AIE-2, este o alianta de centru/stinga – centru/dreapta.

Imediat dupa decizia PD de a continua guvernarea in cadrul AIE- 2, se tot vorbeste despre alianta de centru-dreapta de guvernare. Ceea ce nu este corect si este folosit de propaganda comunista pentru a diminua reprezentativitatea AIE -2.
Consider ca alianta de guvernare a PD impreuna cu PL si PLDM este una de centru/stinga – centru/dreapta, i se mai poate spune alianta de larg interes national, deoare PD este un partid de centru-stinga iar PL si PLDM partide de centru dreapta. Astfel aceasta alianta este mai reprezentativa si reprezinta un numar mai mare de cetateni, si de opinii si curente politice decit o eventuala alianta ingusta intre pd si pcrm. AIE-2 este un exemplu pozitiv de conlucrare constructiva intre forte politice cu opinii uneori diferite de centru/stinga si de centru/dreapta in numele interesului national.
AIE-2, are si o reprezentare buna la nivel international, astfel PL este membru al ALDE, PLDM al PPE si PD al Internationalei socialiste, cele mai mari si onorabile familii internationale ale partidelor.
Daca PD s-ar fi aliat cu PCRM am fi avut o alianta de centru-stinga, deoarece ambele partide sunt din zona doctrinara de stinga, social/democrat si socialist/comunist. Aceasta alianta nu ar fi reprezentat si electoratul de centru-dreapta, si ar fi fost una mai putin reprezentativa si chiar nociva, pentru ca nu ar fi exprimat interesul national de integrare europeana a RM. Sa nu uitam ca PCRM face parte dintr-o grupare marginala la nivel international a stingii europene unite, care reuneste partide comuniste si socialiste radicale din europa.
Iar daca am fi avut o alianta de guvernare  intre toate partidele parlamentare, am fi avut o alianta de interes national , ceea ce s-a mai intimplat in unele tari in perioade de profunda criza, de exemplu in Spania dupa dictatura lui Franco, acordul de la Moncloa. In perspectiva si pcrm se va desumfla si asemenea partidelor din aceasta alianta va deveni un partid mic de vreo 5% asa cum le sta bine partidelor extremiste si radicale.
Este bine sa numim lucrurile corect, astfel ca sa nu permitem speculatiile si interpretarile.

P.S.

Internaţionala Socialistă

Internaționala Socialistă este organizație mondială a partidelor socialiste, social-democrate și laburiste.

Internaţionala Socialistă a fost creată în anul 1951, la Conferinţa de la Frankfurt pe Main (30 iunie – 3 iulie) şi reuneşte 161 de partide socialiste, social-democrate, laburiste, precum şi organizaţii regionale de pe toate continentele. Sediul Internaţionalei Socialiste se află la Londra. Obiectivele programatice ale organizaţiei sunt definite în documentul „Scopurile şi sarcinile socialismului democratic”, adoptat la Conferinţa de constituire şi în declaraţia reuniunii Consiliului General (Oslo, 1962), întitulată „Lumea azi – perspectiva socialistă”.

Moldova este prezentă în această organizație prin Partidul Democrat din Moldova, care are statut de membru consultativ(de la 1 iulie 2008).

PPE – Popularii europeni sunt principalii purtători ai tradiţiei democratice europene. Ei pun în centrul acţiunii politice primatul legii şi respectul pentru drepturile fundamentale ale cetăţeanului. Sunt cei care susţin principiile economiei sociale de piaţă şi ale justiţiei independente şi în acest fel acţionează pentru Europa prosperităţii şi echităţii.
· Partidul Popular European are cei mai mulţi parlamentari europeni (288).
· Valorile şi acţiunile PPE sunt sprijinite de cei mai mulţi şefi de guvern europeni. Între personalităţile din PPE se număra cancelarul german Angela Merkel, preşedintele Franţei Nicholas Sarkozy, preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso. În rândul PPE se află şi premierii din Olanda, Italia, Grecia, Croaţia, Suedia, Danemarca. Din RM in calitate de partide cu statut de membri observatori fac parte PLDM si PPCD.

ALDE

Cu ocazia reuniunii Grupului parlamentar liberal-democrat al Partidului European al Liberalilor, Democraţilor şi Reformatorilor, care a avut loc la Bruxelles la data de 13 iulie 2004, a fost aprobată o recomandare de fuziune, în cadrul unui nou grup politic, cu deputaţii europeni care făceau parte din Partidul Democrat European, fondat de către Uniunea pentru Democraţie Franceză (UDF) a lui François Bayrou, din Partidul Muncii din Lituania şi din Partidul „La Margherita” din Italia. Cele două partide politice europene rămân separate în afara Parlamentului European. Grupul politic, la înfiinţare, era format din 88 de deputaţi.

În cadrul reuniunii constitutive a Grupului ALDE, care a urmat imediat după reuniunea ELDR, Graham Watson, deputat european din partea Partidului Liberal Democrat din Marea Britanie, a fost ales lider al Grupului ALDE. Tot atunci a fost adoptat şi un „Program pentru Europa” în 10 puncte.

Viziunea Grupului ALDE asupra Uniunii Europene presupune o Europă deschisă tuturor ţărilor europene care respectă principiile democraţiei, statului de drept, precum şi drepturile omului şi economia de piaţă. Membrii Grupului ALDE acţionează în vederea promovării creţterii economice durabile, care va conduce la crearea de locuri de muncă mai multe şi mai bune, va oferi o mai mare posibilitate de alegere consumatorilor şi va spori oportunităţile de dezvoltare ale întreprinderilor şi de afirmare a spiritului întreprinzător. Din R.M. sunt membri PL si AMN.

Reclame

24 răspunsuri to “AIE-2, este o alianta de centru/stinga – centru/dreapta.”

 1. xyz Says:

  Stimate domnule Mihaies,
  In primul rand va transmit cele mai sincere urari de bine cu ocazia anului nou 2011 si a Craciunului.
  In al doilea rand as dori sa stiu ce stiti dumnevoastra despre dosarul 4094/866/2007 intre Grigore Petrenco si statul roman si chestiunea 554 din 26 iunie 2008, materializata in documentul nr. 11668 al Consiliului Europei avand urmatorul continut:
  “În ce măsură atitudinea autorităţilor româneşti este conformă cu normele Consiliului Europei, şi ce dispoziţii va lua Consiliul Miniştrilor pentru a preveni violarea dreptului Moldovenilor din România de a avea o identitate naţională, şi pentru a pune capăt acestui viol ?”.
  Documentul nr. 11668 se afla si astazi pe lista de discutii a Consiliului Europei.
  Avand in vedere ca atat PDM cat si PCRM, avand impreuna un suport electoral, conform rezultatelor oficiale ale ultimelor alegeri parlamentare anticipate, de 57%, impartasesc punctul de vedere al domnului Grigore Petrenco, inseamna ca noi romanii avem o problema grava in relatia cu majoritatea populatiei Republicii Moldova. Deoarece PL, singurul aparator al identitatii romanesti a populatiei majoritare din Republica Moldova, a fost marginalizat in cadrul AIE, nemaiavand vreo parghie activa prin care sa-si exprime optiunile politice, se chiama ca Rusia a obtinut exact ce-a vrut.
  Astept cu interes punctul dumneavoastra de vedere.

 2. bogdan Says:

  AIE 2 este o alianta de centru stanga clar.Scaderea puterii drastic a PL in alianta face ca aceasta alianta sa fie mult diferita de AIE 1.Pe cand Ghimpu era deschis clar catre vest,Lupu este un om care va incerca sa imbratiseze ideea statalitatii,neutralitatii RM, relatii bune atat cu estul cat si cu vestul,doctrina pe care o are si PCRM.Mai mult, dupa cum se observa Basescu,SUA si Bruxelles felicita constituirea AIE 2, stand in expectativa sa vada orientarea ideologica a lui LUPU.Basescu nu cred ca este multumit de alegerea lui LUPU la conducerea RM.Poate ca daca PCRM nu-l va vota pe LUPU, va fi mult mai bine daca se vor face alegeri anticipate,iar moldovenii sa voteze masiv PL si PLDM.Oricum, cu PD moldovenii si-au luat o MARE TEAPA.

 3. COSTIN Says:

  …dupa mintile bolnave nici macar de centru-dreapta nu este … ci de extrema dreapta . gugumanii de nebuni sau de scribi politici . in realitate ca sa facem lumina pe deplin in aceasta problema trebuie afirmat clar ca AIE-2 este o alianta de centru sau „centrista” . cum jocurile vor fi facute de PLD mult deplasat spre centru si de PD de centru-stinga , PL avind putine pirghii politice pentru a pune in aplicare propriul program , rezulta o guvernare axata puternic pe centru … pierderea de catre PL a conducerii Parlamentului si a presedentiei interimare a Republicii ne fac sa spunem ca nici macar ca imagine nu putem vorbi de o guvernare de centru-dreapta . iar o guvernare de centru are avantaje si dezavantaje … avantaje pentru ca poate aduna mai multe forte politice moderate de la stinga sau dreapta cum se si intimpla …dar si mari dezavantaje prin diluarea mesajului reformist si national , prin micsorarea omogenitatii echipei de guvernare , prin intirzieri in aplicarea masurilor de reforma care se cer pentru apropierea de UE … ramine de vazut ce vor fi mai mari . realizarile sau intirzierile in lucrurile ce trebuie facute .

 4. COSTIN Says:

  AIE-2, este o alianta de centru/stinga – centru/dreapta… asa ceva nu exista nicaieri in lumea civilizata . programul de guvernare rezultat din colaborarea dintre cele doua se va face inevitabil la centru pentru ca fiecare va trebui sa cedeze cite ceva … AIE -2 va fi de centru .

 5. COSTIN Says:

  …marea problema ramine ca Moldova avea astazi nevoie mai mult ca oricind de o guvernare de centru-dreapta care sa accelereze reformele atit de necesare pentru aderarea la UE… de aici vine si teama ca o guvernare centrista va actiona ca o frina in atingerea acestor obiective . iar asta inseamna o noua intirziere la intirzierile actuale .

 6. COSTIN Says:

  …asteptati putin sa-si inceapa vizitele dese tovarasul Lupu la Moscova . Filat nu se va lasa nici el mai prejos . va fi ca la un concurs … cine merge mai des si cu ce inalti demnitari se intilneste la Moscova ? va fi mare haz sa mai vorbim de alianta de …centru-dreapta .

 7. CS Says:

  AIe nu a fost si nu este o alianta fondata pe criterii de doctrina politica. Altceva e cu ei si anume acest altceva ii face pe comuisti sa strige in gura mare despre „divizarea societatii”, „pericolul romanesc” si alte porcarii din astea. Problema adevarata este la cei 35% din electoratul din RM( moldoveni!?!, rusi, ucrainiei, romani nu cred ca este cazul) care voteza rapanul comuist!!!

 8. EX-URSS Says:

  Un lucrul este clar ca AIE este reflectata si respectata toata paleta politica din RM. Stinga este extremista si nu accepta democratia. Stinga a votat articolul, care provoaca alegeri anticipate repetate. PCRM este o stinga falsa.

 9. Alexandru Says:

  Cred că observațiile domnului Mihăeș sunt pertinente. Trebuie spus lucrurilor pe nume și, probabil, trebuie să fim de acord că AIE2, așa cum bine a punctat semnatarul acestui articol, este, mai degrabă, o alianță de larg interes național. Deși această etichetă a AIE2 este una rezonabilă, nu putem fi atât de siguri că acele principii care au stat la baza constituirii noii alianțe de guvernare s-au axat tocmai pe interesul național. Există câteva argumente clare în acest sens: negocierile îndelungate dintre liderii PLDM, PD și PL, oscilarea PD-ului între PCRM și partidele din vechea alianță, mai puțin AMN, lipsa totală de transparență în negocierile politice pentru constituirea alianței de guvernare.
  Este limpede că nici orientarea doctrinară a partidelor din alianță nu a avut o prea mare însemnătate. Singurul lucru care ne apare ca fiind cert este că, deocamdată, marele câștigător al acestor alegeri este PD, iar dacă manevrele politice ale d-lui Lupu vor da dovadă, în continuare, de aceeași permisivitate din partea colegilor de alianță, atunci nu este exclus ca în următorii patru ani să asistăm la o schimbare semnificativă a bazei sociale a pricipalelor partide de pe scena politică din Moldova.

 10. COSTIN Says:

  Smirnov vrea să cenzureze presa de pe Internet

  Activitatea mass media de pe Internet ar trebui reglementată în acelaşi mod ca şi restul presei din Transnistria, susţine Igor Smirnov, liderul de la Tiraspol.

  Igor Smirnov consideră că înregistrarea este obligatorie pentru toate tipurile de presă. Cerinţa se conţine într-o adresare a liderului transnistrean către deputaţii din regiune, făcută la finele lunii trecute şi citată de agenţia locală „Dnestr”.

  Experţii ruşii din domeniu consideră că o asemenea măsură la care are de gând să recurgă Tiraspolul nu este altceva decât aplicarea cenzurii pe Internet şi că de pe urma acesteia ar avea de câştigat companiile moldoveneşti şi serviciile secrete de la Chişinău.

  Transnistria nu dispune de un serviciu de acordare a domeniilor pentru Internet. Majoritatea publicaţiilor de ştiri transnistrene de pe Internet au domeniile „.com” şi „.ru”.

 11. romanmihaes Says:

  RM datorita activitatii si reeditarii AIE 2 este cea mai democratica tara din CSI. DUmnezeu ajuta RM, uitativa ce se petrece in Belarus, Ucraina si Rusia-regimuri autoritare care aresteaza oam,enii pentru ca protesteaza pasnic-Doamne Fereste. Sai multumim Domnului ca ne ajuta si sa ne bucuram de putinul care il avem, un regim democratic la Chisinau format de PL-PLDm si PD. Domnule Lupu va multumim ca nu v-ati dus la comunisti.

 12. Trecator Says:

  Mihaes, de data asta ai manipulat prea evident.

  Coalitia este de dreapta sau de stanga conform rezultatelor guvernarii. Parerea unanima conform rezultatelor primului an – alianta de dreapta(-poate oleaca centru).

 13. Roman Mihaies: AIE-2, este o alianta de centru/stinga – centru/dreapta | Ziarişti Online Says:

  […] la Roman Mihaes – Analist Online Related postsMario Balint: Un vot pentru Moldova!Viorel Patrichi: “Morcovul” Kremlinului şi […]

 14. palade Says:

  Tot ne tinem de jocurile de cuvinte, centru-stanga-dreapta. S-a format o alianta Pro-Kremlin care va sta la slujba verticalei oligarhice lui Putler.
  O alianta antinationala, antiromaneasca, anti Nato, anti valorile democratice Europene.
  Acesta alianta „proEuropa” va face oare primul pas spre Europa- iesirea din CSI?
  Domnule Mihaies,
  este rusinos ca in 2011 bravam cu faptul ca suntem mai democrati ca Kazahstanul, Turkmenistanul, Bielorusia etc. Asta este performanta RM in 20 ani?
  Estonienii sint in NATO, UE si au trecut la moneda Euro in 2011. Poate comparam „realizarile” noaste cu ale lor?

 15. romanmihaes Says:

  Imi pare rau stimabile, dar alianta Pro Kremlin ar fi fost PD cu PCRM si nu AIE 2 care este salutata de UE. Apoi AIE 2 nu este nicidecum – O alianta antinationala, antiromaneasca, anti Nato, anti valorile democratice Europene. Sunteti in grava eroare sau sunteti rau intentionat.
  De acord ca ar fi trebuit sa fin deja in UE si sa ne comparam cu Estonia si Romania.

 16. romanmihaes Says:

  Imi pare rau, dar declaratii faptice gen cutare este fsb-st, trebuie probate, altfel le voi sterge imediat de pe comentarii. Aceste acuzatii echivaleaza cu infractiunea de tradare de patrie si spionaj, vi le asumati? va informez si in calitate de avocat ca sunt cele mai grave infractiuni din Codul Penal. E usor in umbra anonimatului sai faci pe toti agenti ai serviciilor secrete a altor state inclusiv a Rusiei dar stiti voi oare ca exista si raspundere pentru calomnie?
  Este nivelul cel mai de jos a unei dispute cind nu ai argumente sa declari ca cutare este kgb, sau fsb.
  Va invit la discutii civilizate , la comentarii bazate pe probe.
  nu insistati cu calomniile, sub protectia anonimatului, nu va convine sa comunicati civilizat , mergeti pe alte surse. Eu inteleg acets stil de a-i face pe unii fsb si kgb in lipsa unor probe ca fiind o incercare de a ma certa cu unii politicieni. Nu tine, la revedere, cautati alte locuri pentru calomnii.
  Fara suparare, cei care iubesc SF cu agenti, FSB, KGB etc. sunt rugati sa scrie literatura artistica si sa nu ma oboseasca cu calomniile lor aici.

 17. COSTIN Says:

  … nici un pas inspre UE nu se va face fara acordul Moscovei . ori dinspre Moscova imperialista semnalele sunt altele … e de ajuns sa ne amintim de pozitia bisericii ortodoxe ruse , ca Moldova nu are ce cauta in UE /NATO ci trebuie sa ramina in sfera de influenta rusa . cum biserica rusa actioneaza coordonat cu conducerea politica a Federatiei Ruse poate chiar la comanda ei , cine se asteapta ca Moscova sa accepte aderarea Moldovei la UE si iesirea obligatorie apoi din CSI , trebuie sa fie ori infantil ori nebun ori sa fie agentul de influenta al Rusiei in tara … cu cit vor fi succesele mai mari pe calea spre Europa , cu atit si sabotajul va fi mai dur si la vedere . cum nu mai pot folosi arma gazelor – care deja au ajuns la un pret ridicat – se vor folosi in continuare de Transnistria si exporturile moldovenesti pe piata rusa … si vom vedea din nou ca produsele agro-alimentare din Moldova sunt mai toxice si cancerigene ca Cernobylul ucrainean .

 18. COSTIN Says:

  …in acest sens nu trebuie pierduta o zi si cautate alte piete de desfacere pentru produsele exportate . trebuie sa se ajunga si inca destul de repede la 70% export pe alte diferite piete de desfacere … UE , tarile arabe cu un potential foarte mare , Turcia , alte tari europene ne-membre inca a UE , SUA si Canada , tari din Caucaz .

 19. COSTIN Says:

  INTERESANT … IATA O DECLARATIE A LIDERULUI PD : Referindu-se la decizia privind constituirea Alianței pentru Integrare Europeană 2, Lupu a mai spus că în cadrul negocierilor cu comuniștii se insista foarte mult asupra aderării Republicii Moldova la Uniunea Vamală Rusia – Belarus -Kazahstan, evitându-se pe alocuri Uniunea Europeană… ACUM VEDEM MAI CLAR CUM AU MINTIT ATITA VREME COMUNISTII CU LUPTA LOR PENTRU ADERAREA LA UE …RUSINE !

 20. EX-URSS Says:

  Rusia daca, guvernarea din Kremlin numeste gubernatorii in FR, de ce nu-i deacord ca si RM, guvernatoriib din Chisinau sa numeasca gubernatorii in Tiraspol si Comrat. Acest punct trebuie sa fie concretizat in acordul cu Rusia.

 21. Valenta Says:

  Oameni Buni, totusi, suntem in perioada sarbatorilor, iar noi tot despre politica vorbim! Pentru relaxare Va ofer ceva frumos pentru suflet – un Imn – „Gloria in Excelsis Deo!” – (latina) – Gloria in Cer lui Dumnezeu! – interpretat de un cor de copii din Polonia!

 22. Valenta Says:

  Apropo, cat
  noi, romanii basarabeni, ne lamentam cu “vai de capul nostru”, be-he-he!.. ca, adica, suntem in situatia Dezdemonei… sau ne comparam cu alte strasnicii … dupa cantecul “Vai, sarmana turturica, zboara, zboara, pan-cand pica…” sau ca “as da cu cutitul in piatra…”, dezvoltand o gandire negativa, mazohista, descurajanta de-ti vine sa mori INAINTE DE TIMP,
  DECI,
  in acest timp BRAVII UCRAINENI actioneaza cu INDRAZNEALA, mult curaj si demnitatea de oameni libeti, DAND LOVITURI DE GRATIE celor ce mai incearca sa-i umileascva sau sa le falsifice istoria.
  CITITI, mai, moldovenilor, ce DESTEPTI sunt ucrainenii, care nu mai rabda ca Dezdemona, ca BOUL cel injugat etc… si LUATI AMINTE:

  Львовский облсовет потребовал объявить генконсула России во Львове персоной нон-грата

  На Украине депутаты Львовского областного совета требуют от МИД страны объявить генерального консула России во Львове Евгения Гузеева персоной нон-грата.
  За такое обращение к украинскому внешнеполитическому ведомству на сессии Львовского облсовета в среду проголосовали 73 депутата из 116.

  Депутаты также требуют лишить Гузеева дипломатического статуса и обратиться в МИД России с требованием немедленно отозвать его из диппредставительства России на Украине.
  Львовский облсовет считает, что российский дипломат в своих выступлениях, а также в интервью одному из информагентств от 22 декабря 2010 года, «фактически отрицал историческое существование украинской нации, украинского языка и церкви».

  «Произвольно оперируя цитатами из литературных произведений и пропагандистских предисловий к исторической литературе, изданной в советские времена, Е.Ф.Гузеев не способствует взаимопониманию и налаживанию добрососедских отношений между обоими народами, а фактически разжигает межнациональную вражду и пытается осложнить политические отношения двух государств и народов» – говорится в обращении. «Интерфакс»

 23. ORION Says:

  Mari discutii si pronosticuri privind alegerile pentru Primarul Chisinaului.

  Tovarici DODON este depe acum candidatul KOKO-ilor.

  Moldova este in TOTALITATE in mana rusilor. Le mai ramane totusi sa cucereasca CHISINAUL.

  TOVARICII Lupoff si Filatoff au grija sa usureze sarcina TOVARICIULUI DODONOFF.

 24. ORION Says:

  AUD fraze de slaba envergura, par exemple ::::::::::: „” acest pesimism MIORITIC „”, sau „” aceasta incapacitate MIORITICA de a actiona „” si multe altele de acelasi calibru cu privire la balada in cauza.

  NU stiu care incult a lansat candva ideea, imbratisata mai ales de strainii OSTILI ROMANIEI, ca MIORITA reprezinta caracterul romanesc.
  NU este adevarat iar toata istoria noastra cu razboaie contra asupritorilor EXTERNI o dovedeste din plin.

  Razboaiele contra huno-mongolilor, contra turcilor, contra slavilor, contra nazismului german ,revoltele contra sistemului austro-hungar.
  SI apoi revoltele romanilor contra KOKO-munismului in muntii Carpati care au durat ani de zile cu mii de victime, EROI UNICI in tarile comuniste.
  Cate mii de elevi si studenti romani si basarabeni au facut inchisoare si apoi asasinati in timpul KOKO-munismului pentru a se fi revoltat impotriva MOSCOVEI si a leninismului „” triumfator „” ????????????

  Nu prea vad confirmarea MIORITEI in aceste EPOPEI ale ROMANILOR.

  NU VA ALATURATI DENIGRATORILOR VALORILOR ROMANESTI.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: