Guvern avem, ne mai trebuie si Presedinte

La 14 ianuarie Parlamentul a acordat vot de incredere noului Guvern Filat-2 si programului de guvernare a acestuia.
Programul de guvernare este unul complex, mult mai consistent decit cel al Guvernului Filat-1 necesita consens si posibilitatea de guvernare timp de 4 ani.
Este de mentionat ca Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Catherine ASHTON, şi Comisarul European pentru Extindere şi Politică Europeană de Vecinătate, Ştefan FULE, au lansat o declaraţie comună privind formarea noului Guvern al Republicii Moldova prin care cei doi oficiali europeni salută aprobarea de către Parlamentul Republicii Moldova a noului Cabinet de Miniştri, ca urmare a alegerilor din 28 noiembrie, 2010.

De asemenea Departamentul de Stat al SUA a emis o declaraţie prin care îl felicită pe Vlad FILAT cu aprobarea sa de către Parlament în calitate de Prim-ministru al Republicii Moldova si salută formarea noului Guvern al Moldovei de către Alianţa pentru Integrare Europeană.
Nu stim daca exista si o Declaratie din partea FR.
Astfel vedem ca Occidentul, in speta UE si SUA sustin Guvernul Aliantei care trebuie sa demonstreze  prin munca si realizari ca este demn de inalta incredere acordata.
In ceea ce priveste ministrii guvernului, inclusiv cei noi, este mult de discutat daca toti dintre ei corespund profesional si moral inaltelor functii in care au fost numiti.
Trebuie totusi sa constatam ca atit la PL cit si la PLDM se resimte o lipsa de cadre tinere cu studii moderne si cu ceva experienta in domeniile de activitate. Deocamdata putem sa concluzionam ca la guvernare in lupta merg „batrinii”. Dar ii indemn pe liderii celor doua partide macar la functiile de vice-ministri sa numeasca cit mai multi tineri, ca sa putem in sfirsit sa modernizam guvernarea tarii.
Urmeaza etapa cea mai importanta in depasirea crizei politice si anume procedura de alegere a Presedintelui R.Moldova. Avem in vigoare legea cu privire la procedura de alegere a Presedintelui RM din 2000.

Conform art.2 al acestei legi, data alegerilor pentru funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova se stabileşte prin hotărîre a Parlamentului. Unii declara ca se poate amina procedura de alegere a sefului statului dupa alegerile locale, in sa eu consider ca Parlamentul ar trebui sa declanseze aceasta procedura in februarie dupa reluarea lucrarilor legislativului.
Asa cum se stie deja candidatul la functia de Presedinte din partea AIE-2 va fi Marian Lupu. S-ar putea repeta istoria din 2009 si comunistii sa blocheze candidatura lui Lupu.  Am observat ca in presa comunista s-au declansat iarasi atacuri furibunde, unele sub centura impotriva lui M.Lupu. Si daca va fi asa unica solutie care ramine este identificarea unui candidat care sa fie votat de toate fractiunle parlamentare in turul 2.
Avem in RM un asemenea om?

 

Reclame

12 răspunsuri to “Guvern avem, ne mai trebuie si Presedinte”

 1. europa Says:

  Presedintele RM trebuie sa apere interesele la toti cetatenii tarii. Pentru ca Voronin cu PCRM sa nu specule cu apoliticul, ar fi de dorit, ca Lupu sa declare public. Dupa ce este votat ca PRM el apara interesele la toti cetatenbii si iesa din PDM.

 2. europa Says:

  Voronin a recunoscut ca n-a fost apolitic, cand a fost Presedintele RM. Deci el nu apara interesele la toti cetatenii RM. Daca el ii cere lui Lupu, ori viitorul Presedinte al RM sa fie apolitic, inderect el confirma ca Voronin a fost incomod poporului apartinind unui partid politic, slugea unui clan corupt.

 3. Vlad Says:

  In conjunctura actuala, cred si eu ca ar fi mai bine ca PCRM sa nu-l voteze pe Lupu drept presedinte!

 4. Dmxmd Says:

  sa speram ca si in acest an va fi un grup gen turcanu!!!

  http://www.tvlivemd.blogspot.com/

 5. europa Says:

  Apel la ratiune! Sunt departe de tara, din cauza persecutilor politice-comuniste din 2002. Stiu situatia din 2002 pe viu. Persecutiile, deschiderea dosarelor politice de regimul comunist l-a impus pe Cubreacov si alti compatrioti sa procedeze pe diferite cai de-asi salva viata. Eu sunt unul care am emigrat in Occident. Dosarul cu Cubreacov trebuie closat, daca a fost un teatru. In aceasta perioada au avut loc persecutii, perchezitii si santajuri, deschise dosare penale contra anticomunistilor.

 6. Alex Says:

  Dom. Mihaesi ati declarat ca la prima sedinta a parlamentului 3 comunistii se vor retrage din pcrm, dece nu sau retras???

 7. gigel Says:

  Plahotniuc lucreaza acum intens ca sa dezbine fractiunea pcrm, asta e singura sansa ca Marian Lupu sa fie ales Presedinte al tarii. Lumea zice ca Dodon va parasi pcrm

 8. Mihai Says:

  R. Moldova a fost transformata intr-o tara unde numai MAJORITATEA TITULARA este lipsita de drepturi. Cum poti instaura un STAT DE DREPT unde majoritatea populatiei este lipsitat de drepturi? Deci este logic ca o NOUA CONSTITUTIE bazata pe declaratia de INDEPENDENTA sau la pachet refacerea Constitutiei distruse de PCRM+PPCD tinind cont de monitorizarea efectuata de AMN ar fi o solutie. Numai MEDIUL LINGVISTIC creaza conditii pentru INTEGRAREA democratica a minoritatilor nationale cei care nu corespund cerintelor de procedat cum se procedeaza in toata lumea – i se pastreaza drepturile de cetatean in afara DREPTULUI LA VOT. Acesta este stimolul minoritatilor de a se integra si nu o constringere fiindca depinde de insusi persoana minoritara. MOLDOVENIZMUL STALINIST si tendinta de a ridica drepturile minoritatii ruse mai presus de majoritatea titulara sunt cauzele DIVIZARII SOCIETATII. Un proces penal chear si International de condamnare a moldovenizmului ( autorii nu cunosc sau ignoreaza definitia elementara – ce este o limba!) ar consolida societatea da nu impunerea dupa planurilor lui Pasar si Selin unei a doua limba care ar DEVIZA si mai mult societatea.
  Nu sunt de acord cu Europa care propune clasarea dosarului Cubreacov (operatia fiind planificata de PCRM dupa spusele lui) dar elucidarea ADEVARULUI si tragerea la raspundere a vinovatilor. In R. Moldopva daca vinovatii regimului totalitar ar fi trasi la raspundere PCRM nu ar fi esistat demult. Noi pina chind vom duce ,,tratative’’ cu criminalii vom avea o DEMOCRATURA ( adica un amestec de democrazie si totalitarizm caracteristic tarilor ex socialiste) care poate avea orisicare culoare politica.
  Eu tot sunt in occident mai mult de 10 ani si nu am inca DREPTUL LA VOT , muncesc cinstit folosinduma de drepturi egale cu cetatenii tarii gazda , cunosc limba, legile , sunt mindru de tara care ma primit si o socot a doua Patrie fara DREPT DE VOT , FARA CETATENIE. De ce la noi din aceste cerinte se face o tragedie doar sunt unicile care ne asigureaza in baza LEGILOR INTERNATIONALE sa nu lipsim de dreptri majoritatea titulara , sa obtinem INTEGRITATEA teritoriala, sa istaura UN STAT DE DREPT.

 9. BARITON Says:

  DECE exista aceasta lasitate a jurnalistilor basarabeni ???????????????
  De a nu pune politicienilor K0OKO – munisti si Democrati chestiunea fundamentala a vietii politice din Moldova ::::::::::::

  SUNTETI sau nu pentru UNIREA Moldovei cu ROMANIA ??????????? In ce conditii ati fi de acord ca aceasta UNIRE sa aiba loc ??????????

  Astfel cetatenii si chiar politicienii si jurnalistii ar sti care sunt ROMANI si care MALDAVANI.

 10. europa Says:

  Electoratul azi este clar impartit in 50% proromania si 50% promoldova. Numai timpul va rezolva dorinta istorica a basarabenilor. Cu catva ani in urma nici 10% nu erau proromani.

 11. BARITON Says:

  TOVARICI LUPOFF este prototipul presedintelui de republica avand caracteristica principala de ::::::::::: „” APATRID „”.

  II lipseste fibra PATRIOTICA.
  NU vibreaza la tot ce este romanesc, a fost crescut si educat in INDIFERENTA daca nu si chiar in OSTILITATE fata de PATRIA tuturor ROMANILOR :::::::: ROMANIA.

  La intrebarea unui jurnalist daca limba romana va fi obligatorie pentru parlamentari, el a incercat sa innece pestele , cum se spune, cu o indiferenta de HUNGUR, adica de careva care nu are nici in clin nici in maneca cu tot ce este romanesc.

  Pe tovarici LUPOFF nu-l deranjeaza ca parlamentarii dispretuesc limba romaneasca si deci nu va cere ca acest parlamentari sa stie limba romana.

 12. Domnica Says:

  mesaj pentru Vitalia P.
  –––––––––––-
  cele 2 pagini de azi ale DVS, de pe Unimedia
  iarasi sunt blocate prin Internet.
  Atacul asasinilor KGB local = moscovit si tiraspolit continua !
  Ce face noul guvern democrat Alianta -2 cu Filat si cu Lupu:
  iarasi se vor pupa cu rusii- cu calaii nostri ?
  este necesar de creat o Garda voluntara nationala pt. protectia moldovenilor patrioti, sa nu fie omorati ca Tudor Cataraga si sotia lui, ca Andrei Savciuc, de la Bucuresti, etc.
  O Garda similara cu cea din Estonia.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: