Oferta generoasa a PLDM: 44/31/25

Chiar daca cu o anumita intirziere, la 21 decembrie a venit oferta PLDM privind impartirea functiilor in cadrul guvernarii AIE-2 in proportia: PLDM-44, PD-31, PL-25. Premierul Filat a declarat in cadrul unei emisiuni tv ca aceasta oferta este finala si ca nu mai are de unde ceda.

Consider oferta PLDM ca fiind una rezonabila, e de salutat faptul ca liderii partidului au decis sa cedeze in interesul pastrarii AIE si sper ca pina la 28 decembrie in rezultatul negocierilor cele trei partide vor reusi sa depaseasca divergentele si sa avem un AIE-2. Mingea acum este in terenul PD. Iar Marian Lupu dupa cum se stie a avut ieri si o runda de negocieri cu Voronin, care s-a dorit a fi secreta, insa informatia a ajuns in media.
In PD exista disensiuni, pe de o parte este Plahotniuc care doreste o alianta cu PCRM si care l-a adus pe Nariskin la Chisinau ca sa forteze evenimentele. Scenariul coalizarii cu PCRM are citeva componente, printre care fuziunea celor 2 partide, dar probabil si a PSD intr-un singur proiect politic cu Marian LUPU in frunte. Expertii care deservesc PD le-au declarat liderilor ca in alianta cu PCRM , PD isi va pierde cea mai mare parte a electoratului necomunist care i-a votat la 29 iulie 2009 si 28 noiembrie 2010, caci votantii necomunisti a PD il vor taxa ca fiind o tradare si se vor orienta spre alte partide. Si atunci singura solutie pentru a ramine in politica mare ar fi fuziunea PD cu PCRM , astfel ca sa incerce impreuna sa cistige alegerile locale din 2011 si posibilele alegeri parlamentare anticipate din toamna sau iarna lui 2011. Insa in cadrul unei fuziuni a PD cu PCRM si posibil cu PSD , exista riscul marginalizarii actualilor lideri a PD, si cu siguranta cei mai multi care vor fi comunistii vor domina posibilul nou partid.
Alta este opinia lui Diacov care nu doreste o alianta cu PCRM si nu accepta disparitia PD ca partid. Grupul lui Diacov considera ca PD trebuie sa faca alianta cu PLDM si PL , caci PCRM fiind in opozitie va continua sa scada si membrii si electoratul comunistilor inevitabil vor veni cu timpul spre PD. Pentru pastrarea si intarirea PD varianta coalizarii cu PLDM si PL este unica corecta, caci astfel PD isi va pastra identitatea de partid social-democrat, va putea sa foloseasca pirghiile puterii pentru a se fortifica si ademeni oamenii valorosi de la comunisti si alte partide.
Marian Lupu se afla intre cele doua tabere si ezita sa se pronunte transant. Plus ca dupa mitingurile organizate de catre Forumul civic Pro Europa s-au incins spiritele in societate, dar si o buna parte a membrilor PD au inceput sa protesteze impotriva unei aliante cu comunistii.   Din aceste motive de divergente nu se reuseste deocamdata convocarea Consiliului national al PD care trebuie sa decida cu cine va merge partidul si de aceea PD  trage din timp si tergiverseaza negocierile. Probabil ca decizia luata de PD va fi anuntata in ultimul moment in dimineata primei sedinte a Parlamentului la 28 decembrie.

Pe de alta parte atit PLDM cit si PCRM, din cauza tragerii de timp din parea PD, stau pe jar si nu se exclud negocieri si intre aceste doua partide, care in extremis pot folosi solutia de Acord(nu alianta) de interes national, fara document de constituire in care puterea va fi impartita intre toate cele 4 partide, iar deciziile se vor lua adhoc de fiecare data. Astfel ne putem trezi ca Presedintele Parlamentului va fi votat de o majoritate parlamentara iar Presedintele tarii si Guvernul de alta. Va fi cea mai proasta solutie posibila, dar ar putea asigura deblocarea crizei politice.

P.S.

Degeaba spera unii ca alianta PD/PCRM va fi sustinuta financiar de Occident. De asemenea degeaba cred unii ca Rusia va compensa pierderile cauzate de retragerea ajutorului occidental. Rusia oficiala sustine deschis regimul de la Tiraspol si nu promite nimic, iar unele aluzii la reglementarea conflictului transnistrean care transpar in presa rusa sunt minciuni pentru naivi, asemenea promisiuni au mai fost facute si cind trebuia sa fie ales Lucinschi si Voronin.Vedem ca nimic nu s-a rezolvat, iar mitul ca stinga moldoveneasca va fi ajutata de Rusia este o minciuna traditionala daca doriti.

Este cert doar un singur fapt – guvernarea PCRM/PD va fi una autoritara, cu strangularea presei libere, urmarirea liderilor politici si ong de opozitie, acapararea afacerilor prin metode nelegitime, folosirea justitiei in interes de partid si de grup etc.

O asemenea guvernare va fi antieuropeana si antinationala si  nu va putea sa reziste mult timp. Totusi Moldova anului 2010 difera de cea  a anului 2001.
Iar faptul ca au reusit sa cumpere citiva ziaristi si  ziare  foste de opozitie cu regimul comunist si care astazi cinta in struna unor oligarhi din PD si PCRM nu ar trebui sa-i imbete pe acestia. Societatea moldoveneasca a mai trecut peste asemenea cadavre politice si morale, iar locul celor vinduti, unii dintre care se credeau mesia, l-au ocupat zeci de mii de tineri care au facut licee si facultati dupa 1991 si care gindesc liber.
Ginditi-va la asta domnule Lupu daca doriti sa mai ramineti  actor important si pe timp lung in politica moldoveneasca.
P.P.S.

Apropo, domnule Lupu, nu trebuie sa va temeti de domnul Nariskin, nu o sa va faca nimic rau, caci daca veti face o alianta cu PLDM si PL veti realiza scenariul nr.2 care tot ii convine si Rusiei. In acest caz de AIE-2 veti deveni si mai scump Rusiei caci veti fi partidul prin care Moskova isi va impine interesele geopolitice in zona. Nu sunt rusii oficiali si mai ales Putin atit de procomunisti domnule Lupu, poate domnul Nariskin a facut o figura speciala fiind vrajit de vre-o frumusete de la Nobil Club, asa ca curaj si va asteptam in AIE-2.

Anunțuri

30 răspunsuri to “Oferta generoasa a PLDM: 44/31/25”

 1. EX-URSS Says:

  Pentru ca Rusia, Transnistria si PCRM sa nu mai speculeze cu doctruna moldovenismului este de dorit sa dam cetatenia noastra cu drept de vot, moldovenilor din Romania.

 2. EX-URSS Says:

  PCRM poate sa le ofere 50+1% PDM, pentru a forma Cabinetul RM. Trebuie sa nu motivam numai vectorul European, dar problema interna fondarea de facto a concurentei politice. Trebuie de subliniat mai des ca comunistii au fost deja 70 de ani la putere. Pentru un echilibru in politica RM trebuie si Dreapta sa guverneze cel putin patru ani. Concurenta economica exista acolo unde este concurenta politica. Problema sociala este in criza ca peste 70 de ani n-a existat concurenta in economie.

 3. EX-URSS Says:

  Uitati-va ! http://www.zdoob.fr

 4. In God we Trust Says:

  Intrati pe de-motivare.blogspot.com

 5. COSTIN Says:

  dupa parerea mea se simte o scadere a intregii stingi din moldova … pcrm a pierdut 10% intr-o perioada foarte scurta de timp …pd nu a reusit decit sa-si conserve scorul desi sumele aruncate in campania electorala au fost colosale … ramin de vazut in continuare efectele care le vor avea aducerea pe liste a lui plahotniuc care s-a facut tirziu si dansul de acum cu pcrm . este posibil ca pd sa fie la ora aceasta in scadere de simpatii electorale …psd,moldova unita si alte partidulete de stinga au fost efectiv spulberate … cum aceasta stinga este pentru vectorul estic – rusia/c.s.i. – iar deja 60% se pronunta hotarit pentru vectorul vestic – u.e- vom vedea in continuare schimbari importante in simpatiile politice ale electoratului moldovean .

 6. COSTIN Says:

  si eu spun ca oferta PLD e satisfacatoare pentru PD si PL … cum diferenta de scor electoral s-a marit intre PLD si celelalte doua partide si inca cu mult , nu poti veni sa ceri pozitii egale . din acest moment daca oferta este reala , mingea este in curtea PD si PL …

 7. COSTIN Says:

  PLDM este gata de opoziție…

  Deși speră în refacerea Alianței pentru Integrare Europeană, liderul PLDM, Vlad Filat susține că partidul său are mandat din partea partenerilor externi pentru diferite scenarii. ”Ne dorim alianță, dar nu cu orice preț. Ori ne vom afla la guvernare cu posibilitatea de a ne manifesta, ori putem alege să fim foarte eficienți în opoziție. Suntem pregătiți pentru diferite scenarii”, a declarat Filat în cadrul emisiunii ”Fabrika” de la Publika TV, sugerând că mai multe cedări decât cele făcute până acum, PLDM nu va mai face. Totuși, faptul că în cadru negocierilor cu PD și PL s-a ajuns să se discute despre detalii demonstrează că există șanse reale de refacere a AIE… CU SIGURANTA CA TOATE PARTIDELE SE TEM DE UN PLD IN OPOZITIE … VIITOARELE ALEGERI ANTICIPATE IN CAZUL UNEI GUVERNARI PCRM-PD DE UN AN SI JUMATATE AR PUTEA SA-I ADUCA UNDEVA LA 36-37% IN PRINCIPAL PRIN TRECEREA UNUI SEGMENT IMPORTANT PRO-EUROPEAN DE LA PD LA PLD … CUM PCRM SCADE E POSIBIL SA VEDEM O ROCADA POLITICA LA VIITOARELE ALEGERI ANTICIPATE INTRE PLD SI PCRM .

 8. iudinlex Says:

  1. In RM nu cred ca e corect sa vorbim de „stinga”. Exista oare in teorie ca stinga e prorusa (vorbitoare de rusa) si batrina iar dreapta e mai tinara si occidentala?
  Ca si-iu zis unii „comunisti” si altii „liberali” nicidecum nu ii caracterizeaza ca de stinga sau de dreapta.

  2. ca au pierdut comunistii 10% asta nu inseamna ca a pierdut pe prostia lor. din contra, mie mi se pare ca ei au pierdut „doar 10%” iar aceste 10% au trecut la PLDM ca factor administrativ, mediatic, etc.

 9. Vlad Says:

  Desigur, protestele organizate de Forum isi au importanta lor! Va rog insa sa nu exagerati acest rol. Spiritile s-au incins, stim bine, dupa vizita fulger al lui Naraskin, dar nu dupa proteste!

 10. Vlad Says:

  Sunt si eu de acord ca PD si PCRM se tem de un PLD in opozitie! Ne miscam totusi spre resetarea AIE

 11. Stalinus Says:

  Stimabililor:

  1.PDM nu are decat o singura optiune :AIE2 ..varianta cu PCRM e IMPOSIBILA…Vestul v-ar da drumul din brate cu asa viteza incat Maldavania s-ar face tandari lucru pe care Lupu il stie f clar pentru ca i s-a spus foarte clar.
  2.PLDM nu poate fi generos cu ceva ce nu e a lui..daca aveau 50% din vot abia atunci puteau fi generosi asa doar incearca sa CUMPERE sprijin parlamentar si trebuie sa plateasac PRETUL pentru ca exista un singur FURNiZOR(pl e considerat prizonier politic)
  3.PLDM nu pricepe in continuare (pentru ca la varful partidului nu sunt politicieni ci niste geambasi de voturi ) ca a fi generosi in oferta lor politica inseamna a oferi un MOD DE LUCRU in echipa onest si FAIR PAY ceea ce acesti amatori nu sunt in stare.

 12. Vlad Says:

  pt Stalinus
  Cei care au vorbit despre generozitate au fost Lupu si Diacov, cu referire la oferta bolsevicilor! Oare voronin are 50%! Ati fost permanent contra PLD, chiar si atunci cand acest partid a actionat cat nu se poate de inteligent si in interes national, sa+i spunem chiar general romanesc!

 13. Stalinus Says:

  @Vlad : PLDM are cu romanismul in comun cat am eu in comun cu teologismul..

 14. Stalinus Says:

  mai baiatule citeste titlul articolului

 15. Stalinus Says:

  ”ati ”fost tot timpul impotriva PLDM….la care ”ati”….te referi?
  Calitatea mea pe acest forum e de roman simplu si ai dreptate daca te referi la romani NU AVEM INCREDERE in PLDM in general si in FILAT in particular.

 16. Sergiu Cazacu Says:

  societatea devine din ce ince mai tensionata si acest lucru ar trebuie sa grabeasca mersul negocierilor insa unii actori politici parca se fac ca nu vad nedumerirea societatii civile care asteapta ori STINGA ori DREAPTA

 17. COSTIN Says:

  Deutsche Welle: Au apărut şanse de reeditare a coaliţiei pro-europene

  „Republica Moldova nu mai are timp să tolereze criza politică internă. Pe 14 ianuarie 2011, Comisarul european pentru justiţie şi afaceri interne, Cecilia Malmstrom, va pleca la Chişinău pentru a semna, cu premierul moldovean, Planul de acţiuni pentru liberalizarea regimului de vize. Până atunci, partidele intrate în Parlament trebuie să decidă şi să spună foarte clar încotro va merge Republica Moldova în continuare”, scrie Deutsche Welle… EXTREM DE CLAR SEMNALUL … AVEM AIE-2 , PE 14 IANUARIE CECILIA E LA CHISINAU … DACA NU … NU ! SAU POATE VINE IN COMPENSATIE DIN NOU NARISKIN …

 18. COSTIN Says:

  Germania dă semnale Rusiei în privinţa Republicii Moldova

  Vizita efectuată la Chişinău de Werner Hoyer, secretar de stat în cadrul Ministerului german de Externe, evidenţiază interesul real al Germaniei pentru R.Moldova, comentează agenţia de analize STRATFOR.

  „Vizita efectuată de Hoyer – o persoană influentă în cadrul Guvernului german şi o prezenţă constantă în politica externă a guvernelor de centru-dreapta germane în ultimii 20 de ani – arată că Germania are interese reale în R.Moldova. De asemenea, sugerează că Berlinul nu se limitează doar la a lăsa formarea unui guvern proeuropean în sarcina Poloniei şi Suediei, ai căror miniştri de Externe, Radislaw Sikorski şi Carl Bildt, au vizitat R.Moldova pe 8 decembrie. Vizita lui Hoyer este şi un semnal adresat Rusiei că Germania nu a uitat de R.Moldova şi că Berlinul poate exercita influenţă asupra acestei ţări strategice”, subliniază STRATFOR.

  Conform STRATFOR, vizita lui Hoyer intervine în contextul în care R.Moldova continuă procesul de formare a unei coaliţii de guvernare în urma alegerilor parlamentare din noiembrie.

  „R.Moldova rămâne scindată între comuniştii proruşi şi partide prooccidentale oportuniste care formau Alianţa pentru Integrare Europeană. În timp ce disputele în coaliţie continuă, Rusia pare să susţină formarea unei coaliţii între PCRM şi Partidul Democrat, o colaborare între Vladimir Voronin şi Marian Lupu, doi politicieni care au manifestat tendinţe proruse. Pe de altă parte, europenii ar prefera excluderea comuniştilor şi menţinerea coaliţiei proeuropene”, subliniază agenţia de analize.

  „Aceasta nu este prima implicare a Berlinului în mica ţară strategică. Cancelarul Angela Merkel declarase că regiunea separatistă Transnistria este un test pentru cooperarea Rusiei cu Europa în cadrul unui posibil tratat pentru securitatea europeană”, precizează STRATFOR.

 19. Trubadur Says:

  Strigator la CER!
  Doamne, Priveste si vezi: tara este hartuita de un clan mafiotic… peste tot domina coruptia si m inciuna; nu avem un PASTOR caruia cu adevarat sa-i pese de noi…;

  O Marioneta hartuieste un intreg POPOR…; Nu-i ajung posturi cat mai INALTE… Poate vrea sa vina si in locul Tau din CER? Caci apetitul lui e nelimitat!
  Doamne,
  priveste-i si nu-i lasa sa ne intunece BUCURIA Sfintelor sarbatori de Craciun. Da-le MINTE si LUMINA… daca mai este posibil, daca nu au ajuns pana la asa grad de degradare incat sa nu mai aiba leac…
  Doamne, FA CEVA, nu-i lasa sa-si bata jor de un popor si asa suferind… Doamne, nu intarzia!

  Doamne,

 20. Manole Says:

  Mocanu
  este un patriot inflacarat, spune adevarul, este curajos…
  Daca vom lasa mafia la putere – va fi „sfarsitul lumii” pentru RM.
  Chiar nu este posibil sa scapam de mafiot si de kucla lui?
  Niste spurcaciuni – iata cine sunt ei.

  Unire, moldoveni. Toti la Marea Adunare Nationala! Sa votam o Declaratie prin care sa cerem insistent UN STAT de DREPT, si nu un stat mafiotic.

 21. Valenta Says:

  Dle Filat, nu cedati!
  Altfel cu ce ati fi mai bun decat ratatii acestea compromisi?
  NU CEDATI mofturilor nefondata ale mafiei.
  Jos Mafia! Jos tradatorii! Cat o sa-i mai rabde poporul?

 22. Trubadur Says:

 23. VVF Says:

  Trubadur, pune muzică de sărbătoare, vezi că acuşi-acuşi urmează să finalizez AIE-2 pe interior şi UE-2 pe exterior.

 24. Trubadur Says:

  Cu mare placere, imediat ce se rezolva…
  Cam grea nastere are AIE-2…
  Horele, Batuta si Hostropaturile – imediat ce se formeaza AIE-2.
  Astept Veste cea Buna!

 25. Trubadur Says:

  Deocamdata imi amitesc cum a cazut Ceausescu si regimul comunist din Romania…

 26. Dan Says:

  Il ardeți serios de tot pe Lupu, incepe sa-mi fie mila de dinsul :))

 27. TERA-NOVA. Says:

  APROPO de alegerea ministrilor Moldovei de catre rusi.

  Presedentia rusiei a decorat pe bascanul gagautilor pentru merite deosebite in dezbinarea basarabenilor. Dupa cate am auzit acest bascan ia in bascalie toti politicienii moldovei si vrea cu tot dinadinsul sa se uneasca cu rusia pentru a asigura „” suveranitatea „” moldovenilor.

  Ma intreb daca Presedintele Ghimpu a fost consultat in prealabil de Presedintele Medvedev intrebandu-l daca aceasta decoratie este OPORTUNA si nu cumva jigneste sentimentele moldovenilor.

  ASA cum se face intre presedinti de tari care se respecta reciproc, in ciuda unui trecut sangeros intre romani si rusi.

 28. blogulluicazacu Says:

  http://blogulluicazacu.wordpress.com/2010/12/22/ultima-oraopozitia-va-avea-502-mandate-in-noul-guvern-sunt-prevazute-diferite-scenarii/

 29. Cimislian Says:

  Roma! Termina cu pupatul in curul lui filea.
  Toata terfalagia are o limita. Ca Iura Leanca este al nostru e una, si ca si-a facut meseria e a doua, dar ca tarfaloaga de semievreu din lapusna ii ingroapa pe toti asta e altceva. Nu de alta dar am sa-ti vin in ospetie si o sa ne tagem de barba ca doi cimislieni.

 30. Cimislian Says:

  Nu uita de scoala sportiva a noastra.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: