Impresii despre campanie – 1.

Incepind de astazi voi scrie o serie de comentarii despre campania electorala care s-a declansat. Inca odata reiterez ca nu voi participa in calitate de candidat la locale. Au fost negocieri, dar am decis sa ramin comentator independent.
Am analizat si propunerea de a candida independent la CMC, caci e simplu de adunat 250 de semnaturi, dar am renuntat, sunt convins ca nici un independent nu va acumula circa cinci mii de voturi ca sa treaca.
Si la alegerile locale este valabila discutia despre introducerea cotei pentru circumscriptii uninominale, adica o parte din consilieri sa fie alesi pe liste de partide, altii in circumscriptii uninominale. Altfel, multi oameni de valoare ramin in afara politicii si sufera calitatea actului guvernarii, atit la nivel central cit si local.

In ce priveste Chisinaul, sunt doua mize mari, postul de Primar de Chisinau si majoritatea in CMC. In opinia mea, in lupta pentru postul de Primar General, vom asista la lupta pe doua segmente, intre actualele partide parlamentare.

Pe cel de stinga si centru-stinga vor candida Dodon, care o va avea drept principal contracandidat pe doamna Buliga. Dodon a obtinut cu lupte grele sa devina candidatul PCRM, el nefiind agreat pe deplin, nici de Voronin si nici de Tkaciuk. Voronin a facut o greseala ca l-a inaintat, deoarece daca Dodon cistiga Primaria, va fi presat sa-i cedeze si conducerea PCRM, iar daca Dodon va pierde, cu siguranta va parasi PCRM , insa va pleca „brenduit” cu un potential electoral de circa 30% acumulat in baza campaniei electorale, si va putea sa fie folosit de alte proiecte politice.
PD a facut o alegere buna, doamna Buliga are imagine pozitiva si un mesaj social care poate atrage o buna parte din electorat, si cu siguranta va depasi scorul PD-lui de la 28 noiembrie, de doar 8% in Chisinau, sporind astfel si numarul consilierilor PD in CMC.
Insa sondajele  care au fost efectuate, arata ca Dodon are aproape garantata trecerea in turul 2, unde il va astepta pe cistigatorul din duelul de pe segmentul de centru/dreapta si dreapta, dintre Chirtoaca si Bodiu.

La startul campaniei Chirtoaca este avantajat de un reiting inalt, caci Bodiu pina nu demult iera un anonim pentru alegatori. PL a scazut la alegerile parlamentare, este evident ca Mihai Ghimpu trage partidul in jos, insa partidul are o sansa de revigorare in cazul cind Chirtoaca recistiga Primaria Chisinau, ca dupa asta sa preia si conducerea PL.
PLDM a demonstrat in trei campanii electorale parlamentare, ca poseda o masinarie infernala de campanie, culege voturi de pe trei segmente electorale, de pe centru, centru-dreapta si dreapta, este un partid mare, disciplinat, cu un conducator autoritar, care daca va fi completata si cu o strategie combativa si inteligenta poate da roade. Plecarea lui A.Tanase  ar putea sa faca ca votantii de dreapta, liberal nationali si proromani a PLDM sa migreze catre PL sau alte proiecte.

Si lupta pentru CMC este deosebit de importanta, caci acolo se iau deciziile cele mai importante de guvernare a Chisinaului. Dar cu alte impresii voi reveni in curind, dupa inregistrarea concurentilor de catre CEC.

Anunțuri

18 răspunsuri to “Impresii despre campanie – 1.”

 1. Vlad Says:

  Constat ca pe dreapta vom avea un adevarat macel. Ghimpu a aplicat azi o lovitura sub centura la adresa lui Bodiu, spunand ca acesta e de acelasi neam cu I.I.Bodiu din perioada de trista pomina! E descalifant totusi sa recurgi la asmenea trucuri si asta nu-i va aduce puncte lui dorin cum isii imagineaza cei din PL!

 2. Vladul Says:

  Dar e DESCALIFICANT ce face CEC-ul la comanda puterii (altfel n-ar fi putut proceda asa) sa OBSTRUCTIONEZE inregistrarea echipei de candidati PL pentru Chisinau ca numitul Bodiu sa poata sa-si lanseze primul campania electorala

 3. Vlad Says:

  Pai putea PL sa se lanseze aseara fara probleme precum intr-un fel a si facut-o, caci si pld sai pcrm nu sunt inregistrati, dar s-au lansat parca. Gresesc cumva? Eu doresc doar ca cei din pl si pld sa nu sa se macelareasca, iar castigator sa devina bidon, care, sa recunoastem, actioaneaza inteligent, spre deosebire de cei din AIE!

 4. Vlad Says:

  Dl Ghimpu daca vrea ca Dorin sa piarda, atunci sa iasa mai des cu asemnea atacuri la persoana! In sa stea chitic si sa-l lase pe Dorin sa se manifeste, el mai mult ii dauneaza cu asemenea declaratii tampite!

 5. Sefu' Says:

  Campania va fi mai „zoioasa” decat ce pe timpul luptei contra comunistilor. Mizele sunt prea mari!
  http://de-motivare.blogspot.com/2011/04/electorala.html

 6. vultoor Says:

  bucuria voastra vlad daca o sa piarda chirtoaca

  dar daca pierde chirtoaca precis ca nu bodiu o sa castige, ganditi-va la asta

 7. Vlad Says:

  Eu il votez pe Dorin Chirtoaca, vultoor, asa ca fara insinuari!

 8. PERPLEX Says:

  ABERATIA fascismului continua. Creerele spalate de catre KOKO-i cu VODKA vorbesc numai de victoria asupra fascismului si inca a celui german care nu a existat niciodata.

  MALDAVANII inca nu au auzit de NAZISM ( national socialismul german ).

 9. ORION Says:

  Maldavanii nostri nu numai ca nu stiu ce limba vorbesc si PE ce LUME traiesc
  dar nu mai stiu contra cui au luptat .

  Le spun eu :::::::::: Ati luptat cu glorie contra doua DICTATURI criminale dar at ramas indragostiti de cea mai criminala. MUltumit-i TAVARICIULUI VORONOFF si acolitilor lui.

  NICIUNA din aceste doua dictaturi nu era FASCISTA.

 10. Soliman Says:

  Vlade,
  dorintele tale sunt desarte!!Ce dumnezeu tot aveti cu Ghimpu si cu Chirtoaca, in timp ce toti>>> „doriti”>>>proromanism? Cei care doriti ,se intelege, pt ca de ceilalti stiu ce „doresc”!! Cu astfel de pozitii electorale de o ambiguitate crasa si o confuzie pe masura, nici macar la usa UE(nu a Romaniei!) nu ajungeti!! Asa, ca fratilor , ratati si de data asta!! Ca va fi ultima data!! Bate www moldovenii.md la usa voastra, spurca toti in jurul lor numele de roman si voi va puneti poalele-n cap!!

 11. Soliman Says:

  PS

  Ce sa faca Ghimpu si Chirtoaca? Sa taca ca „ala” in cucuruz? Cand tocmai ei spun absolut ceea ce trebuie spus!! fara frica!! Voi? , toti va faceti ca ploua!! Dar va inghesuiti la pasapoarte romanesti, la micul trafic etc. etc.!!!!!

 12. Ion Bargan Says:

  Este o campanie în care fiecare concurent a dorit să fie în „pole position”. Există în specificul electoratului din Republica Moldova tendința de a atrage atenție celor care primii apar și celor care încheie campania. De fapt, aceasta se explică prin faptul că perioada de mijloc a campaniei este supraîncărcată, iar alegătorii tind să evite mesajele electorale.

  Cât privește șansele lui Dodon pentru accederea în turul doi – no comment. Data trecută comuniștii au avut un ”păpușar” și a ajuns fără probleme în turul doi.

  PLDM face transfer de imagine de la Filat la Bodiu. Îmi amintește de trasferul de imagine de la Urechean la Bujor. Acest procedeu funcționează doar la scară mică. Să ne amintim că Urechean era atunci lider al opoziției, un politician cu popularitate foarte mare. Bujor a luat locul 3. Aceasta este și soarta lui Bodiu.

  Dorin Chirtaocă va învinge fără îndoială alegerile, important este ca PL să aibă un număr mare de consilieri. În acest sens, Chirtoacă trebuie să transmită alegătorilor clar mesajul că are nevoie de o reprezentare mare a consilierilor PL în CMC.

 13. Silviu Says:

  Politica. Un pamflet plin de roluri jucate prost. Asta nu doar la noi, in majoritatea tarilor.

 14. Vlad Says:

  Numarul consilierilor PL ar putea sa fie mai mic decat ai PLDM. Principalul e ca bolsevicii sa fie mai putini!

 15. marian Says:

  Vântu lui Ghiţă: Ai mână liberă să vorbeşti cu premierul Vlad Filat şi să ceri cele 50 milioane de euro

  23 aprilie 2011

  O inregistrare audio scandaloasa a discuţiei între patronul Realitatea TV din România, Sorin Ovidiu Vântu şi Sebastian Ghiţă – noul manager al postului, conţine mai multe detalii despre afacerile din Republica Moldova ale miliardarului român.

  Stenogramele date publicităţii în aceste zile de către presa română, care fac trimitere la scandalul iscat între Sorin Ovidiu Vântu – Sebastian Ghiţă, contin înregistrări (despre care se spune că au fost realizate pe 13 aprilie), si in care cei doi vorbesc, într-un limbaj colorat, despre “conflictul” dintre ei, despre viitorul Realitatea Media, despre cum este finanţată Publica TV din Republica Moldova şi despre cine este intermediar în relaţia Chişinăului cu China, dar şi despre cele 50 milioane de euro, care cică iar fi fost furate lui Vântu în ţara noastră.
  Potrivit înregistrării audio, Vântu îi cere lui Ghiţă să îi transmită lui premierului Vlad Filat că îşi doreşte deblocarea banilor săi de la Chişinău, dar este gata să primească banii în tranşe.
  Amintim că Adevărul, ediţia din Republica Moldova a publicat un amplu material referitor la faptul că şase companii controlate de Sorin Ovidiu Vântu au dat în judecată Banca Naţională a Moldovei, Guvernul şi Banca de Economii şi cer despăgubiri de 50 de milioane de euro, reprezentând aportul de capital al companiilor dirijate de Vântu la Banca Investprivatbank, aflată în lichidare după o ordonanţă a Băncii Naţionale.

  În transcriere Vântu apare cu prescurtarea SOV, iar Ghiţă cu SG
  Mai jos dăm transcrierea discuţiilor dintre Vîntu şi Ghiţă care se referă la Republica Moldova.
  Textul integral îl găsiţi aici
  Transcrierea completă a discuţiilor dintre Vântu şi Ghiţă pe marginea presupusului scandal de la Realitatea TV

  Intermediari între
  Republica Moldova şi China

  „SOV Ai văzut?! Vezi că l-ai cucerit p-ăla, pă Dumitru de la Moldova, de la Publika (Dumitru Ţîra, director n.n.), sută la sută. L-ai cucerit sută la sută…
  SG I-am dat banii pentru salarii, de exemplu..
  SOV Prin felul în care te-ai comportat..
  SG Păi nu m-am băgat peste ei… I-am predat tot ce pile am mai avut şi eu.. I-am zis, ia-le, foloseşte-le, adu bani la Publika.. Încearcă şi tu să aduci bani, că tu stai aici, nu cred că l-ai văzut pe Vîntu sau pe mine…
  SOV Când mai pleci, a propos, când mai pleci în Moldova?
  SG Ar trebui să mă duc, că mi-a tot zis “vino, vino”.. Îl aştept pe frate-meu să facă un protocol între China şi Moldova şi mă duc atunci cu el..
  SOV Spune-i lui Vlad când te duci acolo, că nu mai trimit eu pe altcineva, spune-i să deblocheze banii
  SG I-am zis şi eu, şi Dumitru..
  SOV Lasă, mă, spune-i că l-am rugat să deblocheze banii. Dacă nu, dau statul moldovenesc în judecată.

  Vântu: Am fost furat de 50 de milioane de euro

  „SOV – …acum ce faci? Nu vreau saaaa…
  SG – ar nu era procesul ala, la Curtea Constituţionala?
  SOV – Păi tocmai! Dacă dă drumul la bani nu sunt obligat să dau statul în judecată, mi-au furat totuşi 50 de milioane de euro… Îs bani furaţi ăştia. Pune-i să-mi dea drumul la bani… În tranşe, pot aştepta şi 10 ani, n-am nevoie de bani azi… Pot aştepta şi 10 ani da’ să-mi dea drumul…
  SG – La cum îl cunosc eu pe Filat, tre’ să-i ziceţi şi lui ceva…
  SOV – M-aş duce eu, da’ nu pot merge…
  SG – Ei, nu, înţelegeţi ce vreau să spun.
  SOV – Păi, dacă te rog pe tine, care eşti partenerul meu,
  SG – Îi zic “dă drumul la bani,,,”
  SOV – Sebi, daca eu te rog pe tine, ca eşti partenerul meu, înseamnă că ai mână liberă
  SG – .. procentul…
  SPV – Înseamnă ca ai mână liberă
  SG – Bine. O să văd, dacă e zgârcit el, eu nu ..??..
  SOV – Sa nu trimit un salariat acolo, trimit un partener un partener, d-aia te rog pe tine sa vorbeşti cu el, nu mă pot duce eu.
  SG – Da
  SOV – OK. Si ai mina libera. Ce mai ai nevoie?
  SG – Nimic, decât de minte… (râde)
  SOV – Din partea mea…
  SG – de linişte…

 16. Anat.Marin Says:

  Un răspuns pentru moldovenii.md.Iată-l:

  Îmi pun întrebarea:Cu-i serviti voi? Cu-i şi pentru ce îi trebuie ca vorbitorii unei si aceiaşi limbi (română) sa fie dispersati în state separate (România,Moldova)? Cine şi pentru ce doreşte ca neamul românesc sa aibă o ţara mică (Moldova) şi alta România, atunci cînd purtătorii celor mai luminate minţi ale neamului nostru sau jertfit generaţii la rîndul ca moldovenii,ardelenii şi valahii (muntenii) să fie uniţi politic în ţara întrgului neam – România?
  Vrînd-nevrînd,iată ce răspunsuri îmi vin:

  Sovinistilor locali si din rasarit cit si celora din Ungaria,polietnicilor (sovieticilor ramasi inca ca natie moldoveneasca ce au doar complexe de inferioritate fata de alte natiuni,cit si o dragoste lipsita de demnitate si eul propriu fata de rusi (ca pisica fata de un stapin care orice nu i-ar face,dar tot la el se va trage),cit si birocratilor locali care si-au creat posturi de lucru pe baza existentei creaturii staliniste republica Moldova.
  La ce mi-ar trebui sa ma consider natiune moldoveneasca in tara mica Moldova,pe care ne-a facut-o tov.Stalin la 2 august 1940 prin incalcarea chear si a propriei Constitutii din 1936, precum doresc propogandistii site-ul moldovenii.md? In primul rind a-si face un pacat fata de bunicul meu Alecu Marin care a luptat la Marasesti ca ostas al armatei ruse si in unul din regimentele moldovenisti care au faurit Romania Mare la 1918 (primii basarabenii au pornit-o intregirea Romaniei Mari la 1918 (cu aceasta trebuie sa ne mindrim,noi,urmasii acelor basarabeni ce au realizat visul de aur a multor genera de romani ardeleni,moldoveni si munteni)prin votarea Unirii cu ţara neamului romanesc – Romania, la 27 martie 1918)
  Ce sa va mai spun voua,celora care imi spune-ti despre diferite opinii referitor la istoria moldovenilor?
  Eu sunt moldovean – roman de rind cu toti moldovenii din dreapta Prutului si cu acei din stinga Prutului ce nu sunt jertfe a propagandei de denationalizare si dezbinare a neamului romanesc ce ne-au facut-o aici sistemele securiste straine si mancurtii si tradatorii locali,adica sunt un reprezentant a unei natiuni medii de pe glob de vre-o treizeci de milioane.Voi,daca ramîneti doar moldoveni (numai cu numele catelei Molda,fara a va simti si romani de la romanii de demult,ce au fost cindva stapinii lumii),purtati-va sanatosi doar numele caţelii lui Dragos,ca de numele de roman nici nu sunte-ti demni,nici nu-l meritati sa-l purtati deoarece mai aveti de crescut atit in cunostinte,cit si constiinta nationala,adica precum v-am scris data trecuta,duce-va la specialistii psihiatri de la Codru ca sa va puna diagnoza corecta a bolii de simt al inferioritatii fata de semenii vostri vorbitori de aceeasi limba romana ca si voi, de care suferiti.
  De altfel, va inteleg misiunea: Doriti cu propovaduirea moldovenismului primitiv sa face-ti aşa ca si mai departe sa fim socotiti de alogeni mai lesne bîci,muli,barani,etc.,doar ei ne stiu istoria noastra adevarata,ca suntem romani,iat noi considerindu-ne doar moldoveni,ese ca si cum i-ai spune cuiva: “Ma, tu esti un baiat destept,bravo”,iar el ar raspunde:”Nu, eu insist sa fiu socotit un baiat mic, prost si neputincios”.
  P.S. Cind eram in Armata Sovietica ca ocupant a Kazahstanului (anii 1983 – 85, unitatea 49566, Leninsc 10,Baiconur) erau camarazi de alte etnii care in toate bancurile ce le spuneau, eroii natafleti al acelor bancuri fiind maldavan si ciuccea. Mai ziceau acei camarazi din alte etnii cam asa “ruminu palet v rot ne zasueosi”.Desi ma consideram si atunci moldovean-roman,(erau si acolo vre-o citiva din moldoveni basarabeni care se considerau ca voi, un soi de rasa superioara moldovenista fata de ceilalti romani din Ardeal si Valahia,deosebita de cea romana).De multe ori aceşti “maldaveni” serveau ca obiecte de zeflemea a camarazilor). Atunci ma suparam pe acei ce ii numesc barani,muli etc. pe moldoveni,(ma gindeam,cu ce sunt vinovati ei ca sunt jertfele propagandei sovietice de denationalizare si inca nu au constiinta nationala si nu simt ca fac parte din neamul romanilor),acum, cind citesc aiurelile de pe sit-urile ce mi le propune-ti pe moldovenii.md, nu ma mai supar deloc pe acei ce le ziceau la moldoveni barani,bici etc. Iata de ce:Daca inca dupa atita lamurire ale istoricilor in acesti 20 ani care e numele comun al moldovenilor,ardelenilor si muntenilor si inca la ei nu a ajuns, si inca se mai tin de moldovenism primitiv,apoi foarte mare dreptate au acei ce numesc rasa deosebita a moldovenilor ce simt doar moldoveni,nu si romani,
  ca bici,muli,barani etc.Lasa strainii sa le zica in continuare asa,poate va ajunge cindva si la ei ca sunt urmasii Romei,nu numai purtatorii numelui catelii lui Dragos.Am observat din putina experienta referitoare la mentalitatea moldovenilor ce nu se considera romani,ca daca doresti sa-i faci sa inteleaga ceva,trebuie sa-i spui realitatea pe dos.
  Va urez baieti insanatosire psihica cit mai grabnica si revenire urgenta in intre moldovenii normali ce sunt si urmasi ai Romei,nu numai a cateluştei Molda.
  Anatol Marin, moldovean – roman din stinga Prutului,Chisinau.
  P.P.S. Nu face-ti de ris neamul romanesc cu aberaţiile si aiurelile de pe site-ul vostru moldovenii.md

 17. NASTASE Says:

  ERERE URGENTA
  Tuturor deputatilor Parlamentului,
  si pt. Domnii Ghimpu, Filat, Lupu
  in calitate de persoane oficiale:

  ESTE DE DATORIA DVS, sa initiati IMEDIAT ANCHETE DE CERCETARE la toate aceste ASASINATE si sa STOPATI NIMICIREA NOASTRA, a MOLDOVENILOR.

  UN ALT ASASINAT:
  a murit cântaretul de muzica populara Vlad Gheorghelas /martie 2011/, cica de ” cancer la oase” / la comanda KGB/
  1.
  In ultimii 11 ani, acest cântaret a colaborat cu Grigore Vieru, care i-a scris versuri pt. cântecele sale.
  Vesnica tema : VECINII !
  Atentie: Grigore Vieru a scris si versurile la multe cântece pt. Doina si Ion Aldea Teodorovici, alti cântareti omorâti la comanda KGB in Oct. 1992. Mama Doinei, Dna Eugenia Marin a declarat presei ca atunci când a dorit
  sa re-activeze dosarul cercetarilor mortii lor, seara ea a fost sunata la telefon si o voce i-a spus: „ia aminte, mai ai un copil mic !”. Iar fratele lui Ion, cântaretul Petre Teodorovici declarase in public in 1997, ca unchiul sau Chiril de la Bucuresti detine niste documente ale Securitatii române ce dovedesc implicarea KGB de la Chisinau in asasinarea lui Ion si Doina. Si… Petre moare „SUBIT” de „ciroza” in acelasi an, la 6 iulie 1997. Iarasi coincidente ?

  Coincidenta ? Ca toti acesti patrioti /cei mai importanti mesageri prin cântec/ au murit cu totii atât de repede ? Doina, Ion, Grigore si Vlad, Petre ?
  2.
  Nu uitati ca si alt cântaret Nicolae Sulac cu “o suta de moldoveni ceceni” ” a plecat dicolo” la comanda, ca si patriotul sculptor Tudor Cataraga si sotia sa Dora intr-un “accident ghidat” din dec. 2010. /autorul monumentului Libertatii in memoria tinerilor torturati la 7 aprilie 2009/
  3.
  Ascultati atent versurile lui Grigore Vieru din cântecele lui Gheorghelas.
  Nu transmit ele un mesaj poetic de durere si pro-Re-UNIRE pt. poporul românesc ? Toate acestea in perioada ultimilor 8 ani de guvernare comunista de la Chisinau /2002-2009/.
  4.
  Dictionar medical:
  “Cancerul osos apare cel mai des la tineri si adolescenti mai ales dupa EXPUNEREA LA RADIATII SAU TRATAMENT PRIN CHIMIOTERAPIE”.
  Intrebare:
  – a fost cântaretul atât de tânar la 61 de ani ca sa moara ca un adolescent bolnav?
  5.
  Sarmanul cântaret a fost invitat la emisiuni TV din România,
  UNIND astfel MALURILE DE PRUT spre o viitoare Românie Mare.
  Intrebare:
  – credeti ca acest lucru ii place KGB-OMON de Tiraspol / dar si de Kishinau si Moskova/ ?
  6.
  Retineti data imprimarii acestei serii de emisiuni de la TV România: 27 Aprilie 2009. Deci imediat dupa revolta din 7 aprilie 2009 / atunci când frontiera de la Prut era inchisa/ si dupa Asasinarea prin accident simulat a lui Grigore Vieru din Ianuarie 2009. Gheorghelas mai avea si un apartament la Iasi / un motiv in plus ca sa fie “lichidat”/.
  Iata de ce a fost asasinat Vlad Gheorghelas.
  Intrebare:
  credeti ca KGB a lasat nepedepista o asemenea activitate patriotica de unire prin muzica ?
  Nu ! zilele acestea, 14 Martie 20011, cântaretul e mort de “Cancer la oase “/ la indicatia KGB/ . Ca si primarul Nicolae Costin din 1994 / prin radiatie KGB /.
  7.
  In secventa 7 din video, cântaretul spune ca Grigore Vieru vroia ca acesta cântece sa fie cunoscute de INTREAGA TARA, dar el a “murit”, asa ca datoria ii revina lui Gheorghelas. Dar si el a “murit”.

 18. intarirea imunitatii, pau d'arco candida, tratare candidoza, antifungic | tratament candida Says:

  […] In plus poti citi acest post corelat: https://romanmihaes.wordpress.com/2011/04/21/impresii-despre-campanie-1/ Tags: antifungic, intarirea imunitatii, pau d'arco candida, tratare […]

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: