Lichidarea instantelor economice: pro sau contra?

Comunicat de presă privind raportul de expertiză la proiectul Legii cu privire la modificarea şi completarea unor acte legislative (privind lichidarea instanţelor judecătoresti specializate)

Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei,  la solicitarea Comisiei juridice numiri şi imunităţi a Parlamentului Republicii Moldova, a efectuat expertiza coruptibilităţii  proiectului Legii cu privire la modificarea şi completarea unor acte legislative (privind lichidarea instanţelor judecătoreşti specializate).

În raportul de expertiză s-a arătat că invocarea argumentului ineficienţei instanţelor specializate nu are suport ştiinţific, statistic şi practic. Astfel, potrivit Opiniei CSJ nr. 5s-241/09 din 27.11.2009 şi statisticii privind activitatea instanţelor judecătoreşti în anii 2009-2010,  judecătoriile economice au fost cele mai solicitate, iar procentul de cauze soluţionate este considerabil, în comparaţie cu instanţele de drept comun.

Totodată, argumentele autorului proiectului de Lege privind gradul înalt de corupţie în cadrul instanţelor judecătoreşti economice;  dosarele costisitoare, pierdute la CEDO de către Republica Moldova din vina judecătorilor instanţelor economice;  dificultăţile întîmpinate de către agenţii economici din ţară, care îşi desfăşoară activitatea în alte localităţi şi sînt nevoiţi să apeleze la instanţele economice amplasate exclusiv în mun. Chişinău,  nu sînt probate prin: dosare penale pe cauze de corupţie care să fi fost pornite împotriva judecătorilor instanţelor economice; sume concrete care să demonstreze că preţul dosarelor soluţionate de către instanţele economice şi pierdute la CEDO ar fi mai mare, în comparaţie cu preţul dosarelor soluţionate de către instanţele de drept comun; numărul mare de judecători ai instanţelor judecătoreşti economice responsabili de condamnarea Republicii Moldova la CEDO.
Lichidarea instanţelor judecătoreşti economice şi transferarea judecătorilor acestora în alte instanţe judecătoreşti nu ar putea rezolva eficient problema prevenirii şi combaterii corupţiei invocate în cadrul acestor instanţe, deoarece „obiectul coruperii” nu este instanţa propriu-zisă, ca instituie specializată, dar persoanele care activează în cadrul acesteia şi care nu pot fi persecutate în baza unor supoziţii.

Nota de fundamentare la proiectul Legii nu conţine informaţie concludentă despre compatibilitatea proiectului de lege cu reglementările legislaţiei comunitare (a UE).

Raportul de expertiză a mai constatat că cuantumul cheltuielilor financiare nu este estimat, că lipseşte analiza de impact a reglementării, iar nota informativă la proiect nu oferă date statistice privind numărul agenţilor economici şi concentrarea acestora în localităţile din Republica Moldova, care ar putea fi sarcina judecătoriilor raionale în cazul transferării către acestea a competenţelor instanţelor specializate etc.

În concluzia raportului s-a arătat, că:

1.Costurile reale de implementare a prevederilor şi reorganizărilor prevăzute în proiectul de lege nu au fost evaluate, deşi asemenea calcule ar fi necesare pentru a evalua efectul scontat în raport cu „preţul” şi beneficiile implementării acestui proiect.

2. Anterior, reformele instituţionale şi procedurale respective au întîmpinat anumite deficienţe, inclusiv şi din cauza promovării pripite, fără consultare prealabilă plenară şi cu implicarea tuturor subiecţilor interesaţi.

3. Promovarea proiectului fără pregătire temeinică poate amplifica ori spori problemele din justiţie, fără să asigure soluţii eficiente pentru problemele deja existente.

4. În scopul evitării situaţiilor de conflict şi a acuzaţiilor de promovare a unor schimbări pe segmente înguste, ar fi raţional ca proiectul de lege respectiv să fie promovat în cadrul unui pachet mai amplu de modificări ale legislaţiei din domeniul justiţiei, astfel încît toate acţiunile de reformă să fie bine conceptualizate şi coordonate, să fie excluse viitoare probleme sistemice de funcţionare a justiţiei.

5. Deciziile în materie necesită examinare şi argumentare profundă, precum şi dezbateri calificate, la care să participe iniţiatorii deciziei, exponenţii sistemului judecătoresc şi reprezentanţi ai instanţelor care urmează a fi desfiinţate, precum şi alţi subiecţi interesaţi.

http://capc.md/ro/events/38.html

http://capc.md/ro/expertise/avize/nr-351.html

http://www.privesc.eu/Arhiva/4575/Centrul-de-Analiza-si-Prevenire-a-Coruptiei–Lichidarea-instantelor-judecatoresti-specializate-este-oare-argumentata-din-punct-de-vedere-stiintific-

P.S.

Va propun sa cititi analiza pertinenta realizata de catre CAPC, care este condusa de Galina Bostan.
Partidele AIE ar trebui sa revizuiasca politica in ce priveste instantele economice.

Opinia mea privind acest subiect atit de disputat in AIE, este ca trebuie desfiintata doar Curtea de Apel Economica, insa trebuie pastrate judecatoriile economice de circumscriptie. Astfel in afara Judecatoriei Economice de Circumscriptie Chisinau, care judeca litigiile economice din intreaga tara, trebuie instituite inca doua instante, una la Cahul si alta la Balti, si astfel se rezolva si problema demonopolizarii judecarii acestor cauze.

Anunțuri

6 răspunsuri to “Lichidarea instantelor economice: pro sau contra?”

 1. MAREA DACIE Says:

  Forul Democrat al Românilor din Republica Moldova
  cere guvernelor de la Bucuresti si Chisinau
  sa reuneasca pana in 2012, Basarabia cu Romania
  ——————————————————————————-
  http://www.rgnpress.ro/categorii/eveniment/1979-forul-democrat-al-romanilor-din-republica-moldova-cere-guvernelor-de-la-bucuresti-si-chisinau-sa-reuneasca-pana-in-2012-basarabia-cu-romania.html

 2. eu Says:

  Roma, spune si mie ca jurist juristului-cu ce sunt mai buni traktoristi si traktoristele de pe teilor,4 decat, sa zicem, Maria sau sf. Aurel? chiar asa de greu de inteles ca prin lichidarea CAE si jud. ec nu se obtine nimic, competenta va trece la alti prosti si hoti gen ?

 3. marian Says:

  Prim-ministrul Vlad Filat a paricipat astăzi, 25 mai, la şedinţa Sinodului Mitropoliei Moldovei şi a promis că Guvernul va revedea decizia de înregistrare a Ligii Islamice în Republica Moldova. La rândul său, ÎPS Vladimir a asigurat că în continuare clericii se vor ruga pentru conducerea ţării… INCREDIBIL , SOCANT , DE NEMAINTILNIT IN TARILE CU O DEMOCRATIE SOLIDA SI AUTENTICA … ACEST FILAT DORESTE SA DUCA MOLDOVA IN UNIUNEA RUSIA-BELARUS SAU IN UNIUNEA EUROPEANA ? CE SA REVADA ? IN MOMENTUL SCHIMBARII PRIMEI DECIZII – CORECTE – , MOLDOVA SE PUNE CLAR SI DEFINITIV IN AFARA EUROPEI DEMOCRATICE SI CIVILIZATE . PROBABIL O „REVEDERE” A DECIZIEI DATE AR CREA UN VAL URIAS DE NEMULTUMIRE DIN PARTEA ATIT A LUMII LIBERE CIT SI A TARILOR CU RELIGIE MAJORITAR ISLAMICA . PUR SI SIMPLU MOLDOVA AR FI IZOLATA PE PLAN INTERNATIONAL MAI RAU CA PE VREMEA COMUNISTILOR LUI VORONIN . ASTA SE DORESTE ? ATUNCI SA IASA IN FATA FILAT SI SA ANUNTE RENUNTAREA LA VECTORUL EUROPEAN SI INTOARCEREA CU TOATE FORTELE SPRE ESTUL CSI – FALIMENTAR SI TOTALITAR . O SCHIMBARE A DECIZIEI AR INSEMNA TRECEREA MOLDOVEI LA UN REGIM CA IN IRAN … FUNDAMENTALIST RELIGIOS . CE PARERE AVETI DOMNULE MIHAES ?

 4. marian Says:

  INTR-ADEVAR UN MANIFEST CURAJOS SI MAI ACTUAL CA ORICIND … ANUL ? 1984 ! ASTAZI ? 2011 ! SE VEDE CEL MAI BINE CIT A BALTIT MOLDOVA IN ACESTI ANI … O MULTIME DE PROBLEME RIDICATE ATUNCI LE DISCUTAM SI ASTAZI CA NISTE NEBUNI INTERNATI LA “ODIHNA” . IN AFARA UNEI “INDEPENDENTE” RUGINITE DE ATITA VOTKA RUSEASCA SI DATA CU VOIE DE LA INALTA POARTA , NIMIC …BEZNA …INTUNERIC … MUMIA LUI KHEOPS . 27 DE ANI MAI MULT PIERDUTI . 27 DE ANI FURATI DIN VIATA UNUI POPOR SARMAN , UCIS , JECMANIT SI BATJOCORIT … Iata textul original al “Manifestului – Apel”
  lansat in iunie 1984 de Vasile Vâşcu / 1940-2010 /, activist de prim-rang al partidului comunist de atunci si mare patriot român, actiune pentru care a fost trimis in Gulag-urile rusesti timp de 14 ani. In 2003 a publicat la Chisinau cartea “Batalia Pentru Demnitate”.
  —————————————————————————-
  Moldoveni si Moldovence,
  Patrioti ai neamului nostru !

  In ajunul aniversarii a 60-ea a formarii RASSM, care va fi marcata la 20 octombrie 1984, noi, moldovenii, bastinasii acestui pamânt, trebuie sa cerem drepturile noastre la limba de stat, dezvoltarea si avansarea cadrelor nationale, asa cum prevede politica nationala a PCUS. Exemplu pentru noi trebuie sa serveasca Republicile Baltice, Gruzia si Armenia, care au consfintit prin constitutia lor sovietica limba nationala a bastinasilor in calitate de limba de stat.

  Noi traim de sute de ani pe pamântul moldovenesc, mostenit din mosi-stramosi, insa suntem mereu condusi de venetici si straini. Astazi suntem umiliti de presiunea organelor de partid si de stat, siliti sa vorbim in limba rusa, care este straina neamului nostru.

  Cine sunt acei care ne conduc ? In majoritate: rusi, ucraineni si reprezentanti ai altor natiuni, care au venit aici nechemati si au devenit o povara in calea noastra spre libertate nationala. Din componenta secretarilor comitetelor orasenesti raionale de partid peste 70 % sunt ne-moldoveni, la ministere si comitetele de stat 80-90 % din angajati sunt nebastinasi. Oriunde te-ai adresa in limba moldoveneasca, ti se raspunde in limba rusa. Apropae nici unul din venetici nu doreste sa insuseasca limba moldveneasca. Cât timp vom rabda aceasta rusine nationala ?

  Situatia se agraveaza din motivul ca copiii nostri insusesc prost limba materna, fiind siliti sa faca studiile in scoli, tehnicumuri si institutii superioare in limba rusa.

  In Chisinau astazi exista oficial numai 8 scoli nationale, celelate 80 sunt sau numai ruse sau moldo-ruse, directorii si pedagogii fiind in majoritatea lor vorbitori de limba rusa. La Bender si Tiraspol exista numai câte o scoala cu predare in limba moldoveneasca, iar la Râbnita – nici una.

  O astfel de situatie nu mia poate fi tolerata !

  In anul 1940 pamânturile moldovenesti au fost rupte din hotarele istorice ale Basarabiei si trecute arbitrar de catre clica lui Stalin si Molotov in componenta Ucrainei. Este vorba de fostele judete Hotin, Cetatea Alba, Ismail. Aceasta este o nedreptate istorica care trebuie sa fie reparata.

  A sosit timpul sa ne unim cu totii, noi, moldovenii, si sa desclaram deschis drepturile noastre la folosirea limbii materne in organele de partid si de stat, cresterea retelei de scoli nationale in orase si retrocedarea pamânturilor stramosesti.

  Pentru a ne onora demnitatea noastra nationala, trebuie sa ne unim si sa cerem insistent respectarea drepturilor noastre istorice.

  FIECARE DIN ACEI CARE VOR PRIMI ACEST APEL SA-L TRANSCRIE IN 10 EXEMPLARE SI SA-L TRANSMITA CELOR MAI APROPIATI PRIETENI, ADEVARATI PATRIOTI AI NEAMULUI NOSTRU.

  Ne bizuim pe participarea cea mai activa a elevilor si studentilor, a tuturor tinerilor. Trimiteti acest Apel invatatorilor, medicilor, colegilor din scoli, tehnicumuri, intitutii de invatamânt superior si scriitorilor, lucratorilor de partid si comsomol !

  Chemarea noastra este – Unire Moldoveni !
  Dreptatea si Adevarul sunt de partea noastra !

  FRONTUL PATRIOTIC DIN MOLDOVA
  Chisinau, iunie 1984

 5. denean01 Says:

  Domnule Mihaies am stat si v-am urmarit in toate aparitiile dvs si sincer v spun va respect foarte mult.Sunt un investitor sa zicem si am venit sa investesc intara unde s-a nascut unii din parintii mei (iar sa zicem mama ) si si sa dau de lucru la oameni dar din pacate nu sint lasat de unele elemente cum ar fi Union Fenosa (a batut-o pe sotia mea) mi s-au facut dosare si invinuiri de tot felul ca acum stau cu frica in sin ca sa nu ma expulzeze si raman cu ochii in soare .Am sezizat organele de stat si parca vorbesc in punga .Daca am ajuns sa spun intr-o tara care se vrea in europa ca daca mai vine cineva de la Union Fenosa sau de alltundeva si ma hartuiasca incep sa trag ca prostul .In oameni care se cred Putin sau nu mai stiu eu cine .Pentru ce toate astea pentru putere sau sa arate ca este mai destept ca altul?Sint veteran de razboi Angola,Kuweit,Kosovo nu am stat si am mincat paine cu sana ca altii mi-am riscat viata in razboaie provocate de idioti ca ei .este strigator la cer ce se intimpla nu am crezut in viata mea ca eu pot sa fiu calcat in halul acesta in picioare de niste oameni idioti.Daca ai dau in judecata nimic nu fac ca judecatorii sint analfabeti iar altii drept sovietici .Oare nu se poate face nimic in aceasta tara ?

 6. Chiar vrei ca siteul dvs. sa ajungă pe prim... Says:

  Chiar vrei ca siteul dvs. sa ajungă pe prim……

  […]Lichidarea instantelor economice: pro sau contra? « Roman Mihăeş[…]…

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: