Inca un sondaj optimist: AIE – 62, PCRM – 39.

Avem in sfirsit si rezultatele sondajului BOP efectuat de catre IMAS-INC Chisinau, care este ultimul inainte de alegeri.

Si in acest sondaj se mentine tendinta de scadere a PCRM care este cotat cu 37% din cei decisi, ceea ce inseamna ca in viitoarele 12 zile ar putea sa mai scada putin  pe fondul altor partide care cresc. Surprinzator de la PCRM „fura” mai mult PLDM decit PD. Am mai declarat ca PCRM gestioneaza slab electorala, se bazeaza pe propaganda si are mesaj negativist.  Voronin nu mai trage ca inainte, ceea ce este vizibil, el apare mult mai rar atit in productia video cit si la intilnirile cu alegatorii iar la dezbateri nu participa deloc.  Problema mare e ca comunistii nu au anuntat care este succesorul lui Voronin la sefia partidului ceea ce deruteaza electoratul si il face sa plece spre alti lideri si partide. Reesind din cele 3 sondaje relevante CBS/AXA, ASD si IMAS as credita PCRM cu circa 35% la 28 noiembrie.

Pe acest fond  creste PLDM  liderul caruia Filat  l-a devansat pentru prima oara pe Voronin in sondaje plasindu-se pe primul loc in preferintele electoratului. Ascensiunea lui Filat este una logica, el beneficiaza din plin de faptul ca conduce Guvernul care totusi a reusit o stabilizare a tarii, s-au gasit bani pentru platile sociale si investitii, sa nu uitam ca sunt asteptati sa vina in tara dupa alegeri peste 2 miliarde de euro. Filat lasa impresia de lider hotarit care are si o echipa tinara de tehnocrati de performanta care il completeaza si aici indiscutabil un rol important ii revine Ministrului de Externe Iurie Leanca care de departe e cel mai performant ministru din actualul guvern.
Astfel  Filat ocupa locul lui Voronin, iar PLDM a luat locul PCRM de partid sistemic in jurul caruia se formeaza puterea de stat si acest fapt se vede si in optiunile electoratului.

PDM are si el un rezultat bunicel de circa 14% ceea ce inseamna ca factorul Lupu inca mai lucreaza si o parte din electorat tine la acest lider si crediteaza si partidul. PD va decide cine va guverna tara dupa 28 noiembrie, avind posibilitatea sa opteze pentru o coalitie cu comunistii sau ramine AIE modernizat.

PL cu 12.5% poate repeta scorul de anul trecut , ba chiar ar putea si sa-l depaseasca si ramine partidul national-democrat cel mai cotat de electoratul de dreapta.

Din partidele extraparlamentare Partidul National Liberal este marea surpriza a acestui sondaj cu 1% , ceea ce inseamna ca o parte din unionisti vor vota cu acest partid si rezultatul caruia ar putea sa creasca.

In rest partide cotate cu pina la 1% printre care si AMN si MAE.

Reclame

15 răspunsuri to “Inca un sondaj optimist: AIE – 62, PCRM – 39.”

 1. Sergiu Cazacu Says:

  DIn cele relatate mai sus, cred ca am putea prevedea lucrurile doar in privinta PL, restul cred ca in orice situatia si in dependenta de anumiti factori pot oscila in sus sau in jus, cert ca AIE este foarte aproape de a acumula voturile pentru alegerile presedintelui. Insa din ce in ce mai des imi vine gindul ca nici PCRM nu va avea majoritatea si nici AIE nu o sa aiba 61 mandate 🙂

 2. romanmihaes Says:

  In 12 zile nu pot avea loc schimbari radicale, insa undele tendinte se vor modifica dara indoiala. Este important ca pcrm sa nu depaseasca pragul psihologic de 40%.

 3. NYK Says:

  Nu vad nimc imbucurator,mai ales cand exista asa neintelegeri in grupul AIE…la dansii ca si in fabula, „racu lebeda si o stiuca”…

 4. adrian Says:

  Eu sper ca dupa aceste alegeri oamenii vor fii calmi si partidele democrate sa poata guverna aceasta tara in urmatorii 4 sau 8 ani.

 5. Vasile Says:

  Cu AIE nu mai faceti probleme. Este o adunatrira la moment cu interese comune pe care nu le vor depasi comunistii si nici rahati de tipul …

 6. Vlad Says:

  Dupa mine comunstii stau mai bine in realitate. de aceea nu trebuie sa ne imbtatm cu apa rece, cum se zice. Oricum, sper ca PLDM sa traga tare pe ultima suta de mietri, caci constat ca el intra deja in electoratul lui voronin, nu lupu cum se credea. Nu in zadar comunstii ataca atat de tare de ceva vreme pe Filat si PLDM. Vedeti si omega

 7. Morphine Says:

  Mda, cam asa iese cum scrie in articol. Eu totusi i-as da o sansa si lui Gabriel Stati, sunt sigura ca intra si el in Parlament, are multi sustinatori

 8. Beco Says:

  2:morphine
  greseala….”are multE sustinatoARE”. Copilul meu yl numeshte : „frumusache”…. cum credeti cine o sa voteze cu G.S.
  Si ynca ceva, ar fi bine sa ea niste lectii de dictie. Are un accent oribil de garadskoi patzan. „T” e pronuntzat prea moale. Yn rest nu am nimic cu el,,, lasa sa treaca , daca o sa reuseasca.

 9. Elena Munteanu Says:

  Intradevar, gabriel Stati are multe sanse sa intre in Legislativ, mai ales ca toti mai multi tineri il sustin!

 10. pavel Says:

  De luat in calcul ca 2% ale lui Stati fac 1 mandat,iar 2% la un partid (cred de dreapta) cel putin 3 mandate.

 11. Cetatean R.M. Says:

  Concluziile Dvs. sunt gresite, analizele superficiale.
  In primul rind, PCRM isi bazeaza electorala pe intilniri in teritoriu, nu pe spoturi video. In al doilea rind, NIT-ul abunda de reportaje si stiri proPCRM si daca Filat sua Dvs nu privit NIT, asta nu inseamna ca restul populatie nu priveste.
  Cit priveste succesorul: din punctul meu de vedere, tocmai ca PCRM isi pregateste succesori: e vorba de Muntean, Petrenco, Sirbu, Dodon, Greceanaia (mai degraba ca veriga de legatura intre cei vechi si cei noi), acelasi Tkaciuk si altii, in teritoriu. Deci, comunistii chiar se gindesc serios la succesiunea puterii in partid si, se pare, se pregatesc sa domine politica moldoveneasca pentru urmatorii 10 ani.

  Cit priveste AIE: concluziile Dvs precum ca toti ar gravita in jurul lui Filat sunt gresite. Ghimpu, dupa ce a fost presedinte de tara si de parlament, nu il vei mai multumi cu fleacuri, deci Filat, in cazul unei coalitii va fi nevoit sa cedeze functii importante, de prim-rang.
  Cu Lupu situatia este si mai critica: Filat si-a etalat clar dorinta de a deveni presedinte, in pofida intelegerilor din august 2009, conform carora Presedintia revine lui Lupu si pentru care post ultimul si s-a desprins de comunisti. Respectiv, Filat nu va dori ca Lupu sa devina presedinte si invers, ceea ce inseamna iarasi mari disesniuni si neintelegeri.
  Consider ca aceasta lupta Filat-Lupu se va duce pina cind cineva dintre ei va ceda psihologic si, ca reactiune, va face alianta cu comunistii. Cel mai probabil ca acesta va fi Lupu: astfel PCRM, in schimbul postului de presedinte pentru Lupu poate reveni la putere, totodata problema succesiunii la tronul PCRM find aminata pentru inca 4 ani.

 12. COSTIN Says:

  … o scadere a pcrm este credibila . si eu intuiesc mai multi factori pentru aceasta scadere . propaganda isterica a comunistilor a incercat in toata perioada post-voronin sa acrediteze teza potrivit careia tara se va prabusi in haos si anarhie … in realitate lucrurile au stat pe dos . noua guvernare a imbunatatit relatiile tarii cu vecinii , cu lumea occidentala , cu organizatiile internationale din care face parte , cu organizatiile financiare mondiale . tara a fost stabilizata in conditiile gravei crize economice mondiale si a avut acces la sume considerabile , imprumuturi sau nerambursabile … trebuie spus clar in fata oamenilor , ca o guvernare comunista nu ar fi reusit nici un sfert sa aiba reusitele guvernarii noi . tara ar fi fost intr-o izolare formidabila de genul coreei de nord comuniste . apoi trebuie sa recunoastem ca voronin nu mai poate fi o locomotiva a pcrm , fiind si in virsta si uzat politic … cum alt lider charismatic in rindurile comunistilor nu se arata , nu le ramine decit sa puna accent pe forta partidului atita cit este ea . iar asta e destul de greu pentru multi alegatori care personifica un partid cu liderul sau . eu as da si o alta explicatie scaderii in sondaje a pcrm … inceata dar sigura parasire a partidului de catre electoratul de etnie bastinasa , lucru datorat creearii unei imagini de partid al minoritatii rusofone . cum minoritarii nu sunt decit 22% din populatie …

 13. TANK Says:

  LASII, SERVILII fata de ocupantul care-i pandeste din transnistria, KOKO-ii, ALIANTA ANTINATIONALA , toti sunt contra PNL-ului si contra UNIRII cu ROMANIA.

  EI justifica pozitia lor contra-naturii acuzand poporul ca „” noi am vrea dar poporul nu vrea „”.
  POPORUL este INTELIGENT , el urmeaza pe cei pe care l-au ales daca acestia il asigura ca sunt condusi spre mai BINE.

  CONCRET :::::::::: DACA GHIMPU sau LUPOFF sau VORONOFF spun oamenilor ca o vor duce mai bine in UE si NATO prin UNIREA grabnica cu ROMANIA, acestia ii vor urma.

  CUM acesti politicieni prefera sa aiba moldova ca o mica mosie a lor, sa o imparta intre ei, ei refuza NATO si orice idee de UNIRE cu ROMANIA.

  SINGURUL BASTION care ne ramane este PNL-ul, condus MAGISTRAL de CHARMANTA DOAMNA VITALIA.

  POLITICIENI de toate culorile din moldova TREZITI-va din somnul cel de moarte.

 14. romanmihaes Says:

  unica surpriza la aceste alegeri va fi daca va trece sau nu al 5 partid in Parlament. In rest in linii mari sondajul da tendintele corecte.

 15. valentin vasilescu Says:

  Corecta analiza dvs. Numai ca, statistica demonstreaza ca la sondajul realizat in prima parte a campaniei electorale ( ca cel la care ne referim ) raspund cert doar membrii si simpatizantii partidelor. Tot statistica spune ca 30-40 % din cei care se prezinta la vot si pun stampila, se hotarasc cu cine sa voteze in ultima saptamina de campanie.
  In ceea ce priveste PNL nu cred ca e sau ca va fi vreo surpriza, el va aduna multe procente din bazinul electoral traditional al partidelor unioniste care in aceasta campanie au abandonat acest mesaj. Si de accea cred ca PNL nu va avea probleme sa treaca pragul.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: