Dilema lui Filat: AIE sau Voronin

Citeva impresii despre saptamina ce a trecut si viitoarele evenimente.

1. In cadrul AIE, s-a declansat un razboi dur intre PLDM si PD. Ambele parti improasca cu „compromat”, razboiul e necrutator. Spalarea rufelor in public a membrelor AIE, a devenit un procedeu obisnuit din pacate.
Insa le-am spus opinia mea si unora si altora, din cearta voastra veti pierde ambele partide.

Oamenii au obosit de scandaluri, si nu mai stau sa discearna cine are dreptate si cine nu, dar apreciaza ca si unii si altii sunt patati si lupta pentru ciolan.
Sfatul meu amical care l-am dat domnilor Ionita si Candu dupa emisiunea de la Euro-tv de joi, unde am participat si eu, a fost sa se impace, sa discute problemele in sinul Aliantei si sa vina catre electorat cu citeva propuneri clare, privind depasirea crizei constitutionale, sa ne spuna cum se va alege Presedintele tarii, cum se va proceda cu intreprinderile de stat monopoliste in continuare etc.
Le-am sugerat celor doi sa initieze un proces de privatizare masiva a intreprinderilor de stat.  Schimbarea unor administratori pusi de PD, cu altii de la PLDM nu va rezolva nimic. In conditiile estului salbatec, statul este un prost administrator, si e mai bine ca sa fie vindute alde Moldtelecom si Banca de economii, iar noii proprietari sa pastreze locurile de munca si sa plateasca impozite.

2. Premierul Filat a anuntat ca se va intoarce luni din vacanta si va initia o serie de consultari, cu partidele si societatea civila. Este bine, dar sa nu uite ca interesul national al R.M. este modernizarea si integrarea europeana.

Alianta are mai multre probleme, insa este unica structura politica care are sustinerea majoritatii populatiei, si care asigura tarii o sustinere generoasa din partea Occidentului. Problemele din AIE trebuie discutate in cadrul aliantei, si sunt convins ca se pot gasi solutii la toate subiectele de interes daca se va dori.

Revenirea in orice forma a comunistilor nereformati la guvernare, in frunte cu romanofobul si eurofobul Voronin, astazi ar echivala cu condamnarea R.Moldova la izolationism, la excluderea de catre UE si SUA din pachetul prioritar de ajutor, unde este acum. R.M. are toate sansele sa devina al doilea Belarus, cu toate consecintele.
Deoarece tineretul si o mare parte din societate nu poate accepta revenirea comunistilor, nu sunt excluse nici tulburari in masa cu urmari imprevizibile.
O eventuala guvernare PLDM cu PCRM ar fi doar in interesul ingust al celor doua partide si fara suport occidental s-ar transforma rapid intr-o guvernare autoritara, iar PLDM in termen scurt va disparea ca partid.
Alde Voronin si Dodon, i-au pus lui Filat o momeala otravita, poleita cu miere, daca musca, moare politic.

Saptamina viitoare va fi una fierbinte si la proriu si la figurat. Ca sa nu fie aruncata Moldova in haos, un singur om , Premierul Filat,  trebuie sa nu greseasca.
Domnule Filat, gindeste-te ca ai doar 42 de ani, si ca daca nu musti momeala otravita vei avea in fata o cariera politica de succes de vreo 25 de ani, vei fi si Spiker, si Presedinte al tarii, si Premier si tot ce-ti doresti.
Nu te grabi, va veti rindui cu alde Lupu, Chirtoaca si altii in cele mai inalte functii.
Daca te duci cu Voronin si Dodon,  cale intoarsa nu vei mai avea. Vei avea stigmatul de tradator, si nu te vei putea spala niciodata.
Lumea  a inchis ochii la trecutul tau, pentru ca ai promis-  ” O Moldova fara Voronin si fara comunisti”, asta e valoarea ta, de asta ai luat multe voturi la 28 noiembrie. Pentru asta te-am ajutat si eu dezinteresat.
Multe ti s-au iertat si multe ti se vor ierta, in afara de readucerea comunistilor la guvernare.

Pentru ca comunismul a fost impus cu forta armelor si a produs sute de mii de victime in Basarabia, domnule Filat
.

Pentru ca comunismul neostalinist si romanofob mai este un pericol pentru R.Moldova si cetatenii sai, domnule Filat.

Iar  valetii lui Vladimir si Oleg Voronin, fiind antinationali, vor sa te vada tradator, sa mergi cu comunistii in alianta, sa-ti de-a arginti si un ciolan mai mare, sa  te faca ca ei – treucar si ciolanar, fara de principii si fara de patrie .
Si sa nu crezi ca vei putea sa acoperi cu demagogie si cuvinte false o alianta cu comunistii.
Alege, dar analizeaza bine, pentru ca cel ce seamana vint, va culege furtuna.

Anunțuri

52 răspunsuri to “Dilema lui Filat: AIE sau Voronin”

 1. Ion Says:

  merci pentru articol e foarte relevant

 2. romanmihaes Says:

  Rog toti cei care comenteaza sa foloseasca cuvinte si expresii decente, sa nu calomnieze, si sa nu reposteze de pe alte site-ri. Puteti sa dati linkuri si totul va fi clar.

 3. Andrei SV Says:

  Sunt deacord cu cele spuse, dar d-le Mihaies, totusi nu numai Filat poate face alianta cu comunistii, dar si Pahotniuc cu gashca. Asa ca ar fi mai bine daca ati recomanda nu numai lui Filat dar si lui LupPlahotniuc.

 4. tabarnak Says:

  mda.
  Multumesc frumos, Domnule Mihaies.
  Si eu care imi storceam creierii cu viitorul luminos al RssMoldoveneasca.
  In viitorii 25 ani, vom avea in functii cu randuiala trei crai de la rasarit: Filat, Lupu si Chirtoaca.
  Doar cu conditia. Filat cu Plahotniuc sa se „inteleaga”.
  1. Sa-l kidaneaska pe Vovanul cel Mare
  2. Sa imparta mamaliga RssM in jumatate.
  Si atunci sa vedeti ce „tarisoara” vom avea. O bomboana pe harta Europei.

 5. George Says:

  Andrei, vezi ca: PD + PCRM = 15 + 42 , ei ar avea cu mult mai multe mandate decat necesarul pentru a putea alege presedintele, ceia ce ar insemna o intoarcere la comunism pentru o perioada de minim 4 ani. Dar nu cred ca mai poate cineva face o alianta cu partidul lui Voronin,pentru ca Voronin este mai rau decat Plahotnic si Filat luati impreuna, PCRM si ideologii sai sunt ideolojizati cu idei leniniste-staliniste, si liderii AIE stiu foarte bine asta. Ei, comunistii, pot ucide cativa oameni sau sute in numele unei idei,fara a avea remuscari, pot prelua afaceri, nationaliza si colectiviza,pot construi omul nou,etc. Si Plohotniuc si Filat chiar daca se cearta la cutite, nu vor face nici o coalitie cu Voronin.

 6. alegator Says:

  Voi il impingeti pe Vlad Filat sa faca alianta cu komunistii. Nu va opintiti degeaba – n-o sa fie. Tot turnati si turnati cu zoi in capul lui…si nu va uitati cum triumfa komunidtii. Voi, mass-media si comentatorii vreti sa-i readuceti la putere, latrand atata. Dar…zadarnice eforturile voastre.

 7. Mihai G. Says:

  Dilema lui filat, caci este tradator

 8. Vitalia Pavlicenco Says:

  Roman, mi-a placut mult articolul tau.

 9. romanmihaes Says:

  merci mult

 10. Sibereacul Says:

  De ce faci jocul KGB-ist, împreună cu Dna, de a-l ponegri pe Dorin Chirtoacă !? A mai fost un aşa „crai” ca tine, dar tu nici partid n-ai. Cine Vă mai crede că sunteţi pentru Unirea şi anticomunişti !?

 11. ADELINA Says:

  IN ACEST HAOS UNICA SALVARE ESTE RE-FACEREA MARII ROMANII IN VECHILE HOTARE. CAT MAI REPEDE. RESTUL ESTE PIERDERE DE TIMP. PALAVRE SI VORBE GOALE. PALAVRAGEALA.

 12. Mihai G. Says:

  Ai aderat deja la PAD-LA lui JiGodea?

 13. Sibereacul Says:

  p/u Dl Mihai G. – părerea mea
  1. Dl Mihaeş analizează, propune, îşi expune părerea ce trebuie de făcut ca să fie bine pentru forţile proromâne şi anticomuniste. Doar Dlui nu ponegreşte. Dacă cineva, inclusiv şi Dstră, este de acord sau nu aceasta este altă problemă
  2. Da, Dna Pavlicenco este pe baricada luptei politice din partea comuniştilor şi cu propaganda Rusiei împotriva forţilor anticomuniste şi proromâne. Dar ca şi Roşca o face pe „anticomunistă şi proromână”.

 14. Vasile Says:

  Sunt univoc de acord că ar fi o tragedie, chiar o trădare pentru toţi cei care şi-au legat speranţele de AIE readucerea comuniştilor la putere întrucît rîia aceasta nu va fi uşor de spălat, PCRM va profita din pln de dezamăgirea oamenilor, după o asemenea turnură pe scena politică a RM.
  Dar! „Dilema lui Filat”, despre care vorbeşe autorul, este o dilemă impusă lui totuşi de partenerii de Alianţă. Cei care se consideră analişti politici, ar fi bine să analizeze „sub lupă” şi comportamentul lui Lupu, dar şi a lui Ghimpu. Eu, de ex., aş vrea să-l văd pe un critic de-al lui Filat în situaţia lui cînd unii miniştri „partinici” nu se consideră membri ai echipei guvernamentale şi sabotează activitatea executivului (cît face un Lazăr care declară arogant că vrea şi poate activa în Guvern, concomitent punînd beţe în roate). Sau Ghimpu care, dincolo de poziţia lui tranşantă şi salutară întru totul în chestiuni de istorie şi identitate naţională, în rest s-a aliat cu Lupu/Plahotniuc şi practică din plin, ca şi PDM, şantajul pe toate fronturile la adresa PLDM.
  O echipă este consolidată, viabilă doar dacă există înţelegere, compatibilitate psihologică şi de idei între părţi, ceea ce nu se vede, nu există, cu regret, între componentele AIE. Ar fi multe de spus, dar tare aş vrea să văd o analiză politică imparţială, nepartizană, o diagnoză obiectivă a ceea ce se întîmplă acum în ţara noastră vizavi de criza politică prin care trecem.

 15. Stalinus Says:

  De c disputa principala se poarta intre Filat si Plahotniuc ? daca e o disputa politica?
  Raspunsul e simplu pentru ca nu este o disputa politica ci una ECONOMICA .Gruparile de afaceri din jurul celor doi, care sunt cele care hotarasc totul, dau o lupta dura pentru intaietate si control asupra punctelor cheie din economia RM exact cum bandele de gangsteri dau lupte pentru teritoriu.
  In aceasta lupta cetatenii si suporterii celor doua partide sunt utilizati ca mase de manevra fara nicio legatura cu declaratiile politice si obiectivele strategice vanturate de Filat ,Lupu etc.
  Filat a facut insa o greseala enorma pentru care va plati cu capul, a bagat la mijloc in aceasta disputa si UE si SUA FARA sa aiba acceptul acestora (asa cum pretinde) iar acest fapt nu va ramane fara urmari, numai ca aceste consecinte vor fi suportate de moldoveni.
  Este extrem de grav ce se intampla acum pentru ca ideea de a apartine la spatiul European este pusa in pericol de acesti politicieni fara niciun fel de scrupule ,iar consecintele pot fi devastatoare.

 16. pentru adevar Says:

  ba oameni buni, v-a explicat dl ionita pe la 28 iunie la vocea basarabiei ca criminalii si mafiotii din pdm incearca sa privatizeze acest stat si cauta acoperire politica de la aie. filat incearca sa rastoarne aceste scheme, fiind sustinut in lupta antimafie de occident si de sua. pdmistii sunt sustinuti in lupta lor mafiotica de catre rusia corupta pana in madulare. de ce sunteti atat de orbi, atat de prostiti de iluzia ”razboiului fratricid” in alianta?? e vorba de o forta politica sanatoasa care incearca sa decapiteze reteaua mafiota care s-a instalat in tara de-a lungul deceniilor. treziti-va odata si nu aberati. va rog eu din suflet!

 17. costica Says:

  Domnule Patriot(communist), Dumneta scrii frumos cu ,,argumente”. Ridici in slavi pe Dodon, ponegresti pe Chirtoaca, AIE. Sustii ca odata cu venirea lui Dodon la conducerea orasului a doua zi se va schimba totul va fi bine, soare,ordine si frumos, Sustii ca Chirtoaca in 4 ani nu a facut nimic pentru capitala, decit numai promisiuni goale.Acum intrebari.: 1.De ce odata cu preluarea de catre Chirtoaca a conducerii orasului comunistii au inceput o campanie de demigrare a lui pe toate posturile de radio si televiziuni, inclusiv Voronin? 2,Cu ce datorii a preluat Dorin capitala? 3.De ce permanent erau blocate conturile capitalei?. 4.De ce daca putea de la statia de epurare, daca era inundtie pe o strada, daca un cine a muscat pe cineva… era devina Chirtoaca, saptamini la rind era demonstrat aceasta la televizor? Parca cinii s-au inmultit peste noapte, statia de epurare la care nu s-a facut nimic 40 ani a inceput sa puta numai ce, pina atunci strazile nu erau inundate? Caracatita comunista si-a virit coada in justitie pina intr-atit incit s-a ajuns l-a limita. Ce se intimpla in judecatorii? Curtea de Apel? Curtea Suprema de Justitie? Cum e posibl ca pe un om de rind il gaseste ca e dator la stat din 2008 cu 16 lei, ii mai pune amenda 17, plateste 33, astfel omul fata de stat e sarac si curat, pe cind altii au evaziuni fiscale de milioane? Cum unii asteapta hotarirea judecatoriei ani, dar pentru domnul director de la ,,Franzeluta” ii elibereaza decizia timp de 2 ore? Cum se intimpla ca ,,Franzeluta” e pazita de oameni inarmati pina in dinti, pe cind organelle de stat stau si privesc ,,neputinciosi”? Doar e intreprindere de stat? Veti da vina pe AIE. Nu domnilor. Aici motanul e ingropat in alta parte.

 18. marian Says:

  După ce directorul instituţiei a fugit, RUSIA salvează de la FALIMENT Banca Moscovei. Cel mai mare sprijin financiar din istorie- 14 MILIARDE DE DOLARI

  Banca Moscovei, a cincea cea mai mare bancă din Rusia, a primit din partea statului rus cel mai mare sprijin financiar din istoria Rusiei, relatează BBC. Cele 14 miliarde de dolari au venit după ce o altă bancă, VTB, a preluat controlul instituţiei bancare pentru a descoperi creditele neperformante în valoare de 9 miliarde de dolari, adică o treime din activele Băncii Moscovei.
  Fostul şef al Băncii Moscovei, Andrei Borodin, a fugit din ţară, pe numele său fiind emis un mandat de arestare.

  Banca a fost folosită de ex-primarul Moscovei, Yuri Luzhkov, pentru finanţarea proiectelor imobiliare.

  „Creditare frauduloasă”

  Banca Moscovei a fost înfiinţată în 1995, în timpul mandatului lui Luzhkov, demis în septembrie, după 18 ani de activitate, de către preşedintele rus Dmitri Medvedev.

  Într-o declaraţie făcută la Londra, Borodin a spus că a fost uimit de dimensiunea acordului de salvare şi a susţinut că preluarea de către VTB a băncii a avut un substrat politic.
  VTB, la rândul său, a acuzat Banca Moscovei de „creditare frauduloasă”, sub controlul lui Borodin, în timp ce ministrul rus de finanţe, Alexei Kudrin, a solicitat demararea unei anchete penale.

  Conform acordului de salvare, banca centrală rusă va furniza Băncii Moscovei un împrumut de 295 miliarde de ruble, echivalentul a 10,6 miliarde de dolari, pe termen de 10 ani, la o rată a dobânzii „neglijabilă”.

  Între timp, VTB urmează să invească 100 de miliarde de ruble în scopul recapitalizării băncii, majorându-şi deţinerea de la 46% la 75%.

  VTB, cel de-al doilea mare creditor al Rusiei, a fost de asemenea salvat de către statul rus printr-o infuzie de 6,4 miliarde dolari, în timpul crizei financiare.

  Anchetă a poliţiei

  În luna decembrie a anului trecut APF relata că Poliţia rusă a lansat o anchetă la Banca Moscovei, instituţie de credit controlată de primăria locală, din cauza unui împrumut „suspect” de 415 milioane de dolari prin care ar fi fost salvată de la faliment compania soţiei fostului primar moscovit Yuri Luzhkov.

  Împrumutul care făcea obiectul investigaţiei a fost acordat de bancă în 2009 unei firme obscure. Presa locală a titrat la acea vreme că firma a cumpărat un teren, la un preţ mai mare decât valoarea reală, de la compania împovărată de datorii a Elenei Baturina, soţia fostului primar.

 19. fr Says:

  http://voceabasarabiei.net/forum/16840-audio-forum-radio-28-iunie-2011

 20. Sergei Popovici Says:

  Dom. Mihaes!
  Mi se pare o abordare prea simplista. Nu exzista nici o dilema.
  Societatea din punctul de vedere a dialecticii a depasit perioada de frica totala, pentru ca a simtit ce inseamna libertate. Treptele dezvoltari dialectice in termeni: de la opt pina la zece ani ; ohlocratie-1991, autoritarizm-2001, democratie subreda-2009 -asa spune lejia. Eu sper ca ea este valabila si pentru societatea Moldoveneasca.De aceia sint absolut sigur ca D-l Filan V. are suficienta inteligenta sa nu faca alianta cu PCRM , in orice caz pina la alegeri, in caz contrar devenind, cum si ati mentionat Rosca-2. Va inteleg grija revenirei „primitivizmului” la guvernare cu decizii simple si populiste si ce e mai rau, cu vesnica „cine nu e cu mine e contra mea”. Va sperie ca moldovianul va alege aceasta „poreadca” primitiva.Sunt sigur ca moldoveanu sa schimbat, fiindca sau schimbat doua generati, a venit alta generatie de politicieni, da, cu aceleas apucaturi – dar altii. In afara de aceasta- LUMEA sa schimbat. De ce trebue sa avem acum multa griga (aici pina la cutit”) De dezvoltarea in continu a institutiilor MASS MEDIA si suprematia incontestabila a legii. ( неотвратимость наказания за нарушение закона) Aceasta este suprasarcina socetatii si mai ales a bomondului moldovean. Atunci nu va conta cine cu cine face aliante. Toti avem o Patrie.
  PS Ma iertati de greseli gram. si stil. Sint vorbitor de lim. rusa.

 21. romanmihaes Says:

  e interesant ce ati scris, sper sa fie Filat inteligent, sa nu fie manipulat de cineva

 22. Valentina Cuşnir Says:

  Chiar nu vedeți că lupu nu este plecat de la komuniști și face jocul lui voronin? Ghimpu este la braț cu lupu! Cine lucrează în Guvern? E rușinea rușinii cine a rămas prin Aparatul Guvernului! Babele și moșnegii de pe vremea komuniștilor sovietici! Habar nu au de lege!Nici nu vor să aibă habar! Dacă Filat nu ia măsuri și nu curăță de acea murdărie clădirea Guvernului, unde stau păziți rămășițele sovietice, vom veni noi , Generația lui Prier 2009, și îi vom mătura de acolo! Noi nu vom devasta ca comuni?tii cu lupu!

 23. Shah Says:

  Tarile Baltice au serbat Ziua Eliberarii.

  La 1 iulie, in orasul Riga a avut loc o serbare festiva dedicata celei de-a 70 aniversara de la eliberarea de sub ocupatia sovietica de catre Armata Germana.

  ДЕНЬ ОСВОБОЖДЕНИЯ.

  Жители Риги торжественно отметили 70-летие своего освобождения Германской армией от русской оккупации

  Время публикации: Сегодня в 17:11

  По сообщениям латвийских СМИ, 1 июля по улицам Риги состоялась торжественное шествие латышей организованное известными общественными и политическими деятелем страны Улдисом Фрейманисом и А.Шишкиным.

  Праздничное шествие от Музея русской оккупации 1940–1991 до памятника Свободы было посвящено 70-летию окончания Страшного года.

  По информации балтийского агентства BNS, праздничное шествие прошло «без инцидентов».

  На Ратушной площади стояли несколько полицейских машин, а за ходом акции наблюдали примерно 20 ментов, еще несколько находились в машинах.

  Во время перепалки около Музея оккупации были задержаны два человека, сообщает агентство LETA со ссылкой на представителя тайной полиции Сигиту Пилдаву.

  Участники шествия несли цветы, государственный флаг Латвии и плакатов с надписями: «Не латвийскую, а латышскую Латвию!», «Латышский народ должен быть вооружен!».

  Шествие завершилось у памятника Свободы, где его участники пели патриотические песни.

  Год назад, заявленное на 1 июля 2010 года шествие в ознаменование годовщины вступления в Ригу славной Германской Армии Освободительницы в 1941 году так и не состоялось — его организатор Улдис Фрейманис за несколько часов до начала акции был вызван в политическую охранку ПБ в связи политическим «делом», специально открытым по сему случаю против него русофильскими ментами. Потом «дело», естественно, завершилось пшиком.

  В память радостного юбилея активисты «Национальной силы» на своем сайте опубликовали статью «1 июля — день памяти Освободителей!» . В рассказывается о том, как 1 июля 1941 года войска Германской Армии Освободительницы вошли в Ригу и прекратили большевицкий террор.

  «Национальная сила» указывает, что Германские солдаты героически сражались и проливали свою кровь сначала за Латвию, а потом и за другие свободные народы Европы и воздается им слава как спасителями латышей от красных врагов человечества.

  Напомним, что 1 июля 1941 года Рига была освобождена от кровавого русского рабства победоносной Германской армией (видеохроника Deutsche Wochenschau № 566). В видеохронике говорится:

  «Пригороды Риги в немецких руках. Всего за несколько часов от врага был освобожден весь город. Были тотчас же задействoваны пожарные команды для того, чтобы предотвратить распространение пожаров, разожженных советами перед их отступлением. В третий раз с 1917 года этот старый ганзейский город, который в течение всей свой 700-летней истории постоянно доказывал тесное союзничество с немцами, был взят германскими солдатами. Входящие войска были встречены ликующим населением. Небольшой перерыв после трудной битвы».

  Напомним, что Страшным годом в латвийской историографии называется период с 17 июня 1940 г. (начало русской оккупации) по июль 1941 г. (освобождение от русского рабства).

  Это был первый год, когда Латвия находилась в составе СССР, и НКВД проводил массовые расстрелы и высылки «классово неблагонадежных» латышей в Сибирь.

  Во время Второй мировой войны, 1 июля 1941 г., наголову разбитая русская солдатня бежала, и в Ригу вошла славная Германская Армия-Освободительница.

 24. mircea.ro Says:

  viitorul RM,ca stat independent, este în cadrul CSI.Cel puţin aşa rezultă din datele oferite prin sondajele de opinie.Societatea este divizată,iar foarte mulţi dintre cei care vor integrarea în UE, nu cunosc ce presupune acest demers,la ce costuri să se aştepte.Domnul Filat ştie foarte bine opiniile alegătorilor basarabeni,iar în plan politic va lua deciziile corespunzătoare.Vrem, nu vrem, societatea basarabeană este în marea ei majoritate rusificată .

 25. emi58lia Says:

  Sper să rămâneţi numai cu dilema, domnule Mihăeş, iar Filat cu înţelepciunea cea de pe urmă a românului (moldovanului)…
  Îngenuncherea în faţa unui ticălos de anvergura lui Voronin, ar fi mai periculoasă chiar şi decât aceea înregistrată din partea lui Iurie Roşca în anul 2005!

 26. emi58lia Says:

  Domnule mircea.ro; sunteţi prea defetist şi neinformat suficient. Îmi întăresc aprecierile prin faptul că populaţia Basarabiei a ştiut ce a ales atunci când a pus votul pe partidele ce fac parte din AIE. De altfel, acronimul este destul de explicit: Alianţa pentru Integrarea Europeană şi nicidecum Alianţa pentru Intergrare în Federaţia Rusă sau CSI. Mai cred că v-aţi ales destul de prost şi de stângaci aşa-zisul psedonim de mircea.ro deoarece nu cred că sunteţi din drapta Prutului şi nici că sunteţi ROMÂN ci, mai degrabă, un alogen ce are cunoştinţe de limbă română. Dasfidanie!

 27. Sibereacul Says:

  Dl Filat n-a dorit să conlucreze în echipă – nici în AIE1 şi nici în AIE2, anume Dl Filat n-a dorit să fie „O echipă consolidată”. De aici şi falsa „Ghimpu… s-a aliat cu Lupu/Plahotniuc „. Ce crezi că Dl Ghimpu nu ştie cine este Lupu/Plahotniuc, Filat sau Urechianu !? Pentru a ieşi din „coma comunistă” Dl Ghimpu susţine această Alianţă cu „anticomuniştii” de peste noapte (care au conlucrat fructuos cu P.Lucinschii şi Voronin). Cu ce se deosebeşte Vlad (Plohotniuc) de Vlad (Voronin) şi Vlad (Filat) !? Doar poate că şi el doreşte să fie la cîrma RM şi n-a îndeplinit indicaţiile lui Narîşchin-Medvedev. Oare nu observi că Dl Filat face totul ca să fie „politicianul Nr. 1”!? De aici şi problemele din AIE 1 şi AIE 2.

 28. mircea.ro Says:

  Domnule Emi,încerc să fiu realist şi să nu visez la cai verzi pe pereţi cu integrarea europeană a spaţiului Pruto-Nistrean.Uitaţi-vă mai atent ce vor concetăţenii d-voastră,se uită către vest dar vor să muncească ca-n est;când vor constata că vestul nu înseamnă lapte şi miere vor sări în barca cealaltă,cu direcţia spre răsărit.

 29. mircea.ro Says:

  De abia aştept implementarea reformelor cerute de UE pentru ca să putem constata urmările lor, câştigarea de către PCRM a majorităţii absolute la viitoarele alegeri parlamentare.Nu vă mai îmbătaţi cu apă rece că nu este cazul,atâta timp cât există Transnistria,limba rusă omniprezentă,mentalitatea bolşevică,românofobia,şovinismul şi ura viscerală,viitor european pentru RM nu există

 30. Stalinus Says:

  100% corect , barometrele de opinie din RM confirma acest lucru de fiecare data..asta e realitatea …

 31. mircea.ro Says:

  o alianţă PLDM cu PCRM ar fi cea mai oportună; costurile reformei ar putea fi mai suportabile iar un eventual eşec al măsurilor economice ar da o şansă forţelor de dreapta la următoarele alegeri.Această alianţă ar mulţumi şi capra şi varza iar pentru partenerii vest-europeni ar fi un demers în conformitate cu realitatea politică internă.

 32. Stalinus Says:

  Filat si adunatura mancurta ce poarta numele de PLDM vor da un kix zgomotos.
  Obiectivul lor real este sa DOMINE gubernia si nicidecum sa o apropie de Europa ,iar de Romania nici vorba ,ei si gasca lor ar avea TOTUL de pierdut …
  Moldovenii au ales dupa chipul si asemanarea lor …si vor primi in consecinta au platit cu sunetul banului ? vor fi hraniti cu mirosul fripturii….

 33. Stalinus Says:

  teoretic asa ar fi dar practic :REFORMA? kakaia Reforma?

 34. mircea.ro Says:

  Faptul că actuala guvernare urmăreşte cu obstinaţie în relaţiile cu UE eliminarea vizelor turistice ca cea mai importantă măsură în sprijinul cetăţenilor moldoveni,ca şi cum majoritatea populaţiei călătoreşte având surse financiare să se distreze,întăreşte convingerea că nu se vrea decât rezolvarea problemei locurilor de muncă prin emigraţie fără să se spună de fapt că această liberalizare nu dă şi dreptul la muncă în ţările comunitare.Se creează o problemă iar ţările din UE în actuala conjunctură economică nu vrea să o mai suporte.

 35. Ion Lazar Says:

  Buna ziua d-le R.Mihaies ! Sint convins ca nici D-stra nu va convine situatia in care se afla R.Moldova in acest moment. Si va dati bine seama de ce. Pentru a schimba situatia de stare:” TULBURE-MAFIOTIZATA”, se cer actiuni neordinare. Pe una D-stra ati respins-o ca pe una din cele proaste. As dori sa aflu parerea D-stra care suint variantele cele bune. Multumesc!

 36. jan Says:

  Roman, am avut ocazia sa discut cu tine (nu de multe ori, ce-i drept) si nu mi-ai parut o persoana indoctrinata, dar in ultimul timp ai devenit obsedat de o singura idee – sa nu revina comunistii sub nici o forma la putere. Dar continuu sa NU cred ca tie ti ar placea sa ne transformam intr-un stat mafiot, in care va exista o singura diferenta de totalitarism – libertatea de a p…zdi aiurea, nestrivita de nimeni ca tuturor le e paralel de voi – bloggeri, ziaristi, comentatori…dar daca vei incerca sa faci ceva real – atunci vai de curul tau. Pelevin , in penultima sa carte, fara a se gandi la tara noastra, defineste stadiul actual al democratiei autohtone – Суверенная демократия – это буржуазная демократия на той стадии развития, когда демократия она демократия, а если надо в ж…пу вы…бут легко. Nu vreu sa te conving de nimic, dar stiind ca posezi anumita materie cenusie iti propun sa reflectezi asupra subiectului – daca omitem dreptul la bla-bla-bla (dealtfel, prezent si pana septembrie 2009), ce s-a miscat spre bine si ce spre rau in Moldova? si atunci apare o concluzie logica ca 42+32 ne ofera o sansa mai buna, decat transformarea in honduras cu iluzia libertatii personale

 37. Sergei Popovici Says:

  Jan, ma surprinde faptul ca considerati ca pina in 2009 am trait intrun stat civilizat, democratic, nemafiot- si acum vom deveni un stat mafiot!!!
  Dreptul fundamental democratic la bla -bla-bla -ne prezenat pina in 2009- si prezent acum- ne da o speranta! .
  Va recomand – Confucius, Volter, Cercil,Cehov, Cant.Din 1991
  pina in 2009 eram la sigur un Honduras. Va multumesc.
  (Civilizatie- respectarea lejilor fundamentale a persoanei la dreptul de se a ecsprima si suprematia legei).

 38. jan Says:

  honduras eram cu siguranta intre 91-01, in prima mansa a conducerii democratice. Serghei de ce te temi – tot ce era mai rau, mai primitiv, mai neghiob, mai corupt, mai ridicol in echipa comunista – nu mai e cu ei, ori au plecat la unul din partidele aliantei, ori au iesit de pe scena – stepaniuc, țurcan, vasâli pavlovici tarlev, ostapciuc, mișin (practic a rămas fără influența), iovv, zgardan, belcencova. da au ramas – petrenco, petkov, muntean – dar si timpul lor trece – in rest se poate de facut o echipa buna- si nu ne aparat din pldm si pcrm-ambele partide se pot intelege ca pentru prosperarea tarii se poate miza pe un guvern tehnocrat – fara atrocitati democratice gen ciobanu, raducan, zubco, chetraru, roibu-lista lunga. i m right?

 39. Sergei Popovici Says:

  Jan- надеюсь Вы меня извините за то что я перешел на русский , только в силу того что на нем я пишу быстрее.Рад что моя незначительная реплика вызвала Ваш интерес . Судя по всему Вы человек социально активный и не безразличный.
  Мои родители „venetici” – отец румын мать белоруска. Я родился в МССР . Уже в десятом классе мне не нравились „бурные и продолжительные аплодисменты” Интуитивно понимая что с Этим народом поступили не справедливо( и кто поступил) разделив Его практически пополам. Поверьте мне что отец не имел никакого влияния на мое мироощущение. Скорее мать которая в спорах с отцом использовала слово Румын как ругательное или унижающее. Мне это было неприятно . То же самое делает ПКРМ.. И в этом я вижу первый примитив. Все гораздо сложней. Если Вас интересуют подробности с моими размышлениями по поводу того, что объединение с Румынией не возможно ,во всяком случае ближайшие сорок лет, скажите куда отправить.
  Второе- Вы назвали ряд фамилии якобы „очистившие” ряды.Я назову вам два десятка фамилии в частности из Бельц и районов которые не прибавляют ПКРМ авторитета.
  Именно с точки зрения Мафиозности. Старый анекдот : Спор грузина и армянина. Грузин лучше чем армян -реплика ; чем лучше ,чем. Ответ- Чем Армян
  Третье:
  Страхи о которых Вы говорите. Они к сожалению не безосновательны , в силу Советского опыта и современного. Иллюзии по поводу Правительства „технократов” Без „МОРАЛЬНОГО ” политического бомонда мной уже пройдены.Jan, есть старая истина -если вы создадите партию честных- в нее в первую очередь запишется кто ?
  Четвертое – административная форма правления на которую судя по всему Вы рассчитываете имеет краткосрочный эффект в историческом масштабе. За примерами далеко ходить не надо. Но и рынок не панацея от всех бед . Тут необходимо слово Государства. Это и есть Социал -демократия.
  И последнее. Нынешнее „бардачное” состояние моей Родины с Вашей точки зрения ,меня устраивает гораздо больше чем” кладбищенская” стабильность 2005 -2009 годов. И Вы как человек мыслящий не можете не понимать этого.
  Заметьте я не написал 2001 -2005.
  P S. Моисей водил по пустыне евреев 40 лет для того чтобы они забыли Египетское рабство . 20 уже пройдено. Но Моисея Господь не пустил в землю обетованную -он помнил рабство.

 40. Ileana Stanciu Says:

  Daca vreti sa va amuzati,
  priviti filmul rusesc “Leana” /1955/
  despre un grup de artisti amatori din Moldova din timpul OCUPATIEI sovietice. Poanta: Actrita principala/da,exact,o rusoaica/ interpreteaza cântece populare MOLDOVENESTI in limba RUSA !
  Iar dansatoarele de jocuri traditionale moldovenesti poarta fuste tot RUSESTI cu baticuri rosii comuniste pe cap. Iar la sfârsit, rusoaicele mai spun un “Heisa” / corect: “hăisa”, ca sarmanii boi de la car nu se mai misca din loc, ingroziti si ei de acest internationalism proletar mondial de pe vechea noastra glie stramoseasca !

  http://www.youtube.com/wat ch?v=9QJqCLe1YV8&feature=relat ed

 41. Shah Says:

  Consider ca FILAT nu trebuie sa aiba dileme. El trebuie, pur si simplu, sa-si INDEPLINEASCA MISIUNEA, UN EXEMPLU BUN este Saakashvili.

  FILAT trebuie sa actioneze mai hotarat si mai direct. Sa loveasca drept in cap mafia si neintarziat sa faca reforme in Justitie.

  NOI ASTA ASTEPTAM DE LA FILAT!!!

  un film documentar despre razboiul din Georgia

 42. Mihai Says:

  o intrebare nu chiar la tema:cum comentati comportamentul individului cernei(indeosebi la Fabrika)+consecintele

 43. HANS Says:

  Vorbiţi ca să nu tăceţi !
  Lenin v-a caregorisit foarte exact !
  Inteligenţia este un ….. !

 44. Leonid Moldovanu Says:

  Dilema lui Filat: AIE sau Voronin

  daca deja Filat nu se prezinta la sedintele AIE, e clar lucru ca Filat a ales Voronin !!!
  Macar acesta sa-l ajute sa-si implineasca visul si sa ajunga ”number one”
  Rosca, ai aliat !!!

 45. Mihnea Vasilache Says:

  P’aici nu se trece! Orice compromis este acceptabil in afara colaborarii de orice fel cu PCRM care in forma actuala este fata neo-stalinista a Rusiei. Orice bun negocitor, care urmareste interesele nationale romanesti, trebuie sa traga o linie – aceasta este revenirea fortelor anti-romanesti la guvernare.

 46. Stalinus Says:

  revenirea ? nu dragule aceste forte nu au parasit puterea NICIODATA!

 47. MONTREAL Says:

  Revista presei: Ruşii au vrut şi vor să-l dea jos pe Băsescu — http://www.voceabasarabiei.net/ stiri/presa-romaneasca/ 16926-revista-presei-ruii-au-vrut-i-vor-s-l-dea-jos-pe-bsescu — . TRIMITE LA TOTI…

 48. stefan.ro. Says:

  Vlad Filat nu îşi poate permite să facă alianţă cu PCRM, acest gest i-ar aduce sfârşitul politic atât în Republica Moldova cât şi în Europa. Nu cred că tocmai cel ce se doreşte a fi politicianul no.1 al RM să ajungă în scurt timp în postura lui Roşca. Pe de o parte, susţinerea sa in cadrul PLDM este şi va fi tot mai îngustă, pe de alta vor ieşi la iveală dosare în care este implicat… Aţi uitat de cazul de contrabandă cu ţigări ŢIGARETA – 1 în care a fost implicat? Reacţia României, a lui Băsescu, nu se va lăsa aşteptată. Cel mai bine ar fi să iasă la Tv si să dezvăluie adevăratele realităţi din cadrul AIE: Asta îi va aduce o popularitate uriaşă, atât ca om politic şi premier. Vom vedea ce va fi….

 49. MONTREAL Says:

  da Rosca demult lucreaza cu Filat, adica Filat lucreaza cu el, Rosca finanteaza PLDM demult…

 50. MONTREAL Says:

  d-na Cusnir, anume Filat nu doreste sa se debaraseze de toti MOSNEGII SI COMUNISTII din guvern, iar bagati tot la circa lui Ghimpu, doar nu PL conduce cu guvernul, PL are citeva departamente `PACATOASE` fara mare impact asupra guvernarii, sa nu UITATI ca anume GHIMPU a CEDAT totul ca AIE1 si AIE2 sa se constituie, dar la care FILEA al vostru dorea sa OBTINA TOTUL, –––––––––– SI IATA REZULTATUL, A OBTINUT APROAPE TOATE ORGANELE DE PUTERE SI NU A FACUT NICI O IOTA, NICI UN FEL DE REFORMA, NIMICA, –––––––––––––- BANDITII-POLITISTI CARE SI-AU BATUT JOC DE DVSTRA LUCREAZA NESTINGHERIT IN ORGANELE DE POLITIE, LA ORDINUL LUI FILEA====================================================== nu degeaba a plecat TANASE ––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––– Apropo, lume , vedeti cum `Ministrul Justitiei` face SHOW-uri cum ca din luna august 2011 se vor incepe „REFORME” la Minist. JUSTITIEI ––––––– o sa vedem noi REFORME LA PASTELE CALULUI DE LA ACELA CARE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!A VOTAT IMPOTRIVA DEMITERII LUI MURUIANU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!–––––––––––––––––––- La fel s-a procedat si cu CCCEC indata dupa alegerile din Noiembrie 2010, ca in 3 luni acest ORGAN CORUPT cica care lupta cu Coruptia va fi COMASAT (LICHIDAT) ============================================================================== SHOW-uri d-lor ,nu alta de la PD, PLDM si PCRM

 51. MONTREAL Says:

  Lui Vladimir Filat ii in pix ce veti crede voi daca se aliniaza cu PCRM, el ORICUM nu decide nimica, stapanul lui demult a decis. care este stapanul, ma vei intreba , el se numeste : =========== PETRU LUCINSKI, si indirect CREMLINUL…

 52. Cacealmaua ruseasca la Chisinau. Filat danseaza cazacioc cu ursul Voronin | Ziarişti Online Says:

  […] de acelasi autor si Dilema lui Filat: AIE sau Voronin « Roman Mihăeş […]

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: