Santajul lui Filat si Voronin la adresa lui Lupu. AIE sau PCRM+PLDM?

Deja e oficial, dupa ce Premierul Filat a prezentat un raport despre atacurile de tip raider in Parlament,  deputaţii PLDM şi PCRM au votat  pentru demiterea Directorului Serviciului de Informaţii şi Securitate, Gheorghe Mihai, care a fost pedepsit, conform spuselor lui Mihai Ghimpu pentru cazul Baghirov. Despre acest caz Baghirov, voi scrie mai mult cind voi cunoaste rechizitoriul, caci din cite s-a anuntat, ne asteapta un dosar senzational, care rastoarna toate versiunile anterioare privind evenimentele din 7 aprilie. Astfel, guvernarea Rusiei a demonstrat ca are pirghii eficiente in R.M., si atunci cind se supara, cad figuri inalte de la guvernare.

Totodată, fracţiunile parlamentare PCRM şi PLDM, i-au cerut Preşedintelui Parlamentului, Marian Lupu, ca, în termen de 7 zile, să includă pe ordinea de zi subiectul demiterii Procurorului General şi a Preşedintelui Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare ( acesta a declarat deja ca isi prezinta benevol demisia).

Premierul Filat a comis o imixtiune a executivului in treburile legislativului, si a incalcat Constitutia, care prevede separatia puterilor in stat, atunci cind s-a apucat sa acuze anumiti functionari, care conform legii sunt numiti de Parlament, si sunt sub control parlamentar. Trecind peste acest amanunt, trebuie sa mentionam ca dinsul s-a substituit si puterii judecatoresti, atunci cind a dat verdicte, si a declarat ca cineva se face vinovat de incalcarea legii.
Oare cind functionarii moldoveni, inclusiv Premierul, se vor conduce de Constitutie, care prevede prezumtia nevinovatiei a oricarei persoane si dreptul la aparare?

Raportul Premierului in Parlament, a fost eminamente politic, si contine si elemente de santaj politic, astfel dinsul a declarat ca in cazul in care Presedintele Parlementului nu va pune la vot demisia Procurorului General, acesta va fi demis. In acest mod, atit Filat, cit si Voronin il santajeaza pe Marian Lupu ca va fi demis, in cazul in care nu va pune la vot demiterea Procurorului General. Opinia mea este ca intentia lor este sa-l demita pe Lupu cu orice pret, iar cazul cu demiterea Procurorului General , este doar un pretext.
Daca Lupu va accepta santajul, si va pune la vot demisia Procurorului General, oricum Filat si Voronin vor incerca sa-l demita si vor gasi o alta motivatie.
Insa votul pentru demiterea Presedintelui Parlamentului este unul secret, si sunt convins ca  in cazul cind se va ajunge la vot, exista sanse mici ca initiativa sa intruneasca 67 de voturi, deoarece nu toti deputatii din PCRM si PLDM vor vota pentru demisie.

Pentru mine aceste evenimente, si anume coalizarea PLDM cu PCRM nu au fost o surpriza, am tot scris despre aceasta posibilitate, si am fost criticat dur de unii aplaudaci din presa afiliata Premierului. Interesant, cum vor comenta acestia acum jocul comun facut de Filat si Voronin si ditrugerea AIE?

Se stie déjà , ca premierul Filat a avut o intelegere in 4 octombrie cu Voronin, la care cei doi s-au inteles sa distruga AIE, si sa aleaga impreuna Presedintele tarii.

Drept preconditie, Voronin a cerut demisia Directorului SIS,  Procurorului General si Presedintelui Parlamentului, post care il doreste pentru sine. Apropo aceste cerinte  a PCRM, sunt oficiale, si se regasesc si pe site-ul partidului , au fost formulate si in Parlament la 13 octombrie ( http://www.pcrm.md/main/index_md.php?action=news&id=6684).

Se zice ca batrinul comunist Petru Lucinschi, care este unul din consilierii lui Filat, ar sta in spatele acestui nou scenariu a lui Filat de coalizare cu comunistii. N-ar fi de mirare, caci atit Filat cit si Voronin sunt produsele politice a lui Lucinschi.
In 1993 anume Lucinschi a fost cel care a regizat refacerea PCRM, ei avind experienta de actiuni in comun. Iar in anul 2000, fostul Presedinte Lucinschi a facut tot posibilul si a distrus ADR-ul de atunci, aducind la guvernare comunistii in Guvernul favoritului sau Braghis.
Iata ca in prezent, vechii amici, Lucinschi si Voronin, ghidati de Rusia, sunt pe cale de a distruge ADR nr.2 care se numeste astazi AIE. Gurile rele, declara ca P.Lucinschi doreste sa revina in pozitia de Presedinte al R.M., votat de PLDM si PCRM.
Doamne fereste si pazeste!

Va inchipuiti R.Moldova in anul 2011, condusa de fostii nomenclaturisti sovietici, comunistii pensionari de 70 de ani, Presedintele tarii – P.Lucinschi si Presedintele Parlamentului – V.Voronin?

Cum pot evolua evenimentele in conditiile santajului dat de Premier,  Presedintelui Parlamentului?

Este important  sa incercam sa descifram ce ne poate astepta in continuare. Pina unde va merge Filat cu comunistii? Intelege oare Filat ca facind jocul lui Lucinschi si Voronin isi distruge cariera politica?

Presedintele Parlamentului a si declarat pe buna dreptate, ca cerinta Premierului de demitere a Procurorului General nu are la baza probe, si nu este intemeiata in baza legislatiei.

Intrebarea mea catre deputatii din Parlament este, de ce nu-l invita pe Procurorul General in Parlament, sa prezinte un raport si sa dea explicatii despre activitatea sa timp de doi ani?
Asa ar fi democratic si legitim, ca cel vizat, in speta Procurorul General, numit in functie de Parlament, sa poata sa –si expuna punctul sau de vedere si sa-si apere mandatul. Apoi in baza raportului, deputatii , vor putea sa adreseze intrebari Procurorului General si abia apoi sa faca concluzii, daca sunt temeiuri de demitere sau nu.

Astazi inca nu stim toate detaliile intelegerii intre PLDM si PCRM, insa ceea ce s-a intimplat joi in Parlament, poate sa se constituie in debutul guvernarii PLDM+PCRM.

Ramine o mica speranta ca Filat se va opri, ca va renunta la cerinta neintemeiata de demisie a Procurorului General, ca isi va stapini emotiile si antipatiile, daca va constientiza ca drumul sau este diferit de cel a lui Lucinschi si Voronin, doi stabi comunisti, pe care nu-i mai poti recupera pentru cauza unei Moldove europene si democratice.
Daca insa PLDM si Filat se vor alia cu PCRM, acest partid isi va semna sentinta de condamnare la moarte politica si va disparea la viitoarele alegeri parlamentare. Atita doar ca fiecare dintre noi, cetatenii acestei tari, va trebui sa mai asteptam citiva ani si sa platim un prêt mare pentru aceasta tradare.

Dar, totusi este important ca liderii PD si PL, Ghimpu si Lupu sa se intilneasca cu Filat,  sa discute cu el, apoi sa ne raspunda deocamdata la o singura intrebare: va mai exista AIE?
Daca da, e ok, sa mearga la anumite compromisuri, la cedari reciproce si sa ne spuna ce vor face mai departe, si cum va fi ales Presedintele tarii.

Daca nu, atunci sa cunoastem si noi cine ne-a tradat si ce ne asteapta.

P.S.

Marian Lupu are un as in mineca, si anume – el poate dizolva Parlamentul in baza deciziei Curtii Constitutionale din 20 septembrie. Cred si eu ca si multi altii, ca decit o guvernare autoritara PLDM+PCRM, mai bine sa mai mergem odata la alegeri.
Astfel, alegatorii care au votat PLDM, vor avea ocazia sa dea votul pentru alte partide, care intr-adevar doresc o Moldova fara Voronin si fara comunisti.

Reclame

11 răspunsuri to “Santajul lui Filat si Voronin la adresa lui Lupu. AIE sau PCRM+PLDM?”

 1. gratiq Says:

  Eu cred că chiar dacă va fi o alianţă între PLDM şi PCRM, va fi cu totul alta după formă şi modul de funcţionare comparativ cu AIE. Acestor partide le este convenabil să guverneze ţara de sine stătător, înţelegerea lor să fie una de furiş, şi doar deciziile importante să le voteze împreună în parlament.
  Aşi compara o eventuala alianţă a PLDM-lui cu comuniştii cu o relaţie de familie unde soţul (PLDM) pentru ochii lume are o soţie ascultătoare şi cuminte (PD şi PL), iar pentru satisfacerea necesităţilor stringente şi perverse mai are şi o amantă (PCRM). De fapt asta şi rezultă din ultimele acţiuni ale PLDM-lui…. 🙂

 2. tabarnak Says:

  Nu mai conteaza azi aliantele. Nici o formula nu are viata.
  Toate patru partide parlamentare sunt putrede si miroase urat.
  Corupte si mafiotizate.
  Controlate de grupari asa zise economice dar in esenta criminale.
  Despre Lucinski sper sa se afle adevarul.
  Trebuiesc oameni curajosi sa faca investigatii si analize despre activitatea acestui Kremlinean.
  El este cu adevarat Godfather(Nasul) al acestei SS(Siciliei Sovietice).

 3. Anatol Says:

  Ghiciti care taste de pe tastatura lui Roman Mihaesh sant cele mai uzate (roase)?

 4. Vasile Says:

  Bravo d-le analist, ardei pe corupti

 5. Lilian Says:

  Roman! Bravoooo! Filat si Voronin sunt vinduti Moskovei!

 6. valera35 Says:

  Foarte corect exprimat, Filat e tradator!!!!!!!!!!!

 7. Roman Mihaes Says:

  in aceste momente are loc sedinta liderilor AIE, Filat trebuie sa cedeze, sa speram ca se vor intelege sa salveze alianta

 8. browser Says:

  Nu stiam ca va plac ochelarii de cal dmnule Mihaes.

 9. SOARE Says:

  APROPO,

  De mesajul Presedintelui BASESCU cu ocazia HREANULUI ( dece hrean cand potzi sa spui „” ANIVERSARE „” ???????

  Foarte frumos, insa eu ca basarabean in Romania din 1945 am de pus cateva chestiuni INOCENTE ::::::::

  Cu toate ca NICIODATA nu a a existat ostilitate din partea romanilor din Romania fatza de Bsarabeni, ma intreb totusi ::::::

  1 ) catzi ministri din Guvernul Domnului Prim-Ministru BOC sunt de origine BASARABEANA.
  Poate au fost candva dar este bine sa se stie.

  2 ) Dece nu sunt invitatzi Bravi romani Basarabeni ca ministri in guvernrele Romaniei ??????? si dece nu, chiar rusi si alte etnii, care se comporta ca BRAVI romani ?????????? Daca acestia sin urma EXISTA.

  3 ) Cate localitratzi din Basarabia sunt INFRATZITE cu omologi din ROMANIA ???????????

  4 ) Viitorul MINISTER al Romanilor de pretutindeni va realiza dezideratele de mai sus si cele de mai jos ????????????

  5 ) Dece profesori din Romania nu predau in scolile din Basarabia, dela Invatzator pana la profesor universitar.

  6 ) Dece partidele PNL si PL ( Doamna Presedinta Vitalia Pavelescu si Domnul Ghimpu ) nu ar putea contribui la obtzinerea natzionalitatzii romanesti pentru Basarabeni ???????

  CUM ??????
  Prin recomandarea catre autoritatzile Romanesti a celor care merita sa obtzina natzionalitatea romana. Procedeul de recomandare este practicat in toate tzarile OCCIDENTALE.

  7 ) Refuzarea acordarii natzionalitatzii romane celor care fac parte din partide TOTAITARE cum ar fi PKRM sau alte partide anti-romanesti. sau indivizi care intreprind actziuni de orice fel contra Romaniei.

  8 ) Dece nu se fac circuite turistice cu elevi din Basarabia si Romania, in comun, cum ar fi Circuitul Romaniei si Basarabieei.
  Sau circuitul „” Romanilor de pretutindeni „”prin Basarabia, Romania si celelalte tzari din jurul Romaniei??????????
  Sau separat ::: Circuitul Basarabiei si separat Circuitul Romaniei.
  Sunt atatea formule de imaginat.

  9) Eu personal asi propune aceste circuite si in varianta numai cu INVATZATORI, am aceasta pasiune caci tatal meu a fost invatzator. Si daca am ceva SFANT in convingerile mele este ceeace mi-a ramas din ce mi-au INSUFLAT INVATZATORII.

  10 ) Nu stiu daca cele 2 biserici fac servicii religioase reciproce in Basarabia si Romania.

  Astept reactzii.

  Sper ca acest mesaj sa ajunga la cunostintza Domnului Presedinte BASESCU.

 10. Ionel Pușcaș Says:

  Mi-e scârba de trădătorul de Filat …UN NESĂTUL DE PUTERE….

 11. Soliman Says:

  Domnule Soare,
  Ma incumet sa dau un raspuns minimal la opiniile punctate de dumneata. O fac de aici din Banatul natal unde sunt nenumarate famiii de refugiati basarabeni(mai bine zis urmasii lor) cetateni romani perfect integrati in tara lor si a tuturor romanilor si cu care sunt in relatii de zeci de ani. Nu mai detaliez altceva nimic , desi am multe argumente si exemple de dat.
  Exista oameni politici cu descendenta basarabeana in guvern, intre politicieni, intre oamenii de cultura. Amintesc doar cativa: Theodor Baconschi, ambasadorul Romaniei la Chisinau, Eugen Tomac, dl Pantaru etc etc.Fostul
  10 Da, si eu ma intreb si multi altii ca noi, de ce tace BOR?
  reprezentant al Romaniei la ONU
  -Aurel Dragos Munteanu ,fiu de invatator basarabean era dindin jud Lapusna(sigur mai are si rudenii pe acolo, desi el a decedat in SUA
  la punctele 2) ,3,4,5,6 sunt intrebari ( posibile ,valabile ,realizabile) firesti si necesare,dar…Intreaba dumneata cetatenii ‘moldoveni ” de ce au votat, cum de 20 de ani tot voteaza, tot cu comunistii care urasc de moarte pe romani negand tot ce e romanesc-limba,istorie,cultura,prezent si viitor comun?
  Daca ar fi fost alte mentalitai acolo in Basarabia de azi, toate acestrea ar fi fost demult realizate,ar fi existat o baza legala a unor astfel de activitati, organisme administrativ capabile sa le transpuna in practica!
  Am ajuns si la punctele cele mai sensibile ale listei dumitale de propuneri- pct.6 si 10! In contextul politico-social dat,existent lucrurile sunt f departe de realizabil!!!
  Cei doi oameni politici- dl Mihai Ghimpu si dna Vitalia Pavlicenco(asta e numele real) si partidele pe care le reprezinta sunt cei mai bine plasati in formularea unor deziderate romanesti valabile si autentice.Asta vorbind ca strategii formulate, nu insa si tactic. De acee a nu stiu sau nu vor sa isi uneasca fortele si sa vorbeasca aceasi limba

  politica! E adevarat insa ca nici nu au sustinerea morala si politica necesara in societatea de acum a Basarabiei acoperita prin numar de voturi care sa permita decizii necesare.
  In ceea ce priveste pe presedintele Basasecu, spune-mi dumneata care alt presedinte roman a facut mai multe decat el in privinta progresarii pe acet drum al reunirii? Constantinescu care e chiar din Tighina a facut ceva? A incheiat un tratat pagubos peste poate cu Ucraina,care cine stie daca va mai putea fi reparat vreodata!!! Asta a facut!!
  Punct.10-Cele doua biserici?Care biserici? A avut vreodata Moldova mitropoliti hirotonisiti la Moscova in istoria ei? Cum e posibil acum ca basarabenii sa accepte in numar majoritar sa fie reprezentati de patriarhia de la Moscova,care-si are subordonata mitropolia Moldovei prin mitropolitul Vladimir?

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: