Solutia: 50% deputati alesi pe circumscriptii uninominale si 50% pe liste de partid

Comunistii in continuare pun conditii inacceptabile si blocheaza procesul de negocieri privind alegerea sefului statului. Este evident ca ei doresc alegeri anticipate, considerind ca pot sa le cistige, obtinind cel putin o majoritate simpla in Parlament. Chiar daca sondajul prezentat recent, arata ca partidele parlamentare isi pastreaza( in marja de eroare) , rezultatele de la 28 noiembrie 2011, riscul unui vot masiv protestatar in primavara, in conditiile cresterii preturilor la gaze, incalzire, etc., dupa o iarna grea, exista.

In acest context, partidele din AIE trebuie sa revada sistemul electoral actual, care favorizeaza PCRM, si sa introduca de urgenta sistemul mixt electoral, prin care 50% de deputati sa fie alesi in circumscriptii uninominale si 50% pe liste de partid.  Acest sistem functioneaza foarte bine in Germania, si asigura echilibrul intre interesele partidelor si ale cetatenilor.
Sistemul proportional  cu lista inchisa, pe care il avem in R.M, in conditiile noastre, este cel mai nociv sistem electoral. Prima consecinta negativa a acestui sistem, este dictatura liderului care se instaureaza in partid si asta genereaza si coruptia , in care liderul partidului si  cei din anturagul sau vind locuri pe liste , sau le acorda pe baza de loialitate sau alte beneficii. Dar cel mai grav este ca in acest sistem proportional, cetateanul , alegatorul, nu are nicio legatura cu deputati alesi pe liste, care nu poarta nicio raspundere pentru exercitarea mandatului.

Daca ar fi sa pastram alegerea a 50% de deputati pe liste de partide, atunci ar trebui sa modificam legea si sa introducem sistemul proportional cu listele deschise , atunci cind alegatorul are de ales de pe o lista de partid, intre doi sau mai multi candidati.

Alegerile uninominale in doua tururi ii dezavantajeaza pe comunisti, deoarece ei nu au personalitati, oameni cu notorietate, care sa poata sa cistige masiv in circumscriptiile uninominale.
In afara de Voronin si Dodon, restul deputatilor actuali din PCRM , nu cred ca au vreo sansa sa cistige mandate de deputat in circumscriptii uninominale. Caci la uninominale, trebuie sa mergi in circumscriptie si sa vorbesti cu oamenii, sa lupti pentru fiecare alegator si aici nu te mai salveaza propaganda minciunoasa, presedintele partidului sau lista comuna.

In conditiile R.M., la uninominale, luindu-se la baza coeficientul populatiei, ar alege cam fiecare raion cite un deputat, restul fiind alesi in Chisinau. Daca analizam rezultatele de la alegerile locale, avantajul unui uninominal in doua tururi este evident, candidatii AIE, daca aceasta va merge ca un front comun, au sanse sa cistige inca din primul tur, marea majoritate a colegiilor cu 50% plus un vot.

Daca s-ar alege 50 de deputati, din cei 101, in circumscriptii uninominale, comunistii ar putea sa acumuleze maximum vreo 10 deputati , in Balti, Cahul si Gagauzia. Sa facem o matematica simpla, comunistii la eventuale alegeri in acest sistem mixt ar acumula circa 40% pe liste de partid, adica circa 20 deputati din 51, plus vreo 10 din circumscriptii uninominale, in total circa 30 deputati. Iata si solutia.

Partidele membre AIE, au promis reforma electorala, si ar trebui sa depaseasca interesele inguste de partid,  sa modifice de urgenta Codul Electoral, astfel incit sa nu mai existe rezultate atit de mari pentru comunisti, sa avem in sfirsit un Parlament functional, reprezentativ, capabil sa aleaga Presedintele.

Reclame

15 răspunsuri to “Solutia: 50% deputati alesi pe circumscriptii uninominale si 50% pe liste de partid”

 1. mircea,ro Says:

  pe hârtie arată bine,să vedem în realitate dacă se confirmă!Votul uninominal când câştigătorul ia totul e cu dus-întors,funcţionează foarte bine în sistemele politice bipolare,pe când în RM nu poate să fie nimeni sigur că ar avea ceva de câştigat din asta.

 2. Sergiu Cazacu Says:

  si iarasi 🙂 eu tot sunt pentru circumscriptii uninominale. Insa nu trebuie de pornit de la premisa ca actualul sistem il favorizeaza pe PCRM.
  Articolul este bun, ideea tot, insa ca analist politic trebuie sa fiti si nepartinitor fata de toate partidele.

 3. Tatiana Chitoroga Says:

  Aceasta reforma a-r fi desigur binevenita, de ce ? Alegatorul va fi cointeresat sa i-asa la vot,ca va fi constient pe cine-l voteaza si de la cine sa ceara.Nu va mai vota o turma cu un cioban vrednic in frunte si cu cateva mioare dragalase.Se va pune accentul pe pesoana.

 4. Timofei Says:

  Alegerea deputatilor pe circumscriptii este o necesitate nu din cauza ca PCRM ar lua mai putin, ci pentru ridicarea responsabilitatii deputatilor, acestea fiind responsabili nu in fata partidului dar in fata alegatorilor. Procentul pentru partide ar trebui sa fie procentul populatiei din stanga Nistrului carora nu li se permite sa voteze (aproximativ 25 la suta): adica 76 deputati in circumscriptii, 25- pe liste de partid. Cand cetatenii din stanga Nistrului vor putea vota se vor organiza si acolo circumscriptii si toti deputatii vor fi alesi uninominal ca in 1990.

 5. mircea,ro Says:

  într-adevăr,votul uninominal măreşte responsabilitatea deputaţilor faţă de alegători,adică ceea ce promit să şi realizeze.Dar promisiunile,în marea lor majoritate,necesită bani,iar aceşti bani vin de la bugetul de stat.Dacă eşti într-un partid care nu a câştigat alegerile,nefiind la guvernare,atunci singura posibilitate a deputatului de a se ţine de promisiuni faţă de alegătorii săi este de a trece în barca puterii!Şi uite aşa o să înceapă migraţia că după un timp nu o să se mai ştie cine cu cine votează!Ca să funcţioneze acest sistem de vot trebuie să înceteze alocările bugetare pe criterii politice.

 6. Mark Says:

  într-adevăr,votul uninominal măreşte responsabilitatea deputaţilor faţă de alegători,adică ceea ce promit să şi realizeze.Dar promisiunile,în marea lor majoritate,necesită bani,iar aceşti bani vin de la bugetul de stat.Dacă eşti într-un partid care nu a câştigat alegerile,nefiind la guvernare,atunci singura posibilitate a deputatului de a se ţine de promisiuni faţă de alegătorii săi este de a trece în barca puterii!Şi uite aşa o să înceapă migraţia că după un timp nu o să se mai ştie cine cu cine votează!Ca să funcţioneze acest sistem de vot trebuie să înceteze alocările bugetare pe criterii politice.
  +1

 7. Ion Digori Says:

  Ideia aceasta a foist expusa si dl.Ilie Rotaru la microfonul liber organizat de Hyde Park. Sunt pentru.

 8. Valentina Cusnir Says:

  ar fi foarte binevenită modificarea Codului Electoral. Ar duce la responsabilitatea deputaților față de cetățeni dar și ar contribui la ridicarea interesului cetățenilor. Eu, dacă aș deveni deputat pe o circumscripție, aș informa permanent grupuri de cetățenii despre proiectele de legi propuse și legile votate, așa cum am făcut cu categoria de cetățeni, foște victime ale regimului comunist(represații), în special în raionul Călărași. Am implicat toți primarii din raion și am identificat persoanele represate și rudele lor care au fost duși în siberia din raionul Călărași. Mulți din ei locuiesc în alte raioane, deoarece nu li s-a permis să revină la Baștină. Pot aduce mai multe exemple. Depinde la care caegorie de cetățeni se referea viiorul proiect sau lege adoptată(procurori, judecători, proesori, medici, agricultori…) Astfel cetățenii ar participa activ și ar contribui la apariția legilor bune și emplementarea lor eficientă.

 9. Mihai Ciubotaru Says:

  Pai, Filat in 2009 nu ne-a promis schimbarea sistemului electoral, Ghimpu un trai decent si ce avem, o rafuiala politica intre democrati si liberali, saracie in tara, daca schimba ei sistemul o cam rupto mincinosii si indiferentii din politica Moldava ce cinta frumos in campanie si uita de cetateni dupa vot, numai ca nu 50 la 50 da 80 pe circumscriptii si 20 pe liste si acestea sa fie din uniuni de intelectuali. E regretabil ca aceea masa de intelectuali ce pina in 2009 si dupa sau implicat activ in luari de cuvint publice in fata Teatrului de Opera si Balet dejamagesc acuma prin linistea de care dau dovada, parca dupa ce comunistii au plecat de la putere lucrurile sau schimbat in bine.

 10. BARITON Says:

  CE VAD ???????????

  Vad ca toata populatia, totzi politrucii de extrema stanga TOTALITARA APATRIDA si din ALIANTA APATRIDA nu vor sa gaseasca o solutiie pentru alegerea PRESEDINTELUI.

  NU VOR caci solutia exista si este la indemana lor :::::::: INTERZICEREA PARTIDULUI KRIMEI din REPUBLICA fantoma MALDAFANIA , partidul teroristilor SENILI :::::::::BARDAKOFF si DANDANOFF.

  P K R M.

  Trezeste-te MALDAFANE din somnul cel de moarte.

 11. desenator Says:

  aceasta optiune a fost propusa de PLDM inca acum 2 ani in urma.

 12. Anatolie Says:

  Aceasta solutie o propunea inca Dumitru Braghis MULTI! ani in urma! Nici nu sant sigur ca el ar fi fost primul cu aceasta ideie, dar eu prima data de la Braghis am auzit-o.
  Domnul politolog „care-nu-critica-pe-Plohish” o prezinta ca ideie proprie.

 13. ORION Says:

  IDEEA UNIRII.

  Flacara Constiintzei Natzionale a fost pusa demult de catre PNL cu curajul DOAMNEI VITALIA PAVELESCU, Presedinta acestui EXTRAORDINAR PARTID.

  Flacara a ars sub cenusa dar incet incet focul se intinde, pe masura ce poporul face diferenta intre politrucii MAFIOTZI MILIARDARI si adevarul istoric privind CRIMELE KOKO-munismului inBASARABIA si in lumea intreaga.

  TOTDEAUNA poporul a stiut de unde vine si incotro merge, ce limba vorbeste si niciodata nu a negat FRATZIA cu Romania, insa MAFIA politica de Extrema STAnga TOTALITARA l-a TERORIZAT sub toate formele pentru a obliga poporul , prin KRIMA, DEPORTARI si DESNATZIONALIZARE sa afirme ce nu gandeste si a spune ca ,ESTE ceea ce NU ESTE

  MODOVEANUL, in sensul cel mai NOBIL al cuvantului, Este ULTRA – INTELIGENT si stie sa reinvie din cenusa ca pasarea FENIX..Romanii au nevoie de acest popor care a demonstrat totdeauna rezistentza sa EXTRAORDINARA fatza de ocupanti, fatza de tiraniile imperiilor succesive dar IDENTICE in KRIMELE LOR.

  Acest PARTID UNIONIST rebue sa apara cat mai repede cu oameni alesi cu EXIGENTA, caci terorismul de tip BARDAKOFF si DANDANOFF cauta fortze in exteriorul tzarii pentru a-si reinstala dictatura NEFASTA.

  INITZIATIVA acestui partid trebue sa revina PNL-ului, dar daca o personalitate mult mai puternica apare, eu cred ca PNL nu ar face opozitzie.

  IN urgentza oamenii politici UNIONISTI trebue sa dea dreptul de vot TUTUROR Basarabenilor din DIASPOORA plecatzi peste hotare ca urmare a RAPTULUI BASARABIEI in 1940.

  INca un lucru de o importantza CAPITALA .
  La acest fenomen al UNIRII trebue sa participe ca actor PRINCIPAL, FAMILIA REGALA DIN ROMANIA. .Fara a alia marile puteri la acest act va fi posibil dar mult mai dificil. ORI, nimeni nu poate influentza ANGLIA, FRANTZA si SUA in sensul dorit de NATZIUNE in afara de FAMILIA REGALA. DIN ROMANIA legata de FAMILIA REGALA DIN ANGLIA..

  FAMILIA REGALA DIN ROMANIA este o mare si UNICA SANSA pentru ROMANIA, IMPLICIT pentru FRATzii mei MOLDOVENI.

  Desteapta-te MOLDOVENE, desteapta-te ROMANE din somnul cel de MOARTE .

  DAR RUSIA ???????

  Va asigur ca Presedintele Putin sau oricare alt presedinte rus va da acordul sau pentru UNIRE.

  LASĂ UN RĂSPUNS

  Introdu comentariul tău aici…

 14. GALAXIE. Says:

  Domnul Tanase,

  A imbatranit inainte de vreme.

  Acum cand lumea s’a mai desteptat si se nridica pentru UNIREA cu ROmania ,EL, TANASE EROUL nostru , CAPITULEAZA in fatza NECUNOSCUTULUI. SE indoieste de realitatea UNIRII.
  Acest TANASE, care la varsta lui ar trebui sa aiba un entuziasm de tanar de 20 de ani.

  NU ai dreptate Domnule TANASE. Flacara UNIRII devine din ce in ce mai puternica , NIMENI NU O POATE STINGE.
  IAR UNIREA trebue sa aiba loc NECONDITZIONAT si IMEDIAT.

  Priveste si citeste in jur :::::: Totzi dusmanii UNIRII sunt fericiti ca ai cazut INVINS pe BARICADE. Dar bucuria lor va fi de scurta durata.

  ORFANUL SARAC al EUROPEI, care este MALDAFANIA trebue sa-si regaseasca parintzii, are dreptul UMANITAR de NECONTESTAT de a-si regasi PATRIA.

  MALDAFANII au o tzara dar nu au inca O PATRIE. La drept vorbind au o patrie dar POLITRUCII ii impiedica pe MALDAFANI sa o regaseasca.

  ROMANIA asteapta pe basarabeni cu bratzele deschise si cu vointza ferma de a accepta sacrificii pentru INTREGIREA NEAMULUI NOSTRU..

  LASĂ UN RĂSPUNS

  Lasă un răspuns

 15. Inka dumitru | Yourcomfortcaf Says:

  […] Solutia: 50% deputati alesi pe circumscriptii uninominale si 50% pe …2 Oct 2011 … Aceasta solutie o propunea inca Dumitru Braghis MULTI! ani in urma! Nici nu sant sigur ca el ar fi fost primul cu aceasta ideie, dar eu prima … […]

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: