Lupte grele pe stinga pentru electorat. Voronin contra tuturor.

Miscarea Ravnopravie, PSD si Victor Stepaniuc au depus la 20 octombrie actele la cec pentru a fi inregistrati in calitate de concurenti electorali. In afara de acestia in cursa vor mai participa PD, Patriotii Moldovei, PUM si Partidul Moldova Unita, care vor concura in electorala cu PCRM pentru voturile alegatorilor de stinga si centru-stinga. Se stie ca PCRM discuta citeva luni in urma posibilitatea formarii unui mega bloc electoral de stinga in care s-ar fi regasit PCRM, Ravnopravie, PSD etc. cu scopul de a obtine un rezultat maximal in alegeri. Insa negocierile privind crearea blocului au esuat din mai multe motive, principalul fiind bineinteles cel de impartire a locurilor pe lista electorala.

Mergind separat de fapt toti concurentii electorali de pe segmentul de stinga vor incerca sa rupa voturi de la PCRM pentru a accede in Parlament. PD este principalul contracandidat al PCRM pe acest segment electoral si are sansa sa repete scorul electoral din 29 iulie 2009 iar in anumite circumstante chiar sa creasca cu citeva procente. Liderii PD nu exclud discutii despre o eventuala guvernare impreuna cu PCRM dupa alegeri dar cu anumite conditii.
De asemenea PSD  ar putea acumula circa 2%, dupa plecarea lui Braghis partidul s-a deplasat spre extrema stinga, chiar putin mai la stinga de pcrm, unii zic ca cu putin noroc acest partid ar putea depasi chiar si pragul de 4%. Analistii politici se tem de o alianta postelectorala de guvernare a PCRM cu PSD care ar putea incetini reformele democratice si ingheta sustinerea financiara a occidentului.
Partidul Modova Unita ar putea sa acumuleze si el circa 1% de pe segmentul de stinga.

Miscarea Ravnopravie este capabila sa se mobilizeze si sa acumuleze circa 2% de tineri si electorat rusofon radical antiromanesc si antioccidental. In aceste conditii de concurenta acerba pe segmentul de stinga prorusesc, votul pentru comunisti poate fi mai mic decit se asteapta acestia. Voronin pentru ultima data conduce partidul in electorala, datorita virstei si a starii de sanatate acesta se va retrage si va oferi presedintia pcrm unui reprezentant al generatiei mai tinere, unii declarind ca balanta ar inclina spre Muntean sau Dodon.

S-ar putea intimpla ca PCRM la aceste alegeri sa scada sub 40%, si in acest caz va disparea si monopolul acestui partid asupra segmentului de stinga electoral si a pretentiilor privind guvernarea tarii. In acest caz AIE, probabil fara AMN, va mai guverna tara patru ani, perioada absolut necesara pentru integrarea europeana a R.Moldova.

Anunțuri

16 răspunsuri to “Lupte grele pe stinga pentru electorat. Voronin contra tuturor.”

 1. www.getaloanfast.co.uk Says:

  Parca mii frica sa nu revina PCRM in forta. Asta ar insemna in jur de 42-44%. Orice scor chiar cu un plus foarte mic ar da sanse mari la eventuale viitoare alegeri in caz de nu este ales presedintele si acum.

 2. Grizlik Says:

  sa speram ca va fi totul bine si comunistii vor disparea in istorie

 3. Tenace Says:

  Mii de scuze…cam prea cifre ireale … las ca o sa fie ghini 🙂
  moldovenesc.tk

 4. cireşar Says:

  Toţi Klizmenco, Şelin, MU MU, Stepaşchin sunt cadavre politice. Fără dânşii PCRM o să câştige alegerile cu procentaj maximum. Pentru că numai activiştii PCRM lucrează cu succes prin satele.

 5. COSTIN Says:

  aceasta farimitare pe stinga esichierului politic ii va costa enorm pe comunisti dar si pe ceilalti actori de „stinga” … cred ca avem vreo sapte concurenti – partide , partidulete si independenti . pina acum pcrm era mai putin afectat de fragmentarea si de pe stinga si de pe dreapta . ei stiau ca fiind partidul cel mai mare vor fi marii beneficiari ai redistribuirilor . acum situatia este cu totul si cu totul altfel …ori tocmai asta nu au inteles comunistii . atat cit vor primi comunistii vor primi si ceilalti care vor reusi sa patrunda in parlament … vor obtine 37-38% ramin cu atit si in parlament . inainte obtineau 44% + redistribuirile principale ca partidul cel mai mare . practic vom vorbi de doua scaderi la comunisti …odata ca procent scos in alegeri [ de la 44 la 37-38 spun eu ] , iar apoi pierderea cresterii din redistribuiri . efectiv preschimbat in numar de parlamentari se poate ajunge la cu 9-10% mai putini parlamentari comunisti in viitorul parlament . de aceea estimez pentru comunisti undeva la cu 5 parlamentari mai putin … deci din nou blocaj la alegerea presedintelui republicii . intrati in viitorul parlament – pcrm 43 , pld 27 , pl 16 ,pd 15 … deci blocaj total pentru alegerea presedintelui tarii … pcrm+pd =58 sau pld,pl,pd = 58 . nu cred ca psd intra in viitorul parlament , la fel amn … tare ma tem ca nu va ramine decit incercarea unui nou referendum pentru alegerea directa a presedintelui .

 6. COSTIN Says:

  … daca p.liberal ia un procent mai mare decit pd , lucru foarte posibil , poate cere presedentia parlamentului . si sigur ghimpu reocupa acest scaun . urmeaza din nou blocajul la alegerea presedintelui tarii si ramine interimar tot …ghimpu . de aceea de mare importanta pentru p.l. o are depasirea macar cu un mandat a p.d. .

 7. COSTIN Says:

  in concluzie alegeri facute pur si simplu degeaba … in mare lucrurile vor ramine la fel ca astazi .

 8. COSTIN Says:

  incredibil un fapt … desi acum este legala constituirea de blocuri electorale , lucru interzis de comunisti cu mare scandal , nu vedem nici o miscare serioasa venita de undeva in acest sens . si sunt partidulete care stiu sigur 100% ca nu au sanse de intrare in parlament … prea multi se cred voda in tara asta , toti sunt orgoliosi si in loc sa caute lucruri ce ii unesc , pun baza pe cele ce ii despart . probabil ca vor fi partide ce vor disparea in neant dupa aceasta runda de alegeri cu siguranta …

 9. Doru Says:

  Ma tem ca asa va fii, si tara continua sa nu aibe presedinte.
  De aceea eu sunt de acord sa fie mai putine partide care sa mearga la alegeri.

 10. Vlad Says:

  Un calcul elementar arata ca daca, doamne fereste, PCRM ia 47%, iar AIE ( fara AMN) 45%, comunistii se aleg cu 50 deputati, iar AIE cu 51 deputati si poate forma guvernul. Sper si cred insa ca AIE va acumula mai mult decat PCRM, desi si pe segemntul de dreapta avem multe partidute care vor rupe voturi de la partidele parlamentare.

 11. Vlad Says:

  Daca accede in parlament AMN, atunci AIE s-ar putea apropia de 61 de mandate

 12. natalia Says:

  da-a, le curg mucii prin sate, ai dreptate, stiu ei pe cine e usor de manipulat.

 13. Vlad Says:

  Este clar ca toti alcoolicii, babele intunecate ii var vota, deoarece in sate mai cu seama in partea de vest in afara de NIT si canalele din Transnistria, iar la radiou in afara de Radio Pridnestrovia si Serebreannii dojdi nu privesc si nu asculta nimic. Dar………

 14. toma Says:

  babele rusafone si moldovencele ortodox-kalhoznice vor vota cu Valoghes , asa ca la revedere liberta , UE :((((((((( traiasca tarul Putin si imperiul Rus !

 15. Sergiu Cazacu Says:

  foarte interesant merge lupta intre PCRM si copii sai 🙂

 16. Alexandru Says:

  Nu e suficient sa asteptam rezultatele, trebuie sa punem umar la umar toti moldovenii cu cugetul limpede , sa ne unim in voce (chiar daca pardidele care ne reprezinta nu au inteles inca pericolul ce ne asteapta)
  Daca AIE vrea sa existe, trebuie de uitat intregile si concurenta intre partidele de dreapta!!!!!!

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: