Vizita lui Herman van Rompuy a fost un semnal clar privind sustinerea AIE

Vizita Presedintelui Consiliului European, Herman van Rompuy, la Chisinau, in plina criza politica, a fost un semnal clar privind sustinerea AIE, cu conditia luptei cu coruptia si petrecerii reformelor in justitie.
Oficialul european la intilnirile oficiale si neformale cu liderii moldoveni, a declarat clar, ca RM are sanse sa se integreze in UE si ca AIE va fi sustinuta.

Pentru aceasta UE este gata sa ofere in perioada 2011/2013, circa 550 milioane de euro pentru dezvoltare si 50 milioane de euro pentru reforma justitiei.

In prezent la Chisinau se discuta mult despre ce se va intimpla marti, cu ce mesaj va veni Premierul Filat in fata poporului, dupa consultari cu societatea.

Fostul Premier, Ion Sturza, vorbeste despre oportunitatea unui guvern de salvare nationala, din care ar face parte si comunistii, care ar soluționa problemele fundamentale legate de sistemul politic, sistemul constituțional , inclusiv alegerea Presedintelui tarii.

Insa o alianta in patru, s-ar putea transforma intrun kolhoz moldovenesc, la care in primul plan s-ar pune interesul de partid si de grup, si asta ar discredita complet clasa politica in fata poporului.
O alianta larga de salvare nationala este posibila intre partidele si liderii care pun la baza interesul national, si care au programe si politici apropiate. La noi insa avem un PCRM nereformat, care sperie Occidentul, si care a revenit la retorica antieuropeana, anti NATO si UE, sustine deschis teza aderarii RM la Uniunea vamala dintre Rusia, Kazahstan si Belarus, iar pe de alta parte avem un PL care doreste integrarea RM in NATO si UE.

Cum sa-i impreunezi? Doar cu forta, dar n-are sens, caci va rezulta un conflict permanent.

Altii zic ca se discuta doua scenarii, cel de alianta PLDM si PCRM, neformala, cu alegerea impreuna a Presedintelui tarii, si cel de-al doilea de guvern minoritar, fara PL si PD, sustinut politic de comunisti in Parlament.
Toate aceste scenarii sunt periculoase, caci distrugerea AIE, , va fi taxata dur de UE, si exista pericolul suspendarii tuturor programelor de sustinere din partea Occidentului.
O alianta de orice fel cu un PCRM nereformat si eurofob chiar, i-ar distrufge imaginea de politician reformator si proeuropean lui Vladimir Filat, si ar conduce la faptul ca PLDM va pierde marea majoritate a electoratului si va deveni partid marginal.

Opinia mea ferma este ca trebuie pastrata AIE in actuala componenta, cu citeva conditii.

In primul rind, componentele AIE ar trebui consultate in mod obligatoriu de premierul Filat inaintea anuntarii deciziei sale de marti. In chestiunea guvernarii tarii si a schimbarii paradigmei de guvernare este inadmisibil egoismul si punerea interesului de partid mai sus de interesul national.
Teza ca oligarhii nostri sunt mai buni decit oligarhii vostri, nu mai tine.
In rindul doi , AIE trebuie sa vina cu o opinie consolidata privind reforma justitiei si lupta impotriva coruptiei, dar si cu un program ambitios de privatizare a intreprinderilor monopoliste, care au si declansat aceasta criza politica de proportii.
Pentru a implementa aceste refome stringente, ar trebui instituit un termen de maxim 12 luni, astfel ca si eventualele alegeri anticipate, in cazul cind vor fi declansate, sa fie aminate ca sa prinda AIE cu anumite realizari.
Petrecerea unor alegeri anticipate in toamna lui 2011, in conditiile unei AIE dezbinate si fara mari realizari, ar putea sa le ofere sansa comunistilor sa acumuleze in jur de 50% de mandate in Parlament. Rezultatele din alegerile locale, in special din Chisinau, ar trebui sa fie o lectie pentru componentele AIE.
Astfel sfatul meu, pentru Premierul Filat, este sa nu distruga gaina care aduce oua de aur, adica AIE, si sa caute solutii in cadrul acesteia. Apropo exista si aceasta versiune, ca Premierul Filat va cere marti revizuirea Acordului AIE.

1. Vizita lui Herman van Rumpuy la Chisinau resusciteaza alianta de guvernare

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15213915,00.html
http://www.europalibera.org/content/article/24259135.html

2.Interviul matinal la Europa Liberă: fostul premier Ion Sturza despre blocajul politic din Moldova

http://www.publika.md/emisiuni/publika-report_371.html

3. Liderii AIE discuta, membrii impart

Anunțuri

8 răspunsuri to “Vizita lui Herman van Rompuy a fost un semnal clar privind sustinerea AIE”

 1. Vasile Says:

  .interesant

 2. Brander Says:

  romanmihaes: iar pe de alta parte avem un PL care doreste integrarea RM in NATO si UE.
  –––––-
  Vad in fraza aceasta o nuanta nigativa venita din partea autorului. Dar o R. Moldova fara NATO ar semana cu casa unei vadane fara dulaul de paza.
  Si c-am cum va imaginati RM intrata in UE dar fara NATO? Cine va asigura linistea si siguranta in RM in cadrul UE? S-au vi se pare ca UE va accepta un membru care prin diversiunile anumitor bande din Est sa conduca la tensiuni in interiorul UE? Sau poate la raspindirea acstor tensiuni chiar in cadrul UE? Vom ramane naivi daca vom presupune astfel de variante.
  Tzarile baltice intrate in OTAN (NATO) sunt pazite de ghearele veninoase din Est. Dar Moldova, cu o armata ruseasca oficiala in raionale de est si cu o alta armata neoficiala -coloana a V-a a Kremlinului , cine o va apara?

 3. romanmihaes Says:

  Apropo, si eu sustin integrarea Rm in Nato si UE. Am folosit comparatia pentru a arata diferenta intre PL si PCRM, ca argument.

 4. ADELINA Says:

  NUMAI ROMANIA MARE IN VECHILE HOTARE
  ESTE SALVAREA NOASTRA DE
  MARASMUL RUSO-COMUNIST LA O MARGINE DE EUROPA !

 5. Brander Says:

  In zilele de fatza alta solutie/garant decat OTAN – nici nu exista pentru Moldova!!! Doar daca nu se mai vrea vreo cateva baze militare ruse la Chisinau, Balti, la Sud.

  Aceasta teza a fost demonstrata 3 ani in urma in Georgia. Rusia a profitat de lasarea Georgiei in afara cadrului de securitate NATO si a intrat cu tancurile rusesti in Georgia si a facut ce-a vrut.

  Dar daca sa admitem ca Georgia anterior luniii august 2008 era primita ca membru in alianta NATO, atunci Rusia la sigur ca nu incerca cu agresarea Georgiei. Deoarece ursului i s-ar fi dat de inteles ca este/exista o forza pe potriva care ii va da peste labe daca va incerca agresiunea.

 6. stefan.ro. Says:

  Domnule Mihăeş, cele propuse de dumneavostră sunt bune în teorie dar ce te faci cu Transnistria? Cum să te integrezi în UE si NATO când nu ai autoritate asupra întregului teritoriu, iar în această parte de ţară sunt si trupe de ocupatie străine?

 7. Soliman Says:

  Cu Transnistria legata de coada „R. Moldova” nu va intra niciodata in UE si nici in NATO !!Tot tara cu regim de …parteneriat estic veti ramane . Nu va este clar ? Voi nu aveti alta cale de ales decat ori Romania , ori Rusia !!! Ori integrarea in poporul de origine, cel roman, ori integrarea in CSI si deznationalizarea vostra in urmatorii 50 de ani. Restul sunt povesti de adormit copiii. Veti avea surprize din cele mai mari si … decisive in „noul tratat” Ribbentrop- Molotov care se va face public cunoscut la 19 iulie ac. Si nu din cauza Romaniei nici de data asta.Voi, cei care vreti sa ganditi romaneste aveti puterea in maini. Ce faceti cu ea?

 8. palade Says:

  Este o interpretare falsa a imparti „politicienii” de azi din RM in ProNato si ProCSI.
  TOTI sunt marionete santajabile supuse Kremlinului lui Putin.
  In 20 ani s-a lucrat intens ca sa se formeze o idee falsa ca pe acest teritoriu exista democratie in care electoratul alege intre Pro si Anti.
  In final RM ramane sub ocupatia Rusiei Putiniste.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: