Viitorul R. Moldova îl văd doar împreuna cu Uniunea Europeană

Jurnal saptaminal; 6-10 septembrie
Roman
Mihăeș: „Moldovenii vor să-și aleagă Președintele! Fără panică! Lupta continuă.”

Luni
Ziua am inceput-o dupa ora 12 trecut de miezul noptii cind eram inca la CEC. Duminica a fost referendum constitutional, in jurul orelor 14 am fost si eu la circumscriptia electorala din Chisinau unde sunt inregistrat si am votat pentru alegerea directa a Presedintelui. Apoi mai multi jurnalisti m-au invitat la CEC unde am comentat pentru unele medii rezultatele referendumului. La sediul CEC domnea un haos general, sistemul electronic de vot fiind defectat, operatorii CEC faceau totalul votului la telefon, de parca se jucau de-a telefonul stricat. La ora 23 cind au fost anuntate rezultatele preliminare ale participarii la vot de circa 30% era clar ca referendmul a esuat. 

In conditiile cind toate sondajele aratau o prezenta la vot de circa 60% cum se explica prezenta slaba la vot a moldovenilor? Apoi sub impresia referendumului esuat am scris un comentariu pe blogul meu cu titlul „Moldovenii vor sa-si aleaga Presedintele! Fara panica! Lupta continua.” Printre altele scriam ca soarta referendumului s-a decis la Chisinau, caci daca in capitala care are 613.113 mii de alegatori inscrisi in liste s-ar fi prezentat macar 40% la referendum, atunci acesta ar fi trecut fara probleme.

Apoi seara tirziu dupa orele 11 am deschis Biblia. Am format un obicei de vreo doi ani sa deschid inainte de somn Biblia la intimplare si sa citesc citeva pagini. Acest obicei ma linisteste si ma curata si imi da puteri sa lupt in viata.

Marti

Dimineata am fost invitat la Jurnaltv. Am afirmat printre altele ca, din punctul meu de vedere, referendumul a acumulat peste 33%, deoarece cifra de circa 2 milioane si 600 sute de mii de cetateni inscrisi in listele electorale este falsa. Astfel din aceasta cifra ar trebui exclusi decedatii si cei care sunt cu domiciliul permanent peste hoate mai mult de un an de zile, iar din astia sunt peste 500 de mii. Impresia mea este ca CEC a avantajat comunistii in acest referendum, iar AIE din motive ce imi scapa nu au reactionat la incalcarile legislatiei admise la referendum. Trebuie sa mentionam si prestatia slaba a politicienilor din AIE care nu au acordat o importanta cuvenita informarii cetatenilor despre referendum si s-au promovat mai mult in spoturi, in loc sa mearga la electorat.

Dupa amiaza am primit la centrul de informare a consumatorilor din cadrul Ligii pentru apararea consumatorilor citiva cetateni cu probleme in domeniu. Chiar daca in prezent nu beneficiem de vreun proiect care sa ne sustina financiar activitatea, acordam informatii si consultatii gratuite consumatorilor.


Miercuri

Dimineata am depus o cerere de chemare in judecata privind un dosar civil de recunoastere a dreptului de proprietate asupra unui apartament. In ultimul timp se atesta tot mai multe cazuri cind cetatenii investesc in constructia locuintelor nefinisate, apoi se trezesc ca apartamentele sunt vindute de citeva ori si mai exista si gaj la banci. In speta, cetateanul Gheorghe a platit unei firme 30 mii euro pentru constructia unui apartament cu una camera, iar firma a pus toata casa inclusiv si acest apartament in gaj la o banca si acum trebuie sa ne judecam pentru a stabili dreptul de proprietate al cetateanului. Insa judecatorul pentru a primi cererea spre judecare solicita ca clientul meu sa achite taxa de stat de 3% din suma, circa 15 mii de lei si asta dupa ce i-am cerut scutire partiala de la taxa de stat, deoarece clientul meu este somer si a imprumutat bani sa-si procure apartament. Judecatorul nu se lasa induplecat si voi fi nevoit sa atac incheierea lui la Curtea de Apel. Nu e de ajuns ca cetateanul a platit banii si a fost inselat, il mai dezavantajeaza si legislatia imperfecta. O mare restanta a AIE este lipsa unei reforme in domeniul justitiei. Pariul cu reformarea justitiei este piedut deocamdata de toate guvernarile din R. Moldova.
Ulterior am avut o intilnire importanta care ar putea sa-mi ofere mai multe oportunitati pentru viitor. Dar despre asta e devreme inca sa vorbesc.

Joi.

Dupa o pauza indelungata au inceput lucrarile Parlamentului. Am urmarit vreo 30 de minute transmisiunea online, aceeasi cearta intre AIE si comunisti, insa acest Parlament care nu a reusit sa aleaga Presedintele mai are putin si va fi dizolvat. Dupa amiaza CEC anunta rezultatele oficiale prezenta la vot la referendumul constitutional a fost de 30% si acesta nu e validat. Pacat, caci alegerea directa a presedintelui ar fi fost o solutie corecta de depasire a crizei politice. R. Moldova are nevoie de un Presedinte puternic ales de popor cu imputerniciri vaste pentru a putea sa impuna depasirea crizei politice, dezvoltarea economica, reintregirea statului si integrarea europeana.

Aflu ca la Bucuresti a fost retinut Sorin Ovidiu Vintu, patronul contrversat al televizunilor Realitatea Tv din Romania si Publika Tv de la noi. In acest context este interesant sa vedem care va fi soarta televiziunii de la Chisinau, care a reusit in citeva luni sa se impuna pe piata ca o sursa importanta si interesanta de informare.

Vineri

Servesc cafeaua de dimineata, apoi imi aduc aminte ca de vreo doua saptamini nu am mai vizitat-o pe mama care este profesoara de limba si literatura romana la liceul Mihai Eminescu din Cimislia. Dupa decesul tatalui in 2006, mama a ramas singura si ma stradui s-o ajut si sa-i acord mai multa atentie. 

Apropo, se apropie alegerile parlamentare care vor avea loc pina la sfirsitul lunii noiembrie, care vor fi cruciale pentru viitorul european al R. Moldova. Am decis sa ma implic si eu, voi ajuta cit pot fortele democratice ca sa nu admitem revenirea celor antieuropene si antinationale la putere. Cu toate pacatele AIE, trebuie sa recunoastem ca mass-media e mult mai libera, este mai multa democratie , iar cel mai important lucru este ca Moldova beneficiaza de donatii si credite de la finantatorii internationali si in curind ar putea semna si un Acord de asociere cu UE. Viitorul R. Moldova il vad doar impreuna cu UE si pentru asta merita sa luptam.

Roman Mihăeș, nascut la 28 februarie 1969 in satul Gura Galbena, raionul Cimislia. A absolvit Facultatea de drept a Universitatii Alexandru Ioan Cuza din Iasi in 1994; masterat în politologie cu teza gestionarea conflictului transnistrean in cadrul FRISPA din cadrul USM in 2004. Din 1996 este avocat, membru al Uniunii Avocatilor din Moldova. Din anul 2000 este Presedintele Ligii pentru apararea drepturilor consumatorilor.

http://www.europalibera.org/content/article/2154376.html

 

Anunțuri

15 răspunsuri to “Viitorul R. Moldova îl văd doar împreuna cu Uniunea Europeană”

 1. opinie Says:

  //Viitorul R. Moldova îl văd doar împreuna cu Uniunea Europeană//

  RM in UE fara NATO nu are sanse.

  nici o tara fost comunista din Europa de Est nu a aderat la UE fara aderarea la NATO.

  RM nu a indeplenit rezolutia parlamentului european.

  Rezoluția Parlamentului European referitoare la situația din Republica Moldova .

  10 May 2009

  Parlamentul European cere pedepsirea celor care se fac vinovați de maltratarea persoanelor reținute după evenimentele din 7 aprilie.

  si acuma a mai iesit pe scena politica RM Valera Pasat cu limba rusa si uniunea vamala Rusia-Belarus-Kazahstan.

 2. bumbu Says:

  Cum intentionati sa va implicati in alegeri? prin sustinerea unui partid mergind chiar pe listele lui sau alta modalitate??????

 3. Vlad Says:

  Frumos jurnal! Suntem obligati toti sa ne impicam cumva in campania electorala in derulare pt a nu admite revenirea comilor la putere!

 4. .ORION Says:

  Atat timp cat nu se termina cu jumatatile de masura in politica moldova tot in mizerie va ramane.

  Retragerea din CSI este imperativa pentru occident cu toate ca , pentru a nu supara pe rusi, occidentul va asigura ca CSU-ul nu este o piedica pentru intrarea in UE. Nu este o piedica dar este o intarziere pana la pastele cailor.

  O alta masura este ca moldova sa gaseasca alte piete de desfacere decat cele rusesti caci altfel clestele rusesc va va tine departe de europa atat timp cat vor vrea ei ::::::: adica pana la pastele cailor.

  Comunismul este o piedica considerabila pentru intrarea in UE, nimeni nu o recunoaste in oocident, din contr

 5. .ORION Says:

  Inter-NET-ul imi face figuri dupa cum se vede.

  Atat timp cat nu se termina cu jumatatile de masura in politica moldova tot in mizerie va ramane.

  Retragerea din CSI este imperativa pentru occident cu toate ca , pentru a nu supara pe rusi, occidentul va asigura ca CSU-ul nu este o piedica pentru intrarea in UE. Nu este o piedica dar este o intarziere ::::::::::: pana la pastele cailor.

  O alta masura este ca moldova sa gaseasca alte piete de desfacere decat cele rusesti caci altfel clestele rusesc va va tine departe de europa atat timp cat vor vrea ei ::::::: adica pana la pastele cailor.

  Comunismul este o piedica considerabila pentru intrarea in UE, nimeni nu o recunoaste in oocident, din contra sunteti incurajati sa lucrati cu ei, dar efectul pervers este ca intrarea in europa se va tergiversa :::::::::::: pana la pastele cailor.

  Interzicerea EXTREMEI STANGI in MOLDOVA un frunte cu DODO, VORO si altii este prioritatea prioritatilor daca se vrea ajungerea rapida in UE.

  Uniunea europeana prefera UNIREA MOLDOVEI cu ROMANIA decat sa admita in UE o noua tara , ca MOLdova sau orice alta tara, caci este mult mai ieftin pentru UE. Pentru aceasta s-a si preferat unirea celor doua germanii decat sa admita gertmania de est in UE.

  Dar aceasta UNIRE cu ROMANIA depinde numai de clarviziunea POLITICIENILOR din MOLDOVA, Unire care va avea si avantajul intrarii imediate a moldovei in UE.

  Transnistria trebue sa ramana a moldovei, sau sa fie cedata rusiei contra teritoriilo ROMANIEI luate de aceasta .

 6. demagog Says:

  iar eu viitorul Republicii Moldova il vad fara demagogi.

 7. COSTIN Says:

  Viitorul R. Moldova îl văd doar împreuna cu Uniunea Europeană… frumos spus , dar atit timp cind pina si in cadrul fortelor asa-zis ” pro-europene” misuna filo-rusii , nu cred in nicio aderare intr-un timp rezonabil , sa spunem … totul e populism , demagogie si minciuna . culmea obrazniciei este aceea ca dupa ce au sabotat cit au putut apropierea moldovei de europa , aceste forte filo-ruse vin sa ne spuna ca si asa sunt sanse reduse in viitorii 25 de ani de aderare ,asa ca e timpul de intarire si aderare si mai accentuata in spatiul … rusesc , c.s.i.-ist … incredibila obraznicia ! [ la programul p.umanist al lui pasat ma refeream ]. mai vreti ceva … ? cred ca nu …

 8. Viorel Says:

  Va invit pe site-ul http://www.patriotism.md, unde va puteti exprima liber si fara cenzura

 9. flowers_of_liberty Says:

  Daca pana acum eram de parerea ca e mai bine ca partidele sa participe separat la viitoarele alegeri, azi citind un articol in ZdG, mi-am dat seama ca doar in bloc se poate de obtinut victoria. Sunt de parerea ca acest bloc trebuie sa fie Blocul Anticomunist, fara multa filosofie si fara mesaje subtile, sofisticate si bine gandite in laboratoarele propagandistice. Acum ori niciodata, asa va fi indemnul, indiferent de startegie. Ori participam separat si pierdem, ori participam in bloc si avem mai putine sanse de a pierde. Ca nu de alta, si aici sunt de acord cu autorul articolului din ZdG, e posibil sa traim si noaptea sf. Bartolomeu. Unicul mesaj care trebuie de adus la cunostinta alegatorilor este ca partidele ce nu vor fi in Blocul Anticomunist, automat fac parte din sustinatorii comunistilor particiapand separat la scrutin. Doar asa cei ce nu vor sa voteze pentru comunisti vor vota pentru Blocul Anticomunist. Cred ca anticomunist va fi fiecare chiar daca ii displce total dnul Lupu sau dnul Ghimpu sau dnul Filat. Indiferent de simpatii lupta se va da intre comunisti si intre democrati, vorbind in general, asa cum de altfel si percepe majoritatea societatii noastre. Majoritatea societatii ii numesc democrati si pe liberalii din PL si pe cei din PLDM. Se incearca o diferentiere, ba chiar incepe sa apara o usoara dominanta liberala, dar acum nu e timpul sa cautam cum e mai bine sa se numeasca societatea anticomunista — democrati ori sa se numeasca liberali. Important e sa se reuseasca formarea acestui bloc si sa se impuna mesajul anticomunist.
  Ori, ori… Alta alegere nu exista. Ma repet, acum ori niciodata. Daca revin comunistii, acestea vor reveni pe cel putin 2 mandate. In special tinerii vor fugi din Moldova si nu din cauza comunistilor, dar din cauza AIE care nu a fost in stare sa indreptateasca asteptarile lor si prin prisma frustrarii vor parasi masiv tara. Tinerii isi vor da votul pentru un Bloc Anticomunist, iar daca la alegeri vor participa o droaie de partide, tinerii nici nu vor iesi sa voteze. Eu voi vota anticomunist oricum, dar imi va fi foarte greu sa-mi conving cunoscutii, prietenii sa voteze pentru partidul din care fac parte si imi va fi mai usor sa-i conving sa voteze Blocul Anticomunist.
  Comunistii au un electorat stabil de 30% si nu mai mult, Blocul Anticomunist are sanse sa ia peste 50-55%. 20-30% din electoratul care se hotaraste sa mearga la alegeri in ultima saptamana si tot in ultima saptamana ia decizia pentru cine sa voteze, si tot el fiind numit si electoratul indecisilor va fi ca intodeauna hotarator si mai ales acum in aceste momente dificile pe care le are de retrait democratia moldoveneasca. Daca nu iese la votare acest segment, hamba cu democratii si cu liberalii. 60 la 40 castiga comunistii. Daca insa indecisii vor fi convinsi sa iasa la votare, atucni rezultatul se va inversa. Indecisii nu vor vota pentru comunisti niciodata! Ei sunt indecisi pentru ca le este in cot de politica, de alegeri, de viata societatii, dar ei stiu ca Voronin e rau, ca comunistii sunt hoti si in genere pentru un indecis ar fi o mare rusine sa voteze pentru PCRM, pentru ca indecisii in mare parte sunt persoane cu varsta cuprinsa intre 18 si 40-42 de ani. Iar in cercurile respective de varsta se discuta despre comunisti in linii negative. De aceea indecisii sunt posibili si probabili voatnti anticomunisti. Restul cetatenilor care au votat pentru partidele din AIE si asa vor vota pentru ele ca doar nu vor vota pentru comunisti! La referendum acest fapt a fost adeverit. Numarul celora care alcatuiesc temelia procentului democrat a ramas practic neschimbat fata de alegerile din aprilie si din iulie a anului 2009. Indecisii au stat acasa si vor sta acasa si pe 28 noiembrie daca nu va fi un Bloc Anticomunist.
  Aceasta am vrut sa spun si as fi nespus de bucuros sa am ocazia sa citesc si alte pareri cu privire la comentariul meu. Toate bune.

 10. dadatroll Says:

  то есть массового забоя скота из-за дефицита кормов, считает мэр столицы Юрий Лужков. Выступая в Международном университете врассказал о катастрофе,
  которую принесет России ушедшая засуха животноводство. По простым расчетам на каждого на человека, то есть нам надо 140 млн т зерна. на животноводство. По простым расчетам на каждого человека в государстве

 11. Pablo Says:

  Îmi pare bine că aveţi această opinie d-le Mihăeş, dar îmi pare foarte rău că nu aveţi oameni cu scaun la cap destui pentru a-i convinge şi pe ţărani sau pe pensionari, în general că, de bine, de rău, Europa n-ar pune embargo pe vinurile moldoveneşti sau n-ar scumpi gazele sau petrolul aşa cum fac ţâfnoşii de la Moskva atunci când nu le convine ceva! Dacă Voronin şi şleahta lui de ticăloşi câştigă alegerile anticipate, primul lucru pe care l-ar face bătrânul general de miliţie ar fi „rugămintea” ce-ar adresa-o lui Medvedev de a trimite trupe de „protecţie” în Basarabia, chipurile pentru a contracara o iminentă ofensivă…românească! Ce-a spus Voronin şi presa sa imediat după evenimentele din aprilie 2009?! Vă mai amintiţi, stimabililor? Toţi aceşti smintiţi pro-ruşi au spus că România pregătise o invadare a Rep. Moldova având masate la graniţa de la Galaţi-Giurgiuleşti trupe de tăria unei divizii (20.000 de soldaţi)! Deci, se cere mai multă propagandă pro-europeană la cel mai de jos nivel pentru că nu sunt suficiente voturile intelectualilor şi ale studenţilor din România. Bolşevicii ot Basarabia se bazează foarte mult pe otrava din minciunile cu care încurcă bietele minţi descumpănite ale vârstnicilor care nu au nevoie de nici o schimbare, durându-i exact în…cot că au nepoţi sau fii!

 12. In God we Trust Says:

  dle Mihaes,
  cum vedeti DVS urmatoarea guvernare?
  ma refer la functiile cheie in stat:
  prim-ministru
  presedinte
  speaker

  care persoane dupa parerea DVS ar putea face fata la aceste posturi?

 13. .ORION Says:

  Pentru ALEC.

  Mai exista turmentati care cred in cai verzi pe pereti. O sa vina occidentul sa te apere de rusi, ne faci sa radem cu hohote, NAE.

  Rusul nu face si nu a facut niciodata ceva fara sa aiba acordul occidentului si in particular al STATELOR UNITE.

  Chiar si in perioada da asa zis RAZBOI RECE comedia se juca in perfecta intelegere cu rusia. Nu vreti sa intelegeti ca cheia MOLDOVEI nu este la moscova ci la WASHINGTON.

  Ca SUA va trimite sa va intelegeti cu rusii, asta o fac de fiecare data cand vor sa-si bata joc, in mod democratic, “” de prieteni “”.

 14. jorj Says:

  SUA si Ruisa impreuna cu UE vor decide viitoruil RM

 15. dadatroll Says:

  Da la vitoru UE nute gandesti?

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: