O veste buna: AIE propune alegerea Presedintelui prin vot direct

Comunistii au refuzat si retras propriul proiect de modificare a Constitutiei care prevedea alegerea sefului statului cu scadere succesiva: 61, 57 si 51 de mandate. In acest caz nu ar fi avut sens ca AIE sa insiste, si sa puna la vor proiectul comunistilor, deoarece acestia nu ar fi votat si  ar fi fost doar o simpla pierdere de timp. E si de inteles de ce a refuzat Voronin la propriul sau proiect. Astazi in sfirsit AIE a decis sa inainteze in ordinea de zi propriul proiect care prevede alegerea sefului statului de catre intregul popor.
Acest proiect ar avea sansa sa treaca daca comunistii vor vota si ei, fiind necesare 67 de voturi pro. Daca ar gindi rational, Voronin ar vota acest proiect, pentru ca functia de presedinte ar fi scoasa la bataie directa, si comunistii au sanse sa-si trimita concurentul in turul doi.
Iar daca esueaza procedura parlamentara de modificare a Constitutiei, solutia ramine aceeasi – referendumul constitutional, petrecut impreuna cu alegerile locale.

AIE propune alegerea Presedintelui prin vot direct

Chişinău, 16 feb. /MOLDPRES/. Alianţa pentru Integrare Europeană /AIE/ discută despre posibilitatea modificării Constituţiei, astfel încît şeful statului să fie ales prin vot direct de cetăţeni. Prim-vicepreşedintele Partidului Liberal Democrat /PLDM/, Mihai Godea, a declarat astăzi pentru MOLDPRES că AIE va propune modificarea Constituţiei de către Parlament. De vreme ce această modificare necesită cel puţin 67 de voturi ale parlamentarilor, deputatul PLDM a declarat că „noi pledăm pentru continuarea dialogului cu opoziţia /PCRM/ în spiritul celor mai bune practici europene”.

Mihai Godea a menţionat că este inutil să se discute dacă fracţiunea PCRM a avut dreptul să-şi retragă propriul proiect de modificare a Constituţiei, care prevede o procedură treptată de alegere a preşedintelui cu 61, 57 şi 51 de voturi. „Dacă Parlamentul nu revine timp de an asupra unui astfel de proiect, el se consideră respins”.

Anul trecut, Curtea Constituţională a avizat pozitiv atît proiectul comuniştilor, cît şi pe cel al AIE, care prevede alegerea preşedintelui de către cetăţeni. AIE a supus proiectul său la referendumul din 5 septembrie 2010, dar plebiscitul a eşuat din cauza prezenţei slabe la urne.

„Proiectul de modificare a Constituţiei al AIE este în Parlament şi ar putea, în anumite condiţii, să constituie o soluţie de depăşire a crizei politice”, a declarat Mihai Godea.

Pentru că nici o formaţiune politică parlamentară nu dispune de necesarul de 61 de voturi pentru a alege Preşedintele ţării, liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, a declarat pe 2 februarie că Parlamentul ar putea pune în discuţie proiectul PCRM, însă fracţiunea comunistă l-a retras peste cîteva ore în aceeaşi zi. Acum AIE intenţionează să convingă comuniştii să voteze pentru modificarea articolului 78 din Constituţie pentru a permite ca Preşedintele să fie ales în mod direct, notează MOLDPRES.

http://www.moldpres.md/News.aspx?NewsCod=1487&NewsDate=16.02.2011

Reclame

15 răspunsuri to “O veste buna: AIE propune alegerea Presedintelui prin vot direct”

 1. treuca Says:

  Vorba multa, treaba – MINIC NOU SUB SOARE. cum au furat si au cumparat, exact asa si vor proceda in continuare. Nu are sanse acest stat care se numeste Rep. Moldova.

 2. fok Says:

  Atit timp cit vom fi in CSI,atit timp cit nu va fi introdusa obligator toata documentatia in organele puterii si publice limba romina(nu rusa),iar demhitarii nostri vor bate matanii la Kremlin,nu se va numi stat se vanumi ‘,BATJOCURA” Pamintului la Estul Europei.

 3. romanmihaes Says:

  Aveti dreptate, demult am declarat ca legea privind limbile vorbite trebuie racordata la Constitutie, unde este scris ca singura limba de stat este romana(chiar daca scrurie moldoveneasca). Cunoasterea limbii romane e compromuisul necesar pentru armonie interetnica si progres social

 4. Siberiacul Says:

  Are vre-un rol cine v-a alege Preşedintele?
  – Votează cetăţenii manipulaţi de komuniştii lui Voronin şi komsomoliştii lui Lucinschii şi a lui Voronin, sau votează deputaţii komunişti a lui Voroni şi deputaţii komsomolişti a lui Lucinschii şi a lui Voronin?
  Preşedintele în orce caz v-a fi un komunist sau komsomolist.
  Au trecut 20 ani! Mai trebuie să treacă încă 20 ani???

 5. basile Says:

  ce bun, ca se va certa Filat cu Lupu?????????????????

 6. AZUR Says:

  Urmare a vizitei Domnului CORLATEAN la Chisinau unde a intreprins un fel de dialog al surzilor cu politrucii MALDAVANI, au aparut pe UNIMEDIA doi KOKO – munisti :::::::::: Grigore Petrenco si Iurie MUNTEAN care mi – au devenit imediat foarte simpatici , din doua motive :::::::::
  a ) Vorbeau o frumoasa limba romaneasca. Eu ma asteptam sa aud limba de stat maldavaneasca a lui STEFAN cel MARE din secolul al 15 – lea, cea pe care o propovaduesc KOKO – ii , de dimineata pana seara, cu dodonoff in frunte.
  b ) Am auzit din partea acestor doi TAVARICI un termen NEMAIauzit in limbajul de lemn-cauciucat al KOKO – ilor ::::::::: „” colegii nostri dela Bucuresti !!!!!!!!! „”. CRED ca ei voiau sa spuna ca pana acum ::::::::: colegii nostri NAZISTO – fascisti dela Bucuresti. Dar hai sa nu fim rautaciosi cu persoane care cauta sa fie rezonabile.

  Sa lasam simpatia deoparte si sa privim aspectul politic al interventiei acestor doi TAVARICI, Grigore PETRESCU si Iulian MUNTEANU.
  Acuzatia adusa ALIANTEI si implicit ROMANIEI este ca toate aceste Comisii, Sub-comissii, Para-comisii au ca scop NU integrarea in UE ci integrarea Moldovei in ROMANIA, adica UNIREA MOLDOVEI cu ROMANIA.
  Aveti absolut dreptate, insa ati omis sa spuneti ca integrarea in Romania este , IN MOD AUTOMAT, integrarea in EUROPA.
  Incat cum asi intoarceo, tot va salut, eu care sunt nascut ANTI-KOKO-munist.

  Dar interventia acestor doi TAVARICI are o importanta capitala prin faptul ca propun si pun in DISCUTIE PUBLICA problema INTEGRARII Moldovei in Romania adica , pe moldoveneste, UNIREA cu ROMANIA.

  AS fi fericit ca aceasta problema sa se discute in toate clasele sociale ale Moldovei si Romaniei, in toate scolile, universitatile, institutiile, unitatile militare, si mai ales in toate carciumile. Daca suntem primii la consumul de alcool sa fim si primii la dezbaterile politice, nu-i asa DOmnule VASILE acest agricultor simpatic din CANIA ????????

  Daca ALIANTA nu a avut curajul de a darama acest TABU tzaristo- KOKO-munist de a discuta liber despre UNIREA cu Romania, atunci sa
  aducem felicitarile noastre acestor doi TAVARICI.

 7. bogdan Says:

  Securizarea frontieriei pe Nistru-Transnistria noua tara tampon intre UE si spatiul slav.Cel mai simplu pas-recunoasterea independentei Moldovei fata de Transnistria care- o leaga de Rusia.

 8. Alexandru Says:

  Patria-mama nu-si va uita nicind eroii, pe cind mancurtii vor pieri in ceata uitarii. Deci cei , care se vor incumeta sa contribue in mod real si consistent la aplanarea politica a situatieii de astazi si totodata vor contribui la integrarea scumpei noastre Patrie in Europa si in modul acesta reintregirea Patriei noastre cu Patria-muma , ca sa incingem o HORA A UNIRII a tuturor romanilor de la Nistru pina la canalul MINECI-aceia nu vor fi uitati nicicind, pentru ei pe vecie vom scoate palaria si in cinstea acestora se vor numi strazi, se vor construi monumente , dar mai intii noi cu totii , de orice etnie nu am fi trebue sa rasuflecam minecele , sa muncim cinstit ,sa sustinem acest stat R. Moldova, sa nu o furam , sa ne comportam civilizat, sa nu toleram hotii , care misuna printre noi, sai demascam si sa fie pedepsiti prin lege, ial in Legislativ sa fie alesi ori numiti oameni cinstiti, devotati nemului , nu ca alde Muruianu,Gumenita, Voronin si Compania si altii. Solicit Guvernului nou ales sa fie cu ochii in patru pe scirboasa Economie moldoveneasca, sa nu sa se mai laude cu cresterea PIBului, dar sa analizeze si planificat si insistent sa verifice activitatea fiecarui agent economic deoarece se fura tara ca la drumul mare iar cei , care trebue so pazeasca protejaza hotii si hotiile!

 9. dadatroll Says:

  Nu stiu ce sa zic. Miemi plac muraturile da acuma sa nu exageram cu lebenita murata si alte tampeni din alea de care na auzit nimeni. Oua murate.

 10. Timofei Says:

  Termenul limita de votare a proiectului AIE expira mi se pare la inceputul lunii mai. Dupa activizmul parlamentarilor nostri extra-puturosi e foarte probabil ca sa nu sa se reuseasca examenarea si votarea acestuia in Parlament. Dar si vrajmasii nu vor vota, lor le convine instabilitatea. Unica solutie-referendumul, si ca el sa se deosebeasca de cel precedent trebuie de formulat altfel intrebarea si de modificat toate legile care se refera la modificarea constitutiei si la referendum, dar asta trebuie efectuat urgent.

 11. AZUR Says:

  CU permisiunea CUI va adresati politicianului Dodon utilizand expresia „” DOMNULE „”. Ce este mai surprinzator, toti jurnalistii ii spun „” DOMNULE „” chiar lui lui voronoff si la toti KOKO-ii care il sustin .

  ETONNANT, NON ?????????

  Toti acesti politicieni nu inceteaza cu insultele la adresa Romaniei si a limbei romane dar se impopotoneaza cu EMFAZA si cer sa li se spuna „” DOMNULE „””.

  DECE nu-si pastreaza denumirea KOKO-munista de „” TAVARICI „”, cum i-a invatat LENIN,Stalin, BERIA, MOLOTOFF, VORONOFF ?????????

 12. Fernando Says:

  au furat,fura,si vor fura.Nuii vedeti cum stau grosi,si filat asta asa de fericit este intro emisiune de la publika,de parca lo apucat pe dunezeu de oua.Bai lume,am intrat intro prapastie cu AIE de nu va inchipuiti ca nu esim degraba. Ati votat banda lui Voronin 8 ani,acuma votati 3 bande cu banditi.Mie mie greu sa ma uit la ei in parlament,asa se rid de oamenii simpli.Mi scirba de asa puturosi si scirbosi cara stau acolo si isi bat joc de popor,de studenti,de tineret care au murit pe 7 aprilie,care au fost inviolate fete,maltratati copii in comisariate,si asa numai pentru ca sa vina mafiojii estea Plahotniuc,Filat,Lupu asat nant ca prajina si prost +BESINA datorita la oaemenii estea care au muti,ei stau acuma si rup din tara asta.La puscarie,toti ca unu,ajunge atita batae de joc,si cin ai mai aud pe unii,ca uite au facut ceea,ceea, nimic nau facut, atita timp cit vor fi la guvernare MOLDOBOI de estea,nu o sa fie bine,mafia a intrat in singele oamenilor. Ajunge doamne,ajunge atita saracie in lumea asta,de parca sintem blestemati,condamnati sa traim rau,de ce eu nu pot sa gasesc de munca,sotia mea,cu specialitate,unde sami cresc copii? vreu sa plec cit mai departe,Canada,SUA, departe sa nu aud de scirba asta de tara,sunt in disperare,am crezut ca se va schimba situatia, AI= MAIE…sa ma cac in gura lor…le vreu moartea. asa dur,moartea la toti aestea care sunt la guvernare,la perete si impuscati pe toti ca unu,,judecata sa fie adevarata,cei care au furat si au nenorocit atita populatie. IMPUSCATI?

 13. Valenta Says:

 14. europa Says:

  Cea mai eftina si simpla solutie este ca Parlamentul sa schimbe articolul care provoaca alegeri anticipate. Am impresia ca PCRM n-are niciun economict care sa calculeze care solutie este cea mai eftina pentru tara. Zilnic trebuie de invinuit PCRM ca agraveaza criza politica si vor desfiintarea statului RM. Puterea ar fi bine sa invinuiasca PCRM pentru o politica care prin aceasta criza urmareste desfiintarea RM. La atacurile netemeiate a PCRM, trebuie sa raspundem cu atacuri intemeiate.

 15. Szasz Sebes Paul Says:

  eu sunt de acord

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: