Nicolae Negru: Alianta PLDM+PCRM este posibila. Propaganda politica sau adevar?

http://ziar.jurnal.md/2011/02/15/nicolae-negru-alian%C8%9Ba-pldmpcrm-este-posibila/

Intr-un editorial de-al sau din Jurnal de Chisinau, din luna februarie, intitulat „Alianta PLDM+PCRM este posibila”, Nicolae Negru(N.N.) scria: „De ce să ne ascundem după deget, o alianță între PLDM și PCRM ar fi în interesul RM. Dar numai în anumite condiții”.
Intreg comentariul, dar si titlul sunt sugestive, fiind o incercare subtila a autorului de a convinge cititorii ca o alianta intre PLDM+PCRM ar fi posibila, iar autorul chiar daca pune unele conditii pentru aceasta alianta, declarind ca PCRM trebuie sa-si schimbe denumirea si Voronin sa paraseasca cirma partidului, totusi o accepta ca fiind benefica pentru tara.

Trece insa un timp si acelasi Nicolae Negru , scrie alt comentariu la aceeasi tema: „Moskova este interesata de distrugerea PLDM”.
http://jurnal.md/ro/news/nicolae-negru-moscova-este-interesata-de-distrugerea-pldm-205687/

Cele doua articole , din luna februarie si  mai, pe aceeasi tema par a fi scrise de doua persoane diferite. In aprilie N.N. a scris un comentariu echidistant si interesant, in mai insa a pornit cu sabia propagandistica si politica la atacat „dusmanii” politici a PLDM.

Comentariul din luna mai este unul politic angajat, o mostra de propaganda politica, urit mirositoare, care nu are nimic in comun cu analiza politica. Daca autorul este membru PLDM, asa cum se zice, este de inteles aceasta pozitie partizana, de ce insa nu este plasat atunci materialul la rubrica „publicitate electorala”?
In speta, N.N. scrie: „Fără a luneca în teorii conspirative, observăm astăzi că, în pofida dezminţirilor, se pedalează încontinuu pe ideea că PLDM va face alianţă cu PCRM şi i se creează imaginea de „oligarh” lui Vlad Filat. Nu ştim, de exemplu, dacă dl Roman Mihăeş este un agent rus, dar perseverenţa cu care revine mereu la „ipoteza” dezminţită a unei alianţe viitoare dintre PLDM şi PCRM este greu explicabilă pentru un analist neangajat. Nu e în stilul lui obişnuit, „împăciuitor”, temperat„.

In primul articol din februarie autorul ma citeaza civilizat, ca apoi sa faca unele concluzii care il intereseaza, in al doilea insa ma ataca in mod urit. Vedem ca autorul pentru a convinge cititorul sa-l creada, nu mai polemizeaza civilizat, ci foloseste metoda calomnierii oponentului, arunca banuiala ca acesta ar putea fi agent rus (metoda patentata cindva de Flux, pe care N.N. cindva o critica) si astfel coboara nivelul unor polemici publice civilizate la un banal atac  la persoana, descalificant si reprobabil. Sa fi fost atit de mare onorariul?

Autorul elogiaza PLDM declarind ca: „Ne place sau nu, atenţia care i se acordă la Bucureşti, Bruxelles, Berlin, Washington şi în alte capitale europene PLDM-ului şi lui Vlad Filat este justificată de rolul deosebit pe care îl are a juca şi îl joacă partidul său în confruntarea Vest-Est de pe teritoriul nostru„.

Dupa plecarea lui Tanase si Godea din partid, si acuzatiile care le-au formulat, e limpede pentru oricine ca PLDM s-a transformat intr-un partid autoritar, nomenclaturist, asa zis centrist.

Pe de alta parte N.N. ataca PL si PD: ” În condiţiile în care PL, printr-o tactică nechibzuită, improvizată, amatoricească, şi-a restrâns „arealul” electoral până la cel al PPCD-ului de altădată, iar PD nu a reuşit, din cauze mai mult obiective, să zdruncine monopolul PCRM pe flancul stâng, PLDM, care se află în creştere, rămâne partidul cel mai important, dar şi cel mai expus atacurilor ruse. Distrugerea PLDM ar fi un succes mare pentru stoparea cursului european şi întoarcerea RM la cursul de până la 7 aprilie 2009. Fiindcă alegătorul nostru nu alege doctrine, ci lideri, un PLDM slăbit ar slăbi Alianţa şi ar deschide revenirea PCRM la putere„.

Aici se impun citeva precizari si intrebari.

1. De ce PLDM si Vladimir Filat, fanul declarat al Premierului rus Putin, care sunt „expusi atacurilor ruse”, sarbatoresc Ziua Europei pe 7 mai, dar nu pe 9 mai ca toti cetatenii europeni? Nu cumva din interes da a face pe plac „atacatorilor rusi”?

2. De ce Filat, care cica este supus „atacurilor ruse” este enorias al Mitropoliei Moldovei supuse Moskovei si nu a Mitropoliei Basarabiei ce tine de Biserica Ortodoxa Romana? Apropo toate derapajele guvernarii au fost criticate de Dirk Schuebel, care a atentionat ca luna de miere s-a terminat.

Seful Delegatiei UE in Moldova: Luna de miere s-a terminat

„În anul 2011 s-a încheiat luna de miere. Acum am devenit un cuplu și trebuie să muncim împreună pentru a obține rezultate”. Declarația aparține șefului Delegației UE la Chișinău, Dirk Schuebel, lansată ieri, 26 mai, în cadrul unei conferințe de presă. 
Potrivit oficialului european, țara noastră mai mare de muncit până a deveni un stat cu adevărat democratic, anunță JurnalTv „Moldova are restanțe la Capitolul respectării drepturilor minorităților. Toate drepturile minorităților din această țară trebuie respectate”.
Din acest motiv, consider că declarațiile fețelor bisericești sunt total nepotrivite. Noi vom monitoriza respectarea drepturilor, atât religioase, cât și sexuale. Adoptarea legii antidiscriminare este o precondiție pentru liberalizarea regimului de vize. Acest punct face parte din planul de acțiuni RM-UE. Dacă legea antidiscriminare nu va fi adoptată, înseamnă că planul de acțiuni nu va fi îndeplinit”, a conchis Dirk Schuebel.
UNIMEDIA amintește că legea antidiscriminare, dar și înregistrarea ligii islamice au stârnit mai multe nemulțumiri din partea reprezentanților bisericii. În ambele cazuri, organizațiile creștine au organizat proteste.

Sursa: Unimedia

Apropo un articol relevant la tema Filat si Biserica, cititi in comentariul analistului politic independent, Denis Cenusa.
http://cenusadi.wordpress.com/2011/05/27/biserica-si-angajamentele-europene-ale-lui-filat/

3. Chiril Lucinschi, deputat PLDM, este proprietar al postului TV-7, filiala a postului  rusesc NTV  care apartine Gazpromului rusesc, si face propaganda proruseasca in R.M. Astea ce sunt, „atacuri rusesti” la adresa PLDM?

4. De ce Filat a protestat impotriva Decretului lui Ghimpu, privind ziua de 28 iunie 1940,  fiind declarata de ocupatie? Nu cumva tot din cauza „atacurilor rusesti”?

5. De ce la Ministerul de Interne, PLDM a promovat doi pensionari, care nu au cum sa promoveze reforme, de ce nu au fost dati afara politistii care au torturat copii dupa 7 aprilie 2009, si de ce pina azi nu a fost publicata conceptia reformei MAI?

6. Este adevarat ceea ce spunea Alexandru Tanase, ca in cadrul guvernului se vind functiile publice? Cum apreciati faptul ca avem doua guvernari succesive AIE-1 si AIE-2, cu guvern format pe baze politice, din prieteni de partid, finantatori, cumatri, colegi de facultate, amanti, amante etc.?
De ce nu sunt invitati la guvernare profesionistii, tehnocratii?

7. In conditile in care Ministerul Justitiei, aflat sub conducerea PLDM, a pravalit reforma justitiei, caci pina in ziua de azi nu avem elaborata nici Conceptia sau strategia reformarii justitiei, si nu a fost inregistrat la Parlament nici un proiect de lege, din asa numitul „pachet de mica reforma a justitiei” – de ce Filat ataca Comisia fondata de Presedintele Lupu(cu toate neajunsurile sale), care tocmai vine sa salveze AIE dar si PLDM  si sa accelereze reforma justitiei? De ce Filat nu a creat o Comisie de reforma a Justitiei pe linga Guvern la sugestia lui A.Tanase pe cind era Ministru?

8. Ar mai fi multe intrebari, dar ultima este, de ce scrieti uneori articole de analiza echilibrate iar alteori comiteti texte de propaganda politica ?
Domnule Negru, eu nu o sa cobor la nivelul de a va acuza sau intreba daca ati colaborat cu KGB-ul sovietic. Eu v-am apreciat intotdeuna demersul anticomunist, mai ales atunci cind PCRM iera la guvernare. Va place PLDM? Sa va fie de bine si d-a si domnului Filat, dar va rog sa nu trageti cu bita pe la spate in capul aliatilor politici, nici chiar atunci cind va critica partidul favorit.

Unele concluzii:

Am scris recent citeva comentarii, in care am incercat sa analizez posibilele evolutii ale actorilor politici parlamentari, si posibilele aliante dupa alegerile locale din 5 iunie 2011. Majoritatea observatorilor fenomenului politic opineaza ca in linii mari sunt trei scenarii care pot avea loc.

1. Pastrarea AIE, si in cazul refuzului PCRM de a acorda voturi pentru alegerea lui Marian Lupu, alegeri anticipate parlamentare, cel mai sigur in primavara anului 2012.

2. Alianta intre PLDM si PCRM, care permite alegerea sefului statului , dar si a schimbarii Constitutiei. Din cite inteleg Filat a negat acest scenariu.

3. Distrugerea AIE si formarea unei noi aliante de guvernare in Parlament, dintre PLDM , PD, PL si PCRM. Asa numita Alianta de interes national, dar e putin probabil sa accepte PL, dar si PD sa faca parte din aceasta alianta.

Atentie pentru domnul Filat, si in special pentru domnii Negru si Bogatu, scenariile de mai sus nu sunt un atac la adresa PLDM! este o analiza politica si nimic mai mult.

Care dintre aceste scenarii se vor realiza? Vom vedea dupa 5 iunie, nu a mai ramas mult pina atunci.

P.S.

Fostului coleg de facultate, Vlad Filat, care astazi este Prim-Ministru, as vrea sa-i recomand sa-si caute dusmani in propria ograda. Nu asmuti oamenii tai din presa impotriva mea si a reprezentantilor din societatea civila, fii la inaltimea functiei de Premier, fii mai senin, mai corect, nu cobori la nivelul lui Voronin. Daca nu te intilneai cu Voronin de atitea ori, azi si Tanase si Godea si altii ramineau linga tine. De ce il protejezi pe Voronin si clanul lui?
Eu nu sunt membru de partid, nu sunt dusman al PLDM si nici a premierului Filat, dimpotriva prin cele scrise sau spuse de mine incerc sa atrag atentia la anumite greseli si derapaje, imi fac datoria de cetatean si fiind inarmat cu unele cunostinte, fiind jurist si magistru in politologie, le expun public. Am inteles ca ai dat comanda sa nu fiu invitat la televiziuni? Sper ca in aceasta tara se mai respecta dreptul la opinie si ca am dreptul sa critic, insa niciodata nu voi cobori sa murdaresc pe cineva asa cum o fac unii.
Mai sper ca plecarile lui Godea si A.Tanase sa-ti fie de invatatura, nu uita ca ei au fost linga tine atunci cind ti-a fost cel mai greu, atunci cind Voronin ti-a fabricat dosare penale si vroia sa te bage in puscarie – ai uitat?! si cind cei care au aderat la PLDM erau interogati la Procuratura si CCCEC. Si nu uita ca va veni si o zi cind nu vei mai fi Prim-Ministru si atunci va trebui sa te bucuri de respectul poporului nu a aplaudacilor platiti, care azi te lauda, iar miine vor prelua alte contracte de publicitate si te vor ataca si murdari. Adevarul invinge orice.

Reclame

28 răspunsuri to “Nicolae Negru: Alianta PLDM+PCRM este posibila. Propaganda politica sau adevar?”

 1. Andrei SV Says:

  Negru si Bogatu sunt analitici PLDM-isti. In ultimult timp se vede de la articol la articol cum ei ii fac jocurile lui Filat. D-le Mihaies, d-tra aveti respectul societatii fiindca nu faceti partizanat politic.

 2. MIRCEA Says:

  ..ce sa zic,frumos l-ati aranjat pe D-l Negru,citisem in ziua aia articolul dansului si chiar am inceput sa am anumite dubii..

 3. sandel Says:

  Negru su Bogatu au fost si poate nu mai sunt cei mai obiectivi analisti.Comentarile lor nu par a fi sincere si miroase de a fi scrise la comanda.Sper sa gresesc,dar cum gindesti tu,Roman, in ultimul timp, imi face sa cred ca-ti sta cineva in spate.Sper sa gresesc in privinta ta,dar in modul cum il aperi pe lupu in ultimul timp, ma face sa gindesc asa. Si nu cred intr-un viitor bun cu presedinte -unealta lupu dirijat de papusar

 4. Adrian Says:

  Ce prostie mare ca „PCRM trebuie sa-si schimbe denumirea si Voronin sa paraseasca cirma partidului”
  Chiar aia care au scris sau care s-a gandit la acesta ipoteza se gandesc bine?
  ASA CEVA NU POATE SA EXISTE, CE NE LUATI DE PROSTI? SAU SINT DOAR COMENTARII DE DRAGUL COMENTARIILOR.
  MEREU DUPA ALEGERI UNII ANALISTI SAU COMENTATORI FAC IPOTEZE STUPIDE SI ASTA MA ENERVEAZA RAU. STIM FOARTE BINE CA VOVA NUI PROST CA SA LASE PCRM SI INCA SA SCHIMBE ENUMIREA PARTIDULUI.
  ASEMENEA IPOTEZE ABERANTE SINT DAUNATOARE CREIERULUI NOSTRU CARE RECEPTEAZA ATITA INFORMATIE IEFTINA, IN LOC SA GAND MAI REAL.

 5. XXL Says:

  Mi-a placut adresarea catre Filat! Sper sa ajunga si la el ceia ce ai scris!

 6. Alex Says:

  Si eu sunt mirat de ultimele articole ale lui R. Mihaies, care sunt favorabile lui Lupu si papusarului

 7. Andrei Says:

  Negru si Bogatu au lins in fund si au elogiat pe alde Snegur, Lucinschi, Rosca si Urechean. Acum il ling intrun loc pe Napoleonul de Filat, agent prorus si prieten cu Smirnov. Rusinica Negruuu si Bogatiii

 8. Andrei Says:

  Nu pot fi comparati politrucii prafuiti care provin din urss -Bogatu si Negru cu analistul politic, care este si magistru in politologie de clasa inalta , care este Mihaes. Nu se compara

 9. Dmxmd Says:

  D.Mihaes nu stiti cine a cumparat Publika???

 10. valy Says:

  Filat devine o jigodie mai mare decit Lupu si PD. Ar fi bine sa dea demisia sa vina alt prim-ministru, ca Guvernul Filat e cel mai corupt din toate timpurile. Romane, de ce te uraste asa tare Filat? Sa stii ca fara comanda lui Filat, alde Bogatu si Negru nu scriau un rind despre tine.

 11. thracus Says:

  de dl tanase– analisti ca negru, bogatu, andrievski,tardea si o duzina de bloggeri mai lasa de dorit.adica niste analisti la coada vacii

 12. Marka Says:

  Este clar de mult timp ca dl. Negru este inregimentat politic, de dl. Bogatu inca nu stiu dar e posibil, cat priveste atacul mi sa parut foarte marsav iar raspunsul dvs. kiar excelent, la fel si recomandarile pentru maria sa.

 13. Denis Says:

  De fapt, nu Adi, ci Denis Cenusa…

 14. romanmihaes Says:

  merci, am corectat

 15. Navig8r Says:

  Acum vreo doua luni anticipam aceasta Alianta intr-un comentariu pe blogul dumneavoastra. Atunci nu era la moda sa discuti despre o asemenea Alianta. Desi n-am mai comentat pe blogul pe acest blog, am observat ca dupa acel comment ati luat in considerare si aceasta posibilitate. Nu trebuie sa fii mare analist politic ca sa intelegi de ce PDM sau PL nu se vor identifica niciodata cu comunistii sau sa-i intelegi pe oportunistii de serviciu.

 16. taaleex Says:

  din pacate cam asa Dl. Mihaies. Sa vedem ce iese dupa 5 iunie

 17. taaleex Says:

  „cam asa este”

 18. Stiri Says:

  Foarte cuprinzator articolul !

 19. marian Says:

  …nu cred in alianta de guvernare pldm-pcrm . numai daca ne uitam la declaratia amenintatoare si „violenta” – in premiera – a sefului delegatiei ue in moldova la adresa clasei politice de la chisinau si ne dam seama ca o participare a comunistilor la guvernare ar incheia rapid conturile iar conducta pe care vin banii europeni ar fi inchisa definitiv . ori tinind cont de situatia economica si sociala a moldovei asta ar insemna o catastrofa … falimentul . toata cresterea economica cu care se lauda filat s-ar prabusi in 2-3 luni de zile daca ue intoarce spatele moldovei … pentru ca actiunea europenilor ar fi urmata rapid si de sua , organismele financiare mondiale , banci , fonduri de investitii … nici macar nu merita sa luam in calcul asa ceva , atit de grave ar fi consecintele .

 20. marian Says:

  „Seful Delegatiei UE in Moldova: Luna de miere s-a terminat” … bine ca in sfirsit europa pune piciorul in prag . acum filo-rusii vor fi nevoiti sa se desconspire singuri . vor iesi la suprafata ca uleiul in apa … va trebui urmat un calendar strict de reformare a moldovei , cu data si ora intrarii in vigoare a noii legislatii necesare aderarii la ue . daca la 31 decembrie de pilda , lista nu e bifata , de pe 1 ianuarie 2012 robinetul european – si nu numai – se inchide . nu mai merge cu ducerea de nas a europenilor , cu ” hai sa ne facem ca facem reforme sa primim banii si sa ne umplem buzunarele noastre personale ” .

 21. Anat.Marin Says:

  D-le Mihăeş:

  Citesc analizele D-ră şi nu prea înţeleg de ce încă nu sunte-ţi în PNL? Aveţi pentru mine vre-o explicaţie? Dacă da,aşi fi bucuros să o văd înscrisă aici,sau cel puţin să mi-o comunicaţi la 060408828.

 22. Mirela Says:

  Citiți asta si veți înțelege care sunt planurile adevărate ale lui Filat si de ce rusii nu-l ating pe el. In acest context mizgilelile lui Negru sunt jenante și-l descalifica definitiv ca analist politic
  http://cubreacov.wordpress.com/2011/05/25/din-culisele-parteneriatului-strategic-ruso-german/

  Filat ne va federastiza in 5 minute daca rusii il vor sustine la putere. Ginditi-va la asta.

 23. Stalinus Says:

  Subscriu acestei analize.Dealtfel si eu am apostrofat derapajele jenant partinice ale celor doi corifei de la JDC..in ultimul timp JDc a devenit o foaie infecta de propaganda desantzata PLDM-ista…

 24. marian Says:

  „Voturile PLDM pleacă la PL”

  Retragerea lui Victor Bodiu din cursa pentru Primăria Chișinău a favorizat ratingul lui Dorin Chirtoacă, dar și a Partidului Liberal în general. Astfel, voturile PLDM pleacă la PL… EXACT CUM SPUNEAM EU … PL VA LUA SCOR BUN IN CHISINAU TRAGIND IN SUS PARTIDUL LA NIVEL GENERAL .

 25. MONTREAL Says:

  La o emisiune de la publika Tv pe 17 mai , nu tin minte data exact , unde era Chirtoaca cu dodon, am observat ceva foarte interesant p-u mine ––––––––––––––––––––––––––––– d-l dodon are chirurgie plastica facuta la BARBIA LUI––––––––––––––––––––––––––––––––– de ce eu anume asa cred :
  1) Pentru ca atunci cind apleca capul in jos, se forma o „GAURA ANORMALA DIN . DE VEDERE A ANATOMIEI UMANE -indata cum se termina barbia si se incepe gitul . in popor „gusa”
  2)d-le dodon este o persoana putin OBEZA, ca sa nu ofensez prea tare, din . de vedere al anatomiei ,el (dodon) ar fi trebuit sa aiba o „GUSA”, indata dupa barbie, de ce ? p-u ca atunci cind privesti fata lui atent de sus in jos, de la ureche in jos(spre barbie), logic fiind, AR FI TREBUIT SA FIE SI O GUSA (A DOUA BARBIE CARE APARE LA OAMENI GRASI , SI NU NUMAI, )
  3) Chiar si oamenii slabi au „GUSA” (A DOAUA BARBIE), chiar si eu o am atunci cind vreau sa lipes barbia de git, dar SURPIZE, D-L DODON NU IL ARE , IN ACEL LOC UNDE TREBUIE SA FIE O GUSA EL ARE O GAURA , EU CRED CA E ARTIIFICIALA
  ––––––––––––––––––––––– ESENTA FABULEI E URMATOARE–––––––––––––––––––––––––- STAFUL LUI DODON A INTELES CA LUI dodon II TREBUIE SA I SE FACA O OPERATIE ESTETICA, P-U CA LUMEA VAZIND O GUSA MARE LA ACEST CANDIDAT NU IL Va VOTA, GUSA REPREZINTA – SATUL, BUFTIT CU MINCARE SI MULTUMIT DE VIATA…––––––––––––––––– + DE 1.5 D-L DODON E LA ANTRENAMENTE INTESIVE P-U A SCADEA DIN GREUTATE–––––––––––––––––––– P-U CA FIIND ROTUND LUMEA TOT POATE SA- NU-L VOTEZE, LUMEA MOARE DE FOAME DAR EL IACA e GRASUT CA UN PORCUSOR… NU E BINE P-U POLITICA, va rog sa ma corectati, daca gresesc…

 26. amurgg Says:

  Vai de capul politicienilor maldaveni..E lesne de înteles ca maldavenii pupa-n cur frantuzeshte “marele frate” rus shi au mare grija sa nu cumva sa-i shtearga rujul..
  nushtiu ce mai ramane drag din plaiu nostru natal cu asha rasuri shi imbecili de policacati… cat vor sta in fruntea statului ( Plahuinik, Zalupu, Filatov, shi Vorona) nu vedem noi dreptate…
  aii sa-i chish in freza …!!!

 27. POSTELNICU Says:

  pt. Anatol Marin :
  crezi ca cineva treaz la minte, poate fi in aceeasi echipa PNL cu o isterica si fatarnica , mascata sub sloganele Re-Unirii cu România ? / ea este o a doua Rosca-2, super-ambitioasa, egoista si insetata de putere ! Vedeti ce scrie ea acum despre Dorin Chirtoaca inainte de alegeri – o adevarata CRUCIADA de anihilare totala a acestui tânar patriot.

 28. Advocaat Almere Says:

  Advocaat Almere…

  Nicolae Negru: Alianta PLDM+PCRM este posibila. Propaganda politica sau adevar? « Roman Mihăeş…

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: