Felicitari cu prilejul Hramului Chisinaului. Sa schimbam denumirea riului Bic in riul Chisinau.

Chisinaul a fost intotdeauna cartea de vizita a R.Moldova.

In prezent in Chisinau locuiesc peste 780 mii de oameni, iar daca adaugam aici si pe cei fara viza de resedinta cu siguranta ca avem circa un milion de locuitori.

Sa recunoastem ca pentru dimensiunile R.M. este un oras foarte mare, datorita si faptului ca pe timpul urss  erau multe intreprinderi unionale si atunci era un centru industrial puternic. Intreprinderi ca Mezon, Signal, Vibropribor, Alfa, Uzina de calculatoare, Uzina de tractoare, care asigurau cu locuri de munca circa una suta mii de oameni, erau la cel mai inalt nivel tehnologic in acele vremuri, dar din pacate acele intreprinderi nu au fost modernizate si au fost inchise.

Astazi Chisinaul este cea mai saraca capitala europeana dar si unul din cele mai scumpe orase europene. Infrastructura este invechita, transportul public la pamint. Strainii care vad preturile noastre din magazinele alimentare si industriale se mira cum de supravietuim in aceste conditii. Sigur ca nu e doar vina conducatorilor Primariei, caci capitala e legata si de destinul tarii.

Chisinaul trebuie europenizat, pentru asta e nevoie de multe investitii care vor veni doar daca vom avea o administratie credibila, capabila si inteligenta.

Chisinaul este strabatut de riul Bic(afluent de dreapta al Nistrului), cu afluentii Durlesti si Bulbocica. In primul rind riul Bic trebie curatat si amenajat pe lungimea in care strabate capitala, ca sa devina loc de agrement. Iar in rindul doi cred ca prin Decizia CMC ar trebui de schimbat denumirea pe seama careia se fac diferite glume si ironii in riul Chisinau, aceasta este propunerea mea, dar poate fi si alta.

In ce priveste reforma administratiei municipale, prin care s-a votat instituirea consiliilor de sector si a primarilor care vor trebui alesi in viitor, cred ca trebuie sa mai analizam aceasta oportunitate, reesind din mai multi factori. De exemplu Kievul care e mult mai mare ca Chisinaul a redus si eliminat recent primariile de sector, iar Bucurestiul analizeaza aceasta oportunitate. Consider ca in scopul economiei mijloacelor financiare dar si a eficientei se impune ca sa pastram actuala forma de administrare a mun.Chisinau si sa eliminam alegerea primarilor de sector si a consiliilor locale. Sa nu politizam acesta intrebare , caci se cunoaste ca unele partide ar dori sa aiba primari de sector, dar ce cistiga orasul si tara din asta?

Ar fi mai multe de discutat despre Chisinau.

Dar astazi este sarbatoare si va felicit pe toti cu Hramul Chisinaului!

Reclame

18 răspunsuri to “Felicitari cu prilejul Hramului Chisinaului. Sa schimbam denumirea riului Bic in riul Chisinau.”

 1. abc Says:

  cu redenumirea raului nu-s de acord, m-am cam saturat de redenumiri. uitati-va pe harta parisului si veti vedea multe denumiri caraghioase, vechi, dar cat farmec au! in momentul in care va fi aranjat nu va mai exista nici o problema.
  ar fi o prostie sa introducem primari de sectoare si alte structuri administrative, exista preturile, e de ajuns. trebuie reorganizate structurile primariei, modernizate, simplificate, nu incalcite cu nu stiu mai ce. ce conflicte ar aparea daca mai sunt si primari de sectoare. si-asa nu-i clar cine ce atributii are nici in prezent. iar cum se fac la noi legile… cateodata ajungi sa-ti doresti ca ele nici sa nu existe.

 2. Sergiu Cazacu Says:

  intiativa este binevenita si ar merita atentie din partea APC si APL

 3. Jonny Says:

  De acord si inca propun un concurs pentru denumirea riului. De pilda ,,Salcioara.. iar malurile sa fie plantate cu salcii plingatoare.Va fi romantic si frumos….

 4. Giordino Says:

  Lăsaţi prostile cu schimbarea denumirilor. Prin denumiri se păstrează istoria. Dar ca denumirea Bâc să nu dee prilj de glume proaste, trebuie noi să ne schimbăm, că nu este râul vinobat, că nu tragem la carte şi suntem bâci …

 5. Ion Says:

  Dupa asemenea propunere „genială”, pot veni si eu cu una. Cred, pe masura… Daca Bîcul trebuie redenumit în Chișinău, apoi pe unii chisinăueni ar trebui de numit ….

 6. Tillbuhoglindă Says:

  În ce priveşte numele râului, el nu trebue schimbat ci doar tradus din Bîc în moldovenescul Taur. Sună frumos şi face trimitere la însemnele naţionale.
  În ce priveşte constituirea primăriilor de sector, acesta este o idee bună; odată cu dezvoltarea oraşului, înmulţirea şi diversificarea cerinţelor persoanelor fizice şi a firmelor, acestă măsură se va impune ca necesitate.

 7. romanmihaes Says:

  Orasul de pe Bic suna urit, oricum ai intoarce. denumirea trebuie schimbata, e o chestie de bun simt si respect pentru sine daca vreti.

 8. Valenta Says:

  Dle Mihaes, sunteti azi un pic emotionat. Ati scris in titlu: Feicitari… Ati papat o litera. deci, FELICITARI TUTUROR!

 9. Pirelli Says:

  nu sunt de acord, bâk suna frumos, ca ceva… greoi, domol, imovibil…ceva ce are a face cu persistenta noastra pe acest plai. va rog mult sa nu va legati de lucrurile sfinte pe care la moment nici nu le pricepeti.

 10. romanmihaes Says:

  merci, am schimbat

 11. HANS Says:

  Propun ca râul să fie denumit Chirtoşca !

 12. ORION Says:

  Eu propun ca BACUL sa se numeasca :::::::::: VORO-NKVD in amintirea dominatiei glorioase a COCO-munistilor ruso-moldoveni.

  Si in amintirea luptatorilor moldoveni pentru eliberarea tarii de sub faccistii romani si moldoveni , fascisti care au fost toti deportati in siberia nu prin forta in miezul noptii si impuscare in plina zi , ci la cerere lor, a deportatilor.

  ( nu cumva sa pronuntati cuvantul “” nazist “”, cuvant interzis de COCO–munisti ).

 13. TACO-GRAF Says:

  APROPO ,de “” limba “””,

  Am fost in excursie intr’o insula engleza cu un grup de 50-60 francezi. Excursie organizata de francezi.

  Ajungem pe insula, bairam, tra-la-la, mancare, bautura, pescari, ruine,in fine tot ce trebuia .

  O problema idioata ::::::: nimeni nu stia o boaba frantuzeasca. Iar frantujii si eu, nu stiam o boaba de engleza. Era un calvar sa ceri un pahar cu apa, sa ceri un taxi, sa ceri o prajiutura sau numai o bucata de paine.

  DOUA saptamani au trecut iar in ultima zi, la ultima masa am constatat ca tot personalul si toti sefii si administratorii cu care am fost in contact, vorbeau , ABSOLUT TOTI, o frantuzeasca mai perfecta ca francezilor.

  Francezii au considerat aceasta atitudine cam insultanta dar englezu a demonstrat atasamentul lor ABSOLUT la limba lor materna.

 14. TENOR. Says:

  Pentru alex,

  Fricosii, rusificatii, putina lasitate, multa indecizie, cei care nu stiu inca de unde vin,vorbesc cum spuneti.

  Pacat ca DOAMNA VITALIA trebue sa piarda timpul raspunzand la astfel de rationamente. Poate aceste rationamente sunt cu buna intentie dar prost puse.

  Nu cautati sa puneti totdeauna intr’o pozitie de INFERIORITATE PNL-ul
  acuzandu-l de a da apa la moara COCO-munistilor. Trebue sa intelegeti ca nimeni nu da apa la moara la nimeni.

  ALIANTA deasemeni nu trebue sa scoata o vorba despre democratie, despre ajutorul Romaniei dat moldovei, etc pentruca toate acestea DAU APA LA MOARA COMUNISMULUI. TOATA opozitia fata de comunism nu trebue sa scoata o vorba caci da apa la moara EXTREMISMULUI de STANGA :::: COCO-munismul.

  Cei care proclama acest slogan cu „” apa la moara „” sunt COCO-munisti.

 15. Tillbuhoglindă Says:

  Corect, doar că în situaţia relatată se întâlneau reprezentanţii a două ţări cu identitate puternică: englezii, exponenţii celei mai vechi şi mai autentice democraţii actualmente în funcţiune, şi francezii exponenţii a ceea ce este calificat drept „farul cultural al Europei”. Pe când aici, discuţia a pornit de la numele râului ce srăbate Chişinăul. Am propus mai sus traducerea numelui din limba slavă, în limba adoptată ca limbă oficială în RM. Situaţii de aceste s-au mai întâlnit; de exempu când Regatul Iugoslaviei, constituit după Primul Război Mondial, a primit cadou Coasta Dalmată (colonizată de Republica Veneţia, în perioada medievală), primul lucru pe care l-au făcut noii stăpâni, a fost traducerea în croată a numelor unor oraşe (foste veneţiene), astfel: Pola=Pula, Fiume=Rijeka, Spalato=Split, Raguza=Dubrovnik şi Cataro=Kotor. Nu văd dece, dacă tot se pune în discuţie schimarea numelui, nu am da curs modelului croat. Spun asta, pentru că până la sfârşitul anului, Croaţia va adera la UE (va fi „colegă de bancă” cu Italia), dar numele oraşelor amintite (Kotor e acum în Muntenegru) rămân la locul lor.

 16. Tillbuhoglindă Says:

  „…iar Bucurestiul analizeaza aceasta oportunitate.” Nu vă luaţi după ce se spune. Vizitaţi mai degrabă în amănunt Bucureştiul (sau Parisul, situaţia fiind similară, doar că în loc de 6 sectoare sunt 18 arondismente) şi veţi constata existenţa unei competiţii între primăriile de sector în ce priveşte în frumuseţarea şi dotarea cu utilităţi de tot felul a sectorului administrat. Dispariţia sectoarelor şi uniformizarea administraţiei ar duce la disparţia aceste concurenţe benefice pentru cetăţean, nefiind (la fel ca şi în cazul comunisnului) o garanţie de „mai bine”; cel mult ar conduce la monopolizarea utilităţilor şi la amplificarea clientelismului politic, într-un cuvânt la o adevărată „dictatură” administrativă.

 17. wherner Says:

  Va asteptam ACASA cu Bac sau cum vreti sa-i spuneti, va asteptam.AICI.ACASA.PE TOTI,voi cei de peste Prut, voi cei de ACASA.

 18. Masaj erotic Says:

  Am parcurs acest post al tau si imi place ceea ce am citit. Continua tot asa. *^*

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: