Cit va rezista AIE-2?

Revenit in tara , dupa sedinta largita a activului PLDM, premierul Filat, dorind probabil sa linisteasca opinia publica a declarat ca nu comenteaza timpeniile, raspunzind astfel declaratiilor lui Marian Lupu care admite crearea unei coalitii verde-rosu.
Relatiile intre componentele AIE-2, nu sunt nici pe departe normale, si asta le da comunistilor posibilitatea sa speculeze si sa incerce torpilarea acesteia. Mai devreme PD , in prezent PLDM, negociind separat cu comunistii nu fac altceva decit sa-i intareasca pe acestia.
Voronin si-a precizat pozitia si a declarat ca nu doreste o coalitie cu PLDM, dar ca nimic nu se face pe gratis, dind de inteles astfel, ca va pune anumite conditii ca sa participe la alegerea sefului statului.
Chiar daca nu o spun deschis, dar este evident ca comunistii vor cere functii, protectie impotriva urmaririi penale, alte favoruri si in final din procedura de alegere a sefului statului ne vom alege cu o coalitie larga, ceea ce de fapt a si propus Voronin imediat dupa alegerile din 28 noiembrie.
Iar o coalitie larga, in conditiile actuale poate degrada intr-o guvernare  corupta si bizara, care se va exercita in interesul partidelor, fiind blocata orice posibilitate de reformare si modernizare a statului.
Astfel, ne convingem a miia oara, ca procedura de alegere a sefului statului in Parlament, datorita negocierilor si tirgurlor, este una coruptibila, blocheaza modernizarea tarii, si in consecinta trebuie schimbata.
Cum?
Am  mai declarat, prin referendum repetat, care poate fi pertrecut impreuna cu alegerile locale astfel ca sa fie evitate cheltueli in plus. Referendumul este calea cinstita de depasire a crizei politice, fara negocieri corupte,  unde decide poporul.
Iar tendinta partidelor membre AIE de a negocia cu comunistii, fara a conditiona alegerea sefului statului cu o reforma constitutionala, care ar finaliza cu adoptarea unei noi constitutii , nu va rezolva blocajul politic si constitutional , ci il va amina pe un termen oarecare.
Oricine va fi ales Presedinte al tarii, chiar daca aparent va fi independent, oricum va avea simpatii politice, si in lipsa unei sustineri parlamentare, va deveni o marioneta a majoritatii parlamentare, care il va putea demite oricind va dori.

Conditia votarii impreuna cu comunistii pentru un presedinte al tarii, ar trebui sa fie semnarea unui acord politic intre guvernare si opozitie de integrare europeana si reforma constitutionala, care sa cuprinda citeva puncte importante, printre care principalul trebuie sa fie continuarea politicii de integrare europeana si adoptarea unei noi constitutii in Parlament in timpul mandatului actualului Parlament.
Un fel de pact Moncloa daca doriti, asemanator cu cel semnat de partidele spaniole dupa caderea regimului Franco care a permis democratizarea Spaniei.

Iar liderii tineri a partidelor din AIE, ar trebui sa se gindeasca bine la viitor sa incerce sa gaseasca un consens intre ei, caci mai avem nevoie de AIE-2 functional.

Reclame

25 răspunsuri to “Cit va rezista AIE-2?”

 1. Mihail Gonta Says:

  Roman, e necesara o noua Mare Adunare Nationala.
  La naiba Constitutia actuala (adoptata de 101 deputati sub dictatul comunist). Voronin cu PCRM ne santajeaza necontenit si ne tine in „sah vesnic”. Solutia apartine Poporului nostru (si nu minoritatilor pro-ruse).
  Trebuie sa fim mai activi si hotariti! Sa fim adevarati stapini in tara noastra!

 2. TEUTON 777 Says:

  Nici două săptămâni.
  Sau săturat unul de altul cei din AIE ca porcii de la fermă !
  Îşi dau cu râturile ca să ajungă primii la treuca cu lături !
  Ruşine. Şi pentru ce am luptat ? Pentru ni;te canalii alde Plahotniuc ;i Filat ?

 3. Vitalie Says:

  Cu cit interesele de grup vor fi mai mari decit interesele AIE2 (interesele cetatenilor) cu atit alinta o va duceo mai putin.

 4. Sergiu Cazacu Says:

  mda aici e ca la matematica ,, Ceea ce trebuia de demonstrat” 🙂 era clar din start ca in ALianta vor aparea fisuri insa eu nu ma gindeam ca asa repede vor aparea , ma gindeam ca la alegerile locale vor aparea primele simptome ale aliantei , insa sau anticipat lucrurile.

 5. fok Says:

  Lupu cu,,princpiile” s,,valorile'” lui o acaparat toate institutile de forta ca sa devina clanul mafiot la putere oare nui clar? Filat are dreptate, tactica si strategia este buna.Cu voronin de vorbit aplicind forta ca prim ministru. Pe Lupu nici intelectualitatia nul vor.Degasit alta canditatura prealabil discutata in AIE si cu opzitia.Daca opozitia nu va fi de acord, atunci la alegirele locale de introdus alegerea presedintelui si candidaturile.

 6. Stalinus Says:

  AIE nu va rezista pentru ca e compusa din partide si politicieni prefacuti exact pe masura alienarii si ”inteligentei” adunaturii mancurte care i-a votat.
  O vorba inteleapta zice ca nu poti faci din rahat bici si sa mai si plezneasca..

 7. romanmihaes Says:

  Interesele economico-politice subminează AIE-2
  http://oleg-cristal.blogspot.com/

  Un punct de vedere interesant a lui Oleg Cristal

 8. mircea.ro Says:

  Până acum a fost uşor,s-a spoit alianţa cu ajutorul UE.Dar când vor trebui să aplice reforme dure economice şi sociale,necesare şi obligatorii în vederea deschiderii spre vest,vor constata că mult mai facilă,fără bătăi de cap,este orientarea spre est.De unde vin resursele,mentalităţile,convingerile dacă nu de la est.

 9. Mihai Ciubotaru Says:

  Nu numai interesele economico-politice de grup ingroapa cetateni in saracie ci si faptul ca acesti demnitari sunt alesi pe liste ce pot fi schimbate cu doua zile inainte de alegeri, iar dupa nu pot fi trasi la raspundere sau revocati din functie pentru indiferenta, incapacitate, doar alegerile pe circumscriptie cu posibilitatea revocarii mandatului ii va obliga sa munceasca pentru popor da nu doar pentru sine si colegii de partid. Cite vizite de lucru in tara a afectuat dupa alegeri Lupu, Filat, Ghimpu, a nu-s alte probleme decit cele din zona sinistrata pe care o uita deja, sau declaratiile si reprosurile expuse la tribuna Parlamentului si la diferite emisiuni TV vor rezolva saracia, pirloagele, lipsa cadrelor didactice, medicilor in sate, ne mai vorbind de exodul de tineri si decaderea morala a celor ce au ramas. POATE DA, POATE NU!

 10. Vasile Niculita Says:

  Nimic nu sa schimbat de la schimbarea puterii.La alegeri au avut toţi nevoie de noi ,acum nimeni nu are nevoie.Toţi şi-au căpătat locuşorul în parlament cu salariu garantat şi asigurare totală din partea statului ,dar avem nevoie de aceşti demnitari car şiau creat pîrghii şi lobiuri de a controla totul în ţara aceasta.totul a rămas la locul lui .Spuneţi cum să distrugem sistemul mafiot de la noi.Dacă a juns că vrei să rezolvi ceva în mod cinstit,nu este chip.În toate domeniile.Cît o să mai suferim nedreptatea aceasta .daţi şi-om depista corupţia ,om scoate în vileag toate cazurile de corupţie.Fraţilor dacă n-o să stîrpim corupţia de la noi ,riscăm să ne pomenim cu un regim comunist odios care o să ne distrugă cu totul

 11. CS Says:

  Nu trebuie sa ne fie frica de anticipate.Comuistii sunt in cadere libera. Frica trebuie sa ne fie de lipsa de dorinta a politicienilor de a reforma aparatul de stat.

 12. Siberiacul Says:

  Lupta între Filat şi Lupu (Plohotniuc) – nu este pluptă politică pentru Europa, dar de interes personal pentru EURO. Dacă nu se înţeleg -se cotonogesc unul pe altul. Dacă se înţeleg – populaţia şi mai tare însărăceşte dupa „prihvatizare”.
  Voronin se bucură de acestă luptă, dar doreşte şi el să participe la „prihvatizare”.
  Şi de data acesta se vede că doar PL, Ghimpu nu luptă pentru interese personale, dar pentru interesele cetăţenilor R.Moldova!

 13. stalinus Says:

  @CS „comunistii sunt in cadere libera” ????!!! nu dragutule sunt IN URCARE >
  PLDM+PD+PCRM :90% nu te amagi ca si-au luat alte nume..

 14. vadim rusu Says:

  http://vadimrusu.blogspot.com/2011/02/saracul-cap-prost-aplecat.html

 15. kushter Says:

  cât va rezista?

 16. Soliman Says:

  Problema e complicata rau de tot. Necazul cel mare, in opinia mea, consta in lipsa de predictibilitate a tot ce se intampla in Basarabia contemporana. Explicatiile , tocmai de aceea, nu sunt ,nu pot fi unilaterale, ci tin de un complex de factori care de la inceputurile Snegur-Lucinschi au erodat lent perspectiva politica a R. Moldova.Pendularea Est-Vest a produs , iata, pana in prezent , perturbari agravante la care nu stiu cum i se va putea pune capat.
  „Conditia votarii impreuna cu comunistii pentru un presedinte al tarii ar trebui sa fie semnarea unui acord politic intre guvernare si opozitie de integrare europeana si reforma constitutionala,care sa cuprinda cateva puncte importante,printre care principiul trebuie sa fie continuarea politicii de integrare europeana si adoptarea unei noi Constitutii in Parlament in timpul mandatului actual…” – iata nodul esential in care se inscrie intreaga interventie a d-lui Mihaes. Numai ca, privind atent enunturile, constati ca nolens,volens este exprimat perifrastic cercul vicios la care s-a ajuns in toti acesti ani. Constitutia(noua) si reforma constitutionala, precizeaza citatul, este conditionata de semnarea unui acord intre principalii jucatori politici din RM. Acest acord politic nu are nicio sansa sa fie semnat de buna voie de comunisti , atat vreme cat ei au in spatele lor 40% din electorat. Procentul este atat de fagaduitor(promitator) pentru victoria lor, incat ei nu vor vrea sub niciun motiv sa cedeze. Daca adaugam si conditiile care le vor avansa , in mod sigur, pe baza acestui confortabil fundament electoral : neutralitatea est-vest(anti NATO!), „statalitatea”, limba moldoveneasca , egalitarismul social in repartitia avutiei nationale si a asistentei sociale ,tratatul statal de frontiera cu Romania (toate acestea insemnand decuplarea de UE si R0!) avem tabloul complet al unui esec sigur a unei astfel de intelegeri.
  Eu cred ca, in primul rand, trebuie invins electoral P Comunistilor din Moldova ,abia apoi urmand sa se poata pune in aplicare adoptarea unei alte constitutii, a reformei constitutionale si a tuturor celorlalte aspecte vitale pt spatiul pruto-nistrean. Sigur ca da, aceasta insemana noi alegeri, care…. si care… si care…( aici s- ar cuprinde argumente impotriva!) Lucrurile sunt insa mai simple decat credeti . Alegerile locale care se aproprie, legale, constitutionale scl ,sunt tot atat de importante ca niste alegeri anticipate adhoc organizate. Mi se pare ca este singura modalitate de deblocare si rupere a cercului vicios. Aceste alegeri,nici macar nu le vad cuplate cu un referendum, care prin sinea lucrurilor pun in dezbatere argumentele comuniste ,ceea ce nu serveste la nimic , nu deblogheaza ceea ce trebuie deblocat.
  In ultimul timp , cel putin pentru mine, devin clare cateva puncte de joc tactic al comunistilor in aceasta conjuncturam politica f. complicata , cum am spus. Ei fac un joc al nervilor, pun in stare de functionare un malaxor care sfarma tot ce intra in el. Exista suficiente dovezi ca in acesta foarte subtila si perfida capcana a cazut PLDM . PD si M. Lupu, doar mimeaza caderea in capcana, pt ca in realitate ei foarte usor pot rasturna totul in favoarea lor. De aceea mi se pare ca Lupu miroase bine urma vanatului aflat pe undeva pe aproape si marseaza puternic in ultimul timp , sabotand PLDM (dar fara sa atace PL pe care il simte ca pe cel mai primejdios „dusman”)
  In fine, cel mai avantajat si bine plasat pana acum pare sa fie Partidul Liberal, mai ales ca , in sfarsit, s-a decis sa coaguleze un pol de „centru -dreapta atat de necesar in Basarabia prezentului (fuziunea cu MAE in care foarte bine ar fi daca ar atrage si AMN si PNL). In opinia mea, daca stie sa-si joace cu inteligenta , tact si curaj cartea, de altfel cea mai solida moral si politic din Basarabia, poate avea mare castig de cauza l a apropiatele alegeri locale.

 17. Vasile Niculita Says:

  Partidul Liberal nu face nimic pentru a-şi întări poziţiile.În teritorii nu lucrează.Nu are profesionişti cu excepţia la cîţiva membri ai PL.Şi dacă va prelungi aşa riscă să nu aibă nici primar de Chişinău.

 18. bagiu ovidiu Says:

  AM FOST SI EU MOLDOVEAN !
  Este o zi in care va voi destainui cum m-am simtit si eu un moldovean !
  Daca cineva crede ca am devenit cetatean al republicii inventate de Stalin se inseala !
  Sentimentul de „moldovean” l-am simtit cand am obtinut a doua cetatenie ! Atunci am ajuns sa ma simt altceva decat parte a tarii mele, Romania a devenit ceva ce se putea lasa deoparte pentru ca se putea trai si fara aceasta si in afara acesteia.
  Toate au fost bune pana in momentul in care am vazut ca incep sa traiesc ca o leguma plantata undeva in afara Romaniei si unde eram folosit de acea tara pentru beneficiul acelui stat si pentru prosperitatea sa (devenisem pentru mine doar un producator de „rahat” pe baza de un salariu la stat sau la privat ) ! Eu eram platit pentru munca mea in folosul altora ! Dar la un moment dat s-a produs un click in mintea mea cand am citit istoria noastra si cand mi-am dat seama ca o ducem prost pentru ca multi ca noi ne-am ales sa traim ca niste legume in afara tarii , iar tara ramane necultivata si nemuncita, iar altii , straini vin sa o cumpere si sa o locuiasca ! Atunci m-am simtit in pericol si mi-am dat seama ca poate copii mei sau nepotii mei nici nu vor mai sti vreodata ca am fost roman si ca ei au radacini in poporul roman si in Romania !Pentru ca nu-i asa, daca ai de toate ce mai conteaza ce limba vorbesti, aceasta devine ceva in plus, iar limba poporului unde lucrezi devine cea importanta ! Mi-am pus intrebarea de ce nu fac si alte popoare asa, sa lase limba si tara lor si sa se contopeasca cu altele, adica sa dispara de pe fata pamantului ? Si am inteles de ce : ele nu aleg sa traiasca in regim de „moldovean” , adica sa uite cine este, cum il cheama , al cui nepot este si mai ales care este tara lui !
  CONCLUZIE : Moldoveanul este inceputul sfarsitului tau ca individ , ca neam, si ca popor !Ce vor fi dupa moldoveni in actuala R> Moldova ? Vor fi tot mai multi rusi , ucraineni, gagauzi si mult pamant care a fost candva al romanilor ! Trist viitor , vazand deznationalizarile prin limba sau prin omor practicate dupa 1850 in balcani , cand multi romani care erau numiti vlahi au sfarsit deznationalizati pentru ca , nu-i asa ei nu erau in Romania si prin urmare nu erau romani si trebuiau sa vorbeasca limba noului stapan , bulgar sarb grec ! Ce trista coincidenta la Chisinau , oras care poate in doua trei generatii va ajunge ca si Tarnovo din Bulgaria o „FOSTA” capitala a unui stat romanesc!
  SOLUTIA ? UNIREA URGENTA SI NECONDITIONATA !

 19. Mihail Gonta Says:

  Marea Adunare Nationala! De blocat Parlamentul si de obligat sa aleaga Przidentul si Presedintele Parlamentului.
  Ajunge cu jocurile murdare ale lui Tcaciuc, Andrievschi, Voronin si mafiei KGB-iste!
  Destinul nostru trebuie sa-l faurim singuri. Alta cale nu exista.

 20. Soliman Says:

  Domnule Bagiu Octavian,
  Nu mai am nimic de adaugat la cele ce ai scris!!Acesta este adevarul pe care ar trebui sa-l urmam toti,dincolo sau dincoace de Prut Altfel,vai de mama noastra de romani!

 21. mircea.ro Says:

  domnule Mihăeş, explicaţi-ne şi nouă ăstora din dreapta Prutului, în afară de vectorul european,îi mai ţine ceva uniţi pe politicienii din alianţa de la guvernare?Chiar cred ei că vestul le va rezolva toate problemele?Eu, cel puţin observ o politică populistă de majorare a cheltuielilor neproductive,fără o bază economică reală cu rezultat previzibil în mărirea deficitului comercial şi de cont curent.E greşit să se considere că vestul este o vacă de muls, te ajută dar dacă pierde încrederea în tine greu ţi-o mai refaci.

 22. Timofei Says:

  Valabilitatea proiectelor de modificare a art.78 expira unul in aprilie, altul in mai, daca nu ma insel. Adica punerea lor la referendum este intarziata. Intelegerea normala cu voronistii este deasemenea imposibila. La guvernare nu pot sa li se permita, acestea daca isi baga un deget la guvernare intra cu totul, vor strica toata guvernarea. Unica ce li se poate ceda- candidatura. Nu-l vor comunistii pe Lupu AIE poate sa propuna o alta candidatura, din alt partid, Lupu ramanand Presedinte al Parlamentului

 23. Algor Says:

  Dle Mihaes,nui nimica compus ceea ce se intipla in r.Moldova si in asa numita in ghilimele „cit va exista AIE2” Totul face oligarhul si mafiotul,extraterestrul Ulinici Plohotniuc.Individul asta,vrea sa fure totul ca si asa tara Moldova si schimbat deja numele numiduse Republica Moldova Plohotniuc,doar se stie ca mafia lui aduce in tara asta instabilitate si rau,caci vrea so cumpere absolut pe toata.Fiti de acord,ca nu tine nimeni cu Filat,caci stim ce bandit este si asta,dar fara Plohotniuc,Lupu ista are il ustura in cur sa fie presedinte,sai demonstreze la toate rudele lui si sotiei lui ca el uite doamne unde a ajuns ca este foarte destept, ca besina trasa a lene.,cred ca vom face ceva macar cit de cit.Moldova pina nu scapa si pune la puscarie acesti indivizi care ne sug maduha din oase 20 de ani,nu facem nimica. Roman,fii de acord ca daca scapam de mafie asa numita bande a lui Plohotniuc,Voronin si Filat,nu facem nimic,asa vom raminea. Sa spui pe le televiziune,asa cum este,Plohotniuc la moment este pericolul instabilitatii din tara.

 24. Mihail Gonta Says:

  Neparticiparea „patriotilor” lui Voronin si Tcaciuk la comeorarea de ieri a combatantilor cazuti in luptele pentru Apararea Patriei din a. 1990-92 inca o data in plus a aratat fata adevarata a acestor farisei.
  Trebuie de terminat odata cu activitatile ostile ale coloanei a 5-a.
  Cine trebuie sa apere s. Corjevo de dezmatul separatistilor criminali?

  Marea Adunare Nationala sa dea raspunsuri hotarite la toate aceste intrebari.
  Daca noi nu vom sti cum sa ne aparam Patria, nimeni nu ne va ajuta…

 25. oleg Says:

  Era si de asteptat , fiecare trage cit mai mult la treuka sa …
  N-o sa fie ordine in tara pina cind n-o sa fie ales un presedinte de popor … Partidele isi framinta capul numai pentru interesele partidului si nimic alceva…

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: