AIE, PCRM si Pactul pentru Moldova Europeana

Partidele membre AIE, au decis sa invite la dialog PCRM-ul , pentru a discuta despre alegerea sefului statului.
Drept raspuns la acest apel, PCRM a declarat ca doreste sa discute separat cu partidele din Parlament. Este o stratagema  destinata incercarii de a dezbina si a contrapune partidele de la guvernare.
Trebuie sa mentionam, ca PCRM este divizata in doua curente, unul intrasigent in frunte cu Voronin si Tkaciuk care insista pe alegeri anticipate, sau pe votarea de catre AIE a candidatului Zinaida Greceanii.
Si mai este un curent reprezentat public doar de Igor Dodon deocamdata, care se declara ferm impotriva alegerilor parlamentare anticipate.
Mihai Godea a declarat astazi ca sunt trei deputati comunisti care ar putea sa voteze pentru candidatul AIE, insa trebuie sa ne convingem daca este adevarata aceasta stire.

In acest context apar citeva intrebari.

1. De ce este nevoie de negocieri cu comunistii, si care ar trebui sa fie subiectele discutate cu ei?

Desigur, este nevoie de un dialog cu PCRM, dar unul bazat pe recunoasterea de catre acestia a realitatii, si anume ca au predat tara  catre AIE dupa o guvernare cu un final dezastruos.
AIE conduce de doi ani R.Moldova, si  are anumite rezultate pozitive, in special in ce priveste democratizarea tarii si integrarea europeana.
Dar cel mai important este  ca, comunistii nu au un program pozitiv de altenativa pentru guvernarea R.Moldova. Comunistii sunt specialisti in instaurarea unor regimuri dictatoriale sau nedemocratice. De asemenea specializari inguste si specialisti in instaurarea fricii ca Voronin, R.M. astazi nu are nevoie.
Pentru cetatenii R.M., dar si pentru comunisti, ar fi bine ca PCRM sa mai stea trei ani in opozitie, sa li se ofere pirghii de control asupra actului de guvernare. In acest sens este nevoie de a vota in Parlament, legea privind opozitia parlamentara. Daca ar dori binele acestei tari, comunistii ar trebui sa permita AIE-lui sa-si implementeze programul proeuropean de guvernare, sustinut de UE si alti partenerii de dezvoltare.

2. Partidele din AIE,  trebuie sa discute cu PCRM nu doar despre alegerea sefului statului dar si despre depasirea crizei constitutionale.

Discutiile trebuie sa vizeze doua obiective, alegerea presedintelui si depasirea crizei constitutionale. S-ar putea intimpla ca discutile privind alegerea sefului statului sa nu de-a rezultate.

In acest caz este important, sa se insiste pe al doilea subiect, modificarea Constitutiei in Parlament de catre toate partidele parlamentare. Poate fi propusa semnarea unui Pact pentru Moldova Europeana, pentru depasirea crizei constitutionale, in care toate partidele parlamentare sa se oblige in termen de sase luni de zile sa modifice art.78 din Constitutie.

3. Care este pretul politic care poate fi platit de catre AIE pentru o eventuala intelegere cu comunistii?

Partile din AIE  trebuie sa recunoasca opiniei publice, ca in cazul cind cer de la comunisti  voturi pentru candidatul AIE, vor trebui sa plateasca si un pret politic pentru asta.

La discutii, partidele AIE, trebuie sa obtina de la PCRM formularea clara a revendicarilor sale. Ce vor comunistii si cit pot sa cedeze cei din AIE pentru alegerea unui presedinte? Vor sa revina la guvernare impreuna cu un partid din alianta?
Sau sunt de acord cu formarea unui guvern larg de uniune nationala? Sau poate ca doresc sa acorde sprijin politic pentru un anumit Guvern , fara sa fie reprezentati la nivel de ministri?

Si in acest sens, este important ca cedarile facute comunistilor sa nu vizeze interesul national de integrare europeana si modernizare a tarii.

Decit cedari unilaterale, si readucerea comunistilor nereformati la guvernare, cu stoparea integrarii europene si reinstaurarea unui regim autoritar, mai bine alegeri anticipate, impreuna cu un referendum consitutitonal.

4. Are AIE o alternativa in cazul in care vor esua negocierile cu comunistii?

Bineinteles ca are. In acest caz AIE, trebuie sa declanseze procedura de modificare a Constitutiei prin referendum, care poate fi petrecut impreuna cu alegerile parlamentare anticipate. Sunt ferm convins ca AIE va cistiga la eventualele alegeri anticipate, din mai multe motive.

Reclame

12 răspunsuri to “AIE, PCRM si Pactul pentru Moldova Europeana”

 1. Soliman Says:

  Scenariul este corect conceput.Ar fi chiar in interesul comunistilor sa accepte cooperarea cu AIE pastrandu-si o oarecare marja de manevra pentru prezent , dar mai ales pentru viitor. Alegerile enticipate ar trebuie sa le evite ei insisi pentru ca nu le vor fi favorabile nici la nivelul procentelor de acum. Dimpotriva.Nu pot sa imi dau sema pentru ce AIE nu este chiar constienta de acest fapt si se fereste de anticipate ca dracul de tamaie.Mai ales ca a aparut problema tandemului Putin- Medvedev,care va crea probleme serioase in societatea rusa. Sigur ca ,post-electoral, va arata altfel confuguratia partidelor de acum.Oare tocmai asta sa le”infricoseze” pe unele?

 2. Nebunu Says:

  Deci dodon si cu doi vor parasi pcrmul???

 3. ady Says:

  Dodon a declarat ca este impotriva anticipatelor, si AIE ar trebui sa incerce sa discute cu el si grupul sau de deputati. Din cite inteleg Godea are in vedere alti trei deputati comunisti decit grupul Dodon. Lui Voronin ii fuge pamintu de sub picioare.

 4. mircea,ro Says:

  fără PLDM + PCRM nimic nu e; PL şi PD trăiesc într-o altă eră,bre!Dacă jumătate este hăis iar cealaltă este cea,după cum spune sondajul,cum aţi vrea să se conducă ţara fără Voronin şşi şleahta lui!Şi mai vreţi şi Transnistria să vă îngroape definitiv

 5. mircea,ro Says:

  În RM peste 70% din populaţie este romănofobă,rusificată cu profunde filiaţii sovietice.Ceea ce se întâmplă acum la Chişinău este contra-naturii,voinţa alegătorilor fiind alta.Nu poţi să mergi contra vântului,că te spulberă de nu te vezi..Dacă tot v-aţi obişnuit până la identificare cu limba rusă,cu obiceiurile slave cu mentalitatea de la vest de Urali,păi nu are nici un rost să spuneţi una şi să faceţi alta,că se vede domnilor,de la o poştă,nu mai merge păcăleala cu nimeni.De asta s-a convins şi Filat,prin urmare o coteşte coform obiceiului naţional.

 6. mircea,ro Says:

  eu nu înţeleg de ce tot vreţi să vă integraţi în vest! Crede-ţi că o să găsiţi câini cu colaci în coadă?Haide să mai lăsăm fudulia asta moldovenească şi să stăm strâmb şi să judecăm drept;ce poate oderi RM la ora actuala?Resurse ale subsolului de materii prime şi energetice lipsă,resursă umană în scădere vizibilă,probleme etnice cât cuprinde etc,în schimb găsim vin,vodcă,nuci,biscuiţi,murături şi conserve de legume conform stasului sovietic!Asta e realitatea,dacă vreţi să muriţi cu toţii veniţi în vest!

 7. mircea,ro Says:

  iertare,din cauza vitezei am comis o greşeală gramaticală,credeţi se scrie la un loc!

 8. ionel Says:

  buna analiza, aie nu trebuie sa voteze presedintele impreuna cu comiciii.. mai bine anticipate

 9. BARITON Says:

  CAND ?????????

  Acesti NEISPRAVITI din politca PSD, adica KKKRIN si POANCA

  Vor intelege ca un Presedinte de STAT nu este un INFRACTOR ci un ALES al POPORULUI ????????????

  IN fiecare zi, cred ei, trebue injectat poprului asa zis muncitor, URA, DISPRETUL, mari VALORI TE TIP koko – MUNIST.

  IAR KKK-CRIN si POANCA , DIRIJATi DIN UMBRA DE marele leninist ILIESCU isi fac in mod servil DATORIA..

  Suntem in occident dar astfel de comportamente la un politician este de NEINCHIPUIT.

  Ma refer si la jurnalisti care merg pe o panta foarte periculoasa caci provoaca dispretul intregului occident pentru prestigiul tarii noastre.

  Occidentul are un principiu respectat cu strictete ::::::::::
  CURTUAZIA, amabilitatea, trebue sa fie de RIGOARE in relatiile intre toti politicienii., si a jurnalistilor fata de politicieni. Lupta trebue sa fie cu referire la idei si nu la persoane.

  In cateva decenii de occident, nu am auzit o singura data ca un politician din opozitie sa pronunte O SINGURA DATA numele presedintelui in functiune.

  Deasemeni nu am auzit nici o singura data ca un jurnalist sa critice un ministru. Cand un ministru nu se intelege cu Presedintele sau cu Primul Ministru, isi da demisia si nu existe comentarii pe acest subiect.

  Niciodata nu am auzit nici intr’o tara din occident ca jurnalisttii sa duca o campanie de ZEFLEMEA la adresa Presedintelui sau a ministrilor.

  La noi acest sport INDIGNE este practicat cu inconstienta in fiecare ZI ,si inca pe scara generala.

  O tanara jurnalista, la televizor, care mi s-a parut pana atunci mai inteligenta decat altele, afirma ca Ministri „” care nu si-au facut datoria vor pleca cu coada intre picioare „”.

  Lipsa de educatie, lipsa de cultura care induce in ascultatorul cultivat un sentiment de dispret, nu numai fata de personaj dar fata de o tara intreaga.

  CACI LUMEA INTREAGA VA PRVESTE si va asculta.

  Ascultati comentariile PSD-ului si veti avea impresia ca se duce o lupta pe viata si pe moarte intre doua bande de gangsteri, guvern si opozitie. Acest sistem ne duce inapoi la ANA PAUKER cand sloganele incitau plebea la asasinares burghesiei „” putrede „” din partidele democratice.

  Principiile PCR-ului sunt aplicate din plin de PSD- ul rebotezat USL.

 10. SOARE Says:

  DECE ??????????

  Maldafania este tara mea de unde sunt EXPULZAT de facto, cu a alte sute de mii de basarabeni de catre PKRM ( Partidul KRIMEI din Republica fantoma MALDAFANIA., partidul teroristilor fanatici BARDAKOFF si DANDANOFF ).

  Dece ni se interzice reintoarcerea la casele noastre pangarite de MAFIA KOKO-munista , timp de peste 70 de ani ????????

  Dece inca , NOI sau copiii nostri cand vin in vizita la rudele lor in Basarabia , acesti Maldafani arunca cu pietre asupra noastra , numai pentru faptul ca suntem Romani ca si ei ?????????

  Dece intr’o tara cu peste 4 milioane de locuitori aud numai doua voci care se pronuntza FERM pentru Identitatea romaneasca ??????? Doamna PAVELESCU Presedinta PNL si DOMNUL GHIMPU ?????????
  UNDE sunt scriitorii, academicienii, istoricii, profesorii de licee si mai ales INVATATORII cei mai importanti factori pentru formarea tineretului nostru precum si JURNALISTII ?????????????

  Unde sunt tinerii care si-au riscat si pierdut viatza in lupta contra DICTATURii NAZISTO -KOKO-muniste, pe data de 7 APRILIE ????????
  DECE nu se aude vocea lor ??????????

  Ramai PERPLEX cand auzi pe BARDAKOFF catalogand de nebun pe GHIMPU cand acesta din urma ii aminteste Dictatorului Krimele partidului sau ( PKRM ).

  POPOR AMORF, Politruci fara caracter intr’o ALIANTA APATRIDA cre tremura sa interzica un partid care se face vinovat de Krime contra propriului sau popor si de crime contra UMANITATII.

  Monumentele Krimei si Kriminalilor de ieri si de astazi stau cu arogantza insurubate pe soclurile LOR.

  SLOGANUL KOKO-munist precum ca „” Subiectul este sensibil, nu trebue discutat acum „”, si-a gasit adepti in toata societatea fara sa-si dea seama ca timpul care trece este in favoarea KOKO-ilor.

  Desteapta-te MALDAFANE din somnul cel de moarte.

 11. ORION Says:

  IDEEA UNIRII.

  Flacara Constiintzei Natzionale a fost pusa demult de catre PNL cu curajul DOAMNEI VITALIA PAVELESCU, Presedinta acestui EXTRAORDINAR PARTID.

  Flacara a ars sub cenusa dar incet incet focul se intinde, pe masura ce poporul face diferenta intre politrucii MAFIOTZI MILIARDARI si adevarul istoric privind CRIMELE KOKO-munismului inBASARABIA si in lumea intreaga.

  TOTDEAUNA poporul a stiut de unde vine si incotro merge, ce limba vorbeste si niciodata nu a negat FRATZIA cu Romania, insa MAFIA politica de Extrema STAnga TOTALITARA l-a TERORIZAT sub toate formele pentru a obliga poporul , prin KRIMA, DEPORTARI si DESNATZIONALIZARE sa afirme ce nu gandeste si a spune ca ,ESTE ceea ce NU ESTE

  MODOVEANUL, in sensul cel mai NOBIL al cuvantului, Este ULTRA – INTELIGENT si stie sa reinvie din cenusa ca pasarea FENIX..Romanii au nevoie de acest popor care a demonstrat totdeauna rezistentza sa EXTRAORDINARA fatza de ocupanti, fatza de tiraniile imperiilor succesive dar IDENTICE in KRIMELE LOR.

  Acest PARTID UNIONIST rebue sa apara cat mai repede cu oameni alesi cu EXIGENTA, caci terorismul de tip BARDAKOFF si DANDANOFF cauta fortze in exteriorul tzarii pentru a-si reinstala dictatura NEFASTA.

  INITZIATIVA acestui partid trebue sa revina PNL-ului, dar daca o personalitate mult mai puternica apare, eu cred ca PNL nu ar face opozitzie.

  IN urgentza oamenii politici UNIONISTI trebue sa dea dreptul de vot TUTUROR Basarabenilor din DIASPOORA plecatzi peste hotare ca urmare a RAPTULUI BASARABIEI in 1940.

  INca un lucru de o importantza CAPITALA .
  La acest fenomen al UNIRII trebue sa participe ca actor PRINCIPAL, FAMILIA REGALA DIN ROMANIA. .Fara a alia marile puteri la acest act va fi posibil dar mult mai dificil. ORI, nimeni nu poate influentza ANGLIA, FRANTZA si SUA in sensul dorit de NATZIUNE in afara de FAMILIA REGALA. DIN ROMANIA legata de FAMILIA REGALA DIN ANGLIA..

  FAMILIA REGALA DIN ROMANIA este o mare si UNICA SANSA pentru ROMANIA, IMPLICIT pentru FRATzii mei MOLDOVENI.

  Desteapta-te MOLDOVENE, desteapta-te ROMANE din somnul cel de MOARTE .

  DAR RUSIA ???????

  Va asigur ca Presedintele Putin sau oricare alt presedinte rus va da acordul sau pentru UNIRE.

  LASĂ UN RĂSPUNS

  Introdu comentariul tău aici…

  LASĂ UN RĂSPUNS

  Introdu comentariul tău aici…

  Guest
  Autentificare
  Autentificare
  Autentificare

  Anunţă-mă despre viitoarele comentarii apărute prin email.
  Notify me of new posts via email.

  CATEGORII

  Ciuruit de cuvinte (Poeme) (58)
  Demisionarea din Umilinţă (Declaraţii) (6)
  Leuca de Plumb (Pamflete) (91)
  Sentinţe critice (Cronici) (1)
  Sfîntul din Gură (Eseuri) (17)
  Uncategorized (13)
  Caută după:
  ULTIMELE ARTICOLE

  OMUL POLITIC IURIE ROŞCA N-A MURIT!EL SE NUMEŞTE VLAD FILAT!PARTEAIII
  OMUL POLITIC IURIE ROŞCA N-A MURIT!EL SE NUMEŞTE VLAD FILAT!(Thriller basarabean).Partea II
  OMUL POLITIC IURIE ROŞCA N-A MURIT.EL SE NUMEŞTE VLAD FILAT!(thriller basarabean)
  ŢARUL FĂRĂ INIMĂ
  EU NU VOI PERMITE CA R MOLDOVA SĂ NU FIE A MEA!!!(Interviu efemer cu eternul Filat ot Lăpuşna)
  PAGINI

  Catastif de scriitor
  Contact fără contract
  STATISTICA

  164,569 vizite
  RUBRICI

  Ciuruit de cuvinte (Poeme) (58)
  Demisionarea din Umilinţă (Declaraţii) (6)
  Leuca de Plumb (Pamflete) (91)
  Sentinţe critice (Cronici) (1)
  Sfîntul din Gură (Eseuri) (17)
  Uncategorized (13)
  CĂUTARE

  Caută după:
  ULTIMELE IZVODIRI

  OMUL POLITIC IURIE ROŞCA N-A MURIT!EL SE NUMEŞTE VLAD FILAT!PARTEAIII
  OMUL POLITIC IURIE ROŞCA N-A MURIT!EL SE NUMEŞTE VLAD FILAT!(Thriller basarabean).Partea II
  OMUL POLITIC IURIE ROŞCA N-A MURIT.EL SE NUMEŞTE VLAD FILAT!(thriller basarabean)
  ŢARUL FĂRĂ INIMĂ
  EU NU VOI PERMITE CA R MOLDOVA SĂ NU FIE A MEA!!!(Interviu efemer cu eternul Filat ot Lăpuşna)
  PAGINI:

  Catastif de scriitor
  Contact fără contract

 12. Google Oglaševanje, Oglaševanje na Googlu, Adwords Oglaševanje Says:

  Google Oglaševanje, Oglaševanje na Googlu, Adwords Oglaševanje…

  […]AIE, PCRM si Pactul pentru Moldova Europeana « Roman Mihăeş[…]…

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: