Referendum sau alegeri parlamentare anticipate?

Principala problema care a ramas pe ordinea zilei Parlamentului pentru a depasi criza politica, este alegerea Presedintelui tarii. Comunistii au declarat deja ca nu vor vota in nici un caz pentru candidatura AIE, Marian Lupu.

Voronin a declarat la protv ca refuza la proiectul propriu de modificare a Constitutiei prin care Presedintele putea sa fie ales cu 51 de mandate, astfel lasind sa se inteleaga ca ar accepta alegerea directa a sefului statului?
Dinsul a mai zis ca in cazul constituirii aliantei intre PD si PCRM , lui Lupu nu i-ar fi revenit functia de Presedinte al tarii, ci ar fi devenit doar Presedinte a Parlamentului. Astfel vedem ca un factor subiectiv, ura fata de Lupu i-a jucat festa de doua ori lui Voronin, in 2009, si 2010 dupa alegeri, si a facut posibila in ambele cazuri constituirea AIE-1 si AIE-2.
Prin neacceptarea lui Marian Lupu comunistii incearca sa dezbine AIE-2, lansind ideea cu alegerea unui candidat din afara Parlamentului actual. Insa nu exista nicio garantie ca comunistii vor vota vre-un candidat, fie acela si independent.
Opinia mea este ca AIE pentru ca sa-si pastreze unitatea trebuie sa mearga in primul tur al alegerilor prezidentiale cu candidatura lui Marian Lupu la functia de sef al statului. Si doar in cazul cind Marian Lupu nu va fi ales sef al statului, pentru turul doi se poate de discutat despre varianta de rezerva, adica despre un candidat tehnic, din afara partidelor, care ar putea sa fie votat de toate fractiunile parlamentare.
Cine ar putea sa fie acesta? Astazi nimeni nu stie, insa nu poate oricine sa detina functia de Presedinte al R.Moldova.
Si apoi un Presedinte fara pondere politica, ales de catre toate partidele, va fi o marioneta, si in loc sa conduca si sa impuna decizii in interes national, se va ocupa cu multumirea partidelor care l-au ales, facindu-le favoruri si sporind astfel coruptia si traficul de influenta. A venit timpul sa scoatem alegerea Presedintelui tarii de la negocierea dintre partide, care se aseamana cu  un tirg politic rusinos si sa-i redam acest drept poporului.
Mai mult ca sigur, comunistii nu vor vota nici in turul doi, ceea ce este foarte previzibil, deoarece  decit sa stea patru ani in opozitie, chiar si cu anumite garantii pentru opozitie, ei vor incerca sa provoace inca odata alegeri anticipate, cu gindul ca componentele AIE vor fi lovite de criza economica si cresterea preturilor si vor pierde din voturi.
In aceste conditii AIE-2 va avea doua solutii:

1)Sa mai organizeze un referendum repetat impreuna cu alegerile locale pe art.78 al Constitutiei. In cadrul acestui scenariu se poate examina aminarea initierii procedurii alegeri sefului statului conform actualei Constitutii pina dupa locale. In acest mod nu s-ar cheltui bani in plus din buget si s-ar obtine o prezenta mai mare a alegatorilor. Pentru asta va fi nevoie de operat anumite modificari la Codul Electoral, ceea ce nu e o problema pentru Alianta, inclusiv sa elimine pragul de prezenta de 1/3 pentru validarea referendumului si astfel sa se depaseasca criza definitiv.

2) Sa organizeze alegeri parlamentare anticipate, insa datorita faptului ca in legislatie nu sunt prevazuti termeni concreti pentru petrecerea acestora, in termen rezonabil ar putea sa fie si peste 2 ani. In acest timp AIE-2 trebuie sa reformeze institutiile de drept, sa obtina pentru cetatenii moldoveni dreptul de a circula fara vize in UE, adica sa vina cu rezultate concrete la alegeri, ca sa le poata cistiga.

Este foarte important sa intelegem ca este nevoie de consolidarea AIE-2 si sporirea increderii intre cele trei componente PL, PD si PLDM. Doar impreuna aceste trei partide pot sa asigure R.Moldova o guvernare democratica si proeuropeana. Cea mai importanta resursa pe care o are AIE-2 este stabilitatea aliantei si guvernarea eficienta. Iar negocierile cu PCRM trebuie sa fie transparente, sa fie in interesul national si sa nu se ajunga la scenarii oculte.
O eventuala alianta a PLDM cu un PCRM nereformat, cu Voronin Presedinte, asa cum declara ca ar fi posibila unii analisti afiliati lui Voronin, nu poate fi una productiva. PLDM facind alianta cu PCRM ar pierde foarte repede din credibilitate si va repeta fara indoiala soarta PPCD .

Sarcina AIE-2 este sa ofere o buna guvernare, la baza fiind democratizarea si europenizarea R.Moldova,  si sa  nu uite ca a promis alegatorilor sai alegerea directa a sefului statului.

P.S.

A aparut prima pasarica disidenta in fractiunea PCRM ,  Igor Dodon, care a refuzat sa semneze documentul intitulat „angajamentul politic fata de pcrm”.
Ceva ma face sa cred ca Dodon si inca citiva deputati din fractiunea comunista se vor desprinde de pcrm.

Anunțuri

27 răspunsuri to “Referendum sau alegeri parlamentare anticipate?”

 1. Sefu' Says:

  Totusi, cred ca se gasesc doi comunisti „eroi”, care vor vota pentru binele tarii.

 2. aron Says:

  Sefu’
  rectifica te rog, spune ‘rezolvarea situatiei’,’iesire din criza’, numai nu binele tarii. AIE este pe departe de ‘binele’

 3. Nornegru Says:

  Dom Sefu,

  Aceasta „speranta” trebuie sa o uiti . Nu va fi !!! Dar intr-adevar va fi ultima voastra batalie a ceea ce alegeti:EST sau VEST !!! La alegeriile locale. Cat priveste PLDM si Vlad Filat , se va alege …untul din branza , cat de curand. Presiunile sunt prea mari si pragmatismul… prea mic pentru un razboi asa de mare.In contextul care s-a creat la voi si in orizontul de timp prezent,alegerile locale sunt tot atat de decisive ca si cum s-ar face alegeri anticipate. Vei vedea!! Si hotarati-va odata ce faceti cu NATO!! Fara intrarea in NATO nu veti intra cu adevarat in UE niciodata! Grele hotarari aveti de luat, este? Si iti mai spun ceva: FARA SA VA DECIDETI SA MERGETI MASIV CU PL nu realizati niciun pas inainte!! Si asta fara sa te gandesti o clipa macar la Ideea Unirii!! Peste inca o generatie, poate!!

 4. Sefu' Says:

  aron,
  stii? chiar am vreut sa scriu „binele tarii”, dar am decis sa las fara ghilimele intru fecerea unui spirit de optimism ca de cat.
  ai dreptate. suntem departe de binele tarii.

 5. Sefu' Says:

  Nornegru,
  in primul rand guvernarea trebuie sa curate randurile de potlogarii care sug din orice au posibilitatea, insa, asta nu va avea loc, pentru ca toti au dividende din asta… coruptie, preturi, justitia nereformata…
  cate sunt de rezolvat, dar, nu! vezi ca toti sunt preocupati de numele lui Plahotniuc-Ulinici…

 6. toma Says:

  referendul odata cu localele si basta !

 7. bogdan Says:

  Republica Molotov demonstreaza ca este un stat neviabil.Cineva a spus ca trebuie sa faca parte din ceva(cineva).Ori din est ori din vest.Este neviabil pentru ca nu are nici resurse proprii.

 8. CS Says:

  Dar nu scrie in constitutie ca referendum pe aceeasi tema nu se mai poate face timp de doi ani??? Si anume schimabrea art 78 din constitutie si alegerea presedintelui in mod direct.

  Eu cred ca NU trebuie schimbat nimic in normelel legale, deoarece datorita lor in forma actuala s-a putut bloca ccesul comuistilor la o noua epoca a lor(Votul de aur mai stiti).

  Eu cred ca trebuie sa se schimbe lucrurile in CAPETELE MOLDOVENILOR SI SA NU MAI VOTEZE RAPANUL COMUIST. Altfel nimic nu va fi bun pe acest petec de pamant.

 9. CS Says:

  Trebuie sa o tinem asa in anticipate pana se trezesc toti tantalaii si inteleg ca mizeria si hotia comuista nu mai este o optiune pentru acest popor!!! Si ca trebuie intrat in UE si NATO , si pus umarul la munca ca nu este criza in RM ci pe tot globul. Si investitii si ajutoare din partea rusiei s-au lins pe bot.

  Sansa RM este doar UE si Romania. Asta este ce trebuie sa intre in capatele celor ce voteza parazitismul comuist.

 10. Sefu' Says:

  Cam e subred cu anticipatele, pt ca pe fonul scumpirilor AIe ar puta sa piarda din credibilitate…dar si bani cheltuiti…

 11. CS Says:

  Dar in acelasi timp e la fel de riscat ca scazand pragul electoral si cu o populatie instabila sa permitem accesul mai usor al comicilor inapoi la putere!

  Odata ce un om a inteles ce inseamna minciuna si dictatura comuista nu se va mai intoarce niciodata la ei, tinerii desemnea sunt anticomunisti iar moartea are si ea rolul ei pentru cei cu copeicile.

 12. taranca Says:

  Suntem pentru un referendum ca care oamenii sa dezica de csi si sa accepte UE si NATO,asta au inteles-o si taranii de la sapa,dar nu pricep de ce alesii nostri se obstineaza sa accepte acest adevar.Ei doar spun sus si tare ca sunt PENTRU INTERESUL NATIONAL!

 13. laur Says:

  Iata ce trebuie sa faca ALIANTA inainte sa dea drumul la anticipate :

  – sa permita tineriilor cu varsta intre 16 si 18 ani sa poata vota;

  – la moldovenii aflatii in afara sa poata vota cat mai multi;

  – sa majoreze salalriile si pensiile cu 20 – 30% pentru ca pcrm sa obtina mai putine voturi;

  – presa de limba romana trebuie ajutata sa poata ajunge si la sate si in orasele mici.

 14. Sergiu Cazacu Says:

  IN RM o importanta deosebita se da doar pentru orasele mari gen Chisinau sau Balti cind merge vorba de alegeri locale, in rest lumea este pasiva, de exemplu pentru mine nu reprezinta nici un interes alegerile locale, ce ma motiveaza pe mine sa ma duc in sat ca sa votez >??? ca doar nu locuiesc acolo de vreo 7 ani, ar trebui de dat voie ca si studentii din chisinau sau balti cahul sa participe la alegerile locale unde isi fac studiile ca oricum 9 luni din an le stau la locul de studii. si ar fi corect din punct de vedere al moralitatii clasei politice sa participam si noi la alegeri locale cu toate ca nu avem domiciliu

 15. Sergiu Cazacu Says:

  asta ar fi cea mai buna varianta, si ar face mai masiva participarea la votare la alegerile locale, care nu reprezinta un interes deosebit pentru populatie

 16. Sergiu Cazacu Says:

  acuma votul de aur joaca festei AIE pentru care majoritatea a votat atunci cind ea datorita tot votului de aur a acces la guvernare

 17. Nornegru Says:

  Pentru TARANCA,
  Personal ma si bucur sa aud asa ceva de la o persoana aflata la tara , in vreun sat basarabean. Am sa-ti spun si de ce Tarancuto. Am observat ca acolo politica se face de susu in jos. Si nu invers, cum ar trebui sa fie de fapt. Cei de la sate, care sunt foarte numeroase in Basarabia,trebuie sa fie mult mai indrazneti si de la ei sa porneasca multe probleme puse in fata politicienilor sa le rezolve. Acolo nu sunt dascali, medici, profesori cu care macar sa va consultati cum sa puneti problemele in fata politicienilor?.Chiar daca mai intai locali.
  Daca ar fi lucrurile chiar si jumate-jumate si tot ar fi foarte bine. Cei de sus Comunistii numai asa pot fi exclusi de la statul in capul mesei dintr-un sat sau altul. Prin votul vostru local sa-i excludeti pe cat mai mult din consiliile satesti(sau comnunale? nu cunosc sistemul dv administrativ pe raioane)

 18. europa Says:

  PCRM este un partid care in curid va disparea de pe scena politica. Acest partid se considera vesnic biruitor. Schimbarea articolui comunist, care provoaca alegeri anticipate este cea mai ieftina solutie. Daca in Parlament este imposibil, atunci referedumul cu alegerile locale este a doua solutie care convine poporului. Alegerile anticipate va duce la disparitia politica a PCRM, asa eu cred.

 19. Andros Timofei Says:

  Scenarii de alegere a Presedintelui mai sunt. Falscomunistii declara ca nu-l vor Presedinte pe Lupu, dar poate fi examenat si scenariul altei candidaturi din PD, Plahotniuc, de exemplu, Lupu ramanand seful Parlamentului. Este incredibil? Prin aceasta Ghimpu se elimina din conducerea suprema. Nu credeti ca acest scenariu putea fi elaborat de la inceput, ca o varianta bineinteles? Daca luam in calcul ivirea brusca a lui Plahotniuc in politica, taifasul lui de o noapte in hotelul „sau” cu oaspetele multasteptat Naraskin, „dragostea” mare a rusilor fata de dl Ghimpu si a. aceasta varianta nu-i lipsita de sens.

 20. Mihai Ciubotaru Says:

  Dl Mihaies, se accepta si referendumul si alegerile anticipate, repetate, dar costurile sa fie din contul partidelor ce se inscriu in cursa electorala sau celor ce nu se pot intelege dupa alegeri, asta-i unica solutie, suntem prea saraci ca sa finantam alegeri repetate anual din bani publici, noi am votat, am finantat campania la 4 ani, lumea nu are cu ce cumpara piine, achita serviciile comunale, da unii vor la putere cu orice pret achita de cetateni.

 21. europa Says:

  Lupu poate sa ieasa din PDM si sa fie apolitic dar sunt convins ca ciuma rusie PCRM vrea vesnic sa fie la putere. JOS PUTORILE COMUNISTE !!!

 22. EX-URSS Says:

  Criza politica si constitutionala ne demonstreaza ca Moldova nu poate sa functioneze ca stat. PCRM in gura mare spune, ca Moldova n-are politicieni competenti, inafara de comunisti, care au intemeiat acest stat artificial. Poate PCRM vrea desfiintarea RM? Jos statul incompetent cu fondatorii sai agresivi!

 23. zeitgeist in romana | zing.ro Says:

  […] acelasi subiect: https://romanmihaes.wordpress.com/2011/01/31/referendum-sau-alegeri-parlamentare-anticipate/ Tags: sistem bazat pe resurse, sistemul economic, solutie criza, zeitgeist in romana, Zeitgeist […]

 24. Nornegru Says:

  oameni buni,
  Va citesc ingrijorarile cu privire lka basarabia si viata voastra. Vi le si inteleg.La un lucru nu gasesc nicidecum insa o explicatie lamuritoare pe deplin. Cum de ati putut neglija importanta referendumului esuat nu demult? Cum de la alegerile anticipate s-a votat cum s-a votat si s-a ajuns ca un partid neocomunist sa fie arbitrul politic in Basarabia? Cum de nu va dati seama ca de la lamurirea odata si pentru totdeuna a problemei identitare depinde intreg viitorul vostru? Cum de nu va puteti da seamam ca doar de la raspunsul la aceste intrebari incepe libertatea voastra si dorinta de a scapa de saracie?
  Iata, au trecut peste 4 zile de zbateri in gol pentru a se gasi o solutie… in alegerea presedintelui.Si, in loc sa se intrevada o cedare din partea comunistilor, ei strang surubul si latul pe care -regret mult ca trb sa spun asta- electoratul si nimeni altii , l-au creat. Acum, nu numai ca isi retrag propriile solutii de amendamente la Constitutie( art 78) ,ci cer si pun si alte concluzii suplimentare. Curse, peste curse intinse, si posibile datorita indeciziilor generale ale societatii voastre. Pe ce mizati/ati mizat ca sa iesiti din impas? Nici acum nu mi-e clar. Timpul nu sta pe loc , oameni buni, in lume se pot intampla multe schimbari nefavorabile voua si voi de 21 de ani tot o lalaiti? Singuri va creati probleme de viata foarte dure. Pentru ca bat la usa altele si altele, la care in conditiile date foarte usor va puteti impotmoli. Iata, acum Lulpul vostru pleaca si la consultari la Moscova !!

 25. ORION Says:

  Acest semidoct de XYZ-ero isi da aere de mare geniu.

  Se vede dela o posta ca nu a trait in occiden. Acest KONAR
  ar trebui sa fie mai rezervat in ce priveste sexualitatea copiilor in scoala.

  Ba KONAR, trebue sa stii ca imensa majoritate a populatiei din occident este contra predarii sexualitatii in scoala. Sa lasam copii sa-si traiasca INOCENTA lor NATURALA.

  Ba KONAR, ce gasesti atat de genial ca fetita a vorbit de „” foufounette „”, ea nici nu stie despre ce este vorba si apoi la ce-i foloseste copilului sa-i vorbim de anatomia intima a conceperii fiintei umane, subiect fata de care copiii au o repulsie instinctiva.

  BA KONAR, esti pasionat de fraze aberante, fraze care nu spun absolut nimic.O alta fetita ar fi spus ca la scoala „” invatam sa crestem „”. Si o mai dai si pe frantuzeste. ET alors ????????? Cu ce ai devenit mai destept daca fetita a spus o fraza pe care a invatat-o bine inainte de a apare la televizor ??????????

  EX NIHILO, NIHILO.

 26. PERPLEX Says:

  Reflectie la gura SOBEI, ( „” au coin du feu „” ).

  Unimedia ne prezinta o scurta trecere in revista a meritelor Tovariciului LUPOFF. Printre limbele vorbite se mentioneaza cele mai importante ::::::: RUSA, engleza , franceza. S- A uitat sa se mentioneze o limba de foarte slaba circulatie mondiala deci fara importanta pentru TOVARICIA SA :::::::: limba MALDAVA utilizata de tovarici Lupoff in Parlament. S- A uitat deasemeni sa se mentioneze limba romana pe care o vorbeste in PARANTEZA, adica acasa la el. ( uitarea este voita :::::: nu se pomeneste nimic de aceste doua limbi „” distincte „”, pentru a nu se creea „” tensiuni sociale in republica fantoma :::: MULDU-FUFULEASCA „” ).

  ACTA FABULA EST.

 27. nina gonta Says:

  DACA VOR FI IARASI ALEGERI ANTICIPATE , SA SE INTRODUCA VOTUL ELECTRONIC SI PRIN CORESPONDENTA CA MOLDOVENII DIN AFARA SA SCAPE MOLDOVA DE COMUNISTI ..DEFINITIV.. SI IREVERSIBIL..

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: