Voronin, Graham Watson si Vlad Filat: Alianta PCRM+PLDM?

Graham Watson:

On Wednesday I met Moldova’s prime minister Vlad Filat to discuss progress in bringing his country closer to the EU. He has reformed his democratic ‘Alliance for European Integration’ coalition  but lacks enough votes to install a President. I fear he is tempted to bring the Communists into government, which would not go down at all well in Brussels.
http://www.peoplesrepublicofsouthdevon.co.uk/2011/02/12/common-policy-on-economy-pushed-in-euro-zone-but-few-commitments-to-single-market-in-energy/

Europarlamentar: „Filat e tentat sa aduca comunisti in Guvern”
Europarlamentarul britanic, Graham Watson, a menționat în cadrul unui articol, detalii despre întâlnirea avută Miercuri cu primul ministrul al R. Moldova, Vlad Filat.

Ei au discutat despre progresele menite să apropie R. Moldova de Uniunea Europeană și despre AIE 2 căreia îi lipsesc două voturi pentru a instala un Președinte. Graham Watson: ”Îmi este frică că el (Vlad Filat – n.n.) este tentat să aducă comuniști în Guvern, aceste intenții nu sunt privite cu ochi buni la Bruxelles.”

Graham Watson, reprezintă în parlamentul European cetățenii britanici din Anglia de Sud-Vest și Gibraltar, este membru al partidului Liberal Democrat.

Sursa: peoplesrepublicofsouthdevon.co.uk/

http://www.timpul.md/articol/europarlamentar-filat-e-tentat-sa-aduca-comuniti-in-guvern-20474.html

Au ajuns si la mine pe surse, informatii, ca intre Filat si Voronin au avut loc citeva intilniri cordiale, si ca cei doi s-au apropiat foarte mult, dar nu le-am dat mare importanta, pina nu au aparut si doua declaratii importante care nu au cum sa fie trecute cu vederea.
Avem doua scurgeri de informatii foarte importante, prin prizma guvernarii RM si a posibilei reconfigurari a coalitiei de guvernare.  Una vine de la Voronin, care a declarat ca a avut citeva intilniri si discuta cu Premierul Filat despre depasirea crizei politice, acesta a mai declarat ca isi doreste o alianta intre PCRM si PLDM, fara PL si PD, care avind 32 +42 de mandate, ar putea rezolva toate problemele.
Intrebare pentru elevii de clasa a noua: de ce Voronin a aruncat pe piata informatia despre intilnirile cu Filat, caruia ii dauneaza la imagine?

Alta scurgere vine de la Graham Watson, parlamentar european, care intr-un comentariu de-al sau, descriind unele detalii din convorbirea cu Premierul Filat, declara ca acesta este tentat sa aduca comunistii in guvernul RM, si ca aceste intentii nu sunt privite cu ochi buni la Bruxelles.
Aceste informatii le numesc scurgeri, pentru ca nu au fost livrate oficial, ci oferite publicului postfactum, pentru a produce un anumit efect, sau pentru a preintimpina unele consecinte nedorite.
Pe internet au aparut deja tot felul de speculatii, ca intre Filat si Voronin s-au impartit deja si functiile, si ca lui Filat i-ar reveni functia de Presedinte al tarii , astfel cazind guvernul Filat automat se considera desfacuta si AIE-2 si Dodon devine prim-ministru, iar Lupu poate fi lasat spicher daca va dori si PD sa se ralieze, daca nu, Lupu va fi demis si in locul sau va fi instalat Voronin.
In alt scenariu, Natalia Gherman va deveni prima femeie Presedinte a R.Moldova , Filat ramine premier, cu guvern de uniune nationala, iar Lupu demis si Voronin ales Presedinte al Parlamentului, in acest mod PLDM ar obtine doua functii inalte din cele trei rivnite.
Imi par si mie fanteziste aceste scenarii, dar vorba populara – nu iese fum fara foc .

Cine se apropie de Voronin moare politic

Se stie ca liderii care au incercat o apropiere de Voronin s-au sinucis politic cu tot cu proiectele lor politice, de exemplu Rosca si PPCD, Serebrian si PSL, Diacov si PD-modelul 5 aprilie 2009 cind nu au trecut in Parlament, Urechean si AMN cu incercarea de a face colitie cu PCRM dupa 5 aprilie 2009 si altii.

Care ar fi consecintele pentru R.Moldova a unei astfel de combinatii PLDM+PCRM?

1.  Pentru tara consecintele ar fi dezastruoase, scurgerea venita de la Graham Watson si sugestia lui este clara –
UE nu va sustine o asemenea guvernare, nu va mai oferi asistenta generoasa promisa si in consecinta din liderii de moment in Parteneriatul Estic, o sa devenim si noi o bataie de cap a Europei, cum am mai fost pe timpul guvernarii comuniste. Exista pericolul repetarii scenariului perioadei 1998-2001, atunci cind UE prima data a incercat sa ajute RM sa adere, dar in rezultatul venirii comunistilor s-au inghetat relatiile pina in 2009.

2.  Fara indoiala ca, coalitia PLDM cu PCRM, nu va putea sa conduca la reformele dureroase, dar atit de necesare tarii, ci va fi o banala imparteala a sferelor de influenta in justitie, afaceri, mass-media, etc. intre rechinii tineri, adica gruparea politico-economica unita in jurul Premierului Filat si rechinii batrini uniti in jurul lui Voronin, iar gruparea Plahotniuc va fi scoasa pe tusa, sau obligata sa  ralizeze la una din cele doua.
3. PLDM va avia de pierdut enorm in plan electoral si de imagine, caci din cele aproximativ 30% de votanti a PLDM, peste 3/4 sunt cu vederi de centru-dreapta si dreapta, in special tineri de la 18 la 45 de ani. Cu siguranta ca PLDM va repeta soarta PPCD si va trece in istorie, chiar daca e posibil sa-si pastreze un nucleu de vreo 5%, va fi un partid marginal si nefrecventabil.

4.  Vlad Filat cu mare greu a depasit handicapul de a fi venit de pe segmentul de centru-stinga, mai ales dupa votul pentru Voronin din 4 aprilie 2005, din PD-ul de stinga, spre segmentul patriotic si proromanesc de centru-dreapta, aceasta schimbare radicala  fiind facilitata si fiind posibila doar eforturilor extraordinare a  trioului mediatic – Val Butnaru(Jurnal de Chisinau) – Constantin Tanase(Timpul) si Veaceslav Tibuleac (Vocea Basarabiei), care au girat si garantat pentru Filat in fata tineretului si intelectualitatii nationale, si au facut posibil fenomenul politic Filat – politician proeuropean si proromanesc.
In cazul in care Filat duce PLDM spre o alianta cu PCRM-ul nereformat , capitalul politic al acestuia in scurt timp il va egala pe cel al lui Iurie Rosca, si vor avea ocazia ambii sa se intrebe reciproc, de ce au avut nevoie de Voronin, din cauza caruia s-au sinucis politic. Capitalul politic de incredere a electoratului este o chestiune foarte fragila, astazi este, miine daca ai gresit il pierzi foarte repede.

Cum se poate depasi criza politica intr-un mod onest?
Am mai declarat,  in cazul cind PCRM nu doreste sa ofere voturi pentru candidatul AIE la Presedintie exista unica solutie corecta si legitima – aminarea alegerilor Presedintelui si petrecerea repetata a unui referendum pe art.78 din Constitutie impreuna cu alegerile locale anticipate.
Trebuie odata si odata sa scoatem chestunea alegerii Presedintelui tarii de la negocierile tenebre dintre liderii partidelor parlamentare si sa decriminalizam acest proces. Un presedinte ales de popor e solutia corecta.
Iar pentru a spulbera temerile de a nu avea un presedinte autoritar sau chiar dictatorilal, exista solutia conform careia candidatura primului ministru sa fie propusa de majoritatea parlamentara formata in Parlament, ceea ce se intimpla in mai multe state.

P.S.
Sper ca liderii PLDM, Filat si Tanase, sa inteleaga responsabilitatea imensa care o au fata de electoratul de centru si centru-dreapta, care i-a mandatat pentru  integrarea europeana si pentru reforme democratice.
Stimati colegi, mergeti inainte cu PL si PD  spre UE!, consolidati AIE-2, si va rog mult sa nu va prostituati politic cu comunistii. Nu meritati sa deveniti paria, personaje odioase, sa va fie rusine sa mergeti pe strada, sunteti din alta stofa, aveti Universitatea AL.I.Cuza din Iasi in arsenal.
Doar daca nu cumva sunteti santajati cu ceva. Dar nu vreau sa cred in asta. Bafta

Reclame

19 răspunsuri to “Voronin, Graham Watson si Vlad Filat: Alianta PCRM+PLDM?”

 1. ana Says:

  pana la locale nu se va intampla nimic, dupa, e greu de spus, dar oricum pldm-ul nu va accepta pcrm-ul cu voronin. probabil n-ar avea prea multe scrupule sa mearga cu un pcrm eventual rebotezat si condus de altcineva.
  nu prea inteleg care-i jocul timpului, e interesant ca informatia a fost preluata de timpul.

 2. laur Says:

  Eu unul m-am lamurit.
  La urmatoarele alegeri voi vota cu PL lui Ghimpu si Chirtoaca, macar stiu la sigur ca ei nu vor merge cu pcrm si comunisti.

 3. van helsing Says:

  „Coalitia monstruoasa”??? De ce nu???? Sunt cunoscute mai multe cazuri cand din interese personale s-au facut alianta si cu dracul, neoficial, oficial asta suna in interesul tarii si poporului. sa nu uitam ca Filat l-a tinut pe apa pe Voronin in 2005, cand a votat „in interesul tarii si a alegatorilor” pentru candudatura lui Voronin la presedentie. Voronin este dator acum cu voturile de atunci. Dar el cere si garantii, ceia ce a facut atunci Filat, cand trebuia proces pentru activitatea la Departamentul Privatizare

 4. romanmihaes Says:

  Sa-r putea ca Voronin sa-l fi expus pe Filat si sa fi vorbit publik despre intilnirile lor tocmai din cauza ca Filat nu a acecptat propunerile sale, de a face alianta PCRM cu PLDM. Miscare de vulpoi, stie ca daca il lauda pe un politician de dreapta prin asta il slabeste electoral iar textul sau ar putea sa aiba destinatia catre PD-gen vedeti alde Lupu si Diacov? daca sunteti prosti?
  n-ati vrut sa faceti alianta cu mine?
  voi face cu Filat.

 5. Iri Says:

  Inca o data m-am convins: Doar PL!

 6. VEniamin Says:

  Nu cred ca Filat poate deveni sineucigasi.Mahabitii lui Voronin pe zi ce trece tot mai mult flaminzesc,de exemplu misin de foame doarme mergind pe drum,dar mai ales in Parlament.
  Comportamentul lui filat nu e corect cu partenerii din AIE 2,aceasta ar putea sa-l coste tot atit de scump ca si o eventuala casatorie cu banda bolsevica.Daca Filat nu constientizeaza atunci acolo in patid sunt multi baeti FOARTE DESTEPTI care ar putea sa-l abandoneze daca nu va intelege pe ce lume se afla.

 7. Soliman Says:

  Sunt prezent si aici !!
  De trei ori DA pentru punerea in discutie a informatiei in legatura cu europarlamentarul englez!!! Si iar ma surprind exclamand:BRAVO!!!

 8. Nicolae Says:

  Personal mai cred in Filat si Tanase !!! Cat priveste mandatele PLDM , ele se pot injumatati printr-oprocedura atat de josnica !!!

 9. tabarnak Says:

  Nicolae,
  uite asa creduli cum sintem, de 20 ani tot ii credem si ei ne mint. Suferim de memorie scurta,
  Multi il credeau pe Filat ca in 2005 nu-l va vota pe Voronin.

 10. Valter Says:

  Filat sa nu faca manevre cu Voronin! A zis: Moldova fara Voronin, Moldova fara comunisti – asa sa fie, barbateste.
  Sa se ocupe de economie, preturi, salarii, burse, pensii, locuri de munca, surse diverse de energie, sa stopeze coruptia , itr-un cuvint sa faca ordine in tara si pe Voronin si banda lui sa-l puna la punct, pe brinci in primul rind economic. Sa vada poporul procese publice asupra delapidatorilor rosii cu confircari de avere si retrocidare de ce s-a furat, prihvatizat poporului. E o sansa de a lasa o urma in istorie, de a face ceva pentru poporul acesta napastuit. Cred in ecipa si pragmatismul proverbial a lui Filat si colegilor din AIE 2.

 11. tabarnak Says:

  De ce nu a facut-o pana azi? Nu are nicio scuza.
  Si de ce s-o faca maine? Doar e mai simplu sa reciclezi cioclejii rosii in cei verzi.
  Logica e simpla, cu pasi mici se ocupa spatiul ocupat de Voronin softly, (scuzati moldoveneasca mea) o „revolutie” de catifea alla Filat.

 12. bogdan Says:

  In aceste momente PL-ul lui Ghimpu sigur fura din electoratul PD si PLDM.Probabil ca in cazul unor anticipate PL-ul va iesi primul.Este singurul partid care are o directie bine definita Vest-fara a se uita in spate.Succes PL!!!

 13. tabarnak Says:

  Nu-ti fa iluzii. PL cade intr-un sut liber, in cel mai fericit caz va trece pragul electoral pe muchie. Dupa minje nu va trece deloc.
  Ghimpu si echipa sa sint niste loser oportunisti, in afara de lozinci si baricade stataliste moldoveniste (nici macar unioniste) nu e capabil sa faca nimic. Acum s-a lipit de Lupu si Plahotniuk. Face jocuri de culise. Ii este frica de alegeri anticipate.

 14. opinie Says:

  RM(republica mafiei)

 15. ady Says:

  http://conspirolog.wordpress.com/2010/12/31/top-10-pcrm-experts/

 16. Igor Says:

  Cites comentariile acestora, care, unul „a prins la minte” şi va vota PL, altul se dezamăgeşte in PLDM, şi iarăşi caută „colacul” de salvare în PL. Da unde a fost mintea voastră „lucidă”, mama dracului, în alegerile din 28 noiembrie? De ce suntem iarăşi moldoveni cu mintea cea de pe urmă? Mai aveţi de stat la şezători cu vorbe frumoase? Vai şi amar de steaua voastră, românilor basarabeni! Toată viaţa umblaţi hai-hui, sărind ca iepurele la deal în zigzaguri, ca să ajungeţi la aproapele şi multrâvnitul pic al muntelui, şi, efectuând un zigzag de ultimă secundă, carele, apropo, este cel mai important, să rataţi în gol ţinta, rostogolindu-vă înapoi spre poale. Ca mai apoi, să începeţi iarăşi de la început. Nu ami nimic împotriva lui Filat şi Compania, dar faptul, că o bună parte de aşa zişi „PL-işti” votanţi din 29 iulie, au trecut repejor în altă tabără mai fardată şi mai „nobilă”, denotă un lucru trist – nu avem verticalitate, punctum…

 17. Siberiacul Says:

  1. Dle R.Mihaeş – m-am mirat plăcut că a-ţi publicat articolul lui V.Manea. Bravo! Acuma întrebări pentru meditaţii
  1. Care a fost scopul adevărat a magnaţilor mass-media, în frunte cu C.Tanase de la fostul „Flux şi actualmente proprietarul revistei „Timpul”, de al al atrage pe Filat pe segmentul dreptei?
  2. De ce s-a format P Liberal DM, cu doctrină „conservatoare”, în timp ce erau deacuma PNL cu deputata V.Pavlicenco şi PL cu Ghimpu şi Chirtoacă?
  3. De ce acuma ponegresc (nu critică, dar ponegrire) pe Ghimpu şi Chirtoacă C.Tanase cu „Timpul”, şi „Jurnal TV…+” cu S.Mocanu (critica oligarhul Plohotniuc şi (?)Ghimpu cu Chirtoacă, fără a fi criticaţi „săracii” Voronin şi Filat), şi Bogatu cu Negru mai des critică Ghimpu cu Chirtoacă (!?).
  4. Oare nu din cauza ponegrirei de către „patrioţii” din mass-media a politicienilor care prin fapte, repet – prin fapte, dovedesc că au poziţia proromână şi anticomunistă de 20 ani suntem pe loc? Care este scopul adevărat a unor jurnalişti „patrioţi”? Au fost elimenaţi de pe eşicherul politic N.Dabija, V.Matei, M.Druc… şi mulţi alţii. Acum se ponegresc Ghimpu şi Chirtoacă. Toţi, inclusiv şi politicienii, sunt cu greşeli. Dar, părerea mea, unele mass-media „patriote” intenţionat bat în politicienii proromâni şi anticomunişti. Citiţi-l doar pe C.Tanase de la „Flux şi „Timpul”.

 18. kushter Says:

  „Mergeti inainte cu PL si PD spre UE!”

 19. VEniamin Says:

  Filat calca pe grebla,il astepta destinul lui iuda Rosca. Este pur si simplu ridicol
  felul cum acesta procedeaza. Filat se vede ca un fel de Napoleon,care stie cum
  se le rezolve pe toate.Filat nu poate sa lucreze in echipa,dinsul a doua izi a scuipat
  pe obligatiunile Aliantei si a luat-o razna.Intilnirea acestuia cu hotul vorona,fara
  acceptul si stirea lui Lupu si a lui Ghimpu este o tradare a intereselor nationale si o
  lipsa totala a bunului simt. DIN MARE SI TARE sa nu ajungi la gunoaile istoriei.
  IN CAZUL DACA TE CASATORESTI CU VORONIN SI CLICA CRIMINALA A ACESTUIA
  NOI ALEGATOTORI TE VOM SANCTIONA.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: