Hai la vot. Alegem: UE – Chirtoaca sau CSI – Dodon

Duminica vom alege Primarul de Chisinau, dar si primari in alte localitati unde nu s-a reusit in primul tur.
E salutabil faptul ca liderii AIE, Ghimpu, Filat si Lupu si-au unit eforturile pentru a se sustine reciproc acolo unde este nevoie sa cistige candidatii la primarii trecuti in turul doi.
In Chisinau alegerea primarului s-a transformat in lupta geopolitica pe axa, Vest – Chirtoaca sau Est – Dodon.
Rusia s-a implicat deschis in scrutin de partea comunistilor si a lui Dodon, caci intelege ca victoria in Chisinau, inseamna de fapt o victorie viitoare si in restul Moldovei.
Chisinaul incepind din 1989 a devenit un oras important din punct de vedere geopolitic, mai intii  in fosta URSS, unde miscarile democratice si de eliberare nationala au pornit de la  periferii, din Chisinau, Talin, Riga, Vilnius, Tbilisi, si treptat au cuprins toate fostele republici unionale , inclusiv Ucraina si Belarus, si au culminat prin caderea imperiului URSS.
La 4 februarie 1990, eu, impreuna cu alti activisti a miscarilor democratice din periferiile urss, din tarile baltice si georgia in special, am participat la Moskova la primul mare miting al opozitiei ruse, la care au participat in jur de 200 mii de oameni. I-am ajutat pe rusii democrati atunci cu unele idei, inclusiv le-am sugerat ideea ca URSS e un imperiu care trebuie sa dispara, ceea ce lor le vinea greu sa accepte la acea perioada.
Boris Eltin, care pe urma a devenit Presedintele Rusiei, pentru prima data a participat la un miting anticomunist, impreuna cu Primarul de atunci al Moskovei Gavriil Popov, iar undeva in coloana de manifestanti la o mica distanta ieram doi moldoveni, eu cu Stelian. Noi intelegeam atunci ca, pentru ca sa cada imperiul, trebuie sa ajutam miscarile democratice din Rusia.
Miscarea democratica din Chisinau a avut o importanta deosebita si pentru eliberarea Romaniei de sub regimul lui Ceausescu.
Ca sa combata pilonul libertatii si anticomunismului din Chisinau, s-au depus eforturi uriase, astfel se explica si crearea focarelor separatiste din transnistria si gagauzia, si cumpararea unor fosti politicieni unionisti si proromani cu trecerea in tabara comunista , si blocada economica si a produselor alimentare moldovenesti pe piata ruseasca si multe altele.
Chisinaul nu a fost cucerit de comunisti pe timpul lui Voronin cit a fost stapinul tarii, de ce exista riscul sa cada acum?
Explicatii ar fi mai multe, s-a spus deja ca oamenii au fost dezamagiti de certurile interminabile din AIE, de cresterea preturilor, lipsa reformelor etc. Insa acum cind exista un Consiliu Municipal cu 26 de comunisti majoritari, daca mai vine si un Primar comunist, Chisinaul risca sa devina un al doilea Tiraspol, o fortareata comunista, antieuropeana si antinationala, cu toate riscurile posibile. Si la alegerile locale ca si la cele parlamentare votam politic, alegem de fapt vectorul de dezvoltare a tarii.
Iata de ce cetatenii cu drept de vot trebuie sa se prezinte masiv la 19 iunie si sa voteze responsabil, pentru a pastra imaginea Chisinaului de oras democratic si european.

Eu voi vota pentru Primarul, Dorin Chirtoaca.

P.S.

Ma intreaba lumea de ce nu mai apar la Publikatv. Va raspund sincer, s-a suparat pe mine personal un lider AIE, nu-i place ca l-am criticat de citeva ori pe el si partidul sau. Sunt omul pamintului, masina personala nu am, merg cu troleul si microbuzul, comunic cu toata lumea care ma abordeaza. Am descoperit in aceste zile, ca am mai multi simpatizanti, multi nu-i cunosteam, unii m-au intrebat de ce nu convoc o conferinta de presa sa spun adevarul despre cutare si cutare, am avut chiar si propunerea de a picheta Publikatv. Am refuzat insa deocamdata toate demersurile, la urma urmei Publikatv este o televiziune particulara, si in linii mari noii proprietari sunt liberi sa decida politica editoriala si invitatii postului. Dar o concluzie trista se desprinde. Din pacate chiar daca la putere au ajuns „ai nostri”, (pe care i-am sustinut si eu deschis si dezinteresat sa vina la putere, inclusiv si cu activitatea din cadrul Forumului Civic Pro Europa),  nu s-au schimbat naravurile, si in Moldova noastra iubita exista cenzura politica. Asa e, de cind e lumea, romanticii fac revolutiile, pragmaticii se folosesc de roade. Unii politicieni,  nu s-au invatat inca sa manince civilizat, orice voce independenta si critica ii supara, vor sa fie laudati orice ar face.
Apropo, pe timpul comunistilor si a lui Voronin, am fost interzis la NIT, M-1, Eutv, si alte televiziuni procomuniste de atunci, insa nu eram suparat pe comunisti, fiind adversarul lor declarat politic. Dar despre aceste fenomene urit mirositoare , voi scrie mai detaliat alta data.

Reclame

22 răspunsuri to “Hai la vot. Alegem: UE – Chirtoaca sau CSI – Dodon”

 1. toma proeuropeanu Says:

  ori Russia ori UE

 2. Taranca Says:

  Chisinauenii ar trebui sa constientizeze faptul,ca de ei depinde soarta tarii.sa lase la o parte ambitiile,atasamentul excesiv pentru confortul banal gastronomic si fiziologic si sa spuna DA pentru Europa-unica cale de reusita pentru noi si copiii nostri.

 3. RADU CINAMAR Says:

  PROFETII – ROMANIA – 2012:
  http://dianasinger.ro/2010/06/23/radu-cinamar-sau-marian-dracu/

  FORUM – AELEDEN:
  “Românii s-au trezit deja, dar e nevoie şi de un impuls de la Cer sau din Matrice ca să se activeze potenţialul divin ascuns în om, care acum e doar frustrare, provenind din constatarea că societatea umană nu este în rezonanţă cu legile divine. Încă o catastrofă precum cea din Japonia şi mulţi oameni vor realiza că paradigmele capitaliste sunt greşite şi trebuie depăşite. Dar conspiratorii planetari nu văd decât atingerea scopului lor final: dominarea întregii omeniri prin puterea banilor. Ei în locul unei lumi creştine plină de temple şi biserici vor să clădească o lume plină de clădiri bancare. Acestea sunt lăcaşurile la care ei se închină.

  Dar planul lor va fi dat peste cap în ultimul moment şi România chiar va ieşi câştigată din aceste confruntări ascunse, unindu-se cu Moldova într-un mod care va uimi lumea. Aşa este scris în Matrice! Adrian Păunescu ne îndreptăţeşte să fim optimişti pentru că Dacia este nemuritoare.”

 4. Sergiu Cazacu Says:

  Domn Mihaes are dreptate cind spune ca este un om al pamintului, si ca nu are masina personala. De cite ori mi s- a intimplat sa il zaresc prin oras se plimba pe jos chiar si ieri seara mergea pe jos prin centrul orasului prin regiunea Palatului National.

  Succese domn Mihaes. nu prea inteleg de ce sustineti cu inversunare aceasta AIE , dumneavoastra fiind juris vedeti doar ca in domeniul justitiei nu sa facut mai nimic in afara de crearea UNEJ si o harababura facuta in Legea avocaturii.
  Daca AIE intradevar tinea la cursul EUropean era sa implementeze si reforme europene, si facut aluzie la ocupatia d-voastra. trebuiau sa va propuna sa tranforme Liga d-stra intr-o Agentie de pe linga Guvern in vederea protectiei consumatorilor, sau sa va dea anumite competente si sa fiti independend. CHiar voi scrie si un articol pe tema data, e o idee buna consider

 5. XXL Says:

  Parerea mea este ca chisinauenii tot timpul au „zavalit treaba” fiindca majorotatea din ei nu sint chisinaueni, ci venetici.
  Cu parere de rau chisinauenii adevarati au ajuns sa fie rusii (alti venetici), cei care au inundat Chisinaul in timpul perioadei sovietice. Astazi doar ei pot fi considerati chisinaueni. Ei ai copii nascuti in Chisinau, ei au apartamente gratis livrate inca de pe timpurile sovietice in oras, e.t.c. Moldovenii lucreaza din greu peste hotare si cumpara apartamente prin oras…doar ca sa se simta si ei oraseni, civilizati….
  Majoritatea veneticilor la Chisinau sint de la tara si au cote prin sate. Dilema este ca ei pe parcursul vietii tot timpul au ezitat cine sint ei…., chisinaueni sau sateni….

 6. victor Says:

  Imi place mult pozitia Dm.Mihaes.Citesc blogul si informatiile oferite de Dm. Mihaes si primesc placere.Va doresc mult succes si tarie de caracter.Foarte obiectiv si cinstit va spuneti parerea si argumentat(fara invinuiri si birfe)pozitia dm-stra.Apreciezi in ce mod aduceti critica pentru AIE.Eu sunt stabilit cu traiu in Canada si ma amareste mult cind vad cum unii patrioti ca alde Marcel Darie lupta inversunat cu conducerea PL si alti membri ai AIE.Ma intreb, oare nu sunt indeajuns dusmani-comunisti pentru MOLDOVA ?Mai trebue sa avem si la Chisinau un Maracuta! Rusine cind moldovenii isi sapa groapa.

 7. marian Says:

  asa-zisi democrati sau chiar „unionisti de carton” de genul pavlicenco se mentin pe pozitii care ii desconspira ca agenti de influenta ai rusiei in moldova . nu mai poti veni acum cind deja pcrm a cistigat consiliul municipal si sa torni verzi si uscate despre chirtoaca . daca la renumararea voturilor pentru consiliul chisinau nu se intimpla o minune , viata lui chirtoaca ca si primar va fi foarte grea …va fi sabotat zi si noapte . avantajul ar fi ca raspunderea va fi impartita intre chirtoaca si consiliul majoritar comunist … pentru ca pcrm este acum la putere in chisinau si nu intr-o opozitie fara raspunderi . deci o adevarata sabie cu doua taisuri pentru comunisti .

 8. marian Says:

  de ce sa nu fie votat dodon si comunistii ? pentru ca ne propun un proiect falimentar de la bun inceput …modelul „estico-csi-ist” …citez : „Tot mai mulţi ruşi vorbesc despre emigrarea în Statele Unite, Europa, Israel, Asia sau America Latină. Motivele sunt nenumărate, de la educaţia slabă, lipsa libertătii politice şi de exprimare până la lipsa locurilor de muncă şi dificultatea de a stabili o afacere profitabilă. Tinerele talente consideră că emigrarea în masă nu este doar un trend, ci o necesitate.”

 9. marian Says:

  …si in timp ce tinerii rusi emigreaza masiv marcind falimentul total al erei putin-iste … „Rusia a semnat astăzi contractul de cumpărare a două nave maritime de ultimă oră. Valoarea contractului se ridică la suma de 1,2 miliarde de euro. ” incepe sa puta tot mai mult a uniune sovietica in rusia lui putin si medvedev … si a faliment !

 10. marian Says:

  Deputații din Rada Supremă a Ucrainei iarăși s-au bătut

  Decizia Curţii Constituţionale care a interzis în Ucraina utilizarea oficială a steagului roșu în calitate de simbol al victoriei, a provocat o bătaie în Rada Supremă a Ucrainei.

  Motivul altercației a fost discursul de la tribuna parlamentului al comunistului Eugen Țarkov care a declarat că, „anulând legea privind folosirea drapelului Victorie, Curtea Constituţională a scuipat în fețele tuturor veteranilor, tuturor celor care au luptat în Armata Roșie”. MAI PUTIN NE INTERESEAZA BATAIA ISCATA IN RADA SUPREMA A UCRAINEI … NE UITAM CUM IN UKRAINA SIMBOLURILE COMUNISTE SINT INTERZISE CU STRICTETE IN TIMP CE IN MOLDOVA SE LAFAIE PESTE TOT … RUSINOS !

 11. romanmihaes Says:

  Multumesc pentru incurajare. S-au adresat la mine liderii citorva ong cu propunerea sa pichetam NIT si Publikatv pentru nerespectarea pluralismului politic si pentru cenzura, voi examina aceasta idee si voi oferi un raspuns. Rugamintea e ca la comentarii sa nu repostati articole din alte surse , ci doar linkurile catre ele.

 12. Vitalia Pavlicenco Says:

  Personal, nu am auzit ca PL sa vrea sa iasa din CSI.

 13. Vitalia Pavlicenco Says:

  Deci – CSI sau CSI…

 14. Andrei SV Says:

  D-stra personal nu auziti nimic bun, auziti doar partile negative, iar pe cele pozitive le transformati in nimic.

 15. Un binevoitor Says:

  D-le Mihaes, kgbistul penal Filat v-a declarat razboi total d-a si lui Tanase Alexandru, fostilor sai colegi de la Iasi, caci va considera dusmani . Paziti-va !!!

 16. Anat.Marin Says:

  Să mai descărcăm niţel atmosfera….
  Am o sugestie pentru cei de la PD:
  De ce pînă acum nu avem un film ce ne-ar pvesti despre viaţa,activitatea,lupta politică a tovarăşului Plahotniuc? Cîndva aveam un film dedicat marelui revoluţionar,conducător de oşti,tov. Grig.Ivanovici Kotovschii.Îi zicea acelui film “Ultimul haiduc”.Oare tov. Plahotniuc nu merită la fel,ca tov. Kotovschii un film,cel puţin o odă ce s-ar chema cam aşa:”Odă dedicată ultimului haiduc,tov. Plahotniuc”?
  Aşa că,dragi scriitori,muzicieni,cineaşti,la treabă.Să auzim creaţiile D-ră la tema:
  “Trăiască ultimul haiduc,tov.Plahotniuc”

 17. Anat.Marin Says:

  D-le Roman Mihăeş!

  I-am spus lui Al.Melnic de la Călăraşi despre iniţiativa “Odă ultimului haiduc Vova Plahatniuc”
  D-lui a manifestat o mare îngrijorare faţă de amintirea unei asemenea personalităţi importante a politicii noastre moldoveneşti cum e bravul vicepreşedinte a parlamentului cît şi a tovarăşului Dodon.A spus cam aşa: “Aceşti oameni manifestă atîta grijă faţă de poporul moldovenesc,atîţea bani cheltuesc pentru al face fericit,nici chear d-l Voronin nu avea atîta grijă de acest năpăstuit popor polietnic precum au d-lor,încît trebuie de început construcţia pentru domniile lor a cîte un mauzoleu,(la fel ca conducătorului proletariatului mondial) şi, teamă îmi e, – a zis Alexandru Melnic,că îşi vor cheltui toţi banii cu alegerile şi alte proiecte de modernizare a vieţii din Rep.Moldova,încît nu vor mai rămîne bani pentru a construi asemenea edificii destinate înveşnicirii numelui acestor bravi conducători.De aceea, d-l Melnic propune de a se organiza la NIT, Publika TV, şi alte surse masmedia nişte colecte de bani pe nişte conturi speciale, destinate construcţiei edificiilor menţionate,unde cetăţenii recunoscători acestor bravi conducători îşi vor aduce mulţumirea şi recunoştinţa lor exprimată în unităţi nominale.
  P.S. Din spusele d-lui Melniic ce temporar nu are accesla internet.

 18. VALER Says:

  DODO a plecat în lume,
  Să o mintă fără glume,
  Să le zică la cei mulţi,
  Că ei comii-s cei mai culţi,

  Să le spună celor proşti,
  Să-i voteze pe cei foşti,
  Să se gudure la cei,
  Care cred în „dumnezei”

  DODO mergi „voios” în lume,
  Spune zdrasti, dăi cu glume,
  Spunele acelor mulţi,
  Că sunteţi doar voi cei culţi,

  Şi îndeamnăi pe cei proşti,
  Să voteze cu cei foşti,
  Gudură-te cu zel la cei,
  Care cred în „dumnezei”

  Voi umbla şi eu prin lume,
  Făr minciună, fără glumă,
  Să le spun acelor mulţi,
  – comuniştii nu sunt culţi-

  Am să zic şi celor proşti,
  – nu votaţi partid din foşti-
  Nu o să vorbesc cu-acei,
  Care cred în „dumnezei”

  O să strig în gura mare,
  Că BORONIN leac nu are,
  Este blestemat de Sâdor,
  Care-a fost românul mândru,

  Care-a fost primar în sat,
  Lângă Nistru, lângă hat,
  Iar acuma doarme-n glia,
  Ţării noastre – ROMÂNIA…

  Doamne, ce mai blasfemie,
  Comuniştii cu „sfinţie”,
  Ne agită să-i votăm,
  Ca pe urmă s-vomităm,

  Ne trântesc soluţii tari,
  Despre planurile mari,
  Cincinale – ca pe vremuri,
  Cu Dodonu pus pe treburi…

  Dacă ne vom da de proşti,
  Să-i votăm iarăşi pe foşti,
  Care cred în „dumnezei”,
  Dar de fapt sunt cei mişei,

  O să stăm mulţi ani ‘nainte,
  Cu cârmogi pe lângă linte,
  Vom fugi la muncă grea,
  Hăt în matuşca RASEIA…

  Foloseşte dracul VOVA,
  Fraza „eu iubesc Moldova”,
  Dar se-nşală dracul rău,
  Că ne va minţi mereu,

  Tot odată ştie dânsul,
  Unde-i ‘nmormântat bunel-su,
  Care acuma doarme-n glia,
  Ţării noastre – ROMÂNIA…

  România – Ţară de dor,
  România – plai cu flori,
  România – Ţara mea,
  România – Ţara ta,

  România – Ţara noastră,
  O grădină împărătească,
  Cu cetatea din Carpaţi,
  Ce-a fost leagăn pentru fraţi…

  Comunismul de rahat,
  A ajuns până-n Carpaţi,
  Şi a stat acolo tare,
  Cu un DEJ pe noi călare,

  Până ce ne-a istovit,
  Ceauşescu – împuţitul,
  Când ajunse-ră la os,
  Am întors totul pe dos,

  Am luat luare aminte,
  Că trădasem cele sfinte,
  Şi deaceia bre flăcăi,
  Ne-am trezit cu „dumnezei”

  Care-s albie de porci,
  Cu suave sale voci,
  Ne promit împărăţii,
  Cu de toate…pe hârtii,

  Iată DODO cel vestit,
  Şi cu BORO-travestitul,
  Vor să facă de pomană,
  Tot ce au furat – duşmanii,

  Ne promit salarii mari,
  Comuniştii „gospodari”,
  Ne promit şi drumuri bune,
  Înşelând pe toată lumea,

  Vor să facă din Moldova,
  Colţ de rai, ca în MALLDOVA,
  Să avem „di tăti” noi,
  Case, vile, maşini moi,

  Fac o mare gălăjie,
  Că ne dau pe o vecie,
  Toată „dragostea frăţească”
  Sub ciubota moscălească,

  Cu regret la noi cei proşti,
  Îi votează pe cei foşti,
  Şi ne ţin de poale tare,
  De abia avem scăpare,

  Mâne dracii lui VOVAN,
  O să ia un şut avan,
  De la moldovenii noştri,
  Care nu-s deacu ca proştii,

  Băi Dodoane nătăfleaţă,
  Care semeni cu paiaţa,
  Te-am lovit dur cu ciocanul,
  Arma grea a lui Ciobanu,

  L-am lovit pe LENIN tău,
  Cu ciocanul meu cel greu,
  Şi peste vre-o lună drace,
  O să-l sfarm – să fii pe pace,

  Până atunci mai este timp,
  Să primiţi în fund trei ghimpi,
  De la trandafurul roz,
  Sub STEJARUL arătos…

 19. marian Says:

  … eu cred ca e nevoie de calm si mobilizare astazi la vot , nu de isterie si defetism . si ma gindesc la mobilizarea intregului electorat ne-comunist nu doar la cel al AIE . mai sint ne-comunisti si in alte mici partidulete ne-parlamentare dar care ii pot aduce lui chirtoaca si 1,5% in plus, indeajuns sa l depaseasca pe dodon . deci adresarea este mai larga de a veni astazi la vot … iar acest lucru trebuie facut in toate cele 513 localitati unde se desfasoara turul 2 , nu doar in capitala . exista viata si in afara chisinaului …

 20. marian Says:

  prezenta mai buna pina la aceasta ora la vot in chisinau fata de primul tur … ma astept la 62% prezenta … pronosticul meu . ramine de vazut de unde vine mobilizarea mai buna . din tabara aie sau tabara nehotaritilor ? tabara pcrm e ca o armata [ poate a xv-ea ] si va lua acelasi numar de voturi ca la primul tur . problema pentru dodon e grava daca vin mai multi votanti … deja inspre chirtoaca vor merge voturile ne-comunistilor … daca mai apare si o mobilizare buna a electoratului aie totul e terminat pentru dodon .

 21. marian Says:

  1,5% in plus in afara de voturile dinspre pd , godea si pnl care vor merge spre chirtoaca in proportie de 90% .

 22. ORION Says:

  Ucraineanul MALDAVAN DODONOFF a incercat sa critice partidul KOKO-ilor critcand celelalte partide adica cele zise DOMOcratice, pentru pirderea primariei Chisinaului.
  Discurs fara noima, limba de LEMN specific Leninista, limba de Kauciuk in genul TAVARICIULUI TKACIUK.

  KOKO-ii nu au viziunea necesara pentru a-si da seama ca acest partid nu are sanse sa mai existe pe glob caci trecutul lor sangeros NIMENI nu-l poate sterge nici din din carti si nici din constiinta omenirii.

  Multi vantura ideea ca partidul KOKO-ilor trebue renovat.Iar geniul lor renovator ar fi TAVARICI DANDANOFF. Desteptii si ,prostii trebue sa inteleaga ca acest partid, aceasta conceptie despre umanitate NU SE POATE RENOVA.

  NICI acum si nici dupa o eventuala si ABSURDA renovare, ce vor spune unui copil sau unui tanar care va intrba ce este KOKO-munismul si care sunt victoriile lui de pana acum. Acesti oameni nu vor sti cu ce sa inceapa :

  Cu milioanele de oameni asasinati ?????? Cu bisericile distruse si miile de preoti asasinati ??????? Cu lipsa de libertate ????????? Cu ocuparea unor teritorii care nu le apartin ?????????? Cu EXTERMINAREA INTELECTUALILOR si TARANILOR peste tot pe unde au trecut ??????? Cu DEPORTARILE ??????????

  Bine inteles ca nu vor incepe cu aceste subiecte, ei le vor ascunde si vor pune MINCIUNA ca document de baza
  .
  Adica vor vorbi de ELIBERAREA tarilor ocupate. Un exemplu KANKRET va fi MALDAVANIA si viata „” fericita pe care au adus-o in gubernia MALDAVANIA.. „”
  Vor vorbi de lupta contra fascistilor romani si nu vor sufla o vorba despre NATIONAL SOCIALISM adica despre NAZISM
  .
  Vor vorbi deasemeni despre alegerile libere unde poporul vota, ca vrea sau nu vrea, cu 99, 99 la suta cu KOKO-ii.
  Si nu vor uita sa precizeze ca TAVARICI VORONOFF RENEGATUL, oferea galosi poporului, in timpul acestor alegeri din timpuri fericite si apuse de curand.

  UNDE va fi RENOVAREA atat de trambitata de prosti si de asa zisi destepti ???????

  Cert este ca prostii nu vor intelege niciodata nici cine sunt, nici de u nde vin si nici incotro merg.

  Dar speranta exista in cei ce-si sustin neamul si valorile ANCESTRALE Speranta este IN scoala primara, in invatatori, in taranimea inteligenta si in politicienii de mare valoare care EXISTA totusi.Speranta este in tineretul INTELECTUAL care in mod evident, respinge TIRANIA si stie unde este ADEVARUL.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: