Cresc preturile, creste saracia si riscam un 7 aprilie social daca nu se intervine

Prin decizia ANRE tarifele la gazele naturale s-au marit cu 12,2%, si este evident ca vor urma scumpiri in lant la energia electrica, energia termica, produsele alimentare etc. O buna parte din proprietarii de locuinte se vor trezi in primavara cu datorii mari la serviciile comunale care ar putea sa duca la pierderea locuintei,  fiind executati silit.

Situatia din domeniul energetic al RM este grava, astfel CET-le care produc energie electrica sunt datoare catre Moldova GAZ cu circa 1,5 miliarde lei, la fel si SA Termocom are datorii catre creditori de circa 1,5 miliarde lei.
Datoria regiunii transnistrene catre Gazprom este enorma, de circa 2 miliarde dolari SUA. Asfel daca intr-o zi Gazprom va proceda la urmarirea debitorilor, vom risca sa pierdem ce a mai ramas din proprietate si sa devenim Republika Moldova/Gazprom SA.

Ocupatia unei tari de catre alta poate avea loc si prin metode economice, in speta vedem conflictul legat de consumul de gaze rusesti in RM, care poate conduce la pierderea independentei energetice si economice din cauza datoriilor enorme acumulate.

Problema este si mai grava prin  faptul ca veniturile cetatenilor sunt reduse sau simbolice, si Guvernul ar trebui sa vina cu ajutoare si subventii, cel putin la caldura pentu paturile defavorizate. Asteptam ca sa fie elaborat cit mai repede un Regulament al Guvernului privind compensarile la caldura pentru cei care au venituri mai mici decit cosul minim de consum. Este greu de gasit bani pentru subventii, dar alta cale nu exista.

Se discuta despre investitiile cetatenilor in Moldova Gaz SA care depasesc in total suma de 100 milioane euro, fiind formata  din sumele de circa 2 mii euro cheltuita de consumatorii care au platit bani pentru retea si conectarea la consumul de gaze. Aceste sume nu sunt considerate drept investitii,  respectiv nu se elibereaza documente de investitor, cu toate ca exista obligatia furnizorului de a face cheltueli de conectare la acest serviciu din propriile surse.

Daca nu se va face nimic privind subventionarea exista pericolul ca spre primavara oamenii disperati de facturile mari pe care nu le pot plati sa iasa masiv la actiuni de protest, si sa se produca un 7 aprilie social.
Posibil ca asta si se urmareste de catre cineva.

Reclame

23 răspunsuri to “Cresc preturile, creste saracia si riscam un 7 aprilie social daca nu se intervine”

 1. Sergiu Cazacu Says:

  SI aici deja ar fi o prostie ca AIE sa dea vina pe fosta guvernare, deja au trecut 2 ani si in plus ca AIE a venit la guvernare au stiut care e situatia per ansamblu si au stiut foarte bine ce fac cind isi asuma actul guvernarii.
  Referitor la compensatii, ar trebui date tuturor persoanelor , cei cu discriminarea asta ??? aici sunt probleme un venit de 3000 asta nu inseamna ca esti bogat in MD .
  Moldovenii dintre Prut si Nistru sunt rabdatori insa 7 aprilie a aratat ca avem si o limita.

 2. taranca Says:

  Traim la tara,am 3 copii si 3 nepoti minori.Toti suntem someri,la Chisinau cei maturi au lucrat in cateva locuri dar pana azi nu li se plateste,sub diferite motive.Am un elev la scoala de meserii,un nepot in cl 2-a si inca doi nepoti de 5 si 3 ani. Suntem nevoiti sa imprumutam de la cunoscuti,dar si aici procentele cresc,e o problema imperioasa aproape in fiecare familie si cred ca aceasta situatie critica undeva trebuie sa crape.Chisinaul ofera celor necalificati locuri de munca cu 100 lei zilnic.Daca vii de la tara,cheltuiesti 35 lei pe drum, si POTI oare seara sa te intorci FERICIT acasa la 3 copii cu 65 lei fara sa mananci?Statul nu propune nici o solutie REALA paturilor vulnerabile! Pentru ce atunci am mai votat?

 3. Sefu' Says:

  Corect! se urmareste! si stim despre cine merge vorba.

  Posibil scenariu:
  -nevotarea presedintelui
  -alegeri anticipate
  -revenirea comunistilor (ca, doar, cu ei era mai bine)
  -tainuirea problemelor cu care si confrunta statul (care astazi sunt pe larg mediatizate)

  si ca rezultat, vom trai bine, de genul „V sovetscom soyuze sexa net”

  Si de ras si de plans!

 4. europa Says:

  Misin deschis a declarat ca Rusia organizeaza o blocada Moldovei. Atunci cind poporul rus condamna blocada Stalingradului, regimul rus procedeaza la aceleasi metode murdare. Scopul este sa impuna Moldova sa se predee, sa se subordoneze regimului vertical politic rus. Voronin nu inzadar se compoarta ca un tradator de neam. Misin a mai declarat, ca politsovietul de la PCRM nu decide nimic, totul decide un singur om, Voronin-sirbu. Dupa imaginatia lui se crede, ca PDM tot asa functioneaza. Suntem intr-un razboi economic cu Rusia. Scumpirea este o cosecinta a politicii comuniste de-a nu diversifica caile energetice in RM.

 5. COSTIN Says:

  Vladimir Plahotniuc, oligarh şi al treilea om în stat, are dublă identitate: una în Moldova, una în România

  Vladimir Plahotniuc / Vladimir Ulinici / Vlad Ulinici …
  Vladimir Plahotniuc, prim-vicepreşe­­dintele Parlamentului Republicii Moldova şi unul dintre cei mai bogaţi oameni din statul vecin, apare în documentele oficiale ale României cu o altă identitate, Vlad Ulinici. Înaltul demnitar moldovean, Vladimir Plahotniuc, şi-a schimbat de două ori identitatea în România, şi a candidat la parlamentarele din noiembrie 2010, din Moldova, cu vechiul său nume.

  Vladimir Plahotniuc, prim-vicepreşedintele Legislativului din Moldova, cunoscut şi ca „omul-fantomă” datorită apariţiei bruşte în viaţa publică, are nu doar dublă cetăţenie, română şi moldovenească, ci şi două identităţi, conform Monitorului Oficial al României.

  La 7 august 2009, unul dintre cei mai influenţi actuali politicieni moldoveni a cerut României să-i fie schimbat numele, din Vladimir Plahotniuc în Vladimir Ulinici. Ulinici este, de altfel, numele de fată al mamei lui Vladimir Plahotniuc. Datele personale ale politicianului coincid întocmai cu cele ale cetăţeanului român Ulinici, de la data şi locul naşterii până la numele copiilor săi. Ca reşedinţă în România, Plahotniuc a indicat o casă aflată în cartierul rezidenţial Pipera din Voluntari, lângă Bucureşti.

  La 29 ianuarie 2010, Vladimir Ulinici solicita în România schimbarea numelor pentru cei doi copii ai săi, Timofei şi Inochentie, din Plahotniuc în Ulinici. Serialul transformărilor nu s-a oprit aici.

  La 2 iunie 2010, prim-vicepreşedintele Moldovei a solicitat din nou statului român o schimbare de identitate, din Vladimir în Vlad Ulinici. Din acest moment, politicianul apare în Republica Moldova ca cetăţean al acestei ţări, cu numele Vladimir Plahotniuc. În acelaşi timp, contrar legislaţiei, aceeaşi persoană poartă numele Vlad Ulinici, sub care are acte de cetăţean român în dreapta Prutului.

  La 10 august 2010, soţia demnitarului, Oxana Childescu, a cerut în România să-i fie schimbat numele de familie tot în Ulinici. Şi asta chiar dacă, cu un an înainte, la 30 iunie 2009, soţii Plahotniuc au intentat acţiune de divorţ în Moldova. Rezoluţia magistraţilor nu mai apare însă pe site-ul Judecătoriei. Despre dubla identitate, prim-vicepreşedintele Parlamentului de la Chişinău a refuzat orice comentariu. „Nu mă interesează cine sunteţi”, a răspuns scurt Plahotniuc-Ulinici jurnaliştilor de la „Adevărul”.

  Casa din România a parlamentarului basarabean, indicată ca reşedinţă, este una luxoasă, ascunsă de privirile curioşilor, fiind situată pe o stradelă lăturalnică. Vila impunătoare, mascată de un gard înalt, este supravegheată non-stop de agenţii unei firme de pază. Unul dintre paznici nu se sfieşte însă să dea detalii despre proprietar.

  Şi adresa e dublă

  „Aici nu locuieşte niciun domn Ulinici. Locuieşte domnul Plahotniuc, dar vine foarte rar, nu stă în România. A cumpărat casa de la unu’ Cecan, acum mai bine de un an şi jumătate”, a povestit pentru „Adevărul” unul dintre paznici. În actele oficiale, imobilul figurează ca fiind proprietatea lui Silviu Dorinel Sabău, acţionarul majoritar al firmei de telecomunicaţii Ines Group SRL din România, care cumpărase casa în 2002.

  „Conacul” din Pipera nu este şi singura adresă indicată de Vladimir Plahotniuc în România. Cel puţin până în 2004, acesta a locuit oficial, ca cetăţean român, într-un bloc din cartierul rezidenţial Dorobanţi, aflat în Bucureşti.

  “Un cetăţean moldovean care-şi schimbă numele în alt stat are obligaţia să facă asta şi în ţara natală. ”
  Lucia Ciobanu
  şef Serviciu Stare Civilă, Republica Moldova

  „Este ilegal să ai dublă identitate”

  Specialiştii în drept au clasificat drept ilegal ca o persoană să aibă nume diferite în două ţări, chiar dacă deţine cetăţenie în ambele state. „Poate fi acuzată de fals de identitate dacă nu şi-a declarat schimbarea numelui şi în ţara de origine”, a explicat Aurel Dublea, judecător la Curtea de Apel Iaşi. „Dacă o persoană are două identităţi, poate duce în eroare ambele state, dar şi alte ţări. Întrebarea e de ce a recurs la acest lucru.

  Ori are ceva de ascuns, ori intenţionează să facă ceva ilegal”, a declarat şi Teo Cârnaţ, jurist şi director al Comitetului Helsinki din Republica Moldova. Acesta mai susţine că o persoană cu dublă identitate încalcă legislaţia internaţională.

  „Avem dreptul să facem schimbări, dar trebuie să putem fi identificaţi cu acelaşi nume în toate statele”, a mai spus Cârnaţ. „Este cert o ilegalitate. Dacă a făcut modificări, trebuia să vină cu aceste acte şi la noi, în ţara de origine”, a declarat Lucia Ciobanu, şef al Serviciului de Stare Civilă.

  Avere de sute de milioane de euro

  Casa din Pipera, de pe strada Erou Nicolae Iancu, reşedinţa „de România“ Foto: Dorin Irimia

  Vlad Plahotniuc figurează încă în funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie (CA) al „Victoria Bank”, una dintre cele mai importante bănci din Republica Moldova. În decembrie 2010, după ce a fost ales deputat şi prim-vicepreşedinte al Parlamentului, acesta a anunţat că renunţă la funcţie.

  Averea lui Plahotniuc este cotată la 300 de milioane de dolari în topul averilor publicat de revista ucraineană de business „Delo”, în august 2010. Cel mai bogat dintre cei 101 deputaţi din Parlamentul Moldovei, Plahotniuc a adunat în doi ani, numai din salarii, 270.000 de euro. Banii i-au venit atât de la „Victoria Bank”, cât şi de la compania „Petrom Moldova”, unde figurează ca vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie.

  Deşi nu apare în actele firmelor, presa de la Chişinău a vehiculat de mai multe ori că Plahotniuc ar deţine cel mai luxos hotel din Moldova, „Nobil”. Tot despre el s-a mai scris că are Hotelul „Codru” din Chişinău, Compania Naţională de Asigurări „Asito”, clubul de noapte „Drive”, posturile TV Prime şi 2 Plus şi radioul Prime FM din Moldova.

  Promovat ca filantrop

  Înainte de parlamentarele din 2010, Vladimir Plahotniuc a fondat Asociaţia Oamenilor de Afaceri din Moldova şi Fundaţia de caritate „Edelweiss”. La inaugurarea asociaţiei pentru oamenii de afaceri moldoveni, milionarul l-a avut drept invitat de marcă pe Dominique de Villepin, fost premier al Franţei. Imediat după fondarea celor două organizaţii, politicianul a avut numeroase apariţii TV, în care îşi promova o imagine de filantrop.

  “Sunt nespus de preocupat de afacerile mele. Îmi trăiesc viaţa în ele. Nu mă interesează politica. ”
  Vladimir Plahotniuc
  11 august 2010

  Cel mai păzit dintre deputaţi

  Vlad Plahotniuc vine la Parlament cu patru agenţi de pază de la Firma „Agruss”, care asigură securitatea la majoritatea firmelor lui. Aceştia sunt echipaţi cu arme de foc, motiv pentru care nu le este permis accesul în sediul Legislativului. De fiecare dată, ei îl conduc pe prim-vicepreşedintele Parlamentului până la intrarea în sediul instituţiei.

  Milionarul este însoţit peste tot în Palatul Republicii de Constantin Botnaru, consilierul lui pe probleme de protocol. Acesta a fost acreditat la Parlament de Plahotniuc şi are permis de acces timp de un an.

  Controversatul om de afaceri este singurul parlamentar care are consilier netitular cu permis în Legislativ. „Paza de corp a deputaţilor nu are voie să intre în sediul Parlamentului, cu atât mai mult dacă sunt înarmaţi”, a declarat Eugen Viţu, ofiţer de presă la Serviciul de Protecţie şi Pază de Stat.

  Profil

  -Nume: – Vladimir Plahotniuc, pentru Republica Moldova;

  – Vlad Ulinici, pentru România;

  -Vârsta: 41 de ani;

  -Activitate politică: membru al Partidului Democrat şiprim-vicepreşedinte al Parlamentului Moldovei.

  -Vladimir Plahotniuc a intrat în politică la 20 noiembrie 2010, ca membru al PD, cu o săptămână înainte de alegerile parlamentare

 6. Mihai Ciubotaru Says:

  Dle Mihaes, de ce nu ies moldoveni la miting cind cresc preturile, cind guvernantii ii calca in picioare prin indiferenta si impotenta de a lua decizii promte in sutinerea existentei populatiei, nu a traiului decent, acuma sunteti dispus sa chemati oameni in piata la protestul social cum o faceati cind se nastea AIE 2.
  P.S. Ma mira atitudinea unora dintre noi, cind e vorba de concerte electorale, mitinguri politice, lumea iesa in strada, da cind e vorba de unele probleme personale sau sociale a unei comunitati in care traiesc, le e rusine, frica.!

 7. Patriciu Says:

  Dle Mihaies, subscriu cele spuse cde M.Cibotaru. De ce, in caliatte d epersedinte al forului civic nu organiyati un miting de protest viyavi de scumpirile care ne vor duce la groapa. NU cumva anteprotestele au fost niste secneariid e sprijin a noilor guvernanti Dar in rest… Astept un raspuns

 8. deniscenusa Says:

  Roman, acum sa aduc aminte comentariile mele critice vizavi de circurile cu sustinerea AIE (eu insistam AIE2 si asa si este acum ;)), organizate de o parte din societatea civila? Rog acum aceiasi oameni sa iasa in piata si sa organizeze mitinguri pentru cetateni, nu pentru interesele inguste ale unor partide in parte! Cred s-a inteles mesajul, care prin acest intermediu il transmit organizatorilor demonstratiilor pentru AIE (2), nu tie personal. Merci anticipat pentru intelegere!

 9. romanmihaes Says:

  Inteleg propunerile d-a , insa haideti sa ne intelegem:
  1. Pretul la gaze naturale creste in baza unui contract semnat in 2006 de comunisti si e bine ca a expirat la 31 decembrie 2011. Asa ca sa faci proteste impotriva scumpirilor la gaze nu are sens.
  2. Am pledat pentru ajutoare sociale pentru paturile defavorizate si aceste ajutoare de cite 130 lei lunar pentru unele categorii dupa cum stii se acorda si de catre Primaria Chisinau si de catre Guvern inclusiv pentru lunile decembrie, ianuarie si februarie 2011.
  3. Nu ar fi stresanta problema cresterii preturilor, daca am avea o economie normala si salarii bune. Stiti bine ca RM a fost furata de toate guvernarile de stinga de la 1991 incoace si am ajuns sa importam rosii, mere, ceapa etc. Cu mitinguri nu cresti economia nationala si nu creezi locuri de munca bie platite.
  4. Pentru mine mitingurile sunt o forma de protest in situatii exceptionale. Cu mult mai productive consider ca sunt seminarele, articole in media, expertize etc ce pot sa ajute guvernul sa redreseze situatia. Insa imi rezervez personal dreptul de a protesta , inclusiv si prin intermediul mitingurilor daca voi considera necesar.
  5. Si d-a puteti organiza proteste daca considerati necesar, si cu mare placere voi veni sa particip si eu.

 10. laur Says:

  Si daca revine PCRM vom sta iar in ceata de toate tipurile, iar Rusia si rusii isi vor bate mai departe joc de tara asta.

  In plus tarile UE nu vor putea sa ne mai ajute asa de mult.

 11. Andros Timofei Says:

  Dle Mihaes, aveti perfecta dreptate ca „oamenii nostri de afaceri” majoreaza preturile dupa placul lor ( ca sa nu spunem la indicatia PCRM)si guvernantii trebuie sa se implice serios in formarea preturilor, ma refer la adoptarea legilor, hotararelor si organizarea executarilor acestora. Dar mai sunt si alte probleme la care trebuie sa tragem atentia. In primul rand asi mentiona organizarea efectiva a producerii ( ceea ce bussnesmanii nostri nu sunt in stare sa faca) si disciplina si calitatea muncii si deasemenea scoaterea in legalitate a economiei tenebre. Rezolvarea acestora trebuie sa duca la majorarea salariilor si pensiilor, fara de care nu vor putea fi acoperite preturile chiar si bine stabilte. In aceste probleme trebuie implicata toata societatea.

 12. europa Says:

  Rusia nu s-a predat lui Hitler, cind a fost blocada la Piter dar noi urlam, ca Rusie ne face o blocada economica, si suntem gata sa ne predam. 2milioane de rusi atunci au pierit dar nu s-au predat! Unde-i mindria nationala?

 13. Cristi Says:

  Solutii :

  – reabilitarea termica a blocurilor + solutie de alegere a nivelului de caldura primit – factura se reduce cu 70% (stiu exemplu in Bucuresti)
  – pe banii BERD si BM schimbata tehnologia sovietica din CET cu una moderna – randament energeti mult mai mare. Hai Dorine cu proiectul si dute la banci !!!!!

  Problema principala nu sint preturile ci LIPSA INVESTITILOR STRAINE care sa aduca locuri de munca bine platite din care se pot achita facturile.

 14. dadatroll Says:

  Da cei aia 7 aprilie social ca nu toata lumea e din Oltenia sintelege.

 15. kushter Says:

  Posibil asta şi se urmăreşte de către cineva.

 16. Mihai Ciubotaru Says:

  Dle Mihaies, prin 7 aprilie social aveti invedere, protest in strada a saracilor sau articolele critice prin media. E cam mit deja ca devina sunt doar comunistii, legi pentru fovorizarea climatului economic se puteau si se pot adopta si de AIE fara comunisti, insa au dorinta guvernatii sa faca acest lucru sau ii vor limita pe a lor pe piata. Avem circa 400km de zona de frontiera cu UE, de ce nu apar intreprinderile cu capital strain ca si-n in Romania, de la Timis pina la Satu Mare prin 2001 in cimp liber apareau platfome de produceri, exp. sat. Sanicolaul Mare are 3 fabrici ce zinic exporta circa 5-10camioane. P.S. se pare ca e timpul ca actuala putere sa nu se mai jaluie pe trecut, ci sa deomnstreze ca au dorinta, stiu si pot sa aduca investitii, asta ne trebuie acuma, da nu principii si valori, ca cu frigiderul gol a lui C.T. e greu de le inteles!

 17. BARITON Says:

  Critica Domniei Voastre la adresa DOamnei VITALIA este INJUSTA si prea severa. Oricine se poate insela asupra unui om care nu s-a manifestat anti-roman dar care intr-o zi „” o intoarce ca la Ploiesti „”, adica brusc isi schimba atitudinea sau, cum se spune , isi da arama pe fata.

  Doamna Vitalia merita mai multa CONDESCENDENTA tinand seama de misiunea, O COMBIEN DIFFICILE , de a aprinde si mentine VIE flacara romanismului la MALDAVANII cazuti in somnul cel de moarte.

  Domnule MOCANU, sunteti foarte discret in ce priveste UNIREA cu ROMANIA daca nu, chiar ostil.
  MA INSEL ?????????????

 18. BARITON Says:

  DOMNULE MOCANU,

  Critica Domniei Voastre la adresa DOamnei VITALIA este INJUSTA si prea severa. Oricine se poate insela asupra unui om care nu s-a manifestat anti-roman dar care intr-o zi „” o intoarce ca la Ploiesti „”, adica brusc isi schimba atitudinea sau, cum se spune , isi da arama pe fata.

  Doamna Vitalia merita mai multa CONDESCENDENTA tinand seama de misiunea, O COMBIEN DIFFICILE , de a aprinde si mentine VIE flacara romanismului la MALDAVANII cazuti in somnul cel de moarte.

  Domnule MOCANU, sunteti foarte discret in ce priveste UNIREA cu ROMANIA daca nu, chiar ostil.
  MA INSEL ?????????????

 19. europa Says:

  Pavlicenco niciodata nu va face Reunirea, chiar daca se declara ca-i infocata proromanca. Pentru a reuni un stat este nevoie de-a desfiinta un stat. Acum motivez punctul meu de vedere despre Pavlicenco. Eu sunt cenzurat pe bogul ei, chiar mai bine spus blocat. Pentru a Reuni tara trebuie sa desfiintezi RM, eu iam propus lui Pavlicenco sa-mi demonstreze prin fapte ca-i instare sa reuneasca tara. Cerinta mea a fost simpla si argumentata. Eu i-am spus d. Pavlicenco intii desfiintati un partid apoi vom desfiinta si un stat. Ea mi-a raspuns cu mii de motive de ce nu se poate desfiinta PNL. Logica simla imi spune, ca ea va gasi tot o mie de motive? pentru a nu desfiinta RM. Cea mai simla metoda de-a uni Dreapta, Tara este fara nicio conditie sa se autodesfiinteze ciupercile politice. Partidutele care n-au acces in parlament. Subliniez ca si fara nicio conditie se poate Reuni si Dreapta si TARA.

 20. Sergiu Cazacu Says:

  eu de am ma gindesc cite odata ca poate ar fi bine ca PCRM sa vina pentru vreo 4 ani la guvernare , poate in acest caz alde AIE le vor trece orgoliu si vor face concesiile care trebuiesc si intradevar vor munci pentru tara si nu pentru ei

 21. Sergiu Cazacu Says:

  revolta din 7 aprilie 2009 , 7 aprilie social este o abordare filosofica

 22. anonim Says:

  o poveste frumoasa despre schimbarea de identitate.O fata saraca (si frumoasa evident) a visat ca se va casatori cu fiul unui om bogat.Si-a vazut de viata ei si s-a casatorit cu un barbat sarac ca si ea.La moartea omului bogat a fost chemat si sotul femeii.S-a mirat ce sa caute un om sarac la inmormantarea omului bogat si de unde se cunosc.Asa a aflat ca sotul ei era fiul bogatului dar se certasera si el a plecat in lume schimbandu-si identitatea.Oamenii isi schimba identitatea pentru a ascunde cine sunt cu adevarat din diverse motive.

 23. Vladimir Vasilievici Says:

  anonim, щас заплачу… А как звали сына – Тимошей или Кешей?

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: