Noua ordine mondiala si R.Moldova

In timpul cind in R.Moldova se petrece operatiunea “furtuna in pahar”, alegeri anticipate, si de circa 2 ani nu se poate alege un presedinte legitim al statului, relatiile intre Rusia, SUA si UE trec printro noua evaluare. Noua „perestroika” a Presedintelui Medvedev si imbunatatirea relatiilor cu UE si SUA ce se exprima si prin participarea acestuia la sumitul NATO de la Lisabona indica semne de optimism si privind reglementarea conflictului transnistrean.
Unii ministri de externe din statele UE au declarat ca reglementarea conflictului transnistrean poate deveni un exemplu de reglementare pasnica a unui conflict inghetat si ca acesta va deveni testul pentru noile relatii dintre Rusia si UE.

Medvedev si echipa sa  trecind peste militaristul Putin si vechea nomenclatura neokaghebista, cauta pentru Rusia dupa 10 ani de confruntare neproductiva cu occidentul o cale de apropiere de UE si NATO.

De ce ar ceda Rusia ?

 1. Rusia este slabita dupa izolationismul si neoimperialismul extern promovat de Putin care a dus la slabire economica si degradarea infrastructurii. Rusia a ramas in urma tehnologic cu circa 20 de ani. De asemenea efectul nociv care a rezultat dupa ocuparea unei parti a teritoriului Georgiei.
 2. Rusia a pierdut enorm in urma capitalismului salbatic si oligarhic promovat de Putin si anturajul sau, banii obtinuti din exportul de materie prima nu au revenit in tara sub forma de investitii, peste 70% din cetatenii rusi traiesc intr-o saracie severa .
 3. Rusia are nevoie de investii europene, de  modernizare a economiei si tehnologii moderne.

4. Rusia se teme tot mai mult de China care devine un colos economic si militar de temut si are nevoie
de o  contrapondere prin colaborarea cu  UE si NATO.

5. Daca nu se va moderniza si europeniza – exista pericolul dezmembrarii teritoriale a Rusiei in viitorii 20 de ani, inclusiv din cauza epuizarii rezervelor de petrol si a depopularii.

In aceste conditii se asteapta ca simbata la Lisabona la samitul NATO sa fie anuntata o noua politica de securitate a Aliantei, care sa declare terminarea definitiva  a razboiului rece si o noua politica de colaborare cu Rusia. Noua strategie a Aliantei pune accent nu pe aparare ci pe securitatea comuna impotriva  unor asemenea fenomene ca terorismul, crima organizata, traficul de armament si de persoane etc.

Presedintele Institutului de dezvoltare moderna Igor Iurgens din Moskova care face expertiza pentru Presedintele Rusiei, a declarat ca apropierea intre Rusia si NATO, la inceput politica, apoi si militara, este necesara pentru ca apartinem aceleiasi civilizatii europene. Iurgens declara intr-un interviu ca Rusia ar trebui sa urmeze modelul francez, adica in timp de citiva ani sa devina membra a blocului politic al NATO, fara sa faca parte si din intelegerile militare.

In studiul acestui institut intitulat ”Interesele economice ale Rusiei in CSI” se fac unele  concluzii interesante: “ca unul din motivele succeselor limitate a F.Ruse de integrare in spatiul CSI este  un nivel scazut de concurenta a economiei ruse la nivel international , raminerea in urma tehnologica si inovationala in comparatie cu statele dezvoltate. Rusia moderna nu este un lider regional atractiv pentru tarile CSI”. De asemenea in acest raport se recunoaste ca integrarea in spatiul vamal unic din care fac parte Rusia, Belarus si Kazahstan intra in contradictie su integrarea europeana anuntata de Ucraina si Moldova. In acest context este interesanta pozitia PCRM si PSD care propun integrarea R.M. in acest spatiu vamal unic care ar insemna de fapt abandonarea integrarii europene.

Care va fi pozitionarea RM in contextul intelegerilor strategice  intre Rusia si Occident? Vom putea sa discutam mai amplu la acest subiect dupa alegerile parlamentare din tara noastra, atunci cind va fi clar cine va fi la putere, o AIE modernizata, sau o coalitie antieuropeana. Important este ca RM sa nu devina un apendice a unui bloc neperformant al ratatilor care ni-l propun unele partide de stinga din RM.

Nota:
1. Interviul  Presedintelui Institutului de dezvoltare moderna din Rusia, Igor Iurgens, cu titlul ”Eu nu excud o integrare a Rusiei in NATO”

http://www.inosmi.ru/europe/20101118/164327795.html

http://www.lavanguardia.es/internacional/noticias/20101118/54072549852/igor-yurguens-no-descarto-un-futuro-con-rusia-en-la-otan.html


2. http://www.riocenter.ru/ru
Институт современного развития (ИНСОР)

3.  http://files.putin-itogi.ru/Putin-Itogi-10let.pdf

Борис Немцов и  Владимир Милов , независимый доклад „Путин.Итоги.10 лет”.

Anunțuri

18 răspunsuri to “Noua ordine mondiala si R.Moldova”

 1. Mihai Says:

  Medvedev si NATO doresc o colaborare strategica 🙂

 2. bumbu Says:

  Rusia este cointeresata sa mai colaboreze

 3. Sergiu Cazacu Says:

  Cind o sa il vad pe Kadirov presedinte al Rusiei atunci o sa ma linistesc 🙂

 4. gagauzrus Says:

  Pai, dati-le lui Kadirov pe cele doua bagaboante.

 5. romanmihaes Says:

  va rog fara jignirea persoanelor

 6. Mihai Says:

  vad ca exista cenzura pe acest forum, de parca am injurat la adresa lor

 7. romanmihaes Says:

  este campanie electorala si aceste glumite pot fi calificate ca fiind atac la unii concurenti electorali candidati independenti iar raspunderea stimabililor o poarta proprietarul blogului, adica eu. Si nu imi trebuie bataie de cap ca cineva dintre voi este obsedat de anumite doamne care participa in campanie, nu putet sa comentati un articol serios?
  si apoi nu este frumos sa ei peste picior niste doamne sub protectia anomnimatului.

 8. Mihai Says:

  care seriozitate ? aici e internet, nu e TV, asa ca nu va temeti de CCA,
  de ce credeti ca summit-ul de la Lisabona e ceva serios ?
  vor veni, vor bea,batut palma si larevedere.
  Mai bine ar fi sa scrieti un material depre candidat(ele) independente L si B, iar noi se le apreciem 🙂
  nu de alta dar e plicsticoasa campania asta, iar voi vorbiti de NATO…of

 9. ioan Says:

  „apropierea intre Rusia si NATO, la inceput politica, apoi si militara, este necesara pentru ca apartinem aceleiasi civilizatii europene” . rusia nu apartine civilizatiei europene. Ei sunt barbarii. Locul rusiei este in Asia

 10. selt Says:

  nu prea va inteleg optimismul
  suntem pe rol de cobai , iar frau si cu tovarishi inca nu au hotarit pe unde sa ne-o bage .
  experimentul abia incepe

 11. romanmihaes Says:

  In situatia grava in care se afla Rusia va incerca sa vinda cit mai profitabil occidentului conflictul transnistrean. Depinde ce pret va dori sa plateasca Occidentul pentru reglementarea conflcitului.

 12. Jux Valahorum Says:

  Asa este, Rusia pierde teren constant, de dinainte de 1989.
  In cea ce ne priveste, daca stiau cum sa se poarte cu noi de-a lungul secolului XX, azi poate ca n-ar fi stat pe bara, uitandu-se cum fac altii miliarde din afaceri cu sau in Romania (care pana la criza economica era cea mai dinamica economie din zona). Dar, hei, au jumulit Basarabia de la statul neutru Romania, o mare isprava pentru ei, nu?
  In privinta Transnistriei, eu sunt sceptic. Nu-i vad plecati de acolo pe rusi prea curand. Daca s-ar reusi reunificarea cu Romania, s-ar putea oferi Ucrainei Transnistria, la schimb cu zona Reni inca majoritar romaneasca. Dar asta presupune o Ucraina interesata de consolidarea relatiei de buna vecinatate cu statul roman reunificat si o Rusie care a disparut complet de pe planeta, pentru ca altfel jocurile geo-politice ale zonei le vor face tot ei.
  Parerea mea este ca trebuie accelerata miscarea unionista in Basarabia, unde Romania are un cuvant de spus pentru ca populatia de aici este formata in general din romani aflati pe diverse trepte de deznationalizare. Cu alte cuvinte, experimentul Rusiei de deznationalizare a romanilor basarabeni prin asa-zisa moldovizare, de fapt o sovietizare abrupta si o rusificare, nu a reusit 100%. Romania trebuie sa-si vada de reunificarea sa, indiferent ce zice despre asta nu stiu ce imperiu scapatat din vest sau est.
  Eu cred ca Occidentului ii plac situatiile conflictuale aici, care sunt create tot de ei, in fapt, ca pietre de moara la gatul unor potentiali noi rivali politici si economici in Europa de est. In fond, cine a creat mizeria geo-politica de pe Nistru si cu complicitatea cui?

 13. cetatean R.M. Says:

  1. Rusia este slabita dupa razboiul rece. Putin a intrait Rusia, inclusiv economic: dupa venirea lui Putin s-au dat TOATE datoriile si s-au acumulat rezerve de circa 400 mlrd de dolari. deci, despre care slabire este vorba?
  Politic, de asemneea s-a impus, precum si militar: NATO a pierdut razboiul in Georgia, contra Rusiei.

  2. Capitalismul salbatic a fost „inaugurat” in ani 90, nu in timpul lui Putin, printre altele, cu sprijinul Occidentului, care dorea distrugerea URSS cu orice pret, inclusiv prin mainele oligarhilor mafioti.
  De acord: 70% dintre rusi traiesc destul de greu, dar, obiectiv, in mare parte sunt ei de vina: rusii, nu prea muncesc, nu sunt seriosi, le place sa traiasca asa cum „o dat Dumnezeu”.
  Ma refer la faptul ca orice rus are sanse cu mult mai mari sa se puna pe picioare, in tara lui, decit un moldovean, care este nevoit sa plece peste hotare, indiferent de calitati si capacitati.
  Dar rusii au un alt caracter, o alta filosofie de viata.

  3. Are nevoie, numai ca este utopic sa se creada ca UE va investi in Rusia si, cel putin, va permite dezvoltarea la standarde europene a Rusiei.
  Trebuie sa intelegem un lucru: producatori sunt in lume PREA MULTI, la orice produs. La moment, capacitatea de productie a europenilor intrece cu mult capacitatea de absorbtie a pietii europene, deci europenii sunt sortiti sa caute cu disperare piete de desfacre, altminteri se produc falimente in lant, concedieri si tot buchetul.
  Acelasi lucru este si in SUA, lucru pentru care SUA concureaza pe muchie de cutit cu UE, astfel ca nimeni nu are nevoie inca si de Rusia. Respectiv, nimeni nu va investi nimic i Rusia: de ea este nevoie exclusiv ca de un aprovizionator de resurse si materii prime.

  4.Atita timp cit Rusia are circa 2000 de focoase nucleare, precum si este in stare sa opreasca cele 300 de focoase ale Chinei, habar nu au rusii de chinezi.
  Cu toate acestea, lucrurile nu stau pe loc, ele evolueaza, asa ca se pot schimba peste 10-20 de ani, dar deocamdata nu prezinta pericol.
  Depopularea, insa, este o problema grava la rusi.

  5. Rezervele de petrol ale Rusiei nu se vor epuziza mai devreme de timpul in care lipsa petrolului va deveni foarte acuta, adica epuizarea petrolului rus este mai inceata decit epuzizarea petrolului in general.

 14. xyz Says:

  Istoria petrecuta recent in Gagauzia si care l-a avut ca protagonist pe Voronin, este una extrem de interesanta. Cert este ca acolo Voronin era beat. Cert este ca Voronin isi pieduse, din cauza starii de ebrietate, autocontrolul si a inceput sa spuna ce gandeste. La romani exista un proveb care spune: “Ce gandeste omul la trezie spune la betie.” Si e perfect adevarat. Sa vedem ce spune Voronin la betie:
  1). Singura limba oficiala a statului moldovean trebuie sa fie limba “moldoveneasca”, adica limba romana – perfect adevarat…
  2). Limba rusa nu trebuie sa fie a doua limba in stat – perfect adevarat…
  3). Poporul gagauz nu exista, deoarece avem de a face cu populatie turcica crestinata, de atfel singurii turanieni crestini din lume – perfect adevarat…
  Deci asa gandeste Voronin cand este treaz si o spune cand este beat… Si ce spune de fapt Voronin, cand este treaz? Exact pe dos! Deci Voronin este un potlogar duplicitar care, impreuna cu gasca lui de impostori, minte cu nerusinare. Deci Voronin este un potlogar duplicitar care, impreuna cu gasca lui de impostori, in mod constient, isi bate joc de omul simplu de pe strada. Exact ca pe vremuri, cand, pe ascuns, platea o familie din Bucuresti ca sa aiba grija de rudele sale din Romania, in timp ce, oficial, nu a recunoscut niciodata acele rude. Astia sunt comunistii… Ceea ce era de demonstrat…

 15. xyz Says:

  Secvente filmate la summit-ul NATO de la Lisabona, imediat dupa fotografia de grup, au facut asta noapte inconjurul lumii. In acele secvente, Basescu si Sarkozy mai au putin si se incaiera. Cei doi tipa unul la altul iar Sarkozy il impige pe Basescu vadit iritat, punandu-i mana in umarul drept. Dupa care Basescu se indreapta vociferand catre Berlusconi care discuta cu Orban, primul ministru al Ungariei. Basescu ii povesteste lui Berlusconi scena petrecuta cateva clipe mai devreme iar Berlusconi duce degetul la tampla privind amuzat spre Sarkozy si spunand “e nebun”. Balci curat… Ceea ce este insa sigur este ca, in situatia data, Romania nu va intra prea curand in spatiul Schengen, unde trebuie unanimitate de voturi si asta, sigur, nu din cauza basarabenilor. Imaginile imi aduc aninte de summit-ul de la Madrid, din urma cu ani. Clinton nu a fost atunci de acord cu admiterea Romaniei in NATO ( democratii, ori de cate ori au fost la conducerea SUA, au fost obedienti rusilor ). Si atunci au fost imagini care au facut inconjurul lumii. Presedintele francez de atunci, Chirac, efectiv a tabarat peste Clinton, l-a impins violent cu degetele in piept si a inceput sa urle la el si sa-i ceara cont lui Clinton pentru gestul iresponsabil facut. Gestul lui Chirac a avut efect. La summit-ul de la Praga, Romania a fost admisa fara nici o singura obiectiune. Deci stati linistita, doamna Pavlicenco, problema pasapoartelor nici macar nu mai este de actualitate. Romania nu va intra in spatiul Schengen in luna martie 2011 ci trei ani mai tarziu, cand, certamente, nici Basescu si nici Sarkozy nu vor mai fi presedinti.

 16. cronicar Says:

  Ateneu
  Revistă de cultură editată de Consiliul Judeţean Bacău

  Nicolae Dabija, între romanul tezist şi sentimentalismul poetic
  Pentru mai dreapta cinstire a lui Titu Maiorescu
  Un aspect definitoriu pentru literatura contemporană din Basarabia îl constituie permanentul amestec dintre estetic şi politic, care, în ciuda formelor diferite de manifestare, trimite la mai vechea distincţie pentru care lupta acum aproape un veac şi jumătate Titu Maiorescu. Evidentă în unele cazuri sau voalată în altele, confuzia se reflectă şi în modul cum este prezentat romanul lui Nicolae Dabija, Tema pentru acasă (Iaşi, Editura „Princeps Edit”, 2009).
  Pentru academicianul Mihai Cimpoi, cartea este o confirmare a darului de povestitor al lui Nicolae Dabija: „… a venit cu un roman – Tema pentru acasă – despre care prietenul nostru, editorul Daniel Corbu, afirmă că este un roman de Premiu Nobel, (sic!) acesta a adunat reacţii foarte pozitive (sic!). Nicolae Dabija are şi dar epic: în articolele sale este un epic, are un dar de povestitor excepţional şi romanul vine ca o confirmare a acestui dar.” Pe lângă dezlânarea frazei şi greşelile gramaticale, fragmentul conţine o exagerare bufă, Daniel Corbu întrecându-se pe sine în a fi ridicol când afirmă, nici mai mult, nici mai puţin, că ne aflăm în faţa: „unui roman de Premiu Nobel”. Mai subtil în beţia sa de cuvinte se dovedeşte un alt academician, Anatol Codru, care, elogiind romanul, uită probabil ce vrea să spună, lăsându-se furat de preafrumoasele cuvinte pe care le utilizează în cascadă: „Toate aceste caracteristici şi echivalări exegetice impun din partea-mi deconspirarea unei forţe demiurgice care este talentul excepţional al scriitorului Nicolae Dabija, viziunea lui socratică, probitatea, tenacitatea şi fervoarea investigării ontologice a întâmplatului, spirit acut de observaţie, gândire retroactivă, mişcare liberă în fraza demersului juridic, dozare şi echilibrul interiorizării a personajelor şi situaţiilor observate.” Aferim, domnule academician, şi n-ar strica să (re)vedeţi „Oratori, retori şi limbuţi”. Într-o formulare sub nivelul elevilor de liceu, Mihai Sultana Vicol îi trage de ureche pe critici, întrecându-se în greşeli de tot felul: „Nicolae Dabija în paginile cărţii, revine la o nume clasicitate a valorilor umane, definind caracterul complex al călăului şi victimei. Miraculosul deţine un loc aparte, iar fantezia cu care a fost scris romanul este de neasemuit. (…) Romanul “Tema pentru acasă”, (sic!) este scris numai pentru cititori. Cât despre critici, Nicolae Dabija îl poate parafraza pe Gabriel Garcia Marquiez (sic!), spunând: “Daţi-vă la o parte, eu vreau să vorbec (sic!) cu cititorii.” (pp.364-365) Ei bine, stimabile domn, v-o spune un cititor, nu un critic: între subiect şi predicat nu se pune virgulă, într-un text nu se mănâncă litere, iar numele prozatorului sud-american este Gabriel García Márquez. Aşa că nu mai daţi sfaturi criticilor şi nu mai citaţi autori al căror nume nu ştiţi să îl ortografiaţi! Indiferent de contextul complicat din Basarabia, asemenea confuzii grave între sentimentul naţional şi valoarea estetică, la care se adaugă schimonosirea limbii române în scrisul unora, nu fac decât să descurajeze autorii talentaţi, care se vor trezi înghiţiţi de şuvoiul veleitarilor.
  ……………………………………………………………………………………….
  Popularitate vs valoare
  Cartea (de mare succes înţeleg) a lui Nicolae Dabija rămâne un episod meritoriu din lupta pentru ideea românismului în Basarabia. Cum însă popularitatea şi patriotismul nu înseamnă neapărat valoare, trebuie făcută precizarea că Tema pentru acasă este un roman tezist care nu se ridică la nivelul reuşitelor contemporane ale literaturii române. Comparaţia cu Strigoi fără ţară (tratând aceeaşi problematică), de Mircea Daneliuc, spre exemplu, îi este defavorabilă din cauza sentimentalismului. Altfel spus, tezismul bate esteticul.
  Adrian JICU

 17. Domina Erfurt Says:

  Domina Erfurt…

  […]Ovidiu Creang?? Basarabeanul- un blog de atitudine ??n c??utarea Adev??rului[…]…

 18. topogane Says:

  topogane…

  […]Ovidiu Creangă Basarabeanul- un blog de atitudine în căutarea Adevărului[…]…

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: