Un scenariu optimist: referendum constituţional în primăvara lui 2012 şi alegeri simultane prezidentiale si parlamentare în toamna lui 2012

Cum si mai ales cind va fi ales Presedintele?

15.09.2011

Valentina Ursu

Un scenariu optimist: referendum constituţional în primăvara lui 2012 şi alegeri simultane în toamna lui 2012.

Negocieri, tergiversări, mize. Un interviu despre lungul drum către alegerea preşedintelui Republicii Moldova realizat de Valentina Ursu cu analistul Roman Mihăieş.

Roman Mihăieş: „Există două opinii ale actualului proces din Parlament – PCRM-ul şi PLDM-ul au declarat foarte clar că dânşii, indiferent care va fi decizia Curţii Constituţionale, nu vor accepta ca preşedintele să fie ales mai jos de 61 de mandate. Deci, ei consideră că Constituţia prevede ca preşedintele să fie ales cu 61 de mandate şi aşa şi trebuie să rămână. Pe de altă parte este PD-ul şi PL-ul, care au declarat că trebuie să aşteptăm decizia Curţii, iar dacă decizia va permite o interpretare prin modificarea Legii organice privind alegerea preşedintelui Republicii Moldova, atunci dânşii consideră că ar trebui analizată şi această perspectivă. Dar până la urmă este evident că oricare ar fi decizia Curţii Constituţionale soluţia va fi găsită în Parlament prin crearea unei majorităţi de alegere a preşedintelui.”

Europa Liberă: Această majoritate poate fi creată doar pentru alegerea şefului statului, nu pentru a guverna Republica Moldova?

Roman Mihăieş: „Eu mă tem să nu se întâmple ca în 2005, când noi am avut o situaţie când s-a creat o majoritate pentru alegerea preşedintelui, dar partidele care au participat la crearea acestei majorităţi, mai târziu au fost marginalizate şi nu au avut acces la guvernare. Nu au putut să-şi implementeze politicile care le-au dorit prin aceste negocieri. Ne aducem aminte că Voronin a promis multe, dar a realizat foarte puţine, iar spre sfârşitul mandatului a degenerat într-o dictatură.”

Europa Liberă: Ce scenariu ar fi benefic pentru actuala situaţie din Republica Moldova şi pentru perspectivă?

Roman Mihăieş: „În primul rând partidele din Alianţa pentru Integrarea Europeană trebuie să discute, ele trebuie să găsească o soluţie. În cazul în care acordul semnat…”

Europa Liberă: Acordul de constituirea a Alianţei.

Roman Mihăieş: „Acordul de constituirea a Alianţei pentru Integrare Europeană de la 30 decembrie 2010 nu mai este bun din punct de vedere a vreunui partid. Posibil că se impune negocierea acestui acord, repoziţionarea jucătorilor, de ce nu? Marian Lupu a şi declarat luni, la un post de televiziune că dânsul este de acord să se renegocieze repoziţionarea în cadrul Alianţei. Poate că cel care poate să găsească 61 de mandate acela şi trebuie să fie candidatul Alianţei la funcţia supremă în stat. Dacă să zicem domnul Filat, sau oricare alt politician din cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană declară: eu am 61 de mandate şi ele sunt reale, poate că atunci într-adevăr este cazul de renegociat acest acord. De exemplu, domnul Lupu rămâne preşedintele Parlamentului, domnul Filat sau oricare alt politician din Alianţă merge pe poziţia de candidat al Alianţei la Preşedinţie şi respectiv  PL-ului îi rămâne funcţia de prim-ministru, sau oricare altă combinaţie. Asta ar fi soluţia fericită, pentru că toţi am dori ca programul Alianţei să fie implementat, programul care este acceptat de Uniunea Europeană, de principalii donatori şi parteneri de dezvoltare ai Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Credeţi că voturile comuniştilor ar veni doar pentru  că-l simpatizează pe premierul Vlad Filat în eventualitatea candidării domniei sale la funcţia de şef al statului? Sau ei vor cere ceva pentru asta?

Roman Mihăieş: „Desigur comuniştii, sau o parte din fracţiunea comuniştilor ar negocia ceva, n-ar vota oricum, gratis pentru un preşedinte. Însă, al doilea scenariu îmi pare mai prost în care PLDM-ul ar negocia separat, în afara Alianţei cu PCRM-ul. Acesta ar fi un scenariu în care s-ar distruge Alianţa pentru Integrare Europeană, ar apărea şi o opoziţie foarte puternică a Occidentului, sunt convins, şi a Statelor Unite, care nu ar mai finanţa această alianţă. Pentru că ştim foarte bine că Partidul Comuniştilor a criticat foarte dur Acordul cu Fondul Monetar Internaţional, declarându-l genocid împotriva poporului moldovenesc. Partidul Comuniştilor nu mai are o poziţie euro-conformă pe foarte multe subiecte, dar cel mai grav este că Partidul Comuniştilor nu mai este partidul integrării europene. Dânşii au declarat că sunt euro-sceptici şi pledează pentru uniunea vamală Rusia-Belarus-Kazakstan. Şi atunci Partidul Liberal-Democrat este într-o dilemă – dânşii trebuie să aleagă: sau în continuare caută o soluţie în cadrul Alianţei, sau fac o alianţă tacită sau deschisă cu Partidul Comuniştilor, ceea ce este un pericol pentru PLDM, pentru viitorul acestui partid, pentru că majoritatea electoratului acestui partid este unul liberal-democratic, anticomunist, pro-european. Iar Partidul Comuniştilor plus la toate mai este şi un partid românofob. Asta ar fi soluţia cea mai proastă. Şi de asta am zis că dacă Vlad Filat are o relaţie mai bună cu câţiva lideri ai comuniştilor, de exemplu cu Dodon, dânşii îşi afişează relaţia deseori, eu am observat deja că dânşii nu-şi mai ascund relaţia de amiciţie, de ce nu? Poate Dodon devine vicepremier în Guvernul Filat doi, trei. Sau dacă domnul Filat devine preşedinte, domnul Dodon îşi găseşte o funcţie de ministru sau oricare alţi oameni din grupul lui Dodon.”

Europa Liberă: Credeţi că cu domnul Dodon ar mai merge şi alţi comunişti?

Roman Mihăieş: „Fără îndoială că domnul Dodon are un grup influent în cadrul Partidului Comuniştilor. Nu e mare, dar este destul de influent şi compact.”

Europa Liberă: Deci, suficient să adune voturile?

Roman Mihăieş: „Trei-patru deputaţi ca minimum cred că l-ar urma pe domnul Dodon.”

Europa Liberă: Dar nu credeţi că în cazul acesta ar putea să existe deputaţi din cadrul PD şi PL care să nu-i dea votul pentru preşedintele domnului Filat?

Roman Mihăieş: „Nu cred, pentru că dacă s-ar păstra Alianţa pentru Integrare Europeană, cu programul Alianţei pentru Integrare Europeană, cu respectarea acordului de funcţionare a Alianţei, însă cu acceptarea unor cedări minimale tactice pentru un anumit grup, care ar vota candidatul Alianţei, cred că şi PD-ul şi Pl-ul ar accepta un asemenea scenariu.”

Europa Liberă: Votul e secret, în cabina de vot nimeni nu ştie ce se va întâmpla.

Roman Mihăieş: „Votul e secret, bineînţeles şi nu sunt excluse surprize. Eu nu exclud că Voronin va boicota acest scrutin, va avea o înţelegere de orice fel sau cu Filat, sau cu Diacov, se mai spune că şi Dumitru Diacov ar negocia în secret în anumite condiţii un vot pentru alegerea preşedintelui. Dar oricare ar fi înţelegerea cu Voronin există riscul ca dânsul să torpileze votarea oricărui candidat la preşedinţie.”

Europa Liberă: Să se ajungă la anticipate.

Roman Mihăieş: „Să se ajungă la anticipate, pentru că există un curent de opinie foarte puternic în cadrul Partidului Comuniştilor la vârful acestui partid, care doreşte alegeri anticipate pentru a încerca să-şi ia revanşa. Eu de exemplu nu cred că Partidul Comuniştilor va depăşi cu mult acest scor, dar ei ar putea fi tentaţi de această perspectivă, de a merge la alegeri anticipate. Acest scenariu nu trebuie exclus.”

Europa Liberă: Alegeri anticipate în primăvară, eventual?

Roman Mihăieş: „În primăvară sau chiar în toamna lui 2012. Asta va depinde foarte mult cum se va derula procedura de alegere a preşedintelui. Dacă ea începe în septembrie-octombrie, sau poate se amână şi la primăvară – este şi un asemenea scenariu. Eu nu exclud că se va încerca tergiversarea acestui proces. Mai trebuie de luat în calcul şi un posibil referendum constituţional pentru că şi în programul Alianţei pentru Integrare Europeană există şi o nouă constituţie. Cum adoptă o nouă constituţie? Normal că printr-un referendum. Deci, dacă ar fi după mine, eu aş opta pentru petrecerea unui referendum constituţional pe o constituţie redactată sau chiar un text nou. În cazul în care comuniştii blochează toate negocierile şi nu se alege preşedintele, unica soluţie ca să ieşim mai bine din această criză este nu doar alegerea unui preşedinte, că asta nu rezolvă nimic pe termen lung. Pe termen scurt – pe un an, doi, trei. Dar noi avem nevoie de o constituţie care să nu mai conţină blocajele pe care le avem astăzi. Şi atunci avem nevoie sau de un nou pact Moncloa, ceea ce s-a întâmplat în Spania post-franchistă, când a fost un consens larg al partidelor de la stânga la dreapta privind modernizarea ţării şi s-a adoptat un nou cadru constituţional care a permis dezvoltarea Spaniei, integrarea ei în Uniunea Europeană. Dar acest pact presupune că şi comuniştii trebuie să participe la modificările constituţionale respective. Dacă nu este posibil un pact Moncloa mare cu participarea comuniştilor, atunci trebuie un pact Moncloa mic, cu participarea celor trei elemente ale Alianţei pentru Integrare Europeană, cu un text revizuit al constituţiei, bineînţeles cu participarea societăţii civile şi a experţilor internaţionali şi scoaterea tuturor barierelor inclusiv  cea de o treime pentru participarea la referendum. Petrecerea unui referendum constituţional în primăvara anului 2012 şi alegeri simultane şi prezidenţiale şi parlamentare în toamna anului 2012. Iată un scenariu optimist.”

http://www.europalibera.org/content/article/24329500.html

Reclame

8 răspunsuri to “Un scenariu optimist: referendum constituţional în primăvara lui 2012 şi alegeri simultane prezidentiale si parlamentare în toamna lui 2012”

 1. DORU Says:

  NUMAI RE-UNIREA CU ROMANIA MARE IN VECHILE HOTARE NE ESTE SALVAREA !

 2. Mihai Ciubotaru Says:

  Alegerile in Moldova devin sport national. Da, pot sa fie alegeri si la 6 luni numai ca din banii partidelor si nu din buzunarile noastre. Moldova a ajuns dintr-o tara agrara in una politizata total, cetatenii in loc sa munceasca stau cu gura deschisa sa auda ce o zis Lupu, Filat, Ghimpu si apoi sa se contrazica, e ridicol unde am ajuns, iar astazi cei ce pina la 7 aprilie si dupa au iesit in strada cu lozinci anticomuniste si antisaracie nu intreprind mai nimic ca sa avem un trai decent, am ajuns ca cu un buget de 4-6mii lei sa nu poti intretine o familie din 3 membri, iar la iarna acesti bani se vor duce la caldura doar. Multumim pentru traiul decent promis, am ajuns si fara saracie si fara comunisti in 2 ani.

 3. Codrin Mihaescu Says:

  Argumentele domniei tale precum ca: „Acordul de constituirea a Alianţei pentru Integrare Europeană de la 30 decembrie 2010 nu mai este bun din punct de vedere a vreunui partid” nu sunt sustenabile. Ca doar cel care poate aduce 61 de voturi este trebuie sa fie candidatul, cu atat mai mult. Rosca in 2005 a facut acelasi lucru…

 4. SOARE Says:

  Domnule George DAMIAN,

  Pacat ca treceti atat de usurel pe langa acest subiect al scutului ANTI racheta , de mare importanta pentru viitorul BASARABIEI.

  Alegerea politrucilor dela Chisinause vede deja, este aceeasi ca si a KOKO-ilor ::::::::: Sa fim gubernia MALATAVNAIA sub aripa lui Medvedff.

  Asta inseamna ca basarabeanul nu vrea sa fie liber pe destinul sau unindu-se cu Romania ci vrea sa fie ::::: SLUGA la DARLOAGA..

  DAVAI,DAVAI,VOTKA.

 5. mircea ro Says:

  un scenariu posibil peste 20 de ani; raioanele din stanga Prutului sunt alipite la Romania prin vointa cetatenilor,la care se adauga aria metropolitana a Chisinaului,partea de nord cu orasul Balti formeaza o entitate ce va adera la Transnistria si impreuna cu ea vor fi inglobate in Federatia Rusa iar Gagauzia va intra in componenta Ucrainei.Asa se va termina tot balciul existent acum si se vor separa definitiv apele.

 6. AZUR Says:

  Tavarici POlitruci !!!!!!!!!!!

  TOtalitari, Semi-Totalitari si Anti-Totalitari ( KOKO-I, PRO-KOKO-I si ANTI-KOKO-I ).

  Nu vedeti ca pierdeti Trenul Secolului, Trenul IStoriei cautand sa deranjati si pe presedintele MEDVEDEFF si pe Fostul Peresedinte PUTIN cu cersitul vostru cand de petrol, cand de gaze. NU vedeti cum isi bat joc de voi ( adica de NOI ) in fata lumii intregi pentru motivul ca in fatza lor nu valoram nici cat o ceapa DEGERATA.

  Pana la urma Romania o sa aiba cele mai bune relatii cu RUSIA ( dupa SUA, bineinteles ) si NOI MALDAFANII smekeri o sa ramanem cu KUKU-L pe ghiatza ????????????
  Inca mai traiti cu ideea KOKO-munista ca SUA tremura de frica in fata Rusiei ????????? Va inselati AMARNIC.

  ACUM este momentul sa ridicati capul sus, sa va UNITI cu Romania fapt care este considerat NORMAL pana si de Rusia.
  Astfel veti intra in circuitul valorilor americane si veti profita de aceasta forta Economica care este INFINIT superioara fata de cea a RUsiei.

  Saracii MALDAFANI inca nu stiu acest lucru.

 7. ORION Says:

  Tavarici KUZMIN

  a fost invitat de politrucii MALDAFANI sa dea socotealal pentru pozitia EX-Predeintelui PUTIN si a altor demnitari rusi, fata de de a doua republica Fantoma, Gubernia Transnistria.

  Pozitia fotogenica a Domnului Ambasador m-a amuzat ENORM.

  Excelenta SA privea in VID, nu vedea nimic in fatza, totul era transparent . Parca aud gandurile DOMNIEI SALE :::::::::::”” Ce sa le raspund acestor PIGMEI care traiesc intr’o alta lume ????????? Nu stiu de unde vin, Nu stiu incotro merg, nu stiu ce limba vorbesc “”.

  La drept vorbin ce putea Ambasodorul KUZMIN sa raspunda pentru afirmatiile altora ???????????

 8. BARITON Says:

  CAND ??????????

  Politrucii din MALDAFANIA se vor trezi la realitate ????????????

  EI inca nu vad ca PIATRA de MOARA la gatul MALDAFANIEI este KOKO-munismul ???????????

  Ce-i impiedica sa INTERZICA acest patrtid MAFIOT cu un trecut atat de KRIMINAL ?????????????

  Recomandarile „” fratzesti „” ale UE si ale AMERICII ??????????

  Trezitzi-va POLITRUCI din somnul cel de moarte !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: