi informatii, mai concrete, cu nume si dosare pe functionarii corupti, Guvernul s-ar putea sa cada pe o motiune anticoruptie, ceea ce ar fi dezastruos in primul rind pentru PLDM.
Straniu, dar cei mai mari dusmani a Procurorului General Zubco, sunt Premierul Filat si fugarul Baghirov…

3. PCRM a obtinut initierea procedurii de alegere a sefului statului, si s-a pozitionat strategic, caci de comunisti depinde daca se alege sau nu seful statului.
Voronin a reusit sa-l atraga in capcana pe Premierul Filat, momindu-l cu promisiunea debarcarii PD si PL, si constituirea unei aliante tehnice in care sa domine PLDM, se vorbea la un moment dat chiar de sustinere parlamentara oferita de catre comunisti in Parlament, fara a avea ministri, unui Guvern condus de Filat.
Trebuie de recunoscut ca Voronin a jucat tare, Filat l-a crezut si a lovit in PD si AIE la 13 octombrie, astfel aratindu-si adevaratele intentii si pierzind credibilitatea in fata partenerilor din AIE.
In acest moment nu este clar care este candidatul PCRM la Presedintia R.Moldova, se pare ca Zinaida Greceanii nu mai este promovata de comunisti.
Sunt semnale foarte clare ca comunistii ar dori alegeri anticipate, la care spera sa obtina un rezultat mult mai bun decit la 28 noiembrie 2010. Comunistii vor incerca sa speculeze locul slab al AIE, problemele in domeniul social si economic, cresterea preturilor, inghetarea cresterii salariilor si pensiilor etc.

4. AIE a fost grav avariata la 13 octombrie 2011, Acordul AIE nu mai este respectat. Alianta mai exista doar in Guvern, iar in Parlament se voteaza de la caz la caz, pe interese. Contradictiile dintre PLDM si PD pe de o parte, si intre PLDM si PL pe de alta parte, sunt foarte mari, iar conflictele intre liderii partidelor atit de grave, incit e greu de crezut ca AIE mai poate fi salvata.
In cazul declansarii anticipatelor, cel mai probabil Guvernul condus de Premierul Filat va fi demis, astfel inchit PLDM sa nu fie favorizat la scrutin de factorul administartiv, asa cum s-a intimplat la 28 noiembrie 2010.
Un eventual scrutin va fi dominat de lupta “toti contra toti”, spre deosebire de cel din 28.11. 2010, in care partidele din AIE au luptat impreuna impotriva PCRM.

P.S.
Ma intreaba lumea de ce nu mai apar la Publikatv si Jurnaltv. Probabil ca Premierul Filat si domnul Tira stiu mai bine. Este regretabil ca pe resursele media afiliate Premierului, apar tot felul de personaje bolnave, ciudate si invechite in rele.
Nu inteleg cum doreste Premierul Filat sa se impace cu PL si PD, dupa teapa primita de la Voronin, in conditiile cind presa lui de buzunar ataca in stil urit, de kilerism mediatic aceste partide si liderii lor.
Trebuie sa va recunosc, ca politicienii au ajuns si pe blogosfera sa-si bage coditele, incep sa simt grija unor “amici” care ar dori si aici sa-mi inchida gura. Dar nu vor reusi, caci am si eu dreptul la opinie, cistigat in strada la proteste.

 

5 răspunsuri to “Voronin i-a dat teapa lui Filat. Guvernul poate fi demis in orice moment”

 1. Nebunu Says:

  Spuneti va rog Jurnal TV tot e alu Filat?

 2. gratiq Says:

  Bravo Romane, incearca poate la NIT or fi mai indulgeti cu tine

 3. Sefu' Says:

  100% Roman!!!

 4. Roman Mihaes: Voronin i-a dat teapa lui Filat. Guvernul poate fi demis in orice moment | Dor De Basarabia Says:

  […] SURSA: Blogul lui Roman Mihaes […]

 5. Ilie Says:

  Din cauza domnului Filat&CO numai sunteti invitat la emisiuni?

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: