Alianta PL, PD, PLDM sau ciolanul, CCCEC si Procuratura Generala?

Prima sedinta a noului Parlament din 28 decembrie a prins partidele si societatea fara o alianta de guvernamint. Nefiind reconstituita AIE, exista o temere ca in aceasta sedinta va fi anuntata coalitia intre PD si PCRM ceea ce nu s-a intimplat. S-a vazut ca Marian Lupu si-a dorit sa fie ales in calitate de Presedinte al Parlamentului atunci cind a declarat ca fractiunea PD este creata si ca ei pledeaza pentru alegerea organelor de conducere a Parlamentului. Insa a venit Voronin cu intrebarea retorica daca exista creata o majoritate parlamentara in Parlament, care l-a pus la punct pe Lupu.
Astfel Voronin a aratat ca doreste o alianta deschisa, semnata si prezentata societatii si nu agreaza o alianta secreta asa cum probabil si-ar fi dorit PD si Marian Lupu, care se vede are anumite retineri de a semna o alianta bilaterala cu comunistii. Probabil ca Lupu a sperat ca va fi ales in calitate de Presedinte al Parlamentului cu voturile comunistilor si astfel ar fi pus in fata faptului implinit PL si PLDM asa ca sa forteze o larga alianta. Ceea  ce nu vrea sa inteleaga Marian Lupu este ca Voronin il uraste sincer si nu-l va ierta niciodata pentru asa numita tradare atunci cind a plecat din PCRM si l-a trimis in opozitie.
De cealata parte PL cere sau functia de Procuror General sau pe cea de Director al CCCEC, ce a provocat o criza intre PLDM, PD si PL. Aceasta pretentie a PL a facut ca AIE sa nu fie reconstituita pentru a fi declarata in prima sedinta a Parlamentului si face ca sa fie posibila o alianta intre PD si PCRM.
In conditiile cind partidele democratice impart functiile in structurile de forta ca la piata, una tie , doua mie, si continua controlul politic asupra justitiei si institutiilor de forta -care este deosebirea de comunisti? Daca tot vorbim de reforma justitiei si de depolitizarea organelor de drept si de securitate de ce nu o facem? O solutie de deblocare a situatiei ar fi adoptarea principiului depolitizarii organelor de drept, care ar include si prevederea conform careia sefii institutiilor de forta si drept sa nu fie membri de partid si sa fie numiti in functii avind sustinerea politica a tuturor componentelor aliantei de guvernare.
Partidele politice nu ar mai trebui sa fie egoiste, ci sa actioneze in interesul national al RM. Declaratria liderilor PL ca daca nu li se ofera un minister de forta , atunci prefera sa stea in opozitie este una daunatoare si neconstructiva. Da , PL ar putea sa treaca in opozitie, vor beneficia de inalta demnitate de deputati in Parlament, vor poza la televiziuni in calitate de anticomunisti , vor fi protejati de imunitatea parlamentara- dar noi societatea ce vom face? Se gindeste Mihai Ghimpu si Ion Hadirca, la noi, la cei care i-am sustinut in alegeri si dupa, care ne-am expus la riscul de a fi urmariti si persecutati de justitia controlata politic daca vor reveni comunistii si Voronin la guvernare? Inteleg ei ca revenirea comunistilor inseamna instaurarea unui regim autoritar, sfirsitul reformelor democratice si a integrarii europene a RM?
Ne ramine doar sa speram ca politicienii si in special cei de la PL, se vor aseza la masa de negocieri, vor face concesii si vor reconstitui AIE.

Anunțuri

39 răspunsuri to “Alianta PL, PD, PLDM sau ciolanul, CCCEC si Procuratura Generala?”

 1. Trecator Says:

  Eu cred ca a venit timpul ca PLDM sa inainteze o oferta serioasa PCRM ca altfel ramane in afara puterii si bussinesul care a sustinut PLDM va fi devorat de Plahotniuc.

  Peste un an nu vor mai fi 32 de voturi.

 2. Igor Says:

  Ce interesant e faptul, dle Mihaes, ca dupa PCRM, PD, deja si PLDM s-a incrancenat in lupta contra PL. E clar pentru noi, domnilor si tovarasilor, ca societatea noastra inca nu este pregatita pentru a auzi, dar indeosebi a spune adevarul in fata, ceea ce a facut Dl Ghimpu. Iertati-ma, domnilor, dar un an de zile a-ti umblat cu fofarlica, atat cu procurorul, cat si cu comisia Nagacevschi, limba romana, atitudinea fata de UE, Romania, Russia, CSI, ocupatie, identitate, etc, etc. Situatia duplicitara din sufletele si mintile voastre va macina, si cred, ca asta e problema pentru care va impotriviti atat de mult pentru a ceda un minister, apropo, unui aliat, nu unui dusman. Ca Ghimpu multe vrea, este cam aiurea spus, cine va dori sa imparta tacimurile pe masa boierilor, ca mai apoi, dupa 4 ani de zile sa nu mai aiba acces nici la poarta hanului, necum la masa. Iar noi, cei cei putini, fie si 10-15% de romani din Basarabia, vom fi pusi in situatia de a alege cel mai mic rau. Este foarte dureros faptul, ca v-ati axat pe un singur lucru – un minister. Ce va costa Dlor acest minister? Sau poate totusi costa? Eu cred, ca costa si enorm. Costurile sunt imense – acoperirea trecutului economic si politic al partidelor si al liderilor, mimarea si in continuare a reformelor, despre care numai s-a vorbit, si evident, asigurarea unui viitor comfortabil fara un Ghimpe in gat. Iar poporul, de, prostimea o veti educa, caci timp de 70 ani instrumente, „principii si valorori” au fost testate cu duiumul. Drum bun, tovarasilor in abis!

 3. aron Says:

  de ce nu puneti intrebarea invers? de ce scriti despre pretentiile lui ghimpu, dar nu de egoismul filat?(vama,mai,graniceri,justitie)

  ghimpu doar cu bnm si anre? ce este ANRE?-o ekipa de matematicieni care afla pretul unui m3 de gaz fiind dat pretul unei mii.

  problema este alta> acesti 3 vladimiri(filat,voronin si plahotniuc) au in maini 90% din tot ce misca in aceasta tara, iar ghimpu le sta in coaste. va dati seama ce se va intampla daca ghimpu ar lua una din aceste structuri?

 4. aron Says:

  mai bine PL in opozitie, altfel risca un scenariu amn2.

 5. Stalinus Says:

  Foarte bine au punctat cei de mai sus .se poate obtine mult ravnitul post de ambasador sau ce visezi mata si spunand adevarul…

 6. Wasp Says:

  Si vreau sa-i amintesc cine l-a invitat la congres!!!!!!!vad ca dupa aia ea crescut orzu-n piept!!!!

 7. PLDM = neocomunism Says:

  PLDM = neocomunism. Adica un comunism foarte abil mascat, un lup in piele de oaie, adaptabil dupa conjunctura, mai periculos chiar decat PDM-ul lui zaLupu. Comunismul lui Lupu si PDM este evident, mai cu fata umana, dar era, este si va fi un comunism apropiat de cel al lui Voronin. Barfele lui Voronin la adresa PLDM sunt datorate faptului ca polii care se aseamana se resping. Doar populatiile dintre Prut si Nistru nu pot observa acest lucru. Credem ca PL trebuie sa treaca in opozitie, iar PCRM, PLDM si PD sa formeze coalitia de guvernare. Numai asa se va separa graul de neghina! Iar Filat va dovedi ca este cine este, adica un comunist notoriu, abil mascat in ambalaj democratic.

 8. adrian Says:

  Eu inca sper la o alianta intre PD , PLDM , PL.

 9. Sergiu Cazacu Says:

  d-omn Mihaes va stimez si va citesc de ceva timp insa ultimele miscari ale d-voastra nu le inteleg. undei impartialitatea d-voastra cam se inverzeste. Pina acuma ati criticat pe PCRM , apoi pe PD acum vad ca ati sarit pe PL.
  Sunt 3 structuri de forta reala CCCEC PG si MAI daca se va face AIE 2 cu PLDM PD PL adica 3 partide=3 structuri de forta carei problema chiar este cel mai corect asa sa se faca, si echilibrul este prezent. NUmai sa nu imi spuneti ca Ministerul Apararii este structura de forta, ea este doar la figurat in timp de pace poti sa te stergi undeva cu acest minister.

 10. igor Says:

  Alianta de dreapta nu va fi. PCRM+PDM vor scoate Moldova din situatia in care nea bagat Filat. La alegerile din 2014 Vladut(filat) il va ajunge pe Urecheanu . Sus PDM!!!

 11. Osoianu Iurie Says:

  .Au de patrie, virtute, nu vorbeşte LIBERALUL*,
  Cind atitea guri flaminde au cam strins la gard STEJARUL
  Cind atita LUPARAE arogant si cu trufie
  Cere posturi de ministri intr-un rai al saraciei

  Cind se duc mereu discutii de valori si de principii
  Inteleji ca-i tirguiala si banale investitii
  Inteleji ca partajarea in proportii sau egal
  E cam cit o sa ne coste procurorul general

  Cit coruptia?!. Cit vama?!. Si cit cei de la interne?!.
  Iata sensul la principii si valori din astea ,ferme
  Iata sensul la discutii, intilniri si negocieri
  Iata calea de a vinde pin-si stelele din cer…

  Iara noi, plebeii, gloata, cu iluzii si sperante
  Facem miting peste miting si chemam la alianta
  RACUL, BROASCA si o STIUCA ca sa-i inhamam la carul
  Ce ne-a duce-n Europa, cum ne-indeamna LIBERALUL…

  * – Scrisoarea III M. Eminescu…

  25 decembrie 2010 Chisinau

  Iurie Osoianu

 12. Trecator Says:

  Dar eu cred ca daca pina in seara PLDM nu va face jestul asta, vom vedea inceputul sfarsitului.

  Oare nu vedeti ca la PD si PL nu se mai termina dorintele? PL e mai comod sa plece din nou in opozitie ca ei nu pierd nimic, asa e momentul. Dar Plahotniuc isi va pierde tot bussinesul care e legat cu Rusia – este evident. Cand vorbeste banul, „principiile si valorile” tac.

 13. Constantin Says:

  Igor ori nu vezi ori nu poti intelege ca nu PLDM merge contra PL ci tocmai invers PL preseaza PLDM

 14. Constantin Says:

  Mi se pare ca totusi aici jocul de şah pe care îl joacă Rusia este cu mult mai intelegent decit pare la prima vedere. Să vedem faptele. Pînă acum presiunile mergeau contra PDM că adică aceasta nu doreşte reconstituirea AIE. Aceasta pînă mai ieri cînd brusc PL a început să devină principalul ţap ispăşitor în cazul în care nu va fi reconstituită AIE. Argumentez.
  Primul pas – PDM s-a întîlnit cu PL şi l-a convins ca acesta să insiste să-i fie acordat un minister de forţă cu condiţia că (tot una vom face AIE dar hai să mai zmulgem ceva de la PLDM;
  Pasul 2. PL insistă să-i fie acordat un organ de drept astfel că nu instituie AIE 2. Aici presiunea societăţii se îndreaptă asupra PL ca cel care se împoriveşte cu încăpăţînare (o parte a presiunii se îndreaptă asupra PLDM că acesta nu cedează). Vedem aici că ţapi ispăşitori de neconstituirea AIE 2 vor fi partidele de dreapta PL şi PLDM. Observaţi că PDM deja arată la Ghimpu că adică acesta nu doreşte să constiutie AIE 2. Pe de altă parte Valeriu Lazari deja a dat de înţeles la Fabrica că „ce doriţi voi că dacă Ghimpu pleacă în opoziţie să lăsăm ţara neguvernată” şi paralel duc tratative cu PCRM.
  Din cele descrise mai sus observăm că deja nu PDM este ţapul ispăşitor ci PL şi PLDM (concretizez că PDM ar fi garantat PL că vor face AIE 2 doar să mai ia ceva de la PLDM şi Ghimpu crede că acesta se va ţine de cuvînt însă opinia publică nu cunoaşte aceste subtilităţi)
  Pasul 3. PDM face coaliţie cu PCRM dat fiind faptul că nu pot lăsa ţara neguvernată din cauză PL nu doreşte această coaliţie. Astfel sunt ucişi doi iepuri dintr-o lovitură – se crează alianţa de centru-stînga iar ţapi ispăşitori sunt PL şi ca ricoşet şi PLDM. Şi cel mai mare anticomunist va fi cel care va repeta isprava lui Roşca şi îi va aduce pe comunişti iarăşi la putere.
  Chiar Ghimpu nu înţelege că PDM poate să-l ducă de nas?

 15. romanmihaes Says:

  Eu am declarat ca PL are dreptul sa ceara o structura de forta-de exemplu PG, SIS sau CCCEC , dar de la PD, care le controleaza in prezent. Insa cerintele PL sunt mai mari, ei cer si vama si granicerii, fiscul etc. PL cere luna de pe cer, dar asta pune in pericol AIE. Vedeti ce a declarat Lupu dupa intilnirea cu comunistii.

 16. Trecator Says:

  Filat poate rupe acest plan al Rusiei daca se va adresa pentru a partaja puterea cu PCRM.
  Astfel vor fi zadarnicite planurile lobby-ului prorus din PDM

 17. Valenta Says:

  Am impresia ca se joaca „tare” de ochii lumii, doar la suprafata, insa in realitate ei, pur si simplu, impart zonele de influienta, ca si clanurile mafiotice, bandele – teritoriile.

  Tot ce-i intereseaza este cine si de unde sa fure mai mult.
  Nu-i intereseaza soarta tarii, dezvoltarea economiei, reformele, ci doar cum sa mentina mafia la conducerea RM, cum sa ne tina in continuare in situatie umila de sclavaj, fara de drepturi reale.

  Dialogurile au fost, de fapt, fara principii si valori. Iata ca se adevereste proverbul latin: „Se vor pune in miscare muntii, dar se va naste un soarece ridicol”.

  Cum se va numi acest soarece? – AIE 2 sau PD-PCRM? Dar care-i diferenta daca structurile mafiotice raman in continuare or cu unii or cu altii?
  Pentru ce au murit tinerii nostri la 7 aprilie si alte sute maltratati prin comisariatele politiei? Pentru ca iar VOR-on-in sa iasa in fata Parlamentului?
  Iar Lupu mai are oare coloana vertebrala? – Vad ca este atat de ‘flexibil’ de am impresia …
  Doamne, ocroteste pe romani!

 18. Valenta Says:

  Am temerea ca la urmatoarele alegeri lumea nu va mai merge la votare.

 19. Trecator Says:

  Dimpotriva, actul deschis si onest de negociere ne va ajuta sa evitam un nou 7 aprilie, de data asta orientat contra AIE. Toti vad ca partidul pentru care a optat se staruie cat poate sa primeasca maximum. Si daca nu se va intampla, inseamna ca asa este dat de dumnezeu.

  Ar trebui ca si PLDM si PD sa mai lase putin. Cel putin il inteleg si pe Mihai Ghimpu – s-a saturat sa dea medalii pe cand asa si n-au fost pedepsiti provocatorii de la 7 aprilie si cei care au maltratat tinerii.

 20. Sergiu Cazacu Says:

  poate eu ceva incurc, insa eu am inteles ca PL cere o institutie de forta si vama ori granicerii. Ca vama si granicerii in nici un caz nu trebuie sa fie condus de acelasi partid, ca se pot face porcarii mari de aceea una din ele trebuie sa revina PL pentru ca par un pik mai cinstiti ca PLDM si PD. cu FIscul nu vad nici o problema chiar atita timp cit MInisterul FInantelor revine PLDM.

 21. ion Says:

  Romane! PL a cedat ministere si agentii cind a fost votat guvernul in 2009 de dragul pastrarii aliantei.PL a cedat si acum functia de speaker.(alfel de ce Lupu vrea presedinte iar pentru asta mai intii Ghimpu trebuie sa cedeze functia ?!credca stie ca nu v-a fi ales presedinte.)Toti se tem ca PL v-a scoate adevarul la suprafata.Si tu ,Romane vorbesti,deja сa un analist.Ma dezamagesti.Dar la urma urmei chiar incep sa cred si mai mult ca PD si pldm au pacate бСщde se tem atat de mult ca PL va lua MAI sau altceva.Comisia ‘Nagacevschi’,Metalferos,Hotel Codru s.a nu-ti spun nimic?

 22. denas Says:

  Dar de ce un minister de forţă nu poate fi al Liberalilor? Este o condiţie pe care o pot satisface Partenerii de cualiţie, şi nu e cazul sî facă tragedie! nu se doreşte absurdul – doar una din pîrghii, fără a specifica ce anume. Argumentaţi de ce nu li se cuvine un minister.
  Personal nu-i prea agreezi pe Liberali -dar consider necesar se le satisfacă cerinţele în numele viitorului .

 23. Valenta Says:

  Numai credinta in Dumnezeu imi da putere!

 24. Valenta Says:

 25. Valenta Says:

 26. ORION Says:

  Uniunea Europeana nu va pedepsi pe cei cre spun ca KOKO-munismul a facut numai bine omenirii. Ramai PERPLEX auzind asa ceva dar astfel ne dam seama de calitatea oamenilor care conduc UE.

  Ne intrebam :::::::::: Cand UE va recunoaste CRIMELE KOKO-munismului ???????????????? SE pare ca O SUTA de milioane de victime ale KOKO-munismului sunt prea putine pentru cei din UE si deacea EI sustin KOKO-munismul peste tot unde gasesc FRAIERI.

 27. EX-URSS Says:

  Am impresia, ca PDM face un teatru, Moscova dupa ce a sponsorizat partidul a dat indicatii clare PDM. Pentru a duce in eroare poporul, PDM si PCRM se inventeaza discutii cu opozitia. Timpul va descoperi planul Moscovei.

 28. Vasile Says:

  mai citeste o data ce a scris Igor. daca nu intelegi, drum bun si tie!

 29. Vasile Says:

  nu sunt acestia neocomunisti, ca ideologie, ci o secta cu valori strict materiale – bani, masini, case in n caturi etc. Ca masa – niste zombilicati, care pot usor sa spurce orice.
  daca PL trece in opozitie, peste 4 ani vom fi in punctul 1998-2000, cu toate acareturile politice si sociale.
  nu cred ca mai trebuie sa treaca un car de ani, ca sa deosebim graul de neghina: cine are ochi – sa vada, cine are urechi – sa auda, cine are minte – s-o foloseasca.

 30. Valenta Says:

  Nimic si nimeni nu este vesnic pe lumea asta, in deosebi idolii.
  Asa arata monumentul lui Stalin inaugurat recent in fata cladirii partidului comunist din Zaporojie.

 31. Valenta Says:

  Insa Bravii UKRAINENI i-au venit de hac, decapitandu-l:

 32. Valenta Says:

  deci, am sa spun ca solutii sunt!

 33. blogulluicazacu Says:

  Solutii sunt, dar cele vechi nu-s bune, trebuie sa gandim in alt mod. Trebuie sa ne schimbam mentalitate si asta-i mai greu. Cat timp ne vom plange soarta, vom sta in genunchi. Ghimpu este un inceput, cam neindemanatic, ca orice inceput, dar pasii facuti de el vor da roade imense in viitor. Eu sunt sigur! Tineretul care vine nu are nimic comun cu generatia de ieri!!
  http://blogulluicazacu.wordpress.com/2010/12/29/miorita-versiunea-necunoscuta-pana-azi/

 34. A. Says:

  eu personal am votat ultima oara pe 28 noiembrie. mi-e scarba de tot ce se-ntampla! Toti prietenii si colegii mei sustin acelas lucru niciun fel de votare…
  Dle Ghimpu ramaneti in opozitie! e clar c li-e frica de cinstea, simtul pentru dreptate si adevar al Dvoastra!

 35. Sergiu Says:

  Constantine da PL oare nu are si el dreptul la vreun minister, oare nu a fost el presat in AIE 1.Oameni buni aducetiva aminte cine tot timpul salva AIE1 si era pentru mentinerea ei, nu Ghimpu? ca ceilalti stateau ingimfati si nici macar nusi dadeau Buna ziua. Acum asta sa uitat, pacat !

 36. Sergiu Says:

  Stiti ce ma uimeste pe mine in toata babilonia asta?, faptul ca se vorbeste despre construirea unui stat de drept in care structurile ca CCIEC, justitia, fiscul s.a. trebuie sa fie complet depolitizate si sa lucreze pebtru popor, dar care in realitate nu se schimba nimic, mai mult ca atit a ajuns deja disputa nationala cine va contarola PG, CCIEC s.a. structuri, pai asta cei nu e comunism? care e diferenta de PCRM? Va spun eu mai ramane sa apara inca o personalitate ca Voronin si avem epopeia incheiata si aceasta personalitate poate fi Filat care din punct de vedere politic este foarte egoist si autoritar, eu cred ca de aici si porneste frustrarea PL-ului (partial PD) de a avea si el o institutie de forta, cind toti fura de ce sa nu fur si eu.Pacat ca trecem prin asa momente si imi este trist pe suflet ca astea cu bani au venit in politica nu pentru a renaste spiritul national dar pentru a se asigura in afacerile sale si inca mai trag si pe altii in murdarie, coruptie.
  „Nasc si la Moldova oameni” si ar trebui pastrati si nu prostiti.

 37. EX-URSS Says:

  Acum ca niciodata trebuie sa invinuim PCRM, pentru articolul comunist din constitutie care provoaca alegeri anticipate. Politica PCRM este incompetenta, care formeaza crize, unde poporul pierde bani enormi.

 38. COSTIN Says:

  Voronin și formațiunea PCRM sunt gata să intre în Alianța pentru Integrare Europeană… DEVINE PENIBIL SI RIDICOL VORONIN CU ASTFEL DE GUGUMANII … NE INDICA CLAR SI DISPERAREA CONDUCERII PCRM IN SITUATIA RAMINERII IN OPOZITIE PENTRU INCA CEL PUTIN UN AN SI JUMATATE . PROBABIL SITUATIA DEVINE TOT MAI TENSIONATA IN RINDUL ESALOANELOR 2 , 3 SI 4 DIN CADRUL PARTIDULUI COMUNISTILOR . NU EXCLUD O REVOLTA INTERNA IMPOTRIVA LUI VORONIN SI CLICII SALE …

 39. KIRIL Says:

  Am citit cu multa atentie articolul. Onest, cu un pronuntat caracter analitic. Dar m-a impresionat neplacut faptul ca nu sesiseaza premiza, ca nu indentifica forta reala care a dus la aceasta adevarata lovitura de palat prin reansamblarea Aliantei.
  De la Bucuresti se vede cu ochiul liber ca ingineria, evident spectaculoasa, apartine Moskovei. Acesta este si motivul pentru care domunul Voronin este atat de deprimat. Moscoka nu din iubire a determinat, prin mijloace specifice, refacerea Aliantei. Pur si simplu a vrut sa se termine cu mlastina politica in care se ajunsese, pentru a nu fi acuzata de Occident ca incalca intelegerile.
  Este clar ca Rusia a cedat Republica Moldova pentru a fi recunoscut Nistrul ca frontiera naturala a SPATIULUI SLAV!
  Ca orice Imperiu care se respecta a procedat inteligent. La trimis pe seful Administratiei Prezidentiale la Kisinau sa faca demonstratie de forta. Mai apoi i-a indemnat pe toti jucatorii, dar absolut pe toti jucatorii, sa faca „combinatii de N luate cate K” pentru ca in ultimul act sa porunceasca celor din Consiliul National al PD sa voteze pentru alianta. Evident dupa discutiile avute de Plahodniuk pe 16 dec. la Moskova. Si kanet filma! Tot la ordinul Moskovei 2 deputati din opozitie vor vota in favoarea presedintelui Marian Lupu si se intra in normal.
  Dar pentru ca lucrurile sa evolueze sub control, Rusia i-a rugat pe nemti si pe francezi sa amane intrarea Romaniei in spatiul Schengen, ca nu cumva sa se creada ca Romania este importanta. Deci „libertate cu voe de la politiune” cum zicea Conu Iancu.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: