Filat, Smirnov si jocul pe contrasens cu Occidentul in reglementarea transnistreana

De reglementarea conflictului transnistrean, depinde atit integritatea teritoriala a R.Moldova, cit si destinul ei european si democratic.

Incepind din 1989, in regiunea transnistreana, in frunte cu Igor Smirnov, a fost construit un regim dictatorial, antieuropean, antimoldovenesc si antiromanesc, cu sustinerea unor cercuri politice din Federatia Rusa dar si din Ucraina.

Fortele de stinga din RM, au speculat dupa razboiul din 1992, cu faptul ca ele cu sustinerea Moskovei, ar putea reglementa conflictul, insa dupa venirea la putere in 1994, in afara de cedari unilaterale din partea Presedintilor Lucinschi si Voronin, nu am vazut progrese, dimpotriva regimul separatist s-a intarit.

Dar odata cu venirea in Rusia a Presedintelui Medvedev, si mai ales dupa razboiul singeros intre Georgia si Rusia, pentru Abhazia si Osetia de Sud, s-au schimbat si datele de baza ale conflictului transnistrean.

Astfel Rusia s-a fript in razboiul cu Georgia, si in afara de Nicaragua si venezuela, nici un alt stat nu a recunoscut independenta Abhaziei si Osetiei de Sud, Rusia trezindu-se izolata in aceasta chestiune, atit in plan international cit si in CSI, unde nu a gasit sprijin nici macar la vasalul Lukasenko.

Mai mult decit atit, elitele politice si de biznes a Rusiei , s-au trezit cu interesele sale personale amenintate, in lumea libera occidentala, acolo unde isi tin familiile si capitalurile.

In aceste conditii, in rezultatul unor presiuni occidentale, administratia de la Kremlin, impreuna cu partenerii sai din Germania, Anghela Merkel, si presedintele Frantei, Sarkozi, au inceput sa discute despre reglementarea conflictului transnistrean, dorind ca reglementarea acestuia sa se constituie intr-un exemplu de reglementare de succes a unui conflict inghetat.
Conducerea Rusiei doreste astfel sa ofere occidentului o proba de atitutine cooperanta, pentru a mai scadea din presiunile occidentului, dupa scandalul cu Georgia, pentru a-si securiza investitiile si familiile din Occident, dar si pentru a beneficia de tehnologii si investitii pentru economia Rusiei.

Alt obiectiv urmarit de administratia Rusiei este ca sa alipeasca regiunea transnistreana la R.Moldova, incercind prin electoratul prorusesc de acolo sa-si intareasca pozitiile pe scena politica de la Chisinau.

Paradoxal, insa administratia rusa, pentru a-si indeplini angajamentele luate in fata partenerilor occidentali, s-a lovit de impotrivirea cetateanului Federatiei Ruse, Igor Smirnov, care se opune tuturor incercarilor de a reglementa conflictul transnistrean prin reintegrarea teritoriala aR.Moldova.
Negocierile in formatul 5+2 au fost blocate de Smirnov inca in 2006. Smirnov s-a deprins sa conduca autoritar regiunea, in jurul sau s-a creat un clan care tine totul sub control, si cel mai important, familia lui Smirnov si acolitii sai au acumulat sume de bani astronomice din gestiunea regiunii.

Vazind ca Smirnov nu se supune, administratia rusa a inceput presiuni asupra acestuia si a familiei sale, sumele de bani oferite drept ajutor regiunii nu mai trec prin miinile lui Smirnov, ci prin Sovietul Suprem si oameni fideli lui Kaminski, noul favorit al Kremlinului in regiune. Iar nora lui Smirnov este chemata la procuratura rusa sa ofere explicatii.

Ce face in acest timp guvernarea de la Chisinau?

Premierul Filat, in mod neasteptat, stabileste relatii excelente cu Smirnov si Antiufeev, se intilneste cu acestia de doua ori la meciuri de forbal, insa in directia imbunatatirii relatiilor si reglementarii conflictului nu se intimpla nimic.

Apoi vine intilnirea socanta dintre Filat si Smirnov din Germania. OSCE a bifat o activitate, s-au mai cheltuit niste bani, insa Smirnov nu a cedat absolut nimic, a semnat cu Filat un regulament privind grupurile de experti si atit.

Aceasta intilnire este o greseala de proportii din mai multe motive.

1. Smirnov este dusmanul nr.1 al integritatii teritoriale a R.M., el este parintele separatislmului transnistrean si se asociaza cu crime impotriva poporului moldovenesc. Conflictul transnistrean va putea fi reglementat numai de noua generatie de politicieni din Chisinau si Tiraspol, care nu sunt legati si  nu poarta raspundere personala pentru greselile din anii 1990-1992.

2. In luna decembrie, in regiune vor avea loc alegeri pentru desemnarea asa zisului presedinte al regiunii separatiste, si in acest context, intilnirea din Germania s-a constituit intr-o actiune de PR pentru candidatul Smirnov. In conditiile cind UE este un jucator tot mai important in negocieri, fiind presat de Rusia, Smirnov a vrut sa arate ca este deschis dialogului, insa opinia lui e cunoscuta , el vrea sa discute doar de pe pozitia de recunoastere a independentei RMN. Este inteligent din partea Chisinaului, sa astepte rezultatele scrutinului din regiune, si sa discute cu noul Presedinte, daca se alege o noua persoana.

3. Occidentul, a obtinut de la Rusia unele cedari, in special privind inlaturarea lui Smirnov si reinceperea procesului de integritate teritoriala a tarii. In acest context, eforturile Chisinaului de a insista pe relatii cu Smirnov, intra in disonanta cu eforturile Occidentului dar si a Rusiei, sunt contraproductive si produc confuzie si iritare.

Reclame

24 răspunsuri to “Filat, Smirnov si jocul pe contrasens cu Occidentul in reglementarea transnistreana”

 1. cijik Says:

  actiune de piar… greseala fatala…lustruirea imaginii…dar intilnirea e organizata de osce,germania si russia…atunci toti lucreaza pt filat…cooolll

 2. jonny Says:

  Smirnov are grad militar și se supune comandantului suprem ,așa că lăsați vrăjeala că este un rebel.

 3. Victor Says:

  1. In afara de Nicaragua cele 2 au mai fost recunoscute de Venesuela si Vanuatu!
  2. Filat nu s-a intalnit de capul lui cu smirnov, ci a fst „rugat” de nemti in primul rand.
  3.Nesupunerea lui smirnov si tot restul circului cu nora-sa poate fi o inscenare a moscovei! la asta nu s-a gandit nimeni?

 4. opinie Says:

  Scrisoarea lui Grîzlov

  6 Septembrie 2011.

  Un articol de: Constantin Tănase

  http://www.timpul.md/articol/scrisoarea-lui-grizlov-un-fals-propagandistic–26841.html

 5. robin hud Says:

  cum spun rusii-polnaia muti.si interesant e cazul ca ati mentionat ca vinovati in cedari numai pe lucinskii si voronin dar cum ati trecut peste snegur, care primul a cedat totul ce a putut in primul rand Benderul ori santeti om de a lui snegur?ruinarea tarii sa inceput cu snegur, haosul economic, destramarea ei si faradelegile, totul e de la snegur .acuma moldovenii string roada guvernarii acestor trei imparati.

 6. afganet Says:

  cu cit mai mult se straduie prim- ministru sa faca ce trebuie,cu atit mai multi ii sar in cap .Chiar citeam cu multa placere cele scrise de tine mai inainte .

 7. gheorghe Says:

  Cred ca dupa rezolvarea „conflictului transnistrean” (prin rezolvare presupun „reintregirea” tarii), Moldova va deveni in realitate o gubernie autonoma a Federatiei Ruse, fiindca „zombatii” din Transnistria actuala la fiecare scrutin vor alege un vector pur rusesc, vor dori legi care sa le confere rusilor mancurti din stinga nistrului mai multe drepturi. Problema nu este sa-l inlature pe Smirnov sau sa se inteleaga cu un Kaminski venit nu stu de unde, dar problema este „dezombarea” zombatilor, indreptarea mintilor pierdute, si toata actiunea aceasta (intilnirea Filat-Smirnov) nu reprezinta nimic.

 8. unu Says:

  @”De reglementarea conflictului transnistrean, depinde atit integritatea teritoriala a R.Moldova, cit si destinul ei european si democratic…”

  Situatia sta fix invers. O R. Moldova reunita cu raioanele de pe malul stang al Nistrului va fi inundata de rusofoni si va juca cum canta KGB-ul. Nu va mai putea renunta la rusificare si dintr-un stat marioneta al Moscovei cum este acuma, va deveni o gubernie cu acte in regula.
  Solutia nu poate fi decat frontiera pe Nistru, un control strict al migratiei de la rasarit si al presei audiovizuale in limba rusa si renuntarea la obligativitatea acestei limbi din scolile unde invata copii bastinasi. Limba rusa poate fi obligatorie numai pentru copii de acea etnie, nu pentru toata lumea, pt. ca nu mai exista URSS.

 9. Admin DeseneCopii.net Says:

  Felicitari pentru site. Ati castigat un cititor.

 10. romanmihaes Says:

  http://www.kommersant.ru/doc-y/1771133
  Iata si confirmarea faptului ca Smirnov a fost obligat de Rusia la cedari
  http://www.kommersant.ru/doc/1757073

 11. Victor Gurau Says:

  Ca de obicei. Fiecare cu „lungimea de unda” proprie. Minte nu e si nici gandire lucida nu E!

 12. Ursan Says:

  Adevarat, Romane! Salvarea noastra e – nu in reunificarea RSSM, cu durerea de cap rusofona si stalinista pe capul nostru (vreo jumatate de milion la numar), ci salvarea noastra este in – Re-Unirea Basarabiei („R.M.”) cu Romania si astfel deschiderea imediata a drumului european, alaturi de cei 22 mln de frati romani!!!

 13. Victor Says:

  Ai perfecta dreptate! Evolutiile din ultimii ani in RM ne demostreaza ca vectorul pro vest ia amploare. pana nu demult era cam 40 la 60, acum e undeva 55 la 45 fata de cel rusesc si trendul e in crestere. Pentru a contracara acest trend Moscova a si elaborat acest plan. Adica, a atras foarte finut Germania in rezolvare pentru ca noi sa acceptam mai usor (ca doar vine din Occident!) aceste realitati. Dupa „reintregire” vor avea loc alegeri, vectorul rus va castiga la sigur iar Rusia va trambita la fiecare colt: „Vointa poporului”. Punct. Pentru mult-mult timp inainte! ce obtine germania din asta? Dividente politice pentru ca, vezi Doamne, a solutionat un conflict inghetat plus ca se pune cruce pe Unire si astfel se inlatura pericolul aparitiei unui stat (Romania Mare) care avand resurse naturale imense (chiar intresati-va de resursele Romaniei!) si-ar dori sa devina un major-player la inceput in regiunea Marii Negre iar cu timpul si in intregul UE! Cu atat mai mult cu cat pro-americanismul Romaniei e arhicunoscut! Pare neverosimil? Insa e realizabil!

 14. Ursan Says:

  Repet:

  1. Readucerea Transnistriei in „sanul R.M.” este sfarsitul romanismului in Basarabia. Lucrul acesta este bine stiut de Rusia, de aceea Moscova si lucrea asupra „reunificarii”, iar Occidentului ii este in cot de aceasta…

  2. Este o greseala iesita din demagogia politicienilor de la Chisinau ca „R.M. ar putea sa se integreze in Europa ca stat independent”. De ce sa astepti 20 de ani aceasta integrare, daca ea poate fi facuta imedia si anume (vezi pctul 3) –

  3.Salvarea noastra este in – Re-Unirea Basarabiei (“R.M.”) cu Romania si astfel deschiderea imediata a drumului european, alaturi de cei 22 mln de frati romani!!!

  4. Diplomatia de la Bucuresti sa se trezeasca si sa lucreze asupra acestei re-uniri (acum cand si „R.M.” tinde spre Europa si tarile mari sunt de acord). In caz contrar Romania va pierde Basarabia pentru totdeauna, iar Basarabenii se vor balaci mereu la umbra ruseasca si bulgaro-gagauza…

 15. toma proeuropeanu Says:

  libertate pmr , astfel vom fi si noi liberi

 16. Victor Says:

  Foarte corect! Altfel nimerim in capcana rusiei! Cum corect spun ‘gheorghe’ si ‘ursan’!

 17. Victor Says:

  Si ‘unu’ de asemenea!

 18. ion Says:

  de unde ai luat,romane,sintagma „‘popor moldovenesc?”

 19. PERPLEX Says:

  KURIOSS.

  Dandanofff de indata ce ara o chestiune de pus privind STATALITAT–naia scumpei sale republici MALATOVNAIA – GUBERNIA, alearga sa se consulte la MASKVA. pentru ajutor KANKRET.

  BARANOFF, de indata ce vede ca „” FAKCISMUL „” romanesc se manifesta prin expresii de genul ::::::::: ISTORIA ROMANILOR si LIMBA ROMANEASCA si mai ales aparitia afichelor:::::: BASARABIA PAMANT ROMANESC, prin sate, alearga la MASKVA sa ceara ajutor KANKRET.

  Acesti 2 korifei ai antiromanismului sunt intr’o frenezie DIABOLICA caci vad ca ideile despre UNIRE incep sa prinda radacini pe MOSIA LOR, scumpa malatovnaia – gubernia.

  Le recomand sa stea linistiti sa vada rezultatul discutiilor MERKEL-MEDVEDEV privind TRANSNISTRIA caci aceasta mare prietenie ruso – germana de ultima ora poate sa le aduca surprize foarte placute celor 2 korifei.

  PS. ( nu cumva sa pronuntati „” NAZISMUL „” caci batranul miliardar sare in sus ca ars ).

 20. palade Says:

  ….de unde e „popor moldovenesc”?..tot deacolo de unde a luat si cuvantul „biznes” or numele „Anghela”, „Sarkosi”

 21. palade Says:

  Problema artificiala cu transnistria si gagauzii ne va tine mereu in impas.
  Cei care vorbesc despre „salvarea” RM in reunirea cu transnistria ne tin in aceasta capcana kgbista si sunt de reavointa.
  Azi jurnalistii si comentatorii politici trebuie sa vorbeasca tare si sus despre unica solutie: Unirea cu Patria Mama.
  Altfel devine un deja vu ca pe vremea urss-ului cu viitorul luminos comunist, toata lumea vorbeste despre RM si integrarea acesteia in UE dar nimeni nu crede in aceasta poveste.
  Domnule Mihaies,
  stim bine, daca un analist politic imbratiseaza ideea Unirii nu mai este invitat atat de des la emisiunile acestor televiziuni controlate de treucarii guvernanti pentru care „statalitatea” RM este una vitala.
  Avem nevoie de oameni curajosi

 22. Soliman Says:

  „Occidentul” (adica Germania + Franta) se joaca de-a Europa.Peste capul Romaniei si de data asta. Ca va avea urmari ,este dincolo de orice indoiala.Situatia Romaniei de acum nu mai este cea interbelica,iar tara are mult mai mult spatiu de manevra geopolitica decat atunci. Adaugati la toate acestea si omogenizare national-sociala , total schimbata, ca sa fie si mai bine conturat tabloul general. Romania are rabdarea sa vada cum evolueaza lucrurile si va actiona in consecinta cum crede ea de cuviinta si spe binele ei. Personal, nu am motive sa ma indoiesc de acest lucru.
  PS. Se fac inca tot felul de reprosuri Romaniei, vizavi de politica fata de problema Basarabia. Daca e sa faceti reprosuri cuiva, in primul rand tebuie sa si le faca basarabenii insisi care au avut la dispozitie timp mai mult decat suficient sa-si clarifice problemele si atitudinile. Mai ales dupa acel referendum care ar fi trebuit sa fie piatra de hotar in viitorea directie de actionat . Dar felul aiuristic cum s-a votat a dus la complicatii si mai mari. Asa ca mai incet cu reprosurile ce ar trebui sa faca sau sa nu faca Romania.Lasati-o in pace si uitati-va in… curtea voastra.

 23. ORION Says:

  TAVARICI VARANOFF,

  Devine din ce in ce mai putin un om de sta si devine ceeace a fost totdeauna, un TERORIST de talia lui SMIRNOFF.

  Smirnoff este creatia Moscovei si acolo , la Moscova, are profesorii si Ordinatorii politicii sale antimoldovenesti. Smirnoff este FANATIC antimoldovean si Fanatic pro-rus.

  Varanoff este creatia Moscovei si acolo, la Moscova, are profesorii si Ordinatorii politicii sale antiromanesti.. Varanoff este Fanatic antiroman si FANATIC pro rus.

  Batranul Terorist Maldafan si cel transnistrian se aseamana in toate punctele si au un loc comun de intalnire, MECA koko-munista adica MOSCOVA.

  De data aceasta VARANOFF MALDAFANUL cere sfaturi TAVARICIULUI NARISKIN.. Pentru a cata oara ??????????????

  Ne mira faptul ca politicienii rusi accepta discutii cu indivizi atat de dubiosi din punct de vedere al intelectului lor, ca Varanoff si Smirnoff.

 24. BERNARD NOEL Says:

  NUMAI ROMANIA MARE IN VECHILE HOTARE
  ESTE SALVAREA NOASTRA !

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: