PR negru. Partidele mari, cele mici si jocul in echipa

Miine incep dezbaterile electorale la majoritatea tv si radio care s-au inscris la cec.  O componenta importanta care face distinctia intre partide si face ca electoratul sa opteze pentru un anumit proiect politic este calitatea comunicatorilor unui partid. Un partid care pretinde la un scor electoral bun trebuie sa aiba cel putin citiva oratori de clasa care sa poata acoperi teme precum, justitia, economia, agricultura, politica externa, domeniul social, pensiile etc. In afara de faptul ca reprezentantii partidelor trebuie sa fie buni specialisti ei mai trebuie sa fie prezentabili, credibili, sa poata sa se exprime corect atit in romana cit si in rusa. Este de apreciat faptul ca partidele vor avea acces la o multime de posturi tv si radio nationale si locale care organizeaza dezbateri  gratis, astfel incit alegatorii vor putea sa compare programele electorale si sa decida in functie de simpatii. Chiar daca majoritatea sondajelor indica patru partide, pcrm, pldm, pd si pl ca intra sigur in parlament, opinia mea este ca poate intra si al cincilea. Probabil ca aceste alegeri sunt ultimele la care mai participa atitea partide fara sanse, care nu au nici structuri locale, nici echipa centrala competenta si nici bani de campanie. Apare intrebarea, cine intretine aceste partide si care este sensul participarii in campaniile electorale a mai multor partide mici care de fiecare data nu trec pragul electoral?

Sunt mai multe cauze, principala este ca unele partide mici sunt folosite de partidele mari  pentru aplicarea unor tehnologii politice murdare, in special se ataca  adversarii politici cu miinile partidelor mici. Altfel spus, partidele mari si cele mici practica jocul de echipa si isi impart rolurile in electorala. Astfel ca atunci cind vedeti ca liderul unui partid mic care nu munceste nicaeri o duce bine, are masina scumpa si casa in Chisinau, sau primeste o functie importanta, inseamna ca a fost remunerat de partidul mare pentru anumite servicii.  Ceea ce nu poate sa spuna un partid mare care trebuie sa apara onorabil in fata alegatorilor, este plasat in gura partidelor mici, care de cele mai multe ori fara probe ataca liderii partidului comandat, acuzindu-i de acte de coruptie, imoralitate etc., astfel isi cistiga existenta si nu are importanta culoarea partidelor partenere, partidul mare poate fi de stinga iar cel mic de dreapta.

O alta tehnologie folosita de specialistii in pr negru este clonarea sau copierea adversarului, in acest scop se creaza un partid care se aseamana ca denumire, ideologie si comportament cu partidul rival cu scopul de a-i fura voturile. Cred ca a-ti recunoscut din tehnicile expuse mai sus si unele combinatii care sunt folosite in actuala electorala.

Nu sunt membru al niciunui partid si in aceasta campanie electorala nu candidez nici pe lista de partid si nici ca independent.

Asa ca sunt la dispozitia media pentru a comenta echidistant campania electorala.

Anunțuri

9 răspunsuri to “PR negru. Partidele mari, cele mici si jocul in echipa”

 1. Valenta Says:

  Cred ca aveti dreptate. PCRM se foloseste de multe psartide mici, caci in final, mizeaza ca voturile lor tot la ei vor veni.

  Trebuie sa avem discernamant, chiar daca unele partidute folosesc slogane atragatoare.

  Nici eu nu fac parte din nici un partid, dar as vrea ca PLDM sa adune cele mai multe voturi, pentru a avea dreptul sa culeaga „roadele” partidutelor mici.

  Acum, ca si anul trecut, trebuie sa fim constienti ca PRINCIPALUL este sa invingem pcrm-ul. Pe urma ne vom descurca si cu ai „nostri”.

 2. WWW Says:

  PLDM – partid care foloseste PR negru prin Mocanu, Untila (MAE) si altii…

 3. cireşar Says:

  PL FOLOSEŞTE PIAR NEGRU CU AJUTORUL PDM LUI LUPU ŞI AMN LUI URECHIAN AŢI VĂZUT CUM EI PARTIDE CU PLATFORMA DIFERITA SAU ALINIAT ÎN CONTRA LUI FILATELISTUL.

  PLDM FOLOSEŞTE pARTIDUL PENTRU NIAM ŞI ŢARA CUMPARAT DE MOCANU, ŞI DIFOFORIZEAZĂ PD.
  CA SĂ DIFOFORIZEZE PE PCRM CONTROBANDIŞTII FOLOSESC mU mU LUI ŢURCAN, ŞI PARTIDUL REPUBLICAN A LUI STRATAN
  PRIN MAE A LUI UNTILĂ ŢIGARETNICII DESTRAMĂ AMNul.

  tOT ÎN ŢARA NOASTRĂ SE VINDE ŞI SE CUMPĂRĂ

 4. aron Says:

  pu Valenta….

  conform schimbarilor in codul electoral, mandatele nedistribuite se impart nu proportional, ci egal. ex. PCRM 25%, PLDM 25%, PL 26%, PD 5,1%, raman 20 mandate si fiecare ia +5 mandate.

  PS: exemplul nu este o prognoza, ci un vis frumos…

 5. Cetatean RM Says:

  La momentul actual sustinerea partidelor mici nu prea este avantajoasa, deoarece chiar daca acestea nu trec in Parlament, apoi voturile lor oricum se distribuie intre ceilalti actori.
  Luind in consideratie ca real au sanse sa treaca in Parlament doar patru partide, sustinerea partidleor celorlalte nu este rezonabila: chiar daca acesta „fura” electorat de la alt partid, apoi tie oricum iti revine DOAR 25%, restul de 75% revenind celorlalte partide. Iar aceasta axioma este valabila pentru oricare dintre cele patru partide mari: PCRM, PD, PLDM, PL. Asa ca, ce folos daca PLDM spre exemplu fura electorat prin agentii ei de la PL si PD, daca aceste vpturi, dupa redistribuire, vor ajuinge inapoi, in proportii de 50%, iar 25% vor fi la comunisti.
  Invers: ce folos ca PCRM incearca sa fure voturi de la PD prin partidute mici, daca dupa redistrtibuire, aceste voturi vor ajunge la PL si PLDM – oare ce, acestea vor fi mai disponibile sa negocieze cu PCRM, decit PD?
  Deci, cu legislatia actuala, in contextul actual, sustinerea partidelor-capuse in campania electorala este contraporductiva: mai avantajos pentru fiecare partid este sa se concentreze asupra intaririi propriului electorat.
  Cine va intelege aceste calcule pur matematice, foarte bine, cine nu – asta e, va cheltui bani si resurse in van, fara nici un sens.

 6. pa Says:

  pldm foloseste pe mocanu si pentru neam si tara contra pd
  pldm foloseste moldova unita contra pcrm
  pd foloseste pnl si mae contra pldm
  pcrm foloseste ppcd contra pldm si pl

 7. aron Says:

  pentru pa..

  mai adauga PLDM foloseste pe PASAt contra pcrm, kiar de pasat trece pragul oricum la PLDM se aliaza

 8. ROMAN MOLDOVEAN, Says:

  DECE nu ar exista rusi care sa lupte pentru UNIREA Moldovei cu ROMANIA ????????? Caci interesul rusilor din moldova este sa se uneasca cu ROMANIA NU cu rusia. Pentru simplul motiv ca unirea moldovei cu rusia va fi totdeauna ABSOLUT IMPOSIBILA.

  Iar daca cei din PNL au nume rusesti stiti foarte bine ca rusii lucreaza de secole sa rusifice numele moldovenilor. Au reusit in parte cu NUMELE lor dar mult mai putin cu sufletul lor ROMANESC. Iar daca intr’adevar in PNL sunt si rusi, CINSTE lor ca lupta ca frati cu noi pentru UNIREA cu ROMANIA.SI chiar as vrea ca acesti frati rusi sa se manifeste sa-i stim si noi.

  Iar daca cineva poate acuza DOAMNA PAVLICENCO de „” COMBINATIONE „” cu COCO-munistii si alte LICHELE inseamna ca aceasta persoana este de REA CREDINTA si incearca sa induca in EROARE poporul.

  IN ce priveste DOAMNA PAVLICENCU garantia este inalta aprteciere pe care i-a dat-o ROMANIA prin FAMILIA REGALA si inalte personalitati romanesti, prin aprecieri elogiase si DISTNCTII IMPORTANTE.

 9. ANUNT ROMANIA Says:

  foto si albume absolventi in cluj, alba si brasov…

  Anunturile sunt indexate instant in google, yahoo, bing, twitter, facebook … Adauga anuntul tau gratuit pe AnuntRomania.info…

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: