http://forumulcivic. wordpress.com/

Miting în susţinerea constituirii alianţei de guvernare de centru-dreapta
2010-12-11/12:44 Forumul civic “Pro Europa” anunţă pentru duminică, 12 decembrie, un miting de sensibilizare a societăţii şi a liderilor Partidului Liberal Democrat, Partidului Democrat şi Partidului Liberal privind necesitatea constituirii alianţei de guvernare de centru-dreapta.

„Suntem îngrijoraţi de negocierile care se duc acum dintre PDM şi PCRM.
Noi dorim să atragem atenţia partidelor asupra necesităţii continuării activităţii Alianţei pentru Integrare Europeană”, a declarat pentru Info-Prim Neo Roman Mihaeş, secretarul Forumului.

Mitingul este anunţat pentru ora 12.00, în scuarul Teatrului de Operă şi Balet.

Potrivit fondatorilor Forumului civic “Pro Europa”, doar prin refacerea Alianţei pentru Integrare Europeană, în formula PLDM – PDM – PL, pot fi continuate activităţile de integrare europeană a Republicii Moldova, dar şi de modernizare a ţării.

Secretarul Forumului, a spus că la miting sunt aşteptaţi şi liderii celor trei partide pentru a informa alegătorii despre tonalitatea şi mersul discuţiilor purtate până în acest moment.

Forumul civic “Pro Europa” este o uniune a organizaţiilor neguvernamentale, personalităţi din diverse domenii, cultură, artă etc., care declară că susţin procesul integrării europene, democratizării şi modernizării Republicii Moldova. Forumul este prezidat de Val Butnaru, preşedintele Jurnal Trust Media.            http://www.info-prim.md/?a=100

P.S.

Va asteptam la miting si va informam ca acesta va fi mediatizat pe larg de media inclusiv si pe acest blog. Va informez ca am decis sa nu invitam sa vorbeasca la miting liderii de partide ca sa nu se interpreteze ca mitingul a fost organizat de vre-un politician.

P.P.S.

Special pentru domnul Marian Lupu.  A aparut un interviu cu Vladimir Socor care zice printre altele urmatoarele: Pe termen scurt, ar fi benefică formarea unei coaliţii cu excluderea Partidului Comuniştilor. Partidul Comuniştilor s-a descalificat complet, continuând să se descalifice în timpul campaniilor electorale din 2009 şi 2010. Partidul este lipsit de capacităţi de a se adapta contemporanietăţii şi Europei. Lucrul acesta este foarte clar. Simplul fapt că domnul Vladimir Voronin este principalul atu electoral al Partidului Comuniştilor demonstrează, cât de învechit este acest partid„.

Europa Liberă: Despre peisajul moldovenesc post electoral am stat de vorbă şi cu analistul politic occidental, Vladimir Socor.

Vladimir Socor: „Cel puţin doi dintre liderii de partide vorbesc deja de posibilitatea unor noi alegeri peste un an.”

Europa Liberă: De acum trei lideri vorbesc.

Vladimir Socor: „Trei chiar. Aşa încât, perspectivele nu par deloc optimiste. Se constată o competiţie nedeclarată, dar acerbă între trimişii Rusiei şi trimişii Uniunii Europene în ceea ce priveşte componenţa viitorului Guvern din Republica Moldova. Dar în ultimă instanţă, constatăm în ultimii câţiva ani, că Republica Moldova nu este pregătită pentru sistemul de guvernământ parlamentar. În statele din fosta Uniune Sovietică experimente cu guvernarea parlamentară s-au făcut în Ucraina, în Republica Moldova şi în Kîrgîzstan. Peste tot aceste experimente au eşuat, cu consecinţe deosebit de grave pentru statele respective şi pentru societăţile din acele ţări. Experimentele în guvernarea parlamentară, pur şi simplu, au dezorganizat statele şi au provocat întârzierea, sau chiar inversarea reformelor. În Ucraina, de exemplu, dar şi în Republica Moldova. În cazul individual al Republicii Moldova corectitudinea deplină a alegerilor timp de mulţi ani de-a rândul a condus la revanşa Partidului Comuniştilor în 2001 şi perpetuarea acestuia la putere până mai ieri.”

Europa Liberă: Domnule Socor, cât de realistă este şansa unei coaliţii de centru-stânga? Şi cât de realistă este şansa unei coaliţii de centru-dreapta?

Vladimir Socor: „Singurul lucru, care îmi pare realist în actuala configuraţie politică este continuarea instabilităţii.”

Europa Liberă: Dar ce ar fi mai benefic pentru Republica Moldova să se întâmple acum? Ce alianţă să se închege?

Vladimir Socor: „Pe termen scurt, ar fi benefică formarea unei coaliţii cu excluderea Partidului Comuniştilor. Partidul Comuniştilor s-a descalificat complet, continuând să se descalifice în timpul campaniilor electorale din 2009 şi 2010. Partidul este lipsit de capacităţi de a se adapta contemporanietăţii şi Europei. Lucrul acesta este foarte clar. Simplul fapt că domnul Vladimir Voronin este principalul atu electoral al Partidului Comuniştilor demonstrează, cât de învechit este acest partid. Domnul Voronin şi echipa sa au trecut de la orientarea pro occidentală temporală, pe care şi-o asumaseră în 2004, la o politică ceea ce se cheamă doi vectori, sau dublul vector, un fel de echidistanţă între Rusia şi Occident. Şi acest lucru, bineînţeles, dăunează Republicii Moldova. Dăunează, în primul rând, populaţiei şi cetăţenilor Republicii Moldova.

Ţara are nevoie de un Guvern cu o orientare pro-europeană lipsită de ambiguităţi şi lipsită de orice influenţă din partea Rusiei. Prin urmare, mi se pare cât se pare de clar, în favoarea continuării Alianţei pentru Integrare Europeană, cu excluderea comuniştilor din majoritatea guvernantă, dar nu şi din sistemul politic. Acest lucru ar fi imposibil şi nedemocratic.

Partidul Comuniştilor este un partid mare, cu o bază socială încă puternică, deşi în continuă şi ireversibilă scădere. Totuşi, în perioada scăderii, şi în cele din urmă dispariţiei acestui partid, se cuvine ca partidul să fie inclus în sistemul şi jocul democratic parlamentar. Dar aceasta este pe termen scurt. Pentru că Moldova are nevoie de un sistem de guvernare prezidenţială, care să garanteze eficienţa Guvernului, stabilitatea, continuitatea, cicluri de patru ani încheiaţi. Campania electorală neîncetată în ultimii doi ani, cu perspectiva de a continua, din nefericire, este un adevărat coşmar.”

Europa Liberă: În actualele condiţii, Partidul Democrat, partidul condus de Marian Lupu, rămâne să cântărească binele şi răul pentru Republica Moldova. Dacă nu se alege preşedintele, pentru că nu ajung voturi nici de o parte, nici de alta, atunci e catastrofă?

Vladimir Socor: „Stimată Valentina, acestea sunt detalii de ordin juridic şi tehnic. Fie că se găseşte o soluţie, fie că nu se găseşte o soluţie, sau indiferent când s-ar găsi, ea nu rezolvă problema fundamentală. Problema fundamentală este că Republica Moldova nu este pregătită la nivel instituţional pentru democraţie parlamentară. Partidele însele, cele care fac parte din Alianţa pentru Integrare Europeană, nu sunt partide de natură democratică, aşa cum există partidele în Occident.”

Europa Liberă: Şi ce e de făcut, domnule Socor? Vorba lui Lenin.

Vladimir Socor: „Ce-i de făcut, vorba lui Lenin. Trebuie identificat un partid politic cu capacitatea de a guverna Republica Moldova în mod competent, eficient, stabil şi cu continuitate pe mai multe cicluri electorale. Partidul condus de domnul Vlad Filat, şi domnul Filat personal ar putea îndeplini acest rol.”

Europa Liberă: Vizita emisarilor străini la Chişinău impulsionează crearea unei coaliţii de guvernare în Moldova?

Vladimir Socor: „Da, ar trebui s-o impulsioneze. Dar Uniunea Europeană nu este interesată de persoane şi nu are favoriţi între partide. Uniunea Europeană e interesată de Republica Moldova. În ce măsură cetăţenii Republicii Moldova sunt interesaţi de Uniunea Europeană, e altă întrebare. Ei sunt, desigur, interesaţi de problema vizelor de intrare în Uniunea Europeană. Emisarii Uniunii Europene vor lucra cu oricare partid politic, care există la putere. Chiar dacă soluţia preferată de Moscova – a unei coaliţii dintre Partidul Comuniştilor şi partidul domnului Lupu s-ar materializa, şi în acest caz Uniunea Europeană ar lucra cu un asemenea Guvern.

Deoarece Uniunea Europeană este interesată în a integra Republica Moldova. Uniunea Europeană are mare nevoie de o poveste de succes în politica externă şi, în deosebi, în politica de vecinătate. Republica Moldova oferă Uniunii Europene această posibilitate. Şi prin poziţia ei geografică, şi prin dimensiunile mici, deci, relativ uşor digerabilă de către Uniunea Europeană. Surprinzător, cum ar părea să pară, chiar şi în Uniunea Europeană mai sunt unii care gândesc strategic.

Şi importanţa strategică a Moldovei pentru Europa este în continuă creştere. După ce Ucraina a trecut de la un pol politic orientat spre Vest, la o politică orientată predominant către Rusia, nu în totalitate, dar predominant, după ce Rusia şi-a întărit poziţiile militare în Ucraina, prin arendarea bazei navale de la Sevastopol pe zeci de ani de acum înainte, după ce influenţa businessului rusesc a început să crească substanţial în Ucraina, viitorul Ucrainei fiind incert. Profilându-se perspectiva că Ucraina să lunece îndărăt, în orbita Rusiei, Republica Moldova devine mai interesantă decât fusese până acum pe planul strategic, pentru Uniunea Europeană.

Iată de ce, Uniunea Europeană va căuta să strângă legăturile cu Republica Moldova, indiferent de culoarea guvernului care se va afla la putere. Desigur că misiunea Uniunii Europene ar deveni mai uşor de îndeplinit, dacă la putere s-ar afla partidele din Alianţa pentru Integrare Europeană. Este necesară o guvernare stabilă, de către un preşedinte cu puteri executive, de orientare europeană, cum cred că domnul Filat este. Acest lucru ar putea îmbunătăţi foarte mult perspectivele şi reformelor economice, şi integrării europene a Republicii Moldova.”

http://www.europalibera.org/content/article/2245246.html

Anunțuri

23 răspunsuri to “http://forumulcivic. wordpress.com/”

 1. robin hud Says:

  interesant cine din lideri va veni?!si ce vor vobi. poporul vrea civilizatzie europeana!!!

 2. Steluta Says:

  Da domnul Filat ne va plati tot ca in aprilie 2009 cate 350 lei pe zi sau mai mult caci acum nu-i luna aprilie si afara e frig?

 3. Sergiu Cazacu Says:

  si unde e impartialitatea presei fata de guvernarile noastre pe care le am avut, o avem si le vom avea.
  Presa ar trebui sa aduca la cunostinta evenimente , informatii populatiei dar nu sa sustina un curs politic anume.

 4. bagiu ovidiu Says:

  azi e o zi mare !
  proclamarea aderarii Republicii Moldova la Republica Romania ne-a pus in situatia de a fi azi cetateni ai Europei , sa avem circulatie libera si rusii sa trateze o retragere neconditionata din Transnistria !
  Avantajele sunt clare prntru toti iar reintoarcerea Basarabiei in sanul Europei este anuntata in toata media din lume ! Cinste voua celor curajosi ce si-au exprimat dorinta de a fi european si fara de acre azi nu aveam aceste beneficii importante pentru viata tuturor !

 5. Sergiu Cazacu Says:

  eu de 350 lei nu am auzit, insa cind a lansat partidul si a inceput sa faca diferite manifestatii la chisinau , ap oamenii erau strinsi idn teritoriu tipa taranii. Insa bietii tarani nici nu stiau cu ce scop se duc, cert este faptul ca le dadea cite 50 zile la intoarcere si cite o masa cind ieseau din chisinau .

 6. toma Says:

  ruso-kamunistii ne sperie cu unirea cu Romania si nu recunosc ca ei vor de fapt sa ne prefaca in Moldavskaia oblasti Rossiiskoi Federatii !

 7. Mihai Says:

  Domnul Lupu, ganditiva! Noi dorim o conducere Social-Democrata! noi v-am votat !

 8. Nicolae Says:

  Mai KOZAKULE si atii ca alde huide ,, Oare masmedia si lumea intelectuala si chiar cei ce gandesc de REvenirea klanului voronist care ne despretueste si ne are de BACI ,,, Mai poate fi suportata aceasta batjocura si care tu ai cere ca sa fie echidistant un om NORMAL la creer ????

 9. Sergiu Cazacu Says:

  kolea sledi za bazar 🙂 ok atunci care rolul presei intrun stat ? daca esti asa destept, numai sa nu imi spui ca e a 4 putere in stat

 10. Nicolae Says:

  Impatialitate numi permite ca sa fiu un dobitoc fara creer , sau nu ma obliga sa fiu indiferent cand sti ca AGRAMATICI care au si bani si putere ma desconsidera ca personalitate !!!

 11. Sergiu Cazacu Says:

  atunci iesi la guvern si protesteaza si anuntama si pe mine si il chemam si pe Brega sa dam o riposta celor care au bani si putere 🙂

 12. Un adevarat cadoul de Creciun pt toti Romani Says:

  SKYPE A FOST DETRONAT
  ceea ce reprezinta un adevarat tsunami pentru economia americana.
  Acum poti vorbi de pe orice telefon de oriunde fara sa depinzi de internet si la preturi mai mici decat skype http://www.specialconsult.com ne spuna ce avem de facut sa beneficiem de astfel de avantaje

 13. Namaste Says:

 14. romanmihaes Says:

  Veniti miine la miting , avem dreptul la opinie. Apropo , doresc sa informez ca liderii politici nu vor fi invitati la acest miting sa vorbeasca deoarece nu dorim sa fim acuzati de partizanat politic.

 15. TRUBADUR Says:

  Toti in PNAM! Luni va fi tarziu. RM este in pericol!
  sa protestam, sa cerem AIE 2!
  ROMANI BASARABENI DE PRETUTINDENI UNIRE!

 16. Osav Says:

  Sergiu,
  Aceasta-i poziţia comunistă ! (Sergiu, te greşeşti sau eşti comunist?)

  Presa dacă nu v-a lupta cu ideologia şi practica comunistă – atunci nu v-a mai fi liberă şi imparţială, şi nici nu v-afi puterea a 4-a

 17. Valenta Says:

  Bravo, UN MITING DE SUCCES!

 18. Valenta Says:

 19. Valenta Says:

 20. CozaP Says:

  Irresponsabilitatea nepedepsita pe masura,fiind repetata,poate aduce la crima.
  Daca nu se vor adeveri “fraude massive” la numararea voturilor in alegeri,partidul comunistilor trebue sa intoarca in bugetul statului 13 milioane de lei-fiindca nu democratia costa scump,dar irresponsabilitatea,si daca se adeveresc fraudele- sa plateasca CEC cu toata echipa mare,care a produs greseli premejdioase.Manipularea electoratului de catre partidul comunistilor trebue stopata cu ajutorul legii.Sper ,ca alesii poporului vor gasi o cale legala pentru a pedepsi pe cei, care poarta vina,pentru a ridica responsabilitatea in intreaga societatea,pentru a da un semnal pentru cetateni-legile sint pentru toti si trebue sa lucreze.Deoarece majoritatea populatiei prin votul sau a aratat ca a venit timpul sa incepem o viata noua, bazata pe legi si responsabilitate la toate nivelele,sa fim fericiti.
  Ce se incepe rau,se va termina si mai rau.Si invers ,ce se incepe bine ,se va termina cu un success pe masura.Sper ca aici si acum vom lua decizii juste si chibzuite.

 21. ETERN Says:

  SE vantura ideea de a face un referendum pentru UNIREA Basarabiei cu ROMANIA sau sa se stranga semnaturi sau nu stiu ce alte bazaconii. Exista subiecte care NU se pun in referendum sau la o decizie colectiva fie ea si populara.

  UNUl din aceste subiecte este unirea a doua regiuni de acelasi NEAM, cum este cazul BASARABIEI si ROMANIEI. Este ca si cum ai pune la referendum , de exemplu ::::::::”” Daca copiii trebue sau nu sa-si iubeasca parintii „”.
  Care este nebunul care sa propuna un astfel de referendum ??????????

  Cand vorbiti de UNIRE luati exemplul GERMANIEI cand a facut unirea sa. FARA REAFERENDUM, caci cu referendum SIGUR ar fi fost un echec.

  UNIREA este o problema de politicieni LUMINATI si PATRIOTI.

  Daca vrei sa te unesti cu TURCU sau cu HUNU sau cu RUSU , atunci un referendum este absolut necesar.

 22. Lucica Says:

  Foarte just:
  Romania Mare se infaptuieste cu inima
  de catre cele mai luminate minti ale neamului.
  Cei mai putini luminati sa aiba claritatea sa-i urmeze pe cei mai luminati !

 23. Mihail Gonta Says:

  Trebuie de format un Comitet organizatoric pentru conducerea cu toate mitingurile si convocarea Marei Adunari Nationale.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: