Apocalipsa se amina. Declarati mobilizarea generala. Ne vom bate pentru o Moldova Europeana la alegerile anticipate parlamentare.

Referendumul a esuat si importante sunt lectiile care trebuie insusite pentru viitor.

Este ridicol ca la CEC in listele electorale sunt peste 2.600.000 de alegatori , cind de fapt se stie ca peste 500 mii de cetateni sunt plecati peste hotare. Una dintre cauzele din care a suferit esec referendumul este si lipsa de reformare a CEC-lui. Caci daca se actualizau listele de alegatori si erau scosi cel putin 300 de mii din acestea, care nu sunt in tara , atunci referendumul ar fi fost declarat valabil.

Urmatorul examen si cel mai important al clasei politice democratice si a societatii este obtinerea unui scor cit mai bun la alegerile parlamentare anticipate, care se stie deja ca vor avea loc pina la sfirsitul lunii noiembrie. Chiar daca multi cetateni s-au dezamagit in liderii si componentele AIE din mai multe motive, inclusiv din cel de petrecere proasta a referendumului, dar si faptului ca unii lideri de partide sunt niste inculti aroganti,  cu care in alte ocazii ti-ar fi rusine sa recunosti ca te cunosti  – alternativa nu exista. Caci alternativa pentru AIE este  –  PCRM , partid neocomunist, revansard, antiromanesc, cu Voronin in frunte, care nu s-a reformat si care ne va transnistriza intr-o zi, daca va avea posibilitatea. Suntem nevoiti (a cita oara?) sa alegem raul mai mic.

Aseara liderii AIE au declarat la televiziuni ca inca nu stiu care va fi formula cea mai buna de participare, sau toti pe o lista sau separati pentru a obtine cel mai bun scor.

Vin si eu in ajutor cu citeva idei.

1. Referendumul a aratat ca AIE nu s-a prabusit din cauza guvernarii iar circa 800 mii de cetateni au iesit la urne si au votat pentru. Fapt ce ne permite sa concluzionam ca AIE are posibilitatea sa-si sporeasaca rezultatul electoral, caci la referendum motivatia de prezentare este mai scazuta  decit la parlamentare la care cetateanul isi voteaza liderul si partidul favorit. In aceste conditii AIE ar putea sa-si majoreze scorul cu circa 100/200 mii de voturi cu conditia aplicarii unor tehnologii electorale eficiente.

2. Este important ca componentele AIE sa semneze un pact de neagresiune la alegeri, sa elaboreze tactici si strategii comune, sa se sustina acolo unde este posibil. Componentele AIE trebuie sa faca tot posibilul ca partidele extraparlamentare care sunt asociate, sa nu cedeze voturi prin redistribuire. Partidele extraparlamentare de centru-dreapta si centru trebuie sa primeasca oferte de fuziune, de colaborare la guvernare si la viitoarele alegeri locale. Daca campania antimafia  este declansata de catre una din componentele AIE, atunci ar trebui suspendata pe durata alegerilor sau anulata, caci loveste in toti membrii AIE. Se creeaza impresia ca exista doar citiva corupti in tara asta si toti sunt din AIE. In comparatie cu „coruptii” din AIE,  Voronin apare aproape sfint cu comunistii sai.

3.Propunerea de a merge toti pe  o lista nu mi se pare productiva din mai multe considerente.

Alegatorii PD se deosebesc de cei a  PL si PLDM . Sa nu uitam ca PD este un partid de centru si centru-stinga, care are la baza ideologia moldovenista, sustine CSI si are relatii bune la Moskova, Lupu fiind sustinut deschis de Medvedev, din care fac parte si multi reprezentanti ai minoritatilor entice. Daca PD ar merge la alegeri intr-o alianta cu PL si PLDM , o buna parte din electoratul PD ar putea sa migreze catre alte partide de centru-stinga. Opinia mea este ca PD ar trebui sa mearga singur la alegeri, eventual sa mai ia pe lista vre-un partid apropiat, de exemplu AMN si sa incerce sa „fure” cit mai mult posibil din electoratul PCRM. Viitorul PD este in AIE, caci o apropiere a PD cu PCRM ar insemna moartea politica a acestuia.

4. AMN are putine sanse sa treaca pragul de 4% si obiectiv ar fi bine ca acest partid sa nu riste ci sa mearga pe listele PD. Diacov are o datorie fata de Urechean din 2005, atunci cind acesta l-a facut deputat fiind locomotiva BMD, asa ca acum poate sa i-o intoarca. Dupa plecarea grupului Untila mai liberal , AMN in prezent este un partid cu doi lideri Urechean si Osipov care ii dau mai mult o coloratura de centru si asta face posibil ca acest partid sa poata foarte bine sa fie impreuna cu PD intr-o alianta.

5.  PLDM a crescut mult in ultimul an si datorita faptului ca este unul din principalii beneficiarii a guvernarii. Occidentul prin granturi, donatii si credite a salvat si sustinut bugetul si astfel Guvernul Filat a reusit sa-si onoreze obligatiunile sociale si sa reziste. O parte a electoratului democratic este nemultumita de faptul ca PLDM a aspirat prea multi fosti nomenclaturisti comunisti si i-a promovat in functii, in detrimentul alegatorilor care i-au sustinut. Nu intotdeauna cantitatea inseamna si calitate.

PLDM ar putea sa mearga singur la alegeri si sa incerce sa obtina un scor maximal.

6.  PL va trece cu siguranta pragul electoral, in sondaje apare cu circa 10%. PL trebuie sa rezolve problema Dorin Chirtoaca, sa se decida sau ramine la Primarie pentru inca un termen sau in Parlament. De asemenea lista parlamentara a PL trebuie imbunatatita cu citeva personalitati, poate chiar din Forul democrat al romanilor. PL  ar  putea  sa accepte in anumite conditii o alianta cu unul sau doua partide extraparlamentare de pe segmentul de centru-dreapta, sau sa le propuna o colaborare postelectorala la guvernare.

7. Exista si o formula interesanta de coalitie electorala a PLDM si PL cu scopul de a acumula mai multe procente decit comunistii si de a ocupa primul loc in alegeri.

Aceasta coalitie ar simplifica cu mult dilema electoratului de centru-dreapta si ar permite cresterea scorului electoral cu circa 3% daca ar merge impreuna.

Alegerile parlamentare vor fi cruciale pentru destinul European al R.Moldova. Nu trebuie pierdut nici un vot. Ori noi pe ei, ori ei pe noi. Declarati mobilizarea generala.

Anunțuri

38 răspunsuri to “Apocalipsa se amina. Declarati mobilizarea generala. Ne vom bate pentru o Moldova Europeana la alegerile anticipate parlamentare.”

 1. CS Says:

  Trebuie facut RECENSAMANT.
  Trebuie facuta publicitate unitara nationala a AIE ca sa DEZOMBEZE populatia. Trebuie terminate scandalurile din cadrul AIE!!

 2. In God we Trust Says:

  AIE trebuie sa se concentreze asupra lucrului in teritoriu si nu aspra sezatoarelor pe la televiziuni.
  bine, la oras e una, dar la tara? oare taranul care are de lucrat pamantul va tine neaparat sa nu scape vreo emisiune de la ProTv, Jurnal sau Publika? el, sarmanul nici nu are posturile date, dar nici nu are timp si mare dorinta.
  Voronin ne-a aratat ca stie cum sa aduca mesajul la urechile oamenilor.
  AIE ar trebui sa ia exemplu, sa lase orgoliile si sa actioneze in comun intru atingerea obiectivului. De nu, „ciumadan, vakzal, Italia”…

 3. Valenta Says:

  Multumim, dle Mihaes, pentru acest articol foarte binevenit si bun. Multumim de INCURAJAREA de care avem toti nevoie, in deosebi acum. Apreciez anume tonul constructiv lucid. Da, avem nevoie de lideri care sa vina cu asa fel de mesaje CONSTRUCTIVE, gospodaresti.
  Ne-am saturat de bombaneli sub nas si priviri prin parti ale unora, mesaje neclare… In virtutea functiei dl FILAT, pentru care am TOATA considerarea, totusi ii sugerez sa VORBEASCA CU TON mai HOTARIT, OPTIMIST, INCURAJATOR. Oamenii anume asta asteapta, vor o VIZIUNE CLARA.
  Nu uitati ca paralel in Rusia si o parte din Euroapa se declanseaza majorarea preturilor la alimentele de baza.
  Ar trebui sa se tina controlul asupra acestui pericol iminent care ar putea influienta si alegerile.

 4. COSTIN Says:

  REALIST VORBIND , CEL MAI BINE AR FI CA FIECARE PARTID DIN AIE SA MEARGA INDEPENDENT IN ALEGERI … SI FIECARE SA INCERCE SA-SI LARGEASCA BAZINUL ELECTORAL . DE UNDE ? DIN CEI NEHOTARITI , CARE DE OBICEI NU PARTICIPA LA VIATA POLITICA , DIN TINERII CARE VOR PARTICIPA PENTRU PRIMA DATA LA VOTARE , DAR IN PRIMUL RIND DIN CEI AFLATI LA MUNCA SAU CHIAR MUTATI DEFINITIV IN ALTE TARI DAR CU CETATENIE MOLDOVENEASCA . E PENIBIL LA CITA OMENIRE SE AFLA PESTE GRANITELE REPUBLICII SA PARTICIPE LA REFERENDUM CIRCA 19.000 DE PERSOANE . TOTUSI MAI MULTI DECIT LA FOSTELE ALEGERI … TREBUIE SCOASE DE AFARA MACAR 50.000 DE VOTURI , CA SA INSEMNE CEVA . ESTE FOARTE POSIBIL CA MULTI VOTANTI AIE SA FI RAMAS ACASA SIGURI DE VICTORIA REFERENDUMULUI … DE AICI A APARUT SI O ANUMITA DEMOBILIZARE A ACESTORA . SI INCA ODATA TREBUIE VERIFICATE LA SINGE LISTELE ELECTORALE . E IMPOSIBIL CA ACESTE LISTE SA CREASCA INTR-UN AN CU PESTE 100.000 DE PERSOANE CU DREPT DE VOT … ESTE O FANTASMAGORIE ASA CEVA .

 5. Valenta Says:

  Da, si inca: Consider foarte important ca toate partidele si formatiunile politice de orientare anticomunista sa nu se mai critice intre ele macar in aceasta perioada. Oricum, alegatorul stie ce sa aleaga, fara sa auda atitea critici nefolositoare.

  N.B. Dl Mihaes, Dumneavoastra aveti darul de orator. Chiar daca nu sunteti un lider de partid, oricum puteti sa dati TONUL in societate prin astfel de articole. Acum TOTI, oriunde ar fi AU DATORIA FATA DE INTERESELE MAJORE ALE PATRIEI sa faca tot posibilul pentru ca sa castigam in mod decisiv alegerile.

  Deci, MOBILIZARE GENERALA!

 6. COSTIN Says:

  „Dupa plecarea grupului Untila mai liberal , AMN in prezent este un partid cu doi lideri Urechean si Osipov care ii dau mai mult o coloratura de centru…” CRED CA GLUMITI . AMN ESTE UN PARTID IN ACEST MOMENT , IN MODUL CEL MAI CLAR CU PUTINTA DE CENTRU-STINGA . UN FEL DE PD CU PUTIN MAI LA DREAPTA . NU INSEAMNA CA DACA A FACUT OPOZITIE COMUNISTILOR AR FI DE DREAPTA . EU CRED CA AMN SI-A EPUIZAT RESURSELE DEJA …SI-A INCHEIAT ROLUL SAU POLITIC . EL PARAZITEAZA IN FAPT ELECTORATUL ANTI-COMUNIST IN PREZENT , FARA A AVEA O DIRECTIE , O DOCTRINA CLARA …

 7. Nadia Dincovici Says:

  Una peste alta, rezultatul nu se explica decat intr-un fel… putini moldoveni, sUB 30%, cum s-a tot aratat in ultimul an si jumate la vot, vor schimbarea. Tot ei vor si in UE. Restul se simt al dracului de bine sub fostul regim. Si cum e vb despre aproape 2/3 din polulatie, ei dicteaza…

  Curaj voua care ramaneti pe-acolo sa-i suportati. Dar cand cca 70% din populatie se opune schimbarii, e mai ceva ca-n regimul Fidel Castro. Cartim dar ne place. Cartim da-l iubim. La mai mare tovarasi!

 8. opinie Says:

  nu va fi nimic pina cind nu vor fi fapte concrete si indeplenirea promisiunile electorale.

  numai cu vorbe goale AIE se va duce la ripa.

  acesta este adevarul dur.

  lumea acuma mai greu sa manipuleaza….

 9. opinie Says:

  dupa vorbele lui Ghimpu si Filat despre unire,AIE pierde segmentul unionist-proroman.

  cu dosarul 7 aprilie- fara condamnarea vinovatilor pentru maltratarea tinerilor pe 7 aprilie, AIE piede tineretul din generatia 7 aprilie 2009.

  si ce capata AIE nu stiu-?

 10. In God we Trust Says:

  Dle Mihaes, aveti perfecat dreptate, cand:

  1. spuneti despre colaborarea PL cu MAE si PNL, pentru a majora %.
  2. spuneti ca AMN ar trebui sa intreprinda careva masuri, de altfel voturile lor s-ar repartiza intre ceilalti care vor trece pragul, adica si la PCRM.
  3. spuneti ca „Nu intotdeauna cantitatea inseamna si calitate.”

 11. COSTIN Says:

  DUPA PAREREA MEA , ODATA CU NEVALIDAREA REFERENDUMULUI , M. LUPU ESTE CA SI PRESEDINTE AL REPUBLICII … FILAT NU MAI ARE NICIO SANSA . ORI CU AJUTORUL AIE , ORI AL PCRM , LUPU IESE PRESEDINTE . SINGURA VARIANTA AR FI CA CENTRUL-DREAPTA – PLD ,PL, MAE ,PNL SA OBTINA MAJORITATEA IN VIITORUL PARLAMENT . DACA NU , LUPU VA CONTINUA OPERA PRIMITIVA A LUI VORONIN …

 12. vitalie Says:

  bogdaproste d-lui Mihaies ca ne poarta de grija celor plecati din tara si-i gata sa ne scoata din lista cetatenilor imediat ce-am parasit gara Chisinau…ca si cum calitatea de cetatean se pierde la gara/aeroport…

 13. Valeriu Ciobanu Says:

  Stătea la geam mahmur,
  De frică sau beţie,
  A dat un ordin dur,
  Să-i bată,ca să fie,

  O frică generală,
  În toată-toată ţara,
  Voinţa liberală,
  Voia s-o zmulgă iară,

  Călăii,pe furiş,
  Veneau cu bâte,scuturi,
  Ascunşi după tufişuri,
  Tăceau cum tace mutul,

  De-o dată,într-o clipă,
  S-au repezit la lume,
  Cu scutul într-o mână,
  În alta cu o bâtă,

  Sa început prăpădul,
  În Piaţa „Biruinţei”
  La geam tăcând,mahmurul,
  Dădea a cuviinţă,

  Din capul roşu-sur,
  Iar jos pe trotuare,
  Loveau cu bâte dur,
  Acei cu chip de fiare,

  Trimişi de acel mahmur…

  Într-o clipită haita,
  A ‘ncercuit mulţimea,
  Care stătea în piaţă,
  În noaptea de pomină,

  Într-un delir sălbatic,
  Un ins cu moaca hâdă,
  lovit-a ca turbatul,
  Un OM,în plină stradă,

  Acel lovit de soartă,
  Era Boboc Valeriu,
  Care căzu de’ndată,
  Ce fu lovit în creer,

  Călăii se-adunară,
  în juru-i,să-l omoare,
  Lovind ca ‘ntr-o desagă,
  Văzând că-acesta moare,

  În marea ‘nvălmăşeală,
  În strigăte de noapte,
  Urlau protestatarii,
  De groază…Pân’la şapte,

  Mahmurul ros de ură,
  Tăcut ca o stafie,
  Stătea în plin-statură,
  Ca după o beţie,

  Scrâşnind din dinţi,spuse-se,
  Davai,poidu ia spati,
  Lacheii îl scosese,
  În taină din palat,

  A doua zi poporul,
  A prins o veste slută,
  A fost ucis BOBOCUL,
  Ucis de slut-căruntul,

  Cu chipul de mahmur…

 14. Pirelli Says:

  Ar fi seducatoare ideea unei coalitii intre PDLM si PL, dar ce pacat ca nu mai e actuala, in urma recentelor declaratii ale d-lui Filat despre semnarea iminenta a tratatului de frontiera cu România. Stai si te intrebi daca poate fi vreodata sincer acest om, sau pur si simplu se conduce in viatsa dupa zicala „gura bate fundul”.

 15. romanmihaes Says:

  Pentru Vitalie si altii, voi ati plecat dar cetatenia nu v-o poate lua nimeni, e alta treba daca ai resedinta sau domiciliu in Italia sau Romanai sa fii scos din lista electorala din R.Moldova. Caci Codul electoral spune clar ca cetateanul poate fi inclus doar intr-o singura lista electorala. Asa ca sanatate si al Multi Ani.

 16. Valenta Says:

  Uneori nu-i inteleg pe unii jurnalisti. Or sunt prosti, or inconstienti, or vinduti?
  am primit emisiunile la Publica TV… si ai impresia ca ei nu stiu ce vorbesc… cind tara se clatina, cind SE FAC EFORTURI EXTRAORDINAR DE MARI, da anume asa, pentru a mentine echilibrul in societate, pentru a ne mobiliza in jurul partidelor din AIE, ei scot in vileag doar umbre negative!

  Cum asa, oameni buni? Oare nu apreciati cit au muncit liderii AIE pentru a scoate RM din declinul iminent care plana asta toamna asupra bugetului… etc… etc…
  chiar nu vedeti care este situatia in care EI MUNCESC? – COMUNISTII BOICOTEAZA TOATE INITIATIVELE… IAR voi ca niste neispraviti inca mai clatinati corabia???

  Rusine sa va fie! Sunteti mai rai decit tradatorii!

 17. Valenta Says:

  Or voi va asemanati cu cei care bat mingea in propria poarta!
  dar daca Filat si Ghimpu, Doamne fereste, renunta sa va conduca? – or voua nu va pasa de TARA?
  Cine sunteti voi si la moara cui turnati apa?

  Iar sinsitratii, ar trebui sa multumeasca ca li se construiesc CASE, caci, corect ar fi sa-si fi asigurat casele si companiile de asigurari sa le achite despagubirile.

  Filat totusi a cautat mijloace sa ajute, sa rezolve problemele, si CINE-I MULTUMESTE? Or nu stiti proverbul ca nemultumitului i se ia darul?

  asa ca FITI RECUNOSCATORI si fiecare sa faca ce este BINE ca sa iesim din criza economica si politica!
  Ati inteles, domnilor jurnalisti? Ma refer chiar si la dl Bogatu, care vine cu analize sumbre… mai luati seama ce scrieti.

 18. LITOGRAF. Says:

  Atat timp cat rusia va avea mana libera in MOLDOVA ea va sustine partidul comunist, partid de EXTREMA STANGA ( si nu de stanga cum induc EI in eroare populatia si pe politicienii opusi lor ).

  Saracia aliata cu incultura iata terenul FERTIL al comunismului. In occident nu exista taran cu mai putin de 3,4 clase de liceu ( depinde de tara ).

  Faceti media de clase de liceu pe cap de locuitor care voteaza EXTREMA STANGA in MOLDOVA.

  Inaintea alegerilor viitoare rusia va veni cu inca un avion cu ajutoare umanitare, la cererea EXTREMEI STANGI moldovenesti , voronin ( un milion de dolari , este bun si un milion caci nu poti obliga toate tarile europei sa doneze fiecare MOLDOVEI o suta de milioaéne de euro pe gratis, ca ROMANIA).

  Pana la urma HAOSUL din moldova nu va putea fi rezolvat decat prin INTERZICEREA EXTREMEI STANGI moldovenesti.

 19. Nadia Dincovici Says:

  Una peste alta, rezultatul nu se explica decat intr-un fel… putini moldoveni, sub 30%, cum s-a tot aratat in ultimul an si jumate la vot, vor schimbarea. Tot ei vor si in UE. Restul se simt al dracului de bine sub fostul regim. Si cum e vb despre aproape 2/3 din polulatie, ei dicteaza…

  Curaj voua care ramaneti pe-acolo sa-i suportati. Dar cand cca 70% din populatie se opune schimbarii, e mai ceva ca-n regimul Fidel Castro. Cartim dar ne place. Cartim da-l iubim…

 20. Nadia Dincovici Says:

  Dincolo de comentariul anterior… excelent articol. Poate-si insusesc si ceva idei strategii partidelor.

 21. adi Says:

  Noi din minoritatile nationale trebuie sa incercam sa declupam :

  TIGANI, BULGARI, EVREI SI ALTE MINORITATI ALE CAROR TARI SE AFLA IN UNIUNEA EUROPEANA SI CARE NU SUNT CU RUSIA DAR NICI CU ROMANIA.

 22. Virgiliu Says:

  In continuare sunteți cu capul în nori. Nota 1. Am gresit cand am votat pentru PL.

 23. victor Says:

  D. Mihaes, dar din ce partid faceti parte? De ce nu afisati, sa vada lumea?

 24. vitalie Says:

  v-ati intrebat vreodata cati emigranti sunt pe liste „legale” in Europa? adica cu domiciliu legal? foarte putini. majoritatea din ei stau ilegal, de aia si-s inclusi pe lsitele de alegatori din satele lor. si e corect sa fie asa. altfel oamenii aia n-ar fi figurat nicaieri. plus ca, ambasadele nu cer ca oamenii care ajung in strainatate sa se puna la evidenta…
  pe de alta parte, daca insii votau in Italia, ar fi fost scosi pur si simplu din lista de acasa..argumentul Dvs sugereaza ca ar fi existat posibilitatea unor voturi duble…ceea ce n-a probat nimeni. si nici liste duble, ca CEC-ul a verificat asta.
  in ambele cazuri, propunerea Dvs de a-i scoate din liste pe cei plecati e cel putin irelevanta. si dubioasa. daca e atat pe cai alianta ar fi trebuit sa mizeze pe alte voturi, nu pe cei 300 de oameni ce s-ar fi putut afla in 2 liste.

 25. BSD Says:

  Greşala forţelor democratice se repetă tot timpul. Am imptesia că liderii democraţi nu analizază cum adversarii lor obţin succese la alegeri. Plus la aceasta ei nu citesc comentariile din internet. Evident îşi doresc fiecare cel mai mare post în conducere, da aşa este rînza moldovanului. Eu locuesc la ţară şi în această campanie de lămurire a referendumului a fost un singur lider, e destul oare la un sat de 5000 locuitori? Plus la aceasta liderii de la Chişinău se bizue pe membrii lor din raion, cei din raion pe cei din sate.Dar oare există cu adevărat aceşti lideri? Eu sunt convins că nu, ei sunt suţinători, dar sustinătorul unui partid nu poate fi şi autotitate în sat. Deacea îi îndemn să prea tactica comuniştelor de propogandă, să se urce în maşinele personale şi să umble din sat în sat aşa cum o fac comuniştii. Ţăranul aşteaptă să vină de la capitală nu din raion, cineva, care poate să-i răspundă la toate întrebările şi să-i vorbească de durerile lui.

 26. Valenta Says:

  BSD
  Taranul trebuie sa-si asume si el o parte de responsabilitate si sa vina sa VOTEZE CONSTIENT de consecinte.
  Ieri seara intr-un reportaj la Publica TV cu Filat in vizita la construnctiile caselor pentru sinistrati, un TARAN tinar si sanatos, statea intr-o parte cu miinile la spate si astepta ca altcineva sa-i construiasca casa.
  Se apropie Filat de el si-i zice: – Buna ziua, dle sinistrat! Acela continua sa stea cu miinile la spate…
  Am impresia ca nici la referendum acestia nu s-au prezentat.
  Unul din constructori striga ca nu are chiroane, iar SINISTRATUL sta cu miinile la spate in continuare.

  Pai, spuneti-mi, UNDE-I ADEVARUL? Oare sinistratii nu pot contribui macar cu niste chiroane?? Nu pot sa se incadreze sa aduca APA, MINCARE celor care construiesc?

  Ce asteapta, in general, MOLDOVENII? Sa vina conducerea de la Chisinau si fiecaruia sa-i sufle in bors sa nu se friga???

  Ceva nu este in regula cu acest POPOR care a pierdut orientarea si nu mai deosebeste griul de neghina… Cum sa iesim cu asa oameni din criza?

 27. Valenta Says:

  Unde-i PREOTIMEA, ca sa educe POPORUL?

 28. Valenta Says:

  Multi dintre jurnalisti pina si azi ii tin microfonul in gura lui VORonin. – Vedeti rezultatele? Ca daca Jurnalistii difuzeaza tot ce vorbesc komunistii, apoi cei de la sate, TARANII cum sa nu sa se lase influientati – si ata, nu au venit la Referendum care este si in interesul lor direct.

  Am impresia ca avem o TARA de inconstienti. Nu stiu unde este DREAPTA si unde este STANGA.

 29. romanmihaes Says:

  Nu fac parte nici dintr-un partid. Cei care sunt peste hotare nu sunt lipsiti nici de cetatenie, nici de dreptul de a vota. Faptul ca cetateanul este scos din lista electorala din RM, nu-i incalca in nici un fel drepturile electorale. Iar din cauza ca cei peste 500 mii de cetateni plecati peste hotare care nu voteaza,dar figureaza in liste, cistiga alegerile si referendumul comunistii.

 30. Valenta Says:

  Eu nu fac parte din nici un partid. Deaceea POT critica liber pe oricine, DACA ESTE NECESAR SI SPRE FOLOS.

  NU SEMNEZ ca cineva sau cutare este sfant… caci asta nu este in competenta mea SA STIU. Dar atita timp cit nu este demonstrat ca un lider este, de exemplu, corupt, eu il voi RESPECTA ca pe un lider.
  PENTRU CA ASA ESTE CORECT – SA RESPECTI CONDUCATORII!

  Iar acel “sinistrat” care in fata Prim-Ministrului sta ín poza de repaos cu mainile la spate – consider era un needucat, IRESPONSABIL de propria soarta si asteapta de-a gata cineva sa-i faca casa.

  Or, trebuia sa-si asigure CASA ca sa suporte despagubirile Companiile de asigurari si nu STATUL!

  Eu scriu doar ce simt ca trebuie de spus, ce OBSERV.

  Va spun, este o mare PROBLEMA cu mentalitatea multora… Sunt organizatii de binefacere, care merg cu PROIECTE prin sate si ei nu gasesc acolo sprijin sa implementeze proiectele, caci au o regula ca populatia locala sau administratia sa contribuie macar cu 5% din costul proiectului.
  De exemplu, de gazificare a localitatii sau reconstructia vreunui obiect social. Astfel, donatorii pleaca.

  La noi pe scara, – traiesc la bloc – toti asteapta ca cineva sa vina sa le mature scara, sa le faca reparatie – este o atitudine comunista daunatoare… de a astepta totul de-a gata.

  Chirtoaca se apucase ca caute niste voluntari ca sa mearga sa faca curatenie pe scarile unor blocuri locative. – Practica absolut gresita.

  Candva in Moldova se organiza de Biserica Hramul localitatii – pentru care oamenii erau indemnati din timp sa faca curatenie IN TOATA LOCALITATEA, sa repare Biserica, casele, sa faca ordine prin ograzi, inclusiv pe drumuri etc. Acum aceste HRAMURI – or nu se mai fac, or sunt doar petreceri cu betii.

  Iata intrebarea:
  Lumea a pierdut RESPOSABILITATEA pentru propria BUNASTARE?

 31. kate Says:

  dle. Mihaies, am o mare rugaminte la dvs. Daca puteti sa expuneti sirul evenimentelor care au dus la referendum. Stiu ca AIE dorea schimbarea articolului cu privire la alegerea sefului statului in parlament, dar PCRM era impotriva. Dupa ce Comisia de la Venezia le-a sugerat celor de la PCRM sa voteze, ei au acceptat. Dar de ce nu s-a votat pina la urma? Cei de la PCRM nu s-au prezentat sau au pus ceva conditii sau ce a fost?
  As vrea sa am argumentele clare atunci cind incerc sa conving pe cineva a cui e vina ca s-a ajuns aici.
  Multumesc.

 32. Valenta Says:

  ATENTIE!
  Ciocalata produsa in Rusia este periculoasa pentru sanatate.

  Postez aceasta informatie ca replica la boicotarea VINURILOR de catre Rusia. Sursa: Edinnii Ruskii Portal

  http://er.ru/about/text.shtml?15/3647

  Сотрудники кондитерской фабрики “Пермская” отравились солью азотной кислоты
  07.09.2010 14:03 МСК
  Одиннадцать сотрудников кондитерской фабрики “Пермская” отравились во вторник после обеда в столовой предприятия, пострадавшие доставлены в больницу, сообщает пресс-служба администрации Пермского края.

  Как сообщиют РИА Новости, со ссылкой на руководителя пресс-службы ГУ МЧС РФ по Пермскому краю Валерия Тиуновя, отравились семь человек, по предварительным данным, солью азотной кислоты.

  По словам Тиунова, работники предприятия пожаловались на слабость, головную боль, временное ослабление зрения.

  Соль азотной кислоты применяется в производстве на фабрике, однако, по данным Тиунова, выборосов на предприятии не было, и кислота, скорее всего, попала в пищу.

 33. Valenta Says:

  Si, totusi, eu am sa va spun:
  Oricare din liderii AIE are cu ce trai si fara salariile de deputati Filat de prim-ministru. Iata de ce consider ca au venit la conducere nu din intentii meschine, ci din adevarat patriotism.
  TOTI DAU DOVADA DE SACRIFICIU PERSONAL ENORM pentru a se angaja sa poarte responsabilitate ca sa scoata tara din criza.

  Absolut toti patru lideri merita recunostinta noastra. Inclusiv Lupu care, totusi, nu este un TRADATOR, cum multi il etichetau. Datorita lui avem ALIANTA si am scos de la conducere pcrm. Si noi cum il rasplatim?

  Da, desigur, nu ne plac unele declaratii ale lui. Nici mie nu-mi plac dar, totusi, fara el ce ar fi fost?
  La fel si Urecheanu, are omul cu ce trai, dar mai trage in plug cit mai paote si mai este necesar…
  Cel mai mare MERIT CRED IL AU FILAT SI GHIMPU.
  Chiar nu orservati eforturile lor? Dar noi cum ii ONORAM SI RASPLATIM? Cum ii sustinem, in deosebi acum, cind initiativele lor sunt boicotate? Cum APRECIEM CONDUCATORII NOSTRI?
  OR, SA VA INTREB ALTFEL: Ati vazut vreo jigodie de komunist sa-l critice pe VOR-on-in? Sau sa se critice intre ei? Sau sa critice cadrele lor instalate la posturi undeva? – Ati prins firul?
  Unitatea si sustinerea reciproca, iata ce ne lipseste!
  O, POPOR NERECUNOSCATOR!

 34. opinie Says:

  După eșuarea referendumului, în căutarea vinovatului, dar și a soluției de ieșire din criza politică în care s-au pomenit partidele, capii PLDM nu mai reușesc să coordoneze acțiunile și declarațiile.

  „Unica soluţie legală este dizolvarea Legislativului şi organizarea alegerilor parlamentare anticipate. Trebuie să discutăm nu doar în cadrul AIE, ci şi cu PCRM, despre o candidatură de compromis la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova. Şi aceasta pentru că niciun partid nu va deţine suficiente mandate în Parlament”. Este declarația făcută ieri, de către prim-vicepreşedintele PLDM, Alexandru Tănase.

  De câteva zile, tot mai multe cioburi se strică de capul Alianței de la guvernare. Și asta pentru că analiștii dau în totalitate vina eșuării referendumului anume pe AIE. „De mai multe luni de zile, îmbătaţi de primele succese iluzorii acestora li s-a ridicat sângele la cap şi au început să se comporte ca nişte învingători”, scria ieri și editorialistul Constantin Tănase, în Timpul.

  Potrivit lui Tănase, subestimarea PCRM, dublată de o campanie proprie „anemică şi neconvingătoare”, au adus Alianţa în faţa unui „ruşinos faliment politic şi moral”, iar procentul participării cetăţenilor la referendum este o victorie incontestabilă a comuniştilor.

  Acum două zile, și Partidul Democrat, condus de Marian Lupu, și-a exprimat dorința de a purcede la dialog, fără întârziere, cu toate partidele parlamentare, inclusiv cu PCRM.

  http://www.jurnal.md/ro/ne ws/disonan-a-in-pldm-tanase-vr ea-dialog-cu-voronin-nu-i-fila t-192414/

 35. LITOGRAF. Says:

  Pentru VALENta,

  care spune ca nu stie unde este dreapta, unde este stanga in MULDU-FUFA.

  Va spun eu ;::::::::::: Stanga nu exista.

  Aveti de o parte EXTREMA STANGA cu DODO, VORO, si altii care sunt sustinuti de populatia APATRIDA, SARACA si INCULTA cu INTELIGHENTIA respectiva APATRIDA, servila DICTATURII si SLAVISMULUI, ostila ROMANIEI

  Iar de cealata parte partide mici care inoata inca in delirul leninist si adepti ai moscovei , afiliati tot la EXTREMA STANGA.

  O a tria parte sunt partidele PRO-ROMANESTI ale ALIANTEI , PNL si altele care au ca sustinatori adeptii UNIRII cu ROMANIA , si care sunt in numar redus.

  Aceasta ALIANTA ca si PNL-ul trebue sa duca o lupta GIGANTICA cu masa INERTA a populatiei adepta comunismului si rusiei, pe care ALIANTA trebue sa o trezeasca din somnul cel de moarte, cum au facut patriotii romani in 1918 pentru a realiza MAREA UNIRE.

  Cand te gandesti ca occidentul ese aliata rusiei la bine si la RAU, sa ne dam seama si sa apreciem lupta conationalilor nostri din PNL si ALIANTA, sa-i sustinem la viitoarele alegeri cu ultimele noastre energii.

 36. Val Says:

  E o analiza lucida. Felicitari!

 37. Valenta Says:

  Intariti Cetatile Spirituale ale Neamului si veti avea izbanda! Nu-l Ignorati pe Dumnezeu. Numai El ne poate da un DUH PUTERNIC, intelepciune, curaj, vitejie, pricepere si BIRUINTA. Asa a procedat Stefan cel Mare si SFANT. Urmati-i exemplu.

  Avem nevoie de RENASTERE SPIRITUALA (duhovniceasca). Sa ne INTARIM DUHUL, caci numai cei care au un Duh PUTERNIC SI SFANT vor birui cu desavirsire!

  Cum se poate de INTARIT DUHUL? – Prin ascheza, da, posturi si rugaciune, credinta si binefacere (pomene).

 38. Valenta Says:

  Eu cred ca e bine ca referendumul nu a avut izbinda.
  Pentru ca noi nu avem nevoie de presedinte in acest spatiu dintre Prut si Nistru,
  Pentru ca noi vrem UNIREA CU ROMANIA, iar la Bucuresti avem deja PRESEDINTELE NOSTRU!

  Cred ca alegerile din noiembrie vor genera consecintele din anul trecut. Astfel Occidentul iar va fi pus in alerta si iar ne vor da ajutoare. Iar vom avea un presedinte interimar si iar vom avea anticipate, si tot asa macar inca de vreo 3-5 ori – cine crede ca moldovanul este prost, se insala – pina OCCIDENTUL va intelege ca mai bine este sa ne UNEASCA cu Romania, decit sa fie in alerta stresanta.

  Si asa le trebuie, daca ne tin in situatia asta. Asa ca, dragii mei ROMANI MOLDOVENI, ZIMBITI cit mai larg si sa mergem la alegeri, de ce nu?
  Deci, CINE A INVINS SI care-i problema? SA FACA panica adversarii!

  Iata cum trebuie de intors esecul in succes!
  N.B.
  Eu cred ca Dl Ghimpu asta si urmarea, el nu e prost, cum se inseala unii!

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: