Voronin vrea sa guverneze singur dupa alegeri. Raspunsul se afla in lista deputatilor PLDM

“În contextul alegerilor anticipate, potrivit unor surse citate de STRATFOR, Rusia i-a cerut fostului preşedinte şi liderului comunist Vladimir Voronin să îl susţină fie pe Marian Lupu, fie să construiască o coaliţie cu Vlad Filat după scrutin, situaţii care ar constitui lovituri fatale la adresa coaliţiei proeuropene”.

http://www.stratfor.com/memberships/173098/analysis/20101006_outlook_russian_influence_moldova

STRATFOR: Rusia pregateste terenul pentru a avea o revenire în R.Moldova

Se apropie alegerile parlamentare si din nou se discuta despre ce fel de coalitie vom avea dupa alegeri, proue sau proruseasca. Astazi consider ca AIE pastreaza echilibrul intre interesele UE de integrare europeana si a Rusiei prin intermediul PD de neutralitate. Dar exista indicii ca Rusia doreste sa incline balanta guvernarii in favoarea sa, promovind o alianta de guvernare postelectorala care sa abandoneze vectorul integrarii europene. Se prefigureaza citeva scenarii.

Scenariul nr.1-Pastrarea AIE.

Guvernarea AIE a fost una destul de reusita, cu realizari importante in ce priveste deschiderea RM catre integrarea europeana, deblocarea relatiilor cu vecinii, onorarea platilor sociale salarii, pensii, burse etc. Din pacate actuala AIE scirtiie pe final de mandat, liderii acesteia dupa asumarea raspunderii Guvernului pe pachetul social, se inteapa reciproc si discuta mai mult prin intermediul televiziunilor. Insa tot acesti lideri declara prioritara pastrarea AIE si dupa alegeri. Pastrarea AIE poate avea loc doar in cazul in care PCRM va acumula mai putin de 45/47 de mandate in Parlament. Astfel daca PL, PLDM si PD , (fara AMN  care se pare ca nu mai are sanse sa teaca pragul), vor acumula 53/56 de mandate impreuna, le va fi mai usor sa pastreze actuala AIE, decit sa incerce orice scenarii riscante cu PCRM. Pentru ca sa se pastreze AIE scorul PLDM si PL trebuie sa fie mare (de exemplu PLDM 23% si PL 17%) si sa ofere PD-lui functii importante la guvernare. Avantajul mentinerii AIE este evident pentru populatie si tara in primul rind, beneficiind de o sustinere ferma din partea occidentului privind integrarea europeana si o finantare certa si generoasa, care va permite si dezvoltarea economiei si respectarea drepturilor sociale, iar aflarea PD in aceasta Alianta garanteaza si anumite interese ale Rusiei cum ar fi neutralitatea si cooperarea in cadrul CSI. Astfel mentinerea AIE dupa alegeri ar corespunde atit intereselor majoritatii cetatenilor cit si principalilor parteneri externi a RM.

Scenariul nr.2- O alianta a PCRM cu PD sau PLDM

Voronin fiind invitat la un post tv a declarat ca PCRM viseaza sa acumuleze peste 61 mandate astfel ca sa poata sa guverneze singur, fara alte partide. Insa ne aducem aminte si de declaratiile lui Voronin dupa 7 aprilie 2009 cind a declarat ca comunistii vor acumula la alegerile repetate circa 80 de mandate, ceea ce demonstreaza ca dinsul nu este realist. PCRM a mai avut odata 60 de mandate in Parlament si nu i s-a permis sa guverneze. Astfel ca scenariul guvernarii unilaterale a PCRM nu-l voi comenta deoarece nu exista premise sa fie realizat.

In realitate, PCRM conform mai multor sondaje se afla la cota de circa 40% pe care ar putea sa le obtina, si in aceste conditii va fi nevoit sa solicite o coalitie cu PD sau alt partid pentru a constitui o majoritate parlamentara. In acest scenariu va fi important care va fi scorul cumulativ al PCRM si PD, daca aceste partide vor avea impreuna peste 61 de mandate s-ar putea intimpla sa apara tentatia unei guvernari bilaterale, cu conditia expusa mai devreme de Lupu, ca Voronin sa nu pretinda la nicio functie importanta in stat si chiar sa se retraga si din postul de Presedinte al PCRM. Privind realizarea acestui scenariu unii comentatori declara ca exista si varianta parasirii dupa alegeri de catre un grup de deputati a fractiunii PLDM si aderarea acestora la alianta PCRM cu PD astfel ca aceasta sa poata sa aleaga si Presedintele tarii. Filat consider ca nu va accepta o coalitie cu PCRM, caci ar fi mortala pentru cariera sa politica. In acest context Vlad Filat trebuie sa fie foarte atent pe cine admite in lista partidului drept candidat in deputati , caci uneori e mai bine sa inlaturi pericolul tradarii din fasa, decit sa constati pe urma ca ai fost tradat si sa nu mai poti sa faci nimic. Conform unor surse se va incerca inlaturarea de la puterea atit a PL cit si a lui Filat, ceea ce va conveni si anumitor concurenti electorali dar si economici .

3. Scenariul nr.3 in care s-ar realiza o alianta de larga uniune nationala , in care toate partidele care vor trece pragul vor intra la guvernare nu mi se pare realizabil din mai multe motive si nu cred ca merita sa-l luam in consideratie.

P.S.

Pe net circula rezultatele secrete ale unui sondaj realizat de o fundatie straina:

PCRM -40%

PLDM -20%

PL -13%

PD -13%

Restul partidelor nu trec, cu mentiunea ca PSD este la circa 2.5%. Daca e asa atunci sunt semne de ingrijorare si partidele trebuie sa faca concluzii.

Reclame

44 răspunsuri to “Voronin vrea sa guverneze singur dupa alegeri. Raspunsul se afla in lista deputatilor PLDM”

 1. Nicolae Says:

  Pare corect, doar ca, din pricina marelui numar de partide participante,dar fara trecerea pragului de 4%, cum ar fi MAE,PNL,PSD.PPCD,ect,este pericolul ca comunistii sa obtina 40-43% din voturi, dar dupa redistribuire 52 mandate, suficient sa instaleze guvernul, sa aleaga presedintele parlamentului(Voronin)care va indeplini si interimatului Presedentiei.
  Asa ca nu numai pe lista lui Filat sa afla raspunsul, ci si in multimea de partidute capusa care risca sa aduca comunistii la guvernare, cel putin pentru 1 an, pina la noile alegeri parlamentare anticipate din pricina esuarii alegerii presedintelui tarii.

 2. romanmihaes Says:

  Pentru Nicoale – Parlamentul a adoptat anumite modificari in legislatie, astfel ca intre partidele trecatoare se vor distribui mandatele partidelor care nu au trecut, in mod egal. De exemplu daca trec in Parlament pcrm, pd, pldm si pl si ramin 12 mandate la distributie, fiecaruia ii va reveni cite 3 mandate.

 3. ,,,Ieseanul" Says:

  Domnilor,Inca nu va intrat in cap ce aveti de facut, nu intelegeti ca nu atre nici o sansa nimeni, daca nu va constituiti,intr-un bloc de partide care sa cistige alegerile,si care sa se numeasca ,,BLOCUL ANTICOMUNIST””altminterea nu veti cistiga,alegerile visul fiecarui partid din parlament sau din afara lui.

 4. adrian Says:

  O situatie ca aceasta s-ar rezolva foarte usor daca UE ar ridica vizele pentru moldoveni, Romania ar oferii la toti rusi, bulgari, ucrainieni, gagauzi cetatenia romana.

 5. Valenta Says:

  Ce-i cu voi? Unimedia continua sa deschida top-ul de stiri cu fotografia lui VOR-on-in,
  Dna Pavlicenco incepe titlu cu VOR-on-in… Dl Mihaies – la fel cu VOR-on-in…
  Da lasati-l, mai, incolo de bosorog… de ce il pomeniti atat, ca pe un mort la prazdnic, ca pe un caine care te-a muscat candva.
  Lasati-l sa se duca pe apa sambetei… uitati de el.Nu mai reprezinta nici o importanta.
  Ei sunt o banda demoralizata si dezorientata. V-am zis de atatea ori:
  NU VA FIE FRICA, comunismul PICA!

 6. SergiuG Says:

  Mi-e frica sa nu ne imbatam cu apa de ploaie. Tunurile au fost puse pe Filat. Premierul nu are timp iar in teritoriu partidul nu lucreaza. Mai mult decat atat anunturile astea cu aderarea masiva sunt un bluf sau provocari. Alde Ghelici, V,Ursu si alte „persanolitati” vor indeparta potentialii votanti de PLDM si atunci ne putem trezi cu o catastrofa.

 7. romanmihaes Says:

  Da tunurile sunt puse pe Filat, caci are caracter, a acceptat sefia guvernului in conditii de criza profunda si a demonstrat ca e capabil sa guverneze. Sunt unele ingrijorari legate de lista candidatilor in deputati pldm. Intr-adevar Filat nu prea a avut timp sa se ocupe de treburile partidului, iar cei care s-au ocupat au inteles sa actioneze pe principii triumfaliste, gen astazi au mai aderat cutare si cutare. In rezultat s-a adunat mult balast, multi tipi profitori si dubiosi cu trecut patat care acum vor in liste. Acum e momentul adevarului, Filat ar trebui sa-i puna la punct pe toti cei care nu merita sa reprezinte PLDM si mai ales sa fie atent la cei care ar putea sa tradeze, chiar daca unii sunt vechi prieteni.

 8. Gelu Says:

  Voronin a pierdut puterea din maini din cauza lui Plahotniuc. Raul pe care i l-a facut Plahotniuc este prea mare pentru a fi iertat de un individ ca voronin. In plus voronin il uraste de moarte si pe Lupu. Din aceasta cauza cred ca este practic imposibila o alianta dintre PCRM si PD.

  Raspunsul se afla intr-adevar in lista PLDM. Filat si-a faultat rau de tot colegii de alianta in ultimul timp. Atat de rau incat da impresia ca nu-l mai intereseaza acestia. Daca el are in gand sa faca alianta post-electorala cu comunistii va trebui sa schimbe lista electorala a PLDM-ului in asa fel incat s-o umple cu persoane super fidele care il vor urma fara cracnire dupa modelul PPCD. Actualii deputati PLDM sau marea lor majoritate nu l-ar urma pe Filat intr-o alianta cu comunistii. Este ingrijorator ca pana acum PLDM-ul nu si-a facut lista publica, spre deosebire de alte partide. Sa fie asta oare un semn rau ca Filat coace ceva?

 9. HANS Says:

  S-a culcat pseudopoliticianul moldav pe laurii victoriei obţinute înainte de luptă şi visează culmile puterii !
  Patru napoleoni hămesiţi de foame, marionete ale unui sau altui hot transformat în „prişidinti de asiiociaţii de omeni (sic!) de asfaceri (sic!)” sau proprietari de hoteluri firate în văzul prostcur … a.. turii!
  Aşa specimen de adunătură de oi în Europa şi Asia nu mai există!

 10. vasile Says:

  Filat nusi va trada alegatorii si nici alianta no tadato nimeni o asemenia situtie ii convine mai mult lui Lupu sa nu uitam cines alegatorii luiDna Dna Pavlicenco ca si rosca au aceias misiune de a uni si mai stins in jurul luivorona fortele anti Europene cred ca ofac nu de badaproste

 11. afganet Says:

  filat nici in ruptu capului nu va face alianta cu pcrm. acestea sunt niste prostii spuse de persoanele care se cred ca trebuie sa fie in parlament toata veata.si cineva din cei trei parteneri din aie

 12. convins Says:

  Numai unirea inr-un bloc ne v-a scapa de comunisti !!!!! Alegatorii sunt zapaciti de atitea partide si de atitea pareri contradictorii .Trebue de dat o claritate lucrurilor,trebue de esit cu un mesaj pe intelesul ,celor nedeterminati si celor derutati ,altfel,v-om avea alegeri,cum avem si Pastii in fiecare an….

 13. afganet Says:

  avem o sansa unica de dezvoltare a tarii:sa fie guvernata de partide liberal democrate<aie+…. dar fara comunisti ppcdisti,pcdisti si alti papusari din politica noastra

 14. Lancaster Says:

  E o idee interesantă, care în final se va dovedi probabil salvatoare pentru Alianţă. În mod normal, mandatele se împart proporţional cu numărul de voturi obţinute, iar asta ar fi avantajat PCRM, despre care nu se îndoieşte nimeni că va termina pe primul loc.

  O altă problemă importantă pentru AIE este numărul voturilor din străinătate. Trebuie deschise cât mai multe secţii în Europa de Vest, pentrucă de-acolo nu vor veni voturi pentru PCRM. Cât despre alianţele post-electorale, e un pic cam devreme să discutăm. Atât timp cât partidele candidează separat, jocurile se vor face după alegeri.

  Rămâne o problemă Marian Lupu, care nu ia voturi numai de la PCRM, din păcate. Există şi alegători care văd în el un Voronin cu faţă umană, dar orientarea pro-europeană a Moldovei ar lăsa mult de dorit cu el.

 15. afganet Says:

  orice emisiune de la fabrica duce la minus citeva voturi ale aie.alianta trebuie sa mearga in alegeri ca si la 29 iulie, in concordanta da nu cu atacuri. sunt de acord cu d. bogatu ca in cazul lor 4-1=0.si nu conteaza cine acumuleaza mai multe voturi

 16. Victor Says:

  Nici eu nu cred intr-o alianta intre Filat si Voronin. Chiar daca e incoltit din toate partile Filat e obligat sa rupa cat poate din electoratul stangii

 17. Vlad Says:

  Daca asa arata sondajele, nu e chiar atat de prost. Ma tem insa ca realitatea e si mai trista

 18. George Says:

  A apucat prajina unirii si striga cat o tin bojocii. Merge mana in mana cu voroshka. Amintiti-va, in campania pentru referendum, voronin speria cetatenii ca „vor vota pentru un presedinte care ii va uni cu Romania”. Pavlicenko, la fel striga: Vom vota pentru un presedinte care ne va uni cu Romania, cu accentul ei fortat pe sunetul „r-r-r”! Mi-amintesc bine cum s-a comportat si in alegerile prezidentiale din Romania.

 19. ionutz Says:

  Consider ca in cifrele pe care le vehiculati nu este cel mai alarmant procentul luat de comunisti. Daca trec aceste 4 partide, si comunistii iau 40%, sa admitem cu marja de eroare 43%, oricum prin regula de distributie noua nu iau majoritatea de peste 51 mandate. Cu mult mai alarmant este procentul acordat PSDului, care prin declaratiile si actiunile sale din ultimul timp a devenit chiar mai prorus ca PCRM. Nu uitati de marja de eroare, asa ca 2.5% ale PSD pot sa fie in realitate 5.5%, iar prin redistribuire asta is circa 10 mandate in Parlament. Atunci blocul PCRM+PSD, si nu AIE, va avea 56-57 mandate si va dicta mai departe. Rezultatul e lesne de presupus: 4 aprilie 2005 se va repeta iar in toata frumusetea! Pe saiturile de propaganda comunista, asa si se afirma „Noi mergem in Parlament in doua coloane: PCRM si PSD!” AIE trebuie sa se gindeasca cum poate sa contracareze propaganda prorusa a PSDului, gagauzilor, a lui Klimenko cu Ghelicisi s.a.

 20. Vlad Says:

  Chiar sa stea mai bine PSD-ul decat AMN. Nu cred. Chiar daca a pierdut din electorat, AMN are inca sanse sa acceada in parlament. Ar fi fost insa mult mai bine ca Ureachean sa mearga fie cu PLD, fie cu PD sau PL, dar…avem ce avem. 3% pierdute aiurea vor fi decisive totusi

 21. Valenta Says:

  PENTRU CEI CE IL CRITICA PREA DUR PE FILAT.

  Cu ce este “vinovat Filat”? – ca a scos RM de sub dominatia comunista? Ca a scos RM din criza totala si ne-a mentinut pe linia de plutire? Ca a adus atatea bani in tara?

  Este si el un OM, CU UNELE IMPERFECTIUNI, dar cine este perfect? Vreti inapoi sub Papuc ? si sub VOR-on-in?

  ALIANTA trebuie sustinuta. Votati cu cine vreti, numai sa indepartam definitiv pericolul revenirii pcrm la guvernare.
  Nu fiti prosti, inteleptiti-va.

  Da, asta am ZIS: NU FITI PROSTI, ca sa nu AJUNGETI SA VA caiti dupa zicala ” DE-AR FI LA TIMP Mintea moldovanului cea de pe urma”!

  INTELEPTITI-VA! ACUM!
  Iar cel care isi vinde sufletul pe bani SI ACUM IL BOMBARDEAZA EXCESIV, NEEXPLICAT PE FILAT, sa stie ca POPORUL acesta are MEMORIE!

 22. Valenta Says:

  the mere apprehension of a coming evil has
  put many into a situation of the utmost danger.

  There is no faster way to bring about misfortune than to think it is coming. Thought is a powerful force, and it is a creative tool that many people give little energy to – or abandon in the face of any real threat to safety or stability.

  What are you worried about today? Why? Rather than worry about it, would it not be a better use of your mental time to visualize a positive outcome? Use your mind in this way today and you will have tapped one of the most extraordinary tools God has placed in your hand for the creation of your tomorrows.

 23. Stalinus Says:

  FILAT are caracter???!!! mai baiatule ??!!! vai de mine ce s-a sacrificat acceptand sefia guvernului de parca si-a facut partid ca sa dea la peste cu el…
  Mai omule stii zicala ”pestele de la cap se-npute” ? ei bine poate o sa te surprinda dar tu chiar crezi cace se se intampla in PLDM e fara stiința si APROBAREA lui Filat ?
  Partidul adica adunatura mancurto-oportunista care e PLDM e EXACT dupa chipul si asemanarea lui Filat.
  Stai tu linistit ca daca ar fi fost dupa ”performantele” Filatelistului si nu dupa sfortarile Romaniei va dadea UE un sut in fund demult.

 24. Stalinus Says:

  Ce vorbesti domle? Filat a scos tara de sub dominatia comunista? al naibi superman Filat asta al tau ..Filat al tau e 13% sau cita naiba a luat el in alegeri Fanul asta a lui Putin…sa bagi bine la cap si sa nu uiti procentul …

 25. Vlad Says:

  Ce vorbesti domle? Filat a luat aproape 17% la 29 iulie anul trecut. Iar la 28 noiembrie va lua mai mult, si cu cat va lua mai mult Filat, in special de pe segmentul centru-stanga, cu atat mai mult va fi mai bine pt RM de a nu admite revansa lui voronin

 26. Vlad Says:

  mesajul de mai sus e adresat lui Stalinus

 27. Alex Says:

  Lucrurile ar trebui judecate lucid si cei care il ataca acum pe Filat, zau nu fac bine. Ma mir chiar cum unii din adeptii lui Ghimpu, inclusiv stalinus, ataca atat de dur pe premier. Pericolul real pt Basarabia e cu totul altul, il gasim in stanga revansarda si chiar in democratii rusofili, gen Lupu.

 28. Stalinus Says:

  Pericolul real sunt acei politicieni prefacuti care se proclama romani dar se poarta ca niste mancurti desavarsiti si-si declara dragostea pentru Putin.
  Lupu e mult mai cinstit in tampenia lui moldovenisto-sovietica decit ”romanul” Filatov.
  In mod cert prefer un adversar pe fata decat un prietenn prefacut..

 29. Stalinus Says:

  atunci 17% e meritul lui si nici atit..
  Nu am avut incredere in Filat , nu am incredere in Filat si nici nu cred ca voi avea vreodata.

 30. Stefan Says:

  si tu esti un distrugator de alianta ?!

  halal de asa articole !

  jos comuistii,jos distrugatorii de alianta ,FORTA PL-PLDM !

 31. STEJAR, Says:

  EXTRAORDINARA POEZIE A DISTINSULUI DOMN VASILCAU. !!!!!!!!!!!!

  Elevii tuturor scolilor din ROMANIA si MOLdova trebue sa o stie pe de rost ca pe “” TATAL NOSTRU “” . Copiii nostri vor trezi pe moldoveni din SOMNUL cel de MOARTE.

  SI nu uitati pe cei care lupta cu DISPERARE sa adoarma pe moldoveni in SOMNUL cel de MOARTE :::::::::::::::::::: VORONOF, DODONOF, precum si alti OFF etc. VANDUTI MAFIEI STRAINE

  RECOMAND TOVARICI-ului DODONOF sa faca urgent vizite la stapanii de ieri si apoi la budapesta ::::::::::::: Va fi primit cu multe flori sub care se va ascunde si inca mai mult DISPRET ( ca urmare a ultimului sau articol antiromanesc unde vorbeste in numele lui STEFAN cel MARE ).

 32. Valenta Says:

  Please relax!
  Multi nu au CAND sa mearga la biserica, nu au CAND sa se roage lui Dumnezeu, ma rog, e secolul vitezei… pentru toate au timp, dar pentru suflet – nu!

  Acum, fiindca azi e DUMINICA si meritati ceva relaxant, va recomand sa vedeti cum unele CALUGARITE invata sa se apere de atacatori…
  si cum rabinii se dezmortesc…dar si o calugarita de culoare, care DA O LECTIE cum sa dezinhibeze SUFLETUL UNUI TANAR , care este timid sa cante in fata unui auditoriu impunator DIN TOATA INIMA ce zi fericita este pentru el sa cante slava lui Dumnezeu…
  http://gloria.tv/?media=102134
  http://gloria.tv/?media=101801
  http://gloria.tv/?media=100011

 33. Victor Says:

  Foarte mult va depinde de cum va lucra PLDM in teritoriu. Filat are sanse sa rupa ceva sanse din electoratul lui Lupu comunistilor, mai mult poate decat Lupu, dupa ce s-a distantat de Ghimpu. Pasul pe care l-a facut Filat, a fost ratat de Lupu, care risca sa piarda din electoratul rusofon si rusofil

 34. Valenta Says:

  Liderii politici TREBUIE sa stie, ca Poporul asteapta ENTUZIASTI, oameni optimisti, plini de viata si de perspectiva, care militeaza pentyru ADEVAR si DREPTATE, echitate sociala si bunastarea intregii populatii.

  Daca nu le veti OFERI ACEASTA, daca nu veti desemna un viitor sigur si fericit, ma tem ca veti pierde alegerile. Spun asta pentru poporul s-a plictisit de melancolici, pesimisti, mioritici etc…

  Poporul vrea LIDERI PUTERNICI, la care sa priveasca si sa se entuziasmeze. Ce educa Universitatile noastre? Unde sunt acesti LIDERI?

  Avem nevoie de o NOUA GANDIRE in clasa politica…

 35. Valenta Says:

  Cineva zicea ca tara asta este bolnava. Este adevarat!
  Chiar as zice ca are UN DUH BOLNAV. Lumea a uitat sa se bucure de viata, mereu se plange, Mass media mereu isi aduce aminte numai ce-i negativ si anume asta scoate pe primul plan
  NEGATIV gandim si negativ traim… Ne-am molipsit de la rusi de acest duh rau…

  Va spun, acest duh nu este de la Dumnezeu. Exista si imperii nevazute ale duhului rau care cucereste inimile si mintile si amaraste, intuneca fetele oamenilor…

  Eliberati-va de acest duh necurat si LUATI DUH SFANT de la Dumnezeu, care da energie si entuziasm, care da CURAJ si VITEJIE, PUTERE si INSANATOSIRE… care deschide PERSPECTIVE FRUMOASE – aceasta vrea sa vada POPORUL de la politicieni, aceasta vrea ca liderii sa le arate: UN VIITOR LUMINOS!

  Priviti si entuziasmati-va cum stiu unii sa INVINGA duhul DEZNADEJDII si al descurajarii, duhul ne-iubirii celui de aproape de tine, duhul stagnarii in toate… duhul EGO-ului!

  TREZITI-VA LA VIATA! Intorceti-va la Dumnezeu, care este sursa ENERGIEI pozitive, care da viata si ridica bolnavii din pat … care da entuziasm si perspicacitate…
  Fiti sfinti,
  caci cei care sunt cu adevarat sfinti sunt PUTERNICI!

 36. JUDET ( NU RAION ). Says:

  DOMNULE ANATOL PETRESCU,

  LIPSESTE UN TITLU in conferintele prezentate asupra “” ROMANII intre frontiere imperiale “” si anume :::::::::::::: Contributia OCCidentului la faramitarea teritoriala a provinciilor romanesti in decursul timpului care a culminat cu pacea dupa cel de al doilea RAZBOI MONDIAL.

  Cand veti rectifica aceasta “” uitare “”.
  SI apoi fugiti ca ARS cand este vorba despre UNIRE. NICI un cuvant.

  Si apoi imi MAZILITI mesajul inainte ca cerneala sa se USUCU. CHIAR TOVARICI DODONOF mi-l lasa o zi-doua.

 37. toma Says:

  tare ma tem ca komicii vor lua 52 mandate si atunci iarna grea se asterne peste Kishiniov 😦

 38. COSTIN Says:

  eu cred ca unii au inebunit cu totul … redistribuirea in mod egal catre toate partidele care intra in parlament , ar face imposibila obtinerea de catre comunisti a 52 de locuri , asta-i clar … ar fi fost intr-adevar tragedie fara aceasta schimbare , intrucit se preconizeaza un procent mare care trebuie redistribuit … cu aceasta puzderie de partide si candidati independenti sa nu se ajunga si la 15% … lucrul acesta ar fi avantajat enorm pcrm-ul dupa sistemul vechi . pastrez insa dubii mari ca pcrm ar lua chiar 40% … nu cred . probabil vor fi undeva la 35-36% …

 39. toma Says:

  tare asi vrea sa ai dreptate Costine !

 40. Sergiu Cazacu Says:

  nu sunt adeptul noilor modificari care au avut loc in parlament cu privire la redistributionarea in mod egal ale voturilor partidelor care nu au trecut pragul electoral, cel putin sa facut la moment pentru ca sa convie actualei guvernari, Consider ca daca tindem spre democratie si integrare europeana noua putere venita la conducere nu trebuia sa se atinga de codul electoral, TRebuia de modificat doar atunci cind ar fi luat majoritate covirsitoare in luptele electorale conform codului electoral trecut
  Dar nu sa iti dictezi legile cum iti cinta tie cocosul dimineata

 41. Antonio Says:

  Chirusa Lucinschii n 19 pe listele pldm !Unde merjem,in care ,,soiuz,, si ci cine in viitoarea alianta ?Miroase a comunizm !!!

 42. Stalinus Says:

  Pe ”felia” PCRM-ului se inghesuie destui , mai multi ca deobicei: PCRM, PDM,PSD, PASAT, Alde Turcan,Stratan si chiar PLDM…nu cred ca PCRM scoate mai mult de 30% inainte de redistribuire

 43. Lancaster Says:

  Din păcate, în lupta politică e nevoie şi de mult pragmatism. Numai cu demnitate şi cu superioritate morală nu merge, că electoratul nu are superioritatea morală care să-l facă să înţeleagă ce e rău şi ce e bine.

  Alegerile trecute au fost programate de PCRM în mijlocul săptămânii, pentru a se prezenta la vot cât mai puţin oameni. Cel puţin, Alianţa nu subminează procesul electoral în sine, ci se bazează tocmai pe prezenţa masivă la urne pentru a obţine cât mai multe locuri în Parlament.

  Nu ai cum să nu te atingi de Codul Electoral, când el a fost pervertit de predecesori ca să le satisfacă interesele. Când Moldova o să fie Elveţia, o să stea Codul Electoral nemodificat câte 30-40 de ani. Dar mai e până atunci.

 44. METEOR. Says:

  Pentru MDEAS,

  Dupa rationamentul dvs mai mult CULINAR decat politic, am certitudinea ca sunteti o doamna deci ma simt obligat sa fiu foarte politicos.

  Unirea cu ROMANIA este „” meseria „” NOBILA a PNL-ului si deci nu trebuie interzis, mai ales conducatorilor acestui partid, sa trezeasca la realitate poporul moldovean devenit , sub ocupatie straina, HOARDA ASIATICA. Moldovenii sunt compatriotii mei si deci imi permit sa spun adevarul CRUD.

  A nega propriile sale origini si a se contopi in mod voluntar in alta straina aceasta este o grava perturbare psihica pe care numai INTELECTUALITATEA si BISERICA o poate repara cu concursul PNL-ului, PARTID atat de important pentru prezent dar si pentru ISTORIA neamului nostru.

  Dorinta DOAMNEI VITALIA este dorinta tuturor romanilor si a auzi cat mai des IDEA UNIRII este o placere si o incurajare la lupta de ELIBERARE.

  Caci ELIBERAREA NATIONALA de sub jugul strain se va face CU ADEVARAT atunci cand se va realiza UNIREA CU ROMANIA.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: