Apel al Forumului civic “Pro Europa” catre opinia publica si catre partidele politice care formeaza Alianta pentru Integrare Europeana

Chisinau, 9 Decembrie 2010 — Apel al  Forumului civic “Pro Europa” catre opinia publica si catre partidele politice care formeaza Alianta pentru Integrare Europeana

Forumul civic “Pro Europa” format din reprezentanti ai societatii civile, ziaristi, oameni de creatie,  etc.

Considerind ca:

1.    La alegerile parlamentare din 28 noiembrie electoratul moldovenesc a oferit componentelor AIE 59 de mandate de deputati si a mandatat astfel aceste partide sa continuie activitatea in cadrul AIE. O eventula alianta PD cu PCRM nu va respecta rezultatul votului cetatenilor,  si nu va fi in interesul national al RM, de asemenea aceasta alianta nu va fi una reprezentativa la nivel national.
2.    In pofida crizei economice globale si regionale AIE a reusit sa guverneze eficient RM, a deblocat relatiile cu UE, FMI, Romania, Ucraina, Rusia si  a obtinut investitii, donatii si credite importante de peste 2 miliarde de euro, care pot asigura si in continuare cresterea economica, onorarea platilor sociale si o buna derulare a guvernarii.
3.    PCRM nu s-a reformat, este condusa de un personaj odios  care apartine trecutului Vladimir Voronin si este o organizatie politica antinationala si antieuropeana care a mers in alegeri cu idei eurosceptice pledind pentru crearea unei structuri politice supranationale in cadrul CSI, abandonind astfel cursul spre integrarea europeana. Orice alianta cu PCRM va conduce la blocarea modernizarii RM si stoparea cursului integrarii europene.
4.    Vizita lui Serghei Nariskin in RM si incercarea de a forta o alianta intre PD si PCRM constituie o imixtiune in treburile interne a RM. Aceasta inca odata in plus demonstreaza ca Alianta PD cu PCRM va fi una antieuropeana si antinationala.
5.    Suntem ingrijorati de pericolul crearii unei aliante antieuropene intre PCRM si PD care va instaura un regim autoritar in interesul clanurilor politicoeconomice create in timpul guvernarii PCRM si a lui Voronin  care vor face afaceri coruptibile si nelegitime si astfel va suspenda procesul de integrare europeana, va conduce la izolarea RM,  si acest fapt se va rasfringe negativ in primul rind asupra poporului RM.
6.    Este inadmisibil santajul din partea politicienilor la formarea noii AIE si consideram ca PD ar trebui sa accepte un compromis rezonabil propus de catre PLDM si PL atit la impartirea functiilor, cit si la formarea principiilor si valorilor aliantei de guvernare.
7.    RM are nevoie de continuarea activitatii AIE pentru a continua politica de democratizare, europenizare si modernizare a tarii, pentru a semna un acord de asociere cu UE in viitorii 2 ani, pentru a obtine un acord de liberalizare a regimului de vize, ce ar duce la libera circulatie a cetatenilor RM in spatiul UE si pentru a  onora creditul de incredere imens din partea UE si altor parteneri de dezvoltare a tarii.

In final, facem apel cartre liderii PL, PLDM si in special PD sa constientizeze necesitatea continuarii activitatii AIE si sa faca compromisuri rezonabile pentru semnarea continuitatii guvernarii Aliantei pentru Integrare Europeana.

Semnat:
1.   Val Butnaru, ziarist, dramaturg, Presedintele Forumului civic”Pro Europa”
2.    Petru Bogatu, ziarist, analist politic
3.    Valeriu Saharneanu, presedinte UJM
4.    Nicolae Dabija, academician, poet
5.    Valeriu Vasilica, director Info-prim Neo
6.    Vitale Cazacu, director agentia Deca-Press
7.    Veaceslav Tibuleac, directorul postului de radio Vocea Basarabiei
8.    Roman Mihaes, Presedintele  asociatiei “Moldova Europeana Unita”
9.    Bacalu Lucia, director publicatia ‘Expresul de Ungheni’
10.  Arcadie Gherasim, profesor universitar, ziarist
11.   Victor Cobasneanu, director publicatia “Observatorul de Nord” (Soroca)
12.    Tudor Iasenco, director publicatia “Cuvantul” (Rezina)
13.    Grigore Matasaru, presedinte ONG “Pro Nova”
14.   Nicolae Dandis, Centrul” Pro Europa”  Cahul
15.   Valeriu Matei, scriitor, istoric

http://forumulcivic.wordpress.com/

Secretar: Roman Mihaes

telefon mobil – 069124477

e-mail: romanmihaes@gmail.com

Anunțuri

38 răspunsuri to “Apel al Forumului civic “Pro Europa” catre opinia publica si catre partidele politice care formeaza Alianta pentru Integrare Europeana”

 1. Valenta Says:

  Bravo! Sustinem apelul!

 2. COSTIN Says:

  sa se ceara si ajutorul diasporei …

 3. elena Says:

  Полностью поддерживаем и желаем вам успеха.Молим бога,чтобы коммунисты ушли с арены и жизни молдовы.Коммунисты-мракобесы и бандиты, гнать их надо.

 4. Veaceslav Says:

  Bravo!

 5. Valenta Says:

  Mesaj sters, va rog sa nu mai postati atitea clipuri video sa ne concentram la temele expuse, caci situatia e grava. Sper ca nu va suparati si ati inteles mesajul.

 6. vas Says:

  @ sergiu
  Bre romanii nu fac ceia ce face maicata.

 7. Valter Says:

  Cu adevarat doar o voce puternica a societatii civile i-ar putea face pe PDisiti mai aproape de interesele poporului! Organizarea Marii Adunari Nationale e iminenta!

 8. Constantin Says:

  Dispoizia mojoritatii dintre noi, inclusiv si a mea, este precum am tai momentul ca vom fi lipsiti de un vis care este aproape de a se realiza si sunt sigur ca este de ajuns citeva scintei si lumea nu va mai rezista si va impune politicul sa se alinieze la dorintele populatiei si nu ale unor interese de partid. Sustin acest indemn!!!

 9. Valenta Says:

  Da, si inca mai
  consider ca ar trebui ca intreaga Societate Civila (toate uniunile de creatie, ONG-urile etc.) sa ia atitudine si sa faca Apeluri la coieziune nationala, ca sa-l „dumirim” pe dl Volkov ce este BINE si ce nu… ca el este dezorientat, sarmanul, nu vedeti?

  Halal de asa lider, care nu are dumirire…

  Oameni BUNI, cum sa lasi UNUL CA ACESTA la conducerea RM? Unde ne poate duce cu mintea lui?

 10. VladV Says:

  Sustinem intru totul apelul!

 11. taranca Says:

  Va sustinem intru totul.o sugestie-RM este membra ONU,al Parteneriatului pentru Pace,precum si mai multor structuri internationale;de ce nu s-ar trimite invitatii representantilor corpului diplomatic strain acreditat la Chisinau? adica tuturor ambasadelor ,oficialilor OSCE,UNICEF,jurnalistilor de peste hotare? e un prilej de a demonstra cine suntem si ce dorim.apoi de organizat deplasarile cetatenilor de la Nordul si sudul Moldovei,e timp de iarna,

 12. Valenta Says:

  Trebuie de convocat Marea Adunare Nationala.
  Din timp de pregatit declaratiile care sa cuprinda ASPIRATIILE NOASTRE CELE SFINTE ca sa fie votate de popor.

  Sa apelam la toti compatriotii de pretutindeni sa ne sustina prin mitinguri si demonstratii, PRIN ADRESARI SI PROTESTE!

 13. Valenta Says:

  Dle Lupu, sa tineti minte aceste zile! Caci noi nu le vom UITA!
  Ati declarat de atatea ori ca nu va intereseaza posturile si ACUM?
  Unde este verticalitatea dvs? Cum sa va credem?

 14. elena Says:

  Salutam si sustinem din toate puterile apelul lansat de forumul civic. Refuz sa cred in succesul crearii coalitiei PD-PCRM. Tocmai valorile si princiipile de care ii place lui M.Lupu sa vorbeasca, se vor spulbera din momentul crearii unei coalitii cu comunstii. TRADAREA va fi si mai crancena decat in cazul lui Rosca. Speram ca nu se va repeta scenariul, care a vut loc la 7 aprilie. Dumnezeu sa le lumineze mintile democratilor si nu inchee un pact cu satana comunista!!!

 15. Sergiu Cazacu Says:

  sustin apelul

 16. Europa Says:

  Apelul trebuie de plasat pe site care este citit de mai multa lume nu pe blog si sa se poata semna cine doreste, sa apara cit mai multe nume concrete sub Apel. Ar fi bine organizatiile locale de partid a PD sa subscrie.

 17. Ilinca Says:

  sustinem apelul

 18. kate Says:

  Bravo!!! Sustinem in totalitate acest apel!

 19. MONTREAL Says:

  ATENTIE-ATENTIE P-U TOTI MOLDOVENII DE PESTE HOTARE————————————-GREVA TOTALA IMPOTRIVA
  REGIMULUI COMUNISTO-PD-rast:—————————————————————————————————————————–NU TRIMITETI BANI
  LA MOLDOVA, exceptie p-u necesitati de baza (p-u mincare si cheltuieli minime),NOI, CEI
  DE PESTE HOTARE VOM AVEA UN CUVINT DE SPUS————————————————————————————————————–SA SUBMINAM
  VIITORUL REGIMUL COMUNISTO-PD-rast din punct de vedere economic——————————————— trimite la
  toti prietenii,nu te lasa calcat in picioare de PD-rasti care ne-au TRADAT si IAR
  (“DIN NOU”)ne-au
  furat viitorul PRO-EUROPEAN –––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––TOTI LA MAREA ADUNARE NATIONALA IN PMAN – 26 DECEMBRIE 2010 (DUMINICA SFANTA)

 20. jos comunistii Says:

  Cum se poate de adus atitudinile de pe forumul asta Dlui LUPU&Diakov
  Cat de „generoasa” poate fi oferta PCRMlui ca sa scuipi in sufletul la atatea oameni! Lupu na-re sanse de izbanda! Jos comunistii!!!

 21. GALAXIE, Says:

  Cineva spunea ca ALIANTA intre ei, KOKO-ii intre ei, si apoi KOKO-ii cu ALIANTA, se bat intre ei ca CHIORII cum spune poporul, se bat ca vanzatorii de boarfe si de fer vechi, adica cu ce au la indemana si cu ce le vine la gura.

  DECE ????????? Pentruca nu simplifica problemele, cum se face in occident ::::::

  Mai intai de toate trebue CLAR si RASPICAT eliminat KOKO-munismul din JOC.
  NIMENI din occident nu ne va da o centima pentru dezvoltare daca vii la guvernare cu un partid de EXTREMA STANGA cum este cel al KOKO-ilor.

  APOI, NU faceti politica de SMEKERIE ::::adica suntem in CSI dar le luam banii si la cei din UE si din ROMANIA. Facem orientare strategica cu rusia dar juram devotament su UNIUNII europeene.

  TREBUE RUPT cu CSI-ul si sa luam orientare NETA spre occident cu speranta UNIRII cu ROMANIA cand politicienii vor fi mai COPTI la minte,caci de ei depinde in primul rand marele ACT al UNIRII. POPORUL va urma politicienii in ACTUL UNIRII daca acestia ii vor convinge ca vor fi dusi spre mai BINE.

  IN ce priveste functiile, exista solutia cunoscuta peste tot , al ROTATIEI. Toti oncurentii care se cred indreptatiti vor fi prin rotatie, si ministri, si PRIM-ministri, si presedinti ai tari cu ocazia Alegerilor. In occident nu exista sa se intarzie formarea unui guvern din motive de alegere a functiilor.

  UN occidental ramane perplexe sa auda ca DUpA alegeri se vorbeste despre ORIENTARE poltica, despre functii. TOATE aceste se fac inainte de ALEGERI si nu dupa, ceeace da loc la SANTAJ, jocuri murdare, ingerinte straine.

  Lasati Formula EXISTENTA din ALIANTA sa functioneze, nu facem CIRC in fata poporului pentru comoditati politice.

 22. NINA GONTA COLEAGHIN Says:

  SEMNEZ ! SUSTIN APELUL !… CRAIOVA ,ROMANIA !/ cetatenie moldoveneasca si romana /

 23. Mihai Says:

  AIE nu a reusit sa demoleze piramida totalitara de guvernamint instaurata de coalitia diabolica PCRM+PPCD din cauza calului troean al AIE – PD Lupu care nu este altceva dechit urmatorul trimis al Kremlinului. Scopul lui Lupu este flitarea reformelor democratice europene , schimbarea vectorului European, introducerea mafiei in Parlamentul R. Moldova, organizarea referendumurilor antinazionale, transnistralizarea R. Moldova cu scopul sa devina o gubernie ruseasca. Lupu nici intr-un caz nu trebue sa devina Presedintele R. Moldova fiindca este un al doilea Voronin.
  Promisiunile in campania electorala – integrarea Europeana- Demonopolizarea ramurelor economiei nationale- un parlament curat sau transformat in – Uniunea vamala Rusia.Belarusi.Kazahstan – Promovarea lui Plahotniuc in Parlament – tentativele de formarea coalitiei PCRM+PD la indicatiile Moscovei.
  Societatea civila mentionind schimbarea brusca a promisiunilor in campania electorala care este o TRADARE a alegatorilor si necesita corectarea de membrii PD, cer Partidului democrat convocarea de urgenta a KONGRESUL EXTRAORDINAR AL PD si excluderea din rindurile PD a persoanelor care TRADEAZA INTERESUL NATIONAL AL R. Moldova. (Lupu,Plahotniuc,Diacov).
  PCRM este principalul vinovat in instaurarea guvernarii totalitare –mafiote in R. Moldova , transformarea de catre Voronin personal a armatei ruse de ocupatie in ,,pacificatoare’’, evenimentelor din 7 aprilie, teroarea in masa, devizarea societatii prin promovarea moldovenozmului Stalinist, sovinizmului rus , instigarea minoritatilor nationale contra bastinasilor.

 24. Constantin Says:

  Este o propunere foarte utila in sensul in care, daca si a fost semnat careva acord sub presiunea Rusiei dintre PD si PCRM, apoi aceasta Adunare Nationala va fi cel mai bun pretext pentru PD de a rupe acest legamint cu Rusia si sa creeze AIE 2, altfel Rusia nu-l va ierta niciodata pe Lupu.

 25. victor Says:

  este momentul decisiv.Bravo PRO EUROPA.Va multumesc ca dati dovada de curaj.O initiativa foarte necesara Sunt stabilit cu traiu in Canada si voi face tot ce-i posibil pentru a va suporta.Numai prin unire de forte patriotice si ce-i care apreciaza adevarul se poate face schimbarea.Adunativa sa fie auzita vocea poporului.JOs slugoii minciunosi.Opriti tradarea

 26. Sandu Victor Says:

  Este unica esire din situatia creata! Toti la ADUNARE NATIONALA! Venim sa garantam viitor copilasilor nostri!!!!

 27. Ghimpushvili Mihai Says:

  Numai Romania ne e Salvarea cea Mare !

 28. Constantin G Says:

  Sant de acord cu aceasta scrisoare si ar trebui ca majotitatea cetatenilor sa se alipeasca la aceasta declaratie.PD sa se trezeasca din adormire si euforie daca nu vrea sa calce urmele lui rosca.ASTA MACAR A SAT LA GUVERNARE CEVA timp, dar lupu cu comici cel mult un an de zile si la groapa cu gunoi.Coboara cu picioarele pe pamant Lupule!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 29. Mihai Says:

  Nu este un amestec este UN RAZBOI MISELESC AL RUSIEI contra R. Moldova. ARMATA 14- TRANSNISTRIA- ISTANBUL- ASTANA. Dupa refuzarea retragerii armatei ruse din transnistria la Astana are soviste PORCEASCA sa ne viziteze tara. INTEGRAREA minoritatii ruse in R. Moldova trebue sa fie PROBLEMA ambasadorului. Cererea pentru o MINORITATE limba de stat – este UN AMESTEC IN TREBURILE INTERNE ALE R. MOLDOVA. Cred ca MARE ADUNARE NATIONALA VA CERE EUROPA –CUZMIN PERSOANA NON GRATA IN R. MOLDOVA, pentru devizarea societatii moldovenesti.

 30. Düsseldorf Says:

  Sustinem, absolut, 100%

 31. Mihai Says:

  O solutie a problemei coruptiei – mafiei in organle executive , legislative si judiciare ale statului, in apararea oamenilor simpli si cinstiti , promovarea legIlor statului si respectarea legislatiei dupa principiul LEGEA EGALA PENTRU TOTI (DE LA PRESEDINTE LA SIMPLU CETATEAN) ar fi modelul Italian. Aflindu-ma in Italia cunosc eficienta acestor forte aflate in slujba cetatenilor in promovarea legislatiei ecologice (Garda Forestale), legislatiei economice ( Garda de finante), legislatiei civile ( Fortelor de Carabineri). Oricare cetatean inainte de a incepe o activitate poate primi informatie de la aceste forte despre –LEGISLATIA IN VIGOARE A STATULUI. Aceste forte apara cetateni de ABUZUL BIROCRATIC al executivului. Cetateanul simplu nu va da mita daca va avea posibilitatea sa-si rezolve legal problema, nu va avea nevoe de ,,cumetru care-l cunoaste pe cutare birocrat’’.Menirea acestor forte este inregistrarea incalcarilor legilor statului si arhivarea lor. La noi PROBELE nu sunt considerate PROBE chear si in prezenta MARTORILOR VII, prezenta crimelor de MALTRATARE A TINERILOR! este strigator la cer Domnilor ! Mentionez un lucru ca despre REFORME DEMOCRATICE au vorbit TOTI Presedintii R. Moldova dar fiind santagati de Moscova au facut opus schimbarilor democratice cerute de tarile Democratice Europene. Voronin a instaura REGIMUL MAFIOT IN STAT. Lupu doreste fatis – INSTAURAREA MAFIEI IN PARLAMENT care i-si va face legi convenabile ei si nu cetateanului simplu. Nu chema-ti sa se intoarca acasa sarmanii emigrati fiind-ca ei au gustat din DEMOCRATIE si cunosc cei REGIM TOTALITAR. Numai apararea CETATEANULUI SIMPLU va intoarce acasa cetatenii emigrati, va dezvolta infrastructura, micul biznes, prosperitatea tarii. Noi EMIGRATII SUNTEM ALATURI DE VOI. Nu am tradat tara , am fost DEPORTATI DE SARACIA PROGRAMATA DE RUSIA. Chind eram acasa de la Briceni veneam la Chisinau,la Cenaclu Flacara, am participat la DEMOCRATIA POPULARA in Gagauzia ( curmata de desantul imperial din Bolgrad), in primele rinduri ale Orheenilor ca VOLUNTAR la Nistru…. PLINGETI-L PE CEL CE N’ARE TARA SI MOLDOVALUI. Este rindul vostru Domnilor sa decideti tot la Marea Adunare Nationala la 26 decembrie.

 32. Tudor Says:

  Sustin intru tot declaratia facuta de „PRO EUROPA”
  Jos comunismul!

 33. Nornegru Says:

  Domnilor!! Ati citi ce scrie Igor Dodon pe blogul lui?
  E chiar posibi asa ceva? Ca roman din Romania ma simt de -adreptul amenintat , eu si tara mea de o astfel de pune a problemei!! Iata repercusiunile admiterii ca denumire a republici de dincolo de Prut cu denumirea de Republica Moldova!! Cu emitere de pretentii teritoriale pe seama Romaniei!! Aici ne-a adus politica inteleapta a lui ION ILICI ILIESCU!! Sa admitem in conditii neelucidate istoric o denumire fabricata in 1924 la Moscova!! E prea de tot ce face acest Igor Dodon!! Cred ca Ambasada Romanie va trebui sa ia atitudine!! Toata lume se implica in Basarabia, si UE si Rusia ,iar Romania tace ca rahatu in ploaie? E inadmisibil ! Si va trebui sa se faca caz , pana nu se creeaza cu adevart precedente mai mult decat primejdioase pt integritatea Romaniei!! Vrea sarbatorirea a 650 de ani de la intemeierea Moldovei? Excluzand Romania de la asa ceva?

 34. Valenta Says:

  Calmati-va,
  acum nu Dodon este prima noastra problema de rezolvat. Ii va veni si randul lui si altora ca el. Totul se va normaliza.

  Acum important este sa pastram echilibrul in societate.

 35. radu Says:

  Canibalismul provocat de sovietici în Basarabia

  Este binecunoscut faptul, ca foamea din 1947 a fost un rezultat al deciziilor si actiunilor regimului sovietic. Oricat s-a straduit istoriografia comunista sa dea vina pe o consecinta a fascismului si a „secetei din 1945 – 1946”, n-a izbutit sa justifice politica antinationala si antiumana a regimului stalinist in asa numita Republica Sovietica Socialista Moldoveneasca.

  „Toti au murit”!
  In 1947, cand de acum mureau de foame zeci de mii de basarabeni, industria alimentara din RSSM a depasit planul anului 1946 la fabricarea untului cu 33,2 la suta, a uleiului – cu 39,5, a carnii – cu 32,5, a conservelor – cu 101,9 procente. Acest lucru il aflam din sursa oficiala – gazeta „Moldova Socialista” din 28 ianuarie 1947. Este evident, ca aceste produse alimentare proveneau din productia sechestrata de la tarani si se exporta in URSS in timp ce producatorii din Moldova mureau de foame.
  Cu regret, ceea ce vreau sa va prezint depaseste cu usurinta orice film de groaza. Anul 1947. Canibalism in socialism. La dispozitia cititorului punem cateva documente extrase dintr-un dosar al Procuraturii RSSM din acel an. Toate documentele acestui dosar poarta mentiunea: SECRET si STRICT SECRET (sursa: Arhiva Nationala a RM, Fond.3085, inv. 1, dosar 129).
  Canibalismul in RSSM era un secret de stat. Era categoric interzis de a vorbi sau scrie despre cruzimea NKVD-istilor si a activistilor sovietici care luau toate rezervele de hrana ale bastinasilor, maturandu-le podurile…Nu veti gasi nici o gazeta sau revista sovietica din acei ani , in care sa se mentioneze, cel putin statistic cazurile multiple de canibalism. Secretul de stat era pastrat cu strictete. Nu voi face un comentariu pentru documentele care le pun la dispozitia Dvs., stimati cititori, subiectul fiind prea pe intelesul fiecaruia si sa ne fereasca Bunul Dumnezeu de cele ce veti citi mai jos.

  Este destul de dificil de vorbit despre canibalism. Cu atat mai mult despre canibalism in Basarabia, in estul Europei. Nu in Africa si nici in Amazonia, ci la Chisinau, Orhei, Balti, Cahul etc. E foarte greu de imaginat ca in aceasta provincie romaneasca (lasata rusilor in 1940 fara nici un foc de arma, reintoarsa de Maresalul Ion Antonescu pentru o scurta perioada din 1941 pana in 1944 si reocupata de sovietici in acelasi an), existau case „sigilate”, pe ele fiind afisata inscriptia „Toti au murit”. E foarte greu de imaginat ca in aceasta parte a Moldovei copiii erau vanati pe strazi, adusi in case, omorati si mancati…

  STRICT SECRET
  009-24
  13.II.47
  Procurorului General al URSS, tov. Gorsenin C.P.
  Raport special „Despre situatia grea a populatiei din RSS Moldoveneasca”

  Prin prezentul, consider de datoria mea sa va informez despre urmatoarele:
  Din cauza secetei si a neroadei, in Republica s-au creat conditii extrem de dificile privind situatia alimentara, care au adus complicatii populatiei, indeosebi de la sate, in consecinta – imbolnaviri de distrofie in masa, cresterea mortalitatii si a cazurilor de canibalism.
  Din informatia netotalizata, pana la 5 februarie 1947 in Republica s-au inregistrat 213.000 bolnavi de distrofie, dintre care copii de varsta pina la 4 ani – 39.000, de la 4 la 14 ani – 33.000 oameni. Au fost instalate 14.000 paturi in baraci temporare. in total au decedat 9.000 oameni.
  Numarul bolnavilor si al decedatilor creste din zi in zi. De exemplu , de la 1 februarie pana la 5 februarie, numarul bolnavilor de distrofie a crescut cu 24.000 de oameni, in aceste cinci zile au decedat 2.000 oameni.
  Au fost depistate 34 cazuri de canibalism (certificatele cu descrierea amanuntita se anexeaza). Republica a primit un ajutor considerabil din partea guvernului URSS.
  Au fost date dispozitii procurorilor judeteni, orasenesti si raionali de a controla cum a fost impartit acest ajutor destinatarilor.
  tinand cont de situatia creata in Republica, din zi in zi creste criminalitatea: banditismul, furturile, omorurile s.a.

  Toti procurorii au primit dispozitii pentru a activiza lucrul cu crimele nedescoperite. Drept consecinta a situatiei, s-au supraincarcat inchisorile si celulele de arest preventiv ale militiei.
  La 6 februarie 1947 a fost adoptata o hotarare a Biroului CC al PC (b)M, in care se mentioneaza cresterea criminalitatii in legatura cu problema alimentara si au fost preconizate masuri de acordare a ajutorului organelor MAI din partea organelor de partid si sovietice si chiar a populatiei pentru aparare si pentru intensificarea luptei cu criminalitatea.
  Aceste lucruri am avut de relatat. Anexa pe 6 file.
  Procurorul RSS Moldovenesti
  consilier judiciar de Stat
  Colesnic.

  Certificat despre cazuri de canibalism in Republica catre 10 februarie 1947

  Judetul Chisinau
  1. La 23 decembrie, anul 1946, locuitorii satului Milestii Mici, raionul Chisinau, Stici Eudochia Constantinovna, nascuta in 1910, moldoveanca, si Popov Vera Ivanovna, nascuta in 1914, moldoveanca, in complicitate au taiat si intrebuintat ca hrana pe fiica lui Stici, Stici Maria Petrovna, in varsta de 10 ani. Au avut intentia de a o taia pentru acest scop si pe fiica lui Popov, iar apoi pe a doua fiica a lui Stici – Nina, de 14 ani, dar ultima a fugit din casa. Stici si Popov sunt bolnave de distrofie.
  2. La 17 ianuarie, anul 1947, in satul Caracui, raionul Kotovsk, taranca saraca Svet E.E. a plecat la punctul de repartizare a produselor lasand acasa copiii: Serghei de 11 ani, Maria, de 8 ani, Vasile de 5 ani si Vasilisa de 2 ani. in lipsa mamei, fiul mai mare, Serghei, a omorat-o pe sora sa de 2 ani, iar partile moi ale corpului le-a fiert si le-a mincat cu ceilalti copii. Toti copii sunt bolnavi de distrofie de gradul 2 si 3, anterior, ei mancasera carne de pisici si caini.
  3. La 20 ianuarie, anul curent, locuitoarele satului Minjir, raionul Bujor, Magurcean Nina Antonovna si Grincovscaia Axinia Antonovna s-au inteles intre ele si l-au rapit pe baietelul tirsin Denis, de 9 ani, apoi l-au adus acasa la ele, l-au taiat si l-au mancat. Mangurcean N.A. si Gruncovsacia A.A., nascute in 1917 si, respectiv,1925, moldovence, au fost arestate.
  4. La 22 ianuarie 1947, locuitorii satului Milesti, raionul Kotovsk, Scarevnea Stepan Stepanovici, nascut in 1912, moldovean, taran sarac, in complicitate cu sora sa, Graur Anastasia Feodorovna, in varsta de 48 de ani, au omorat-o pe fiica ultimei de 3 anisori, Parascovia, si au mancat-o. Peste citeva zile, cu acelasi scop, Scarevnea a omorat-o pe sora sa, Graur A.F. in ianuarie curent, Scarevnea a adus in casa sa patru cadavre de adolescenti, dintre care unul l-a consumat drept hrana, altul l-a dat lui Scarevnea Vera Antonovna, care locuieste in vecinatate cu el, iar doua cadavre ale unor fetite intre varste de 7-10 ani, le-a taiat in bucati si le-a dus in satul Cigherleni. in afara de acestea, tot la el in casa a fost gasit cadavrul unui adolescent de 14 ani fara cap, maini si picioare, ascuns in soba, fiind invelit cu niste haine. Scarevnea este sanatos fizic, a primit deseori ratie alimentara, pe care, partial, o vindea, Scarevnea a fost arestat.

  5. La 27 ianuarie 1947, locuitorul S. Sofia, raionul Bujor, Cazac Pavel Vasilevici, nascut in 1904, in complicitate cu fiul sau Alexandru, nascut in 1931, si cet. Petruhin – 1933, au invitat in casa lor pe adolescentul Cristea Vascu Horolovici, nascut in 1934, l-au taiat si consumat ca hrana. Cazac a fost arestat.
  6. La 28 ianuarie curent, adolescentul de 15 ani, Romanciuc Semion Gavrilovici, intorcandu-se de la piata din satul Bujor, a hotarat sa innopteze la cunoscutii sai, Romanciuc Ivan Vasilevici, in varsta de 15 ani, si fratele lui Romanciuc Grigore Vasilevici, de 12 ani, care traiau impreuna cu mama lor Romanciuc Maria Dmitrevna, in varsta de 40 ani, taranca saraca. Noaptea, fratii Romanciuc l-au omorat pe Romanciuc Semion si l-au mancat.
  7. La 24 ianuarie curent, locuitorii satului Milestii Mici, judetul Chisinau, Chihai Constantin Alexandrovici, nascut in 1927, taran mijlocas, si Andronache Nadejda Andreevna, nascuta in 1930, au invitat-o in casa lui Andronache pe vecina Petrascu Parascovia Pavlovna, o fetita nascuta in 1940, au taiat-o in bucati cu scopul de a o intrebuinta in hrana. Chihai si Andronache au fost arestati.

  8. La 25 ianuarie curent, locuitorii satucului Tresteni, judetul Chisinau, Caracuian Grigorii Andreevici, nascut in 1903, taran mijlocas, l-a taiat pe fiul sau, Iacob, nascut in 1933, si l-a mincat impreuna cu toata familia. Caracuian a fost arestat.

  Judetul Cahul
  1. La 19 decembrie 1946, in satul Cazaclia, raionul Taraclia, locuitorii Terzinov Ivan Petrovici, Terzinova Parascovia Dmitrievna si Caramanet Elena Ivanovna l-au omorat si l-au mancat pe copilul lui Caramanet, in varsta de 6 luni, si pe fiul lui Pruceanu (membru al sovietului satesc), in varsta de 8 anisori. Familiile Terzinov si Caramanet au fost arestate.
  2. La 23 decembrie 1946, in satul Taraclia, raionul Taraclia, cet. Randopula M.I., nascuta in anul 1919, bulgaroaica saraca, la 21 decembrie 1946 a nascut un copil, iar la 23 decembrie 1946 l-a omorit si l-a mincat. Randopula a fost arestata.
  3in satul Baurci, raionul Congaz, cet. Ialanin Andrei Ivanovici, nascut in 1916, gagauz, cu acordul sotiei sale, la 7 februarie 1947, si-a taiat propria fiica, in varsta de 6 ani, si a mancat-o. Ialanin a fost arestat.

  4. in satul Besalia, raionul Congaz, cet. Topal Elena Petrovna, nascuta in 1922, impreuna cu sora sa, Zinaida Petrovna, nascuta in 1913, la 3 februarie au mancat cadavrul cetatencei Celac Anghelina Cazimirovna.

  5. in satul Besalia, raionul Congaz, cet. Cogan Ilia Grigorievici, nascut in 1921, a intrebuintat pentru prepararea salamului cadavrul lui Gantatova Elena Stepanovna, in varsta de 45 de ani.

  6. in aceeasi localitate, la 26 ianuarie 1947, cet. Ciacu Gheorghii Gheorghievici, nascut in 1912, taran sarac, gagauz, a taiat-o pe fiica sa, nascuta in 1940, si a consumat-o in calitate de mancare. La 28 ianuarie, tot acest individ l-a taiat pe fiul sau, in varsta de 5 ani, o parte din carne a mancat-o, iar alta a incercat s-o vanda la piata dar a fost arestat.

  7. in satul Chiret-Lunga, taranul Colpacci Andrei Constantinovici si sotia sa, la 3 ianuarie, au consumat in alimentatie cadavrul fiului lor, Niil, nascut in 1945, care murise de distrofie; iar la 9 ianuarie, tot ei au mincat cadavrul mamei, Colpacci Feodora, in virsta de 65 de ani; iar la 11 ianuarie l-au taiat pe tatal sau Colpacci Constantin Constantinovici, in varsta de 70 de ani si l-au mancat. Colpacci a fost arestat.

  8. in satul Tomai, la 2 ianuarie, a murit taranul Carabacjac Piotr Petrovici, nascut in 1896. Sotia sa, Carabacjac Maria Dmitrievna, n-a inmormintat cadavrul, ci l-a consumat ca hrana. Carabacjac a fost arestata.

  9. Tot in aceasta localitate, taranul Cimpoies Vladimir Ivanovici, nascut in 1919, si sotia sa, Cimpoies Ana Ivanovna, nascuta in 1923, au mancat cadavrul mamei sale care decedase. Familia Cimpoies a fost internata la spital.

  10. La 20 ianuarie, in satul Besalma, raionul Congaz, la cimitir au fost retinuti gagauzii bastinasi Antonova Maria Vasilievna, Boico Anastasia Haralampievna si Topal Parascovia, care dezgropau cadavre si le taiau in bucati in scopul de a fi intrebuintate ca hrana. Retinutii s-au dovedit a fi distrofici.

  11. in satul Taraclia, raionul Taraclia, adolescentul Poslor Ivan Dmitrievici, in virsta de 13 ani, bulgar, cu acordul mamei sale, Poslor Stepanida, a taiat-o pe sora sa, in varsta de sase anisori, si au intrebuintat-o ca hrana. Poslor a fost arestat.

  12. in satul Cazaclia, raionul Taraclia, cetateanul gagauz Mantanal A.V. n-a inmormintat cadavrele fratelui si sorei sale, ci le-a folosit in alimentatie. Mantanal a fost arestat.

  13. in satul Barceac, raionul Congaz, cet. Drogol G.G., nascut in 1923, moldovean, n-a inmormantat corpul neinsufletit al copilului de 3 ani, ci l-a consumat drept hrana. Drogol a fost arestat.

  14. La 10 ianuarie in satul Taraclia, raionul Baimaclia, de distrofie au murit Cugureanu D.S. si Cugureanu I.S. Sovietul satesc a incredintat inmormintarea acestora Mariei Ichizli si feciorilor acesteia, Dmitri, nascut in 1927, si Alexandru, nascut in 1931. Ichizli Dmitri si Alexandru au ingropat unul din cadavre, iar pe celalat l-au taiat in bucati si l-au adus acasa, unde l-au mancat. Ichizli sunt bolnavi de distrofie.

  15. in satul Vulcanesti, raionul Vulcanesti, cetateanul Anghis Constantin, nascut in 1899, a omorat si consumat ca hrana pe fiica sa de patru ani si pe o fata de 18 ani, Dernilova Nadejda, care anterior lucrase servitoare la ospataria uniunii de consum Vulcanesti.

  16. La 28 ianuarie, in satul Colibas, raionul Vulcanesti, Schianu Ilie si-a omorat propria fiica, Ecaterina, in varsta de 12 ani si a mancat-o.

  Judetul Bender
  1. La 12 ianuarie 1947, in satul Avdarma, raionul Comrat, Iazadji Nadejda, nascuta in 1907, provenita dintr-o familie de culaci, cu ajutorul fiicei sale Elena, nascuta in 1930, au taiat o fetita de sapte ani, Grec A., si au mancat-o. Ambele au fost arestate.

  2. La 25 ianuarie anul curent, in satul Dezgije, raionul Comrat, a murit de slabiciune Topal Evdochia, in virsta de 40 de ani, de etnie gagauza, si cei trei copii ai sai, intre varste de 2-10 ani. Cadavrele au stat in casa cinci zile. Vecina decedatei, Deli Ana, in varsta de 42 de ani, a furat cadavrul fetitei de 2 ani, l-a taiat in bucati si l-a intrebuintat ca hrana.

  3. La 26 ianuarie anul curent, la locuitorul satului Volontirovca Sarov Grigore, nascut in anul 1929, care este foarte sarac, a venit o fetita de 11 ani si i-a cerut paine. Sarov si sora sa Sarov Ludmila, nascuta in 1926, au omorit-o pe fata, au taiat-o in bucati si au mancat-o. Fratii Sarov au fost arestati.

  4. La 29 ianuarie, in satul Ursoaia, raionul Causeni, a decedat de subnitritie si slabiciune Bolgaru Agafia. La 20 ianuarie fiicele sale, Bolgaru E.P., nascuta in 1926, si Bolgaru A.P., nascuta in 1931, au taiat de la cadavru partile moi si le-a preparat pentru a fi mincate.

  5. La 23 ianuarie, anul curent, in satul Sadaclia, raionul Roman, Cardarar Ioana, nascuta in 1906, in complicitate cu sora sa, au omorat pe fiul ei de sase ani, l-au taiat in bucati, pe care l-au pus la fiert pentru a fi consumate ca hrana. Cardarar este de nationalitate tiganca. Avere si pamant nu are. Duce un mod de viata nomad. Ca pedeapsa ele au primit 120 kg de indemnizatii alimentare.

  6. La 14 februarie anul curent, Lunga Maria, nascuta in 1912, locuitoare a localitatii Romanovca, judetul Chisinau, vaduva, a taiat cadavrul surorii sale, care decedase la virsta de 12 ani, si a intrebuintat-o in calitate de hrana.

  7. La 10 februarie , in casa lui Serpu Leonid, nascut in anul 1912, originar si locuitor al satului Taraclia, raionul Cainari, a fost depistat cadavrul taiat in bucati al unui copil, Uranda, nascut in 1935, pe care Stepu la 9 februarie curent l-a chemat in casa, l-a omorat si pregatit pentru consumatie.

  Judetul Balti
  La 30 ianuarie anul curent, locuitorii satului Glinjeni, raionul Chiscareni, Marineac Pavel, nascut in anul 1918, a invitat la el acasa pe cetateanca Malarciuc Maria, nascuta in anul 1928, pe care a strangulat-o, a taiat-o in bucati pentru a fi preparata si consumata ca hrana. Marineac si sotia sa sunt bolnavi de distrofie de gradul I. Sotii Marineac au fost arestati.

  Judetul Orhei
  La 13 ianuarie 1947, in satul Furceni, raionul Orhei, a decedat cetateanca tulan Ana. A doua zi, noaptea, vecinul acesteia, Gasper A., nascut in 1899, a intrat in casa decedatei, a taiat de pe cadavru carnea, a adus-o acasa si impreuna cu sotia sa, au fiert-o si au consumat-o drept hrana. Peste cateva zile Gasper a decedat de distrofie.

  Raionul Grigoriopol

  In raionul Grigoriopol (malul stang al Nistrului), in satul Sipca, Bulat Aculina, nascuta in 1910, celibatara, la 24 decembrie 1946, la ora 7 dimineata, l-a taiat in bucati, cu toporul, pe fiul sau de opt ani, apoi l-a fiert si l-a mancat. Bulat a fost arestata. Crima savarsita a recunoscut-o.

  Din informatia acestui certificat rezulta ca pina la 10 februarie 1947, au avut loc 34 cazuri de canibalism.

  Aceste cazuri au loc in toate judetele republicii, in afara de Soroca si unul din raioanele din stanga Nistrului.

  Ancheta privind aceste dosare e realizata de organele MAI, iar in unele cazuri, de anchetatorii Procuraturii.

  Conform dispozitiei Ministerului Afacerilor Interne al RSS Moldovenesti, toti cei invinuiti de canibalism vor fi excortati in orasul Chisinau, in inchisoarea nr. 2. Pe multe dosare, ancheta s-a incheiat, dar, din cauza ca multi invinuiti sunt bolnavi de distrofie in forma acuta, nu avem posibilitatea de a-i excorta in inchisoare, fapt care retine trimiterea lor in judecata in sedinte inchise ale Judecatoriei Supreme a RSSM. La 11.02.1947 primele trei dosare au fost trimise spre examinare Judecatoriei Supreme.

  Procurorul adjunct al RSSM pentru dosare speciale, Consilier judiciar de stat, clasa III (semnat)
  Drugobitki
  12 februarie 1947

  Foametea care s-a abatut asupra Basarabiei odata cu venirea armatei rosii si a puterii sovietice a fost una dintre cele mai ingrozitoare pagini din istoria basarabenilor. Numarul mortilor si al distroficilor crestea necontenit. Conform datelor colectate de organele de ocrotire a sanatatii, daca la 25 decembrie 1946 erau inregistrati in RSSM 53 mii de bolnavi de distrofie, apoi la 1 februarie 1947 numarul lor crescuse pana la 190 mii.

  In timpul foametei din anii 1945 – 1947 in RSSM au decedat, doar din motive de subalimentatie, peste 200 mii de oameni…

 36. stefan Says:

  Consider ca toate se vor hotari in timp, dar nu de la sine. Atita timp cit cetateanul simplu nu va constientiza lucrurile, ma refer la valorile moral spirituale si va face accent numai pe burta, nimic nu se va schimba. Este necesar convocarea MARII ADUNARI NATIONALE pentru ai impune pe cei care vin la putere urmarind doar scopuri personale. Legile in stat vor lucra atunci cind va exista mecanismul de realizare acestora. Avem o tara situata geografic foarte favorabil si posibilitatile de a depasi multe greutati avem mult mai multe de cat alte popoare. Sustin APELUL si abea mai astept cind se va anunta convocarea acesteea pentru a participa la un proces de eduare a mult stimatilor nostri demnitari,care uita imediat de noi dupa ce se instaleaza bine in fotoliile de guvernare. Ce tine de regimul comunist as propune sa nu perdem prudenta ca acestea au o experienta bogata de distrugere a valorilor omenesti. Marea temere este aceea ca partidele democrate aflindu-se la putere au facut si fac multe greseli inclusiv si incalcari cu elemente de coruptie in asa mod decreditindu-se insusi pe dinsii. La compartimentul pastrarea echilibrului as spune timpul de aruncat pietre a trecut, a venit timpul sa le culegem.

 37. szaszsebespaul Says:

  Eu sunt romani din Romania si va sustin

 38. Masaj erotic Says:

  Am parcurs acest post al tau si imi place ceea ce am citit. Continua tot asa. *^*

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: