Procuratura versus Voronin. Limba rusa nu trebuie sa fie contrapusa cu limba romana pe teritoriul ei suveran

Ultimele evenimente de pe scena politica de la Chisinau ne demonstreaza inca odata ca in ajunul campaniilor electorale de obicei relatiile in societate se acutizeaza. Drept exemplu ne serveste si cererea Procuraturii Generale catre Parlament de a-i retrage imunitatea lui Voronin pentru a fi urmarit penal, fiind banuit de savirsirea infractiunii de negligenta in serviciu in legatura cu evenimentele din 7 aprilie 2009. In sfirsit Procuratura generala se intereseaza si de Voronin, semn ca timpurile s-au schimbat si ca oricine, om simplu sau deputat,  poate sa fie tras la raspundere. De citeva zile aceasta este tema nr.1 in discutii si dezbateri la Chisinau. Am fost si eu invitatul Jurnaltv la o editie speciala unde mi-am expus parerea. Astfel am opinat ca imunitatea unui deputat ar  trebui sa se refere doar la opiniile politice emise de catre acesta in exercitiul functiunii. Nu este normal ca un deputat care este banuit  sau invinuit de savirsirea unei infractiuni sa se ascunda dupa imunitatea sa parlamentara, indiferent ca face parte din opozitie sau din partidele de la guvernare. Vom vedea cum vor vota marti parlamentarii pro sau contra ridicarii imunitatii fostului Presedinte si atunci vom putea sa concluzionam la ce distanta ne aflam de statul de drept si de principiul constitutional de egalitate in fata legii a tuturor cetatenilor R.Moldova.
Unii zic ca prin acest demers de ridicare a imunitatii,  lui Voronin i s-ar face un cadou, caci este victimizat si astfel ii creste numarul votantilor. Argumentul este fals, deoarece Voronin are electoratul sau dur care il sustine orice ar face iar electoratul democratic il detesta oricum. Voronin nu a lasat pe nimeni indiferent in aceasta tara si  in continuare serveste drept reper de delimitare a electoratului comunist de cel democratic. Insa trebuie mentionat ca partidele AIE prin sustinerea ridicarii imunitatii vor putea recapata increderea a unei mari parti a tineretului de la 18 la 30 de ani care a suferit atit in timpul guvernarii lui Voronin cit si mai ales dupa 7 aprilie cind multi tineri au fost torturati si intimidati. Pentru PD care este principalul oponent al PCRM pe cimpul electoral de centru-stinga si stinga , este important sa se pozitioneze drept un partid principial care nu este doar mai spalat ca denumire si doctrina, dar si ca comportament responsabil si respect fata de lege. In speta PD daca va vota pentru ridicarea imunitatii lui Voronin va putea sa spuna electoratului pentru care se lupta ca pledeaza pentru suprematia legii si pentru egalitatea in fata legii a tuturor cetatenilor. La urma urmei doar o instanta judecatoreasca in cadrul unui proces corect si echitabil cu respectarea tuturor drepturilor poate sa emita o sentinta de condamnare sau achitare prin care sa aprecieze faptele lui Voronin din 7 aprilie 2009, iar gestul de ridicare a imunitatii este doar un test de egalitate in fata legii din partea parlamentarilor. Voronin are o problema, el  si anturajul lui nu inteleg ca ei nu vor mai putea reveni la guvernare in formula nereformata care este o combinatie bizara de romanofobie, anarhism si neocomunism. Degeaba se bazeaza Voronin pe sprijinul politicienilor din Federatia Rusa, pe care ii sperie cu pericolul inexistent al unirii RM cu Romania,  caci acolo la putere sunt anticomunistii Putin si mai ales Medvedev, iar unicul subiect care il discuta ei cu Voronin conform presei ruse este incercarea de a-l determina pe Voronin sa-l sprijine pe Marian Lupu la postul de Presedinte al RM. Intre Voronin si Lupu este un razboi dur pe viata si pe moarte politica pe care Voronin nu mai are cum sa-l cistige. Voronin poate doar sa mai intinda de timp, ceea ce si face dupa 29 iulie 2009, dar mult timp aceasta incertitudine nu mai poate sa dureze.

Mai avem o problema pe capul nostru in preajma electoralei, iarasi cineva vrea sa tensioneze relatiile in societate cu subiectul – limba rusa a doua limba de stat. Se doreste chiar un referendum pe aceasta tema. E regretabil ca acest subiect este ridicat de catre unii reprezentanti a gagauzilor care ar trebui sa beneficieze din plin de statutul de autonomie oferit generos de Parlamentul de la Chisinau si sa implementeze limba gagauza in regiune. Au trecut 20 de ani de la independenta iar noi in RM discutam acelasi subiect, cum se numeste limba de stat si limba rusa a doua de stat. Insa daca cu 20 de ani in urma reprezentantii minoritatilor nationale nu cunosteau aproape deloc limba romana, astazi situatia este diferita. O buna parte a minoritatilor nationale, in special tinerii care au terminat licee si studii superioare au invatat si cunosc limba romana la un nivel destul de inalt. Deci problema lingvistica este una politica mai mult iar cei care o gestioneaza o fac mai mult in scop electoral. Iar solutia este simpla de tot  – ratificarea  de catre Parlament a Conventiei europene privind limbile minoritare si regionale! Limbii ruse, bulgare, gagauze le poate fi acordat statut de limba regionala si sa fie folosita la egal si in paralel cu limba de stat romana in anumite regiuni ale R.Moldova. Drept conditie de pace interetnica limba rusa nu trebuie sa fie contrapusa cu limba romana pe teritoriul ei suveran, fiind aici in R.Moldova singura care trebuie sa fie oficiala. La fel cum limba rusa este suverana in Federatia Rusa si este singura de stat.  Compromisul rezonabil este ca limba rusa sa fie folosita drept limba regionala acolo unde populatia o cere.

Daca dorim sa rezolvam problema lingvistica statul trebuie sa investeasca bani in aceasta tema. Pe buna dreptate se pling unii reprezentanti a minoritatilor nationale ca nu au conditii pentru a invata limba romana. Sa le oferim deci aceste conditii. Sa declaram pentru viitorii 10 ani una dintre prioritati – studierea limbii romane de catre alolingvi. Pentru aceasta avem nevoie de cit mai multi profesori de limba romana si cursuri, lectii, seminare, emisiuni tv etc. despre limba romana. Astfel problema necesitatii limbii ruse drept limba de stat pentru reprezentantii minoritatilor nationale va decadea si se va rezolva prin studierea limbii romane.

P.S.

Am scris ceva timp in urma un text despre Jurnaltv si Publikatv. Sa le fie de bine la ambele, ca pina la urma eu indiferent de culoarea politica a postului sunt solidar cu ziaristii de acolo care au un loc de munca mai bine platit. Am aflat si cine sunt proprietarii pe hirtie dar si cei din umbra a acestor posturi. Pentru mine e clar ca ambele sunt proiecte preelectorale si dupa alegeri una din ele se va inchide iar alta se va reorganiza. Din surse demne de incredere, din interiorul postului am aflat ca intretinerea postului Publikatv costa circa 300 mii de euro lunar.  Asa cum publicitate nu prea are, respectiv de venituri nu putem vorbi, e clar ca publikatv e o investitie politica. Referitor la persoana mea va informez dragi cititori a blogului ca sunt invitat la cele doua tv de stiri doar la emisiunile de zi, insa nu am acces la Cabinetul din umbra si Fabrica, emisiuni cu reiting mai mare. Merci si pentru atit. Apropo, mi-a spus zilele trecute un cunoscut ppcd-dist, ca nu intelege de ce sustin AIE, in timp ce nu sunt sustinut nici intr-un fel de partidele componente, am fost exclus din toate comisile interguvernamentale si de specialitate din care faceam parte ca avocat si presedinte de ong, ba mai mult mi-a relatat dinsul ca unii PLDM-sti marcanti fac bancuri pe seama mea si ma vorbesc de rau. Raspunsul meu a fost simplu si acesta si este adevarul , eu am indemnat in campania din 2009 electoratul sa voteze cu AMN, PL si PLDM din motive de lupta pentru democratie si integrare europeana. Dupa alegeri nu am cerut nicio functie, nici un privilegiu, acest lucru poate fi probat si de colegii mei de facultate care acum sunt la guvernare si o sa va confirme acest fapt. Ba chiar pot sa va marturisesc ca nu am aparut la Tv Moldova1 nici macar pentru o secunda de cind AIE guverneaza RM. Datorita unor  fosti amici sunt in lista neagra asa cum eram si pe timpul comunistilor. Dar voi indemna electoratul sa voteze partidele democratice si la alegerile parlamentare anticipate din toamna acestui an. Mie nu-mi trebuie nimic, sa dea Dumnezeu sa avem mai multa democratie, libertate si sa nu loveasca nimeni in mine si in mama pentru ca consideram ca vorbim limba romana. Atit de putin imi trebuie de la guvernare. Ii urasc pe romanofobi si nu doresc sa avem la guvernare un Presedinte care sa declare ca tricolorul e drapel fascist, ca el nu este si presedintele meu pentru ca eu ma consider etnic roman , ca limba romana si moldoveneasca sunt diferite, ca Romania este imperiu etc.

Anunțuri

22 răspunsuri to “Procuratura versus Voronin. Limba rusa nu trebuie sa fie contrapusa cu limba romana pe teritoriul ei suveran”

 1. Raul. Z. Says:

  Zău că nu ar fi nicio pierdere pentru R. Moldova dacă bătrânul uneltitor anti-naţional şi pro-rus îşi va pierde imunitatea parlamentară. Nu trebuie să se uite, totuşi, că pe 7 aprilie anul trecut au murit nişte oameni care nu au avut altă vină decât aceea de a fi potrivnici lui Voronin şi partidului său de puşlamale comunisto-capitaliste. Cu cât se va cânta prohodul PCRM mai iute, cu atât mai lesne vom scăpa de sub tiranica tutelă a Rusiei imperiale care, ba ne cumpără vinul, ba spune că-i oţetit; ba merele sunt de prima calitate, ba sunt acre, etc., etc., etc.

 2. toma Says:

  e circ cu imunitatea lui Varonen , iar cu limba rusa nu are decit sa fie si oficial de stat ca de facto este . toate guvernele de la ,92 incoace au promovat rusificarea si cel de astazi tot:(

 3. nita Says:

  D-l Roman!! Cinstea si respectul fata de D-stra!!!! Ca intotdeauna da-ti dovada de o minte lucida si binemeritata parere!!!! Pacat ca in conducere avem putini oameni asa lucizi, onesti si sinceri!!!!

 4. COSTIN Says:

  NU CUNOSC MINORITARII RUSOFONI LIMBA ROMANA ? SIMPLA REZOLVAREA … CIT MAI MULTE CANALE DE TV SI RADIO IN ACEASTA LIMBA . CIT MAI MULTE PUBLICATII IN ROMANA . SUBTITRARE OBLIGATORIE LA CINEMATOGRAFE A FILMELOR IN LIMBA ROMANA . TOT INTILNIND IN VIATA DE ZI CU ZI ACEASTA LIMBA , E GREU DE CREZUT CA NU INCEPI SA O INTELEGI …MAI ALES TINERII . IAR CUNOASTEREA UNEI ALTE LIMBI NU E UN LUCRU RAU PENTRU NIMENI . MERGI IN VACANTA SAU LA STUDII IN ROMANIA … E RAU SA STII LIMBA ROMANA ? SIGUR CA NU … REAMINTIM CA LIMBA ROMANA ESTE UNA DIN LIMBILE OFICIALE ALE UNIUNII EUROPENE .

 5. romanmihaes Says:

  Mi-e jena cind vad cum unii politicieni se intrec in a vinde limba romana si a ceda fara nicio rusine in problema lingvistica. De ce nu se spune clar -ca limba rusa nu va deveni niciodata limba de stat in RM?

 6. COSTIN Says:

  vinovati de necunoasterea limbii romane de catre unii minoritari sunt in primul rind conducatorii tarii … asa este . daca legile – in privinta limbii de stat – ar fi fost ferme si duse la indeplinire cu strictete , astazi dupa 20 de ani de la proclamarea independentei , nici nu mai stateam de vorba de asa problema . daca s-ar fi pus piciorul in prag din anii ’90 , nici nu mai indrazneau unii si altii sa mai deschida subiectul … aceasta stare de fapt a fost incurajata de insasi conducerea tarii , de partidele ce s-au perindat la conducerea tarii . daca insa toate conducerile erau fidele rusiei , cine sa puna piciorul in prag ? si astazi p.democrat nu ar spune nu oficializarii limbii ruse in moldova … iar alte partide si partidulete din opozitie sprijina deschis acest lucru . in realitate toata aceasta batjocorire a limbii oficiale a statului , in toti acesti ani , a slabit r.moldova ca stat independent si suveran si a permis fortelor reactionare si revansarde pro-imperialiste sa-si desfasoare nestingherite activitatea criminala anti-statala … acestia sunt adevaratii anti-statalisti si nu cei pe care ni prezentau voronin si comunistii sai .

 7. COSTIN Says:

  … proportia etnica a moldovei este clara pentru oricine . iar tendinta este de marire inceata dar sigura a populatiei bastinase . vom vorbi de 80% moldoveni/romani . si atunci cum isi permite cineva sa ceara impunerea unei limbi straine celor 80% de bastinasi ? asta reflecta si gradul de batjocura pe care il dau minoritarii rusofoni poporului bastinas … aceste hoarde barbare ne cred coboriti din copaci mai ieri . in realitate exista dovezi de locuire a intregului spatiu national ,de la tisa la nistru , de peste 3.000 de ani .

 8. Tatiana Says:

  Ironia soartei: Voronin este tras la raspundere PENTRU CA NU A VARSAT SANGE.

  DE CE PROCURATURA NU TRAGE LA RASPUNDERE ORGANIZATORII OFICIALI A MANIFESTATIILOR DIN 7 APRILIE, PROVOCATORII, PE CEI CARE INVATAU DINAINTE COPIII SA ARUNCE CU HARTIE IN CLADIRILE PARLAMENTULUI?

 9. Jay Says:

  Roman, ti-am mai citit din cand in cand articolele si pot sa-ti spun ca apreciez foarte mult ceea ce scrii. Nu trebuie sa iti para rau ca nu esti invitat la unele emisiuni, si nici ca ai fost ocolit cand a fost vorba de functii. Tu oricum iti ajuti tara mult mai bine asa, si un om patriot se implica asa cum poate, asa cum o faci tu. Felicitari pentru tinuta morala si sper sa te pot cunoaste intr-o buna zi. Salutari din Romania.

 10. Simplu Says:

  Ca sa fie clar pentru toti: tinerii au iesit pasnic sa faca manifestatii dar problema mai mare este ca cei care au fost la conducere au permis ca sa fie inchisi si ucisi tineri noaptea, si pe linga aceasta ei sunt vinovati de pagube materia ca trebuiau sa nu permita in timpul zilei si sa iasa la negocieri asa cum se face in lumea civilizata.

 11. geo Says:

  eu nu cred ca” ciuma rosie” transformata in oligarhie si reprezentata de analfabetul de voronin,va disparea atat de repede din basarabia.sant oameni culti in basarabia care totusi voteaza cu bastardul de voronin,acest fiu de curva mai rau ca o hiena,nu stiu din ce motive.

 12. blogideologic Says:

  „Sa declaram pentru viitorii 10 ani una dintre prioritati – studierea limbii romane de catre alolingvi.”
  Inteligentă idee.

 13. adi Says:

  REAMINTIM CA LIMBA ROMANA ESTE UNA DIN LIMBILE OFICIALE ALE UNIUNII EUROPENE .

  DAR OARE CAND VA DEVENI IN CSI LIMBA ROMANA, UCRAINIANA OFICIALE?

  Eu stau linistit ca limba romana vine din limba latina care este mai frumoasa decat rusa.

  NOI TREBUIE SA CEREM SPRIJIN UNIUNII LATINE CA ALTFEL NU VOM RAZBI SINGURI.

 14. adrian Says:

  Televiziunile din Romania si cele de limba romana sa existe in proportii egale cu cele din Rusia si de limba rusa.

 15. Tatiana Says:

  Unii tineri au iesit pasnic. Altii nu au iesit pasnic. Rezultatul l-am vazut.

  Daca il scot pe Voronin la raspundere, inseamna ca gratierea lui neroada tot a luat sfarsit. Sa fie clar pentru toti: toti care au furat din parlament se numesc hoti si o sa poarta raspundere penala.

  La fel trebuie cautati mai activ si gasiti persoanele care au ars sau au furat declaratia independentei, au organizat incendiile (exista video cum demonstrantii aprind), au furat banii din contabilitatea parlamentului si bancomatul BEM, au furat din chioscurile din preajma.

 16. romanmihaes Says:

  merci pentru aprecieri.

 17. ETERN Says:

  DOAMNA GONTA ( este vorba de o stimata DAME sau de un MONSIEUR deghizat in sexul frumos ??????????????) , trebue sa recunoastem , are intentii onorabile cu privire la inlaturarea comunismului dar devine insuportabila cand critica in mod nejustificat pe DOAMNA VITALIA – PNL .

  Aceasta charmanta DAMA ( ca sa ma exprim intr’o frantuzeasca amicala ) trebue sa inteleaga ca ALIANTA se preteaza la critici foarte severe prin aceasta nesiguranta de a se “” juca de-a politica “” cand la Chisinau, cand la MOSCOVA cand la Bucuresti si mai ales prin actiunea permanenta de a inlatura PNL-ul din viata politica.

  A facut si multe lucruri onorabile ALIANTA dar este FOARTE DEFICITARA la capitolul UNIREA cu ROMANIA pentru care DOAMNA VITALIA lupta cu o energie inegalata de foarte mult timp.

  Criticile PNL-ului la adresa ALIANTEI sunt perfect democratice si justificate si nu trebue mereu pus in fata SLOGANUL ::::::::::: SE DA APA LA MOARA COMUNISMULUI.

  Nimeni nu da apa la moara la NIMENI. Cei cu idei fixe in comunism vor vota cu comunistii, cei cu idei europeene, adeptii Unirii cu ROMANIA, adeptii occidentalismului vor vota cu cei care sustin aceste idei.

  In mod logic PNL-ul ar trebui considerat aliatul cel mai important al ALIANTEI or vedem o incercare continua de a marginaliza PNL-ul.
  DE unde si criticile absolut justificate ale PNL-ului la adresa ALIANTEI.

 18. blogideologic Says:

  @ adi spune: „NOI TREBUIE SA CEREM SPRIJIN UNIUNII LATINE CA ALTFEL NU VOM RAZBI SINGURI.”
  Este bună iniţiativa ta.

 19. Tatiana Says:

  Hai inca 10 ani sa ne mai ocupam „cu limba” si vom ramane inca 100 de ani cea mai saraca tara din Europa.

 20. blogideologic Says:

  @ Tatiana
  “A sili pe un popor să înveţe altă limbă însemnează a-l tâmpi, a-l face intelectual inept, deci şi economic şi politic inept.” Mihai Eminescu // Sînt un scriitor de tutoriale, un technical writer pentru dezvoltarea durabilă în România. Rezolvarea problemelor cu obiective multiple, aşa cum este într-un mod special dezvoltarea durabilă, cere în oricare etapă evaluări-şi-echivalări-optime-prin-compromis, sintagma aceasta în limba română se scrie pe scurt tradeoffs în limba engleză. Englezescul Tradeoff Principles se traduce, în buna şi vechea limbă română, prin „reguli de contrapartidă“, cu semnificaţia: „principii de evaluare şi echivalare prin compromis“. Numai în domeniul electronicii de consum de la noi, existentă in România chiar de la momentul următor invenţiei lui Marconi, depanatorii foloseau cuvântul „compromis“ în cel mai adecvat sens modern, atunci când înlocuiau cu improvizaţii funcţionale piesele şi montajele dintr-un aparat de radio stricat. A traduce cuvântul englezesc tradeoff prin troc, probabil că este corect în oricare domeniu, cu excepţia ştiinţei dezvoltării durabile, în special într-acel capitol care se referă la etichetele ecologice, unde tradeoff s-ar tălmăci mai bine prin „troc baroc pe o piaţă hedonică“. Sună ca o preţiozitate, însă lucrurile se prezintă fără compromisuri : dacă „troc baroc pe o piaţă hedonică“ este preţiozitate, atunci şi expresia „dezvoltare durabilă“ este preţiozitate. Terminologia şi echivalările lingvistice folosite în frazele precedente arată necesitatea căutării unor sinonime, chiar a construirii unui mare Dicţionar de sinonime, a unui Thesaurus, în proiectul românesc al dezvoltării durabile. Chestiune superfluă ori chiar fără legătură cu dezvoltarea economică ? Câtuşi de puţin. De exemplu, la implementarea voluntară a unor sisteme de gestionare ambientală într-o întreprindere mică şi mijlocie (proverbiala IMM), pentru personalul în număr redus al întreprinderii, problemele imense legate de complexitatea limbajului tehnic al standardelor europene şi internaţionale pentru managementul ambiental conduc la ora actuală, de ce să nu recunoaştem?, la dificultăţi aproape insurmontabile în diviziunea muncii şi folosirea timpului. Evident, în cadrul unui stat naţional unde există o limbă dominantă, dar care nu intră în categoria „limbajelor sacre“ moderne, contemporane, chiar post-moderne, deci aflată numai în statutul de „vernaculară“ — limbaj purtător de informaţie foarte puţin relevantă pentru lumea post-modernă în care trăim — cum poţi să exploatezi oferta reală a „masei critice“ în cunoaşterea teoretică, tehnico-productivă şi în cunoaşterea prudenţială până la producerea unei deplasări de paradigmă în societate ? O naţiune devine bogată numai când stăpâneşte perfect cele trei tipuri de cunoaştere: ştiinţa dezvoltării durabile este situată la intersecţia lor. Dintr-o parcurgere rapidă („răpede privire“) a bibliografiei domeniului, devine limpede că ştiinţa dezvoltării durabile face apel la o multitudine de concepte, într-o agregare de mare rafinament intelectual. Asemenea tipuri de gândire constituie privilegiul unor perioade de pace, conjugate cu o criză societală reală.

 21. Corbu Radu Says:

  ma bucur ca pot comunica cu voi frati ai acestui neam marginalizati in isietorie de tradatori nemului inaitasi celor de azi care detin fraele puteri.si nu va face-ti iluzii ca se va intampla curand asa dorita unificare promisa in cn cam. electorale.numai partidul poporului prin unitatea sa va face posibil acest vis va asteptam sa aderati fratilor din aceiasi cultura si neam la singurul partid care ne poate uni va doresc multa sanatate si intelepciune

 22. Prosecutor Says:

  Circ preelectoral…
  Imunitatea lui Voronin trebuie sa fie ridicata, dar pentru ce!? Pentru infractiuni economice, care, cred eu, le-a comis destul de multe in timpul guvernarii.
  Iar pentru 7 aprilie 2009 trebuie judecati filat, ghimpu si gasca lor. Este vina lor directa in cele intimplate si sunt destule dovezi.

  In noiembrie o sa revina comunistii la putere, si o sa vad eu cum o sa cintati DVS cind procuratura va solicita retragerea imunitatii la „democratii” vostri. O sa cintati absolut inversul… Standardele duble e ceva firesc la noi in Moldova.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: