Cine va crea partidul „alba ca zapada”?

Sociologii declara ca circa 40% din electoratul moldovenesc este nemultumit de actuala clasa politica si ca  ar dori sa voteze alt partid, necompromis, cu tineri reformisti, pe care l-au denumit generic” alba ca zapada”. R.M. a fost prost gestionata, furata si adusa de actuala clasa politica la nivelul de cea mai saraca tara din Europa.
In 2007 pe pozitia de partid nou s-a plasat PLDM, care a avut impreuna cu PL, rolul debarcarii comunistilor de la guvernare, si asa se explica de ce  PLDM a avut un scor atit de mare de tocmai 29% in alegerile din 28 noiembrie 2010. In prezent insa PLDM s-a transformat in AMN-2, partid conformist si nomenclaturist, care nu poate asigura reformele atit de necesare pentru integrarea in UE.  Filat care a discutat si negociat recent cu Voronin diverse scenarii, si care l-a promovat pe Urechean in fruntea Curtii de Conturi , si-a aratat limitele si si-a epuizat resursele de reformator. Plecarile lui Godea si Tanase din PLDM sunt un indicator clar al schimbarii esentei acestui partid, din unul reformator si democratic , in unul autoritar si protector al nomenclaturii hapsine de toate culorile..
Pe de alta parte scade increderea si in AIE, componentele careia se cearta permanent si nu reusesc sa conlucreze eficient, si exista riscul revenirii comunistilor nereformati la guvernare , ceea ce ar putea sa se constituie intr-o adevarata catastrofa nationala. Riscul de a deveni Bantustan european pentru R.Moldova nu poate fi exclus.
Nimeni nu poate garanta ca la viitoarele alegeri parlamentare nu vor cistiga comunistii,  si impreuna cu alte forte , vor forma viitoarea guvernare.
Astfel a aparut o necesitate obiectiva, o comanda sociala chiar, de a fi creat un partid, o miscare larga, sau chiar un front democratic, care sa asigure continuitatea guvernarii democratice, modernizarea si europenizarea R.Moldova.

In acest contecst trebuie privite si plecarile fostilor prim vice-presedinti a PLDM, care au parasit corabia care incepe sa prinda apa. PLDM de azi, nu va mai fi nicodata ce a fost la 7 aprilie 2009 si 28 noiembrie 2010, si are toate sansele sa repete soarta AMN daca nu se reformeaza din temelii. Godea a anuntat deja ca va construi un nou partid, acuzind clasa politica actuala de coruptie si protectionism. Godea incearca in aceasta campanie, repetarea scenariului Oprescu, care a functionat la Bucuresti, insa chiar daca nu reuseste sa cistige batalia pentru capitala, Godea isi pregateste o lansare a propriului proiect politic.
Cu siguranta si Alexandru Tanase nu se va retine mult timp la Curtea Constitutionala, si mai aproape de urmatoarele alegeri parlamentare se va implica din nou in politica activa. In fruntea unui partid nou, reformist, trebuie sa fie personalitati exponente a tinerei generatii de politicieni, cu imagine pozitiva. Fara indoiala ca nucleul noului partid trebuie sa-l constituie tinerii, cu studii de calitate, personalitati cu calitati  morale inalte, care sa nu fie santajabili si murdariti de fostul kgb si pcm.
Nu poate fi exclus nici scenariul in care se vor regasi in acelasi partid sau alianta politica, Chirtoaca, Godea,  Tanase si altii.

In concluzie, in 2007, Moldova dupa 8 ani de neocomunism, a avut nevoie de un partid  de masa care sa-l dea jos pe Voronin de la guvernare, si acesta a fost PLDM. In 2011 Moldova are nevoie de un alt partid de masa, condus de tineri reformatori, necompromisi, sau un Front democratic daca doriti, care impreuna cu alte partide democratice care vor accede in Parlament, sa nu permita revenirea comunistilor la guvernare, sa efectuieze reformele necesare si sa conduca ferm tara spre UE.
Cine va fonda partidul „alba ca zapada” si mai ales cine poate fi liderul acestuia?

33 răspunsuri to “Cine va crea partidul „alba ca zapada”?”

 1. LOCOMOTIVA de VEST Says:

  Iata câteva personalitati,
  care ar putea conduce locomotiva democratica a Moldovei de Est:

  – general ION COSTAS
  – deputatul ILIE ILASCU
  – studentul DAMIAN HANCU
  – activistul ILIE BRATU
  – presedintele TRAIAN BASESCU

 2. tabarnak Says:

  Anul 2013

  Autorul: Analistul Politic Roman Mihaies:

  Cine va fonda partidul “cenusareasa”?

  In 2011, Moldova dupa 2.5 ani de „AIE-1 si AIE-2, a avut nevoie de un partid de masa care sa-l dea jos pe Filat de la guvernare, si acesta a fost partidul ABCD in frunte cu A.Tanase, Godea, Chirtoaca.
  Pe de alta parte scade increderea si in ABCD, componentele careia se cearta permanent si nu reusesc sa conlucreze eficient, si exista riscul revenirii „democratilor” nereformati ai lui Filat la guvernare, ceea ce ar putea sa se constituie intr-o adevarata catastrofa nationala.
  Azi, in 2013 Moldova are nevoie de un alt partid de masa, care impreuna cu alte partide sa nu permita revenirea filatelistilor la guvernare.
  Cine va fonda partidul “cenusareasa” si mai ales cine poate fi liderul acestuia? Sa fie capabil sa cerseasca mai multe fonduri si granturi de la UE si SUA?

 3. ASASINATE KGB - poetul ION GHEORGHITA Says:

  Poetul ION GHEORGHITA –
  s-a nascut pe 3 aprilie 1939 in satul Larga, judetul Cernauti. Dupa absolvirea Universitatii din Cernauti, a lucrat redactor la ziarul „Zorile Bucovinei”, redactor la revista „Moldova”, redactor-sef al Colegiului de traducere al USM. A semnat mai multe volume de versuri, majoritatea dintre care pentru copii, dar si dramaturgie, si publicistica.

  Mihai Cimpoi :
  „ ION GHEORGHITA a fost un spirit rector al reinnoirilor in perioada Renasterii basarabene, facand sa fie promovat adevarul despre noi, cei de la „marginea câmpiei” române”.

  Poetul martir Ion Gheorghita a fost asasinat de persoane necunoscute la 28 noiembrie 1991 in fata blocului sau.
  UNIONIST VEHEMENT.

  fotografia lui:
  http://www.timpul.md/articol/-ion-gheorghita-70–copil-al-firii-si-al-primaverii-1387.html

 4. Sibereacul Says:

  -CARE V-A FI INTERESUL la cei (din umbră) ce v-or organiza partidul nou!?
  -CARE V-A FI INTERESUL celor care au organizat (din umbră) PLDM -„partid LIBERAL dm” cu doctrină conservatoare (!?) în timp ce erau PN LIBERAL cu deputatul V.Pavlicenco, şi P LIBERAL cu D.Chirtoacă Primar General!? Avînd în vedere că Dl Filat a lucrat cu Dl Lucinschii şi Putin este „fanul” Dlui Filat
  -CINE DIRIJAZĂ, (din umbră), DE CE actualmente nu că critică, dar chiar ponegresc PL, Dnii Ghimpu şi mai ales pe D.Chirtoacă nu doar propaganda Rusiei, PCRM (Voronin) şi PPCD (Roşca), dar şi PNL (V.Pavlicenco) şi C.Tanase „Timpul” !?

 5. kosti Says:

  Mihaies,iti propun un titlu mai sugestiv:”A cui va fi Alba ca Zapada?”

 6. Alexandru Panfilii Says:

  Cu panglica Sf. Gheorghe în piept Chirtoacă înjugat de Ghimpu este numai bun pe rolul Albei ca Zăpada.

 7. romanmihaes Says:

  Am o rugaminte la toata lumea, fara calomnii. Inteleg ca e campanie electorala si partidele au oameni care se ocupa de Internet, care arunca compromat, dar aici va rog veniti cu comentarrii la articolul care este postat.

 8. kosti Says:

  Nu-l faceti pe Ghimpu Mos Gerila,avem atitea…si nici pe Chirtoaca Alba ca zapada…dar cine stie…

 9. stefan Says:

  CE PUTETI SPUNE DESPRE GODEA,CA FIIND COLEG DE FACULTATE, COLEG DE FARFURIE? ESTE INTRADEVAR UN ADEVARAT PATRIOT SAU MAI ESTE CEVA LA MIJLOC?

 10. romanmihaes Says:

  Nu am fost coleg de facultate cu Godea, l-am cunoscut la mitingurile studentesti din 1995. Apreciez la el curajul si incercarea de a spune lucruruilor pe nume. AIE are nevoie de un imbold pentru a continua politica reformelor.

 11. mircea.ro Says:

  încerc un răspuns,cei 7 pitici! există aşa ceva,după umila mea părere ,prin Liechtenstein şi pare-mi-se în Groenlanda.Dacă judecăm după pib-ul realizat nu este o diferenţă foarte mare între Moldova şi principatul cu capitala la Vaduz;deci s-ar putea,cine ştie!

 12. lazar buzut Says:

  in moldova lui papura vody toate partidele sau si se nasc la comanda si cu suport material si logistic ale strainilor cu exceptia unui singur cel liberal. concluzia este ca toti cei ce gandesc si tin la palma de pamant cu acest frumos nume MOLDOVA sa se incadreze in partidul liberal.tineti minte, pana cand nu se va intampla asta, nu vom prospera, nu vom intra in europa.

 13. marian Says:

  un partid nou de perspectiva nu poate fi ridicat tot de „fosti” . deci si fara godea … iar orientarea sa trebuie sa fie nationala-intransigenta in primul rind . vedem si cazul pld care in probleme de substanta nu se mai deosebeste deloc de pd de pilda … cum creste putin un partid de centru-dreapta cum ii apuca betia puterii , a cresterii cu orice pret in sondaje si incepe derapajul haotic spre centru-centru-stinga … asta nu e politica responsabila si serioasa . aceste derapaje ideologice nu reprezinta altceva decit mascarea neputintei , a impotentei politice . adversarii politici o vor lua ca un semn de slabiciune … nu e nevoie sa-ti agati in piept o panglica cu tenta sovieto-imperialista sa dovedesti ca esti responsabil . doar cine va ramine tare in credinta lui va impune respectul adversarilor politici . unde mai e astazi amn care lua si 17% odata ? unde va fi miine pld ? vor dispare in neant ca si cum n-ar fi existat niciodata . daca va apare un nou partid acesta nu poate fi decit de dreapta si national pentru ca reformele adevarate , autentice , de care e nevoie pentru aderarea la ue nu vor fi facute niciodata de o stinga radicala sau un centru-stinga ce mustesc a sovietism …

 14. lazar buzut Says:

  godea e cu sovestea intreaga

 15. marian Says:

  am mari dubii cu un nou partid „alba ca zapada” … de ce ? pentru ca la ora aceasta diferentele sunt mici intre toti politicienii . pe toti ii intereseaza ziua de azi nu si cea de miine … clasa politica reprezinta un esantion din marea masa a populatiei . se formeaza miine un nou partid … si ce-i cu asta ? poimiine va fi clamata necesitatea unui nou partid …partidul „scufita-rosie sau albastra” … de ce sa nu se duca lupta din interiorul partidelor deja existente ? si ma refer la pld si pl … pentru ca asa vom fugi ca beduinul in desert dupa fata morgana la nesfirsit . vom astepta cu gurile cascate mereu aparitia partidelor „salvatoare ale natiei ” sau mesianice iar responsabilitatea nu va fi a nimanui nicicind …

 16. viorel Says:

  Cu siguranta ca in fruntea acestei miscari trebue sa se afle Dorin Chirtoaca,Alexandru Tanaase si Mihai Godea.Acesti baeti nu sa-u compromis cu nimica,au o verticalitate credibila in rundul alegatorilor,mai ales a celor dezamagiti si accelor indecisi.
  Filat este BANCROT,el poate sa fie in echipa numai cu hotul si banditul Vorona,acolo el singur se-a cautat si se-a gasit locul. El a gindit ca cu picaleile sale se va mentine pe scena politica,dar nu a fost sa fie,el cu siguranta va fi taxat.
  El trebue urgent sa se intilneasca cu rivalul sau Rosca si sa-l intebe cum acest tradator se simte in actuala sa ipostaza.
  Asa mai mult nu se poate,daca promiti trebue sa faci,daca nu atunci pleaca de pe scena politica.Voronin te-a jucat fiesta.Toate intilnirile cu acest julic tea compromis ca politician,Domnule Filat! Trebuea sa coordonezi aceste lucruru cu FONDATORII PLDMului,cu cei din Alianta,dar sa nubte duci la intilniri din propria initiativa,ca un hot la furat fin .

 17. cornel Says:

  D. Mihaes am mult respect fata de analizele dumneavoastra dar tot ce scrieti de la un timp nu este decat inventarea bicicletei! O singura INTREBARE si sper sa primesc raspuns la ea: Ce poate aduce NOU acest istoric Godea si carierist Tanase fata de ceea ce ofera PL si GHiMPU! DC tot ai evitati numele lui Mihai Ghimpu singurul politician care a declarat ziua de 28 iunie ziua ocupatiei! Tanase si Godea spuneau ca nu e momentul si societatea nu e pregatita…poate societatea va fi pregatita numai atunci cand ei insasi vor spune pt. ca atunci voturile vor merge spre ei! Si inca ceva…nu il bagati in aceeasi oala pe Chirtoaca Godea si Tanase (Godea e tradator sau cal troian, Tanase e legat cu Plahotniuc dar Chirtoaca e curat). In final va place sau nu numai PL ajutat de intelectuali si oameni de afaceri curati vor scoate Rep. Moldova din rahat!

 18. sandel Says:

  pentru viorel sialtii care il doresc pe godea in fruntea miscarii.Voi ati cazut din patuc la maternitate.Faptul ca ne prosteste cu cele 13000 de iscalituri adunate in 20 de ore ,nu-i face cinste. E un mincinos ca si ceilalti politicieni. Si cred ca va ajunge ca si ceilalti tradatori

 19. sandel Says:

  ca si cei care au procedat ca si el

 20. pirelli Says:

  De facut un partid nou nu e greu. Problema noastra cea mai grava este impotenta de a impiedica infiltrarea sa de catre kaghebisti si de slugile acestora (mancurti, coloana a 5-a, maldavenisti). Care va fi mecanismul intern de control prin care cineva simpatizant sau asociat cu interesele imperiului de la rasarit sa nu ajunga la conducere? Se stie ca kgb-ul a actionat si actioneaza nestingherit prin partile acestea, dar putini se intreaba: cine e persoana in cauza, si ce vom face ca sa nu ne mai tina din drumul nostru european, acum si pe viitor? In functie de raspunsul la intrebarile de mai sus se va cunoaste daca un politician face parte din noua clasa politica din RM, sau reprezinta vechile regimuri.

 21. hayek Says:

  trebuie de format un partid care sa promita ca nu va face nimic, si ii va opri din actiune pe toti cei care promit ca fac ceva, fiindca politicienii sant oamenii care promit, dar nu fac, deaceea nici nu trebuie sa asteptam sa faca ei ceva
  Cand va aparea partidul care va zice ca „promit cu mana pe inima ca nu voi face nimic, fiindca daca incerc sa fac ceva devin corupt, mai bine nu fac nimic!” atunci sa stiti ca a aparut partidul oamenilor care nu mint

 22. opinie Says:

  64% dintre români consideră că unirea ar fi benefică pentru Republica Moldova, iar 47% că ar fi benefică pentru România.57 % dintre români cred că URSS este vinovată de pierderea Basarabiei de către România.

  Pe scala sentimentului de apropiere dintre români și alți cetățeni, apare că ne
  simțim cel mai aproape de locuitorii Republicii Moldova – răspunsurile indică
  faptul că apropierea față de ei este mai mare decât faţă de orice altă minoritate.
  64% dintre cei chestionați consideră că unirea ar fi benefică pentru Republica
  Moldova, iar 47% că ar fi benefică pentru România.
  http://www.soros.ro/ro/fisier_acord_comunicate.php?document=1257

  Radio France International:
  AUDIO

  [audio src="http://m.rfi.ro/sites/default/files/audio/2011/05/12/modul-studiu-moldova.mp3" /]

  Data: Joi, 12 Mai 2011

  Studiul Fundaţiei Soros „Republica Moldova în conştiinţa publică românească” relevă o serie de lucruri contradictorii când vine vorba despre percepţia românilor privind Republica Moldova şi cetăţenii moldoveni.
  Unul dintre lucrurile care se contrazic ar fi percepţia despre unirea României cu Republica Moldova după cum explică conferenţiarul universitar în cadrul SNSPA, Liliana Popescu.

  Totodată, 57 la sută dintre români cred că URSS este vinovată de pierderea Basarabiei de către România. În privinţa Transnistriei aproximativ 74% se pare că nu ştiu despre ce e vorba.

  Pe de altă parte, 66 la sută dintre români susţin sprijinul din partea României pentru aderearea Republicii Moldova la Uniunea Europenă dar sunt dezinteresaţi de subiectele privind Republica Moldova.
  România oferă posibilitatea redobândirii cetăţeniei române pentru cetăţenii moldoveni şi mai oferă în prezent un total de 5 mii de burse pentru tinerii moldoveni. Publicist, comentator la platforma Critic Atac, Victoria Stoiciu, spune că românii sunt dezinteresaţi de politicile României faţă de Republica Moldova.

  Studiul Soros mai arată că românii îi văd pe moldovenii de peste Prut ca fiind muncitori şi harnici, uniţi şi paşnici. 49 la sută dintre repondenţi afirmă ce “le place mult” felul în care vorbesc locuitorii din Republica Moldova.
  Studiul Fundaţiei Soros „Republica Moldova în conştiinţa publică românească” a fost realizat pe un esantion de peste 1547 de persoane, în perioada noiembrie-decembrie 2010.

  http://m.rfi.ro/articol/stiri/social/82-romani-neinformati-republica-moldova

  aceasta informatie n-a aparut in mass media din Republica Moldova.

 23. IOACHIM Says:

  INTERESANT, CE VA ZICE „ACADEMIA CATAVENCU ”

  DE O ALBA CA ZAPADA DIN BASARABIA ?

  http://actiunea2012.ro/presa

 24. John Connor Says:

  PENTRU FILAT,STRANIU, DAR INTILNIREA CU SMIRNOV PE STADIONUL ACELUIA DIN TIRASPOL,PLECAREA LUI (SI NU NUMAI)LA MOSCOVA REPEJOR(CA O JUCICA), INTILNIREA CU VORONIN,SI ALTE FIGURI,NU L-AU TREZIT DIN SOMNUL MIOPII LUIPINA CIND DIN PARTID L-AU PARASIT CO-FONDATORII ,SI CEI MAI DE INCREDERE…
  aCUM ,CREDETI-MA CA EL PE ZI CE TRECE RAMINE INCONJURAT DE PERSOANE TOT MAI DIOCHIATE(NUMAI TIPUL CARE LA INLOCUIT PE GODEA SA VEDE-TI CE PROBLEME O SA CREEZE IN PARTID), DAR NU VREAU SA-I ATRAG MARE ATENTIE CACI DEGRABA VA VENI MOMENTUL SI LUMEA D SA AFLE DESPRE MAI MULTI CARE AU RAMAS IN PLDM SA-L SUPRAVEGHEZE PE FRUMOSUL DE FILAT SA INDEPLINEASCA EXACT ASA CUM II TREBUE BATRINULUI (BLESTEMAT)LUCINSCHI…MAI IN SCURT NU PREA VREAU SA VA POVESTESC LUCRURI „INTERESANTE” ,CA SA NU-MI SPUNE-TI CA-S ABERATII…
  APROAPE TOTI CEI CARE JUDECA DREPT, INTELEG, CA LOCUL LUI A.TANASE , M.GODEA, TINARUL VIERU, VASILCAU,DAR CI A DUMITALE STIMATE MIHAESI, ESTE IN PARTIDUL LIBERAL SAU PNL.
  IAR FILAT DACA VEDWE CA SE SCUFUNDA CRABIA PLDM, SA CREEZE DEJA SINGUR –PARTIDUL CENTRAT DREPT PEOPARTE–PCDP.

 25. Blogurile din Basarabia şi campania pentru primăria Chişinăului Says:

  […] Roman Mihăieş vede în răzgândeala lui Filat o ocazie pentru apariţia unui nou partid la Chişinău. Mai curat, mai uscat… […]

 26. Trubadur Says:

 27. John Connor Says:

  THE BEST!!!

 28. Anat.Marin Says:

  D-le Mihăeş:
  Rog să enumeraţi aici motivele din care aceşti oameni pentru care nu se prea motive de a nu fi respectaţi, ce au de gînd să formeze acest nou partid, nu ar adera cu toţii la PNL?
  D-na Vitalia nu odată a spus că e gata să predea conducerea cuiva ce ar promova reformele democratice şi cauza naţională mai bine ca D-ei.
  De ce trebuie de reinventat bicicleta,nu mai bine de întărit bicicliştii?

 29. Anat.Marin Says:

  Rectificare:
  I-am dat o întrebare d-lui Roman Mihăeş în articolul d-lui despre partidul “Alba ca zăpada”.
  Consider că merită să fiţi la curent şi d-ră şi să urmărim ce ne v-a răspunde d-l MIhăeş.Iat-o
  D-le Mihăeş:
  Rog să enumeraţi aici motivele din care aceşti oameni pentru care nu se prea văd motive de a nu fi respectaţi, ce au de gînd să formeze acest nou partid, nu ar adera cu toţii la PNL?
  D-na Vitalia nu odată a spus că e gata să predea conducerea cuiva ce ar promova reformele democratice şi cauza naţională mai bine ca D-ei.
  De ce trebuie de reinventat bicicleta,nu mai bine de întărit bicicliştii?

 30. Trubadur Says:

  Secvente din filmul “The Soviet Story” priviti aici:

 31. Manole Says:

  FASCISMUL = COMUNISMUL

  Rusia = Germania si azi? Putin= Merkeli?

  Iata cuma fost semnat Pactul Ribbentrop-Molotov.
  Priviti aici cum fascistii impreuna cu rusii mergeau impreuna…

 32. Partidul Românilor din Spania candidează la localele din 22 mai în patru localități spaniole | StirileMedia.ro Says:

  […] Cine va crea partidul “alba ca zapada”? « Roman Mih?e? […]

 33. Manole Says:

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: