Evaziunea fiscala a persoanelor fizice – cine are interes sa criminalizeze in masa cetatenii?

Stimati cetateni, dormiti? Somn usor in continuare, dar nomenclatura nu va lasa in pace, ci inventeaza noi si noi legi care sa ne pedepseasca si sa ne faca viata mai grea.

E vorba despre un articol votat in prima lectura de Parlament si anume- Evaziunea fiscala a persoanelor fizice care nu practica activitate de antreprenor.

In prezent, in Codul Penal nu avem asemenea componenta de infractiune. Statul R.Moldova este unul sarac si opresiv, in sensul in care cetatenii emigreaza in masa din cel mai sarac si corupt stat din Europa. Birocratia, nomenclatura care paraziteaza pe existenta acestui stat, cauta noi si noi metode de oprimare a cetatenilor.  Deputatii liberali si democrati vor sa fure de la cetateni un drept oferit  de comunistul Voronin, de a nu fi pedepsiti penal atunci cind nu e cazul .

Dar statul are destule legi si posibilitati de a culege impozite, inclusiv de a-i pedepsi pe cei vinovati, fara ca sa criminalizeze societatea in masa.

De exemplu, in Codul Contraventional al R.Moldova exista, Articolul 301Evaziunea fiscală a persoanelor fizice :
(1) Evaziunea fiscală a persoanelor fizice prin neprezentare sau prin prezentare tardivă, fără motive întemeiate, a declaraţiei pe venit şi/sau prin includere în declaraţia pe venit a unor date vădit denaturate privind veniturile sau cheltuielile ori prin tăinuire a altor bunuri impozabile, dacă suma impozitului neachitat nu depăşeşte 1500 de unităţi convenţionale,
se sancţionează cu amendă de la 250 la 400 de unităţi convenţionale.
(2) Aceeaşi acţiune, dacă suma impozitului neachitat depăşeşte 1500 de unităţi convenţionale,
se sancţionează cu amendă de 500 de unităţi convenţionale.
(3) Nu se aplică sancţiune în cazul în care impozitul pe venit ce urmează a fi achitat este mai mic de 100 de unităţi convenţionale. Nu se aplică amendă contribuabililor menţionaţi la art.228 alin.(5) din Codul fiscal.

S-ar parea ca articolul din Codul Contraventional ar trebui sa fie de ajuns birocratilor. Mai exista si Codul Fiscal care reglementeaza amanuntit acest domeniu. Care ar fi ratiunea introducerii pedepsirii penale ?

Nu are nicio ratiune normala, in afara de una singura, de a crea organelor de forta cimp de lucru, ca sa poata santaja cetatenii cu pedeapsa penala si sa mulga bani, pentru a recalifica dosarele pornite de evaziune in administrative, sau pentru a clasa cauzele penale.

Aceasta norma poate sa conduca la atragerea la raspundere penala a sute de mii de cetateni, in special a celor care fac transferuri de peste hotare prin intermediul transferurilor bancare. In acest caz va avea de suferit si cel care transfera bani, si cel care ii primeste, caci bancile vor oferi informatia Serviciului fiscal. In acest mod se va promova transmiterea banilor la negru, prin intermediari.

Potrivit proiectului votat in prima lectura, evaziunea fiscală presupune neprezentarea declaraţiei cu privire la impozitul pe venit sau includerea în aceasta a unor date denaturate. De asemenea, acesta mai prevede amenzi de la 1000 pînă la 2000 de unităţi convenţionale sau muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 ore sau închisoare de pînă la un an, în cazul în care suma impozitului pe venit care trebuie să fie plătit depăşeşte 2500 unităţi convenţionale. Dacă suma impozitului pe venit care trebuie să fie plătit depăşeşte 5000 de unităţi convenţionale, pedeapsa pentru evaziunea fiscală constituie o amendă de la 2000 la 3000 de unităţi contravenţionale sau privaţiune de libertate de pînă la 3 ani.

Daca acest proiect de lege initiat de CCCEC va fi adoptat, ar putea surveni consecinte grave, in special abuzuri a functionarilor de la Inspectoratul Fiscal de stat asupra cetatenilor, caci urmare a unui asemenea dosar, care este foarte usor de intentat, cetatenii vor fi privati de mai multe drepturi, inclusiv dreptul de a parasi tara, pe timpul examinarii cauzei penale. Asta ar genera refuzul in masa  de cetatenia R.Moldova, in special a celor ce se afla peste hotare, si criminalizarea in masa a cetatenilor RM.

Stimati deputati, in R.M. nu exista economie reala, nu exista locuri de munca care sa garanteze si salarii normale, oamenii se salveaza fiecare cum poate. Lasati-i in pace, caci si asa o duc greu, oferiti posibilitatea oamenilor sa cistige, sa-si hraneasca familiile. In loc sa votati legi proaste, mai intii intrebati cetatenii care v-au votat daca este nevoie de ele.

Inca odata ma conving cu aceasta ocazie, ca avem nevoie de alegerea Presedintelui de popor si  alegerea deputatilor in circumscriptii uninominale!

P.S.

Nu sunt politician, nu sunt nici ministru, nici deputat. Insa in ultimul timp au aparut o serie de articole urite, calomnioase, in presa care ma ataca foarte dur la persoana, nu se face critica de idei.  Am unele informatii ca aceste articole sunt generate de catre un angajat din directia contrainformatii din SIS, un calau kgb-st, nostalgic al timpurilor trecute.

Daca cineva din aceasta organizatie isi face salariu si grade din denigrarea mea in forma urita, in cazul cind voi obtine probe suficiente , o sa fie nevoit sa atrag acest individ si intreg serviciul in judecata.

 

12 răspunsuri to “Evaziunea fiscala a persoanelor fizice – cine are interes sa criminalizeze in masa cetatenii?”

 1. osoianu Says:

  Voi ce inventaţi dosare şi le-nchideţi pentru bani
  Ce luaţi ultima suflare ca impozit din ţăran.

 2. ORION Says:

  Domnul TAVARiCI Andrei Fornea

  i se pare ca prea atacam KOKO-ii lui Baranoff si Dandanoff si nu destul pe cei din AIE. Adica acest domn vede paiul din ochiul KOKO-iului dar nu vede barna din ochii ALIANTEI.

  Tin sa precizez acestui tanar DOMN ca KOKO-ii si KOKO-munismul nu vor fi niciodata suficient de mult CONDAMNAti tinand seama de crimele care apasa pe umerii lor.

  In ce priveste Alianta , aceasta nu va fi eficienta atat timp cat nu va fi EPURATa de elementele ANTIROMANESTI. Nu vorbesc de elementele PRO-rusesti, caci poti sa fii patriot roman si sa fii pro rus in mod civilizat, cu demnitate patriotica.

  Dar astept disperat sa vad sute si mii de romani basarabeni sa se prezinte ca forta civica in fata parlamentului sa ceara condamnarea koko-munismului, sa ceara demolarea monumentelor totalitare, iesirea din CSI, sa ceara elementarul lucru ::::::::: UNIREA cu ROMANIA.

  Pentru ce ????????? Pentruca EUROPA va priveste sa vada in ce directie trge balanta.

  SUnteti slavi sau romani ?????????? Daca hibernati inca, ei vor trage concluzia ca locul vostru este in gubernia MALDAVANIA deci nu aveti ce cauta in UE.

  Daca va manifestati cum am spus mai sus, maine veti fi in Europa.caci ei stiu ca sunteti romani din vecii vecilor.

 3. PANTELE Says:

  Detinutul politic Ilie Ilascu declara recent ca agentii KGB sunt infiltrati peste tot in structurile importante din RM si activeaza contra moldovenilor patrioti. Deci daca AIE detine puterea si permite asemenea lucruri, asta inseamna ca majoritatea AIE este condusa de KGB si din cei 3 crai din AIE care sunt majoritatea oare, 2 din 3 ? Iata si dezlegarea ghicitorii. Ce s-a schimbat in ultimii 20 de ani de Independenta a RM ? Prin anii 90 am aveam mai multa libertate decât acum ! NUMAI scoaterea partidului comunsit in afara legii, adevaratele reforme in justitie, politie, procuratura, etc si in final UNIREA cu ROMANIA este solutia noastra ! Generalul Ion Costas ar putea deveni un lider de forta in NOUL GUVERN fara mafioti si corupti, ci compus din patriotii moldo-români !

 4. romanmihaes Says:

  Stimati deputati, 50 de mii de lei, inseamna 3 mii de euro, asta e o suma sub care o sa cada zeci de mii de cetateni simpli.
  Daca si se doreste pedepsirea cuiva atunci ar trebui de pedepsit pe cei bogati si de pus limita la 1 milion de lei de lacare se incepe pedeapsa penala.

 5. list Says:

  dle mihaes am o rugaminte la DVS, sa studiati care este pedeapsa pentru firmele fantome care spala banii cu milioanele si cite din acestea au fost pedepsite in timpul comunistilor si cite pe timpul AIE. Va asigur o sa ramineti dezamagit…

 6. Petru Says:

  Imi aduc aminte ca Ghimpu anul trecut spunea ca nu va permite sa se intimple asa ceva niciodata. Niste draci care vor numai sa mulga, iata pe cine avem la conducere.

 7. Anatolie Says:

  Probabil ideea initiala venea de la imposibilitatea de a trage la raspundere pe Oleg Voronin (cand s-a aflat de cheltuielile de 67 mil lei, dar declarase doar 4 milioane). Deci trebuia sa faca o lege care sa vizeze persoane fizice care practica! activitate de antreprenor.

  Cum de a degenerat ideea la „persoane fizice care NU practica activitate de antreprenor”? Guvernantii si opozitia se sinucid. Nu stiu cine ii mai vota. E timpul potrivit sa apara un partid nou, nepatat, cu oameni tineri, etc., etc.
  …sau ONU ori UE sa preia conducerea tarii cu forta, ca in Kosovo.

 8. gorincioi Mihail Says:

  consider necesar a întroduce în Codul penal sancțiuni severe pentru nedeclararea veniturilor obținute de către persoanele fizice.Sunt multe persoane angajate în instituțiile de stat din R.Moldova care dispun de bunuri materiale de 10-15 mln lei. Au profit din darea lor în arendă ani în șir, 5-7 mii euro lunar, și nu plătesc statului din aceste venituri niciun ban. Avînd în vedere că, un funcționar public ori angajat în instituuțiile statului, obține astfel de venituri lunar, sancțiunile ar trebui să fie mult mai mari. Cei cu mijloacele bănești obținute la negru în țările din Europa, care dispun de 3-6 apartamente tot trebuie să plătiscă impozitul pe venit din dare lor în arendă.

 9. mihai Says:

  Și șomerii trebuie să prezinte declarația de venit? Chiar dacă nu au niciun venit pe anul fiscal?

 10. ISTORICUL VLAD NICU Says:

  „Maiorul Glotov” de Dumitru Crudu,
  / ziarul Timpul” 12 August 2011 /
  Citat:
  „Ofiţerii KGB-ului patronau uniunile de creaţie, editurile, ziarele, teatrele, instituţiile concertistice, instituţiile superioare de învăţământ, gările, birourile de turism, uzinele, fabricile, colhozurile şi aşa mai departe. Pe lângă fiecare instituţie strategică (dar care dintre ele nu era strategică?!) se găsea şi câte un ofiţer al KGB-ului. Aceştia lucrau incognito, fără să fie cunoscuţi de către majoritatea angajaţilor, având fie nume false, fie o legătură nemijlocită doar cu şefii instituţiilor respective.”…

  „Dar oare, în afara maiorului Glotov, au mai existat şi alţi maiori ai KGB-ului? Şi dacă da, au mai fost şi alţi intelectuali pe care aceştia i-au ajutat ? ”
  http://www.timpul.md/articol/maiorul-glotov–26119.html

  FOARTE BINEVENITA ACEASTA INTREBARE DE LA URMA A LUI DUMITRU CRUDU . MAI ALES ACUM IN 2011 CAND NIMIC NU S-A SCHIMBAT, BA CHIAR E SI MAI RAU – CACI KGB ESTE OMNIPREZENT MEREU, ORICAND SI ORIUNDE, SPIONAND PATRIOTII MOLDOVENI PRO-REUNIRE CU ROMANIA.
  DAT OARE DE CE IN ACEST ZIAR ATAT DE „CITIT” CU LUPA DE TOTI, EXISTA NUMAI UN SINGUR COMENTARIU DE LA CITITORI LA ACEASTA INTREBARE ARZATOARE PT. SOCIETATEA NOASTRA DIN 2011? CEVA NU SE LEAGA, CACI JURNALISTUL FACE UN APEL DIRECT CITITORILOR, IAR REZULTATUL ESTE NUL.
  EI BINE, RASPUNSUL E SIMPLU: PENTRU CA CONSTANTIN TANASE CENZUREAZA TOATE COMENTARIILE REFERITOR LA KGB. ATUNCI CARE A FOST SCOPUL ARTICOLULUI ? VEDETI OARE VREO LEGATURA PE UNDEVA CU CINEVA ?

 11. osoianu Says:

  Galactici-exlamări

  În căutarea Omului divin

  De mii de ani pe lumea asta vin,

  De mii de ani tot mor şi tot mă nasc

  Cu chipul de român cu sufletul de dac.

  În cautarea Sensului divin

  Un Univers de stele tot colind,

  De mii de ani cătînd răspuns la întrebări

  Ascunse prin galactici-exlamări.

  Deschide- mi, Doamne, taina ta de nepătruns

  Şi spune-mi cine sunt şi unde am ajuns,

  Ca setea să-mi alin de existenţial

  Pemitem să mai sorb din veşnicul tău har.

  În cautarea Sensului divin

  De mii e ani pe lumea asta vin,

  De mii de ani tot mor şi tot mă nasc

  Cu chipul de român cu sufletul de dac…

  17 august 2011 Basarabia

  Iurie Osoianu

 12. axy Says:

  situaţia este destul de contraversată dar ordine este necesar sa se facă pe toate directiile:dacă merge vorba de venitul lunar al persoanei in sumă de 3 mii euro pentru persoane fizice, presupun că este normal. Intreb, in Moldova in mod legal poti primi venituri mai mari? Foarte multa lume si mai ales sefie cu acces de a fura isi fac avutii din furturi si este obligatoriu sa fie intrebati din ce venituri. Si dublicitatea de contabilitate a oamenilor de afaceri sa fie pedepsita drastic. Nu culegeti experienta şi legile tarilor europene separat, luati doar o tara, de pildă Italia si transpuneti in toate in Moldova, doar atunci se va face ordine.Mai trebuie doar să se dorească.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: