Posibile coalitii postelectorale: AIE are prima sansa

Stim deja rezultatele alegerilor si discutam intens despre aliante de guvernare. Avem nevoie de o alianta de guvernare care sa continuie reformele , modernizarea statului si politica de integrare europeana.

1. AIE este cistigatoarea alegerilor cu 59 de mandate, cetatenii astfel si-au expus opinia si doresc continuarea politicii de integrare europeana si democratizare a RM. In mod normal partidele ar trebui sa execute vointa electoratului si sa continuie activitatea AIE intr-o forma modernizata. Foarte important este ca aceasta coalitie are sprijinul occidentului UE  si SUA, si in acest sens va fi continuat sprijinul masiv financiar pentru reforme de peste 2 miliarde euro. Dat fiind prezenta PD si Rusia va putea sa agreeze aceasta coalitie. Aceasta coalitie va avea bani pentru plati sociale si investitii, ceea ce in conditiile crizei globale este foarte important. Aceste trei partide reprezinta electoratul de dreapta-centru-stinga si ar fi reprezentativa la nivel national, impacind astfel toate spiritele. Impreuna   PLDM +PD+PL au 59 de mandate suficiente pentru a alege Presedintele Parlamentului , conducerea legislativului si pentru a numi Guvernul. Apoi s-ar putea negocia cu PCRM sau doar cu o parte a acestuia si alegerea Presedintelui tarii. PCRM nu va rezista inca un an in opozitie si se va destrama pe grupuri de interese.

2. PCRM+PD ar fi cea mai proasta solutie din mai multe motive, in primul rind aceasta coalitie va fi de doar 57 de mandate , nu are nicio sansa sa acumuleze inca 4 voturi de la PL sau PLDM  si astfel criza politica va continua. Va fi o coalitie de un an de zile fara realizari, fara bani pentru platile obligatorii si la viitoarele alegeri ambele partide se vor prabusi electoral. In rindul doi aceasta coalitie ar pierde sprijinul Occidentului si s-ar opri asistenta financiara si de integrare europeana a RM, ajungindu-se si la eventualitatea intrarii RM in incapacitate de plata. Apoi aceasta coalitie nu va reprezenta si electoratul de centru-dreapta si dreapta si nu va fi reprezentativa la nivel national, astfel neputind sa genereze stabilitate in societate.

3. PCRM+PLDM chiar daca ar rezolva criza politica va fi nociva si pentru tara si pentru ambele partide. PLDM s-ar compromite iremediabil si asemenea PPCD ar disparea de scena politica mare si va fi trimis de electorat in afara Parlamentului la viitoarele alegeri. Liderii PLDM sunt relativ tineri si nu au de ce sa riste totul pe o guvernare compromisa cu PCRM. S-ar putea intimpla ca comunistii sa accepte o alianta cu PLDM pe termen de circa un an apoi din motive de conjunctura sa rupa alianta cu PLDM si sa faca alta alianta si atunci PLDM in general va fi un cadavru politic. Si in aceasta combinatie exista riscul stoparii asistentei generoase a occidentului.

4.PCRM+PD+PLDM la vedere nu este agreata de niciuna dintre formatiuni si are  sanse sa fie implementata doar intr-un format netransparent. Exista versiunea conform careia in cazul cind nu se va reusi formarea Aliantei intre PL, PD si PLDM sa fie realizat acest scenariu dar fara un protocol de colaborare.

5. PCRM+PLDM+PD+PL asa numita coalitie de uniune nationala la fel nu are nicio sansa sa fie implementata. Posibil doar la alegerea sefului statului sa voteze toate partidele daca se va identifica o candidatura de compromis, dar si aici sunt putine sanse.

Anunțuri

17 răspunsuri to “Posibile coalitii postelectorale: AIE are prima sansa”

 1. Sergiu Cazacu Says:

  Tare imi place punctul 5, Insa datorita orgoliul unor lideri de partide aceasta nu va implementat niciodata, liderii nostri inca nu sau invatat ca trebuie sa puie mai presus ca toata statul acesta care are nevoie de o guvernare stabila, si numai avem nevoie de un nou AIE acuma avem nevoie de o Alianta pentru Moldova, sunt sigur ca la urmatoarele anticipate daca ele vor fi populatia nu va iesi masiv la vot cum au facuto pe 28. A venit timpul cedarilor si compromisurilor.

 2. 123 Says:

  Pentru orice realist este evident ca AIE nu va alege Presedintele Tarii. La sfarsit de primavara vom avea din nou alegeri. Se pare ca politica nu mai este o afacere profitabila.

 3. tabarnak Says:

  Totul depinde cum vor imparti sferele de interese in SRL „Moldoveneasca” cei doi crai de la Rasarit Filat cu Plahotniuc. Odata impartite mosiile, se face alianta PLDM-PD-PL. Intre timp Plahotniuc isi aduce un grup de ortaci din PCRM pentru alegerea Presedintelui. In scurt timp fractiunea PD va creste pana la 20 de mandate gratie transfugilor din PCRM si asa PD cu PLDM vor avea o simpla majoritate pentru 4 ani.
  Plahotniuc va obtine postul mult ravnit de Prim-Ministru. Si Filat in sfarsit isi realizeaza visul si devine Presedinte.
  Felicitari moldovenilor. Inca odata ati demonstrat ca sunteti cei mai prosti din rasa umana.

 4. Mihai Says:

  cred ca Plahoi va cumpara 2 comunisti 🙂

 5. Nornegru Says:

  Calcule, calcule, calcule…
  Despre greselile facute de fiecare componenta a AIE nicio vorba!! Si au fost destule si mereu escamotate si puse sub covor!!Componenta „romaneasca” a AIE a capatat cel mai mare bobarnac!! Iar aceasta componenta a tras dupa ea intreaga AIE!! O spun tare, clar si raspicat.Daca nu ma credeti, va rog sa va aduceti argumentele!! Le voi asculta si le voi analiza!! Asa, pentru… sufletul meu. Pana atunci va citez din aforismele marelui miltian Voronin,citat pe care il puteti gasi si voi. „LIBERALII SUNT PUTININ SI NU E CAZUL SA VORBIM DESPRE EI”. Va invit , dragii mei sa aflati talcul acestei concluzii ale celui mai viclean politician din R. Moldova>. Am spus , viclean si nu inteligent. Viclenia nu e tot una cu inteligenta. Precizez si subliniez! Pe bune .

 6. Trubadur Says:

 7. Manole Says:

  Unil din liderii politici si Palatniuk

 8. Manole Says:

 9. HANS Says:

  Plahotniuc va cumpăra/şantaja doi comunişti doar în cazul în care va obţine clemenţă de la noii sultani pentru atacurile rider asupra unor proprietăţi în perioada precedentă, precum şi pentru celelalte matrapazlâcuri de hoţ de biuzunare !
  Altfel – PDM se va ralia cu pcrm şi vor pune juguk vechi pe ţară !

 10. Sergiu Cazacu Says:

  daca se va mai ajunge la vot eu nu o sa ma mai duc la votare si cred ca si ceilalti tineri vor face acest lucru, Nu putem sa ne permitem acest lux sa umblam cu 10 stampile ,, Votat” in buletin.

 11. Valenta Says:

 12. Trubadur Says:

 13. Archie Says:

  2.1. PCRM+partida Plahotniuc din PD

 14. Trubadur Says:

 15. .BIOGRAF. Says:

  Tot rusii trebue sa – i impinga din spate pe moldoveni pentru a face UNIREA cu ROMANIA ???????????????

  Rusii demonstreaza astfel ca sunt mai inteligenti decat moldovenii.

  Treziti – va din SOMNUL cel de MOARTE , moldoveni !!!!!!!!!!!!!!

 16. TANK Says:

  DOAMNA VITALIA are dreptate de a prezenta acest articol.
  IN primul rand DOMNUL BAsescu nu are nevoie de nici un vot din partea nimanui caci ciclul sau prezidential este , conform CONSTITUTIEI , ULTIMUL.

  Atitudinea critica a DOAMNEI VITALIA fata de PDL si BASESCU o aprob caci , mi se pare , ca Domnul BASESCU nu are o pozitie favorabila PNL-ului DOamnei VITALIA.
  Daca acesta este motivul, pozitia lui BASESCU este profund CONDAMNABILA.

  IN ce priveste SCHENGHEN, moldovenii si UNIREA cu ROMANIA sunt mai importante decat toate schenghenurile luate impreuna.

  DOAMNA VITALIA are dreptate cand spune ca fara UNIREA cu ROMANIA moldovenii vor rataci prin europa inca multe deceniui. EA este MOISE care ne scoate din desert spre ROMANIA.

  Nevasta mea imi spune ::::::::: NE mai trebue inca un MOISE si acela exista dar nu se manifesta inca ::::::: STATELE UNITE ale AMERICII.

  A BON ENTENDEUR, SALUT.
  ( pe romaneste :::::: cine are urechi de auzit, sa auda ).

 17. METEOR. Says:

  Este imposibil de a plasa un mesaj pe PAGINA-NET a DOAMNEI VITALI A de aproape doua saptamani. Deci ma aciuez si eu pe unde pot.

  Ce este extraordinar, toate relele in moldova sunt din cauza DOAMNEI VITALIA si a PNL-ului. Rateurile referendumului sau a ultimelor alegeri precum si victoria KOKO-ilor sunt din cauza acestei persoane si a partidului sau.

  Aceste afirmatii le fac CU REA CREDINTA cateva persoane bolnave , dezechilibrate psihic.

  EU cred ca reducerea numarului deputatilor KOKO-ilor in parlament precum si mentinerea la putere a ALIANTEI se datoreaza actiunii DOAMNEI VITALIA .

  IAR succesul ALIANTEI ar fi fost si mai categoric daca se alcatuia un BLOC DEMOCRATIC al ALIANTEI cu PNL-ul cum a propus DOAMNA VITALIA, si daca problema UNIRII se discuta public cu politicienii si poporul.

  ORI, ALIANTA a refuzat constituirea BLOCULUI si a interzis orice discutie publica despre UNIREA cu ROMANIA ceeace a dat apa la moara KOKO-ilor si o va mai da inca daca se mentine aceasta pozitie sinucigase.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: