Alianta pentru Integrare Europeana sau Alianta Nariskin?

Aseara Marian Lupu a acuzat PLDM ca poarta vina pentru tergiversarea negocierilor privind crearea unei aliante de guvernare. Marian Lupu a făcut publice propunerile de bază pe care le formulează PDM în vederea creării unei coaliţii de guvernare eficiente:

 • Adoptarea modificărilor legislative care ar prevedea schimbarea formulei de alegere a Preşedintelui RM prin scăderea numărului de voturi necesare pentru aceasta de la 61 la 51, astfel asigurându-se un cadru real de stabilitate în societatea noastră. Menţionăm, că este necesar ca toate partidele reprezentate în Parlament să-şi exprime disponibilitatea de a vota un astfel de proiect de lege.
 • Considerăm absolut necesar stabilirea unui program de guvernare axat pe POIITICILE SOCIALE care ar corespunde nevoilor celor mulţi şi ar diminua din povara unui trai lipsit adeseori de cele mai necesare lucruri ale majorităţii cetăţenilor Republicii Moldova
 • Pledăm pentru păstrarea prorităţii principale, bazate pe valorile europene şi a cursului strategic al ţării noastre spre integrare europeană
  Suntem pentru promovarea unei politici externe echilibrate astfel încât relaţii cu partenerii din est sa nu fie neglijate avînd în vedere interesele economice, comerciale şi de altă natură ale ţării noastre în această regiune.
 • Urmărim drept scop stabilirea unui echilibru al puterii de stat care ar asigura cetăţenilor RM asistenţa şi securitatea demnă de un stat european.
  Considerăm necesare aplicarea principiilor europene de partajare egală a responsabilităţilor în guvern şi nu susţinem promovarea principiilor matematice de partajare, aşa cum se insistă deseori din partea colegilor din PLDM.
 • Adoptarea deciziilor prin consens, dreptul la veto asupra oricarei din acestea din partea fiecărei membre a coaliţiei, stipulate în documentele fondatoare ale acesteia sunt în opinia noastră pietrele de temelie a unei construcţii guvernamentale oneste, pricipiale, profesioniste şi, ceia ce este foarte, important de durată.

Este usor de observat ca aceste propuneri ale PD, care in majoritatea dintre ele apartin PCRM,  in special cea care tine de alegerea sefului statului in Parlament cu 51 de mandate, au fost déjà enuntate cindva si acceptate de PCRM.  Alianta PD cu PCRM este ca si facuta. Astfel Lupu se ghideaza de interesul ingust de partid, avind déjà o schema de guvernare promisa de comunisti cu “aplicarea principiilor europene de partajare egală a responsabilităţilor în guvern.” Comunistii, avind 42 de mandate pentru a accede la guvernare, dupa peste un an de opozitie, merg la cedari fara precedent si ofera o partajare egala PD care are doar 15 mandate.

De fapt Lupu a procedat la o strategie foarte simpla, a prezentat o serie de propuneri care sunt in interesul partidului acceptate déjà de PCRM, dar ne sunt oferite ca fiind in interes national, cu scopul sa puna PLDM in fata unor cedari greu de acceptat si in cazul cind acestea nu vor fi acceptate sa declare ca in interesul national care in opinia sa este atingerea stabilitatii politice sa faca  alianta cu PCRM.

Lupu a pus PLDM in fata unei situatii foarte complicate, sa cedeze si sa accepte oferta “generoasa” a PD, sau sa inainteze oferta proprie care va fi refuzata de PD care astfel isi va justifica alianta cu PCRM. In aceasta disputa este importanta si opinia PL care se pare ca sustine si el oferta de partajare egala a functiilor in cadrul Aliantei. Rolul PL este foarte important in aceasta disputa, chiar daca are anumite pretentii fata de PLDM nu ar trebui sa participe la nicio intelegere separata cu PD sau PCRM. Caci matematic PCRM+PL+PD are 69 de mandate si ar putea sa modifice Constitutia in Parlament astfel ca Presedintele sa fie ales in Parlament cu 51 de mandate si astfel sa fie posibila o guvernare a PCRM cu PD pe termen de patru ani.

Nariskin a venit in Moldova cu scopul de reconfigurare a ecuatiei politice de la guvernare si ne-a aratat doua figuri la Ambasada FR , Lupu si Voronin, PD si PCRM. Dar ca orice strateg de acest nivel la sigur ca a prevazut si a doua varianta, de rezerva, cind din anumite motive nu va fi posibila o coalitie PCRM cu PD sa accepte un AIE 2, unde Rusia este reprezentata de PD cu conditii drastice pentru PLDM si PL, care sa ofere Rusiei prin PD – “Adoptarea deciziilor prin consens, dreptul la veto asupra oricarei din acestea din partea fiecărei membre a coaliţiei.”

Aceasta varianta nr.2 in care e posibila AIE-2 ne-a prezentat-o aseara Marian Lupu si meritul cedarii este al societatii care se opune readucerii comunistilor la guvernare dar si Forumului Civic Pro Europa. Chiar daca s-a incercat minimizarea participarii la mitingul de duminica, care a fost organizat in graba fiind la dispozitie doar o zi pentru informarea populatiei, declarindu-se ca au fost circa una mie de oameni, in realitate au fost circa 5 mii si asta a deranjat liderii PD si PCRM , iar expertii care stau in spatele acestora au inteles ca societatea fierbe si sunt posibile manifestatii de masa de zeci de mii de persoane. Asta ii face sa accepte si scenariul nr.2 cu intrarea PD in AIE – 2 insa cu dreptul de veto al acestuia si in special cu controlul de catre PD a politicii externe.

Reclame

26 răspunsuri to “Alianta pentru Integrare Europeana sau Alianta Nariskin?”

 1. In God we Trust Says:

  Buna, am fost duminica, dle Mihaes, chiar langa Dvs, cand ati intrat in direct la JTV. Ce mi-a placut nespus de mult e ca am vazut in scuar majoritatea persoanelor cu varsta peste 50 ani care strigau „bravo”.
  Iar ce tine de mireasa, imi pare rau…Se tot vorbea despre neacceptarea santajului, dar singur il exercita…
  Daca se tot fac de cap – duca-se la mama maii lor si totodata la cimitirul politic. Peste un an iar alegeri.
  Bine poate e spus cu ceva emotii…evident un astfele de scenariu nu e binevenit, dar cand il vad ca se sfarma ca o piceana…

  http://de-motivare.blogspot.com/2010/12/sfatul-lui-rosca.html

 2. Constantin Says:

  Am mai scris aici pe blog ca Marea Adunare Nationala care se preconiza pentru 26 decembrie ar fi o scuza plauzibila pentru Lupu fata de Rusia ca nu poate face alianta cu PCRM. Si Lupu ar trebui sa accepte aceasta motivatie si sa se lepede de acei cu secera ca nu are viitor politic cu dinsii. Chiar asa este greu de inteles? Si ce o sa faca cu 12 ministere si fara bani in buget – iarasi ii vor jefui pe antreprenori? Este o cale legala si parca special acordata acum Moldovei – Uniunea Europeana

 3. Alexandru Says:

  Cred că Marian Lupu forțează nota guvernării într-o manieră grosolană. Firește, nu putem vorbi despre moralitate în politică, dar să pretinzi funcția unui arbitru pe scena politică din Moldova după ce ai abținut un număr infim de mandate în parlament mi se pare cu totul deplasat. Nu sunt un simpatizant al lui Vlad Filat, însă acuzațiile de autoritarism care i se aduc cred că nu sunt acoperite, având în vedere modul în care PLDM ar fi putut tranșa aceste negocieri postelectorale. Vlad Filat ar fi putut aplica aceeași tactică ca cea practicată de Marian Lupu – pe de-o parte să negocieze cu PCRM, iar, pe de altă parte, să poarte negocieri pentru AIE din poziție de forță. Astfel rolul PD în aceste negocieri ar fi fost minimizat, iar liderul PD nu ar mai fi venit cu aceste „principii și valori” care lesne pot fi denumite CONDIȚII. Cred că este absolut normal ca un partid care a obținut un număr mai mare de mandate să aibă pretenții mai mari la anumite funcții cheie în stat, dar nici să lipsească celelalte partide din Alianță de instrumentele influențării deciziilor politice în stat. În cele din urmă, cred că aceste condiții ale PD nu trebuie acceptate de PLDM nici sub o formă. Dacă alianța PCRM-PD se va materializa, noile alegeri vor da câștig mai mare PLDM din opoziție, iar noi vom asista la prăbușirea inevitabilă a PD. Dincolo de toate acestea, trebuie să recunoaștem că PD și-a jucat foarte bine cărțile până acum.

 4. ion1111 Says:

  PDM TRADEAZA INTERESELE MAJORITATII POPULATIEI i-ar acest lucru dupa cum se stie se taxeaza dur de catre popor . Da ,PDM pare ca ajucat bine pana acum ,dar va asigur CA IL ASTEAPTA O PRABUSIRE TOTALA si nu-l poate salva de aceasta nimeni inclusiv :” academia Jirinovskii”.

 5. Constantin Says:

  De fapt psihologic nimeni nu agreaza sa se milogeze si sa cada in genunchi pentru a cersi ceva – este un fel de umilinta (care nu se uita niciodata). Si cei care se umilesc nu-si mai doresc sa aiba relatii cu umilitorii – ei nui pot privi nici in ochi. Posibil ca Lupu nu intelege si nu intuieste acest fapt dar poporul nu va uita aceast suspans in care a fost nevoit sa cerseasca crearea AIE 2.

  Revin cu o precizare pentru unii (ex. Valeriu Lazar etc) care sustin ca pe forumuri comenteaza doar persoanele platite in acest scop sa dezmint acest fapt si o spun cu insistenta ca nu ma plateste nimeni si nu trebuie sa fim marginalizati in acest hal.

 6. Mihail Gonta Says:

  Orice tratative cu PCRM de formare a coalitiei sunt o tradare directa a alegatorilor, care si-au spus ferm cubintul.
  Partajarea functiilor numai dupa semnarea unui Pact de renastere a Aliantei pentru integrarea Europeana, pentru cursul politic spre LIBERTATE.

 7. alex Says:

  VREM ALIANTA : PLDM + PL + PDM

 8. Sergiu Cazacu Says:

  PD pregateste terenul pentru o eventuala coalitie cu PCRM in caz ca PLDM va ignora principiile si valorile PD-ului 🙂

 9. asd Says:

  http://dexonline.ro/definitie/deja – est-ce que vous mă-nțelegé?

 10. Raul Z. Says:

  Limba subţire a lui Lupu, în fundul lui Voronin s-a ascuţit că nu degeaba a fost atâţia ani argatul de curte al jupânului roşu. Păi acest individ aproape complet lipsit de scrupule nu a observat în otrăvitele şi nocivele negocieri cu bolşevicii-capitalişti că aceştia „cedează” ca disperaţii orice numai să ajungă iarăşi la putere pentru a pune unora pielea pe băţ la uscat?! Şi dacă ar pune-o unor anumiţi politicieni, n-ar fi o mare pierdere dar, tare mă tem că va înşira pe sărma rusească, de paradă, pieile a milioane de trăitori din stânga Prutului, indiferent cu cine au votat pentru că nemernicul Voronin nu ţine cont de nimic decât de interesul propriu şi al familiuţei lui! Ieşirea în stradă în număr cât mai mare poate i-ar inversa lui Lupu „valorile politice” şi l-ar pune la punct odată pentru totdeauna! Alianţa cu comuniştii înseamnă alianţă cu cei mai mari duşmani ai R. Moldova, ruşii, cărora nici prin gând nu le trece să plece din Transnistria ca să-şi vadă de ale lor!

 11. Florin Says:

  Iar a năpârlit Lupu!
  După alegeri, la est de Prut, în jumătatea de Moldova răpită și siluită de sovietici (nu putem s-o numim Republica Moldova căci ar însemna să susținem un fals istoric), se-ntâmplă lucruri ciudate!

  Așa zisul „democrat” Marean Lupușor, martor ocular și participant cu gândul și sufletul la crimele comise de regimul Voronin, cu „studii politice” la Moscova, joacă ping-pong cu soarta unor oameni chinuiți de sărăcie și nevoi. Vă mai amintiți de eroul din Decembrie 1989 – Ion Iliescu? Dar de revoluționarul Iurie Roșca? S-ar părea că Moscova are o duzină de asemenea specimene pregătite, a fi activate, când situația o cere. Unul dintre aceștia este Măria Sa – Marean Lupușor, un individ ce vorbește două limbi – într-una. Cum așa? Ei bine, Măria Sa – Lupu Vodă vorghește politic moldovieniește și științific Limba Română! Sunt, și, situații când ambele limbi nu-l ajută! Într-un delir de patriotism și dragoste sublimă pentru poporul maldavinesc, prezent la bustul lui Eminescu, Măria Sa – Lupu Vodă, intimidat de o reporteră, și-a uitat cele două limbi acasă neputând să scoată pe gură nici măcar două versuri din opera marelui nostru poet național. Atât de sec este acest personaj și lipsit de bun simț încât astăzi provoacă silă. Cu glas mierlos de oaie susține părintește că funcțiile în stat nu-l atrag însă în realitate joacă poker cu destinul a milioane de oameni „negociind” fiecare scăunel. Înconjurat de o haită de tâlhari „de afaceri” s-ar părea că lupușor are în mână pentru cel puțin un an hățurile șubrede ale Basarabiei.

  De partea cealaltă liberalii, băieți cumsecade și cu nevoi, au uitat vorbele lui moș Ion Roată căzând în capcana întinsă de brațul nevăzut al Moscovei. În loc să condiționeze negocierile și formarea alianței de refuzul „democraților” de a participa la întruniri cu trupa de circari ai lui Voronin, ei se milogesc ca lupușor să accepte funcția de președinte.

  Fraților!! Lăsați-l pe Vodă Lupu în brațele lui Voronin, căci ei au aceeași mumă. Vrea, nu vrea el tot acolo merge, căci ordinele se respectă – nu se „negociază”. Nu mai fiți naivi! Lupu Vodă nu este moldovean! Și nici democrat! El este maldavean și va rămâne comunist până la adânci bătrâneți! Doar părul și-l schimbă în funcție de viforul Moscovei. Abandonați odată pentru totdeauna aroganța și ascultați vocea celor ce v-au ales. Uniți-vă pentru a salva demnitatea Basarabiei.
  http://www.balabanesti.ro

 12. ciprianb Says:

  Felicitari inca o data pentru mitingul de duminica.
  Asa si trebuie sa fie – societatea civila sa aiba un cuvant de spus si sa taxeze oamenii politici cand acestia se departeaza de la interesele electoratului.
  Chiar daca unii au incercat sa minimizeze mitingul, Lupu a fost influentat de aceasta manifestatie. Pana acum discuta formarea AIE2 de forma si abia acum, dupa acea manifestatie si dupa iesirea nervoasa a lui Lupu in care amintea si de mitingul de duminica, au inceput discutiile mai serioase despre coalitia cu PL si PLDM. Sa nu uitam ca si presa rusa a mentionat mitingul. Pe de alta parte diplomatii si ministrii de externe a tarilor UE au fost informati si de acel miting.
  Politicienilor nu le place ca societatea civila sa-i taxeze cu manifestatii si de asta, unii s-au declarat suparati. Dar intr-o democratie, politicienii trebuie doar sa gestioneze interesele celor multi si nu sa faca ceea ce li se dicteaza de fosti ofiteri KGB.

 13. Nornegru Says:

  Am vazut din Romania la JTv mitingul organizat de Pro Europa si de domnul Mihaes, care de fapt a fost sufletul aceste organizari. Graba, negraba mitingul a dat rezultate ,a avut efectul scontat si se pare ca va avea si pe mai departe.Desi de acum incolo vor interveni probleme si mai grele de surmontat. Latura civica va trebui sa raman categoric preponderenta, fara niciun rabat, in opinia mea. Sunt convinsa ca dl Mihaes va avea grija de ast.

 14. Mihail Gonta Says:

  Cerem liderilor PD, pina simbata 18 decembrie, sa semneze Pactul pentru renasterea Aliantei pentru integrarea Europeana.
  Liderii PD n-au primit imputerniciri nici de la popor, nici de la mebrii sai sa duca tratative cu PCRM pentru formarea unei coalitii.
  Partajarea functiilor e o problema tehnica.
  Principalul (si chestiunea principiala) e semnarea Pactului AIE pentru continuarea cursului politic in directia vectorului European.

 15. Mihail Gonta Says:

  Dl Marian Lupu deacum si-a pierdut stima si increderea poporului si nu mai este dorit ca in 2009 sa devina Presedintele Tarii.
  Taraganarea cu semnarea Pactului renasterii AIE va scoate Partidul Democrat de pe scena politica a RM.

 16. Mihail Gonta Says:

  Domnii Roman Mihaes si Val Butnaru, e necesar de format un Comitet din oameni activi si cu demnitate pentru pregatirea si convocarea Marei Adunari Nationale (pentru 26 decembrie, sau o alta data favorabila) – din 12-15 persoane.
  Comitetul trebuie sa desfasoare o activitate masiva si energica pentru lucrul cu tineretul, studentii, profesorii, elevii din clasele superioare, cu intelectualitatea si alte paturi sociale din Republica pentru mobilizarea masiva a sutelor de mii de oameni – pentru a asigura succesul incontestabil al Marei Adunari Nationale.

 17. Gheorghe Says:

  „fiecărei membre a coaliţiei” – bănuiesc, că ar fi corect „fiecărUI membrU aL coaliţiei”. Nu vă supăraţi, dle Mihăieş, în rest, adică ideile enunţate – 100% corect!!!

 18. Trubadur Says:

  Ce se intampla in Rusia?

 19. Alex Says:

  ANUNT

  MINE 16 DEC 2010 IN JURUL OREI 17;00 MOLDOVA1 VA DIFUZA FILMUL “SOVIET STORY”

 20. Constantin Says:

  Dle Mihaes ar fi oportun sa va expuneti atit Dvs cit si expertii in drept constitutional asupra impactelor atit negative cit si pozitive ale proiectelor constitutionale inaintate de PCRM (daca nu se alege in 2 tururi se alege cu 51 mandate a Presedintelui) cit si a AIE (daca nu se alege in 2 tururi se alege prin scrutin national).
  Parerea mea ca daca se va merge la varianta PCRM atunci pentru viitor ar fi posibile unele monopolizari pe mai mult timp a actului guvernarii de catre formatiunile care vor avea 51 mandate)
  Propunerea AIE (in ce priveste scrutinul national acesta (in cazul RM) este cu mult mai democratica si ar lipsi unele partide de tendinta de a monopoliza puterea)

 21. Constantin Says:

  Este bun acest film dar versiunea pe care o are TRM este cu subtitre si cei di sate nu prea reusesc sa citeasca aceste subtitre.
  Insa, jurnalTV are versiunea dublata in romana si nu inteleg de ce nu o acorda si TRM chiar si in detrimentul pur comercial al jurnalului insa ar cistiga tara.
  Dle Mihaes stim ca aveti aparitii aproape zilnice la jurnaltv poate le sugerati ideea sa acorde versiunea dublata a filmului The Soviet Story catre TRM

 22. JUDET ( NU RAION ). Says:

  O eroare RECURENTA in toate mesajele NET si chiar in presa :::::::: ca poporul moldovean nu vrea UNIREA cu ROMANIA, ca prefera rusii romanilor, cu toate ca rusii i-au exterminat cu sange rece, etc, etc .

  Interesati-va mai intai despre POZITIA politicienilor, intelectualitatii din moldova cu privire la UNIRE, la ROMANIA , cu privire la RUSIA. Cand 99 la suta din clasa cultivata a moldovei este pro rusa nu poti acuza poporul de jos ca este retrograd, analfabet, redus ca intelect .

  Cand politicienii si altii isi justifica linia politica anti romaneasca facand referinta la votul claselor celor mai putin informati, aceasta este o forma perfida de a – si ascunde propria LASITATE pe spinarea celor umili, celor care nu au nicio putere de decizie.

  POPORUL REFLECTA in mod inconstient linia politica a celor care ii conduc.

 23. Marcel Says:

  Este absurdă propunerea PD de a reduce pragul de alegere al preşedintelui:după acest scenariu PDul sau va avea şi mai mari pretenţii în căzul creării AIE2 , fie că sub pretextul refuzării acestora va crea alianţă de stînga cu PCRMul cel ”generos” împingînd R.Moldova în mocirla următorilor 4 ani

 24. JUDET ( NU RAION ). Says:

  Pentru Viespea de Vipera.

  TOVARICEA de mai sus a uitat sa spuna ca komnata , ca raion , ca nerod , ca koko-i nu sunt cuvinte romanesti ci rusesti si nu au nimic in comun cu moldovenii.

  Deci deduc ca sunteti o KOKO – oaie care fe parte din partidul KOKO – ilor.

 25. CozaP Says:

  Ce este mai presus decit tot:ineresele poporului sau interesele partidului?
  Ma adresez la partide,care in ultemele alegeri au fost mai convingatori ca altii.
  O sa reusiti sa scapati de SARACIE?
  Cit de mult doriti DREPTATE,LIBERTATE,BUNASTARE?
  Sinteti gata sa duceti SCHIMBAREA PINA LA CAPAT?
  Atunci STOPATI RAZBOIUL si smecheriile POLITICE.
  Adunati toate fortele intr-o directie corecta spre viitor” stralucitor” pentru toti.
  Pentru viitor au votat alegatorii,nu pentru partide sau interesele economice ale liderilor.
  Vrem sa stim un lucru-cind va disparea ultimul sarac din Moldova.
  Vrem sa participam int- un proiect “VICTORIOS” in Europa.
  Dar din toate miscarile,vorbele,acuzatii reciproce se vede clar- lipseste trasparenta reala.
  Dupa 3 saptamini de neclaritate putem astepta numai 4 ani de probleme in coalitie si nemultumiri in tara.
  De ce la MOLDOVA 1 nu se organizeaza o discutie deschisa despre posibilitati de colaborare intre 4 partide, despre viziunile lor, perspectivele si posibilitatile ?Noi vrem sa le vedem,sa le auzim,sa intelegem, ce se ascunde dupa cuvinte sofisticate.
  Avem tot DREPTUL sa stim ADEVARUL.Avem tot DREPTUL sa cerem TRANSPARENTA in luarea deciziilor importante politice.
  Si pe parcurs ,cind in parlament vor aparea probleme complicate,sa fie discutate public,deschis.
  Numai impreuna o sa reusim sa devenim o TARA DE SUCCES si POPOR FERICIT.

 26. TENOR. Says:

  Pe TOVARICI LUPU ( lupoff , in limba malda-fineasca ), il compatimesc cum am compatimit pe tovarici NAISKIN ::::::: ambii sunt nevinovati caci sunt instrumentele altora mai mari ca ei.

  Tovarici LUPOFF in particular, are foarte bune intentii iar cu aceste intentii incearca sa-si PAVEZE drumul spre Presedentia republicii MALDA – fineasca sau MULDU – fufuleasca, aceasta ultima denumire fiind cea mai cunoscuta in literatura internationala.

  LUPOFF vrea sa-i impace si pe RUSI si pe AMERICANI si pe ROMANI si pe VORONOFF si pe DODONOFF si pe ceilalti OFF, OFF , OFF care mai exista in partidul KOKO – ilor si pe mapamond.

  Numai ca el vasleste in mai multe luntri iar rezultatul va fi cel dorit de dansul, adica supunerea totala a moldovei rusului.

  Americanii si ROMANII s-au prins la politica SMEKEREASCA a TOVARICIUlUI LUPOFF si nu vor sa intre in acest joc de politician SUB-desvoltatt specific unei tari SUB – dezvoltate.

  IN realitate TOVARICI LUPOFF este SANTAJABIL si SANTAJAT de imensii sai prieteni de EXTREMA STANGA, PCRM adica partidul KOKO – ilor.

  ACEASTA este marea slabiciune a TOVARICIULUI LUPOFF si marele pericol pentru ALIANTA in devenire si pentru moldovenii care vor sa vada ceva mai departe.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: