Desfiintarea duetului Filat – Tanase, PLDM si fuziunea cu AMN

Fuziunea AMN cu PLDM, si plecarea lui A. Tanase din partid, sunt temele care suscita cel mai mare interes si comentarii in ultimele zile. Unii cunoscuti ma intreaba cind ma voi pronunta si pe blog, sa  ma expun privind evolutia fostilor colegi. Am oferit unele comentarii la diverse tv si radio, am mai vorbit si cu protagonistii intre timp, si vin  cu unele comentarii.
Referitor la fuziunea cu AMN, am mai declarat, ca este si partea pozitiva pentru PLDM ca se consolideaza, si partea negativa ca a salvat si preluat grupul Urechean, care nu are cea mai buna imagine, si care a fost trimis de electorat in afara Parlamentului la alegerile parlamentare din 28 noiembrie 2010. Acuma la electorat PLDM se va asocia cu imaginea duetului FIlat-Urechean, ceea ce nu cred ca este o reusita.

Referitor la plecarea lui A.Tanase, in primul rind trebuie sa constatam ca s-a desfiintat duetul politic de mare succes, format inca la facultatea din Iasi, Filat-Tanase, care fiind impreuna au obtinut citeva victorii importante.
De-a lungul timpului am mentinut o relatie distanta cu cei doi fosti colegi de la Iasi, am mai comunicat si atunci cind au decis sa fondeze PLDM, ma asteptam sa ma invite si pe mine. Insa nu am fost invitat nici la Congresul de constituire , nici mai tirziu. Cei doi se fereau evident de mine, si am inteles acest fapt atunci cind la Congresul 2 al PLDM am incercat sa obtin o invitatie pentru presa, din partea ziarului Proconsumator, proprietar si comentator al caruia eram atunci. Filat si Tanase nu raspundeau la telefon, desi stiau ambii numarul meu de telefon, mi-a raspuns insa Godea si mi-a zis ca nu mau au locuri libere pentru presa. Am reusit totusi sa razbat la Tanase prin telefon si acesta mi-a comunicat ceva de genul ca nu-ti trebuie, vezi pe Internet.
Apoi a venit momentul de glorie a tandemului, 25 septembrie 2009 , atunci cind a fost investit guvernul Filat. I-am felicitat si eu prin telefon si prin presa public, totusi colegii mei de facultate Filat si Tanase, cu care am trait  in aceleasi camine, iar cu Tanase Alexandru si fratele sau Costel, am mincat dintro farfurie, am fost si colegi de camera si uneori cind se terminau banii mincam zile la rind ceai cu piine uscata, ajunsera sa guverneze tara!  Unii cunoscuti ziceau, ca imi vor propune si mie ceva, la care eu am zis ferm si sincer, ca nu ma intereseaza niciun fel de functii publice, caci ma simt bine in pozitia de avocat si comentator politic.
N-am cerut nimic, dar nu m-am asteptat sa fiu atacat de fostii colegi, Tanase  m-a dat afara din toate comisiile din cadrul MJ din care  faceam parte ca reprezentant al societatii civile si avocat, fara explicatii. Iar cind ne-am intilnit la Congresul Avocatilor si l-am intrebat de ce a facut-o, a afisat un zimbet victorios si mi-a dat niste explicatii neserioase, inventate, de ordin personal. Si Filat nemultumit de unele opinii si comentarii de ale mele politice mi-a facut observatii, insa la un post tv fiind intrebat de o opinie emisa de comentatorul politic Roman Mihaes, s-a prefacut ca nu ma cunoaste.
Iata asa au fost relatiile mele cu fostii mei colegi de facultate.

PLDM , partid care a fost inregistrat la Ministerul Justitiei in ianuarie 2008! a reusit in scurt timp, la nici doi ani de la fondare sa ajunga partid de guvernamint in R.M.
Cine putea sa creada, ca sub presiunea electorala a PLDM, vor zbura in afara Parlamentului asemenea partide ca, PPCD si AMN? Si tot din cauza PLDM a ajuns si Voronin si PCRM in afara puterii. Adevarate minuni politice. Insa uneori in politica, mai fac greseli si proiectele mari. Succesul electoral a PLDM s-a datorat mai multor factori , unul dintre care a fost combinatia intre centrismul lucinschist a lui Filat si liberalismul national a lui Tanase Alexandru, ajutat de tatal sau, publicistul Constantin Tanase, care a croit drum cu penita pentru noul PLDM printre alte proiecte de centru-dreapta.
Sa ne amintim aici de campaniile anti PNL si anti MAE, dar si anti PL.
PLDM a fost un proiect reusit pentru ca a venit cu o echipa de tineri tehnocrati: Leanca, Tanase, Negruta, Filat, Godea, Nagacevschi s.a., si care au oferit un pachet ideologic si politic mai larg, acceptind in rindurile sale si liberali, si social-democrati si conservatori.
In rezultatul plecarii lui A.Tanase au pierdut ambii. Vina pentru despartirea politica le revine la ambii in egala masura. Filat are ce sa-i reproseze lui Tanase A., care a facut jocuri pe la spatele acestuia cu rivalii sai politici si invers. Insa chiar daca a motivat prin lipsa de democratie interna si prin lipsa de sprijin politic privind reformele in justitie, sa recunoastem ca Tanase a plecat fara mare scandal. Iar ceea ce este cred si mai important pentru Filat, e ca Tanase nu a plecat sa intareasca alt proiect politic, sau sa-si creeze un proiect politic propriu, ci a mers in afara politicii la CC – loc mort pentru politica.

Dupa alegerile din 29 iulie 2009, strategii partidului au inceput sa implementeze in practica ceea ce se numeste Partidul Puterii. Insa atunci cind incepi sa ingurgitezi de-a valma pe toata lumea fara sa mai si alegi, exista riscul balonarii, umflarii excesive si spargerii. Iar in momentul cind PLDM nu va mai fi la guvernare, grupurile de nomenclaturisti isi vor cauta alt acoperis politic. Astazi PLDM dupa venirea echipei amn, incepe sa se asemene cu un colos imens, dar cu picioare ideologice de lut, o strutocamila politica, in care gasesti de toate, de la neocomunisti la populisti.
Insa cu o mentiune, odata cu plecarea lui Tanase, a plecat o aripa , cea liberal-nationala si acest fapt se va resimti mai tirziu.
In acest context preelectoral, va avea de profitat PL, caci o buna parte din simpatizantii lui A.Tanase vor vota pentru Chirtoaca la alegerile locale.

Citeva concluzii:

1. PLDM dupa plecarea lui A.Tanase si venirea gruparii Urechean din AMN, pierde din imaginea de partid reformist, ramine doar cu numele proeuropean, si nu se mai poate numi partid de centru-dreapta cum se mai incearca. Succesele obtinute de Iurie Leanca la externe, daca nu vor fi urmate de reforme in interiorul tarii, care inseamna in primul reforma in justitie, inoirea clasei politice etc., vor conduce la imitarea reformelor si la stagnare. Mai simplu vorbind se vor conserva pozitiile nomenclatruii de toate culorile reunite in PLDM, cu o schimbare cosmetica doar de dragul banilor occidentului.  PLDM s-a transformat intr-un partid centrist clasic, profitor, nomenclaturist, care va incerca sa ramina Partidul Puterii, cu orice pret.

2. PLDM are de ales, sa ramina in AIE, sau sa distruga AIE, dupa alegerile locale.  O eventuala alianta deschisa sau tacita a PLDM cu PCRM nu poate fi exclusa, dar Filat si Voronin nu au gasit inca formula care sa-i multumeasca pe deplin. Liderii PLDM inteleg ca in cazul unei aliante cu PCRM , vor reusi sa aleaga Presedintele tarii si vor guverna impreuna cu comunistii peste trei ani, pina la viitoarele alegeri parlamentare. Insa riscurile sunt enorme, caci PLDM isi va pierde electoratul si va repeta soarta PPCD, dar si AMN.

3. Este evident ca PCRM si PLDM ar dori sa instaureze in R.Moldova un sistem bipartid, in care sa imparta electoratul pe anumite criterii.
Insa in conditiile R.M. , ei nu vor reusi, au mai fost incercari, deoarece societatea moldoveneasca se europenizeaza tot mai mult si mai mult.

P.S.

Caile celor trei fosti colegi de la Iasi s-au separat, probabil pentru totdeuna, fiecare urmindu-si in continuare propriul destin politic si personal. Este important ca cel care astazi este la putere sa nu loveasca miseleste in fostii sai colegi, sa inteleaga ca fiecare are dreptul sa-si construiasca destinul asa cum crede de cuviinta.

Reclame

33 răspunsuri to “Desfiintarea duetului Filat – Tanase, PLDM si fuziunea cu AMN”

 1. mircea.ro Says:

  Domnule Mihăeş,unu şi cu unu fac doi,dumneata în ce tabără joci,că nu e prea clar?

 2. Sefu' Says:

  Interesanta relatare, Dle Mihaes, ca de obicei.
  Sper ca acum Dl Tanase sa se apropie de Dvs si sa zica: „Roma, sa uitam toate neplacerile…intelegi? circumstantele…”

 3. ana Says:

  de mult am zis ca trebuie asteptat sa treaca localele ca sa vedem cum se repozitioneaza fortele.
  la emisiunea de ieri tanase a fost excelent, dar e greu sa nu remarci ca si-a schimbat substantial discursul. Parerea mea e ca cel mai mult l-a deranjat faptul ca nu a fost ales sa candideze pentru chisinau. din cate mi-am dat seama in alte interventii, tare si-ar mai fi dorit, si in scopul asta a si jucat destul de incorect fata de chirtoaca, deci e destul de multa ipocrizie in ceea ce a spus aseara despre mandatul lui chirtoaca. Tanase n-a dat dovada de prea multa coloana vertebrala in ultimul timp, dar mi se pare ca a iesit la timp. Evident ca se poate discuta despre modul in care a iesit si daca trebuia sa spuna mai mult, mai putin sau sa se bage in alt proiect. Dar mie mi se pare destul de corect modul in care a procedat, si intr-un fel ii da mai multa credibilitate. Daca incepea alt proiect se putea spune: da, e proiectul lui plaho de distrugere a pldm-ului si altele. Pana la urma Tanase ramane ca un ministru slab, daca voia sa fie un ministru tare trebuia sa spuna anumite lucruri macar acum cateva luni. Si, desi sunt cam de acord cu ce spune constantin tanase in ultimele articole, tare ma mai deranjeaza schimbarea asta de ton, dupa ce l-a periat in toate felurile pe filat.
  Cat despre locale, pentru filat va fi minunat daca bodiu reuseste sa castige- vad ca duce deja o campanie destul de murdara, briefing-ul de azi pe care ar fi fost cazul sa-l tina buliga, nu bodiu, acuzele stupide si care-mi par mincinoase cu privire la troleibuze, mai ales ca vin dupa minciunile evidente ale sefului sau de partid etc. Insa nici eventualitatea ca dodon va castiga nu cred ca il va deranja prea tare pe filat, cele doua parti ori se vor acomoda destul de bine, ori guvernul isi va continua micul razboi cu chinaul nesupus iar din chestia asta pcrm-ul se descompune si intra pe bucati la verzi. Mi se pare ca filat, marele maestru al combinatiilor s-a gandit la tot.
  Sper totusi ca oamenii sa nu se lase aburiti de mitul tehnocratului, mai ales ca nu poti fi tehnocrat la primaria chisinaului decat daca partea politica e aranjata de seful de partid la guvern, si ca, in ciuda minusurilor ce i se pot imputa lui chirtoaca, vor vota cu cap si se va pastra un oarecare echilibru de forte. In emisiunea de la jurnaltv ati spus un lucru care mi se pare extrem de adevarat si din pacate nu prea l-am auzit din gura altor analisti, cu privire la rolul lui chirtoaca in ascensiunea pldm-ului.

 4. Jonny Says:

  AMN trebuea sa fuzioneze inainte de alegeri,ca celelalte partide de acest gen. Ea-si recomanda lui Urechian sa nu urce sus ,dar sa coboare pe pamint.Ii propun sa negocieze departamentul restabilirii sistemelor de irigatie,unde in curind vor veni multi bani. Oricum e un bun gospodarsi locul lui nu e sus in lupta sfisietoare a sacalilor tineri.

 5. palade Says:

  Domnule Mihaies,
  O analiza interesanta cu o scurta istorie a fondarii PLDM.
  Dar ar fi mai credibila daca ati face Mea Culpa.
  Dupa mine si D-Voastra ati pus umarul la crearea monstrului. Citez:”Constantin Tanase, care a croit drum cu penita pentru noul PLDM”. Foarte bine spus. Dar cei care continua si astazi sa lustruiasca imaginea noului Dictator? Bogatu, Gherasim, Negru etc. etc.
  Caderea PLDM va da un semnal clar – un partid autoritar si antidemocratic nu are viata lunga.

 6. opinie Says:

  Raportul Departamentului de Stat al SUA despre R. Moldova: „Corupţia în cadrul poliţiei şi justiţiei rămâne endemică”.

  09.04.2011

  Corupţia în cadrul poliţiei şi justiţiei, abuzurile şi discriminarea anumitor categorii sociale sunt în continuare probleme care afectează Republica Moldova, potrivit raportului privind Drepturile Omului pe 2010 al Departamentului de Stat al SUA, dat publicităţii vineri.

  „Corupţia în cadrul poliţiei şi justiţiei rămâne endemică”, notează raportul, adăugând că au existat informaţii privind bătăi aplicate de poliţie, detenţie arbitrară şi percheziţii ilegale.

  Guvernul a influenţat presa, a intimidat jurnalişti, a restricţionat libertatea de întrunire şi a refuzat înregistrarea oficială a anumitor grupuri religioase. Au existat de asemenea informaţii referitoare la discriminări împotriva femeilor, a romilor, trafic de persoane, hărţuire şi abuzuri ale reprezentanţilor minorităţilor sexuale sau limitări ale drepturilor angajaţilor. Contrar anului anterior, nu au mai fost raportate omoruri comise de forţele de securitate.

  Legislaţia prevede pedepse penale pentru oficialii corupţi, însă autorităţile nu au implementat aceste legi eficient, iar organizaţiile neguvernamentale şi internaţionale au afirmat că fenomenul corupţiei este extins la nivelul întregii societăţi.

  Conform procurorilor, Ministerul de Interne a ignorat sau a examinat superficial sesizările referitoare la corupţia din poliţie. Procurorul responsabil de activităţile anticorupţie ale Ministerului de Interne a menţionat că fenomenul corupţiei este endemic şi este prezent la toate nivelurile, de la funcţionari până la miniştri.

  Legislaţia prevede de asemenea o justiţie independentă, dar au existat cazuri în care oficiali guvernamentali nu au respectat această prevedere. Presiunile oficiale asupra judecătorilor continuă să pună probleme, existând informaţii credibile conform cărora procurorii şi judecătorii locali au cerut mită în schimbul reducerii unor acuzaţii sau pedepse. Judecătorii sunt uneori supuşi presiunilor politice, potrivit analiştilor, iar factorii politici joacă un rol inclusiv în numirea judecătorilor.

  Raportul Departamentului de Stat mai notează că există o percepţie generală în Republica Moldova că autorităţile, inclusiv Ministerul de Interne, procurorii, Parchetul General şi Serviciul de Informaţii şi Securitate, continuă să efectueze percheziţii şi interceptări ilegale. În plus, tribunalele continuă să accepte dovezi obţinute ilegal.

  http://www.gandul.info/international/raportul-departamentului-de-stat-al-sua-despre-r-moldova-coruptia-in-cadrul-politiei-si-justitiei-ramane-endemica-8142027

 7. Mihai Românul Says:

  Tânărul tehnocrat Leancă, Secretar 2 al Ambasadei Sovietice de la Bucureşti în anul 1989.

  Nu vă miroase a KGB, domnule Mihăeş?

 8. traianvasilcau Says:

  Chestia lui Mihai Romanul e f. oportuna.Leanca nu poate sa nu fie de acolo, fiind inca la 1989 diplomat sovietic la Bucuresti, apoi in Guvernul Moldovei, apoi la ASCOM, unde a activat si viitorul ambasador Nicolae Chirtoaca pe timpul lui Voronin.
  Aici, intr-adevar, nu se prea leaga tineretea tenocrata a unui GB-ist.
  In rest, materialul e f. bun, chiar usor sentimental cu ospatarea dintr-o singura farfurie, si dureros, pentru ca nu se poate sa uiti asemenea lucruri. Si daca le uiti, o patesti precum a patit-osi Al Tanase acum.
  Pe cat de usoara e urcarea in bratele voluptoasei Puteri, pe atat de crunta e si caderea la picioarele ei,mai bine zis, la presul acesteia…
  Romane,ramai demn, in continuare. Si nu astepta niciodata de la prieteni ofranda neuitarii inimii lor…
  Desi se prea poate ca de acum inainte sa redeveniti prieteni cu Tanase.
  Si eu prea poate maine cu…Pilat.
  Doamne, Ajuta!

 9. COSTIN Says:

  PLD este la ora aceasta un partid cu o orientare clara de centru … eu as spune ca era si pina acum tot de centru , fiind cunoscute venirile numeroase dinspre partide de centru-stinga si stinga incepind imediat dupa venirea la putere a PLD in 2009 . se vorbea chiar de filiale locale intregi sau mari parti din aceste filiale . ori asa ceva nu avea cum sa nu ramina fara efecte asupra liniei doctrinare a partidului . un lucru este clar ca lumina zilei in cazul absorbtiei AMN . AMN vine dinspre stinga in PLD si in nici un caz dinspre dreapta … putem sa ne asteptam la o intarire a „stingismului” in PLD . marea problema pentru filat este insa ca accelerarea vitezei de mers catre UE inseamna reforme adevarate , dureroase si nepopulare , care sunt realizate de partide de dreapta . cine mai crede ca stinga sau „stingistii” pot face aceste reforme , ori e nebun ori aerian cu totul … in aceste conditii „centrismul” politic poate fi mai nociv de o suta de ori pentru Moldova decit stinga . un partid de centru cum a devenit PLD astazi nu va face decit sa indeparteze pe foarte multi ani inainte data aderarii la UE , indiferent daca filat va iesi zilnic sa anunte mari si epocale realizari pe calea aderarii … va fi exact ce faceau si comunistii . ziua ne vor anunta cit de serios lupta pentru aderare iar noaptea vor pune la punct planurile de sabotare a aceleiasi aderari europene .

 10. COSTIN Says:

  in alta ordine de idei mi se pare dubioasa amicitia dintre smirnov si …filat . ce l-o fi palit pe smirnov cu deschiderea aceasta spre filat ? parca si vad o poza de „familie” … batrinul sobolan bolsevic de la tiraspol brat la brat cu genialul lider pro-european al moldovicii noastre , zimbind larg in fata camerelor tv . ca la desenele animate … tom si jerry .

 11. Valentina Cușnir Says:

  și eu, care am fost doar colegă de parlament cu Filat, mă așteptam la mai mult decît statutul de șomer fără ajutor de șomaj și fără poliță de asigurare medicală??

 12. Sergiu Cazacu Says:

  mda trista poveste

 13. valeria Italia Says:

  DESFIINTAREA ACESTUI TANDEM FILAT -TANASE ,, ERA DE ASTEPTAT , PRONOSTICUL IN ITALIA ERA DE ANUL TRECUT , ERA INCOMPATIBIL , CA SANDU TANASE ,UN POLITIK CU O ONESTITATE IMAKULATA SA STEA ALATURI DE UN LATIFUNDIAR, CU UN TRECUT SI PREZENT FOARTE DUBIOS.
  FIIND PATRIOTI ADEWARATI AI NEAMULUI ,NU AM VOTAT NICI LA PRIMUL SKRUTIN ,NICI IN NOIEMBRIE ,PENTRU ACEST TIP AUTORITAR, CHIAR DE SIMPATIZAM SI STIMAM MULT ECHIPA ,CARE A STIUT SA -SI ALEAGA ,DE A CAPATA O BUNA IMAGINE…. AM SIMTIT DE LA BUN INCEPUT CA NE ASTEAPTA ZILE CU MULT MAJ GRELE DE VINELA PUTERE O PERSOANA ,CARE PE PRIMUL PLAN SINT AFACERILE PERSONALE ,NU SARACIA LUCIE ,DIN ZI IN ZI MAI GREA A BIETULUI MOLDOVEAN….. CADEREA LUI E INEVITABILA, DESI ASTAZI PLDM MISUNA DE SOBOLANI TRADATORI ,LASI,DIN TOATE PARTIDUTILE ,DOAR DE ASI PASTRA TRONUL DE PE TIMPUL COMUNISTILOR ………. SA LE PIARA DIN CAP , LA EWENTUALE ALEGERI PARLAMENTARE, CA V-OR AWEA SUPORTUL NOSTRU ,
  DOMNUL MIHAES! VA MULTUMIM PENTRU ARTICOLE ESENTIALE ,CUMPATATE SI WERTICALITATE.. CU PLACERE ASTEPTAM SI CITIM NOUTATILE DMV

 14. Soliman Says:

  Domnule Mihaes,
  Nu ai invatat la Iasi , ca sudent ,un lucru esential pentru un politician. In politica nu exista prieteni!! In politica exista doar interese.Interesele pot fi inalte, pozitive, principiale si dincolo de meschinaria inteselor personale. Sau pot fi interese negative,marunte, abjecte, personale,de clan ori grup foarte pagubuase insa ,ca rezultate general sociale. La fel sunt si scopurile in politica.In politica exista lupta intre toate interesele aflate pe esichier. Machiavelli, Malaparte si altii multi sunt exemple la care s-a reflectat si se reflecta. La Iasi ,voi colegii ,ati trait cum in general se stie,romantismul anilor frumosi ai tineretii.
  Ma opresc aici cu divagatii indepartate de fapt de subiect. Nu, nu iti impartasesc convingerea ca locul ce urmeaza sa-l ocupe Al Tanase este un loc mort !! Dimpotriva. Ca nu are vizibilitae? Imagine? Relevanta pentru marele vulg care sta cu gura cascata la spectacolul politic? Nu conteaza!! Conteaqza ce va face , ceea ce trebuie facut, pentru ca acolo e cel mai mult de facut si important de facut pentru REFORMA!! Pentru inlaturarea bazelor juridice ale comunismului. Ele, da, ele !au generat si mentin sub calcai toate mentalitatile de care se agata societatea voastra,inca… comunista in reactii, comportamente,judecati si prejudecati. Normele juridice sunt primele care genereaza mentalitatile, prejudecatile,reformele sau contrareformele.Si lor li se „supune” in primul rand raspunsul oamenilor,fiinte sociale prin excelenta.Asa ca , depinde foarte mult de ceea ce va face,va reusi sa faca Al Tanase la locul unde se duce.De argumentatia care o va face, de impunerea adevarului in deciziile hotaratoare .Mustaciosul acela care se majestitiaza ritos ca presedinte de CC(nu-i retin numele si nici nu ma intereseaza sa-mi incarc memoria cu importanta lui nulitate) este un cerber pus sa apere acolo maretele” idealuri” ale comunismului si nu sa faca permeabile necesitatea reformelor adanci ce trebuie aplicate in Basarabia.Sau sa-si facilitize niscai gologani.el si trupa lui,prin metoda „salarii nesimtite” si pensii asijderea.
  Vorbesti despre succesele lui Leanca? Te-ai gandit daca sunt ale lui? Eu sustin ca NU!! nici pe jumatate!! E insa mai … patriotic sa le vezi asa !! mai „patriotic-moldoveneste” , fireste! Stii ce usor se pot narui aceste asa zise succese? Foarte usor!! Cat ai bate din palme, si se volatilizeaza cu banii UE cu tot. Banii, care in cele din urma trebuie decontati. La scadenta. Deci mai avem putin de asteptat si vom vedea cat de curand marea politica externa a secretarului 2 al ambasadei sovietice la Bucuresti. Care politica deja a inceput sa poarte un nume :” moldo-europenism”!! (i,auziti , boieri dv ce frumos suna!) Iluzii, iluzii, iluzii !!
  Din a doua jumatate a anului, cestia” moldoveneasca” va lua cu siguranta o alta turnura si alt vocabular. Nu numai diplomatic. Romania e constransa la reactii si le va avea!! Nu se poate eschiva de la ele chiar daca ar vrea!! Asa ca , alea jacta est!!
  Alegerile locale de la 5 iunie ac, vor fi superimportante pentru voi toti!! Pariez cu oricare din dv ca asa va fi!! De fapt am mai spus lucrul acesta aici de vreo doua ori!! Unora nu le-a venit sa creada si , poate inca nu le vine !! Si atunci si acum spun acelasi lucru: daca electoratul nu se aliniaza celui mai bine situat partid proromanesc -Partidul Liberal- situatia post electorala se va deteriora rapid si nu in favoare binelui!!
  Imi pare rau , dar pot sa dau si in scris si cu garantie ceea ce va spun!! Iar cine vrea sa ma injure si sa ma faca „roman prost” „fascist”, infumurat , ma rog, tot tacamul fobiilor antiroamnesti e liber sa o faca!!
  Figura de mare „combinator” AL LUI FILAT SE VA IZBI CAT DE CURAND DE OBSTACOLE CARE-L VOR NARUI. Pentru simplu motiv ca il depasec puterile si anvergura neoconceptului sau de „statalism moldav” mai ambalat, crede el, in staniolul care-ti ia ochii!!
  Doamne ajuta !!

 15. mihai Says:

  Cel care este astazi la putere: doar Filat este azi la putere, Tanase la CC nu poate fi calificat ca fiind la putere. Mihaies, ce-ar putea sa-ti faca Filat?

 16. Alex Says:

  Daca asa a procedat Tanase cu Roman, atunci e buna poama si el!

 17. BUCOVINA Says:

  MINISTRUL DE EXTERNE LEANKA S-A EXPRIMAT DE MAI MULTE ORI CA EL NU AGREEAZA IDEEA RE-UNIRII CU ROMANIA MARE !
  EL ESTE UN ALT DEMAGOG
  CONTRA REVENIRII NOASTE LA NORMALITATE !

 18. Copou Says:

  Ei bine, acest PLDM e pe cale de disparitie. Si atunci ce va face electoratul dezorientat ? Asta e marea greseala a moldovenilor- Dezbinarea !

  AVEM nevoie URGENTA de un Partid-Miscare-Front-Alianta- Conventie Nationala POPULARA pt. a strânge rândurile populatiei pierdute – in jurul unui MESAJ ISTORIC- si care-i acela ? oare nu cumva-
  UNICA NOASTRA SALVARE ESTE ROMANIA MARE ?

  ESTE UNICUL ADEVAR,
  mai ales pt. cei 3 Crai de CURTEA Veche de la Iasi.
  N.B.
  OARE de ce invatatam la IASI atâtia ani, daca tot Pro-RUSI ramasam ?

  P.S.
  VEDETI CUM RUSO-COMUNISTII AU NUMAI UN SINGUR PARTID
  SI TEROAREA LOR VA CONTINUA ?

 19. romanmihaes Says:

  Se mai cearta si fratii si parintii, dar mai ales colegii. Lucrurile se limpezesc, sper ca si Filat si Tanase sunt multumiti de alegerea care au facut-o de a se desparti politic. Eu nu am avut nici un ajutor de la ei de cind sunt la guvernare, ba dimpotriva, si in continuare ma voi descurca singur. De la Filat imi trebie numai una, sa nu ma atace si sa-mi dea pace sa activez asa cum cred eu. In rest, pace tuturor si fericire.

 20. COSTIN Says:

  deplasarea spre centru in mod evident a PLD , intarita si prin ultima miscare de absorbtie a AMN – un partid centrist cu unele tente chiar stingiste – deschide spun eu largi posibilitati de manevra pentru un partid de dreapta autentic … cum e greu de crezut ca mai poate apare peste noapte un nou partid in actualele conditii , cind am vazut ca electoratul tinde spre o concentrare politica in cit mai putine formatiuni politice , presiunea cade indiscutabil pe PL … rezultatele mai slabe de la alegeri si din ultimele sondaje se pot schimba oricind . odata reusita inversarea trendului descrescator de astazi orice e posibil . este clar ca PLD si PD incep sa se bata pe acelasi electorat , diferentele dintre aceste partide fiind mai mult de imagine si discurs public decit de substanta . filat nu se da in laturi sa atraga chiar electorat de centru-stinga , in special din zona urbana , ceva mai scolit si deschis spre valorile occidentale . de aceea o ciocnire intre PLD si PD la un moment dat e inevitabila . pentru ca PD nu mai reuseste sa ia de la comunisti electorat , este blocat inspre stinga – poate sa mai atraga doar unele personalitati locale din PCRM incintate cu fel de fel de pozitii de conducere locala in cadrul PD si in administratia locala din partea acestui partid – si simte pericolul „tancului verde” intrind in curtea lui .

 21. opinie Says:

  Avem Justiţie putredă deoarece nu există voinţă politică pentru a o reforma.

  13-04-2011.

  Avem Justiţie putredă deoarece nu există voinţă politică pentru a o reforma. De această părere este directorul executiv al Institutului pentru Drepturile Omului, Vanu Jereghi.

  „Discutăm în ultimii ani că Justiţia este putredă şi vrem o reformă, însă ea nu se produce. Nu se produce şi în curând nu se va produce. Nu există voinţă politică la cel mai înalt nivel. Din ceea ce văd eu, este foarte clar că cuiva îi convine această situaţie incertă”, a declarat Jereghi.

  În opinia şefului Departamentului Urmărire Penală din cadrul Ministerului de Interne, Gheorghe Malic, problema este că structura ce efectuează ancheta penală este abilitată şi cu drept de control asupra anchetei.

  Şi jurnalista Cornelia Cozonac crede că legislaţia a fost adaptată unor interese. „Mie mi se crează impresia că legile au fost făcute aşa cu anumite portiţe, prin care poţi să te eschivezi de la pedeapsă în cazuri foarte grave”, a precizat jurnalista.

  http://www.publika.md/idom–avem-justitie-putreda–dar-nu-si-vointa-politica-pentru-reforme_289721.html

 22. COSTIN Says:

  … marea intrebare e pina cind va mai creste PLD ? odata inghitit si ” soarele ” lui urechila probabil ca au astazi undeva la 32% spun eu … deja au crescut mai mult decit se asteptau si cei mai optimisti lideri ai PLD . problema este cit din cei 32% reprezinta electorat fidel si citi oportunisti sunt ? mai poate avea PLD forta de a pune in aplicare reformele dureroase si nepopulare care sunt inevitabile si fara de care vorbim degeaba de aderare la UE , cu un partid plin de cadre „stingiste” de la care te poti astepta si la sabotarea acestor reforme ? reformele ramase de facut mai sunt multe , poate mai importante ca cele facute pina in prezent cu mare greutate .

 23. blogulluicazacu Says:

  asta-i realitatea…

 24. VEniamin Says:

  Il respect foarte mult pe Alexandru Tanase,dar in cazul dat el a facut un mare deserviciu Basarabenilor.Innainte de ase implica in politica de asemenea ampluare trebuia sa constiintizeze ca va fi nevoie sa lupte,sa devina un adevarat luptator,iar ei a cedat la primile confruntari. Eara clar de la bun inceput ca Vladimir Filat doreste sa-sicreeze un partid de buzunar,asemanator cu ce al lui Voronin,Rosca si alte SRLuri politice din R,Moldova. Tanase era obligat sa-si creeze un grup ,o aripa opozitionala in cadrul PLDMui,sa lupte pentru insanatosirea acestui partid,sa creeze o adevarataformatiune politica europena-democratica. Acuma Filat neavind oponenti in interiorul partidului va deveni si mai dictotarial,se va inconjura de lingai cu misiuni destructive,care cu siguranta va aduce PLDMul la sinucidere,iar filat va deveni IUDUSCA ca ROSCA.Aceasta inevitabil se va intimla.

 25. gelu Says:

  Ce mai vreai? angajeaza-te, draga, la munca, ca nu te-ai nascut in Parlament. Du-te macar si la spalat sticle la fabrica, ca orice munca este onorata daca se munceste cinstit. Ce te tot plingica o bocitoare ca esti somera? Lumea de ani de zile nu are un salariu decent si nu apare ori de cite ori posibil la intruniri, conferinte prin care sa se plinga ca tine. Ca nu sta soarele fara tine in scaunul de parlamentar.

 26. Anat.Marin Says:

  D-le Mihăeşi!
  La părerea mea e timpul ca să-i ajutăm pe cît mai mulţi basarabeni sa-şi punăî întrebarea: La ce le trebuoe românilor două state?
  Ai putea şi d-ta să ajuţi pe mult mai mulţi şi mai eficient la aşa ceva ca membru a PNL de Basarabia.Deşi d-na Vitalia îşi îndeplineşte cu brio rolul de şef al partidului,mulţi sunt acei ce doresc în fruntea partidului bărbaţi ca d-ta.Mai ales că la liberali numai ai de prins ceva consistent,d-nu Ghimpu are băieţii săi de promovat.Aşă că,d-le Roman mai gîndiţi-vă,şi dacă într-adevăr vă doare soarta poporului român din Basrabia şi doriţi sa-l serviţi,ve-ţi ajunge cît mai curînd la concluzia că locul în aceste momente este în tre liderii PNL de Basarabia.
  Anatol Marin (Acel pe care l-aţi numit CGB-st cînd prin decembrie şi-a permis în glumă să vă întrebe după un miting din scuarul Operei:”Voi de la Plahotniuc v-aţi cerut voie?”

 27. romanmihaes Says:

  articolul este pe primul loc in wordpressul romanesc
  Cele mai bune articole de prin WordPress.com
  Desfiintarea duetului Filat – Tanase, PLDM si fuziunea cu AMN
  VIDEO NORA PENTRU MAMA 5′ – Emisiune inregistrata din 12.04.2011
  TEMA GREA: Le maritam pe fete de tinere? E bine sa devina mame chiar si sub varsta de 18 ani?
  Delegaţii în noul Consiliu al Uniunii în conformitate cu alegerile de la Comunităţi şi tema Congresului
  Noaptea Sufletului – moment al transformarii
  O zi obişnuită – 13 Aprilie / “Creştere economică şi varză de Bruxelles”
  3 sfaturi de bun simt daca vrei sa`ti pui poza pe net
  Consilierul PDL Paul Foleanu: „Intentionez sa candidez pentru Primaria Mangalia”
  TĂNASE, NELUPTĂTORUL nostru PÎNĂ LA CAPĂT!
  Noul mucenic Ioan din Santa Cruz, care a suferit martiriul în America din partea satanistilor la anul 1985

 28. Pirelli Says:

  Bineinteles ca Filat a iesit cu imaginea sifonata zdravan din aceasta plecare a lui Sandu Tanase. Am fi naivi daca am crede ca nu va fi afectat. Numai prin faptul ca toata lumea stie de-acuma ca PLDM nu este organizat democratic in interior si la ei are valoare doar ce zice sheful – fix ca la comici – o piramida verticala.

 29. Sibereacul Says:

  – Rusia şi KGB-ul ştie de principiul „Dezbină şi conduce”;
  – Aceasta a fost rolul lui Iu.Roşca ponegrind adevăraţii patrioţi, aceasta a fost rolul lui Filat făcîndu-şi PartidLiberalDM în timp ce erau PNL şi PL
  – Eu n-aş dori să cred că PNL cu Dna Pavlicenco este condusă din acelaş centru.
  Dnii Ghimpu şi Chirtoacă prin lupta politică au dovedit că sunt buni români, anticomunişti, sunt împotriva influenţei Moscovei asupra politicului din RM şi Dna Pavlicenco (ca şi Iu.Roşca şi comuniştii) toarnă atîtea zoi în liderii PL. De ce PNL „dezbină” electoratul proromân şi anticomunist !?

 30. Manole Says:

  FSB-ul este autorul actelor teroriste…

 31. Spiridon Says:

  Absorbtia AMN este inceoutul declinului PLDM. Urecheanu a fost pus la sindicate dupa aceea la Primaria Chisinaului (prin decretul Presedintelui Snegur) de catre KGB, este un mediocru dar furand patrimoniul orasului a obtinut averi, grad stiintific superior, dinstinctii si multe altele. El n-are posibilitati organizatorice si manageriale. Populatia a votat o perioada pentru el fiindca in ceilalti politicieni s-au dezamagit si a avut multi bani furati. Acum l-a vazut si pe el si l-a alungat din politica. Iar el se ascunde dupa Filat.

 32. VEniamin Says:

  FILAT SI GHIMPU LE CREAZA DRUM TRIUMFATOR BOLSEVICILOR,SI CU SIGURANTA AU TOTE SANSELE SA REVINA LA PUTERE. IN ACEST CAZ LOR NU LE RAMINE DECIT SA SE UNPUSTE,EI VOR RAMINE IN MEMORIA NOASTRA MAI TRADATORI SI DECIT MACABRII COMUNISTI,EI NU-SI DAU SEAMA CE FAC,LA EI SA IVIT (DUPA LENIN)GOLOVOCRUJENIE OT USPEHOV.dE FAPT ASTA SE NUMESTE MOLDOVENIZM PRIMITIV.
  EI NU INTALEG CA SI PE EI II ASTEPTA SOARTA LUI IUDA ROSCULET,EI NU INTALEG CA FARA ROMANIA NU NE PUTEM MISCA SPRE EUROPA,NU VOM REUSI SA IESIM DIN MOCIRLA.EI POT SA UMBLE PRIN TOATE CANCELARIILE EUROPENE ORICUM SOARTA NOASTRA EUROPENA SE VA REZOLVA LA BUCURESTI,SI NUMAI CU AJUTORUL LU BASE. INACE VAM UDACI NE VIDATI.PUNCT SI DE LA CAPAT!

 33. SOARE Says:

  Este greu de inteles PASIVITATEA conationalilor mei privind asa zisele monumente bolsevice din Basarabia.

  Intai intoarceti-le aceste tankuri spre cei care v-au „” eliberat „” de LIBERTATEA avuta mai inainte. Dupa o saptamana incepeti sa le demontati, fara a astepta ordinul guvernului si le vindeti la fer vechi. Daca inca va este frica de „” liberatori „” cereti ajutorul studentilor Basarabeni din Romania, studentilor romani din Romania si a tinerilor basarabeni din 7 aprilie.

  Dar poate ca si studentii basarabeni din Basarabia se vor trezi intre timp. Nu asteptati ca rusii sa va dea voie, chir daca nu va vor mai cumpara ceapa

  Asa va mai complectati salariile. Inca un bun supliment de salariu sunt toate celelalte monumente STRAINE in bronz care va vor aduce bani frumosi si mai ales TAVARICI LENIN. NU puneti acesti criminali in muzee cum cer KOKO-ii ci aruncat-ii la fiare vechi.

  NIMENI nu va va condamna ci veti fi EROI.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: