In lupta lui Filat pentru Procurorul General, Voronin a cistigat declansarea alegerii Presedintelui

Sedinta Parlamentului din 20 octombrie nu a mers pe scenariul lui Filat, toata lumea se astepta la demisia votata de PLDM si PCRM a Procurorului General si a Presedintelui Parlamentului.
Valetii din presa afliata Premierului, jubilau si asteptau singe varsat al adversarilor politici din PD si PL.
Insa surpriza, PLDM-ul s-a trezit cu o noua pozitie a lui Voronin asupra subiectului demisiei Procurorului General, care a schimbat pentru moment raportul jucatorilor pe tabla politica de sah.
Voronin  a declarat luni intro emisiune de la un post tv , ca Procurorul General trebuie mai intii audiat in Parlament, ca sa-si expuna si el pozitia, apoi sa se vada daca va fi demis.

Mai mult decit atit, Voronin a atacat PLDM, cerind si demisia lui V.Ionita din fruntea Comisiei parlamentare.

Se spune ca Voronin e suparat pe Filat, pentru crearea Partidului Regiunilor, in frunte cu Formuzal,  care se considera ca in realitate e creat pentru a fura de la comunisti voturile minoritatilor nationale in eventualitatea unor alegeri anticipate parlamentare. Plus ca Filat e in relatii bune cu Dodon, care  e certat cu Voronin, pe care il poate oricind ruga sa paraseasca pcrm si sa devina Presedintele Partidului regiunilor, de exemplu.

Filat si consultantii sai, au pornit constient distrugerea AIE la 13 octombrie, votind impreuna cu comunistii demisia Directorului SIS, si cerind si demisia Procurorului General, pornind de la ipoteza care s-a dovedit a fi gresita, ca vor avea toata sustinerea comunistilor.
Pornind de la aceasta ipoteza gresita, Premierul Filat si-a permis sa-l santajeze pe Marian Lupu, ca va fi demis, daca nu solicita demisia Procurorului General, intr-un mod brutal, care nu s-a mai vazut in politica moldoveneasca.

Apoi joi in Parlament, intr-un mod neasteptat petru PLDM, Marian Lupu a sustinut initiativa comunistilor de a porni procedura de alegere a sefului statului. Este evident faptul ca pldm-stii nu s-au asteptat ca cei din PD sa gaseasca lmba comuna cu comunistii, pe anumite subiecte, pornind de la teza falsa , ca Voronin fiind dominat de sentimentul urii fata de Lupu si Plahotniuc, nu poate sa comunice cu liderii PD, atunci cind au interese comune.
S-a mai decis audierea Procurorului General in Parlament intr-o sedinta inchisa, ceea ce iarasi nu convine PLDM-lui. Raportul Procurorului General poate sa constituie informatii socante privind nivelul coruptiei la virful guvernarii.

Astfel PD-ul drept raspuns la santajul PLDM-lui, a jucat si el tactic cu PCRM-ul si in acest mod a salvat partidul de la o infringere categorica.

Citeva concluzii:

1. PCRM a speculat divergentele dintre PLDM si PD, si a obtinut distrugerea AIE si declansarea mecanismului de alegere a sefului statului. Astfel PCRM s-a pozitionat in centrul jocului politic, depinzind de ei daca se va alege seful statului sau se va merge la alegeri parlamentare anticipate.

2. AIE mai exista doar la nivel de Guvern, Acordul de functionare AIE nu mai este respectat, in Parlament se voteaza deja pe interese, incepind cu 13 octombrie am asistat  la vot comun al PLDM cu PCRM apoi la 20 octombrie si PCRM  cu PD.

3. Premierul Filat  a devenit foarte vulnerabil, deoarece Voronin poate sa-l santajeze cu demisia Guvernului, care in anumite conditii poate fi votata de catre PD, ca sa obtina un vot favorabil pentru candidatul PCRM la Presedintie.

Pornirea procedurii de alegere a Presedintelui tarii este doar un epizod al unei lupte, cistigat de Voronin, insa razboiul continua.

P.S.

Domnule Tira, imi pare rau pentru faptul ca va lasati influientat de zvonuri si iarasi mi-ati blocat accesul la Publikatv. Am impresia ca „varul ” are grija de mine, si va rugat sa nu mai apar pe acolo. Linistiti-va „varul” n-are cum sa devina Imparatul Moldovei, respectati libertatea de expresie.

Reclame

18 răspunsuri to “In lupta lui Filat pentru Procurorul General, Voronin a cistigat declansarea alegerii Presedintelui”

 1. Perju Says:

  Poate acuma Filat cu PLDM vor înţelege că Voronin i-au folosit. Filat a dus tratative secrete cu Voronin – despre ce s-au înţeles nu se ştie, dar în orce caz pe 13.10 Filat a ieşit în Parlament cu propunerile comuniştilor despre demitere. Filat a îndeplinit voinţa lui Voronin şi prin aceasta a destrămat AIE-2. În genere Filat n-a dorit conlucrare cu membrii Alianţiei – nici în AIE-1 şi nici în AIE-2, a dorit să fie „politicianul Nr 1”
  Altă chestie discuţia lui Ghimpu cu Voronin în holul Parlamentului: 1) În văzul lumii, 2) Rezultatul înţelegerii a fost adus la cunoştinţă cetăţenilor; 3) Nu Voronin l-a convins pe Ghimpu, dar Ghimpu l-a convins pe Voronin – Voronin va face ce doreşte Ghimpu

 2. toma proeuropeanu Says:

  asta si era scopul , alegeri anticipate , posturile cu demisia sunt doar de decor

 3. Juju Says:

  Filat a ieşit în Parlament cu propunerile PLDM-ului, pentru că erau si sunt absolut necesare. Că au dorit şi comuniştii aşa ceva este problema lor.
  Ce ţine de declanşarea alegerilor preşedintelui-acest proces era necesr şi inevitabil, deşteptule.
  AIE se destramă din cauza lipsei de reforme, şi puterea comilor tot de aici vine. Să facă ceva alianţa pentru ţară dar nu să pălăvrăjească cine cu cine votează. E timpul să vedem cine şi ce votează. Toată lumea vorbeşte de atîta vreme de incompetenţa procurorului general, dar cînd PLDM a cerut demisia lui este acuzată de destrămare a alianţei. În PD sa infiltrat toată hoţimea venită de la comi şi asta se vede cu ochiul liber. Dacă nu- de ce ei tot blochează şi schimbările la Franzeluţa,Metallferos,Moldtelecom, acoperă atacurile raider din astă vară. Nu ne povesti snoave cu alianţe destrămate în timp ce oamenii mor de foame în aşteptarea de a se mişca odată ceva în ţara asta.

 4. Ilie Says:

  Filat a tradat nu o singura data, exact ca si Lupu. Intr-un caz a avut de pierdut Diacov, in al doilea a avut de cistigat Diacova, caci bolshevicii de la plecarea Lupului nu au avut nimic a pierde. Pai oare cei o data capabili de tradare nu vor continua so faca in dependenta de conjunctura? Ba da! Filat=Plaha=bani=lacomie=aroganta=egoism

 5. PERPLEX Says:

  SMIRNOFF,

  GADDAFFI – ul Moldovei. Nu va sfarsi bine acest DICTATOR tzinut in bratze de Kremlin.

 6. John Connor Says:

  ROMANE NU-I ATRAGE ATENTIA UNUI IMBECIT DE TEAPA LUI
  TIRA, NU AI OBSERVAT, CUM APARE UN ARTICOL LA TEMA ZILEI,
  VINE TIRA, CU TIMPENIILE DE DOI BANI.

 7. Vasile Says:

  Dacă acest lucru l-a făcut Filat, înseamnă că a făcut ce trebuia. Decît în echipă cu mafiotul Plohotniuc și „doi metri de bulbuci” , mai bine alegeri anticipate, de care se teme cel mai mult Lupu și Ghimpu.

 8. PERPLEX Says:

  TAVARICI DODON,

  ACTZIUNEA sa ar fi utila insa cu o conditzie ::::: sa se ocupe de lucrurI intr’adevar urgente pentru populatzie si nu urgente pentru PROPAGANDA TOTALITARA a KOKO – ilor.

  De exemplu ii recomand TAVARICIULUI sa inspecteze WC – urile publice, cele din institutzii, localuri publice si cele particulare si sa vada ca nu sunt la nivel UE . ELE sunt int’o stare inimaginabila de murdarie si de infectzie.

  AM facut o vizita CHINUITA in Chisinau pe timpul regimului RENEGATULUI KOKO – i BARANOFF si cand treceam pe langa un restaurant, erai IZBIT de unmiros insuportabil de KKT.

  IN plus de asta cand te apropiai de un grup de politruci sau de o defilare de KOKO – i cu steaguri Rosii si TZIPETE leniniste despre „” Viatza fericita a muncitorilor din uzine si a tzaranilor depe ogoare „”, erai daramat de aceeasi atmosfera pestilentiala . Pentruca Maldafanii prin neglijentza politrucilor sunt OBLIGATZI sa circule si sa TRAIASCA cu KKT la KU – KU ( R ).

  TAVARICI DODONOFF poate sa asigure toate WC – urile MALDAFANIEI cu Hartie IGIENICA si sa creieze locuri de munca pentru cei care le vor curatza..Cu aceasta ocazie si tavarici DODONOFF si ceilaltzi Revolutzionari vor MIROSI mai BINE in fatza alegatorilor.

 9. opinie Says:

  Rusia si Germania au convenit la federalizarea RM+Transnistria.

  Moscova vrea sa-l schimbe pe Smirnov cu Kaminschii iar Berlinul neoficial sustine coalitia PCRM-PLDM acuma ori dupa alegeri anticipate.Filat si Voronin au dat acordul.

  Statul federal RM+Transnsitria devine stat federal sub tutela Rusiei si nu va deveni membru UE.

  Germania-UE va semna cu statul federal RM+Transnistria un acrod de comert liber si nimica mai mult ,restul va fi integrarea totala a noului stat federal RM+Transnistria cu Estul-Rusia, prima etapa va fi zona comert liber CSI( semnata recent de Filat) apoi Uniunia Vamala si se va termina totul cu un nou stat UNIUNEA EUROASIATICA(un nou URSS)

  acest joc ruso-german poate fi ruinat numai cu ajutorul SUA ,Marei Britaniei si Romaniei.

  conducerea RM tot timpul a fost marioneta

 10. opinie Says:

  Există temerea că dacă adăugăm şi forţele politice din Transnistria la cocteilul politico-economic moldovenesc, atunci vom primi o substanţă toxică aproape letală pentru proiectul Republica Moldova. Această temere nu se prea discuta deschis, dar e una foarte serioasă.

  În ultimele două decenii Moldova a cam încercat toate strategiile posibile – şi parteneriate cu Rusia, şi neutralitate, şi discuţii despre federalizare sau presiuni occidentale asupra Moscovei. Cam toate au eşuat.

  Nicu Popescu

  Profil

  Funcţia: cercetător la Consiliul European pentru Relaţii Externe, biroul de la Londra;

  Vârsta: 30 de ani;

  2010: consilierul premierului pe probleme de politică externă;
  2005-2007: cercetător la Centrul de Studii Politice Europene din Bruxelles;

  Domenii de cercetare: spaţiul postsovietic, relaţiile UE cu Rusia şi cu ţările din vecinătatea estică, conflictele separatiste din Moldova şi Caucazul de Sud.

  18 octombrie 2011

  adevarul.ro

 11. opinie Says:

  Iaca aici si este BUBA principala mixarea clasei politice din RM cu clasa politica din Tranisnistria si se va primi o noua RSSMoldoveneasca in componeta noii Uniunii Euroasiatice,

  iar restul AIE-PCRM sunt jocuri mici la nivelul cine va pune mina asupra controlui treucii ….

 12. Drmnitatea Says:

  Biata Democrație… Pe mâinile cui e dată… Te uiți cum se comportă un Barmalai… și rămâi tablou cine e la putere…Groaznică degradare a politicienilor…

 13. Catalina Says:

  Bravo Romane!
  vad ca au aparut multi dihori pe aici care tot cauta sa te intepe. Fii tare, adevarul e de partea ta si sa stii ca nu esti singur!

 14. John Connor Says:

  Dihurii trebuesc distrusi!!!!

 15. opinie Says:

  Ritmul negocierilor cu Moldova se poate încetini” 20.10.2011

  Interviu cu Ioan Mircea Paşcu despre semnarea acordului de liber schimb în CSI.

  Europa Liberă: Dacă discutam de țări cum este Moldova, care se pregăatesc sa aibă un Acord de liber schimb cu Uniunea Europeană, în ce situație se găsesc acestea acum?

  Ioan Mircea Paşcu Dacă Moldova se angajează într-un asemenea acord pe partea de est înseamna că țările care nu fac parte dintr-un asemenea acord cu Uniunii Europeană vor putea prin intermediul Moldovei sa intre pe usa din dos în Uniune. Or acest lucru nu este permis. Este vorba despre un mare semn de intrebare cu privire la onestitatea declaratiilor conducerilor respective. Daca despre Ucraina se stia ca face acest joc dublu, pentru mine Moldova a reprezentat o surpriza. Vor trebui date niste explicatii iar ritmul negocierilor cu Moldova se poate incetini. Va depinde de hotărârile pe care cei de la Comisia Europeană si Consiliu le vor lua in aceasta directie.

  Moldova şi Ucraina, care atât declarativ cât şi faptic au aratat că intentionează să meargă pe drumul integrarii europene, ori aceste doua zone de liber schimb – una a Uniunii Europene si cealalta instituita de Rusia – nu pot fi acceptate simultan. Ceea ce înseamna ca o tara nu poate face parte din ambele zone pentru ca sunt o serie de reguli care nu permit acest lucru.


  Ioan Mircea Paşcu, europarlamentar socialist român, este vicepreşedinte al Comisiei de Afaceri Externe din Parlamentul European

  http://www.europalibera.org/content/article/24366269.html

 16. BERNADETTE S. Says:

  NUMAI ROMANIA MARE IN VECHILE HOTARE DIN ANUL 1918 ESTE SALVAREA NOASTRA UNICA !

 17. PERPLEX Says:

  Doamna SORINA STEFARTA,

  Ma grabesc sa fiu PRIMUL in lume.
  IN primul rand trebue sa va schimbatzi numele iIRONIC pe care vi l-a dat cineva cu numele artistic pe care vi-l propun mai sus. Deci S in loc SCH si T in loc de TZ.

  In al doile rand trebue sa va brevetatzi gluma cu „” dragostea si balconul de rufe „” caci aceasta va ramane celebra in lumea intreaga prin finetzea ei si prin efectul de surpriza pe care il provoaca.

  MES hommages MADAME,
  UN Admirator.

 18. admin Says:

  Pentru Vasile care spune:
  octombrie 21, 2011 la 12:53 pm |

  Răspuns : de anticipate Ghimpu se teme cel mai mult, din grija fata de acest popor, si cel mai putin ca politician, din simplul motiv ca la alegeri PL va cunoaste mai mare sustinere din randul deja fostilor PLDM-isti, si nu doar.

  Eforturile masinei de spala creieri a lui Tudor Darie & Co. nu mai au efect – Filat si-a taiat singur cranga de la stejar, pe care a indragit-o.

  Pentru Roman, la subiect: PLDM a ratat proiectul demiterii Procurorului General. Mai mult – a primit-o peste nas, dupa decizia comuna PD-PCRM. Dar si aici lupta nu s-a sfarsit. Pe parcurs vor fi scenarile 3,4,5, etc. Cel mai important e sa se uite de AROGANTA si sa se mearga la dialog. Altfel Filat le mai face un cadou comunistilor si ii readuce pentru a doua oara la putere. Posibil fara sa vrea, caci nu e deprins sa gandeasca in profunzime.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: