Formatorii de opinie: “propagandistii de partid”, comentatorii “independenti” si expertii

Comentatorii fenomenului politic de la noi remarcau zilele trecute ca campania electorala este linistita si noncombat. Intr-adevar debutul campaniei a fost unul relativ linistit. Ba chiar s-a creat impresia ca principalele partide sunt multumite si asteapta doar rezultatul votarii, sa vada care vor fi rezultatele in dependenta de care se vor face negocierile pentru alcatuirea viitoarei coalitii de guvernare.

Dar eri s-a produs un eveniment care va schimba fata campaniei. La sediul PCRM a fost lansat un filmulet care  acuza guvernarea  si in special pe premierul Filat ca e complice la inundarea acelor citeva sate din lunca Prutului. Filmul “Tradati de vii” poate fi vizionat la   http://omg.md/Content.aspx?id=10575&lang=1. si alte resurse.

Ca metoda de propaganda acest film poate fi clasificat ca fiind PR negru, destinat intoxicarii opiniei publice, insa e foarte important ca sa urmeze replica Guvernului, caci de altfel se poate crea impresia ca versiunea expusa in film este adevarata. Se observa ca partidele de stinga folosesc din plin procede de pr negru, pe cind cele de dreapta merg pe mesaje inofensive.

In aceasta campanie electorala stinga proruseasca ataca vehement pe toate liniile frontului antiromanesc si chiar antieuropean, ei cer schimbarea tricolorului, vor limba rusa a doua de stat,  cer integrarea in uniunea vamala nou creata intre Rusia, Kazahstan si Belarus (peste Ucraina), ba chiar cer stoparea integrarii europene si crearea unei structuri politice de genul UE in spatiul postsovietic.

Din pacate unii comentatori “de-ai nostri”, care sunt fara indoiala oameni de buna credinta, mai “pun botul”, nefiind scoliti indeajuns dar si din rusine de a se consulta cu expertii, poate fara sa doreasca dau apa la moara euroscepticilor. Unii din acest publicisti au multiplicat farsa cu o stire falsa lansata subtil despre o declaratie inexistenta a Ministrilor de externe a Poloniei si Suediei conform carora cica in urmatorii 10 ani se va stopa integrarea in UE, ceea ce s-a dovedit un bluf .

Fara suparare pentru acesti publicisti unii cu „nume mari”, mai puneti mina pe carte, mai navigati pe Internet, mai consultati-va cu expertii. Eu atunci cind am dubii, fara rusine apelez la unele autoritati in domeniul sociologiei sau relatiilor externe  cind scriu sau comentez anumite texte.
Lupta intro electorala se da intre idei si tehnologii moderne care imbina mai multe procedee. Nu e de ajuns sa ai dreptate, trebuie sa poti sa demonstrezi si sa aperi tezele pe care te bazezi.
Se vede cu ochiul liber cum unii comentatori politici atasati unor partide de stinga domina ca mesaj cele doua tv de stiri jurnaltv si mai ales publikatv. Priviti cine sunt invitatii emisiunilor de dezbateri electorale si politice si faceti concluzii.
Iar ei repeta aproximativ aceleasi teze mergind pe ideea ca o minciuna spusa de o suta de ori incepe sa fie credibila. Datorita carentelor in Conceptia reflectarii campaniei electorale in media elaborata de CEC, unele partide isi plaseaza comentatorii afiliati la diverse tv si profita la maxim sporindu-si asfel audienta.

Va relatez cite ceva despre  ierarhia formatorilor de opinie intr-o societate democratica.

La ultimul nivel cel mai de jos din punct de vedere a credibilitatii si onorabilitatii stau “propagandistii de partid”, care pot fi ziaristi, comentatori politici, publicisti, chiar si experti care muncesc la partide sau media,  ziare sau teleradio de partid, care nu ascund apartenenta lor la un anumit partid si se ocupa cu lansarea unor informatii partizane in societate cu scopul de a apara liderii si partidul din care dac parte. Orice prostie ar spune sau orice greseala ar face liderul de partid misiunea lor este sa justifice cu orice prêt aceste gogomanii. In cele mai dese cazuri acesti publicisti si comentatori sunt folositi in mod brutal de partide si ataca la persoana in mod murdar fara nici un fel de probe oponentii politici.

La nivelul imediat superior se afla publicistii si comentatorii politici independenti, in special cei de la ziare si media asa zise independente, care formal nu sunt membri de partid, dar care opereaza cu texte emotionale, care trebuie sa argumenteze anumite opinii, ideologii sau sa acopere anumte fapte ale anumitor lideri. Acesti publicisti opereaza mai mult cu emotii si sentimente, fara sa-i intereseze prea mult partea probanta, adica faptele si probele, dar ei incearca totusi sa fie cit mai credibili.

Si urmeaza liga superioara, analistii politici si expertii cu adevarat independenti, care de regula au o facultate, masterat sau doctorat in spate in domeniul de activitate, sunt nume notorii, au scrise carti, teze etc. si care trebuie sa opereze in analiza care o fac cu fapte si probe atunci cind emit anumite judecati de valoare, cind comenteaza un fenomen social , economic sau politic. Adevarul ca de acestia avem foarte putini in Moldova.

Cine fac parte din cele trei categorii de formatori de opinie la noi in tara, va dau privilegiul d-a dragi cititori sa alcatuiti listele si clasamentul.

P.S.

Daca campania electorala va derula si mai departe in directia care este acum ma tem ca fortele de stinga vor domina Parlamentul. Se creaza impresia ca asistam la un meci de box unde PCRM este Mike Tayson iar AIE un biet pugilist incepator. Unele partide de centru-dreapta au platit cu bani mari experti electorali si companii de pr din Romania si chiar din Occident, iar acesti experti seara pot fi vazuti in cele mai bune restaurante din Chisinau cu prostituate scumpe cheltuind banii primiti de la politicienii moldoveni creduli…

Reclame

19 răspunsuri to “Formatorii de opinie: “propagandistii de partid”, comentatorii “independenti” si expertii”

 1. Cetatean R.Moldova Says:

  Din ceea ce scrieti Dvs., reiese ca noi nici intr-un caz nu trebuie sa ne indoim ca filmul de la OMG este fals. Or, pe ce se bazeaza opinia ca Filat a actionat corect dind drumul la ape? Tot aici Dvs. plasati la cel mai inalt ran expertii independenti din domeniu. Respectiv, respectati-Va propria opinie si, deci, gasiti 2-3 experti independenti in domeniul apelor curgatoare, iar ei sa se pronunte ce s-a facut si ce s-a putut face si, daca ceea ce s-a facut este corect sau nu, iar dca nu in ce masura aceste actiuni au contribuit la revarsarea raiului Prut.
  Totodata, acestia sa se pronunte si asupra posibilitatii teoretice ca orasul Galati sa fie inundat de apele Prutului, precum si daca, teoretic, este posibil de diriguit apele Prutului catre malul sting, pentru a evita inundatiile pe malul drept.
  Avind asemenea pareri, noi deja vom decide.
  Nu de alta, dar reiese ca noi trebuie sa il credem pe cuvint de cinste pe Filat, ca este imposibil sa fi facut asa ceva, cum reiese din afirmatiile Dvs.

 2. Vlad Says:

  Trebuie sa fii tare bolnav sa faci ceea ce insinueaza comii. Pana acum au trambitat ca Guvernul in nici un caz nu va construi casele pt sinistrati pana in iarna. Dupa ce au vayut insa ca lucrurile merg in directia buna pt oameni, au schumbat placa scornind aceste minciuni gogonate.

 3. Andrei Says:

  O tara care voteaza 40% cu comunisti nu va fi primita niciodata in UE. Nici cu 20% comunisti nu va fi primita. Asa ca aia 10 ani oricum vor 15 😦

  In UE, comunismul e privit ca EXTREMA STINGA. De ce in RM nu exista nici un partid care explica acest lucru. De ce nu exista partid care sa aiba ca mesaj RUSINEA DE A FI ULTIMA TARA EUROPEANA CU COMUNISTI LA ASA PROCENTAJ ?

  MESAJ CLAR : VOTATI COMUNISTII AJUNGEM RUSINEA EUROPEI !!!

 4. Andrei Says:

  PCRM nu a fost primit de stinga din familia partidelor Europene – social-democratii si socialiatii. PCRM are corespondent un grup minuscul , priviti ca niste „ciudati” in Parlamentul European.

  Le explica cineva asta populatiei simple de la sate ?

 5. gigel Says:

  Cu publicisti alde Tanase de la Timpul am ajuns sa sustinem un partid plin de lucinskisti centristi cum este PLDM. Deja mai bine votam PL chiar daca Ghimpu nu ne place dar macar este cinstit.

 6. regele Mihai Says:

  Corect, corect!!! Comunistii isi fac jocul! Iar ai nostri belesc rau de tot ochii! Cel mai simplu exemplu: – in ultima vreme s-au inmultit tot felu de ocupatii obligatorii pentru functionarii publici, ba seminare de 3 zile, ba raporturi complicate, apoi planificari, ba diferite actiuni care se pot face si dupa alegeri. Taman acum in electorala. Adica, in loc functionarii sa si caute de campanie electorala dupa ora 17.00 ei trebuie sa faca munca obligatorie ce tine de functie. Ma gandesc! sau majoritatea functionarilor n-au fost schimbati- atunci se face bine!!! sau majoritatea au fost schimbati iar komii isi fac mendrele!!! Daca e ultima varianta- atunci HANA!!! Ca toti desteptii de la partidele AIE au fost pusi in functii!!! La CEC-urile locale suta la suta komii dicteaza totul!!! Intrebati prin raioane! Cele mai multe probleme le au PL si PLDM!!! Verificati, verificati. Si beliti bine ochii ca apoi se va beli altceva…

 7. ionel Says:

  Eu cred ca numai doi analisti sint in liga superioara, Dungaciu si Negura, iar ceilalti toti sint in liga celor cu studii in jurnalistica, fizica sau matematica. Dintre ultimii, sunt unii care fac analize bune (Tanase, Bogatu si Negru) si cei care le fac prost (Botan, Tardea si altii). Dumneavoastra unde va plasati, domnule Mihaes ?

 8. Constantin Says:

  La Rostul zilei din 27 octombrie la Vocea Basarabiei un savant a descris situatia de pe riul Prut in apropierea or. Galati si anume ca orasul Galati in principiu nu poate fi inundat din cauza ca in imediata apropierea a Prutului in zona de linga Galati, se afla un bazin uscat al unui lac, si in caz in care Prutul iese din mal umple anume acest bazin, astfel ca orasului Galati nu i se intimpla nimic.
  Nu cred nici o secunda in minciuna comunistilor, mai ales ca tot ce iese din gura lor este minciuna, prin minciuni au ajuns la putere (va mai amintiti de promisiunea costului pinii de 16 banuti si a salamului de 3 lei) si cu minciuni s-au tinut la putere si tot prin minciuni doresc sa revina la putere.

 9. Cetatean R.M. Says:

  Politicienii nostri nu numai o data au demonstrat ca sunt „imprevizibili”, deci, de aceea trebuiesc ascultate toate parerile si trebuisc aduse probe.
  Tocmai de aceea, decit sa discutam la infinit „ce poate si ce nu poate” sa faca un politician, mai bine sa gasim niste experti seriosi in geografie, geologie, ape etc si sa-si dea cu parerea asupra evenimentelor din vara 2010.
  Asa, insa, noi ne bazam pe simpatiile noastre fata de un partid sau altul si refuzam sa judecam la rece lucrurile.

 10. Valenta Says:

  CATRE TOTI COMPATRITII SI TOTI OAMENII DE BUNA CREDINTA!

  Rugati-va lui Dumnezeu fiecare in inima lui cum poate si cum stie ca SA FIE EXLUS din lista electgorala pcrm.

  Iata aceasta ar fi CEVA!!!

  Atunci toate partidele ar avea TRECERE sigura…

  V-am zis inca un an si jumatate in urma: pcrm nu va mai reveni NICIODATA la putere, ba chiar va disparea definitiv.

  Nu pretind la profetie etc. Poate doar i-am dorit-o, in ORICE CAZ ma BUCUR ENORM sa vad azi ca ceea ce m-am rugat INTENS lui Dumnezeu, cu multe lacrimi si implorari ca sa scape Moldova din capcana comunista – iata ca incetul cu incetul NE VOM ELIBERA…

  Incolo fratiloR va fi UNDA VERDE spre adevarata libertate, prosperare…, daca ne va feri Dumnezeu de un razboi…

  Rugati-va, frati si surori, SCUMPII MEI COMPATRIOTI, – va iubesc foarte mult pe toti – rugati-va neincetat lui Dumnezeu. –

  Caci o adevarata minune ar fi sa scapam, reiesind din situatia si conjunctura care exista…
  asa ca:
  NU VA FIE FRICA, kamunismul pica!!!

 11. Sergiu Cazacu Says:

  Prostii si iarasi prostii ce fac comunistii , in legatura cu vb ca precum AIE a inundat lunca prutului, Eu de bastina sunt din lunca prutului din partile Cantemir, Prutul se afla la 500 m de casa parinteasca si asemenea inundatii au loc periodic odata la 2-3 ani sau poate sa fie maxim o pauza de 4 -5 ani . Anul asta au fost ploi o luna de zile, iaca carei cauza, La galati prutul a trecut damba insa rominii au construit rapid un dig din saci si apa a fost oprita si daca se rupea digul 10 de mii de romini erau sa fie inecati .Si chiar daca mergea vb ca damba prutului trebuie rupta pentru a il mai scadea oleaca ruperea dambii trebuia sa aiba loc tot in partea noastra deoarece este slab populata si riscuri minime sunt ( nu vb de satul Nemteni si Obileni ) de oarece avem zone linga prut unde nici nu avem localitati

 12. ZILIER Says:

  KOKO– ii vor cadea, este clar.

  Important este sa stim in ce directie vom merge dupa aceea.
  NUMAI cu PNL-ul DOAMNEI VITALIA vom avea directia JUSTA :::::::: UNIREA cu ROMANIA mai intai si sa vedem cine va indrazni sa ne scoata afara din EUROPA.

  Nemtii cum au facut ???????? Noi putem face la fel ca doar nu suntem supusi austrieci .

 13. ETERN. Says:

  Pentru cei de mai sus,

  La noi in sat ( basarabean ) invatatorul ne invata ca in evul mediu in unele sate se spunea :::::
  MAMA-LIA,
  in altele
  MAMA – LIGA,
  in altele
  MAMA- LINGUA,
  cand latina la noi era mai vie ca acum.
  ASTA insemna “” mama limbii “” botezata de careva care-i placea foarte mult MAMA-LIA cu BRANZA de oaie.

  In ce priveste SARMALELE bunicul meu era specialistul istoriilor din strabuni :::::::: bunicul sau il invata ca numele de sarmale este din timpul DACILOR si spunea ca aceasta mancare era specifica SARMATILOR , o ramura a DACILOR. DE unde si numele milenar de :::::::::SARMALE sau SARMA, cum se mai spune inca.

 14. Sergiu Cazacu Says:

  interesant despre sarmale nu am stiut

 15. HAMAL in gara. Says:

  TOVARICI DODONOFF,

  AR fi util sa faceti o mica prezentare cu subiectul :::::::: DECE KOKO-munistii ( adica KOKO-ii ) trebue sa vina la putere in MOLDOVA inciuda crimelor KOKO-munismului ?????????

 16. HAMAL in gara. Says:

  Pentru TIRA si altii de aceeasi TEAPA.

  BOII ( din ALIANTA si PCRM ) sunt in coada CARULUI ISTORIEI.

  DECE PNL-ul sa nu critice organizatiile de mai sus care sunt FATIS CONTRA UNIRII cu ROMANIA si contra PNL-ului ?????????????

  Cand ALIANTA a manifestat cea mai elementara intentie de alianta cu Romanii care vor UNIREA si implicit cu PNL-ul ??????????

  SIMPATIZANTII PNL-ului trebue sa voteze cu PNL-ul si sa nu asculte sirenele ANTIROMANESTI caci este INDISPENSABILA ca PNL-ul sa ajunga in PARLAMENT. Alianta oricum va fi in parlament dar PNL-ul are nevoie de ajutorul celor care sunt pentru UNIRE pentru a urca in PARLAMENT.

  A vota pentru ALIANTA inseamna sa MARGINALIZEZI PNL-ul, inseamna sa votezi contra UNIRII cu ROMANIA, inseamna sa dai apa la moara KOKO-ilor si tuturor celor care va interzic sa vorbiti despre UNIREA cu ROMANIA.

 17. Antonio Says:

  NOI VOTAM MAE !

 18. Cetatean R.M. Says:

  Nu va fi exlcus PCRM pe motiv de finantatori.
  In primul rind, toti au diferite scheme la finantarea partidelor: spre exemplu PD – toata lumea stie ca Plahotniuc finanteaza partidul, iar el nici nu apare in lista de finantatori. Si probleme de acestea sunt la toti, spre regret.

  In al doilea rind, nu poti exclude cel mai mare partid din cursa electorala, in plina campanie electorala, chiar daca poate si merita: acest gest va fi tratat ca „exterminarea opozitiei”, atit in afara, cit si de sustinatorii PCRM. Vor aparea inevitabil tensiuni, proteste, care, daca nu vor fi solutionate, vor degenera cu siguranta in miscari violente de mase.

  In al treilea rind, PCRM ar prea vrea sa fie exclus din lista electorala, ca sa aiba motiv extraordinar de a-si promova imaginea in rindurile populatiei, speculind „lupta sacra” contra „balaurului” nedrept si asupritor.

 19. METEOR. Says:

  Pentru ANDREI,

  Mesagele PNL-ului sunt facute pentru oameni rationali si inteligenti.

  Imbecilii fug de UNIRE si de UE si, datorita propagandei EXTREMEI STANGI a lui VORONIN, cad in bratele KOKO-munismului. FIecare cu destinul sau.

  NU DOAMNA PAVLICENCU si nici PNL-ul sunt aceea care fabrica prosti in BASARABIA.

  Nu inseamana ca daca PNL-ul inceteaza sa vorbeasca de UNIRE prostii vor veni in PNL, ei vor pleca TOT spre LENIn, BERIA, VORONOFF, DODONOFF, si altii de aceeasi TEAPA.

  Mesajul UNIRII trebue mentinut cat mai sus si cat mai puternic. UNDE sunt tinerii din 7 APRILIE ???????????

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: