PR negru-2. Atacul brutal la persoana adversarului real

Cum poti sa depistezi proiectul pe care expertii in tehnologii electorale le folosesc in ceea ce se numeste “candidatul satelit” care sunt destinati pentru manipularea electoratului?

– Partidul satelit de regula este un partid mic, fara resurse care nu are sanse de unul singur sa treaca in Parlament.

– Mai rar partidul satelit este luat de catre patidul mare in alianta preelectorala, atunci cind partidul satelit dispune de resurse importante, dar din anumite motive nu poate ajunge in Parlament de unul singur. De exemplu Alianta din Romania a PSD si PC. PSD are nevoie de trustul de presa a lui Voiculescu care include si TV Antena si din acest motiv a acceptat o alianta cu PC care are reprezentare parlamentara.

– Partidul satelit uneori face  deschis publicitate candidatului real. In acest sens in legislatiile unor tari este interzisa sustinerea de catre un candidat electoral a altui concurent, pentru a nu permite folosirea de catre partidele mari a partidelor mici.

– In cele mai dese cazuri partidul satelit are scopul de a fura o parte din electoratul adversarului. Acest candidat trebuie sa fie credibil si sa fie asociat de electorat cu o anumita ideologie, curent de gindire etc.

–  Partidul satelit este folosit pentru aducerea la cunostinta opiniei publice a unor teme care din anumite motive nu pot fi spuse de candidatul real si atacul brutal la persoana adversarului real. Candidatul real nu poate sa declare anumite lucruri , nu poate sa coboare la o lexica licentioasa, pentru ca el este partid serios de guvernamint sau partid care pretinde sa preia puterea. Insa partidul satelit nu are ce pierde si este folosit la atac direct asupra adversarului, de exemplu poate sa declare ca cutare  candidat este corupt, sau legat cu mafia sau ca mentine relatii sexuale dubioase etc. In acest sens sunt platiti ofiteri de politie sau de securitate care livreaza date din viata personala a liderilor partidului rival si se amesteca adevarul cu minciuna, astfel ca informatia raspindita sa para credibila.

– Alt scop al partidului satelit este crearea unor evenimente de presa in acelasi timp cu contracandidatul partidului real, atacarea acestuia in judecata cu sau fara motiv, pichetarea sediului, atacul la persoana a liderilor partidului rival etc.

– Alt scop este cedarea unei parti a electoratului prin metoda redistribuirii sau a ceadarii in turul doi, acolo unde sunt alegeri uninominale.

De asemenea partidul sau candidatul satelit poate sa joace rolul de sustinator  al contracandidatului real, avind imagine negativa sa sustina contracandidatul si in asemenea mod sa indeparteze o parte din electorat de el.

Clonarea oponentului sau Crearea partidelor sau candidatilor dubluri . Partidele dublura au menirea sa copie mesajele si ideologia adversarului si sa incerce astfel sa-i fure electoratul.

Mai exista si metoda „Oponentul fals”, astfel se sustine un partid sau candidat la uninominale care in mod intentionat face toate greselile posibile intro campanie, de exemplu anunta scumpiri la servciile comunale, anunta lichidarea locurilor de munca etc . cu scopul de a avantaja partidul real.

 

Reclame

18 răspunsuri to “PR negru-2. Atacul brutal la persoana adversarului real”

 1. kosti Says:

  Aceste lucruri le stie si un elev.Ce ziceti voi?

 2. In God we Trust Says:

  kosti,

  de unde stii cine si ce stie. Tu stii, bravo tie, poate altii nu stiu.
  daca dom’Mihaes a postat, inseamna ca are pentru cine!

 3. In God we Trust Says:

  Avem si noi in acutala campanie cateva din acestea 🙂

 4. misu Says:

  nu mai kosti, asemenea chestii in manuale scolare nu sunt, ele sunt din viata. vezi de exemplu cum pd foloseste pnl impotriva pldm.

 5. toma Says:

  nu degeaba kamunistii de la „Franzeluta” au scumpit acuma piinea !

 6. Cetatean RM Says:

  Tot ceea ce prezentati mai sus este adevarat, dar este doar la nivel teoretic.
  Daca e sa vorbim la concret, PCRM va acumula mai mult de 45 de mandate, dar mai putin de 55, iar celelate partide – PLDM, PL si PD vor avea celelate mandate ramase, impreuna.
  Ca va avea PLDM – 20 si PD – 15, ca va avea PD – 20 si PLDM doar 15 – asta chiar nu conteaza, decit pentru cei care se afla nemijlocit pe locurile 15-20, dar nici pentru ei, deoarece se prea poate ca cei dinainte lor sa plece in Guvern (Presedentie).
  Respectiv, cei din AIE stau prost la capitolul matematica, isi concentreaza fortele asupra ciupirii concurentilor, fara sa inteleaga ca, chiar daca ciupesc spre exemplu 4% din celelate partide, prin tot soiul de partide buburuze, apoi realmente lor le revine DOAR un mandat: 4%=4 mandate, care se impart la patru si revine cite unul la fiecare.
  Numai ca pentru a rupe 4%, pentru cei care inteleg, desigur, un partid are nevoie de foarte multe resurse, de foarte mare efort, deoarece electoratul nostru este mai mult sau mai putin static si nu trece cu una cu doua de la un partid la altul, asa de flori de cuc.
  Deci, in cel mai bun caz, un partid poate rupe de la altul pina la 2%, ceea ce inseamna 2 mandate, mandate dintre care unul va reveni comunistilor, iar altul – celui de pe locul doi (PLDM sau PD). Deci, comunistii primesc un mandat absolut gratuit, pentru ca cineva sta prost la capitolul matematica: noi nu trebuie sa filosofam mult si bine despre tehnologiile electorale, dar trebuie sa privim situatia CONCRETA de azi si posibilitatile concrete de azi, luind in consideratie legislatia moldoveneasca, dar nu ce se petrece in Romania, SUA sau Rusia.
  In primavara anului 2009, comunistilor nu le-a ajuns un singur mandat si asta a fost suficient ca sa nu vina la guvernare. Respectiv, stiind foarte bine ca, chiar daca AIE va reveni la putere, acesta va fi un Guvern de coalitie, pentru ca nimeni dintre cele trei partide necomuniste si nici macar doua dintre ele nu vor acumula impreuna 52 de mandate, ce se mai hirie unul pe altul de la 1-2 mandate, de parca daca Filat va avea 25 de mandate, iar Lupu 15, sau invers, apoi nu va trebui sa cedeze functii in stat, nu va trebui sa negocieze etc. Se comporta ca niste copii.

 7. Cetatean RM Says:

  La moment, partidele capuse, ataca EXCLUSIV pe cei din AIE si le aduc procente comunistilor.
  Pavlicenco. Cum credeti, cite voturi va „ciupi” domnia sa de la comunisti? Nici unul. Electoratul PNL se afla exclusiv printre rindurile AIE.
  MAE – acelasi lucru.
  Mocanu – acesta se declara anti PD si anti PCRM, dar in mod deschis ataca PD. „Anti PCRM”, din punctul meu de vedere, a fost pus asa, de dragul vogii, pentru ca acuma este la moda sa fii anticomunist. Numai ca prin asta, el nu va fura voturi de la comunisti, deoarece comunistii cauta o alternativa pentru PCRM, dar nu cauta o alternativa pentru AIE, care DEJA este anticomunista. Respectiv, Mocanu taie in orice, dar numai nu in comunisti, deoarece nu prezinta o alternativa PCRM< dar mai degraba propune o alternativa pentru AIE.
  Pasat – acelasi lucru. Posibil sa mai ia putin de la comunisti cu retorica limbii a doua de stat si apropierea de Rusia, dar acest mesaj este deja la Climenco, respectiv sperante ca Pasat va duce dupa sine electoratul comunist sunt desarte. Plus la asta, iarasi aceeasi problema ca si la Mocanu: acesta se declara ANTICOMUNIST, dar, repet, pentru a rupe din electoratul comunist tu trebuie sa prezinti o ALTERNATIVA, dar nu sa fii contra, deoarece in acest sens tu dublezi mesajul AIE si a multor altor, deci in final tu ciupesti din electoratul AIE, si nicidecum al PCRM, pentru ca te prezinti, constient sau inconstient, ca o alternativa pentru AIE, dar nu pentru PCRM.
  Turcanu – nu s-a manifestat nici intr-un fel in ultimul an, nu a putut consolida propriul partid, nu are nici un mesaj. El, de fapt, nu era popular nici inainte de a pleca de la PCRM, dar acuma si mai putin. Nu are un mesaj distinct, iar votantii PCRM nu vad motivul de a pleca de la PCRM, stiind bine ca acesta nu va trece pragul electoral. In afara de aceasta, Lupu DEJA este o alternativa pentru cei care s-au dezamgit de PCRM, asa ca Turcanu este un concurent mai mult pentru Lupu, decit pentru Voronin, deoarece cei care au votat PCRM pentru Lupu, deja au plecat.
  Mai ramane PSD. Iata acest partid intr-adevar va ciupi din electoratul comunist, dar si, mai mult, din electoratul PD, din considerente ca sunt oameni care s-au dezamagit si de Lupus i de PCRM, dar nu vor sa alunece pe panta liberalilor. Numai ca, asa cum arata sondajele acesta este la cota de 2,5-3%, respectiv, "furtul" de la PCRM reprezinta 1-2 mandate, nu mai mult (restul este de la PD), iar daca se va ridica in sondaje, si mai rau: trecind pragul, acesta va face alianta cu PCRM, la sigur, deci in final voturile celor de la PSD tot ajung la Voronin, evident nu gratis.
  Consluzii: 1. Partidele din AIE, nu vad real situatia, nu fac estimari pragmatice, iar dusul rece de la 05 septembrie nu i-a invatat nimic.
  2. Finatarea partidelor mici este inutila si prosteasca: acestea nu vor determina scaderea raitingului PCRM, dar vor determina schimbari de raitinguri in cadrul AIE, precum si vor darui comunistilor circa 25% din mandatele pierdute astfel, in urma unor jocuri dubioase, inutile si periculoase. (75% din mandatele ciupite reciproc, in cadrul AIE, se vor reintoarce inapoi, dupa redistribuire, iar 25% vor pleca inevitabil la comunisti).
  3. Partidele din AIE trebuie sa renunte la uzurparea recirpoca, la lovituri sub centura si la atacuri prin partide capuse. Cum s-a aratat, aceste lucruri nu schimba nici intr-un fel situatia.
  4. Partidele AIE trebuie sa urmareasca consolidarea proprie, colaborarea reciproca: numai sa isi pot mentine puterea.
  5. In plan indelungat, AIE trebuie sa inceapa sa se gindeasca la o platforma comuna, pentru a deveni, peste 5-8 ani un singur partid de centru dreapta, ca o alternativa a PCRM, deoarece distrugerea PCRM, cel putin la momentul actual este de domeniul fantasticului, iar dispersarea in trei partide, inebitabil subrezeste AIE si ii clatina pozitiile.

 8. ghfjh Says:

  … fff bine lucrat… promovare cat se poate de vizibila a celor doua partide pldm si pd:)
  de unde atata profetie matematica?????? politica iti merge prin fata ochilor fara sa intre in capul tau!
  „Deci, in cel mai bun caz, un partid poate rupe de la altul pina la 2%, ceea ce inseamna 2 mandate, mandate dintre care unul va reveni comunistilor, iar altul — celui de pe locul doi (PLDM sau PD). Deci, comunistii primesc un mandat absolut gratuit, pentru ca cineva sta prost la capitolul matematica:… ”

  pana la urma care e solutia?

  ca „trebuie sa privim situatia CONCRETA de azi si posibilitatile concrete de azi, luind in consideratie legislatia moldoveneasca, dar nu ce se petrece in Romania, SUA sau Rusia.”

  unde-i matematica???? vad ca ai o solutie exact ca si cele 3 partide care-s satelitii unui altuia!

 9. flowers_of_liberty Says:

  Rostul partidelor mici este sa mobilizeze cetatenii la vot. Chiar daca pentru PCRM vor vota acelasi numar de votanti ca si in 29 iulie, acestia in baza redistribuirii voturilor nu au sanse sa ia 52 mandate. Iar daca in scrutin nu vor fi partidele mici va fi un procent mai mic de participare. Partidele mici iau voturi de la toti, iau voturi de la indecisi si de la indiferenti. Partidele mici platesc observatori, angajeaza agitatori care oricum isi mobilizeaza rudele, prietenii, vecinii. Exemplu clasic este 1 % acumulat de MAE in alegerile din 5 aprilie 2009. Daca 10 partide acumuleaza 10% impreuna, alte 2-3 cate 2-3 % practic putem ajunge la 20% aruncate la redistribuire. Comunistii mai mult de 40% nu vor acumula. Partidele componente ale AIE pot sa ia impreuna si 35% si tot obtin majoritatea mandatelor in viitorul Parlament. Dar avand in vedere ca PL si PLDM impreuna iau sigur 30%, cred ca si PD e in stare sa ia 9-11%. Ne dam seama ca rostul partidelor mici este destul de important. Alta e ca o alianta intre PSD si cu Pasat ar mai putea aduce o formatiune in noul Parlament. Dar speram totusi ca Pasat e prieten cu Filat si nu va face alianta electorala cu PSD. Astept o alianta electorala intre AMN, Pasat si Moldova Unita, poate chiar si fara AMN. In orice caz Pasat este o alternativa a comunistilor in Gagauzia. Daca Furmuzal se decide sa-l sustina pe Pasat, acesta are sanse sa treaca pragul electoral si fara MU. De fapt MU are rol de imagine, de unul singur nu va putea sa ia nici macar 1% din voturi. O alta Alianta interesanta dar imposibila cred ca ar fi AMN si MAE. Ar fi prezent mesajul de consolidare a doua partide pretinse puternice si ar putea apropia de pragul electoral sau chiar a trece respectivul bloc in viitorul Parlament. Nici in clin si nici in maneca nu se incadreaza in calcule PNL. Din cate cunosc nu prea sunt finante la acest partid, in alianta nu-l va primi nimeni, de la comunisti n-au de unde lua voturi. Doar cu MAE impreuna si fara AMN, PNL poate sa-si creasca pretul sau pe piata politica. Mocanu ataca AIE si rau face. Starneste mari suspiciuni. Este in stare sa dobandeasca niste voturi de la neamurile membrilor de partid, de la observatori etc. Dar va fi util oricum, doar ca se demasca ca un partid dusmanos AIE si prin sugestie prietenos PCRM. PSD poate lua voturi din Chisinau si din Balti si atat. Daca ia 2,5-3% de unul singur la fel e ft bine pentru AIE, din acestea 2,5 procente-1,5% sigur ca se puteau duce la PCRM. Partidele din AIE ar putea sa acumuleze chair numarul necesar de mandate chiar si pentru a putea laege Presedintele RM, pe baza indecisilor care ar putea fi directionati catre votarea pentru PL, cel mai necompromis partid din Alianta, in plus dintre indecisi fac parte un numar mare de persoane tinere sau persoane care muncesc peste hotare. Astfel presupun ca PL are sanse sa obtina aproape 20% in viitorul scrutin contrar sondajelor si pronosticurilor, si sa fie p locul II dupa PCRM in urma rezultatului final al alegerilor. Asa ca nu imi vine a crede ca PCRM poate cumva reveni la conducere si nu imi vine a crede ca PL+PLDM+PD nu vor fi in stare sa ia impreuna cel putin 38-40%, ceea ce ar putea duce la acumularea a cel putin 52 mandate in viitorul Parlament.

 10. flowers_of_liberty Says:

  In urma calculelor efectuate indraznesc sa dau urmatorul pronostic pentru rezultatele viitorului scrutin: PCRM-40-42%, PL – 18-19%, PLDM – 15-16%, PD – 8-9%. In mandate: AIE – 55-61 mandate.

 11. toma Says:

  ai dreptate , toti liberalii trebuie sa atace doar kamunistii . in caz contrar ei kamunistii vor avea 51 mandate si Varonen va fi prezident parlamenta , deci coroana monarho-komunista iar pe capul lui 😦

 12. toma Says:

  optimizm , ar fi bine sa fie asa !

 13. Cetatean RM Says:

  Cititi, va rog, pina la capat.
  In afara de aceasta, nu eu sunt acela care sa dea solutii, deoarece nu m-am angajat sa sutin PLDM sau PD, dar ei singuri trebuie sa vada care sunt solutiile si, anume, pur si simplu sa consolideze propriile partide.

 14. Cetatean RM Says:

  pt flowers of liberty
  Numarul persoanelor care vor iesi la vot va fi in jur de 60%, mai corect 55-60%.
  PCRM nu va aduna 40%, deoarece raitingul lor este in crestere si, la ultimele alegeri au luat circa 44%, astfel ca pronosticul real al comunistilor este 44-48%. Asta inseamna in jur de 50 de mandate: poate 46, dar poate 53, ceea ce e diferenta foarte mare.
  Mandate spre redistribuire nu vor exista mai mult de 10, deoarece electoratul nostru deja s-a consolidat, astfel ca fiecare se straduieste sa voteze cu partide cu sanse reale.
  Deci, varianta revenirii PCRM la putere este reala, doar ca pentru guvernare acestia vor avea nevoie de aliati.
  prin declaratiile de ieri de la PRO TV, Lupu a dat de inteles ca este gata sa participe la Guvernare cu PCRM, cu conditia ca acestia sa ii ofere functia de sef de stat. (Restu-i beletristica de-a lui Lupu).

 15. Cetatean RM Says:

  PCRM – 44-48%, PLDM – 17-18%, PL – 14-15%, PD – 13-14%, mandate spre redistribuire: 5-12.

 16. Sergiu Cazacu Says:

  o practica folosita pe cale larga in campaniile electorale cit si in cea preelectorala

 17. Valenta Says:

  Политика
  Коммунисты превратили Молдову в самую бедную страну Европы…

  … а ЛДПМ строит «Молдову без бедности»

  Не секрет, что после восьми лет коммунистического правления Молдова стала самой бедной страной Европы.

  Логика коммунистов в этот период была проста до примитивизма – пусть страну покинут как можно больше людей, а на деньги, которые они переведут, будем содержать бюджет.

  Исходя из этой логики, у коммунистов не было ни интереса создавать новые рабочие места, ни интереса возрождать экономику, ни интереса внедрять долгосрочные программы, что позволило бы Молдове встать с колен и начать развиваться. Эксперты полагают, что на самом деле коммунисты подвергли народ «массовой терапии».

  Они все время боялись, что, если народ будет жить лучше, то начнет думать и о других вещах, кроме того, что будет кушать завтра. А для того, чтобы народ не задавал много вопросов, коммунисты предпочли держать его впроголодь.

  Официальная статистика подтверждает, что за годы своего правления коммунисты стимулировали увеличение бедности…

  Следует отметить, что в июне 2003 года обменный курс составил в среднем 14,2MDL/1USD, а в июне 2009 года – 11,2MDL/1USD.
  Коммунисты «позаботились», чтобы люди не стали жить слишком хорошо и после их ухода из власти. На основе протокола, подписанного 26 декабря в Москве тогдашним заместителем премьера Зинаидой Гречаной и заместителем председателя правления «Газпром»
  В. Голубевым, цены на природный газ растут периодически, чтобы достигнуть к 2011 году средний европейский уровень. А, как известно, повышение тарифов на газ влечет за собой повышение цен и тарифов на большинство товаров и услуг.

  Более того, как исходит из секретной переписки бывшего президентского советника Олега Рейдмана с бывшим президентом Владимиром Ворониным коммунистам «удалось» довести страну до порога банкротства.

  Молдова должна была стать неплатежеспособной в октябре 2009 года. Параллельно, коммунисты готовили массовые увольнения рабочих, в том числе 5 тысяч учителей.

  В момент перехода власти к нынешнему правительству, экономика Молдовы была в тяжелом кризисе. Практически все отрасли экономики простаивали. Внутренний валовой продукт составил за первые
  9 месяцев 2009 года лишь 44,2 млрд. леев, сократившись по сравнению с аналогичным периодом прошлого года на 7,7%.

  Значительный спад был зафиксирован в строительстве – на 30,8%, промышленности – на 23,3%, транспорте и коммуникациях – на 14,8%, сельском хозяйстве – на 10,6%. Экспорты и импорты сократились за этот период на 24,2% и, соответственно, 36,9%. Прогнозируемый дефицит на 2009 год составлял 15% от ВВП
  (8 млрд. леев).

  Так коммунисты завершили свое восьмилетнее правление, самым постыдным образом приведя Молдову на грань банкротства и закрепив за ней статус самой бедной страны Европы.

  ЛДПМ строит «Молдову без бедности»

  На этой неделе Либерал-демократическая партия Молдовы (ЛДПМ) представила свой список кандидатов на должность депутатов парламента Молдовы и лозунг, под которым будет участвовать в досрочных парламентских выборах от 28 ноября – «Молдова без бедности».

  Специалисты сразу отметили лозунг ЛДПМ, подчеркивая, что он самый подходящий для партии, которая находилась у власти последний год и которая добилась положительных результатов в разных отраслях.

  Не секрет, что правительство, возглавляемое председателем ЛДПМ, Владом Филатом, добилось практически невозможного – страна избежала банкротства, удалось преодолеть кризис и вернуться в нормальное русло развития.

  В условиях кризиса (бюджетный дефицит, прогнозируемый на 2009 год, составлял 8 млрд. леев), правительство Филата не допустило урезание зарплат и пенсий. Наоборот, пенсии выросли на 4,3%, а зарплаты учителей – на 24%. В 2011 году, зарплаты учителей возрастут еще на 25%.

  С 1 января 2010 года, началось внедрение новой системы социальной защиты, которая предусматривает выделение финансовых средств на 40% больше, чем в 2009 году.

  Начата реформа системы обеспечения пенсиями, цель которой сбалансировать систему, исключить необоснованно высокие льготы для определенных категорий.
  Отдельное внимание было уделено поддержке молодых мам. Пособия по рождению ребенка были увеличены на 300 леев.

  Также правительство Филата выделило социальные компенсации для покрытия разницы в тарифах. Весной этого года такие компенсации получили 260 тысяч граждан из социально уязвимых слоев населения, а недавно было принято решение о выделении компенсаций 521 тысячи пенсионеров и 30 тысячам социально уязвимых семей.

  В тяжелейших условиях была возрождена экономика – рост ВВП за первые шесть месяцев этого года составил 5,6%. Тенденция роста сохраняется, а это дает повод предположить, что в скором будущем эффекты почувствует каждый житель нашей страны.

 18. ROMAN MOLDOVEAN, Says:

  DECE nu ar exista rusi care sa lupte pentru UNIREA Moldovei cu ROMANIA ????????? Caci interesul rusilor din moldova este sa se uneasca cu ROMANIA NU cu rusia. Pentru simplul motiv ca unirea moldovei cu rusia va fi totdeauna ABSOLUT IMPOSIBILA.

  Iar daca cei din PNL au nume rusesti stiti foarte bine ca rusii lucreaza de secole sa rusifice numele moldovenilor. Au reusit in parte cu NUMELE lor dar mult mai putin cu sufletul lor ROMANESC. Iar daca intr’adevar in PNL sunt si rusi, CINSTE lor ca lupta ca frati cu noi pentru UNIREA cu ROMANIA.SI chiar as vrea ca acesti frati rusi sa se manifeste sa-i stim si noi.

  Iar daca cineva poate acuza DOAMNA PAVLICENCO de „” COMBINATIONE „” cu COCO-munistii si alte LICHELE inseamna ca aceasta persoana este de REA CREDINTA si incearca sa induca in EROARE poporul.

  IN ce priveste DOAMNA PAVLICENCU garantia este inalta aprteciere pe care i-a dat-o ROMANIA prin FAMILIA REGALA si inalte personalitati romanesti, prin aprecieri elogiase si DISTNCTII IMPORTANTE.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: