FMI: Moldova a depasit, în mare masura, criza economica

Istoricul relatiilor guvernarii AIE cu FMI, este unul important, care a pornit de la necesitatea de a debloca relatiile cu creditorii externi dupa guvernarea comunista dezastruoasa.
Premierul Filat declara la 28.10.2009 ca “Moldova a fost afectată atît de criza economico-financiară mondială, cît şi de incapacitatea precedentei guvernări de a întreprinde acţiuni corespunzătoare pentru diminuarea impactului. Astfel, în prima jumătate a anului curent, balanţa de plăţi a ajuns la un deficit de 556 mln. dolari SUA, PIB a scăzut cu 7,8%, contul curent s-a contractat pînă la 11,2% din PIB, veniturile publice s-au redus cu 10% în raport cu aceeaşi perioadă din 2008, cheltuielile bugetare s-au majorat înainte de alegeri cu 13%, prognoza deficitului bugetar anual ajunsese la 16% din PIB, dar acum s-a diminuat la 9,5% etc.”

http://gov.md/libview.php?l=ro&idc=436&id=1685

1. La 29 ianuarie 2010 , FMI publica pe pagina sa comunicatul de presă Nr. 10/21 prin care anunta ca “Consiliul de Directori executivi al Fondului Monetar Internaţional (FMI) a aprobat astăzi programul economic cu Republica Moldova, susţinut de mecanismul extins de creditare (ECF) şi mecanismul de finanţare extinsă (EFF)[1]. În timp ce sume egale au fost acordate prin intermediul fiecărui dintre cele două mecanisme, valoarea combinată a asistenţei financiare va fi echivalentă cu 369,6 milioane de Drepturi speciale de tragere(DST) (circa 574,4 milioane de dolari S.U.A.), având ca scop susţinerea programului economic al ţării în vederea restabilirii durabilităţii fiscale şi externe, menţinerii stabilităţii financiare, reducerii sărăciei şi creşterii economice”.
Ultimul an al guvernarii Voronin, 2009, este descris astfel de expertii FMI:
”Criza economică globală a afectat serios economia Moldovei, cauzând o deteriorare acută a situaţiei. În prima jumătate a anului 2009, reducerea cererii în tările partenere comerciali a dus la o descreştere serioasă a volumului exportului şi remitenţelor. În timp ce PIB s-a redus pe parcursul acestei perioade cu aproape 8 la sută, cererea internă a scăzut şi mai rapid, iar deficitul contului curent s-a contractat până la circa 11 la sută din PIB-ul perioadei respective. În acelaşi timp, surplusul balanţei de plăţi s-a transformat într-un deficit considerabil, pe măsură ce s-au redus dramatic volumul investiţiilor străine directe şi volumul altor afluxuri de capital. Presiunile deflaţioniste au persistat pe parcursul celei mai mari părţi a anului 2009”.
Consiliul de Directori executivi al FMI a aprobat programul ECF/EFF cu Republica Moldova în valoare de 574 milioane dolari S.U.A.

http://www.imf.md/press/pressw/press-100129ro.html

PIB nominal (în milioane de lei) 2003-27,619; 2004- 32,032; 2005-36,755; 2006- 42,585;
2007- 53.4; 2008- 62.9; 2009 -59.5; 2010- 64.3.
Salariul mediu lunar (lei) 2007- 2,063; 2008-2,529; 2009-2,750, 2010-2972.

2. Misiunea FMI a ajuns la un acord la nivel de personal cu autoritățile Republicii Moldova, în cadrul celei de-a treia revizuiri a programului susținut în baza Mecanismului Extins de Creditare şi Mecanismului de Finanțare Extinsă
Comunicat de presă 11/175
12 mai 2011

http://www.imf.md/press/pressw/press-110512ro.html

Prin acest raport Misiunea FMI face printre altele urmatoarea constatare:” Acum, când a fost deja realizat jumătate din programul susținut de FMI, Moldova a depășit, în mare măsură, criza economică. Cu contribuția unui program de stabilizare credibil, eforturilor de liberalizare economică semnificative și îmbunătățirii mediului extern, volumul producției a atins deja nivelul înregistrat înaintea crizei, Banca Națională a Moldovei (BNM) și-a restabilit nivelul rezervelor internaționale, iar deficitul bugetar s-a redus în anul trecut cu peste 3¾ la sută din PIB, în timp ce alocațiile pentru asistență socială au sporit considerabil”.

3. MOLDOVA: SCRISOAREA DE INTENŢII

http://www.imf.md/press/smefp_june2011-rom.pdf

Prin aceasta scrisoare, semnatarii,Vlad Filat, Dorin Dragutanu, Valeriu Lazar si Veaceslav Negruta, informeaza printre altele oficialii FMI despre faptul ca: ” Procesul de relansare economică continuă pe un trend ascendent, fiind susținut de programul de stabilizare și reformă sprijinit de FMI.”
“În perioada următoare, reformele noastre se vor concentra pe îmbunătățirea nivelului de trai al populației și reducerea sărăciei, prin menținerea stabilității macroeconomice și reorientarea Moldovei spre o creștere economică durabilă bazată pe export”.
In cadrul acestei scrisori se contine si :“MEMORANDUMUL SUPLIMENTAR CU PRIVIRE LA POLITICILE ECONOMICE ȘI FINANCIARE”
In acest document se mentioneaza ca :“Prezentul document completează și actualizează Memorandumurile cu privire la politicile economice și financiare (MEFP) semnate de autoritățile Republicii Moldova la 14 ianuarie 2010, 30 iunie 2010 și 24 martie 2011. El reflectă evoluțiile macroeconomice recente și introduce ajustări de politici, precum și include politici suplimentare necesare atingerii obiectivelor din program.
Atrage atentia urmatoarea afirmatie -“Aflându-ne la mijlocul implementării programului susținut de FMI, noi am depășit criza economică și am pus bazele pentru asigurarea unei creșteri economice robuste și a stabilității macroeconomice”.

O alta chestiune importanta care mi-a atras atentia, este ca Guvernul se obliga sa reintroduca Impozitul pe venitul din activitatea de întreprinzător (CIT) cu aplicarea unei singure cote în mărime de 12 la sută (criteriu de performanță structural) – sub media regională – măsură ce va crește veniturile cu 1,1 la sută din PIB.

Guvernul mai informeaza FMI ca – “ Inițiativele de a relansa deetatizarea companiilor publice sunt în derulare. Până la finele lunii iunie, preconizăm să finalizăm acordul nostru cu CFI pentru a avea un consultant care va examina posibilitățile de participare a sectorului privat în Moldtelecom. În același timp,
Guvernul a extins lista activelor de stat supuse privatizării pentru a include și alte companii publice mari care vor fi propuse spre vânzare prin licitații. Guvernul poartă discuții cu instituțiile financiare internaționale pentru a explora opțiuni de de-etatizare cât mai curând posibil a companiei Air Moldova. De asemenea, Ministerul Economiei a inițiat contacte cu parteneri internaționali pentru a elabora până la finele lunii septembrie 2011 foaia de parcurs în vederea privatizării Băncii de Economii”.

4. Dupa ce a citit scrisoarea Guvernului, Consiliul de Directori Executivi a FMI a declarat ca a finalizat a treia evaluare a Programului susținut prin Mecanismul extins de creditare și Mecanismul de finanţare extinsă și a aprobat debursarea a 79 milioane de dolari S.U.A.
Comunicat de presă 11/277, 13 iulie 2011

http://www.imf.md/press/pressw/press-110713ro.html

In acest ultim comunicat al FMI, vedem iarasi o apreciere pozitiva:
”Economia Republicii Moldova s-a restabilit, în esență, după recesiunea din 2009, şi perspectivele sunt pozitive. Creșterea economică robustă a continuat și în anul 2011, fiind stimulată de cererea internă puternică și de o creștere foarte semnificativă a exportului. Inflația de bază a fost ținută în frâu, în pofida presiunilor asupra inflației determinate de creșterea prețurilor la resursele energetice”.

5. Evoluţia social – economică a Republicii Moldova în ianuarie-iunie 2011

http://www.mec.gov.md/sector/241

Acest document de pe site-ul MEC, ne da mai multe cifre destul de pozitive.
– Produsul intern brut (PIB) a crescut moderat. PIB în trimestrul I al anului curent a însumat 16,8 mild. lei, majorîndu-se faţă de acelaşi trimestru al anului trecut cu 8,4% (în preţuri comparabile).
– Majorarea PIB-ului a fost condiţionată, în general, de restabilirea cererii externe la bunurile industriale fabricate în Moldova şi celei interne din contul consumului final.
– Exporturile cresc mai rapid decît importurile. În ianuarie – mai 2011 exporturile s-au majorat cu 63,1% şi importurile – cu 44,7%.
– Situaţia socială s-a îmbunătăţit. Cîştigul salarial mediu lunar brut al unui lucrător din economia naţională în luna mai 2011 a constituit 3216,0 lei şi s-a majorat cu 12,9% faţă de luna mai 2010 în termeni nominali şi cu 5,5% în termeni reali.

Citeva concluzii si intrebari:
1. FMI considera ca: “Moldova a depășit, în mare măsură, criza economică. Cu contribuția unui program de stabilizare credibil, eforturilor de liberalizare economică semnificative și îmbunătățirii mediului extern, volumul producției a atins deja nivelul înregistrat înaintea crizei, Banca Națională a Moldovei (BNM) și-a restabilit nivelul rezervelor internaționale, iar deficitul bugetar s-a redus în anul trecut cu peste 3¾ la sută din PIB, în timp ce alocațiile pentru asistență socială au sporit considerabil”.
Astfel, trebuie sa constatam si noi ca lucrurile se misca si se fac unele reforme.

2. De ce atunci in adresarea catre cetateni din 12 iulie, Premierul Filat afirma ca: ” În ceea ce priveşte procesul de reformă, trebuie să constat astăzi că Guvernul nu are sprijinul politic integral din partea partidelor din AIE”? De ce Premierul nu recunoaste realizarile executivului ? Straniu. E ostatecul unor forte tenebre? E impus de cineva sa se sinucida politic?

http://gov.md/libview.php?l=ro&idc=436&id=4025

3. In acest context se mai impune inca o intrebare. Oare nu risca PLDM, daca preseaza prea tare si distrug AIE? Ce garantii au cei din PLDM ca aliindu-se intr-o eventuala guvernare in doi cu cei de la PCRM, vor putea sa implementeze reformele convenite déjà cu FMI?

Ce se intimpla in general cu Premierul Filat si PLDM?

Anunțuri

11 răspunsuri to “FMI: Moldova a depasit, în mare masura, criza economica”

 1. SAPTEBANI Says:

  Laudă-ți satul și poți câștiga 500 de euro
  ———————————————————––-
  Asociaţia Centrul de Studii pentru Resurse Româneşti a lansat concursul de articole publicate în mediul virtual “Cel mai cel sat din Basarabia”. Asociația doreşte să aducă pe internet cât mai multe informaţii despre satele din Republica Moldova.

  Concursul se desfăşoară în cadrul campaniei “365 de zile pentru Basarabia” și este destinat bloggerilor din România sau Republica Moldova, care scriu minim un articol despre un sat din Republica Moldova. Câștigătorul va putea beneficia de un premiu de 500 de euro. Premiul acestui concurs este asigurat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

  Perioada de desfăşurare a concursului: 27 iulie – 27 august, iar la 31 august va fi anunţat câştigătorul. Juriul va avea următoarea componență: Eugen Luchianiuc (Chişinău), Ovidiu Eftimie (Braşov) şi Mitoş Micleuşanu (Bucureşti). Fiecare membru al juriului va da o notă de la 1 la 10 fiecărui blog înscris în concurs, iar în caz de egalitate pentru primul loc, paginile respective de blog vor fi jurizate a doua oară. / arena.md /

 2. CU-OCA-MICA Says:

  Atentie LA CELE NE-VAZUTE ,NE-AUZITE SI NE-STIUTE:
  1.
  Atunci când si-a Restabilit Independenta
  / acum 20 de ani/, Estonia A REFUZAT creditele din partea FMI /Fondul Monetar International / si a BM /Bancii Mondiale/, caci aceste credite fac ca datoriile tarilor sa creasca de mai multe ori si in final rezultatele sunt lamentabile pe termen lung. In prezent Estonia are una din cele mai performante economii din Europa.
  2.
  Va amintiti de iubitorul paranoic de femei DSK = Dominic Strauss-Kahn, Directorul FMI /cetatean al Frantei / ca e de origine evreiasca ? Si ca succesoarea lui recenta la FMI, /o alta cetateana din Franta / Christine Lagarde, are si ea origini evreiesti ? Si ca majoritatea potentatilor financiari la putere in SUA au si ei origini evreiesti ?
  Intrebare:
  oare numai evreii pot opera cu banii,
  iar celelate natiuni sunt prea blege ?
  3.
  Si mai stiti oare care sunt originile cancelaresei nemtoaice Angela Merkel, si al presedintelui frantuzit Nikolas Sarkozy ?
  4.
  BM si FMI duc activitati febrile in tarile subdezvoltate, acordandu-le credite peste credite, ca apoi aceste tari sa falimenteze total. Nu vedeti ce se intâmpla in Africa ?
  5.
  Intrucât si FIlat si reprezentantii FMI in Moldova se impaca foarte bine la numarul banilor, aici ei au interese comune, dar nu in favoarea populatiei simple.
  Si unii si altii fac parte din acele grupari OCULTE !
  De asta si FMI „arunca” bani in Moldova, caci stie cine ii va „prinde”. Iar declaratiile lor promitatoare sunt niste minciuni si propaganda populista pentru cei prosti !
  IATA NISTE EXPLICATII LA INTREBARILE DOMNULUI ROMAN !

 3. toma necredinciosul Says:

  gubernia n-a iesit din recesiune , esti prea optimist d-le Mihaies

 4. toma necredinciosul Says:

  evreii cei mai smecheri

 5. Sergiu Says:

  D-le Mihaes,putem crede ca Moldova a depasit criza,da populatia din Moldova este intr-o criza permanenta timp de 20 ani.

 6. osoianu Says:

  Cica un evreu ruga la Dumnezeu,
  mintea noastra stearpa, de pe urma.
  Daca Dumnezeu il asculta
  devenea si evreimea turma

 7. agy Says:

  filat e santajat de fsb cu traficul de tigari care il face impreuna cu Smirnov, este impus sa distruga AIE de rusi

 8. slavic Says:

  Poate lucrezi la CIA domnule agy? ca vad ca le stii pe toate. Fii mai responsabil in declaratii si nu vorbi prostii.

 9. NICU LUPASCU Says:

  „SLAVIC” PROVINE OARE , DE LA SLAVUTICI, DE LA SLAVEANSKII BAZAR, DE LA SLAVONSKII UNIVERSITET, SAU SCLAVII MOLDOVENI LA EI ACASA SUB OCUPATIA SLAVILOR ?
  SAU PUR SI SIMPLU AGENT MASCAT SUB ACOPERIRE PE INTERNET CARE STA ZI SI NOAPTE CU LUPA PE FORUMURI CA NU CUMVA MOLDOVENII SA RESTABILEASCA UNIREA BASARABIEI CU ROMANIA IN VECHILE HOTARE DE LA ANUL 1918. DE CEEA CE VA TEMETI, DE ACEEA NU VETI SCAPA !

 10. slavic Says:

  Insultele si atacul la persoana denota nivelul tau de cultura. Comentariul meu de mai sus nu are nimic comun cu ceea ce ai scris tu. Când lipsesc argumentele, se da frîu liber aberatiilor.

 11. stocks Says:

  stocks…

  FMI: Moldova a depasit, în mare masura, criza economica « Roman Mihăeş…

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: