Corneliu Ciurea: Încă o dată despre „a cui e Publika TV”

În mod poate deloc surprinzător, plecarea Mihaelei Gherasim de la Publika TV s-a transformat într-un eveniment mediatic. La fel ca plecarea şi apoi revenirea Nataliei Morari la acelaşi post. La mijloc nu sunt, probabil, calităţile ziaristice ale celor două „mitraliere” de la Fabrică, ci contextul în care ele sunt plasate. Iar contextul e următorul: încă nu ştim cine controlează Publika TV. De presupus – presupunem, dar de ştiut – nu ştim.

Din această cauză, fiecare accident de la Publika devine un prilej de bârfă în mediul curioşilor. Cu atât mai mult cu cât acest post de televiziune ne-a obişnuit deja cu plecări masive. De la Publika a plecat cine vrei – vicedirectori, editori, prezentatori, reporteri şi chiar machioze. Aproape de fiecare dată consideram că, în spatele acestor plecări stau motive politice (poate în cazul machiozelor – nu). În cel mai bun caz, cei plecaţi fac doar aluzii la posibilul control politic, instaurat la singura televiziune de ştiri din Moldova. În ultimul timp, aceste semnale, însă, au devenit din ce în ce mai clare. La început, Roman Mihăieş a indicat asupra unor posibili proprietari ai postului, fapt pentru care a fost îndepărtat o perioadă de la masa comentatorilor ai emisiunii Publika Report. Ulterior, Mihaela Gherasim a dat în vileag faptul că „Publika nu mai este ce a fost”, devenind un instrument în mâinile cuiva. Mai nou, aflăm că reprezentanţii PL şi PDM refuză să mai apară la Publika din cauza felului tendenţios în care sunt trataţi.
De ce este important să ştim a cui e Publika TV? Din cauza că, din start, acest post ne-a promis o poveste. Jurnaliştii acestei televiziuni ne-au vorbit că vom avea emisiuni profesioniste, echilibrate şi cinstite, făcute de oameni foarte bine plătiţi. Nu am crezut niciodată în această poveste. Am presupus că la mijloc e o cacialma, o investiţie făcută cu scopul de a crea aparenţele unei televiziuni nepolitizate pentru ca apoi, la un moment dat, să fie dată arama pe faţă. Exact cum s-a întâmplat la Realitatea de la Bucureşti. Întâlnindu-mă, însă, cu jurnaliştii de la Publika, auzeam invariabil aceeaşi poveste: nu este adevărat, noi suntem singurii profesionişti, nimeni nu ne controlează.
Se pare că, în sfârşit, Publika reintră în normalitate şi începe să funcţioneze nu în regim „de poveste”, ci de televiziune supusă constrângerilor politice şi economice. La fel ca şi toate celelalte televiziuni. Iar regula de aur a normalităţii din Republica Moldova spune că nicio televiziune nu poate să funcţioneze fără stăpân cu interese politice. De aceea, ne putem aştepta ca în continuare Publika să devină un post „normal”, care va promova un singur punct de vedere, şi nu o multitudine de viziuni contradictorii.
În aceste condiţii, mă întreb: ce motive are Gherasim să fie supărată? Niciunul. Dânsa a acceptat să lucreze la o televiziune care a creat aparenţe şi a refuzat să privească adevărul în ochi. Iar adevărul ne spune că în Republica Moldova nu pot să existe „televiziuni de basm”. Aceasta pentru că televiziunile de basm trebuie să fie plătite cu bani grei. Iar banii grei miroase.
Cornel CIUREA

http://capitala.md/index.php?option=com_content&view=article&id=2893%3Ainc-o-dat-despre-a-cui-e-publika-tv&catid=3%3Apolitica&Itemid=5&lang=ro

P.S.

Am repostat acest articol a lui Corneliu Ciurea din ziarul Capitala, deoarece se refera la un subiect important pentru democratia din tara noastra, dar si la persoana mea. In ce ma priveste sunt un sustinator activ a presei libere, si in speta sper ca mi-am reglementat amiabil si corect relatiile cu postul Publikatv. Declar public tot respectul meu pentru ziaristii de la Publikatv si fata de directorul D.Tira. Am deja un anumit numar de simpatizanti care asteapta sa vada comentariile mele pe diverse subiecte si sper ca voi avea posibilitatea sa ma exprim si in continuare. Indiferent cine ar fi noul proprietar al postului sper ca acesta  sa reflecte in continuare obiectiv realitatile noastre. Am inteles din articolul lui Cornel ca PL si PD au declarat un boicot al postului, ar fi interesant sa vedem daca e adevarat si din ce motive.

Anunțuri

14 răspunsuri to “Corneliu Ciurea: Încă o dată despre „a cui e Publika TV””

 1. kosti Says:

  De ce nu va aduceti aminte de GherasimEUroscaTV?

 2. toma necredinciosul Says:

  publika o controleaza Varonen

 3. Roman Says:

  Kiar ma bucurat alternativa pe care o crease aparitia acestui post in spatiul mediatic(sarac si defectuos).Foarte curand insa am inteles ca in zadar.Acu’ ma doare-n pix a cui e booblica asta,n-o urmaresc. S-au adunat acolo toate dejectiile de la nit si eu roja tv. Ce-a iesit? O mizerie! Morari sa faca fabrici pe la kremlin,nu mie, e de-a dreptu’ penala cu dictia pe care o are, iar Gherasim…catelusha lu’ Yurivanici poate s-o urmeze,nu-i mai departe (tin bine minte cat de aprig pupa curu’bossului pe cand deretica la eutv).FY

 4. Alexandru Says:

  Observatii foarte dure dar corecte. Pina la urma vom afla cine este „papusarul” care tine haturile. Draji prieteni, fiti pe pace.Totul la vremea sa.

 5. Grove Says:

  initial acest post TV mi-a creat o opinie nu prea buna …
  totusi are o influienta politica asa cum multi au simtit, doar ca se joaca foarte bine teatrul ca sa fie inteles de cine este regizat.

  in curand se va afla

 6. Valenta Says:

  VIVAT, PATRIA! Vivat Chirtoaca!

  Pentru Patriotii adevarati ai Neamului Romanesc din Chisinau – azi e zi de BUCURIE si de BIRUINTA!

  Chirtoaca este PRIMAR GENERAL in toate drepturile legale!

  Vivat, Romania MARE !!! Toti oamenii de buna credinta SA SE BUCURE SI SA STRIGE DE BUCURIE! Vivat DORIN CHIRTOACA! Vivat CHISINAU! Vivat MOLDOVA! VIVAT Chirtoaca si toata ECHIPA SCUMPA DE PATRIOTI care au adus aceasta mare VICTORIE!

  Slava lui Dumnezeu!!!

 7. Ilie Says:

  Publika a avut o politica de cadre defectuoasa, invitaind la tv toate roskistele alde gherasim si nu numai… Sa sio repare! Dupa cite inteleg si acum politica de cadre nu e cea mai reusita! Cit tine de a cui este, la sigur nu e a lui Tira, de risul gainilor! Dupa mine o fi a lui Filat, iar asa zisul boikot al PL si PD inca o data o demonstreaza. Publika totdeauna a fost loiala cu PLDM-istii si comunistii. Faceti o retrospectiva si va convingeti! In schimb in Ghimpu si Chirtoaca a lovit dur, nemotivat si de multe ori ridicol (cazul mediatizat cu lesinul lui Dorin, spoturile banale cu Dorin sau Ghimpu etc.). Sunt ai harbuzului:)

 8. Cronicar Says:

  Draga Dorin Chirtoaca
  liderii Societatii Civile independente din R.Moldova
  te felicita cu victoria, speram, definitiva.
  Alunga hotii de la Primarie,
  ia tineri cu viziune moderna
  si… spor la munca.
  Referitor la Publica –
  hai sa fim seriosi…
  Cine sunt acei mari jurnalisti profesionisti?
  Cei de la NIT?
  Chiar nu tineti minte ce emisiuni aveau la NIT?
  Televiziunea Nationala trebuie restructurata,
  asta e salvarea.

 9. Lider Says:

  Draga Dorin Chirtoaca

  aduna in jurul tau oameni cu demnitate
  nu lingai…
  Chisinaul are nevoie de radio si TV.

 10. nina gonta Says:

  publika era a lui Vantu si inca cred ca este a lui desi el este mai mult pe la DNA din Romania . a fost retinut si arestat .. . credca stiu toti cine este Vantu , un hot cu gandul si ochii catre moscova.. un agent moscovit ce actioneaza pe teritoriul Romaniei ,dar mai nou si in moldova..

 11. cristi Says:

  Fata ADEVARATA a Mihaelei Gherasim:

  1. Este nepoata celui mai mare killer mediatic – Vasile Nastase, fost director EU TV, urat de jurnalistii de acolo si caruia i s-a blocat intrarea in EU TV.

  2. Alaturi de killerul Vasea Nastase si Iurcic Rosca a realizat MAEDIA EXPRES cea mai mare porcarie ziaristica in campania din 2009.

  3, A aruncat cu zoi si a murdarit toti liderii actualei AIE cum mai rar se poate.

  4. Dupa ce toti oamenii normali la cap au fugit de la EU TV ea a acceptat de la Rosca postul de coordonator al stirilor EU TV. Acolo prezenta si actuala `vedetza` – Lia Bejenari, fosta sefa la Noua Generatie a lui Iurca Rosca.

  5. Mihaela Gherasim e o mahalagioaica ordinara pe care Publika TV a spalat-o de rahatul roschisto-comunist.

  Concluzia va apartine.

  PS. Sper sa nu o mai vad niciodata pe vreun ecran. Nu pentru trecutul ei dubios, ci pentru ca pur si simplu nu are ce spune si nu straluceste deloc ca inteligenta.

 12. ANA-MARIA Says:

  SA SPERAM CA TOATE ACESTE ZOI BâC-ISTE MAFIOTO-CORUPTE VOR DISPAREA IN CURâND
  IN MAREA ROMANIE DIN VECHILE HOTARE DIN ANUL 2012 !
  http://www.actiunea2012.ro

 13. URSAN Says:

  Publica e alui Tira?
  Nu va vine a rade cand auyiti asa ceva?
  Tara acesta mai ieri umbla doar cu o pereche de pantaloni, iar acum patron de televiyiune?
  Sa fim seriosi!
  Vor sa ne puna gogosi pe urechi.
  Asteptati putin si va veti convinge ca acest Tira nici salariul macar nu si l/a primit de vreo trei luni…

 14. Rudik Says:

  Si care e eproblema ca o plecat Gherasim??????? La Publika nu au un prezentator NORMAL. Nu se schimba nimic ca pleaca o inchipuita si vine alta… Toti sunt niste aroganti, inchipuiti dar pan la urma niste prosti… Incepand cu Tira si terminand cu montatorii. Pacat ca in afara de fum nu este nimic…

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: