AIE si problemele consumatorilor

In rezultatul scumpirilor la gazele naturale, energia electrica, energia termica etc, inca odata s-au acutizat relatiile in societate. Cresterea preturilor readuce in prim planprotectia drepturilor consumatorilor.

Fiind prezent intr-o emisiune la jurnaltv mi s-a reprosat ca am organizat manifestatii pentru mentinerea la guvernare a AIE-2 si ca port si eu o anumita raspundere pentru actiunile guvernarii. Asta-i buna , cineva ocupa functii inalte, primeste salarii de ministru, onorarii, isi construieste case, face afaceri etc. , iar eu care nici macar nu am acces la acesti demnitari , ei fiind aroganti, nici macar nu-mi raspund la telefon, sa raspund pentru ei? Cu toate ca nu am cum sa raspund in locul guvernantilor pentru esecurile si probelemele lor, totusi consider ca am dreptul sa expun anumite critici si propuneri.

In acest sens Liga pentru apararea consumatorilor, http://www.consumatorul.md vine cu un set de propuneri menite sa resolve problemele stringente ale consumatorilor.

1. Crearea unei autoritati publice la nivel national pentru coordonarea activitatilor in domeniul protectiei consumatorilor – Agentia Nationala pentru Protectia Consumatorilor

2. Realizarea si impunerea in toata legislatia a prevederilor Legii privind drepturile consumatorilor, art.10 alineat (6) – Prestatorul este obligat, la prestarea serviciilor, să utilizeze mijloace de măsurare proprii, adecvate, legalizate, verificate metrologic, în modul stabilit, conform cerinţelor prescrise. Se refera in primul rind la monopolistii Apa-Canal SA, Termocom SA, Moldova-Gaz care inceaca sa puna in sarcina consumatorilor procurarea contoarelor si racordarea la servicii.

3. Este necesara incheierea contractelor directe a consumatorilor cu furnizorii, fara intermediari. Ce fel de servicii fara contracte? Din pacate acest proces se tergiverseaza si se gasesc tot felul de scuze ca nu se procedeaza la contractare directa. Astazi nu exista contracte directe ale consumatorilor cu Apa Canal SA si Termocom SA, ambele activeaza in mun.Chisinau.

4. Adoptarea de urgenta a Codului privind locuintele.
Suntem rusinea Europei, astazi in RM este in vigoare Codul cu privire la locuinte sovietic din 1961.

5. Adoptarea de catre Guvern a unui Regulament privind privind ajutoare sociale si compensarea tarifelor la incalzire pentru paturile sociale defavorizate. Sa nu uitam ca salariile si pensiile mici din RM nu permit paturilor sociale sarace sa plateasca noile tarife la incalzire. Putem da drept exemplu pozitiv Regulamentul Primariei Chisinau privind compensarile din 2008 „Regulamentul privind mecanismul de acordare a ajutoarelor sociale la achitarea serviciilor comunale si pentru consumul de gaze naturale, lemne si carbune folosite pentru incalzire”

Sper ca guvernantii, in venirea carora la putere sunt acuzat , vor citi acest text si isi vor face insemnari. Daca nu vor intelege ca trebuie sa se aplece la problemele reale ale oamenilor, la primavara cind se mai incalzeste, si cind vor veni facturile mari pentru servicii comunale, vor avea loc manifestatii in masa. La munca AIE-2.

Anunțuri

13 răspunsuri to “AIE si problemele consumatorilor”

 1. Nornegru Says:

  Sigur ca da!! Toate aceste propuneri se regasesc in Aqius-ul comunitar UE!! Fara adaptarea la astfel de cerinte nu se poate pune in miscare niciun mecanism capabil sa dea roade in economia de piata. De ce insa se pierde atata vreme fara sa se faca ceva? , asta nu inteleg, D-le Mihaes!! Problema nu este pendinte in totalitate de alegerea sau nu a presedintelui !!

 2. bam Says:

  „Se refera in primul rind la mopolistii Apa-Canal SA, Termocom SA, Moldova-Gaz..” numai chisinaul exista in republica asta, nu? numai apa canal si termocom, nu?

 3. Alexandru Panfilii Says:

  Aşa gînduri, mă copleşeau şi pe mine , referitor la implicarea d-stră în formarea AIE. Sincer ,cred că este cu mult mai important pentru societate şi util pentru noi consumatorii şi cetăţenii de rînd ce faceţi în calitate de avocat şi preşedinte al asociaţiei de protecţie a consumatorului.Cred că ar trebui să insistăm şi asupra refomării Termocomului şi S.A. Apă-canal.Aşa cum a făcut-o or. Riga.Apropo, în Marea Britanie serviciile de apă şi canalizare sînt prestate de mai multe companii, prin aceleaşi conducte.

 4. Sergiu Cazacu Says:

  sustinem demonopolizarea institutiilor Apa Canal, Termocom. Cet 1 si Cet 2.
  Si cu Fenosa trebuie de facut ceva.
  Sa speram ca anul acesta se va constitui Agentia pentru Protectia Consumatorului. Si cred ca cetatenii nostri nu se vor lasa de certele deputatilor privind alegerea presedintelui ademeniti si nu vor uita ridicarea preturilor ce a avut loc pina acuma, urmatoare majorare va fi la piine.

 5. Vitalie PLDM Says:

  Sustin crearea Agentiei de Stat pentru Protectia Consumatorului (ASPC) care sa aiba pirghii de influentare asupra prestatorilor de servicii.

  ASPC sa se subordoneze direct Guvernului RM in coordonare cu Curtea de Conturi.

  ASPC sa oblige toate intreprinderile de stat sa instaleze la ghiseele lor POS Terminale bancare ca posesorii de carduri bancare sa aiba alegerea modalitate de plata: numerar sau cu card.

  Sa oblige APA Canal si Termocom sa incheie contracte directe cu consumatorii sau cu APLP-urile avand cel putzin 25% din acordul locatarilor unui bloc locativ.

  Guvernul RM sa ceara Parlamentului RM abrogarea Legii cu privire la interdictii.

 6. Igor Says:

  Dle Mihăeş, o să încerc să dau câteva sugestii la propunerile DVS.
  1.Această Agenţie Publică va sta iarăşi sub călcâiul guvernului şi, nu prea cred că o să facă mare treabă. Ar trebui nu o agenţie, ci o asociaţie puternică a consumatorilor, care să aibă şi legături strânse cu cele din Europa, un fel de gen de sindicate, chit că nu cele de buzunar sau de guvern.
  2.Aici sunt de acord totalmente, doar că avem unele probleme, îndeosebi cu Termocom, că la Apă-Canal şi Gaz, ăştia chiar umblă cu fofârllica. În România nu au fost mari probleme cu instalarea contoarelor de către Termocom din simplul motiv, că reţelele lor sunt de altă inginerie, bazată pe consumul particular, adică sunt construite pe plan orizontal, şi, fiecare apartament necesită doar unu-două contoare. Pe când la noi, sistemul construit de ruşi pentru „obscejitii”, este mult prea costisitor şi complicat pentru a fi înzestrat cu contoare. Vă închipuiţi, că în apartamentul meu cu 3 odăi am 3 ţevi pentru calorifere, şi deci, am nevoie de tocmai 6 contoare – câte unul tur şi unul retur. Cum credeţi, cam cât va costa doar contoarele astea? Să credem, că Termocomul va suporta aceste cheltuieli? La prima etapă – da, mai apoi vor fi incluse în preţul căldurii şi, în pofida faptului, că nu am prea multe împotrivă, totuşi ne va costa scump.
  3.La acest punct – No comment, aşa să fie!
  4.Iar această problemă, da Romane, e de râsul curcilor. Cam de ce nu am mai lua nişte legi de pe timpul ţarului rus, că tot mai bune erau?
  În principiu, articol bun, Romane. Te susţin întru totul.

 7. taranca Says:

  Dar daca se va constitui un Pact al solidaritatii sociale a consumatorilor?La care orice cetatean sa poata adera si sa-si apere drepturile,chiar si in instante straine,daca va fi cazul.

 8. VIKING77 Says:

  Dle Mihăieş,
  Dvs doriţi să îmblânziţi şacalii cu mămăligă. Cu zoaia asta venită peste capul nostru în mască de integrare UE, reforme vreţi să prosperăm?
  Uitaivă critic la ceea ce au făcut cu Mătăsaru de Ziua pOrKurorilor !
  Constat că sunteţi foarte naiv, credul, ca să nu zic, fără supărare, prost.
  Vreţi să încrucişaţi plebea cu patriciatul acestei limbi de pământ fără Dumnezeu.
  Când veţi înţelege că pleava din pldm, pl, pdm dictează în partide !
  Şacalii cinici deţin puterea. Cu ideile nominalizate îşi vor şterge …ul, sau fă vor şterge faţa în batjocură ! Matale vrei cu pulinici să faci ordine în ţară ! Vrei cu dracu să treci în rai ! Idei de fiasco total !

 9. Timofei Says:

  Parlamentul, care trebuie sa adopte o multime de legi la aceasta tema nu lucreaza mai bine de jumatate de an (ba referendum, ba alegeri, ba vacanta). Nu lucreaza nici in plen nici in comisii, treceti pe langa Ministerul Agrculturii, unde chipurile ei „lucreaza” seara si nu ve-ti vedea ferestre luminate. Dar cine sa puna la treba deputatii? Lupu? Plahotniuc? Ei au interesele lor, care nu coincid cu ale consumatorilor. Mai degraba invers, interesele lor coincid cu interesele jefuitorilor. Nici agentia nu va rezolva problema asa cum n-o rezolva nici serviciul respectiv daca nu vor fi adoptate un set de masuri, si nu vor fi inlaturati din conducerea tuturor institutiilor escrocii, hapsinii si lenosii. Pentru aceasta trebuie de mobilizat intrega societate.

 10. sergiu1135 Says:

  Chiar așa, de ce nu te gîndești că mai sunt oameni pe acest pământ care vor să facă bine, unul este și d-nul Roman, da cu așa pesimiști ca tine nu faci treabă

 11. sergiu1135 Says:

  ….

 12. sergiu1135 Says:

  Numai Unirea ne va salva !!!

 13. mary b Says:

  Cel mai mare dusman al nostru, al consumatorilor, este ministrul Lazar, care sustine monopolistii si gaseste „argumente” in favoarea lor pentru orice majorare de preturi. El, care e printre primii in lista bogatilor de la noi, niciodata nu va intelege omul nevoias. Pentru ca nu-i pasa.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: